Naslovna  |  Info  |  Vesti  |  Vuletić: Politički akteri ne mogu da kroje sudbinu javnog servisa
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

16. 04. 2019.

Izvor: RTS

Vuletić: Politički akteri ne mogu da kroje sudbinu javnog servisa

Predsednik Upravnog odbora RTS-a Vladimir Vuletić rekao je za RTS da u našem društvu nije zaživela potpuna svest o tome šta je zapravo javni medijski servis. Kada je reč o rukovodstvu i uredništvu javnog medijskog servisa, to nije stvar dogovora političkih stranaka, nego je stvar zakona, rekao je Vuletić.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, sociolog Vladimir Vuletić je rekao da je važno da se u društvu povede dijalog, a manje je bitno na koji način.

"Poslednjih nekoliko meseci se može videti da klizimo ka stanju gde će biti prekinuta komunikacija između ključnih aktera u društvu i to je ono što je loše. Potreban je dijalog na svakom mestu i u tom smislu odbijanje dijaloga nije dobro za društvo", rekao je Vuletić.

Kaže da ne bi komentarisao aktivnosti konkretnih političkih aktera u smislu da svako od njih ima neku svoju taktiku radi realizovanja onoga što smatraju da su njihovi glavni politički ciljevi, a to je da budu vidljiviji i da privuku veću pažnju javnosti.

"U tom smislu ne bih to komentarisao, ali načelan stav je da nam je dijalog važan na svim mestima", istakao je Vuletić.

Ono što smo čuli sa protesta u subotu su zahtevi koji se tiču promena sastava REM-a, RTS-a i RTV-a.

Vuletić kaže da je očigledno da u našem društvu nije zaživela potpuna svest o tome šta je zapravo javni medijski servis.

"To je relativno nov pojam, još uvek se o medijskom javnom servisu razmišlja kao o državnoj televiziji. Kada to bude jasnije, onda će biti jasno da i kada je reč o rukovodstvu i kada je reč o uredništvu medijskog servisa da to nije stvar dogovora političkih stranaka nego je stvar zakona", istakao je Vuletić.

Šta god da se političke stranke dogovore, one mogu da se dogovaraju, ali je potpuno jasno na koji način javni medijski servis funkcioniše, kaže on.

U tom smislu, kaže Vuletić, javni medijski servis je lojalan zakonu a ne predsedniku države ili političkim strankama, i to je ključna poruka kada je reč o javnom servisu.

"Ukoliko dopustimo da na bilo koji način ćutke prelazimo poreko toga da politički akteri u međusobnom dogovoru kroje sudbinu javnog servisa, nisu bitni konkretni ljudi, biće ugrožena ideja – evropska ideja o medijskim servisima", rekao je Vuletić.

"Ono što je bitno – kao što ne dozvoljavam da se u javnom servisu mešaju političke stranke, tako nije pametno da kao predsednik Upravnog odbora govorim šta bi koja stranka trebalo da radi", kaže Vuletić.

Celu vest možete pročitati na sajtu RTS-a.

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten