Naslovna  |  Info  |  Vesti  |  CRTA: REM i dalje izbegava da štiti javni interes
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

12. 12. 2019.

Autor: Danas Online

CRTA: REM i dalje izbegava da štiti javni interes

Unapređenja izbornih uslova u domenu ravnopravne medijske zastupljenosti neće biti ako je suditi na osnovu dva dokumenta koje je objavilo Regulatorno telo za elektronske medije, navodi se u saopštenju CRTE.

Ta dva dokumenta jesu  Nacrta pravilnika o načinu ispunjavanja obaveza javnih medijskih servisa tokom predizborne kampanje i Nacrta preporuke komercijalnim pružaocima medijskih usluga o obezbeđivanju zastupljenosti bez diskriminacije u toku predizborne kampanje registrovanim političkim strankama, koalicijama i kandidatima.

Neprihvatanjem niza konstruktivnih preporuka usaglašenih s međunarodnim standardima, REM se opredelio da i dalje izbegava da suštinski ispuni svoju zakonski definisanu ulogu i štiti javni interes u izbornom procesu. Zakonodavac nije sveo REM na telo koje samo daje savete i preporuke, što REM čini odlukom da na postupanje komercijalnih emitera utiče neobavezujućim pravnim aktom. Obaveza REM-a je da donosi opšta podzakonska akta kojim se detaljnije utvrđuju pravila po kojima emiteri ispunjavaju zakonske obaveze kroz programske sadržaje“, kaže Raša Nedeljkov, programski direktor Crte.

Kako navode u saopštenju, REM nije prepoznao ni potrebu da utiče na ograničavanje prisustva javnih funkcionera u informativnim programima tokom kampanje. Umesto toga, javnim servisima propisuje neodređenu obavezu, a komercijalnim medijima tek preporuku da, kada izveštavaju o redovnim aktivnostima funkcionera, povedu računa o novinarskoj etici, profesionalizmu i objektivnosti.

Problematično je, kažu, i opredeljenje REM-a da se ravnomerna zastupljenost kandidata u predizbornom programu zasniva na „principu proporcionalne jednakosti“, jer nije jasno kako će se određivati značaj političkog subjekta.

Oni ističu i da na osnovu objavljenog REM-ovog Plana praćenja programa pružalaca medijskih usluga Crta zaključuje da monitoring REM-a neće obuhvatiti eventualnu prikrivenu promociju u delovima programa koji nisu informativnog ili striktno predizbornog karaktera.

O nalazima nadzora nad programima elektronskih medija REM namerava da upozna javnost izveštajem koji će biti objavljen tek nakon izbora, oglušujući se o preporuku da to čini periodično tokom kampanje, kažu iz CRTE. 

Crta poziva Regulatorno telo za elektronske medije da tokom javne rasprave još jednom razmotri preporuke civilnog društva kako bi bilo u mogućnosti da istinski doprinese zaštiti javnog interesa tokom predizborne kampanje.

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten