NUNS :: Info http://nuns.rs/info/rss.html sr http://nuns.rs/img/logo.png NUNS :: Info http://nuns.rs/info/rss.html Koraks: Ispratio sam Miloševića, Koštunicu, Tadića, ispratiću I Vučića http://nuns.rs/info/news/33363/koraks-ispratio-sam-milosevica-kostunicu-tadica-ispraticu-i-vucica.html "Koraksove karikature govoriće o nama mnogo više nego istorija” ]]> Karikaturisti Predragu Koraksiću Koraksu (Corax) večeras je u Novom Sadu uručeno priznanje “Dobar primer Novog optimizma”, koje dodeljuje Pokret Novi optimizam.

Koraks je na svečanosti u Medija centru Vojvodine rekao da je čitav život radio “onako kako diše“.

“Ovo sam radio onako kako dišem, nisam mogao drugačije. Ja sam zaista optimista. Bile su četiri garniture vlasti koje sam ispratio: Milošević, Koštunica, Tadić i sada je na redu Vucičh. Mislim da ću i njega ispratiti”, rekao je Koraks.

Koraksu je nagradu uručio prošlogodišnji laureat i bivši zaštitnik građana Saša Janković.

“Živimo u svetu postistine, u svetu u kome je predstava o nečemu češće važnija od onoga što se stvarno dešava. Srećom, postoje ljudi kao što je Koraks, koji uspevaju da proniknu u suštinu stvari. Sve što mi pričamo, Koraks u jednoj karikaturi nacrta. Nagrada ne može ići u bolje ruke”, kazao je Saša Janković.

Ambasadorka Australije Džulija Fini kazala je da je obrazovanje o ljudskim pravima od velike važnosti za društva u kojima se demokratija tek razvija.

“Treba da koristimo svaku priliku da podržimo osobe koje se zalažu i promovišu ljudska prava. Moja lična poruka je: veliki sam obožavlac Koraksovog rada, i uvek kada odem iz Srbije, najbolji način da saznam šta se dešavalo je da pogledam Koraksove karikature”, kazala je Džulija Fini.

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinovićrekao je da je Predrag Koraksić primer kako je moguće biti “čvrst, dosledan, nikada banalan i uvek drugačiji”.

“Ukoliko istorijska nauka i u budućnosti bude zaštitnik suludih političkih projekata, kao što je sada, Koraksove karikature govoriće o nama mnogo više nego istorija”, ocenio je Sejdinović.

Predsednik Advokatske komore Vojvodine Vladimir Beljanski rekao je da je Koraks i slikar, i analitičar društva, i umetnik, i duhovit čovek.

On je podsetio da je tužilaštvo 1993. godine bilo pokrenulo postupak protiv Koraksa zbog karikature na kojoj se vide tadašnji grčki premijer Konstantinos Micotakis, tadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević, Dobrica Ćosić, Momir Bulatović, Vojislav Šešelj, lideri bosanskih Srba Radovan Karadžić, Momčilo Krajišnik, Biljana Plavšić, Nikola Koljević kako igraju decju igru “trule kobile”.

Karikatura je izašla u nedeljniku “Vreme”, a Beljanski je podsetio da su advokati odbrane insistirali da tužilaštvo opredeli šta je to uvredljivo na karikaturi.

“Nisu smeli da odgovore na pitanje koga su sve prepoznali, jer je Miloševićeva glava stajala u nepriličnom položaju, kao i neke druge glave. Pa je tužilaštvo odustalo od postupka jer je to bilo prijatnije nego da kažu šta su sve oni videli na karikaturi”, objasnio je Beljanski.

Koraks je ispričao da mu je mnogo godina kasnije na jednoj privatnoj večeri jedan prijatelj, koji je bio savetnik kod Dobrice Ćosića, otkrio tajnu da je upravo Ćosić bio inicijator podizanja optužnice protiv njega.

Nagrada “Dobar primer Novog optimizma” dodeljena je uz podršku Ambasade Australije.

Pre današnje dodele nagrade na ulicama Novog Sada organizovana je interaktivna izložba Koraksovih radova na temu kršenja ljudskih prava, povodom 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava.

Kustosi izložbe bili su Igor Galo, potpredsednica Samostalne demokratske srpske stranke Istarske županije Mirjana Galo, književnik Vladimir Pištalo, sociolog Aleksej Kišjuhas, kao i glumci Dejan Ćirjaković, Dimitrije Banjac i Nikola Škorić iz televizjske serije “Državni posao”.

Pokret Novi optimizam poslednjih 13 godina dodeljuje nagradu „Dobar primer Novog optimizma“ osobama ili organizacijama koje se svojim delovanjem i zalaganjima bore za vrednosti koje su jasno izražene u Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima i Proglasu “Novog optimizma”, te svojom inicijativom daju dobar primer zajednici i društvu.

Među dosadašnjim dobitnicima nagrade su i Mirjana Karanović, ekipa serije „Državni posao“, rege sastav „Del Arno Band“, Dragan Todorović, Mirko Đorđević, Ivan Ivanji.

]]>
Mon, 11 Dec 2017 14:59:00 +0100 Vesti http://nuns.rs/info/news/33363/koraks-ispratio-sam-milosevica-kostunicu-tadica-ispraticu-i-vucica.html
NUNS: Vlast u Aleksandrovcu ne sme da diskriminiše novinare http://nuns.rs/info/statements/33360/nuns-vlast-u-aleksandrovcu-ne-sme-da-diskriminise-novinare.html Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) najoštrije osuđuje odluku predsednika Skupštine opštine Aleksandrovac da Gvozdenu Zdraviću, novinaru lokalnog lista Rasina pres i dopisniku dnevnika Blic zabrani da izveštava sa sednice lokalnog parlamenta. NUNS zahteva da aleksandrovačka vlast svim novinarima, bez diskriminacije, omogući da nesmetano obavljaju svoj posao, u skladu sa ustavnim i zakonskim normama. ]]> Odlukom SO Aleksandrovac novinaru Gvozdenu Zdraviću zabranjeno je da prati 12. sednicu Skupštine, zakazanu za danas. U odluci koju je potpisao predsednik Skupštine opštine Toma Savković, koju je Zdravić dostavio NUNS-u, navodi se da se “u listu Rasina Pres... iznose grube neistine o rukovodstvu opštine Aleksandrovac“, i da „novinar tog lista ne može da na objektivan način prati rad sednice", te da je „nedostojan da prisustvuje sednici Skupštine“.

Gvozden Zdravić je ukazuje da mu vlast u Aleksandrovcu deset godina zabranjuje da prati sednice Skupštine opštine.

„Ovoga puta nezakonitom odlukom predsednik SO Toma Savković upire prstom u mene i javno me etiketira da ’nisam dostojan da pratim rad Skupštine’. Tom odlukom je poručio građanima Župe da nemaju pravo da znaju kako se troši njihov dinar u budžetu opštine Aleksandrovac, jer se danas upravo o tome rasplavlja na sednici SO“, izjavio je Zdravić za UNS.

NUNS protestuje zbog cenzorskog ponašanja čelnika opštine Aleksandrovac koji ovakvim odlukama najgrublje ugrožavaju novinarske slobode koje garantuju međunarodne konvencije, Ustav i Zakon o javnom informisanju i medijima Republike Srbije.

Sekretarijat NUNS-a

U Beogradu 11.12.2017.

]]>
Mon, 11 Dec 2017 14:37:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/33360/nuns-vlast-u-aleksandrovcu-ne-sme-da-diskriminise-novinare.html
Novinar "nedostojan" da bude na sednici SO Aleksandrovac http://nuns.rs/info/news/33358/novinar-nedostojan-da-bude-na-sednici-so-aleksandrovac.html Predsednik Skupština opštine Aleksandrovac Toma Savković doneo je odluku da ne odobri praćenje rada današnje sednice novinaru lista Rasina pres Gvozdenu Zdraviću. ]]> Iako je Zdravić blagovremeno podneo zahtev, predsednik opštine je doneo odluku da je "nedostojan da prisustvuje sednici".

U obrazloženju se navodi da se u listu Rasina pres "iznose grube neistine o rukovodstvu opštine Aleksandrovac" i stoga zaključuje da novinar ne može na objektivan način da prati rad sednice.

]]>
Mon, 11 Dec 2017 12:44:00 +0100 Vesti http://nuns.rs/info/news/33358/novinar-nedostojan-da-bude-na-sednici-so-aleksandrovac.html
“Konzilijum” članovima NUNS-a odobrava 20% popusta http://nuns.rs/info/activities/33356/konzilijum-clanovima-nuns-a-odobrava-20-popusta-.html Zavod za laboratorijsku dijagnostiku "Konzilijum" svim članovima NUNS-a, koji svoje članstvo dokazuju članskom legitimacijom za tekuću godinu, odobrava popust od 20% na svoj zvanični cenovnik. ]]>

Konzilijum se bavi laboratorijskom dijagnostikom od 1994. god. kao Biohemijska i Mikrobiološka laboratorija koje su se 2005. god objedinile u Zavod za laboratorijsku dijagnostiku ''Konzilijum''.

Adrese svih laboratorija Zavoda Konzilijum možete pronaći OVDE

]]>
Mon, 11 Dec 2017 11:52:00 +0100 Aktivnosti http://nuns.rs/info/activities/33356/konzilijum-clanovima-nuns-a-odobrava-20-popusta-.html
15% popusta za članove NUNS-a prilikom kupovine Laguninih izdanja u knjižarama Delfi http://nuns.rs/info/activities/33355/15-popusta-za-clanove-nuns-a-prilikom-kupovine-laguninih-izdanja-u-knjizarama-delfi-.html Preduzeće “DELFI KNJIŽARE” članovima NUNS-a koji svoje članstvo dokazuju članskom legitimacijom za tekuću godinu - omogućava učlanjenje u Lagunin klub čitalaca i odobrava popust od 15% prilikom kupovine Laguninih izdanja u knjižarama DELFI . ]]>

U okviru knjižarskog lanca Delfi posluje trideset devet knjižara, a adrese svih knjižara možete pronaći OVDE

]]>
Mon, 11 Dec 2017 11:43:00 +0100 Aktivnosti http://nuns.rs/info/activities/33355/15-popusta-za-clanove-nuns-a-prilikom-kupovine-laguninih-izdanja-u-knjizarama-delfi-.html
Corax, novi optimista http://nuns.rs/info/news/33351/corax-novi-optimista.html Trinaesta po redu nagrada koja se tradicionalno dodeljuje na Međunarodni dan ljudskih prava Danas u Srbiji treba dobro da zamislite pre nego što nekog nazovete optimistom. Može da se uvredi. I to s razlogom. ]]>

Jer današnji srpski optimista je ili prodana duša, plaćena da širi zvanični optimizam, da se, na primer, raduje vozovima koji samo što nisu pojurili našim prugama 200 kilometara na sat, ili je prosto budala. Zato će čovek koji drži do sebe, do svoje pameti, radije reći da je pesimista, skeptik, a neće mu smetati ni ako mu kažete da je cinik, namćor ili mračnjak. Ali optimista, ja optimista? Ne mislite valjda ozbiljno.

Znao je to i Guta, punim imenom Branislav Grubački, kad je osnovao pokret <I>Novi optimizam<I>. Da bi izbegao mogućne nesporazume, u osnivačkom proglasu ovog pokreta objasnio je ko su za njega novi optimisti, da su to <I>aktivni pojedinci, otvorenog uma, spremni na dijalog, istinski zainteresovani za druge ljude<I>, da su to oni koji <I>ne pristaju na defetizam, širenje osećanja nemoći i beznađa<I>, oni koji se <I>javno bore protiv nacionalizma, šovinizma, fašizma, rasizma i svakog drugog ekstremizma<I>.

Dakle, pozvani smo da na optimizam gledamo na nov način, kao na aktivan, angažovan, kritički odnos prema društvu i državi, a na optimiste kao na etički uzornu, hrabru i demokratiji vitalno potrebnu vrstu ljudi. Pozvani smo da prihvatimo da biti optimista može da predstavlja pošten, nekoristoljubiv i racionalan izbor. U stvari, ovako shvaćen optimista je isti onaj koga inače zovemo borcem za ljudska prava. Kako piše u dokumentu kojim je ustanovljena nagrada <I>Dobar primer novog optimizma<I>, njome se nagrađuju ljudi koji se bore za afirmaciju vrednosti nabrojanih u <I>Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima<I>.

Ovo je bilo potrebno da navedem da bih sad mogao da kažem - a da se Koraks ne naljuti - da je on zaista ne samo dobar, nego najbolji, izvanredan primer novog optimiste, dakle kritičkog optimiste, optimiste bez iluzija. On je to pre svega zato što njegove karikature pokazuju da je stanje u srpskom društvu i državi nezdravo, haotično, ludo. Uz to nam one govore da ovo ludo stanje, naizgled rovito, nestabilno, polazno, može da potraje, to jest da već dugo traje, da u Srbiji promene na vrhu vlasti nisu promenile njen karakter. To nam govori i ona zarđala kašika, koja se na Coraxovim karikaturama pojavila najpre kao simbol Šešeljevog opasnog političkog ludila, i u međuvremenu postala simbol kontinuiteta vladajuće politike u Srbiji.

Ima li tu bilo kakvog optimizma, pitaće neko. Zar ovo nije krajnje pesimističko viđenje savremene Srbije? Nije, jer Coraxove karikature nam ne sugerišu pesimistički zaključak da se s ludilom u vrhu Srbije moramo pomiriti, jer se tu ustalilo, pa izgleda kao naša sudbina, zao udes protiv koga se ništa ne može. Tačno je da Coraxovi portreti naših ludih vlastodržaca i članova njihove svite - svedeni na osnovne karakterne crte, onako kako to mogu samo veliki umetnici - uglavnom pokazuju mračne likove. Međutim, treba primetiti šta se događa s mrakom ovih likova kad je on u Coraxovim crtežima likovno predstavljen, otelovljen, treba primetiti da tada mrak, ako se tako može reći, izlazi na svetlost dana. Postaje vidljiv i čitljiv. I mi se, gledajući ove slike, pitamo: zar ovo trpim, zar se ovoga plašim, zar se ovoga ne stidim?

Da li će jednog dana u Srbiji biti dovoljno ljudi da, polazeći od ovih pitanja, počnu da pretvaraju svoju zemlju u bolje mesto za život, manje ludo i haotično? Ne znam. Znam samo da treba da budemo zahvalni Coraxu što nam već godinama pokazuje, crta jasno kao na dlanu, s kakvom vlašću, u kakvoj državi, s kakvom politikom na našu sramotu živimo. Nije se umorio i razočarao. "Mogu vam reći - kaže on u jednom intervjuu - da je ovo već četvrta politička garnitura koju opisujem. I koju nameravam da ispratim".

Ima li od ovoga bolji primer novog optimizma?

]]>
Mon, 11 Dec 2017 11:13:00 +0100 Vesti http://nuns.rs/info/news/33351/corax-novi-optimista.html
Najava nove medijske organizacije http://nuns.rs/info/news/33343/najava-nove-medijske-organizacije.html Mora da postoji jedna potpuno nezavisna medijska organizacija, u čijem formiranju ključnu ulogu moraju imati novinarska udruženja, izjavio je zaštitnik građana Zoran Pašalić povodom položaja novinara i medija. "Preduslovi za tako nešto su promena zakonskog okvira, posebno onog koji se tiče bezbednosti i pritisaka na novinare, kao i modela finansiranja", rekao je Pašalić u intervjuu za današnju Politiku, najavljujući inicijativu ofirmiranje potpuno nezavisne medijske organizacije. ]]>  

Zoran Pašalić (foto: Insajder, youtube, printscreen)
Zoran Pašalić (foto: Insajder, youtube, printscreen)

Na pitanje o položaju medija i uticaju i odnosu državnih funkciionera i tranzicionog perioda na medije, Pašalić je odgovorio: "Ovo pitanje je vrlo kompleksno. Mnogi od novinara nemaju čak ni adekvatne ugovore, nemaju plaćene doprinose, njihov posao je oročen za nečiju volju, kako onda da tu ne govorimoo svemu i svačemu, od cenzure, preko autocenzure do pritisaka svake vrste.

Znači, normativno se to mora urediti i zakonski i inspekcijski pratiti.

Drugo, novinari su izloženi zaista svakoj vrsti napada, od fizičkog ugrožavanja do nevaspitanog odnosa prilikom uzimanja izjave, i stav institucije, a i moj, jeste da se novinari moraju apsolutno zaštititi od svačije samovolje".

On je dodao da, kao i u slučaju policije, uvek treba posmatrati i drugu stranu.

"Znate i da su novinari kršili određena pravila svoje struke prejudicirajući sudske odluke, osuđujući pojedine osobe po novinama, a da postupak nije ni započet...", rekao je Pašalić.

Prema njegovoj oceni, zaštitnik građana mora da ukazuje na svaku od tih situacija, i jednu i drugu.

"I kada je pogrešeno spram novinara i kada su novinari pogrešili spram, prvenstveno, građana koji su se našli unekoj medijski 'interesantnoj' situaciji. Takvo pisanje koje ima neki mali senzacionalistički prizvuk njima apsolutno remeti ceo život, kao i život njihove dece, potomaka, rođaka", rekao je Pašalić u intervjuu za Politiku.

]]>
Mon, 11 Dec 2017 10:32:00 +0100 Vesti http://nuns.rs/info/news/33343/najava-nove-medijske-organizacije.html
Rijaliti programi kao posledica krize u društvu http://nuns.rs/info/news/33342/rijaliti-programi-kao-posledica-krize-u-drustvu.html Rijaliti programi godinama učestvuju u degradiranju medijske scene u Srbiji. Uvrede i pretnje koje se pojavljuju u diskursu učesnika tih programa na televizijama sa nacionalnom pokrivenošću, uspevaju da učine ono što je i cilj rijalitija, da šokiraju. Postavlja se pitanje ko snosi odgovornost za takvo ponašanje, koje se pritom prikazuje na najgledanijim programima, u atraktivnim terminima. ]]> Poslednji slučaj od pre nedelju dana jeste emisija puna uvreda i insinuacija "Kontravizija", emitovana na televiziji sa nacionalnom frekvencijom.   

Novinar i bivši predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Vukašin Obradović kaže za 021 da je ovom emisijom poslata poruka da ulazimo u novu fazu gde je dozvoljeno najprimitivnije vređanje neistomišljenika. On kaže da "ako smo mislili da je u nekom trenutku dotaknuto dno, to nije učinjeno, već postoji provalija u koju sve dublje tonemo".  

"Ne znam kako bih nazvao ono što je emitovano na Pinku, pod nazivom "Kontravizija", autora Lava Grigorija Pajkića, ali mi se čini da je pređen rubikon i poslata poruka da u obračunu sa neistomišljenicima postoji samo jedno pravilo, a to je da je sve dozvoljeno. Naravno, nemam ništa protiv programa koji se na satiričan način bavi opozicijom i kolegama novinarima, ali tu mora da postoji jasna mera. U ovom rijaliti, humorističkom ili kakvom već programu je ne samo prevaziđena svaka mera, već se plašim da ulazimo u novu fazu, gde je dozvoljeno najprimitivnije vređenje i to me zaista plaši. Ne samo da je dotaknuto dno, već tonemo, još dublje tonemo", navodi on.  

Predsednik Udruženja novinara Srbije i urednik portala "Pištaljka" Vladimir Radomirović ocenjuje da su rijaliti programi posledica stanja u društvu.  

"Rijaliti programi nisu uzrok krize u društvu, već posledica. Ne bi oni bili tako popularni da narod ne želi da ih gleda. Kada govorimo o govoru mržnje, pre godinu i po dana je pokrenut jedan postupak protiv učesnika rijalitija koji su vređali jevrejsku zajednicu i tada je došlo do osude, ali svaki rijaliti ima nameru da šokira i postavlja se pitanje gde je granica. Nažalost, regulatorno telo za elektronske medije, koje bi trebalo da reaguje u ovakvim slučajevima, ne reaguje, čak ni u ozbiljnijim situacijama, kao što su političke kampanje. Izlišan je onda svaki dalji razgovor o ulozi REM-a. Novinarska udruženja insistiraju stalno na tome da REM radi svoj posao i reaguje kada dođe do kršenja prava u rijaliti programima", objašnjava Radomirović.        

On podseća na vrhunac zloupotrebe u rijaliti programa: "Pre nekoliko godina je tadašnja RRA reagovala u slučaju televizije Pink, kada je zloupotrebila učesnicu i pitala je o stvarima iz ličnog života, zadirući u intimu. Rijaliti programi su sa nama već dugo, više od 10 godina, nisu izmišljeni nedavno, jedino što u poslednjih nekoliko godina imate programe koji se emituju satima i traju mesecima gde učesnici ostaju zarobljeni u nekim prostorijama".  

Vukašin Obradović ocenjuje da se veliki broj problema na medijskoj sferi dešava kao posledica nečinjenja regulatornih tela, za koje ocenjuje da ne rade svoj posao.   

"Postoji subjektivna i objektivna odgovornost. Subjektivna je na emiterima, koji se odlučuju na takvu vrstu programa, a objektivna na regulatornom telu, koje ne reaguje na emitovanje ovakvih sadržaja i mislim da je svima potpuno jasno da je REM kancerogeno tkivo na medijskoj sceni. Veliki problemi koje se javljaju u medijskoj sferi, od kojih su rijaliti programi samo jedan segment, zapravo su posledica nečinjenja REM-a da zaštiti javni prostor od ovakvih sadržaja", navodi on i dodaje da preko rijalitija i tabloidizacijom medija vlast komunicira sa osnovnim biračkim telom.   

"Rijaliti program prepun nasilja, mržnje i primitivizma je zapravo generisan opštom društvenom klimom. Nacionalni emiteri koji emituju ovakav program imaju više ciljeva. Jedan je naravno gledanost, ali drugi je ono što je mnogo opasnije, stvaranje jedne atmosfere u društvu u kojoj ovakvo ponašanje zapravo postaje nešto što je društveno prihvatljivo, jer zaboga prikazuje se na televiziji. Ne treba zanemariti ni treći aspekt ovog problema, a on se sastoji u tome da i ponašanje emitera i ponašanje REM-a jeste posledica društvenog, pa i kulturnog i političkog okvira trenutnih modela, koje forsira vlast i na ovaj način preko rijalitija, ali i na druge posredne načine. Tabloidizacijom medija i javne sfere vlast zapravo komunicira sa svojim biračkim telom", navodi Obradović. 

Predsednik Udruženja novinara Srbije Vladimir Radomirović navodi da je najopasnija posledica rijaliti programa stvaranje pogrešnih uzora mladima.  

"To je osnovna posledica, da se mladima predstavljaju neki ljudi koji nemaju nikakvog pozitivnog uticaja na društvo, a da su ljudi koji bi trebalo da budu uzori u zapećku, odnosno ljudi koji imaju ozbiljne karijere nisu promovisani kako bi trebalo i sve televizije sa nacionalnom frekvencijom, a i gotovo sve radio stanice, ne promovišu ljude koji su stručnjaci, koji bi mogli da budu uzori mladima. Trebalo bi da se više bavimo digitalizacijom i osposobljavanjem kadrova za informatičku delatnost, onda bi i država kroz ohrabrivanje, sufinansiranjem medijskih sadržaja koji pomažu da se dođe do što obrazovanijih kadrova u ovim oblastima, mogla da pomogne mladima. Imamo za mlađe generacije uzore u IT industriji, u umetnosti, u raznim oblicima društvenih delatnosti, koje mogu unaprediti ovo društvo", dodaje.   Obradović navodi da, pored odvlačenja pažnje od svakodnevnih problema, dopuštanjem emitovanja rijaliti programa i tolerisanjem govora mržnje, šalje se poruka da je primitivno ponašanje legitimno.  

"Tu imate dve vrste poruka. Jedna je odvlačenje pažnje od svakodnevnih problema i preseljenje njihovih života u neku drugu, irealnu stvarnost. Ali mislim da je takođe ne manje važna poruka da, ako gledate rijaliti u jednom širem društvenom kontekstu, rijaliti koji je prepun mržnje, fizičkih sukoba, jedne takve atmosfere, to je jasna poruka nekim drugim ljudima da je u ovom društvu nasilje i primitivno ponašanje nešto legitimno i nešto što i vama može da se desi, ukoliko se naravno nađete u takvoj situaciji. Ne smemo zaboraviti ni aspekt promocije mržnje, a posledice se vide i u javnom životu i na društvenim mrežama i u odnosu prema neistomišljenicima. Oni su svakim danom sve uočljiviji, pre svega u sve većem broju pretnji i fizičkih i verbalnih napada na neistomišljenike", kaže Obradović.  

Radomirović ocenjuje da će doći do zasićenja publike rijaliti programima, kao što se to dogodilo sa štampanim medijima.   "Ne možemo sve što se dešava u rijalitiju proglasiti govorom mržnje, ali svakako da se u tim programima podstiče mržnja prema drugome i prema drugim učesnicima rijalitija. Uvek budu nagrađeni oni koji imaju manjak kućnog vaspitanja, ali to je tako i u ostatku sveta. Rijaliti program ovakav kakav se trenutno emituje je izuzetno profitabilan, sa relativno malim ulaganjima. Može se izvući zaključak da vlasnicima televizija pre svega odgovara ovakvo stanje i za relativno malo  novca mogu da imaju celodnevni program. Vidimo i po poslednjim istraživanjima da je rejting televizije "Happy" značajno porastao u odnosu na rejting koji je ta televizija imala pre samo nekoliko godina i to pre svega zbog rijaliti programa, tako da se vlasnicima i urednicima medija isplati da imaju takve programe. Doći će vremenom i do zasićenja, kao što se se čitalačka publika sve više zasićuje tabloida, odnosno tiraži tabloida sve više padaju. Tako će doći vreme kada će reakcija publike na rijalitije biti sve lošija, ljudi će tražiti programe koji imaju mnogo više smisla", smatra Radomirović.  

Na koji način se suprotstaviti mehanizmima govora mržnje? Obradović ocenjuje da bi trebalo uticati na opštu društvenu atmosferu, koja generiše nasilje na internetu i da nadležni organi reaguju u slučajevima pretnji.   Radomirović dodaje da mediji moraju da pokažu odgovornost i imaju mehanizme kojima će sprečiti svaki govor mržnje prema manjinskim zajednicima i drugim grupama. Takozvana "rijaliti realnost" među samim političarima je generator rijaliti programa, dodaje Obradović.  

Pisanje ovog teksta pomoglo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije podržavajući projekat Radija 021 "Mržnja nije normalna stvar". Sadržaj teksta i stavovi izneti u njemu su isključiva odgovornost Radija 021 i ni na koji način ne odražavaju stavove i mišljenja Ministarstva.

]]>
Mon, 11 Dec 2017 10:29:00 +0100 Vesti http://nuns.rs/info/news/33342/rijaliti-programi-kao-posledica-krize-u-drustvu.html
Bečej: Kako će opravdati milion dinara datih za ukradene vesti? http://nuns.rs/info/news/33341/becej-kako-ce-opravdati-milion-dinara-datih-za-ukradene-vesti.html Sve vesti, koje je sajt Brif trebao da uradi za milion dinara koliko je ove godine dobio od bečejske lokalne samouprave na konkursu za projektno sufinansiranje, preuzete su od drugih medija. To konkretno znači da su osobe sa ovog sajta koje se predstavljaju kao novinari, metodom "copy-paste" postavljali tuđe informacije na svoj portal, a za to su dobili ogromna sredstva. ]]> Konkretno, Brif je novac dobio za projekat "Raznolikost Bečeja", a u revidiranom budžetu je navedeno da će u periodu od maja do oktobra objaviti ukupno 24 sadržaja.

"Projekat je zamišljen kao serijal informativnih priloga koji se objavljuju na web portalu uz emitovanje video priloga. Prilozi su sastavljeni od prikaza najvažnijih događaja na području opštine Bečej. Težište će biti stavljeno na potrebe nacionalnih zajednica i osoba sa invaliditetom, odnosno osoba sa posebnim potrebama", stoji u kratkom opisu projekta.

Pretragom na sajtu brif.rs, pronađeno je tridesetak artikala u kojima se spominje Bečej. Međutim, ne radi se o autorskim tekstovima, već su u pitanju vesti koje su preuzete od Dnevnika, RTV-a, Tanjuga ili sa sajta lokalne samouprave. Interesantno je i da niko iz ove medijske kuće ne pravi razliku između Bečeja i Novog Bečeja, pa je tako na čak šest vesti iz opštine Bečej, stavljena slika na kojoj je centar Novog Bečeja.

Video priloga, koji su previđeni projektom nema ni na portalu Brif, ni na Youtube kanalu, kao ni na društvenoj mreži Fejsbuk. Doduše, na Fejsbuk stranici Brifa postoje tri video snimka napravljena mobilnim telefonom, ali se ne tiču bečejske opštine, a takođe, novinari portala Brif nisu uočeni na "terenu" u Bečeju.

Novinar, Denis Kolundžija, koji je i sam istraživao i pisao o ovom portalu, navodi za Webinfo da je najveći problem što se o Brif-u ništa ne zna.

-Tu dominiraju "copy - paste" tekstovi. Kod nekih artikala je naveden izvor odakle je tekst preuzet, a ima i vesti koje su potpisane sa redakcijskim potpisom "brif.rs", a zapravo se radi o, u potpunosti prekopiranim i neprerađenim saopštenjima ili agencijskim vestima ili čak, sadržajima preuzetih sa drugih portala! Iz svega toga se stiče utisak, da tu ne radi više od jedne, eventulano, dve osobe – zaključuje Kolundžija dodajući da je tu najupitnija odluka Komisije koja je odlučila da novac na konkursu dodeli mediju bez kapaciteta i jasnih referenci za ostvarenje javnog interesa iz sfere javnog informisanja.

Stručnu komisiju za ocenu projekata podnetih na januarskom konkursu za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja na teritoriji opštine Bečej u 2017. godini činili su Marko Ivanić - samostalna prijava, Katarina Filipović - RAB Srbija i Vladimir Jovanović - Udruženje turističkih novinara i pisaca u turizmu Srbije - FIJET Srbija. Katarina Filipović je bila član stručne komisije i na drugom konkursu koji je opština Bečej raspisala u oktobru ove godine.

Ispostavilo se da je opština Bečej dodelila milion dinara novoosnovanom i svima nepoznatom mediju koji nema autorske tekstove, već najverovatnije jednu osobu koja sedi za kompjuterom, uzima od drugih i potom na svom sajtu i objavljuje vesti koje su tuđe autorsko delo.

Predsednik opštine Bečej, Dragan Tošić, koji je potpisao odluku kojom se dodeljuje million dinara ovom nepoznatom mediju, kaže da je uloga Komisije da proceni i oceni pristigle projekte.

- Komisija, sastavljena od ljudi iz struke, dakle medijskih stručnjaka, ocenjivala je projekte i određivala ko će i koliko novca dobiti. To je i svrha postojanja i rada Komisija. Nije na meni da dovodim u pitanje njihove odluke - komentariše Tošić odluku koju je potpisao.

Aleksandar Đekić, član brojnih asocijacija, grupa, Saveta, koalicija i mreža koje se bave nadzorom javnih finansija i glavni i odgovorni urednik portala Mojbecej.rs ističe da mu nije jasna odluka Komisije prema kojoj je najviše novca opredeljeno mediju nepoznatih kapaciteta.

- U najmanju ruku je indikativno da nešto baš i "ne štima" u odluci te komisije. Komisija nije mogla sa sigurnošću da zna kakav će medijski sadržaj dobiti od medija koji je osnovan neposredno pre samog Konkursa, a plus nije ni sa lokalnog nivoa - kaže Đekić za portal Webinfo.

Prvi konkurs za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja na teritoriji opštine Bečej raspisan je 27. januara, a od četiri miliona dinara najviše je dobio Brif, čak četvtinu svih sredstava. Inače, preduzeće "Brif media net doo" iz Petrovaradina, izdavač portala “brif.rs”, registrovano je 16. januara - svega 11 dana pre raspisivanja Konkursa u Bečeju.

Aleksandar Đekić ističe da je sada neophodno sačekati Izveštaj o realizaciji projekata.

- Interesantno će biti pratiti Izveštaje svih medija o proizvedenim medijskim sadržajima, odnosno, analizirati "šta su ti mediji uradili za te pare". Mi kao organizacija koja je deo Koalicije za nadzor javnih finansija i deo mreže nevladinih organizacija pod nazivom "Građani za medije" imaćemo aktivnosti na tom polju i bavićemo se analizom i realnom vrednošću svih tih sadržaja. Od lokalnih vlasti ćemo tražiti da, ukoliko nisu ispoštovane ugovorne obaveze, ta sredstva traže nazad, odnosno da se vrate pare u budžet. Vršićemo pritisak, čak ćemo teretiti i predsednike opština, ne samo u našoj opštini nego i u drugim - kategoričan je Đekić.

Predsednik najveće potiske opštine, Dragan Tošić dodaje da će, u svakom slučaju, postupati u skladu sa zakonom.

Na sajtu brif.rs postoji i neko ko se predstavlja kao glavna i odgovorna urednica tog medija, a zove se Maja Baltović. Ona se međutim nije odazvala pozivu da odgovori na naša pitanja.

Podsetimo, prema do sada dostupnim podacima, "Brif media net doo" je na čak osam medijskih konkursa u toku ove godine inkasirao oko 110.000 evra, a novac je dobijen na konkursima u sedam opština Južnobačkog okruga (Novi Sad, Sremski Karlovci, Bački Petrovac, Vrbas, Srbobran, Bečej, Bačka Palanka) i na konkursu Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i informisanje.

Za projektno sufinansiranje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja na teritoriji opštine Bečej u 2017. godini delilo se ukupno 6 miliona dinara - 4 miliona na januarskom i 2 miliona dinara na konkursu koji je raspisan u oktobru. Najviše novca inkasirala je TV Bečej - ukupno 2.100.000 dinara, sledi Brif sa milion, štampano izdanje i portal preduzeća "Mozaik doo" dobio je 850.000, kao i Bečejsko udruženje mladih (Mojbečej). Agencija "Cross media" iz Bečeja koja svoje informacije emituje i plasira na bečejskom "Naxi Active radiju" dobila je 450.000, Bečejski dani 300.000, list Dnevnik 250.000 i portal Webinfo 200.000 dinara.

"Reč-dve” i o stručnim komisijama

Od 45 vojvođanskih opština, u sedam ili nisu raspisani konkursi za informisanje ili ne postoji transparentna evidencija o konkursima i imenovanim komisijama za ocenu medijskih sadržaja. U preostalih 38 opština, u komisijama su se mahom smenjivala ista imena, predlagana od strane različitih udruženja, organizacija i asocijacija. Prema ovoj evidenciji, u najviše komisija, čak 16, učestvovao je Vladimir Jovanović, predlagan od strane Udruženja turističkih novinara i pisaca u turizmu Srbije - FIJET Srbija. Sledi, Vladan Stefanović sa 13 komisija, predlagan od strane Udruženja elektronskih medija "ComNet", čiji je vlasnik ili od strane udruženja "FIJET" ili organizacije RAB Srbija. Na trećem mestu, bar prema radu u stručnim komisijama je Radojica Mali, sa 10 učešća, a predlagao ga je RAB.

]]>
Mon, 11 Dec 2017 10:11:00 +0100 Vesti http://nuns.rs/info/news/33341/becej-kako-ce-opravdati-milion-dinara-datih-za-ukradene-vesti.html
Obradović, Biro i Simić dobitnici nagrade "Vitez poziva" http://nuns.rs/info/news/33338/obradovic-biro-i-simic-dobitnici-nagrade-vitez-poziva.html Tri ugledne ličnosti iz različitih oblasti - novinar Vukašin Obradović, profesor kliničke psihologije Mikloš Biro i književnik i aforističar Milan Simić, nagrađene su ovogodišnjom nagradom "Vitez poziva", koju dodeljuje udruženje Liga eksperata LEX u saradnji sa Narodnim pozorištem u Beogradu. ]]> Ove istaknute ličnosti su svojim primerom pokazale da je postupanje u skladu sa profesijom i savešću jedini ispravni put i tako postale uzor mladim generacijama, poručuju iz udruženja koje dodeljuje nagradu.

Kažu da je u novijoj istoriji Srbije došlo do potpunog urušavanja vrednosti i zato je, dodaju, neophodno afirmisati pojedince koji su svojim životom i radim branili univerzalne vrednosti i odolevali iskušenjima i pritiscima koji su dolazili od ideologije politike i institucija.

O dobitnicima za 2017. godinu odlučivao je žiri u čijem je sastavu prof.dr Čedomir Čupić, prof.dr Vida Ognjenović, prof.dr Ratko Božović, prof.dr Vladimir Gosti, prof.dr Vlastimir Matejić, prof.dr Vesna Rakić Vodinelić i Jelisaveta Vasilić.

]]>
Sun, 10 Dec 2017 16:04:00 +0100 Vesti http://nuns.rs/info/news/33338/obradovic-biro-i-simic-dobitnici-nagrade-vitez-poziva.html
Urednica N1 televizije dobila preteće poruke zbog emisije http://nuns.rs/info/news/33350/urednica-n1-televizije-dobila-pretece-poruke-zbog-emisije.html Urednica i voditeljka N1 televizije u Hrvatskoj Nataša Božić Šarić nakon emisije "Točka na tjedan" dobila je preteće poruke koje je prijavila policiji. ]]> “Evo, na Dan ljudskih prava pretnja odsecanjem glave jer sam u ‘Točki na tjedan’ postavila novinarsko pitanje. Prijavljeno MUP-u! Ako se ne može pretiti Plenkoviću, a onda valjda ne može ni novinarima”, napisala je urednica N1 na Tviteru.

Novinarke Mladenka Šarić iz Večernjeg lista i Ivanka Toma iz Jutarnjeg lista gostovale su u ‘Točki na tjedan’ i komentarisale presudu Haškog tribunala „hrvatskoj šestorki“

]]>
Sun, 10 Dec 2017 10:49:00 +0100 Vesti http://nuns.rs/info/news/33350/urednica-n1-televizije-dobila-pretece-poruke-zbog-emisije.html
Vučić: Tražićemo hapšenje napadača na TV Partizan u Kijevu http://nuns.rs/info/news/33348/vucic-trazicemo-hapsenje-napadaca-na-tv-partizan-u-kijevu.html Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će državni organi Srbije zatražiti privođenje i procesuiranje svih huligana odgovornih za napad na ekipu TV Partizan u četvrtak u Kijevu. "Pored toga, pomno ćemo pratiti svaki potez ukrajinskih vlasti u tom slučaju i upotrebićemo sva raspoloživa sredstva da se nasilnici koji su brutalno napali naše ljude privedu pravdi", rekao je Vučić za Večernje novosti. ]]>  

Aleksandar Vučić (foto: Insajder, youtube, printscreen)
Aleksandar Vučić (foto: Insajder, youtube, printscreen
  Grupa od desetak huligana, sa obeležjima kijevskog Dinama i fantomkama na glavama, u četvrtak je nasrnula na produkcijski tim TV Partizan i tom prilikom su pretučeni kamerman N. P. i montažer F. B.
]]>
Sun, 10 Dec 2017 10:42:00 +0100 Vesti http://nuns.rs/info/news/33348/vucic-trazicemo-hapsenje-napadaca-na-tv-partizan-u-kijevu.html
Pećo: Kako vreme odmiče čini se da je stan obijen zbog posla http://nuns.rs/info/news/33345/peco-kako-vreme-odmice-cini-se-da-je-stan-obijen-zbog-posla.html Novinarka Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) Dragana Pećo izjavila je u Novom danu, komentarišući činjenicu da se još uvek ne zna ko joj je pre više od pet meseci obio stan, da joj se čini, kako vreme odmiče, da taj slučaj ipak ima veze s poslom kojim se bavi. ]]> Dragana Pećo (foto: Al Jazeera Balkans, youtube, printscreen)

Dragana Pećo (foto: Al Jazeera Balkans, youtube, printscreen)
]]>
Sun, 10 Dec 2017 10:38:00 +0100 Vesti http://nuns.rs/info/news/33345/peco-kako-vreme-odmice-cini-se-da-je-stan-obijen-zbog-posla.html
Osuda najnovijih pretnji medijima i novinarima u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini http://nuns.rs/info/statements/33337/osuda-najnovijih-pretnji-medijima-i-novinarima-u-srbiji-hrvatskoj-i-bosni-i-hercegovini.html Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara koja zastupa više od 7.800 članova, najoštrije osuđuje najnovije verbalne pretnje upućene medijima i novinarima u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini. ]]> Posle teksta „Evo s kim trebamo živeti: gnusne reakcije bošnjačke javnosti na smrt generala Praljka“, objavljenog na portalu Dnevnik.ba, brojne direktne pretnje upućene su novinarima i medijskim ekspertima iz Bosne i Hercegovine. Pretnje su upućene putem Fejsbuka i e-maila Selenu Kajanu novinaru Al Jazeera balkans, Štefici Galić urednici portala Tačno.net, Arijani Sarajević Halać urednici Federalne televizije, Lejli Turčilo profesorki Fakulteta političkih nauka u Sarajevu i ostalima. Novinari su izveštavali i izneli svoja mišljenja o presudi Praljku i samoubistvu koje je izvršio u Haškom sudu. Njihova mišljenja su citirana u tekstu, praćena govorom mržnje i uvredama.

U Hrvatskoj su brojne pretnje, uključujući i pretnje smrću upućene novinarima i medijima zbog izveštavanja o presudi šestorici bosanskohercegovačkih Hrvata i samoubistvu generala Slobodana Praljka u sudnici Haškog suda. Glavna meta napada su bili novinari i mediji koji su u člancima isticali činjenicu da su optuženi, uključujući i generala Praljka, osuđeni za ratni zločin. 

Ranije ove nedelje, novinarka televizije N1 Marija Antić u svojoj emisiji je ugostila Arnoa Gujona, koji pomaže Srbima na Kosovu, a kako bi razgovarali o njegovom humanitarnom angažovanju i o njegovom predavanju koja je trabalo da bude održano na Fakultetu političkih nauka. Novinarka je pitala Gujona o njegovom prethodnom angažmanu u “Les Identitaires”, ekstremno desničarskoj organizaciji u Francuskoj, kojoj se pridružio nakon što je organizacija “Unite radical”, u kojoj je bio aktivan, zabranjena 2002. godine. Ova pitanja izazvala su niz pretnji smrću upućene Mariji Antić i televiziji N1, podsećajući da “spisak postoji” i da će doći vreme kada će se “plaćenički ološ koji koji sebe naziva “novinarima”, suočiti sa tim.

Tri različita verbalna napada desila su se u tri različite zemlje, a Platforma to smatra veoma  zabrinjavajućim. Ovo govori puno o bezbednosti novinara u zemljama  zapadnog Balkana I slobodi govora uopšte.

Platforma će poslati pisma svim relevantnim institucijama u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini zahtevajući od njih da spreče bilo koju vrstu nasilja nad novinarima, da hitno i temeljno istraže sve činjenice o ovim i ostalim napadima i konačno da počnu da postupaju u tri pomenuta slučaja. Na taj način će poslati snažnu poruku javnosti da takvo ponašanje nije prihvatljivo. Takođe, Platforma će prijaviti ovaj slučaj Platformi za promociju zaštite novinara i bezbednosti novinara. 

Napad na novinara je direktan napad na slobodu izražavanja i pravo građana da budu informisani. Svaki napad na novinare je napada na javni interes, demokratiju i prava svih građana. 

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 9.12.2017. 

Udruženje/udruga BiH novinari 
Sindikat medija Crne Gore 
Hrvatsko novinarsko društvo 
Udruženje novinara Kosova 
Udruženje novinara Makedonije 
Nezavisno udruženje novinara Srbije

]]>
Sat, 9 Dec 2017 14:37:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/33337/osuda-najnovijih-pretnji-medijima-i-novinarima-u-srbiji-hrvatskoj-i-bosni-i-hercegovini.html
Policija još nije otkrila ko je obio stan novinarke KRIK-a http://nuns.rs/info/news/33330/policija-jos-nije-otkrila-ko-je-obio-stan-novinarke-krik-a.html Iako je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović u septembru rekao da je policija saslušala više osoba u vezi sa obijanjem stana novinarke KRIK-a Dragane Pećo, policija do danas nije podnela krivičnu prijavu protiv počinilaca. ]]>  

Dragana Pećo (foto: Al Jazeera Balkans, youtube, printscreen)
Dragana Pećo (foto: Al Jazeera Balkans, youtube, printscreen)

Iz Prvog osnovog tužilaštva rekli su za KRIK da su policiji naložili da preduzme sve što je u njenoj nadležnosti kako bi se utvrdio identitet osobe koja je obila stan novinarke, ali da do danas nije dostavljena krivična prijava povodom ovog slučaja.

Podsetimo, stan novinarke KRIK-a u julu ove godine je obijen i ispreturan, ali iz njega ništa nije ukradeno – čak ni laptop ni telefon koji su stajali na vidnom mestu.

Ministar policije Nebojša Stefanović rekao je nekoliko dana nakon događaja da „policija čini sve kako bi se potpuno razrešio slučaj“ i dodao da su policiji poznate dve grupe koje operišu u tom kraju.

„Ko god da je počinilac, moraće da odgovara“, rekao je ministar u septembru dodajući da je saslušano više osoba u vezi sa tim slučajem.

Od tada, međutim, iz policije do tužilaštva nisu stigle nikakve nove informacije.

Kolege novinari su više puta upozoravali da nisu zadovoljni načinom na koji se slučaj rešava i da je reč o zastrašivanju.

Slučaj novinarke KRIK-a, međutim, nije usamljen.

Prema evidenciji Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) u prvih deset meseci ove godine evidentirano je čak 68 napada i pretnji novinarima. Između ostalog, urednik niških „Južnih vesti“ Predrag Blagojević primetio je da je praćen i sniman, novinarka Marija Vučić dobila je pretnju smrću, kao i novinari subotičkog „Magločistača“. Nedimu Sejdinoviću i Dinku Gruhonjiću iz Nezavisnog društva novinara Vojvodine tokom ove godine prećeno je pet puta.

Mali broj ovih slučajeva biva rešen, poput napada na novinarku televizije „Pink“ Gordanu Uzelac. Napadač je u ovom slučaju identifikovan nekoliko sati nakon incidenta i priveden isti dan.

Pojedini postupci, sa druge strane, završeni su odbacivanjem krivičnih prijava novinara. Tako je prošlog meseca Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu odbacilo krivične prijave protiv osoba koje su fizički maltretirale novinare i građane na dan polaganja zakletve predsednika Aleksandra Vučića.

EK: Mali broj slučajeva rešen

Evropska komisija (EK) je nekoliko puta u svojim izveštajima podsećala da je bezbednost novinara u Srbiji veliki problem.

„Izveštaji o napadima i zastrašivanju novinara i dalje izazivaju zabrinutost“, zaključak je polugodišnje analize EK objavljene pre nekoliko dana.

U izveštaju se konstatuje da policija i tužilaštva vode istrage o pretnjama novinarima na internetu, ali da je veoma mali broj tih slučajeva okončan.

Da je bezbednost novinara ključno pitanje za postojanje nezavisnih i profesionalnih medija, kao i za ostvarivanje prava na slobodu izražavanja, izjavila je danas i šefica medijskog odeljenja Misije OEBS u Srbiji Gordana Janković.

]]>
Fri, 8 Dec 2017 10:53:00 +0100 Vesti http://nuns.rs/info/news/33330/policija-jos-nije-otkrila-ko-je-obio-stan-novinarke-krik-a.html
Velimir Ilić izgubio parnicu protiv Gvozdena Nikolića http://nuns.rs/info/news/33329/velimir-ilic-izgubio-parnicu-protiv-gvozdena-nikolica.html Predsednik Nove Srbije nije dokazao svoje duševne patnje zbog kojih je od novinara tražio dva miliona dinara. Velimir Ilić (67) izgubio je parnicu protiv čačanskog novinara Gvozdena Nikolića (53), od kojeg je tužbom tražio dva miliona dinara na ime navodnih duševnih bolova zbog povrede časti i ugleda ]]> Tako je presudio Viši sud u Beogradu i ovih dana potvrdio Apelacioni sud u srpskoj prestonici, a predsednik Nove Srbije pride je obavezan da novinaru plati 81.150 dinara za troškove parnice.

]]>
Fri, 8 Dec 2017 10:49:00 +0100 Vesti http://nuns.rs/info/news/33329/velimir-ilic-izgubio-parnicu-protiv-gvozdena-nikolica.html
Biševac: Vučić nema jaku opoziciju, pa mu mediji dobro dođu http://nuns.rs/info/news/33326/bisevac-vucic-nema-jaku-opoziciju-pa-mu-mediji-dobro-dodju.html Političari u Srbiji, i na vlasti i u opoziiji, ne znaju šta je zadatak medija i kako da se ophode prema medijima i novinarima, ocenila je novinarka lista Danas Safeta Biševac, gostujući u Novom danu TV N1. ]]>  

Safeta Biševac (foto: N1, youtube, printscreen)
Safeta Biševac (foto: N1, youtube, printscreen)

U Evropskom parlamentu ove nedelje predstavljen je izveštaj "Kvartalni Medijametar" o odnosu vlasti i medija uz ocenu da u Srbiji postoji sloboda medija, a da je najveći problem polarizacija i neprofesionalizan. Taj izveštaj predstavili su Dejan Vuk Stavković i Velimir Ćurguz Kazimir, a događaj je organizovala grupa "Prijatelji Srbije".

Biševac je rekla da se apsolutno ne slaže sa navodima iz tog izveštaja, uz ocenu da su Vuk Stanković i Ćurguz Kazimir blagonakloni prema vlasti u Srbiji i da su njihovi nalazi u potpunoj suprotnosti sa izveštajem Reportera bez granica.

Reporteri bez granica su, naime, u svom izveštaju ocenili da su medijske slobode ugrožene na celoj planeti, a da je Srbija nazadovala za čak sedam mesta u toj oblasti, te da vlasti u Beogradu finansijski i politički pritiskaju medije, podseća Biševac.

“Mnogo više verujem Reporterima bez granica, nego ovoj dvojici. Pogotovu Dejanu Vuku Stankoviću koji je jedan od omiljenih analitičara vlasti. Velimir Ćurguz Kazimir me je iznenadio, mislila sam da se ozbiljnije bavi medijima, nisam očekivala da stane iza ovakvog izveštaja”, navela je gošća Novog dana.

Biševac je podsetila da se TV N1 i list Danas često etiketiraju kao “američka televizija” i “CIA novine”, što je neprihvatljivo.

“Očigledno je da Aleksandar Vučić nema jaku političku opoziciju, a pošto su njemu potrebni neptijatelji, dobro mu dođemo mi mediji koji se trudimo da se profesionalno bavimo poslom”, smatra novinarka Danasa.

Ističe da Danas nije opozicioni, već profesionalni medij koji je loša iskustva imao i sa političarima koji nisu na vlasti.

“Pokret Dosta je bilo nas je nekoliko puta prozvao i napao samo zbog toga što smo se usudili da pojedine izjave Saše Radulovića ne objavimo u celini, već ih skratimo. Odmah su rekli da smo Vučićev medij. I druge partije. Ako jedan dan objavite naslonu stranu sa Sašom Jankovićem, odmah vas zove neko iz DS-a da kaže: 'Nije to slučajno – koliko ste prostora dali njemu, a koliko nama'”, ističe Biševac.

Stoga ocenjuje da političari u Srbiji ni ne znaju šta je zadatak medija i kako da se ophode prema medijima i novinarima.

“Imamo malo profesionalnih medija, a nažalost ogromna većina je od sredstva informisnaja postala sredstvo propagande”, upozorava gošća Novog dana.

Ipak je uverena da EU vidi pravu medijsku sliku u Srbiji i da će, pre bilo kakvih izjašnjavanja, poslati svoje ljude da istraže situaciju na terenu, pre nego što će se pozvati na jedan izveštaj.

]]>
Fri, 8 Dec 2017 10:46:00 +0100 Vesti http://nuns.rs/info/news/33326/bisevac-vucic-nema-jaku-opoziciju-pa-mu-mediji-dobro-dodju.html
Kuda idu vojvođanske pare za javni interes u informisanju? http://nuns.rs/info/news/33321/kuda-idu-vojvodjanske-pare-za-javni-interes-u-informisanju.html Datum: 13. decembar 2017 Vreme: 11.00-13.00h Mesto: Medija centar Vojvodine, Zmaj Jovina 3/1 ]]> Pozivamo vas da učestvujete na debati koja će se baviti procedurama dodele i praćenjem tokova državnog novca dodeljivanog lokalnim vojvođanskim medijima u okviru projektnog sufinsiranja.

Informacije do kojih su došli BIRN, SĆF, NUNS, NDNV, NNŠ i druge organizacije, ukazuju na manjkavosti ustanovljenog sistema sufinansiranja projekata od javnog interesa i na eventualne proceduralne propuste koje je možda moguće unaprediti novom medijskom strategijom, ali i odgovornijim ponašanjem lokalnih samouprava.

Na debati ćemo razgovarati o našim nalazima, iskustvima i predlozima za unapređenje procesa sufinansiranja vojvođanskih medija, ali bismo voleli da čujemo i vaša iskustva i sugestije.

Zato vas pozivamo da nam se u sredu 13. decembra priključite na ovom događaju čiji će zaključci ući u naše finalne preporuke za novu medijsku strategiju i za buduće konkurse, kako u Vojvodini tako i na nivou cele Srbije.

 Nakon zvaničnog dela debate razgovor nastavljamo uz zakusku.

 

Moderator:    Nedim Sejdinović, NDNV

 

Panelisti:        Tanja Maksić, BIRN

Dubravka Valić Nedeljković, Novosadska novinarska škola

Miloš Stojković, pravni konsultant na projektu „Javni novac za javni interes“

Denis Kolundžija, novinar istraživač

 

Ova debata organizovana je u sklopu projekta “Javni novac za javni interes”, koji sprovodi konzorcijum organizacija BIRN Srbija, NUNS i fondacija “Slavko Ćuruvija”, a finansira Delegacija Evropske unije u Srbiji. 

]]>
Thu, 7 Dec 2017 15:50:00 +0100 Vesti http://nuns.rs/info/news/33321/kuda-idu-vojvodjanske-pare-za-javni-interes-u-informisanju.html
Ružičasta slika o medijskim slobodama u Srbiji http://nuns.rs/info/news/33319/ruzicasta-slika-o-medijskim-slobodama-u-srbiji.html Tvrdnja da u Srbiji postoji sloboda medija, a da je najveći problem polarizacija i neprofesionalizam - netačna je, cinična, pa i nepristojna. ]]>

Ta analiza i nastup njenih potpisnika, od kojih je jedan i sam donedavno bio borac za slobodu govora, dobro je tempiran i lukavo izveden manevar da se Srbija u Briselu predstavi drugačijom nego što jeste. Nadam se samo da evropski zvaničnici neće biti baš toliko glupi da poveruju u taj igrokaz režiran u Vučićevom kabinetu - kaže za Danas novinarka i članica NUNS-a Tamara Skroza, komentarišući izveštaj o slobodi medija koji su u Evropskom parlamentu u Briselu predstavili Dejan Vuk Stanković i Velimir Ćurgus Kazimir. Oni su prekjuče pred evropskim parlamentarcima konstatovali da u Srbiji postoje medijske slobode, ali i da je medijski prostor previše polarizovan. 
Grupa Prijatelji Srbije je u okviru Evropskog parlamenta organizovala u Briselu prezentaciju kvartalnog Medijametra, koji se bavi analizom štampanih medija u Srbiji. Analiza se odnosila na period od januara do marta 2017. godine, a kao srpski medijski istraživači i eksperti pozvani su Dejan Vuk Stanković i Velimir Ćurgus Kazimir. Njihova analiza izazvala je negativnu reakciju među brojnim kritički orijentisanim medijskim poslenicima u Srbiji, koji smatraju da izveštaj ne odslikava realnu situaciju u Srbiji. Stanković je ocenio da postoji snažna politička polarizacija kada je reč o dnevnoj štampi, dok su nedeljnici više ili manje prema njoj kritični. Slobodu medija ni jedan od eksperata nije dovodio u pitanje, čak je konstatovano da ona postoji u štampanim medijima. Velimir Ćurgus Kazimir je istakao da se problem medija u Srbiji ne odnosi toliko na slobodu medija, koliko na profesionalizam, uređivačku politiku i stavove prema određenim temama.

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović kaže za Danas da je više nego jasno da je akcija predstavljanja ovog izveštaja politički motivisana.

- U pitanju je odgovor vlasti na proteste zbog dramatičnog gušenja medijskih sloboda. U tom smislu bi bilo interesantno otkriti ko je platio ovu ekskurziju u Briselu i koliko je ona koštala. Umesto da novinarskim i medijskim udruženjima odgovori na zahteve i pitanja, i odustane od toga da se prema medijima odnosi kao prema upregnutim konjima, vlast izvodi jeftine, šibicarske fazone, misleći valjda da će tako promeniti sliku o sebi. O kvalitetu istraživanja najbolje govori činjenica da ga prezentuje Dejan Vuk Stanković. Da nije tužno, bilo bi smešno - zaključuje Sejdinović.

Sličnog mišljenja je i urednik KRIK-a Stevan Dojčinović, koji smatra da prezentovani podaci pred EP ne prikazuju pravu sliku o stanju u medijima u Srbiji.

- Govorio je analitičar Vuk Stanković koji se skoro svakodnevno pojavljuje u Informeru i daje komentare upravo u tekstovima u kojima se vode kampanje protiv novinara i opozicije. Našim izveštačima je cilj bio da u evropskom parlamentu dokažu ono što je prvo premijerka Ana Brnabić rekla, odnosno da pokušaju da izjednače provladine medije koji šire lažne vesti i nezavisne medije - ističe Dojčinović. Kao ilustraciju, Dojčinović navodi i to da će vlast će uvek stati u zaštitu novinara prorežimskih medija dok se pretnje i napadi na novinare kritičkih medija ne osuđuju i ne procesuiraju.

- Najgori primer je napad na novinare tokom predsedničke inauguracije gde je tužilaštvo odbilo da se pozabavi navijačima i kriminalcima iz obezbeđenja SNS koji su davili fotografe i novinare. S druge strane, od napada na novinarke Pinka je napravljena nacionalna drama. Deljenje novinara na podobne i nepodobne se jasno vidi i u finansiranju. Većinu novca od reklama i na konkursima dobijaju upravno provladini mediji, čak i uprkos tome što svakodnevno krše novinarsku etiku i objavljuju "lažne vesti" - ističe Dojčinović.

Bivši predsednik NUNS-a Srbije Vukašin Obradović kaže za Danas da se vlast podjednako odnosi prema novinarima kao prema neistomišljenicima.

- Odnos Aleksandra Vučića i vladajuće strukture prema medijima pokazuje njegov odnos prema demokratiji i u krajnjoj liniji prema građanima. On pokušava da ućutka nepodobne, kritički nastrojene medije kako bi u javnosti, preko režimskih glasila, plasirao onakvu sliku stvarnosti koja njemu odgovara. Krajnji cilj je da do građana ne dođu informacije koje su ključne za njegov politički život i delovanje - smatra Obradović. On dodaje da Aleksandar Vučić u tom smislu ne bira sredstva i da ne pokazuje želju da popravi odnos sa novinarima i medijima koji mu nisu po volji.

Stamenković: Postupanje po prigovoru oštećenih

Beograd - Više tužilaštvo će odlučivati o prigovoru na odluku Prvog osnovnog tužilaštva kojom su odbačene krivične prijave zbog napada na novinare tokom inauguracije predsednika Aleksandra Vučića, izjavio je za sajt UNS zamenik republičkog tužioca Branko Stamenković, član Radne grupe za bezbednost novinara. UNS je saopštio da je nenamernom pogrešnom interpretacijom sastanka, sajt UNS-a preneo da je Više tužilaštvo u Beogradu uložilo žalbu na tu odluku. "Istina je da su prigovor podneli oštećeni novinari, a da Više tužilaštvo postupa po njihovoj zahtevu", saopštio je UNS. Dušan Telesković, član Radne grupe ispred UNS, izvinio se zbog pogrešne interpretacije sa sastanka ovog tela. "Žao mi je što sam pogrešno razumeo pravnu proceduru i izvinjavam se zbog toga oštećenim novinarima, javnosti i svim učesnicima sastanka", rekao je Telesković.

Bogovič: Rat između medija u Srbiji

Poslanik u EP i potpredsednik Grupe prijatelja Srbije Franc Bogovič je nakon izlaganja naših izveštača ocenio da u Srbiji ima dovoljno medijskog prostora za kritikovanje tako vlasti kao i opozicije. "Veće pitanje je koja je pozadina tih mnogobrojnih negativnih objava i koji interesi stoje iza njih. Medijski prostor izrazito je profiliran pro i kontra, objave su pisane u tabloidnom stilu, senzacionalno, sa ciljem diskreditacije suprotne strane. Neobično je i to, da možemo pratiti pravi rat između medija, a sa druge strane nedostaje uravnoteženih, objektivnih tekstova na osnovi pravog istraživačkog novinarstva", ocenio je Bogovič.

]]>
Thu, 7 Dec 2017 13:54:00 +0100 Vesti http://nuns.rs/info/news/33319/ruzicasta-slika-o-medijskim-slobodama-u-srbiji.html
Šta bi sve članovi Programskog saveta RTS-a radili da mogu? http://nuns.rs/info/news/33334/sta-bi-sve-clanovi-programskog-saveta-rts-a-radili-da-mogu.html Novinarka Olja Bećković pita se čime to preti predsednik Programskog saveta RTS-a Milivoje Pavlović kada kaže da će, povodom poslednje emisije “Da, možda, ne” autorke Olivere Kovačević, “sačekati izveštaj glavnog urednika, a da će od njegovog sadržaja zavisiti naredni koraci Programskog saveta”. ]]>  

Olja Bećković (foto: N 1, youtube, printscreen)
Olja Bećković (foto: N 1, youtube, printscreen)

“Šta stvarno želi Milivoje Pavlović, autor naučne studije ‘Žanrovske i stilske karakteristike Miće Jovanovića’ (Miće Megatrenda – prim. o. b.), od Nenada Lj. Stefanovića – osim da smeni Oliveru Kovačević!? Ništa osim toga! Ne saslušava Pavlović Stefanovića zbog onoga što su gosti govorili, nego zbog svega što ih je Olivera Kovačević pitala! Jedan član UO RTS-a je ove nedelje, inspirisan podsećanjem na naslovnu stranu nedeljnika za koji je u vreme studentskih protesta dala intervju ćerka autora serije koja se emituje na javnom servisu, lakom rukom ispisao ovakav komentar: ’I protestuje upravo ispred tog RTS-a od koga tata dobija novac za seriju. A onda tata kaže kako je za mlade. To su teško objašnjive stvari’. Najmanje odvratno jeste to što se na slici jasno vidi da devojka uopšte ne stoji ispred RTS-a, ali pa šta i da stoji u kancelariji direktora javnog servisa? Mnogo strašnije je to što član UO u prevodu nije rekao ništa drugo, osim: ’Da se ja pitam, sledeće sezone ne bi bilo!’. Ne znam da li je u nadležnosti Upravnog odbora RTS-a da odlučuje u kojim serijama će se RTS pojaviti kao producent, ali znam da kriterijum za takve odluke nikada ne bi smeo da bude političko uverenje autora programa ili, što je još bezumnije, uverenja članova njegove familije. Uopšte se ne radi o tome da li Programski savet ima ili nema takva ovlašćenja, nego da li bi voleli da ih imaju i šta bi s njima radili da im se može.“

(Blic, 6. 12. 2017. godine)

]]>
Thu, 7 Dec 2017 13:02:00 +0100 Vesti http://nuns.rs/info/news/33334/sta-bi-sve-clanovi-programskog-saveta-rts-a-radili-da-mogu.html