Naslovna  |  Info  |  Vesti  |  Ribnikar traži od Politike da izvrši presudu i ime te porodice vrati na naslovnu stranu lista
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

26. 06. 2020.

Autor: Beta Izvor: Danas

Ribnikar traži od Politike da izvrši presudu i ime te porodice vrati na naslovnu stranu lista

Davorin Darko Ribnikar, koji je tužio odgovorne u listu Politika zbog promene zaglavlja, pozdravio je objavljivanje presude Apelacionog suda u tom procesu u današnjem izdanju dnevnika ali i pozvao odgovorne u Politici da „u potpunosti i bez odlaganja“ izvrše tu presudu „kako bi se izbeglo dovođenje u pitanje daljeg objavljivanja lista“.

Ribnikarov advokat Luka Jovanović naveo je da se presudom utvrđuje „povreda moralnih prava autora glave lista Politika“ ali i upozorio da kompanija „Politika novine i magazini“ i dalje nije izvršila deo presude koji joj nalaže vraćanje imena porodice Ribnikar nazad iz impresuma na naslovnu stranu uz glavu lista.

„Podsećamo građane Srbije i čitaoce lista da je presuda koja obavezuje ‘Politiku novine i magazine’ da izmeni glavu lista u skladu sa uputstvima suda, pravosnažna i izvršna (i da je izvršni postupak koji je pokrenuo advokat Luka Jovanović u toku). Posebno naglašavamo kako uložena revizija, koju Politika stidljivo navodi uz tekst presuda Višeg i Apelacionog suda, ne predstavlja osnov za odlaganje izvršenja presude. U tom smislu čitaoci lista su grubo obmanuti“, stoji u saopštenju advokatske kancelarije.

Apelacioni sud u Beogradu je oktobra 2019. godine presudio da pod pretnjom zabrane štampanja i novčanom kaznom, izdavač „Politika novine i magazini“ mora da vrati izgled glave istoimenog beogradskog lista kakav je bio pre promene pre 12 godina.

Upravni odbor „Politike novine i magazini“ je 2006. godine odlučio da promeni izgled glave lista Politika i ukloni pravougaonik iz desnog ugla, a oznaku Politika iz levog ugla pomeri na sredinu glave lista, konstatuje se u presudi.

Sud je presudio da je izdavač tom promenom izgleda glave lista povredio autorska prava tužioca Davorina Darka Ribnikara.

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten