Naslovna  |  Info  |  Vesti  |  Preporuke državama: Ne ubijajte, ne zatvarajte, ne napadajte novinare!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

11. 07. 2019.

Autor: Denis Kolundžija Izvor: Cenzolovka

Preporuke državama: Ne ubijajte, ne zatvarajte, ne napadajte novinare!

Uoči današnjeg početka dvodnevne konferencije u Londonu 33 organizacije kojima su u fokusu medijske slobode i razvoj medija uputile su državama učesnicama 11 preporuka među kojima je i zahtev za hitno i bezuslovno oslobađanje svih novinara iz zatvora.

Hitno i bezuslovno oslobađanje svih novinara koji su u zatvoru zbog svog rada, istraga svih ubistava novinara, te javna osuda svakog onlajn ili oflajn akta nasilja nad novinarima i ugrožavanja medijskih sloboda i njihova nezavisna i temeljna istraga, neke su od 11 preporuka koje su 33 organizacije posvećene medijskim slobodama i razvoju medija iz čitavog sveta uputile državama učesnicama Globalne konferencije o medijskim slobodama u Londonu, koja se u naredna dva dana održava u Londonu u zajedničkoj organizaciji vlada Velike Britanije i Kanade.

Državama se takođe sugeriše da se uzdrže od targetiranja i napada na medije, kao i da omoguće da svi medijski radnici, uključujući sakupljače informacija, fiksere, vozače, frilensere, građanske novinare i prevodioce, budu uključeni u svaku inicijativu za zaštitu novinara.

Od država se traži da omoguće izdavanje viza ugroženim novinarima kako bi mogli da učestvuju u bezbednosnim obukama, kao i da obezbede azil kada je to moguće.

Među 11 preporuka je i zabrana izvoza, prodaje i upotrebe sredstava za nadzor, koja su razvile privatne kompanije a koja se često koriste za targetiranje novinara.

Ove preporuke su definisane na jučerašnjem sastanku predstavnika organizacija kojima su u fokusu medijske slobode i razvoj medija, a među 33 organizacije-potpisnice su Reporteri bez granica, Asocijacija evropskih novinara, Komitet za zaštitu novinara, Fridom haus, Akademija Dojče vele, američki, engleski i međunarodni PEN, Međunarodna federacija novinara, Međunarodni pres institut i Svetska asocijacija novinskih izdavača.

Grupa organizacija, koja predstavlja i sarađuje sa stotinama hiljada novinara i medijskih radnika, navela je u svom saopštenju da je za kredibilnost obavezivanja neophodno da države pod hitno oslobode sve zatvorene novinare, prestanu da ubijaju, napadaju i kritikuju novinare, kao i da istraže i procesuiraju sve ubice novinara. Podseća se da su među učesnicama predstojeće konferencije države koje drže novinare u zatvorima i imaju nerešene slučajeve ubistva novinara.

Dvodnevna konferencija u Londonu, čiji su domaćini ministri spoljnih poslova Kanade i Velike Britanije, Kristijan Frilend i Džeremi Hant, okupila je globalne lidere, novinare, predstavnike medijske industrije, civilnog društva i naučne zajednice, među kojima su predstavnici Slavko Ćuruvija fondacije i drugih civilnih i medijskih organizacija. 

Glavne teme konferenciju su izgradnja poverenja u medije i borba protiv dezinformacija, održivost medija, nacionalni okviri i zakonodavstvo, kao i zaštita i krivično gonjenje predstavnika medija.

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten