Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

12. 12. 2007.

Izvor: NUNS

Predstavljene slobodne licence

Nekoliko dana pre 15. decembra, dana kada se i zvanično u Srbiju uvode Creative Commons licence, u NUNS je održan skup ”Slobodne licence – pravni osnov slobodne kulture, slobodnog softvera i slobodnog znanja”.

- Informacija je danas postala kompleksna multimedijalna stvar, koja se više ne kopira, već klonira i tako se dešava da imamo originale originala– istakao je Jerić.

  Tipski autorski ugovori u elektronskoj formi ili Creative Commons (CC) licence predviđaju deobu autorskih prava sa drugim korisnicima interneta  i mogućnost korištenja autorskog dela ( tekstovi, filmovi, fotografije, muzika...), koji su obeleženi CC licencama uz određene, unapred definisane uslove. Pored navođenja autora dela, potrebno je da se rad deli pod istim uslovima koje je odredio autor. Ono što je zajedničko sa tradicionalnim kopirajtom jeste dogovor sa autorom dela za njegovo korišćenje u komercijalne svrhe.

  Nevenka Antić koja se bavi digitalnim pravom i prevođenjem i prilagođavanjem CC licenci domaćem zakonodavstvu, istakla je da one donose još veće slobode u korišćenju autorskog dela. Cilj licenci, kojih inače ima šest, je legalna razmena a autorski ugovor preuzima se sa interneta ( http:/creativecommons.org/licenses).

  Ivan Jelić iz Fondacije za slobodni softver objasnio je da slobodni softver nije isto što i besplatni, što je problem koji se u engleskom jeziku javlja sa značenjem riječi free. Korištenje, proučavanje, deoba i unapređivanje slobodnog softvera je cilj kojem se teži.

 Dragan Satarić iz Wikimedije Srbije predstavio je princip rada najveće svetske i srpske enciklopedije – Wikipedije, koja u celom svetu ima preko osam miliona članaka na preko 250 jezika. Istakao je da ona nije referentna i da ne zastupa činjenicu da treba da postoji istina. Na Wikipediji se tačno zna ko je šta napisao, ko dopisao. Jednu knjigu koja ima i štampano izdanje, moguće je postaviti u njenom elektronskom obliku na Wikipediju, dopisivati je i slobodno koristiti.

  Creative Commons Srbija proslaviće pet godina postojanja 15. decembra u Tribinskoj Sali Doma omladine. Isti dan će biti lansirane Creative Commons licence koje će istovremeno biti dostupne na http:/creativecommons.org/international/rs.

Lidija Franulović

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten