Naslovna  |  Info  |  Vesti  |  Hant: Slobodni mediji su najjača zaštita od tamne strane vlasti
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

11. 07. 2019.

Autor: Beta

Hant: Slobodni mediji su najjača zaštita od tamne strane vlasti

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Džeremi Hant izjavio je u Londonu da su odgovornost i nadzor najsnažnija mera zaštite od tamne strane vlasti i da je malo institucija koje tu ulogu mogu da ostvare delotvornije od slobodnih medija.

Na Globalnoj konferenciji za slobodu medija, koju zajednički organizuju britanska i kanadska vlada, Hant je rekao da borbu za medijske slobode „iz dana u dan vode nezavisni novinari u autoritarnim državama, budni blogeri koji otkrivaju korupciju i hrabri aktivisti koji objavljuju dokaze o zloupotrebi ljudskih prava“.

„Na kraju krajeva, svi imamo izbor. Da zanemarivanjem pretnji tolerišemo gušenje nezavisnih glasova i opasnosti od neodgovorne vlasti. Ili da branimo naše vrednosti i države, i ‘cvetamo’ zahvaljujući slobodnoj razmeni ideja. Dolaskom na ovu konferenciju, svako od nas napravio je taj izbor“, kazao je Hant u govoru dostavljenom medijima.

On je naveo da je prošle godine širom sveta ubijeno 99 novinara, dvostruko više nego pre jedne decenije, da su vlade pozatvarale još 348, i dodao da mali broj počinilaca tih zločina bude pozvan na odgovornost. Od 46 novinara koji su umrli nasilnom smrću 2008. godine, posle 11 godina, rasvetljeno je svega osam slučajeva, kazao je Hant.

On je rekao i da je čovečanstvo kroz istoriju najbrže ostvarilo napredak kada je dopuštalo da se o idejama slobodno raspravlja, da se iste testiraju i preispituju i dodao da je „deset država sa najslobodnijim medijima na svetu dalo 120 Nobelovih laureata – tri puta više nego Rusija i Kina zajedno“.

Naveo je da stvarna odgovornost ne proističe iz selektivnih i teatralnih obračuna sa korupcijom koje pokreću autoritarne države, a kojima se misteriozno uklanjaju politički protivnici, dok najveći prestupnici ostaju netaknuti, već da ona dolazi od rizika od razotkrivanja, od medija koji se ne mogu kontrolisati ili potkupiti.

„Dokazi za ovo su nesumnjivi. Od deset ‘najuređenijih’ država na svetu po rangiranju Transparensi internešenela, sedam je i u prvih deset na Svetskom indeksu slobode medija. Sa druge strane, od deset najkorumpiranijih država, četiri su među poslednjih deset po slobodi medija“, kazao je šef britanske diplomatije.

On je najavio pet praktičnih koraka koje će britanska vlada preduzeti sa svojim partnerima – formiranje novog Globalnog fonda za odbranu medija kojim će rukovoditi Unesko, formiranje međunarodne radne grupe koja će pomagati vladama da ispune obaveze po pitanju medijskih sloboda, sazivanje panela stručnjaka koji će pružati savete zemljama o jačanju pravne zaštite novinara, stvaranje kontakt grupe zemalja koje će lobirati u slučajevima napada na medijske slobode i potpisivanje „Globalnog obećanja za medijske slobode“.

Hant je izdvojio Kinu i Vijetnam kao zemlje u kojima se novinari suočavaju s velikim izazovima.

„U Kini automatizovana cenzura i Veliki zaštitni zid blokiraju pristup hiljadama informativnih portala, pri čemu su milioni ljudi zaposleni da cenzurišu sadržaj, lažiraju objave na društvenim mrežama i manipulišu raspravom na internetu. Prva osoba koja je u Kini osnovala sajt o ljudskim pravima, aktivista Huang Ći, poslat je u zatvor 2016. godine, a o njemu se ništa ne zna od tajnog suđenja održanog u januaru“, naveo je Hant.

Dodao je da na današnjoj konferenciji učestvuju delegacije iz više od 100 država, uključujući 60 ministara i više od 1.500 novinara, naučnika i aktivista.

„Nikada ranije se toliko država nije okupilo radi ovog cilja“, naveo je Hant.

Srbiju na konferenciji predstavlja ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten