Naslovna  |  Info  |  Vesti  |  Hrvatski novinari i pisci traže od države da zaštiti slobodu izražavanja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

09. 01. 2019.

Izvor: Beta

Hrvatski novinari i pisci traže od države da zaštiti slobodu izražavanja

Hrvatsko društvo pisaca (HDP) i Hrvatsko novinarsko društvo (HND) izrazili su solidarnost s novinarima i medijima koji su sudskim presudama proglašeni krivima "zato što su radili svoj posao" i zatražili od Ministarstva kulture da promeni medijske propise kako bi se zaštitila sloboda izražavanja i nezavisnost medija.

"Država u kojoj se donose osuđujuće presude novinarima koji su izneli istinite činjenice o nekom političaru nije demokratska država u punom smislu reči", navodi se u saopštenju HDP i HND, a prenosi agencija Hina.

Udruženja su dodala i da država u kojoj je uobičajeno da se sudski traže ogromni novčani iznosi od novinara na ime tobožnjih pretrpljenih duševnih boli nije država koja garantuje slobodu izražavanja.

Pisci i novinari su ocenili i da država u kojoj se satiričari tretiraju kao kriminalci, dok se istinski kriminalci smatraju "snalažljivim ljudima" ne može biti država koja ima svetlu budućnost.

"Kao pisci, autori mogućih 'spornih' tekstova, saradnici i čitaoci 'spornih' medija, ne pristajemo na takvu polutansku demokratiju i društvenu regresiju", dodaje se.

Dva udruženja su apelovala da se prione na promenu medijskih propisa i uređivanje odnosa na medijskom polju na način koji će omogućiti pluralizam mišljenja, istisnuti cenzuru i smanjiti pritisak na novinare i druge autore. HDP i HND su izrazili solidarnost s kolegama i medijima koji su poslednjih dana na sudovima proglašeni krivima za to što su radili svoj posao i zatražili od Ministarstva kulture kao najodgovornije instance za medijsko zakonodavstvo "da se trgne iz nojevskog slepila i zaštiti slobodu izražavanja i spisateljsku nezavisnost".

U saopštenju HDP i HND traže od političara da umesto podizanja tužbi sopstvenim primerom pokažu kako se podstiče društveni dijalog i prihvata kritičko mišljenje i preporučuju im da se "sete Volterovog saveta koji sažima suštinu demokratije - 'ne slažem ni sa jednom rečju koju si izgovorio, ali ću do smrti braniti tvoje pravo da takve reči izgovaraš'".

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten