Naslovna  |  Info  |  Vesti  |  Pretplata neophodna za rad javnog informativnog servisa
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

19. 08. 2005.

Izvor: Beta

Pretplata neophodna za rad javnog informativnog servisa

Uvođenje pretplate je uslov za rad javnog informativnog servisa, složili su se danas učesnici okruglog stola o Predlogu izmena i dopuna Zakona o radiodifuziji.

Ministar kulture i medija Srbije Dragan Kojadinović rekao je na skupu održanom u Udruženju novinara Srbije (UNS) da je Vlada Srbije predložila izmene zakona kako bi počela njegova primena, jer je "u etru haos".

"Ima mnogo onih kojima odgovara da ovakvo stanje bude nastavljeno i koji bi hteli da sačuvaju stečene pozicije. Zakona treba da se plaše oni koji su se širili protivno moratorijumu iz 2001. godine", rekao je Kojadinović.

Prema njegovim rečima, mnogi mediji bi se ugasili ako ne bio bio produžen rok za privatizaciju medija u vlasništvu opština, a ozbiljni kupci tih medija se nisu pojavili jer "ne žele da kupe mačku u džaku".

Vojvođanski sekretar za informisanje Milorad Đurić rekao je da se pokrajinska vlada "osetila pogođenom" zbog predloženih izmena jer je vojvođanskom članu Saveta Republičke radiodifuzne agencije na odluke tog saveta, ocenivši da je takva odluka "menjanje pravila tokom igre".

Đurić je rekao i da bi Radiotelevizija Beograd i Radiotelevizija Novi Sad trebalo da podele imovinu do kraja godine, jer će ta dva preduzeća biti transformisana u ustanove javnog servisa.

Predsednik Odbora za informisanje Skupštine Vojvodine Oto Buš zauzeo se za skraćenje roka za privatizaciju lokalnih medija, koji je produžen do kraja 2008. godine.

Predsednik UNS-a Nino Brajović podržao je predložene izmene i produžetak roka za privatizaciju 120 lokalnih elektronskih medija, i dodao da bi mandat članovima saveta trebalo da traje do izbora novih članova.

Član Upravnog odbora Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) ocenio je da su promene zakona "nepotrebne, ishitrene i brzoplete" i da savet i zakon "mogu da funkcionišu i bez tih izmena".

"ANEM je za plaćanje pretplate, ali ne i za to da pretplata ide ovakvoj Radioteleviziji Srbije (RTS). Građanima nije dovoljno objašnjeno kako će ta sredstva biti upotrebljena u prelaznom periodu do transformacije RTS-a u javni servis i da li će biti poštovan novi rok za transformaciju", rekao je Mirković.

Mirković je rekao da javni servis "ne može da funkcioniše bez pretplate", ali da bi trebalo sačekati sa uvođenjem tog doprinosa, i ocenio da ukidanje prava veta članu saveta iz Vojvodine "može izazvati političke probleme".

"Nije slučajno da se rok za privatizaciju lokalnih medija poklapa sa održavanjem redovnih lokalnih izbora, i taj rok je pomeren iz političkih razloga. Lokalni moćnici žele da kontrolišu lokalne medije", rekao je Mirković.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Nebojša Bugarinović ocenio je da "tako brze promene zakona nisu bile potrebne".

Bugarinović se usprotivio mogućnosti uzastopnog biranja u članstvo saveta, rekavši da bi "teorijski neko mogao neprekidno da bude član tog tela 18 godina".

"Produženje roka za privatizaciju lokalnih elektronskih medija je izigravanje osnovnih odredbi zakona i svega što je na tom polju urađeno", rekao je Bugarinović.

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten