Naslovna  |  Info  |  Vesti  |  I vino će se naći na bilbordima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

20. 08. 2005.

Izvor: Glas javnosti

Prihvaćen amandman na predloženi zakon o oglašavanju, koji će se naći pred poslanicima

I vino će se naći na bilbordima

Osim piva, i vino će ubuduće moći da se javno reklamira u medijima - na TV, radiju, u štampi, na bilbordima i drugim javnim mestima. Vino će se, kao i pivo, tretirati kao hrana, a ne alkoholno piće, što će biti regulisano novim zakonom o oglašavanju.

Ministar za trgovinu Bojan Dimitrijević rekao je juče u skupštinskom Odboru za evropske integracije da je vlada, posle javne debate, ipak prihvatila amandman na predloženi zakon o oglašavanju kojim se vino izjednačava s pivom i to će biti jedina dva alkoholna napitka koja će moći da se reklamiraju. Što se vina tiče, ono je povlašćeni status steklo zbog potrebe da se razvija turistička privreda, a isti tretman ima i u zakonima Francuske.

Dimitrijević je rekao da su se, tokom javne rasprave o novom zakonu, "lomila koplja" oko toga da li dozvoliti ili ne javno oglašavanje proizvođača duvana i alkohola, jer će zabrana pogoditi pre svega one koji priređuju sportske i kulturne manifestacije, a koji "žive" od sponzorstva upravo tih proizvođača. Presudilo je Ministarstvo zdravlja, koje već dugo vodi žestoku kampanju protiv ovih proizvoda kao štetnih po zdravlje ljudi.

Novi zakon o oglašavanju biće mnogo stroži od onih koji važe u većini zemalja EU, tvrdi ministar Dimitrijević. Reklame će, recimo, na TV moći da zauzimaju 20 odsto dnevno emitovanog programa, i to tako da ne "seckaju nerve" gledalištu, da ne "upadaju" u najgorem trenutku i ne kvare neki umetnički, odnosno sportski program.

Biće strogo kažnjivo emitovanje pornografskih poruka u vreme kada su, recimo, deca pred televizorima, zatim oglašavanje poruka tipa "izrašće vam kosa čim se namažete". Ili oglasa s porukama da se neko omalovažava, izlaže poruzi, da se poziva na bojkot konkurencije, nudi "dva, a plaća jedan", ili navodno vraćaju pare, ako kupac nije zadovoljan... Na listi zabrana su još neki proizvodi, poput lekova, a precizirani su i uslovi pod kojima se smeju oglašavati političke stranke, ili advokati, kao i šta ne smeju da sadrže oglasi u vezi maloletnika.

Članovi Odbora podržali su donošenje takvog zakona, koji će najzad srediti haos u oglašavanju Srbiji, u kome je se slike političara lepe i po saobraćajnim znacima, i gde pivo ispada zdravije od vode i mleka.

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten