Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

20. 08. 2005.

Izvor: B92

Sporna pretplata za RTS

Vladin predlog izmena i dopuna Zakona o radiodifuziji uskoro će se naći pred poslanicima skupštine Srbije.

Među strukovnim udruženjima i dalje postoji velika nesaglasnost oko tog zakona posebno u delovima koji se odnose na privatizaciju državnih medija kao i oko uvođenja pretplate za RTS. Ministar kulture i medija Dragan Kojadinović izjavio je da se vlada opredelila da predloži izmenjen zakon bez obzira na to što ni on nije rešenje iza koga bi čvrsto stala, jer bi za donošenje novog trebalo najmanje godinu i po dana.

"Naravno ima i pozitivnih, ali i negativnih komentara. Ima onih koji smatraju da ono što smo predložili nije dobro, ima čak i nerazumevanja pogotovu kada je u pitanju pomeranje roka za privatizaciju. Ja sam u više navrata razgovarao sa predstavnicima mnogih udruženja i institucija koji smatraju da je odlaganje roka za privatizaciju samo pomeranje krajnjeg roka do kada taj posao treba da bude obavljen".

Na drugoj strani predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Nebojša Bugarinović kaže da je privatizacija državnih medija najspornija tačka i da to prerasta u izigravanje svega na čemu je do sada rađeno.

Saša Mirković iz upravnog odbora ANEM-a ocenjuje da su izmene zakona ishitrene i nepotrebne, jer slabe postojeći zakon koji se i tako ne primenjuje. Druga tema oko koje se lomilo najviše koplja bili je pitanje pretplate za RTS. Mirković naglašava da je to udruženje za uvođenje pretplate, ali ne za ovakav RTS kakav je on sada: "Mislim da građanima nije dovoljno objašnjeno šta će se događati u ovom periodu, od 8 meseci, na koji način će se pare od pretplate trošiti, da li bi bilo ko mogao da garantuje da će se i oavj novi rok ispoštovati, i u krajnjem slučaju zašto se produžava rok za transformaciju".

Predlog izmena Zakona o radiodifuziji pred članovima Odbora za informisanje Skupštine Srbije trebalo bi da se nađe već u ponedeljak, dok bi o njemu konačno parlament trebalo da se izjasni na sledećoj sednici.

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten