Naslovna  |  Info  |  Vesti  |  Sve više zahteva za smenu Ilića
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

17. 08. 2005.

Izvor: Danas

Sve više zahteva za smenu Ilića

- Nastup Petra Lazovića je profesionalni deformitet. Kao čovek zadužen za odnose sa javnošću, Lazović treba da balansira između klijenta i medija. Da bude čovek ‘u sendviču’ i da umiruje situaciju. Umesto toga videli smo reakcije dva istomišljenika - kaže za Danas Cvijetin Milivojević.

Naš sagovornik skreće pažnju da je "u Srbiji profesija pi-ar, u fazi prvobitne akumulacije kapitala" i da "političari medije tretiraju kao svoje štake":

- Političari u Srbiji nemaju manire za medije i posmatraju ih crno-belo; ili si sa mnom ili si protiv mene. Ministar Ilić nije jedini koji grubo komunicira. On jednostavno ima taj ‘dar’ i ja smatram da se po tom pitanju ne može edukativno uticati na njega. Ali, čudi ponašanje Petra Lazovića koji je bio i neformalni pi-ar Milana Panića i DOS, a posle 5. oktobra vodio je i one prve dnevnike iz Košutnjaka na oslobođenoj državnoj televiziji.

Milivojević dodaje da je na ovdašnjoj političkoj sceni teško naći ljude koji normalno mogu da komuniciraju sa medijima različitih uređivačkih koncepcija i da je to problem i Velimira Ilića, ali i Nenada Čanka, Čedomira Jovanovića i Vladana Batića, na primer, kojima "ne priliči da se pojavljuju na Pinku".

Milivojević primećuje i "umilni odnos" aktuelne vlasti prema novinarima koji su ih ranije vređali.

- Koštunica ima najbolje odnose sa novinarima Politike koji su nekada pisali da živi sa 40 mačaka ili da ima probleme ove ili one prirode - zaključuje direktor Pragme.

Milan St. Protić, nekadašnji bliski saradnik Ilića i kopredsednik Nove Srbije, a danas predsednik Političkog saveta DHSS, kaže za Danas da je "Ilić očito promenio poziciju u odnosu na onu pre 5. oktobra". Protić primećuje da je Ilić i ranije bio sklon ovakim ispadima, ali i da je to deo našeg folklora:

- Ovakvo ponašanje je odblesak primitivizma, vulgarnosti i agresivnosti. Za razliku od nekih drugih, Ilić se ne ustručava da to javno demonstrira.

Međutim, on ukazuje da bi velika greška bila ako bi se mediji usredsredili na Ilićevu vulgarnost, a ne na suštinu, a to je ukidanje optužnice protiv Marka Miloševića.

- Razumem novinare B92, ali ovaj slučaj sa Markom Miloševićem ilustracija je da se vraćamo u vreme pre 5. oktobra. Ali, apsurdno je da na to utiču neki od ljudi koji su predvodili pokret protiv Miloševića - primećuje Protić.

On smatra da iza svega stoji Vojislav Koštunica:

- Nije Velja na svoju ruku razgovarao sa Milovanovićem da promeni iskaz. Ključna ličnost koja Srbiju vodi unazad je Koštunica. Velja je samo kerber.

Nezavisno udruženje novinara Srbije oštro protestuje zbog ponašanja Ilića i Lazovića. Predsednik NUNS Nebojša Bugarinović kaže za Danas da Ilić očigledno nije izvukao pouke iz ranijih reakcija na njegove nastupe i podseća da llić nije svestan dometa Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, koji je usvojen prošle zime, i koji jasno predviđa obavezu svih nosilaca javnih funkcija da detaljno i bez diskriminacije dostave sve informacije koje se tiču opšteg interesa i njihovog rada. NUNS smatra da Ilićevo ponašanje postaje problem za čitavu vladu, a Bugarinović je ocenio da će predstavnici novinarske struke morati jedinstveno da reaguju i jasno ukažu vladi da će "morati da povede računa o nastupu jednog od ministara". Ipak, predsednik NUNS je protiv novinarskog bojkota Ilića zbog činjenice da on obavlja izuzetno važnu funkciju.

Predsednik Udruženja novinara Srbije Nino Brajović kaže da su neprihvatljive uvrede koje su Ilić i Lazović izrekli na račun novinara i rukovodstva B92. Brajović je za Betu rekao da je "takav rečnik u javnoj komunikaciji neprihvatljiv" i da očekuje ministrovo izvinjenje, a "ako nema izvinjenja onda ćemo da pomislimo da imamo na vlasti psihijatre, a da je narod poludeo".

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija ANEM traži ostavku Ilića i poziva vladu da se jasno ogradi i osudi izjave koje su on i njegov savetnik Petar Lazović izneli na račun novinara i direktora RTV B92 Verana Matića. ANEM poziva sva profesionalna novinarska udruženja u zemlji i svetu, organizacije koje se bave slobodom medija, sve političke partije, Skupštinu i Vladu Srbije, da stanu u zaštitu novinara i omoguće im normalan rad. Ocenjujući da se više ne radi o još jednoj u nizu neprimerenih i neodmerenih izjava Ilića, ANEM je naveo da je reč o "najobičnijem javnom prostakluku i upućivanju ozbiljnih pretnji". Prema oceni ANEM, Ilić misli da kao predstavnik vlasti ima puno pravo da vređa i preti, a da novinari treba da budu srećni ako ne dobiju i batine. ANEM izražava žaljenje što je na konferenciji za novinare na kojoj je Ilić izvređao novinarku B92, izostala reakcija prisutnih novinara, koji nisu pokazali profesionalnu solidarnost.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine je "zgroženo i zgađeno, ali nikako iznenađeno, još jednim varvarskim istupom i napadom na novinare takozvanog ministra za kapitalne investicije i age od Čačka Velimira Ilića". Ovo udruženje ponovo apeluje na "tužilaštvo da stane na kraj ovakvom siledžijskom ponašanju, ali već unapred zna da će ovaj apel, kao i do sada, završiti u vetru", jer će se "kapitalni ministar pozvati na imunitet, kao što je i ranije već radio, u situaciji kada ga je tužio naš kolega Vladimir Ješić, jer ga je Ilić šutnuo pred kamerama". Činjenica da se jedan ovakav čovek nalazi na izuzetno važnoj funkciji koju prati ogromna politička i finansijska moć, govori o potpunoj propasti svih merila i vrednosti u zemlji Srbiji, navode u NDNV.

Zbog uvreda i pretnji koje su Velimir Ilić i njegov savetnik za medije uputili B92, direktor ove kuće Veran Matić pozvao je premijera Vojislava Koštunicu da se javno izjasni o postupku koalicionog partnera i ministra u svojoj Vladi. Matić podseća da su uvrede i pretnje usledile kao reagovanje na legitimno novinarsko pitanje od interesa za javnost, koja ima pravo da sazna sve okolnosti pod kojima je nakon pet godina došlo do povlačenja optužnice protiv Marka Miloševića.

"Želim da Vam ukažem da reakcija ministra Ilića i njegovog savetnika za medije, povodom koje su se mnogobrojne organizacije već oglasile osuđujući ih, nije samo nedostatak dobrog ukusa ili nevičnost u odnosima sa medijima. Potpuno je jasno kom političkom miljeu pripadaju ideje da one koji se smatraju drugačijim i nepoželjnim treba stavljati u azile i sanatorijume", navodi se u pismu Verana Matića.

Ocenjuje se i da još veću težinu tom događaju daje činjenica da je u pitanju istup visokog predstavnika izvršne vlasti kao i to da njegov najbliži saradnik preti smrću.

"Lično očekujem da zbog takvog ispada ministra Ilića od njega zatražite da podnese ostavku. Odsustvo Vaše reakcije biće jasna poruka da prihvatate i podržavate ovakav način komunikacije najviših organa vlasti sa medijima", navodi se u obraćanju Verana Matića premijeru Koštunici.

Z. P. - R.D.

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten