Naslovna  |  Info  |  Vesti  |  Analiza BIRN-a: Bez napretka u oblasti slobode medija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

17. 12. 2018.

Izvor: kazitrazi.rs

Analiza BIRN-a: Bez napretka u oblasti slobode medija

Stalno sužavanje slobode medija i slobode izražavanja, kao i nepostojanje okruženja koje doprinosi razvoju profesionalnog i održivog medijskog sektora predstavljaju razloge za zabrinutost, zaključak je BIRN-ovog izveštaja koji je predstavljen 12. decembra u EU info centru

BIRN Srbija podnela je alternativni izveštaj o realizaiji planiranih mera Delegaciji EU u Srbiji kao doprinos izradi narednog Izveštaja Evropske komisije o napretku zemlje koji bi trebalo da bude objavljen na proleće 2019. godine.

Izveštaj je usmeren na pregovaračko Poglavlje 23 – pravosuđe i ljudska prava, naročito odeljak o slobodi izražavanja, dajući uvid i u alternativno gledište na napredak ostvaren u ovoj oblasti.

Istraživanje BIRN-a pokazuje da se ne može primetiti mnogo napretka pošto nedostaje pluralizam sadržaja, zakonodavni okvir se ne sprovodi u potpunosti, povećavaju se administrativni pritisci na nezavisne medije, značajne zloupotrebe sredstava kroz šeme sufinansiranja projekata još uvek postoje, a mediji se često diskriminišu zbog svojih uređivačkih politika.

Pored toga, javni diskurs i neprijateljske izjave najviših zvaničnika ugrožavaju slobode medija i stavljaju dodatni pritisak na nezavisne medijske kuće.

Poseban akcenat u izveštaju stavljen je na raspodelu državnih sredstava u medijskom sektoru, pošto dugoročni monitoring BIRN-a ukazuje na to da je to jedan od ključnih preduslova za ekonomsku održivost medijskih kuća i kao takav, moćno sredstvo zloupotrebe i korupcije.

Nezavisne medijske i novinarske organizacije su sprovele delimičan monitoring nad sistemom sufinansiranja i prijavile brojne probleme u sprovođenju, kao i ozbiljne zloupotrebe ovog modela finansiranja kroz koji je dodeljeno oko 1,2 milijarde dinara, navodi se u izveštaju.

Ceo izveštaj možete pročitati OVDE.

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten