NUNS :: Info http://nuns.rs/info/rss.html sr http://nuns.rs/img/logo.png NUNS :: Info http://nuns.rs/info/rss.html I najmanji problemi medija u SAD znače ogromno pogoršanje slobode medija u Srbiji i regionu http://nuns.rs/info/news/39779/i-najmanji-problemi-medija-u-sad-znace-ogromno-pogorsanje-slobode-medija-u-srbiji-i-regionu.html Svaka diktatura ima svog Slavka Ćuruviju. Za takva dela osvajanja slobode trebalo je imati ogromnu hrabrost. Zbog toga ne smemo da zaboravimo žrtvu koju su novinari poput njega položili da bismo mi danas mogli da živimo slobodno, kaže za Cenzolovku novinarka Ksenija Pavlović Mekatir, koja predaje na Jejlu i izveštava iz Bele kuće ]]> Malo kome se od njih čini da je retorika predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa potpuno bezopasna, ali donedavno američki novinari nisu nalazili za shodno da se snažnije suprotstave svom predsedniku koji ih neprekidno, već gotovo dve godine, omalovažava i etiketira kao „neprijatelja američkog naroda“. Osim da nastave da rade ono što su radili i u prethodne skoro dve godine: da izveštavaju o njemu i njegovoj administraciji. Crvena linija je prekoračena tek kada je jednom od njih onemogućeno da izveštava; dakle, da bude novinar.

Ksenija Pavlović Mekatir na jednoj od konferencija za novinare u Beloj kući (foto: William Moon)

Na odluku Trampove administracije da novinaru CNN Džimu Akosti zabrani ulazak u Belu kuću, ta medijska kuća je uzvratila tužbom uz koju su stali najznačajniji nacionalni mediji u SAD, uključujući čak Trampu naklonjeni Foks njuz. Bela kuća je ubrzo morala da opozove svoju odluku.

Akostina koleginica iz press corpsa Bele kuće Ksenija Pavlović Mekatir smatra da je  oduzimanje akreditacije bilo više od kažnjavanja novinara. Akosta je, fakat, poznat po neugodnim pitanjima i strastvenom insistiranju na odgovorima, uz to je i iz Trampu neomiljene medijske kuće – ali bio je to, ističe Pavlović Mekatir, napad na sve novinare, ali i na slobodu medija, na čuveni Prvi amandman američkog Ustava i na demokratiju.

Amerikanci slobodu medija shvataju ozbiljno, a za mene, koja sam odrasla u Miloševićevoj diktaturu, bilo kakvo suzbijanje prava novinara da rade svoj posao otvara ratne traume koje smo svi živeli u Srbiji

„Svi novinari zauzeli su tvrdu liniju u odnosu na suspenziju Džimove akreditacije jer je bilo jasno da je Tramp izabrao da kazni njega i CNN za primer – kako bi nas sve zastrašio. Džimu je akreditacija vraćena, a da nije, sigurna sam da bi bilo još tužbi. Amerikanci slobodu medija shvataju ozbiljno, a za mene, koja sam odrasla u Miloševićevoj diktaturi, bilo kakvo suzbijanje prava novinara da rade svoj posao otvara ratne traume koje smo svi živeli u Srbiji i zbog čega sam uvek u prvim redovima odbrane Prvog amandmana i slobode medija. Moje američke kolege u pres koru Bele kuće znaju da na mene uvek mogu da računaju, da ću uvek ustati i dati svoj glas za slobodu štampe i govora“, kaže Ksenija Pavlović Mekatir za Cenzolovku.

U intervjuu koji je urađen putem mejla, ova rođena Beograđanka, koja poslednjih nekoliko godina živi u SAD i, uz predavanja iz oblasti političkih nauka koja drži na Jejlu, uređuje svoju nezavisnu medijsku platformu The Pavlovic Today, a hoće ponekad da iz čuvene „Brejdijeve sobe“, suprotno pravilima, prenosi na društvenim mrežama brifinge za akreditovane izveštače iz Bele kuće – Ksenija Pavlović Mekatir za Cenzolovku govori o odnosu Trampa prema novinarima i medijima, o tome kako tamošnji novinari brane slobodu medija, o posledicama Trampove brutalne retorike, izveštavanju medija i o kritikama da su pristrasni, osvrćući se povremeno na prilike u rodnoj joj Srbiji.

Cenzolovka: Tužba koju je CNN podneo protiv Trampove administracije možda je i prva konkretna reakcija američkih medija u svojevrsnom ratu koji Tramp vodi protiv vas, novinara, i medija – za njega ste vi ipak „neprijatelji naroda“ – uz teške, uvredljive reči koje vam upućuje, na Tviteru ili uživo, svejedno. Čini se, ipak, da ni posle dve godine Trampovog mandata mediji još nisu pronašli adekvatan odgovor na njegovu taktiku. O bojkotu, koliko vidim, niko i ne razmišlja… Ili smatrate da je profesionalno, sveobuhvatno i detaljno izveštavanje o njemu i njegovoj administraciji ipak sasvim dovoljan odgovor?

Ksenija Pavlović Mekatir: Razmišljala sam o bojkotu, i onda shvatila da se bojkot primenjuje u diktaturama i nerazvijenim demokratijama, u kojima ne postoji nezavisno sudstvo. Srbija je u diktaturi morala da protestuje, da lupa u šerpe za vreme emitovanja večernjeg dnevnika i izađe na ulice. U Americi pak, sve što treba da uradite jeste da podnesete tužbu kada predsednik ili političar naruši Prvi amandman ili bilo koje vaše novinarsko pravo. Po meni, najbolji odgovor na Trampovu taktiku jeste tužba protiv njega.

Cenzolovka: Džim Akosta je jednom upozorio na moguće posledice Trampove retorike po bezbednost novinara. I vi ste sami na Tviteru obznanjivali pretnje koje ste dobijali. Kako je na vas uticala takva retorika? Kako reaguju vaše kolege na sve to?

Pavlović Mekatir: Dobijala sam ozbiljne pretnje. Moje predavanje u Vašingtonu o politici laži u eri Trampa, koje je organizovalo udruženja alumnista Londonske škole za ekonomiju i politiku (LSE) na kojoj sam se školovala, otkazano je iz bezbednosnih razloga jer je neko zapretio da će doneti pištolj. To je prosto postala realnost u Americi, ali me to nije uplašilo, pa da prestanem sa kritikom Trampove politike. Da sam se ja pitala, predavanje bi bilo održano.

Što se Trampa tiče, moj utisak je da u početku on uopšte nije bio svestan posledica svoje retorike protiv medija. Sada sam sigurna da je svestan, ali je toliko daleko otišao pred svojim pristalicama u svemu tome da ne može sada da se povuče.

Opasno je to što je Tramp jako „zabavan“

Cenzolovka: Neko je u Srbiji zlurado primetio da se ovdašnji prema vlastima kritični novinari poslovično žale na svoj položaj stranim organizacijama sa sedištem u SAD, pa čak i zvaničnim američkim institucijama, a, eto, ni u samoj Americi položaj novinara više nije tako sjajan. Mislite li da se položaj novinara u Srbiji, ili u bilo kojoj drugoj zemlji, i u SAD može porediti?

Pavlović Mekatir: Pogoršanje slobode medija u Americi utiče na slobodu medija širom sveta. Minimalni problemi medija u Americi znače ogromno pogoršanje slobode medija u Srbiji i čitavom regionu jugoistočne Evrope. Poređenje je kontraintuitivno, ali je neophodno.

Srbija je u diktaturi morala da protestuje, da lupa u šerpe za vreme emitovanja večernjeg dnevnika i izađe na ulice. U Americi pak, sve što treba da uradite jeste da podnesete tužbu kada predsednik ili političar naruši Prvi amandman ili bilo koje vaše novinarsko pravo

Srbija ne može da opravdava supresiju kritičke misli situacijom sa kojom se novinari Bele kuće suočavaju. Amerika je razvijena i stabilna demokratija, i mi ovde imamo pravne mehanizme koji nas štite na način na koji nijedan novinar u Srbiji ne može da bude zaštićen.

Mi imamo Prvi amandman koji je ustavno pravo svakog novinara u Americi. Sedma sila je nezavisni entitet u Americi, mi možemo u svakom trenutku da tužimo Trampa jer je sudstvo nezavisno.

U Srbiji ne postoji zagarantovana sloboda medija u Ustavu na način na koji je to zagarantovano u Americi. Poenta Prvog amandmana je da on ne dozvoljava Kongresu da donosi zakone s ciljem bilo kakvog suzbijanja slobode medija, govora itd., a svi se, na primer, sećamo Zakona o informisanju iz devedesetih godina u Srbiji, koji je služio za kažnjavanje novinara, zatvaranje redakcija i suzbijanje kritičke misli.

Takođe, sudstvo u Americi je nezavisno, a u Srbiji, koliko ga se ja sećam, uvek je bilo poluga vlasti. To je, nažalost, istorijsko nasleđe komunizma koje vlast prosto drži na nivou Boga, i stoga se ne sme, po shvatanjima onih koji vladaju, dovoditi u pitanje. Ako kritikujete, dovodite u pitanje, i sledi kazna. Mrtvo slovo na papiru Ustava Srbije ne podrazumeva automatski demokratiju ako se sloboda medija ne sprovodi u praksi.

U tom smislu, odgovornost Amerike je da bude bastion slobode za čitav svet i da ne daje izgovor diktatorima da zatvaraju i suspenduju novinare. U nekim zemljama ih čak i ubijaju, pogledajte samo šta se dogodilo (kolumnisti Vašington posta Džamalu)Kašogiju. Saudijska Arabija je počinila svirepo ubistvo mimo normi civilizovanog sveta.

Moj utisak je da Tramp u početku uopšte nije bio svestan posledica svoje retorike protiv medija. Sada sam sigurna da je svestan, ali je toliko daleko otišao pred svojim pristalicama u svemu tome da ne može sada da se povuče

Svaka diktatura ima svog Slavka Ćuruviju. Za takva dela osvajanja slobode trebalo je imati ogromnu hrabrost. Zbog toga ne smemo da zaboravimo žrtvu koju su novinari poput njega položili da bismo mi danas mogli da živimo slobodno, i što su nas naučili da moramo da se pobunimo svaki put kada nam neko uskrati pravo da izveštavamo kritički u odnosu na vlast.

Cenzolovka: Kako se američki mediji nose s činjenicom da američki predsednik ima opasan manir da redovno iznosi neistine, iskrivljene činjenice i, u najboljem slučaju, neprecizne podatke? Da li je dovoljno preneti izjavu za koju se zna da nije istinita, pa posle ponuditi i fektčeking, koji obično nema preveliki efekat, ili je uopšte ne treba prenositi?

Pavlović Mekatir: Na koji način treba izveštavati o Trampu postala je velika dilema za sve nas u pres koru Bele kuće. Neke stvari ignorišem jer su banalne, neke javno kritikujem. Zbog iskustva koje sam imala, pre svega u Srbiji, a onda i iz vizure političkih nauka za koje sam stručnjak, imam jako dobar instinkt, i kod mene je to već postalo automatsko reagovanje na ciklus vesti koji je jako naporan. Otkako je Tramp postao predsednik, prvi odmor sam uzela posle 17 meseci.

Redakcije moraju same da odluče šta su prioriteti, jer sa Trampom  je sve postalo zabava. Mislim da je Arijana Hafington (osnivačica Hafington posta) bila u pravu kada je Trampa svrstala u rubriku zabava, ali mislim da je u isto vreme i pogrešila. U mom predavanju na Jejlu o slobodi medija pod Trampom objasnila sam da je najveća opasnost koja potiče od Trampa upravo u tome što je on jako „zabavan“. Publika je mnogo više otvorena da prima zabavni sadržaj jer u trenutku konzumiranja tog sadržaja filtriranje nije na istom stanju pripravnosti kao što je to slučaj sa ozbiljnim političkim sadržajem.

Mi u pres koru Bele kuće ne možemo da prestanemo da prenosimo Trampa, jer bi tek onda radio mimo pravila slobodnog sveta. Nedavno mi je zvaničnik Stejt departmenta rekao nešto jako poučno: „Ksenija, nekada je samo potrebno da odstupite i pustite osobu da priča bez da bilo šta kažete.“ Nekada su, zaista, Trampove izjave toliko nerealne, da je prosto svaki komentar suvišan.

Lažne vesti su podelile američko društvo

Cenzolovka: Doprinose li novinari prenošenjem fejk njuza upravo opstanku i daljem bujanju fejk njuz kulture? Kako se tome može suprotstaviti? Nadam se ste svesni da se s ovakvim dilemama ne suočavaju samo novinari u SAD – i mi u ostatku sveta imamo političare koji su svesni da „laž dvaput obiđe svet dok istina jedva navuče pantalone“?

Pavlović Mekatir: Mi koji izveštavamo iz Bele kuće ne prenosimo fejk njuz, jer veoma dobro znamo da lažne vesti i celokupnu kampanju dezinformisanja predvodi Rusija. Svet se nalazi u stanju „informativnog rata“ i ja ne mislim da su problem toliko lažne vesti, koliko je to iskrivljeni, nacionalistički pogled na svet.

Lažne vesti nisu prenele reputabilne medijske kuće i nezavisni novinari, već je sve poteklo iz Makedonije u vreme kampanje za predsedničke izbore u SAD 2016, i grupe klinaca koji su bili organizovani i plaćeni da plasiraju vesti na sajtovima na engleskom jeziku kako bi uticali na američko javno mnjenje.

Odgovornost Amerike je da bude bastion slobode za čitav svet i da ne daje izgovor diktatorima da zatvaraju i suspenduju novinare. U nekim zemljama ih čak i ubijaju, pogledajte samo šta se dogodilo Kašogiju

Kampanja lažnih vesti postigla je svoj cilj, a on je bio da se podeli američko društvo. Nama, u pres koru Bele kuće, jasno je šta se dešava, nama nije potrebno uputstvo za izveštavanje. Ali građanima jeste potrebno uputstvo za tumačenje političke stvarnosti koja je prerasla u globalno pitanje. To više nije samo američki problem.

Svedok sam i pisac prvog drafta američke istorije koji dobija informacije pre nego što se one pojave u vestima, ali nas nema mnogo, mi smo zapravo novinarska manjina, ili elita, u zavisnosti koga pitate. Ali to je taj ugao za manipulaciju u Trampovoj Americi, koji sve vreme pokušava da plasira lažnu vest da smo mi „neprijatelji Amerike“, a Donald Tramp je mesija koji će spasti Amerikance i odvojiti iz zapadnog liberalnog sistema, uključujući i Pariski sporazuma.

Bila sam u Rouz gardenu Bele kuće kada je Tramp izveo Ameriku iz Pariskog sporazuma – držao nas je na vrelom suncu pola sata pre nego što se pojavio, čak su nam se telefoni zablokirali od vrućine, i niste mogli da imate bolji dokaz o globalnom zagrevanju, ali Tramp ima neku svoju retrogradnu teoriju o klimatskim promenama: on je političar koji će vas gledati u oči i reći da je nebo crveno mada je plavo.

Za svakog kolegu koji izveštava iz Bele kuće mogu da garantujem da nikada neće preneti lažnu vest bez otklona i komentara. Kako vesti stižu do vas u Srbiji, to već ne znam, ali kada ponekad bacim pogled, vidim da su spinovane i u velikoj meri netačne.

Novinari moraju ustati protiv Trampove pretnje demokratiji  

Cenzolovka: Da li se izveštavanje u nedavno okončanoj kampanji za izbore za Kongres razlikovalo od onog tokom kampanje 2016, kada je značajnom broju medija zamereno i da su izveštavali pristrasno, navijački, pa su omašili u proceni raspoloženja građana?

Pavlović Mekatir: Da li su slobodni i nezavisni mediju u Srbiji bili „pristrasni“ kada je Milošević vukao Srbiju u propast? Da li je Slavko Ćuruvija bio „pristrasan“?  Neutralnost medija ne podrazumeva aboliciju kritičke misli. Tramp je ozbiljna pretnja demokratiji, on je ozbiljan diktator koji kada mu se verbalno suprotstavite eksplodira od 0 do 100 u sekundi i šeta gore-dole. Ako ste ozbiljan novinar, vi morate tome da se suprotstavite.

Poenta Prvog amandmana je da on ne dozvoljava Kongresu da donosi zakone s ciljem bilo kakvog suzbijanja slobode medija, govora itd., a svi se, na primer, sećamo Zakona o informisanju iz devedesetih godina u Srbiji, koji je služio za kažnjavanje novinara, zatvaranje redakcija i suzbijanje kritičke misli

Elitizam, naravno, postoji u svakoj profesiji, i svakako u američkom novinarstvu, ali u tim kancelarijama koje navodite sede ljudi sa ozbiljnim znanjem i razumevanjem politike. Nisam pristalica populizama, Hitler je došao na vlast sa ogromnom većinom, istorija Evrope je velika lekcija za Ameriku, a Srbi pogotovo znaju šta su posledice nacionalizma i retorike o proletarijatu. Nedavna izborna kampanja razlikovala se u smislu da Tramp nije bio na glasačkom listiću, ali ako se bude kandidovao za reizbor, očekujem da će se mediji suprotstaviti njegovom reizboru iz sve snage, što smatram da je ispravno. Tramp je na pogrešnoj strani istorije i za poslednje dve godine naneo je ogromnu štetu američkim idealima slobode i otvorenog društva.

Cenzolovka: Šta presudno utiče na ne baš visok procenat poverenja Amerikanaca u medije? Da li je to pristrasnost, politička ili ideološka opredeljenost medija, koja se navodno „čita“ u njihovom izveštavanju? Da li mislite da je to zbog toga što građani možda smatraju spornim i nedopustivim i time dovode u pitanje objektivnost novinara kada, recimo, vide Akostu kako se, kao da je u nekoj debati, prepire s predsednikom, kada pročitaju tvitove u kojima novinari, u maniru aktivista, iznose otvorene kritike na račun političara, predsednika, pojedinih odluka, i kada mediji za iznesenu nedokazanu optužbu ne snose nikakvu odgovornost?

Pavlović Mekatir: Sedma sila je autonomna i mi imamo puno pravo da kritikujemo i postavljamo teška pitanja. Nijedan predsednik, nijedan političar, ne može da očekuje laka pitanja u intervjuima sa novinarima.

Objektivnost podrazumeva kritičnost i, u nekim situacijama, konfrontaciju sa predsednikom Trampom kada izbegava odgovor ili ne govori istinu. Nigde na svetu kao u Americi nije uloga novinara jasno definisana Ustavom. U tom smislu, američko novinarstvo je direktno, agresivno i konfrontirajuće, i po meni je to jedini pravi način da se obezbedi transparentnost i vlast pozove na odgovornost.

U tom smislu, srpski novinari bi mogli da se rukovode principima pres kora Bele kuće. Formiranje pres kora pri Predsedništvu Srbije, koji bi pratio predsednika Srbije u stopu, bio bi veliki korak ka transparentnosti političkog procesa na Balkanu. Mi, novinari, mi smo poslednji bastion slobode. Ako posustanemo, svaka vlast će postati apsolutna kao što je to slučaj u Severnoj Koreji. Mi u Americi živimo i radimo u zemlji slobodnih ljudi i imamo pravo da postavljamo pitanja bez straha od reperkusije. Koliko čujem, to u Srbiji nije slučaj. Na vama je da to promenite.

]]>
Mon, 10 Dec 2018 12:58:00 +0100 Vesti http://nuns.rs/info/news/39779/i-najmanji-problemi-medija-u-sad-znace-ogromno-pogorsanje-slobode-medija-u-srbiji-i-regionu.html
Marko Somborac 10. 12. 2018. http://nuns.rs/info/news/39778/marko-somborac-10-12-2018.html ]]>

]]>
Mon, 10 Dec 2018 12:03:00 +0100 Vesti http://nuns.rs/info/news/39778/marko-somborac-10-12-2018.html
Koliko mediji u Srbiji etički izveštavaju o deci? http://nuns.rs/info/news/39777/koliko-mediji-u-srbiji-eticki-izvestavaju-o-deci.html U svakom desetom tekstu u dnevnim novinama u Srbiji krše se etički principi i Kodeks novinara Srbije prilikom izveštavanja o deci, pokazuje istraživanje „Medijska slika dece u Srbiji 2018.“ Centra za profesionalizaciju medija i medijsku pismenost (CEPROM). ]]> Istraživanje ukazuje da se u dnevnoj štampi najčešće krši odredba Kodeksa novinara Srbije koja se odnosi na nedozvoljeno otkrivanje identiteta dece (39,71 odsto od ukupnog broja prekršaja), sledi ugrožavanje prava i dostojanstva dece (33,82 odsto), i na kraju korišćenje neprimerenih, uznemiravajućih, pornografskih i svih drugih sadržaja koji mogu imati štetan uticaj na decu (26,47 odsto).

Iskustva drugih zemalja različita su, ali je jedno svima zajedničko – dete, identitet deteta i dostojanstvo deteta štite se svim mogućim sredstvima. Zvanično, i kod nas je tako.Dete u medijima posebno je zaštićeno odredbama Zakona o javnom informisanju, Zakona o elektronskim medijima, Kodeksom novinara Srbije, pa i pravilnicima Regulatornog tela za elektronske medije.

„Nezvanično, međutim, naši mediji decu poštuju i štite baš onoliko koliko poštuju i štite druge, odrasle ljude: ne štite ih i ne poštuju uopšte. U poslednjih nekoliko godina, uobičajeno je – recimo – da se deci preko očiju stavlja traka, kako ne bi bila prepoznatljiva. To je, kao, po propisu. Mediji, međutim, zgodno „previđaju“ da ta traka, baš kao ni inicijali koji skrivaju ime, ništa ne znači, ako se otkrije niz informacija o pravom identitetu deteta“, navodi novinarka Tamara Skrozza.

Ona dodaje da se tako, recimo, u slučaju nasilja nad detetom ne objavi njegovo ime, ali se objave fotografije i imena njegovih roditelja, kao i fotografija škole. Ili se, kada je u pitanju dete poznatih roditelja, skrivaju njegove oči, ali se otkriva u koju školu ide, šta voli, kako provodi vreme, koliko vremena provodi s majkom, a koliko s ocem.

„U slučaju zlostavljane dece, ne navede se ime deteta, ali se objavi fotografija kuće u kojoj ono živi, kao i ime i prezime oca-zlostavljača. Posebno je strašna situacija u kojoj je dete povezano s nekim tragedijama. O šestogodišnjoj ćerkici ubijene pevačice Jelene Marjanović, recimo, zna se bukvalno sve – od sporta koji trenira, do načina na koji slavi rođendan, do toga šta crta i šta govori o pokojnoj majci“, ističe Skrozza.

Niko u medijima, prema njenim rečima, ne razmišlja kakve će to posledice imati po tu decu, kako će se ona osećati kada jednog dana budu čitala te tekstove, pa i kako će njihovi drugari reagovati na to sada, i u budućnosti. U slučaju da je dete mrtvo, dodaje, stanje je još gore.

Foto:Bruce Mars / Pexels

„Opisuju se svi problemi koje je imalo, opisuje se stanje unutrašnjih organa ukoliko je žrtva zločina (pa imamo naslov „Stao devojčici nogom na leđa i pocepao jetru“, ili detaljan opis organa koji ispadaju iz utrobe dok policajci sa zemlje dižu leš, ili opasku da je detetu bilo otkinuto stopalo, itd). Osim što uznemirava medijske konzumente, takav sadržaj nije u javnom interesu i predstavlja školski primer kršenja prava na dostojanstvo žrtve (koje je u kodeksu eksplicitno naloženo, a u zakonima se podrazumeva)“, ocenjuje naša sagovornica.

Novinari su, kako kaže, naročito nepažljivi u slučajevima samoubistava ili pokušaja samoubistava dece – opisuju se navodni razlozi za samoubistvo, stanje tela, porodične okolnosti. „A sve to i te kako može da utiče na neku drugu decu i naruši im psihološku stabilnost“, napominje ona.

Zlostavljanje, nasilje, narkomanija i nesreće teme u čak 56% objava

Istraživanje CEPROM-a pokazuje i da su zlostavljanje dece, nesreće, nasilje i narkomanija teme u čak 56 odsto objava o deci, dok su istovremeno uspesi i dostignuća dece izuzetno retko prisutni i na televiziji i u štampi i udeo takvih objava svodi se praktično na nivo statističke greške.

Ovo istraživanje je sprovedeno u periodu od 20. jula do 1. oktobra ove godine i obuhvatilo je televizije sa nacionalnom frekvencijom (RTS 1, TV Pink, TV Prva, TV O2 i TV Happy), kao i sedam dnevnih novina (Politika, Danas, Večernje novosti, Blic, Kurir, Informer i Srpski telegraf).

Sve veći problem kada je reč o poštovanju etičkih standarda u Srbiji jeste i u onlajn sferi, sa sve većim rastom novih portala. Do preciznih podatak je teško doći, imajući u vidu veliki broj medijskih sajtova, ali je Savet za štampu prošle godine radio istraživanje na uzorku od osam portala.

Foto: Cátia Matos / Pexels

Utvrđeno je da je za devet nedelja monitoringa Kodeks novinara Srbije u tim onlajn medijima prekršen 4.344 puta u 2.334 vesti, što znači da postoje primeri da se u jednom tekstu prekrši i po više etičkih standarda.

Najčešći prekršaji su nenavođenje izvora informacija, kršenje prava na privatnost i otkrivanje identiteta žrtava i osumnjičenih, uz često kršenje pretpostavke nevinosti, kao i nepoštovanje kulture javne reči kroz prenošenje neprimerenih i neprikladnih reči u rubrikama koje prenose vesti iz rijaliti šou programa.

Mediji ne poštuju privatnost deteta

Docentkinja na Fakultetu političkih nauka u Beogradu Jelena Surčulija Milojević, rukovodilac prošlogodišnjeg istraživanja kršenja Novinarskog kodeksa na osam portala, navodi da se u domaćim medijima često ne poštuje privatnost deteta, tako što im se u vestima otkriva identitet, umesto da budu zaštićeni kao što to predviđaju međunarodni standardi, zakoni, podzakonski akti i Kodeks novinara Srbije.

„Deca su, pokazuju istraživanja, kao žrtve najugroženiji u medijima, jer se njihov identitet ne štiti, a moralo bi. Iznose se podaci iz njihovih privatnih života, kao što su škole koje pohađaju, imena roditelja, adrese stanovanja, detalji o tome šta im se dogodilo i to više nego što je u interesu javnosti da zna. Kod nas je primetno jedno opšte nepoštovanje etičkih normi, a deca su najugroženija iz razloga što vesti o njima podižu čitanost, gledanost, tiraže senzacionalističkim naslovima“, objašanjava Surčulija Milojević.

Kako dodaje, novinari, takođe, koriste tragične situacije da razgovaraju sa roditeljima i komšilukom i tako objavljuju neproverene informacije.

„Jedno opšte stanje moralne posrnulosti u društvu, ogleda se upravo i u medijima,a deca su najugroženija i najranjivija kategorija. Ono što i roditelji često rade jeste to što se u ime svoje maloletne dece odriču njihove privatnosti, tako što objavljuju fotografije na društvenim mrežama, prijavljuju ih na rijaliti takmičenja, gde uslovi uglavnom nisu adekvatni za učestvovanje dece. Kasnije, deca budu obeležena, jer sve što se o njima objavi u medijima i na društvenim mrežama postaje deo njihovog identiteta, što često nije i ne mora biti u njihovom interesu“, naglašava Surčulija Milojević.

Ovaj tekst nastao je u okviru projekta koji sprovodi Centar za profesionalizaciju medija i medijsku pismenost (CEPROM), a koji je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu i ovom tekstu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. 

]]>
Mon, 10 Dec 2018 11:47:00 +0100 Vesti http://nuns.rs/info/news/39777/koliko-mediji-u-srbiji-eticki-izvestavaju-o-deci.html
Heder Nojert: Trampova izabranica sa FOX televizije http://nuns.rs/info/news/39772/heder-nojert-trampova-izabranica-sa-fox-televizije.html U svom stilu, Tramp je tvitom obavestio javnost da je rešio da bivšu novinarku FOX njuza predloži za ovu visoku funkciju. ]]> Ukoliko njenu nominaciju potvrdi američki Senat, pred Nojert su brojni izazovi u Svetskoj organizaciji – nastavak napora SAD da obuzda iranski uticaj na Bliskom istoku, politika opreza prema Severnoj Koreji dok Vašington pokušava da pregovorima okonča nuklearni program Pjongjanga. Takođe, od nje se očekuje da bude najbolji mogući promoter Trampove spoljne politike čiji je moto „Amerika Prvo“. „Ona je izvrsna. Sa nama je duže vreme, podržava nas“, kazao je Tramp prošlog meseca. Za Trampa je Nojert osobu na koju može da se osloni, dok je sa njenim prvim šefom Reksom Tilersonom imao svadljive odnose.

Nojert je postala portparolka Stejt departmenta aprila 2017, a ove godine je imenovana za podsekretarku za javnu diplomatiju i poslove, iako prethodno nije imala ni dana iskustva u diplomatskim poslovima, ni u politici.

Izbor Nojert u svetsko telo američki mediji tumače proizvodom Trampove fasciniranosti kablovskom mrežom FOX njuz. Navode da je predsednikova omiljena emisija jutarnji šou FOX&Friends, gde je upravo Nojert radila nekoliko godina. Njujork tajms piše da je ona samo jedna u nizu ličnosti sa FOX njuza koju je regrutovao Tramp u svoj tim.

Rođena je 27. januara 1960. u Rokfordu, država Ilinois. Diplomirala je žurnalizam na Kolumbija univerzitetu. Njeni novinarski počeci vezuju se za sindikalne vesti koja su nedeljno emitovane na programu „First busines“. Tri godine je bila saradnica TV FOX a potom dopisnica četiri godine. Od 2005. prelazi na Ej-Bi-Si, odakle se 2007. vraća na FOX gde je postala voditeljka emisije FOX&Friends. Dok je bila na Ej-Bi-Siju, dodeljena joj je Emi nagradu za rad na specijalnoj seriji „13 Around the Njorld“. Po povratku na Foks zajedno sa Džonom Gibsonom vodi emisiju „Big Story“.

Aprila ove godine otvoreno je podržala saudijsku intervenciju u Jemenu, istovremeno osuđujući iranski „maligni uticaj u Jemenu“. Letos je izazvala kontroverze kada je iskrcavanje u Normandiju iznela kao dokaz jakim odnosima između SAD i Nemačke na godišnjicu obeležavanja Dana D.

Udata je za Skota Norbija, jednog od izvršnih rukovodilaca u Investicionoj kompaniji Morgan Stenli. Imaju dva sina. Njeno bogatstvo je procenjeno na tri miliona dolara, dok godišnje zarađuje 500.000 dolara, pišu američki mediji.

]]>
Mon, 10 Dec 2018 10:36:00 +0100 Vesti http://nuns.rs/info/news/39772/heder-nojert-trampova-izabranica-sa-fox-televizije.html
Suđenje za ubistvo Ćuruvije – zašto su sporni, prema Komisiji, ključni dokazi? http://nuns.rs/info/news/39770/sudjenje-za-ubistvo-curuvije--zasto-su-sporni-prema-komisiji-kljucni-dokazi.html Završne reči na suđenju za ubistvo Slavka Ćuruvije najavljene su za kraj decembra, što će biti početak završne faze višegodišnjeg sudskog procesa. To suđenje ponovo je u žiži javnosti zbog dramatičnog apela Komisije za istraživanje ubistava novinara - da sudsko veće pokušava da izbaci ključne dokaze, kako bi moglo da donese oslobađajuću presudu. ]]> TV N1 je analizirala o čemu deo tih spornih dokaza govori.

Nedeljno popodne 1999. U Srbiji, koju su bombardovali, proslavljao se Uskrs. Centrom Beograda, novinar Slavko Ćuruvija, sa suprugom Brankom Prpom, hodao je ka kući u Svetogorskoj ulici. Duž te, i u okolnim ulicama bilo je raspoređeno 27 agenata Državne bezbednosti. Pratili su svaki korak novinara. To pokazuje i dnevnik dežurstava, tadašnji radnik DB-a Cvijetin Milinković, u 16.07 zapisao je:

„Zove NC. Nalog – javiti mu odmah ako krenu kući, možda primenimo i neku drugu meru“.

Jedina zakonita „druga mera“ u tim uslovima moglo bi biti hapšenje ili privođenje onog ko se prati. Slavko Ćuruvija je, međutim, nekih pola sata kasnije ubijen. Bazne stanice mobilne telefonije pokazuju gde su bili optuženi i njihovi saradnici tog 11. aprila.

U 16:25 načelnik beogradskog centra DB-a Milan Radonjić naredio je – praćenje se prekida!

Dok su ostali agenti odlazili, jedan je ipak krenuo za Ćuruvijom i Prpom. Ratko Romić hodao je iza njih, ispred ulaza u zgradu čekao ih je Miroslav Kurak.

Nekoliko minuta kasnije, izmedju 16.39 i 16.45 sati, Slavko Ćuruvija je ubijen. Po optužnici, u njega je pucao Kurak, a Romić je Prpu udario pištoljem po glavi.

Podatke sa baznih stanica sudije Snežana Jovanović, Vladimir Mesarović i Dragan Milošević, prema rečima novinara koji šest godina prati to suđenje Vuka Cvijića, jedva su uvrstile u dokaze.

„Pa tek iz drugog, praktično trećeg puta, tročlano veće je na insistiranje Apelacionog prihvatilo, jednom su čak i uprkos tome oborili, pa su prihvatili dokaz“, kaže Cvijić.

Video prilog TV N1 pogledajte OVDE.

]]>
Mon, 10 Dec 2018 10:35:00 +0100 Vesti http://nuns.rs/info/news/39770/sudjenje-za-ubistvo-curuvije--zasto-su-sporni-prema-komisiji-kljucni-dokazi.html
Vučić: Barbara divno čeljade; Ivanović: Nikom nisam pretio http://nuns.rs/info/news/39769/vucic-barbara-divno-celjade-ivanovic-nikom-nisam-pretio.html Veliku buru u delu javnosti izazvalo je izveštavanje TV Studio B o protestu u Beogradu. Za komentar o tome upitan je i predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić. ]]> Vučića je novinarka obavestila da su voditelj Ivan Ivanović, glumac Sergej Trifunović i predstavnici opozicije “zapretili da će da pretuku“.

“Ko će da pretuče? Ivan Ivanović će da pretuče nekoga i Sergej Trifunović će da pretuče nekoga? Na društvenim mrežama će da pretuku mnogo koga, ajde, pustite to...“, rekao je Vučić. 

Potom je okupljene novinare pitao “kome su pretili, pošto ne zna“, na šta je dobio odgovor da je prećeno novinarki Studija B Barbari Životić. 

“Barbari? Što Barbari? Šta je uradila?“, upitao je Vučić. 

Dobio je odgovor da je izveštavala sa skupa. 

“Verovatno je rekla da ih je bilo manje nego što su zamislili, ili tako nešto, pretpostavljam... Žao mi je, pozdravite Barbaru, ona je jedno divno čeljade, mlado dete...“, rekao je Vučić. 

Dodao je i da “oni svi zajedno nisu u stanju nijednog muškarca da pretuku“. 

“Možda bi Barbaru mogli, ona je onako sitna, pristojna devojčica... Neće im to niko dozvoliti i samo Barbara da se ne sekira i da bude uverena u to“, naveo je Vučić i dodao da “nije znao za celu priču“.

Po objavljivanju izveštaja Studija B, u kom je rečeno da je bio okupljen daleko manji broj ljudi od očekivanog i da je “naravno izbio neki incident“ i da se to “očekivalo na takvom protestu“ i da “ljudi koji su organizovali protest pozivaju na linč, silovanje, nasilje, državni udar“. 

Na to je reagovao Ivanović objavom na Tviteru, u kojoj je naveo da “se ograđuje od takvih i da to nisu njegove kolege“ uz dodatak “ovo nisu novinari“.

Posle komentara i pominjanja na Vučićevom pojavljivanju pred medijima, Ivanović se na Tviteru obratio njemu i njegovoj savetnici za medije Suzani Vasiljević. 

“Poštovani, nikoga nisam nazivao kurvom i pretio bilo kome.

“Novinari“ su vas danas lagali i zapitajte se ako kažu vas zbog mene nebitnog, koliko lažu građane Srbije u svakodnevnom izveštavanju. Zaista se nadam da niste deo ovoga“, napisao je Ivanović.

]]>
Mon, 10 Dec 2018 10:32:00 +0100 Vesti http://nuns.rs/info/news/39769/vucic-barbara-divno-celjade-ivanovic-nikom-nisam-pretio.html
Bio sam prinuđen da prodam Kopernikus http://nuns.rs/info/news/39766/bio-sam-prinudjen-da-prodam-kopernikus.html Nikada nisam želeo da izađem iz posla sa kablovskim operaterom, ali sam bio prinuđen. ]]> Naime, po ugovoru koji sam sklopio sa većinskim vlasnikom Kopernikusa, englesko-poljskim investicionim fondom Abris, njihova odluka da prodaju svoj deo obavezivala je i mene da to učinim sa svojih 49 odsto vlasništva. Dakle, Abris je rešio da proda Kopernikus i ja sam morao da učinim isto sa svojim delom, kaže za Danas Srđan Milovanović, novi vlasnik TV Prva i O2.

Da li je neko na Abris vršio pritisak da prodaju operatera? Čime je bila motivisana njihova odluka da prodaju Kopernikus?

– Naravno da niko nije vršio pritisak. Kako bi i mogao? Njihov interes, kao i svakog investicionog fonda, jeste čist profit.

Podaci Antimonopolske komisije govore da je Kopernikus imao znatno manje korisnika nego što je direktor Telekoma tvrdio, ispod 40.000 hiljada, i da je samim tim Telekom pretplatio vašeg operatera?

– To nije tačno. Kopernikus je imao 150.000 korisnika i prodat je po manjoj ceni nego što je vredeo. Ako je englesko-poljski investicioni fond pre 2,5 godine otkupio mojih 51 odsto za 100 miliona evra, jasno vam je kolika je vrednost Kopernikusa. Ne znam odakle su ti podaci o broju korisnika izvučeni, možda od pre dve, tri godine, ali danas stvari stoje drugačije. Sa Telekomom sam imao duge i iscrpne pregovore o prodaji. Trajali su više od šest meseci.

Predsednik Vučić je podržao vašu kupovinu postavljajući pitanje „da li treba Đilas i Šolak da se šire po Srbiji“. Šta mislite o tome?

– SBB drži više od 50 odsto tržišta u Srbiji, a pritom ne posluje profesionalno. Ucenjuje manje operatere. Ukoliko neko želi da kupi Sport klub, oni ga uslovljavaju da mora da uzme i N1. Da sam vlast, bio bih znatno rigorozniji prema njima.

 Da li to znači da ste TV Prva i O2 kupili da se Đilasov i Šolakov „medijski monopol“ ne bi širio?

– Apsolutno ne. Ja sam biznismen, nemam veze sa politikom i moj interes je profit. Nikada nisam bio član ni jedne stranke, niti ću biti.

Ali vaš brat Zvezdan Milovanović je visoki funkcioner SNS. Tvrdite da niko iz SNS, pa ni on, nisu uticali na vašu odluku da kupite dve televizije sa nacionalnom frekvencijom. Da li ste ikad razgovarali sa Aleksandrom Vučićem?

– Vučića u životu nisam upoznao, možda smo se videli na nekim prijemima, ali nismo ni u kakvoj komunikaciji. Mislim da ga čak ni moj brat nije nikada upoznao. Bavim se privatnim biznisom 30 godina i sam odlučujem gde ću da investiram novac. Imam više od 20 firmi u Srbiji koje se bave različitim poslovima, od građevine, preko energetike do proizvodnje. U mom vlasništvu je i hotel Prag. Više od 95 odsto biznisa vodim u Srbiji i u ovoj zemlji plaćam porez. Sada sam dočekan na nož jer sam ponovo uložio u Srbiji, a mogao sam da kupim hotel u Majamiju i da živim mirno i srećno do kraja života.

Zašto ste se odlučili baš za kupovinu televizija, pored svog biznisa koji imate?

– Zato što ugovor sa Telekomom koji sam potpisao podrazumeva da u naredne tri godine ne mogu da se bavim kablovskim operaterstvom. Kao diplomirani inženjer telekomunikacija i neko ko se bavi medijima, to je bio jedini logičan potez. Da li će biti isplativ, videćemo. Verujem da hoće, mada mislim da sam te televizije pretplatio i da je njihova tržišna vrednost niža.

Kažete da neće biti otpuštanja i promene uređivačke politike. Ipak, građani su najviše zabrinuti za pojedine emisije, poput Kesićeve i Ivana Ivanovića. Tvrdite da nemaju razloga za brigu?

– Naravno da nemaju. Nikada se nisam mešao u uređivačku politiku na svojim televizijama, pa neću ni sada. Ne znam da li je neko od njih eventualno preplaćen, jer nisam imao uvid u poslovnu dokumentaciju. To ću videti tek sledeće godine, kada i zvanično budem preuzeo ove televizije.

Jedan od argumenata je i to da je TV Kopernikus, u vlasništvu vašeg brata, prorežimski medij.

– To nije tačno. Kopernikus je neutralan i objektivan, na njemu svako ima prostor da iskaže svoje mišljenje.

 Kako vidite medijsku sliku Srbije?

– Kao i svuda u svetu. Imate tabloide, medije naklonjene vlasti i one naklonjene nekim drugim opcijama. Tako je svuda i mi se u tom smislu ni po čemu ne razlikujemo.

Nemam ofšor kompanije

– Nemam ofšor kompanije. To je još jedna u nizu izmišljotina o meni. Imam firmu na Kipru koja posluje po standardima EU, a sve ostale kompanije su mi u Srbiji. Običan sam čovek, nemam jahte ni limuzine, ne eksponiram se medijski. Sva ova „pažnja“ mi ne prija, jer nisam iz tog sveta.

Šta mi je ovo trebalo?

– Sve što imam u životu, stekao sam poštenim radom. Nikada ništa nisam dobio ni od koga. Sada se, posle cele ove halabuke, pitam šta mi je uopšte trebalo da ponovo ulazim u poslove koji sa sobom vuku podmetačine i provlačenja kroz medije.

]]>
Sun, 9 Dec 2018 10:30:00 +0100 Vesti http://nuns.rs/info/news/39766/bio-sam-prinudjen-da-prodam-kopernikus.html
Slijepčević: Predložiću Savetu za borbu protiv korupcije da se bavi Kopernikusom http://nuns.rs/info/news/39763/slijepcevic-predlozicu-savetu-za-borbu-protiv-korupcije-da-se-bavi-kopernikusom.html Rešenje Komisije za zaštitu konkurencije iz kojeg je proisteklo da je, uprkos tvrdnjama direktora Telekoma, kupovina Kopernikusa plaćena ubedljivo iznad tržišne cene, dodatno je ojačala, već sasvim konkretne sumnje da se radilo o, rečima naših sagovornika, „paket aranžmanu“ koji „nije čisto tržišna stvar“. ]]> Sumnje su osnovane do te mere da je Dušan Slijepčević, član Vladinog Saveta za borbu protiv korupcije kazao za Danas da će predložiti svojim kolegama da iz Saveta da ispitaju da način na koji je Telekom kupio Kopernikus, kao i povezanost ovog slučaja sa kupovinom dve televizije sa nacionalnom frekvencijom.

Ivan Ninić, advokat i izvršni direktor Centra za vladavinu prava smatra da se kupovina Kopernikusa tretira kao projekat od nacionalnog značaja, gledano iz perspektive izvršne vlasti „u istoj ravni sa Koridorom 11“. Jedino bi Telekom, dodaje on, mogao da proguta ovu akviziciju bez opasnosti da će ugroziti poslovanje.

– Svakako da će kupovina Kopernikusa biti pravdana potrebom za razvojem Telekoma. Međutim, suma informacija koja se pojavila u javnosti sugeriše da nisu samo ekonomski razlozi motiv za ovaj potez – kaže Ninić uz pretpostavku da Telekom neće stati na ovoj kupovini i da će nastojati da kupi što više malih kablovskih operatera.

Upitan o povezanosti prodaje Kopernikusa i kupovine televizija sa nacionalnom frekvencijom O2 i Prva, Ninić kaže da se pojavilo dovoljno činjenica da može da se tvrdi da je u pitanju jedan paket.

– Prepustiti medijsko tržište nekom drugom privatnom subjektu bi po interese ljudi na vlasti predstavljao ogroman rizik na duži rok. Ovim postupkom pokazali su da kada je medijski prostor u pitanju, nijedan pedalj neće ostati van njihove kontrole – navodi Ninić.

Slično razmišlja i Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija tvrdeći da, iako nisu svi podaci objavljeni, ima dovoljno elemenata da se zaključi da kupovina Kopernikusa od strane Telekoma nije bila čisto tržišna stvar.

– Kupovina osnivača dva nacionalna emitera za gotovo identičan iznos ukazuje na to da dominantan motiv za izvlačenje 200 miliona evra iz preduzeća u državnom vlasništvu verovatno nije bila lična finansijske korist, već kontrola nad medijima – naglašava Nenadić u izjavi za Danas.

Prema njegovim rečima, faktor koji je omogućio do ove transakcije dođe je političko upravljanje preduzećem koje bi trebalo da se stara jedini za sticanje profita na tržištu.

– To je ujedno i glavni razlog zbog kojeg ovo preduzeće ni ova, a ni prethodne vlade, ne žele da prodaju – zaključuje Nenadić.

Jedan od dokaza na osnovu kojih su sagovornici Danasa došli do svojih stavova o je i izveštaj Komisije za zaštitu konkurencije kojim je utvrđeno da je broj korisnika Kopernikusa pet puta manji od onog koji je tvrdio direktor Telekoma Predrag Ćulibrk. Kako je pisao Istinomer, rešenjem kojim se „Telekomu“ odobrava transakcija, otkriveno je, iako je Telekom insistirao na tajnosti podataka, da je Kopernikusu plaćeno 4.900 evra po korisniku, što je višestruko više od tržišne cene, ali i one koju je spominjao Ćulibrk.

„Uprkos tvrdnji Predraga Ćulibrka, direktora „Telekoma“, da je kupovinom „Kopernikusa“ preuzeto sedam odsto tržišta, rešenja Komisije za zaštitu konkurencije nedvosmisleno pokazuje da ovaj kablovski operator ima tek 2,7 odsto korisnika interneta i tri odsto korisnika na tržištu kablovske televizije“, navodi se u tekstu Istinomera.

 DJB podneo krivičnu prijavu za Kopernikus

Narodni poslanici Saša Radulović i Branka Stamenković juče su podneli Tužilaštvu za organizovani kriminal krivičnu prijavu protiv Aleksandra Vučića, predsednika SNS-a, Siniše Malog, ministra finansija, Predraga Ćulibrka, generalnog direktora Telekoma Srbije, Srđana Milovanovića, vlasnika Kopernikus technology doo Beograd i sadašnjeg vlasnika televizija Prva TV i O2 TV, kao i protiv drugih NN lica zbog postojanja osnovane sumnje da su delujući kao organizovana kriminalna grupa zloupotrebli svoje položaje odgovornih lica i naneli štetu građanima Republike Srbije u iznosu od 180 miliona evra. U krivičnoj prijavi navodi se da je Telekom Srbija krajem oktobra i početkom novembra ove godine kupila privredno društvo Kopernikus technology doo Beograd za iznos od 200 miliona evra iako je vrednost ove firme barem deset puta manja.

]]>
Sun, 9 Dec 2018 10:28:00 +0100 Vesti http://nuns.rs/info/news/39763/slijepcevic-predlozicu-savetu-za-borbu-protiv-korupcije-da-se-bavi-kopernikusom.html
Milioni dinara za prenošenje agencijskih vesti http://nuns.rs/info/news/39774/milioni-dinara-za-prenosenje-agencijskih-vesti.html Na čitave dve strane jučerašnjeg tabloida Srpski telegraf našli su se promotivni tekstovi o hotelu „Putnik“ na Kopaoniku i proizvodima kompanije „TDM“, koji nisu obeleženi kao reklama. Za razliku od tih članaka, prepisanu vest agencije Tanjug o predstavama za decu u „novogodišnjem trolejbusu i tramvaju“ potpisuju kao svoju koju je finansirao grad Beograd. Kompanije i Srpski telegraf nisu odgovorili na pitanja Raskrikavanja. ]]> „Ukoliko maštate o idealnom begu iz grada u prirodu, hotel „Putnik“ na Kopaoniku je idealno mesto za vas“ počinje Srpski telegraf priču o tom hotelu. Nastavljaju sa opisima o ambijentu, uslovima, istoriji, informacijama o kapacitetu ovog hotela. Iako sve neodoljivo podseća na reklamu, čitaoci Srpskog telegrafa to nisu mogli da pročitaju, jer je tekst u rubrici „odmor“ bez oznake da je u pitanju oglas.

Na pitanja Raskrikavanja o tome da li je u pitanju reklama iz ovog hotela, ali i iz Srpskog telegrafa nisu odgovorili.

Isti slučaj je i sa akterima narednog teksta o ekološkoj spravi koja svojim magnetima razbija kamenac i spasava slavine, veš mašine, bojlere.

„Svi ti sitni problemi sada se mogu vrlo rešiti i to po pristupačnoj ceni uz magnetni tretman vode. Reč je o danskom proizvodu koji na našem tržištu zastupa domaća kompanija TDM“, navodi se u tekstu u rubrici „Stil“ potpisan sa S.T.

Na čitavoj strani dalje se daju informacije o proizvodima ove kompanije i cenama po kojma se ugrađuju.

Na pitanja ovoj kompaniji da li je u pitanju oglas ili ne, nismo dobili odgovor.

Ista situacija je i sa današnjim tekstom u okviru projekta medijskog sufinansiranja. Ceo tekst o 60 godina pozorišta Dadov identičan je tekstu objavljenom na sajtu Blica pre tri dana. 

U zakonu o oglašavanju kaže se da je prikriveno oglašavanje predstavljanje robe, usluge, poslovnog imena, žiga ili druge oznake, odnosno aktivnosti fizičkog ili pravnog lica koje se bavi proizvodnjom roba ili pružanjem usluga, sa namerom da to predstavljanje ima svrhu oglašavanja i da može da dovede javnost u zabludu u pogledu njegove stvarne prirode, s tim da se smatra da namera naročito postoji, ako se obavlja uz novčanu ili drugu naknadu.

U svom godišnjem izveštaju Savet za štampu primetio je porast broja PR objava koje nisu označene kao marketinški sadržaj ili oglas.

„Vrlo često, kompanije se reklamiraju pod firmom humanitarnih akcija koje sprovode, pa tokom istog dana više medija objavi praktično isti sadržaj uz različite naslove. Naročito je drastičan primer kršenja Kodeksa novinara Srbije gde se, kao novinarski, plasiraju komercijalni sadržaji koji navodno pomažu lečenju i poboljšanju izgleda ljudi”, konstatuje se u izveštaju Saveta za 2016. godinu.

Raskrikavanje je više puta pisalo o ovoj pojavi i te tekstove možete čitati ovde.

Srpski telegraf jedan je od tabloida koji prema podacima Saveta za štampu najviše krši Kodeks novinara. Ta činjenica ne sprečava međutim brojne lokalne samouprave da ga finansiraju iz budžeta. Tako je čak šest miliona dinara ovaj tabloid nedavno dobio i iz budžeta grada Beograda na konkursu za medijsko sufinansiranje.

U istom broju u kome se nalaze dva članka sa početka ovog teksta nalazi se upravo i tekst finansiran putem konkursa grada Beograda to jest novcem poreskih obveznika. Međutim, ispostavlja se da su svi Beograđani platili da Srpski telegraf samo prenese vest drugih medija, odnosno agencije Tanjug.

]]>
Sat, 8 Dec 2018 10:46:00 +0100 Vesti http://nuns.rs/info/news/39774/milioni-dinara-za-prenosenje-agencijskih-vesti.html
Vučić brani trgovinu s medijima i napada Danas http://nuns.rs/info/news/39762/vucic-brani-trgovinu-s-medijima-i-napada-danas.html Ono o čemu je stručna javnost govorila danima, da iza prodaje Kopernikusa Telekomu a potom kupovine TV Prva i O2 od strane vlasnika Kopernikusa, stoji namera države da uđe u ove medije, juče je potvrdio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. ]]> On je gostujući na TV Pink objasnio da su ove finansijske transakcije obavljene sa ciljem da se spreči „medijski monopol Dragana Đilasa i Dragana Šolaka“.

Foto: EPA-EFE/ KOCA SULEJMANOVIĆ

Da u Srbiji postoje nezavisne institucije, državni organi – tužilaštvo bi moralo da se pozabave ovim kupovinama, smatraju sagovornici Danasa.

– Šolak i ?ilas su zajedničkim snagama uspostavljali ne samo kompletno medijsko tržište, već i preko agencija koje su trgovale medijskim prostorom imali su apsolutni monopol uzimanja novca. Napravili su SBB i mislim da nadležni organi trenutno proveravaju kako su bez dinara, i zahvaljujući kome, mogli da dobiju takvu mrežu. Sve vreme su razarali Telekom, čija je vrednost stalno padala – objasnio je Vučić gostujući na TV Pink. On je naglasio da je Telekom odlučio da razvija dalje platforme kako bi se takmičio sa Šolakom i ?ilasom.

– Da li je trebalo da zabranim nekom Srbinu da kupi te televizije i da ih kupi neko od Šolakovih i ?ilasovih ljudi spolja – rekao je Vučić, komentarišući kupovinu TV Prva i O2 od strane Srđana Milovanovića, koji je Telekomu prodao svog kablovskog operatera Kopernikus za 190 miliona evra, a potom kupio dve televizije sa nacionalnom frekvencijom za 180 miliona evra.

Glavna urednica Nove ekonomije Biljana Stepanović kaže za Danas da Vučić nije morao ni da prizna to što je priznao „jer se sve videlo i sa meseca, ko Kineski zid“.

– On je priznao umešanost države u finansijske transakcije u vezi sa kupovinom dve televizije, zato što ne razume šta je u tome pogrešno. Vučić politiku i vlast vidi kao borbu na život i smrt. Ne shvata da i drugi treba da žive. I šta je problem u tome da i drugi imaju medije – pita Stepanović. Ona ocenjuje da u jučerašnjem izlaganju predsednika Srbije itekako ima posla za tužilaštvo i druge državne organe. U vezi sa nedavnim finansijskim transakcijama na relaciji Telekom – Kopernikus – TV Prva i O2 kaže da je sve sporno.

– Prvo to što je Telekom, tek naknadno, kada je priča objavljena, priznao da je kupio Kopernikus. To samo po sebi ne mora da bude pogrešno, pitanje je njihove poslovne odluke. Sporna je cena, da li je zaista trebalo platiti 190 miliona evra za kablovskog operatera Kopernikus. Kolika je njegova cena zaista. Podaci Ratela i Telekoma se ne slažu, i to drastično – ističe Stepanović. Prema njenim rečima, naročito je sporno što je kupac televizija sa nacionalnom frekvencijom usko povezana sa Srpskom naprednom strankom.

– Druga strana priče, koja će se jednoga dana sigurno istraživati, danas, nažalost ne, jeste kako je Srđan Milovanović uspeo da za nekoliko godina napravi preduzeće koje vredi 200 miliona evra. Onda to preduzeće proda Telekomu, a potom za 180 miliona evra pazari dve televizije i nekoliko portala – naglašava Stepanović. Kaže da je odmah bilo jasno da taj čovek sam to nije mogao da uradi i da je samo formalno kupac.

– Sada od predsednika države čujemo da je to sasvim normalno i da ljudi iz njegove stranke ili bliski SNS treba da kupuju medije po Srbiji, kako ih ne bi kupili „Đilas i Šolak“. Meni ovo nije iznenađenje, već samo još jedan pokazatelj da predsednik naše države ne zna šta je demokratija, šta je višepartijski sistem i šta znači činjenica da ste danas na vlasti a da sutra, možda, niste – zaključuje Stepanović.

Predsednik Advokatske komore Beograda Vladimir Gajić kaže za Danas da u ovoj finansijskoj transakciji nema posla za državne organe „jer i oni u ovome učestvuju“.

– To je jedna pljačka kakva davno u Srbiji nije viđena. Telekom je kupio Kopernikus za bar šest puta veću cenu od realne vrednosti. To se vidi i po tome što su dve televizije sa nacionalnom frekvencijom jeftinije od kablovskog operatera. Sada država preko Telekoma faktički nacionalizuje dva medija i krši sve principe koji obezbeđuju slobodu medija – naglašava Gajić. On dodaje da ova pljačka neće moći da zastari svima u lancu donošenja odluke.

Profesor Fakulteta političkih nauka Rade Veljanovski ocenjuje za Danas da Zakon o elektronskim medijima predviđa da vlasnici elektronskih medija, radio i TV stanica, ne mogu da budu članovi rukovodstva političkih stranaka, čak ni lica povezanih sa njima. Program ne sme da bude pravljen u cilju promovisanja određene političke partije, već na demokratski, objektivan i nediskriminatoran način. To mora da se radi tako da u javnoj sferi ne dođe do političkog monopola. Kod nas su sve te zakonske odredbe prekršene, i za to je odgovoran REM – ističe Veljanovski. On dodaje da u evropskim zemljama pri ministarstvima informisanja postoji telo koje utvrđuje da li ima monopola u javnoj sferi, „a mi to nemamo“.

Predsednik ne bira sredstva

– Vučić ne bira sredstva da vlast zadrži. Ne znam na koji način će predsednik i premijerka i dalje da govore evropskim zvaničnicima da u Srbiji postoji sloboda govora i pluralizam medija. Jasna je namera SNS da preuzmu sve kanale komunikacije i medije u Srbiji. Na Tviteru se šale da su jedino tamo još uvek slobodni, ali, nažalost, to postaje gorka istina – navodi Biljana Stepanović.

]]>
Fri, 7 Dec 2018 13:53:00 +0100 Vesti http://nuns.rs/info/news/39762/vucic-brani-trgovinu-s-medijima-i-napada-danas.html
Figaro: Lov na izdajnike poprima novu dimenziju u Srbiji http://nuns.rs/info/news/39761/figaro-lov-na-izdajnike-poprima-novu-dimenziju-u-srbiji.html Lov na "izdajnike naroda" poprima novu dimenziju u Srbiji, gde je ovladala atmosfera koja podseća na '90-te godine, kada je aktuelni predsednik (Aleksandar) Vučić bio ministar informisanja kod Slobodana Miloševića, piše francuski list Figaro. ]]> U opširnom tekstu pod naslovom "Srbija: Povika na medije i protivnike", francuski list prenosi, kako navodi, delove manifesta ekstremnodesničarske organizacije Nacionalna avangarda i dodaje da su najviši zvaničnici Srbije pozdravili u oktobru tu nevladinu organizaciju na okruglom stolu koji je organizovala o bezbednosti Srbije.

Figaro piše da je u prvom redu na okruglom stolu bio državni vrh Srbije, Vučić, premijerka Ana Brnabić, ministar odbrane Aleksandar Vulin i predstavnik Bezbednosno informativne agencije (BIA) Marko Parezanović koji je tada rekao da Srbiji prete "uništenje i subverzije od ljudi koje pripadaju opozicionim strankama, određenim medijima i NVO koje rade za inostranstvo".

List ocenjuje da se time u Srbiju vraća stari slogan lova na "izdajnike nacije" što dobija novu dimenziju poslednjih meseci, stvarajući atmosferu straha koja podseća na mračne '90-te, kada je aktuelni predsednik Vučić, tada član Srpske radikalne stranke bio ministar za informisanje u vlasti Slobodana Miloševića.

U opširnom tekstu Figaro piše da je 2018. godina počela ubistvom kosovskog opozicionog lidera Olivera Ivanovića posle intenzivne kampanje kleveta u režiji Vučićeve Srpske napredne stranke koje su prenošene preko medija u njegovoj službi.

Vlast se potom "okomila" na oca Savu, igumana manastira Visoki Dečani koji je optužen za izdaju jer se protivi ideji o razmeni teritorija (između Kosova i Srbije) koju zagovara Vučić, a nastavljeno je napadom na glumca Sergeja Trifunovića, aktivnog opozicionara koji je ocrnjen i optužen za malverzacije u fondu koji je osnovao za pomoć bolesnoj deci, piše Figaro.

Prošle nedelje, opozicionar i poslanik Borko Stefanović završio je s okrvavljenom glavom od udaraca metalnim šipkama u Kruševcu gde je trebalo da održi tribinu, dodaje list.

Figaro navodi i da su se Danas, NIN i Vreme, "jedini nezavisni štampani mediji koji opstaju uprkos političkim pristicma" našli direktno na meti napada u tekstu "Psi su pušteni"objavljenom na naslovnoj strani provladinog nedeljnika Ilustrovana politika što je osudila i međunarodna organizacija za zaštitu novinara "Reporteri bez granica" kao "poziv na ubistvo i linč".

Ta organizacija je ocenila da je atmosfera sve zategnutija od dolaska na vlast Aleksandra Vučića koji koristi državne medije da zastraši novinare nazivajući ih "izdajnicima" i "špijunima koji rade za inostranstvo".

List podseća i na slučaj s Danasom i karikaturom Predraga Koraksića Koraksa kome je zabranjena izložba u više gradova i prenosi ocene novinara Jugoslava Ćosića i pisca Filipa Davida da režim na "kalkulisan i direktan način" pokušava da teroriše medije i celokupno društvo.

Ovaj sistem će učiniti sve da proguta one koje ne može da kontroliše, rekao je Ćosić koji je naveo primer Telekoma čiji je država većinski akcionar, koji je kupio drugog kablovskog operatera u zemlji, Kopernikus. "Telekom Srbija, čiji kablovski operater MTS ne nudi N1 u svom paketu, pobrinuće se da ni Kopernikus ne nudi taj program, tako da će oko 200.000 domaćinstava biti uskraćeno", rekao je.

"Nalazimo se usred '90-te godine. Ništa se nije promenilo", ocenio je pisac Filip David, aludirajući na konflikte na Balkanu posle pada gvozdene zavese, dok je za Radeta Radovanovića, novinara i dramaturga, "sadašnja situacija još gora: onda su mediji koji su bili smeli u kritici, imali barem podršku iz inostranstva", navodi Figaro.

Figaro zaključuje da Evropska unija, u čije članstvo Srbija želi da uđe, ostaje ipak oprezna jer je Evropski parlament u nedavno usvojenoj rezoluciji o napretku Srbije na evropskom putu naveo da "pretnje, zastrašivanja i nasilje prema novinarima i medijima izazivaju zabrinutost".

 

]]>
Fri, 7 Dec 2018 12:51:00 +0100 Vesti http://nuns.rs/info/news/39761/figaro-lov-na-izdajnike-poprima-novu-dimenziju-u-srbiji.html
Psovke, uvrede i pretnje u javnom prostoru - gde je granica slobode govora http://nuns.rs/info/news/39758/psovke-uvrede-i-pretnje-u-javnom-prostoru---gde-je-granica-slobode-govora.html Novinar Slobodan Georgiev je, govoreći o granicama slobode govora u javnom prostoru, ocenio da je najveća odgovornost na onima koji upravljaju zemljom, dok marketinški stručnjak Nebojša Krstić ističe da ljudi svakodnevno otkrivaju nove mogućnosti društvenih mreža - kako da ih koriste, ali i zloupotrebljavaju. ]]> Odgovarajući na pitanje u Novom danu N1 televizije gde su granice slobode govora u javnom prostoru, Georgiev je ocenio da se ne može govoriti o nekim pravilima, ali da su za njega dve stvari bitne - biti pristojan i neupotrebljavati govor mržnje.

"To su moje granice. Ne bih rekao da sam uvek pristojan na društvenim mrežama. Kad sam nepristojan to uradim tematski - namerno hoću nekoga da malo isprovociram", rekao je Georgiev.

Krstić ocenjuje da ljudi svakodnevno otkrivaju nove mogućnosti društvenih mreža i da anonimnost na njima daje nesagledive mogućnosti.

"Mislim da mi svi zajedno učimo šta su mogućnosti - i kao pojedinci i kao organizacije - kako da to iskoristimo. Oni pametniji to iskoriste na bolji način u smislu saopštavanja određene poruke, promovisanja sebe i ideje. Oni manje pametni ostanu na nivou psovki, pretnji i uvreda i oni su brojniji na društvenim mrežama, ali ne mislim da su brojniji i u realnosti", kaže Krstić.

Dodaje da na društvenim mrežama postoje oni koji su ljubitelji jednoumlja i koji ne žele da čuju drugo mišljenje.

"Kao da se boje da čuju nešto što će da im poremeti sistem razmišljanja ili vrednosti", smatra Krstić.

Georgiev navodeći slučaj Trkulja konstatuje da novinari, koji su poslednjih godina izloženi napadima vlasti i bot brigada, nisu uvek imali tu vrstu zaštite.

"Ja sam jedan od ljudi koji je bombardovan svakodnevno od takvih ljudi. Većina su uvrede, psovke i ja na to ne reagujem. Ali je bilo primera kad su dolazile i direktne pretnje. Nisam obavešten, bez obzira što sam po nagovoru kolega dva puta podnosio krivične prijave, da je bilo ko priveden, uhapšen. Ne sme niko da preti predsedniku države, ali ni drugim ljudima", smatra Georgiev.

Krstić dodaje da ima slična iskustva i da kao čovek koji afirmativno govori o politici predsednika Aleksandra Vučića dobija na stotine pretnji i psovki dnevno.

"Svaki dan se shvataju sve više mogućnosti i zloupotrebe i upotrebe tih mreža i svi se shodno tome i ponašaju - i vlast i opozicija. Nemoj da imamo oko toga dileme. Stranka koja nema pet članova sigurno ima šest ljudi koji na internetu pišu o njoj", kaže Krstić.

Georgiev podseća da predsednik države javno vređa svoje protivnike i ističe da time otvara prostor drugima da se "slobodnije ponašaju" što, dodaje on, ne sme biti opravdanje.

Tviter možete da isključite, ali ne i predsednika Srbije.

Slobodan Georgiev

On tvrdi da je strategija vlasti pravljenje haosa u javnom prostoru gde ne možete da im konkurišete "jer su to stari radikali koji su nastali na narativu svađa i uvreda".

"Siroti predsednik Vučić izađe na televiziju i priča da treba da mu se dozvoli da i on kaže. Jer valjda on jedini radi, a mi sedimo ceo dan i kritikujemo to što on radi. I onda on svako veče ili jutro mora da se pojavi na televiziji da odgovori na te kritike koje su videli valjda milioni građana Srbije, što je naravno neistina. To je samo isprika da bi se non stop imao vanredna obraćanja, obračun sa neistomišljenicima", kaže Georgiev.

Krstić dodaje da je problem što Vučić ne odgovara na kritike, već na najodvratnije uvrede o sebi i svojoj porodici.

"Ja bih voleo da svaki dan odgovara na kritike koje imaju logike i pameti - argumentovano zašto je to bolje od onog što kaže druga strana. Malo je argumentovane i inteligentne kritike", kaže Krstić.

Krstić, s druge strane, ocenjuje da Vučić "ima emotivnih trenutaka i prejako izgovorenih reči", ali je to po njegovom sudu reakcija na vrstu diskursa gde ljudi od ugleda govore najvulgarnije uvrede.

"Nervira se često pa pokuša da im odgovori, ali još uvek mislim da nije u rangu onih uvreda koje dobija svakog dana u javnom prostoru", kaže Krstić.

Kad je reč o napadima koji se upućuju putem društvenih mreža, Georgiev naglašava da to treba osuditi i takve osobe pomeriti iz javnog prostora.

"Ali dramatična stvar je da vladajuća stranka nije nikad objasnila šta je značila kampanja protiv Olivera Ivanovića na Pink televiziji", naveo je on.

Prema mišljenju Georgieva, Vučić je blokirao svu debatu u javnosti.

"On debatuje samo sa društvenim mrežama. Poruke koje vlast šalje nisu dobre, oni u svojim javnim nastupima zapravo napadaju ljude, čak i kad neko iznosi činjenice o njihovom delovanju", rekao je Georgiev.

Odgovarajući na pitanje zašto smatra da je na meti "opozicionih tviteraša", Krstić je pretpostavlja da je razlog taj što im se ne dopada to što govori i piše.

"Nisam ništa izdao i dalje mislim i verujem u stvari u koje sam verovao pre pet ili sedam godina. Srpska napredna stranka nije Srpska radikalna stranka, Vučić nije onaj Vučić iz tog vremena. Verujem u evropsku Srbiju, Vučić radi ono što je dobro za Srbiju, dovodi investicije, pokušava da se dogovori sa Albancima na Kosovu, a opozicionare vidim kao ljude bez ikakvih ideja", naglašava Krstić.

Georgiev poručuje da je, ma koliko ljudi na drugoj strani od vlasti izgovarali pogrešne stvari, odgovornost na ljudima koji upravljaju zemljom.

Krstić se složio da je najveća odgovornost vlasti za emanaciju tona koji preovladava u diskursu, ali i da takozvana društvena elita ima veliku važnost.

"Kad vam ugledni glumac kaže 'pišaću ti na grob' ili nešto još gore, to je opasnije od svih političara zajedno jer ima veći upliv, kao popularna ličnost koju ljudi vole, na publiku i veće poverenje i simpatije. Ne govorim o personi već o nekom tog tipa - pevač, glumac, reditelj...", zaključuje Krstić.

]]>
Fri, 7 Dec 2018 12:12:00 +0100 Vesti http://nuns.rs/info/news/39758/psovke-uvrede-i-pretnje-u-javnom-prostoru---gde-je-granica-slobode-govora.html
Vukosavljević: Strogo formalno gledano, Telekom nema veze s kupovinom Prve i O2 http://nuns.rs/info/news/39755/vukosavljevic-strogo-formalno-gledano-telekom-nema-veze-s-kupovinom-prve-i-o2.html Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević izjavio je da je po saznanjima tog resora, kupovina televizija O2 i Prva obavljena u skladu sa zakonom. ]]> On je za Radio-televiziju Vojvodine rekao i da "strogo formalno" gledano, Telekom Srbija nema veze sa kupovinom dve televizije sa nacionalnom frekvencijom.

"Nije me zabrinula prodaja dve televizije sa nacionalnom frekvencijom. Utisak je da je u toj transakciji poštovan zakon", rekao je ministar.

Objasnio je da je njegovo ministarstvo "zanimalo da li je ceo posao obavljen u skladu sa zakonom" jer to ministarstvo "nije zaduženo za sva pitanja", već kako je rekao, da "vodi računa o zakonskim pretpostavkama za rad medijske scene".

Vukosavljević je kazao da Telekom ima pravo da kupuje kablovske operatore kako bi poboljšao svoju ponudu, što "nije u neskladu sa propisima".

On je dodao da ne misli da se država tom transakcijom vraća kao vlasnik medija.

"Kupovina dve televizije sa nacionalnom frekvencijom bi izazvala veliku pažnju javnosti, ko god da je kupac", rekao je Vukosavljević.

Dodao da su ljudi u tako krupnom biznisu kao što je medijski, "po nuždi sa nekim povezani, pa i s političkim strankama", što je po njegovom mišljenju globalni, a ne srpski fenomen.

On je dodao da se čeka da Komisija za zaštitu konkurencije odobri tu prodaju i saopšti da li je narušena konkurencija na tržištu Srbije.

Povodom ocene analitičara da je Telekom preskupo platio Kopernikus, Vukosavljević je kazao da Telekom ništa nije kupio preko "cenkanja", već preko konsultanske kuće.

Telekom je početkom novembra ove godine kupio "Kopernikus Technology", drugog po veličini kablovskog operatora u Srbiji za nešto manje od 200 miliona evra.

Direktor Telekoma Predrag Ćulibrk je nedavno izjavio da će ta kompanija u kojoj država ima udeo od 58,1 odsto nastaviti da kupuje kablovske operatore, što je deo razvojne stratregije Grčka kompanija Antena grupa postigla je dogovor sa preduzetnikom Srdjanom Milovanovićem o preuzimanju 100 odsto osnivačkih prava Antena grupe u Srbiji i Crnoj Gori.

U vlasništvu kompanije Antena grupa nalaze Prva televizija, O2 TV, Prva TV Crna Gora, Play radio, šest kablovskih kanala i tri portala Prva.rs, O2tv.rs i B92.net.

]]>
Fri, 7 Dec 2018 11:56:00 +0100 Vesti http://nuns.rs/info/news/39755/vukosavljevic-strogo-formalno-gledano-telekom-nema-veze-s-kupovinom-prve-i-o2.html
Gligorijević: Protiv lažnih vesti se treba boriti istinom i raskrinkavanjem http://nuns.rs/info/news/39754/gligorijevic-protiv-laznih-vesti-se-treba-boriti-istinom-i-raskrinkavanjem.html Za širenje lažnih vesti u svrhu propagande isključivo krivim vlasnike, menadžment i urednike medija koji prave trule kompromise zarad ličnih interesa, izjavila je FoNetu zamenica glavnog i odgovornog urednika nedeljnika Vreme Jovana Gligorijević, koja smatra da Srbiju odlikuje fenomen lažnih vesti u kojima nema ni trunke neistine. ]]> Ne znam kako ih drugačije nazvati nego "ne-vesti", ocenila je ona i kao primer za to pomenula informaciju od pre nekoliko meseci da su predsednik Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić u Predsedništvu razgovarali o važnim pitanjima.

Volela bih da mi onaj ko je pustio tu "ne-vest" u medijski prostor objasni šta je tu informacija, poručila je Gligorijević, u okviru serijala Press Extra.

Ona je novinarki Ivani Šanjević rekla da je mislila da predsednik i premijerka redovno održavaju sastanke i da to ne zavređuje ni da bude pomenuto.

Pod maskom vesti, emituje se nešto što je potpuno ispražnjeno od sadržaja, a posebno sadržaja koji je u sferi interesovanja javnosti, predočila je Gligrijević.

Prema njenom stavu, lažne vesti apsolutno postoje i svako ko barata elementarnim veštinama pretrage na internetu vrlo lako može da utvrdi njihovo postojanje.

Lažne vesti kreiraju svi, pitanje je samo namere i cilja koji neko želi da postigne, rekla je ona, duboko uverena da su građani, koji su širili lažnu vest o metanu u vodi, imali najbolju nameru da upozore javnost.

Kada je reč o političkim elitama, Gligorijević ukazuje da širenje lažnih vesti najčešće ima za cilj širenje propagande.

"Lajt mediji" imaju za cilj da zabave publiku, pa svako malo pročitate da se neko razvodi ili da Megan Markl nosi blizance. To čak i nije lažna vest, ali koga briga, ilustrovala je Gligorijević.

Ona ne veruje da mediji šire lažne vesti zbog tiraža, već za sve što ne valja na srpskoj medijskoj sceni, uključujući i širenje lažnih vesti, krivi vlasnike, menadžment i urednike medija.

Oni prave trule kompromise, zarad ličnih interesa, da bi bili ostavljeni na miru ili da bi njihovi mediji ostvarivali profit koji ne dolazi od prodaje i čitanosti, objasnila je Gligorijević.

Zato se građani, kako smatra, kao konzumenti informacija i vesti, udaljavaju od medija i ne percipiraju ih kao nešto što služi njihovom interesu.

Novinarsku profesiju ne posmatraju kao profesiju onih koji paze da nosioci vlasti ne rade ništa suprotno javnom interesu i interesu građana. Percipiraju nas na vrlo loš, ružan način i ne mogu da kažem da nisu u pravu u većini slučajeva, rekla je Gligorijević.

Protiv lažnih vesti se treba boriti istinom i raskrinkavanjem, istakla je Gligorijević, koja oseća strahovitu nemoć.

Osim objavljivanja istine, ona ne vidi drugi način, osim da institucije rade svoj posao, a pravosuđe procesuira one koji objavljuju lažne vesti.

Savetnica za medije predsednika Srbije Suzana Vasiljević je pre neki dan, čini mi se, rekla da država preduzima mehanizme za "rano uočavanje lažnih vesti i njihovo suzbijanje", podsetila je Gligorijević.

"Meni je, metaforički rečeno, mozak eksplodirao i ja sam samo, iako nisam vernica, mogla da se prekrstim", ukazala je Gligorijević, koja bi "stvarno volela da gospođa Vasiljević elaborira šta joj je rano otkrivanje".

Mi možemo o lažnim vestima da govorimo metaforički, kao kanceru u javnom govoru, predočila je ona, "ali to rano otkrivanje, pa prevencija i još da mi država to radi, mene ozbiljno plaši".

Pogotovo mi se čini, napomenula je Gligorijević, da se radi o domenu interneta koji apsolutno mora da ostane slobodan prostor, inače ćemo imati "putinizaciju javnog prostora u Srbiji".

Šta znači rano otkrivanje, upitala je Gligorijević, da li će oni koji kreiraju lažne vesti biti praćeni, a redakcijski sastanci prisluškivani.

Bolje da je prazna fraza, nego da stvarno urade nešto po tom pitanju, jer onda ulazimo u domen kršenja ljudskih prava.

Pa, i ti ljudi koje ne smatram kolegama, imaju ljudska prava i ne smeju se kršiti, obrazložila je Gligorijević.

Nju je nedavno osoba, prisutna u javnom prostoru, optužila da je prozivala za stranačko zapošljavanje.

Duboko verujem da me pomešala sa nekim, ali ta lažna optužba me je poremetila, priznala je Gligorjević.

Kako je rekla, slično je bilo i da optužbama da, kao Kragujevčanka, sakriva informacije o Vojno-tehničkom zavodu u tom gradu , u kojem je pre godinu i nešto dana bila stravična eksplozija.

Zatekla sam se u Kragujevcu kad se to dogodilo, pa sam napisala reporterski tekst. Ostanem zbunjena, a ponekad se zaista potresem, jer vidim da me osoba pomešala sa nekim, a ne mogu da je ubedim da to nisam ja, naglasila je Gligorijević.

]]>
Fri, 7 Dec 2018 11:39:00 +0100 Vesti http://nuns.rs/info/news/39754/gligorijevic-protiv-laznih-vesti-se-treba-boriti-istinom-i-raskrinkavanjem.html
Mareš: Vučićeva kontrola medija po Orbanovom receptu http://nuns.rs/info/news/39751/mares-vuciceva-kontrola-medija-po-orbanovom-receptu.html Vlado Mareš, novinar iz Beograda, za 'Zašto?' komentariše optužbe da vladajuća Srpska napredna stranka predsednika Srbije Aleksandra Vučića pojačava kontrolu medija, nakon što je vlasnik firme Kopernikus Tehnology prodao kablovsku mrežu državnom telekomu, a zatim kupio Antena grupu sa dve televizije sa nacionalnom frekvencijom u Srbiji i Crnoj Gori. ]]> Organizacija Fridom Haus je rekla da je netransparentnost ove transakcije zabrinjavajuća i ne uliva poverenje da vlade Srbije želi da poštuje slobodu medija.

Ova vlasnička promena je završena samo nekoliko dana nakon što je novosnovana provladina fondacija preuzela vlasništvo nad stotinama medija u susednoj Mađarskoj čijeg premijera Viktora Orbana, sa kojim kritičari često porede Vučića, međunarodne organizacije optužuju za gušenje medijskih sloboda.

 

Održavanje na vlasti

 

Meni to liči na mrtvu trku Orbana i Vučića ko će pre da podržavi u potpunosti ove medije i da ih stavi pod svoju kontrolu.

Zaista se pitam čemu to služi?

Stvarno ne znam šta ljudi hoće u ovoj navali novih tehnologija u kojima, hteli-ne hteli, čovek se oslobađa i može da kaže to što misli gde god hoće, kad god hoće i kako god hoće, da oni ove tradicionalne medije vraćaju u neko vreme koje više ne postoji.

Procena je da je to način održavanja na vlasti i osvajanja vlasti, i to mogu da razumem, ali meni to izgleda kao jedan kilava rabota od koje nema ništa.

 

Kontrola

 

Jedino što svima redom, pa i sebi, a pogotovo novinarima, prave jednu medveđu uslugu, ne znam više kako da se snalazimo, da li da se tome smejemo ili da se ljutimo.

U Sbiji su mediji u toj meri pod kontrolom države i politike i ovom očiglednom ili skrivenom kontrolom ne znam dokle može da ide ta želja za kontrolom i za podržavljenjem svega i svačega.

Ja to vidim kao jedan pokušaj hoda unazad na kraju koga ne može biti ništa drugo nego udar u neki gadan predmet i nanošenje povreda samom sebi.

U Srbiji, ja ne znam šta bi se više podržavilo ili stavilo pod kontrolu, koja je što otvorena, što prikrivena.

 

Neprijatelji

 

Možete na prste jedne ruke nabrojati tih par medija koji se nešto još batrgaju i opiru tome.

Sve ostalo je pod kontrolom i radi se onako kako gazda kaže.

Vučić i Orban u nekakvoj dogovorenoj mrtvoj trci ko će više da pokaže autoritarnosti i sile.

Ima naravno beskrajne sličnosti i slična su objašnjenja o Sorošu, o neprijateljima, ovim i onim, sa Zapada Vučić i ostali, i Orban, smatraju da ono što se zove nacionalnom frekvencijom, nacionalnom televizijom ili nacionalnim medijem apsolutno pripada njima i da da oni mogu s tim da rade šta hoće.

]]>
Fri, 7 Dec 2018 11:15:00 +0100 Vesti http://nuns.rs/info/news/39751/mares-vuciceva-kontrola-medija-po-orbanovom-receptu.html
Fridom Haus: Prodaja Prve i O2 TV ojačaće uticaj SNS u Srbiji http://nuns.rs/info/news/39750/fridom-haus-prodaja-prve-i-o2-tv-ojacace-uticaj-sns-u-srbiji.html Prodaja dve televizije sa nacionalnom frekvencijom Prve TV i O2 doskorašnjem vlasniku "Kopernikusa", koji je tu televiziju prethodno prodao državnoj telekomunikacionoj kompaniji Telekom Srbija, zabrinjavajuća je zbog jačanja uticaja vladajuće SNS i ne pokazuje volju vlade da poštuje slobodu medija, ocenili su u organizaciji Fridom Haus (Freedom House) za Glas Amerike. ]]> "Kupovina ovih TV kanala i veb sajtova je naročito zabrinjavajuća, posebno zbog toga što je povezana sa vladajućom SNS i državnom telekomunikacionom kompanijom. Medijsko tržište u Srbiji je bilo veoma koncentrisano i pre ove kupovine, ali će ovim potezom politički uticaj vladajuće partije biti još veći - ako je to uopšte moguće", kaže Zelike Čaki, direktorka za Evropu i Evroaziju u organizaciji Fridom Haus. 

Ona navodi da "netransparentnost ove transakcije, u koju je uključena telekomunikaciona kompanija u državnom vlasništvu ne uliva poverenje da vlada želi da poštuje slobodu medija i medijski pluralizam".

"Osim praktičnih posledica ovog poteza - učvršćivanja dominacije predsednika Vučića i SNS-a, ne treba zanemariti ni simbolički značaj ove kupovine. Ona se dešava u vreme neuspele privatizacije medija u Srbiji i poruka koju šalje je da proces ne samo da nije završen, nego da vladajuća partija traži načine da dodatno učvrsti svoju moć", ocenjuje Čaki.

Kompanija Antena grupa, u čijem vlasništvu se nalaze Prva televizija, O2 TV, Prva TV Crna Gora, Plej radio, šest kablovskih kanala i tri portala, saopštila je da je u utorak postigla dogovor sa preduzetnikom Srđanom Milovanovićem o preuzimanju 100 odsto njenih osnivačkih prava u Srbiji i Crnoj Gori. Vrednost akvizicije iznosi 180 miliona evra.

Fridom Haus je konstatovao neke negativne trendove poslednjih godina u Srbiji - između ostalih i verbalne i fizičke napade na novinare, maltretiranje novinara i neuspelu privatizaciju medija koja je rezultirala medijskom konsolidacijom u rukama SNS-a, kao i ekonomske pritiske na lokalne medije i njihove vlasnike.

“Posebno su zabrinjavajuće direktne pretnje koje upućuju političari na vlasti. Videli smo u proteklih nekoliko meseci da članovi SNS-a novinare zovu 'izdajnicima' i 'neprijateljima', a da šef obaveštajne službe kaže da su najveća pretnja za bezbednost Srbije 'strani agenti' koji rade u medijima”, kaže Čaki.

]]>
Fri, 7 Dec 2018 11:00:00 +0100 Vesti http://nuns.rs/info/news/39750/fridom-haus-prodaja-prve-i-o2-tv-ojacace-uticaj-sns-u-srbiji.html
U ponedeljak proslava Međunarodnog dana ljudskih prava http://nuns.rs/info/news/39749/u-ponedeljak-proslava-medjunarodnog-dana-ljudskih-prava.html Ove godine, prvi put nakon demokratskih promena 5. oktobra 2000, zabeleženo je značajno derogiranje pravnog okvira za rad civilnog društva ]]> Proslava povodom Međunarodnog dana ljudskih prava i 70-godišnjice donošenja

Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima biće organizovana u ponedeljak 10. decembra u Kući ljudskih prava i demokratije u Beogradu (Kneza Miloša 4).

Prema programu proslave, u 12 časova će početi okrugli sto na kojem će biti predstavljena analiza „Udruženja građana: Prostor za delovanje 2014-2018“.

Uvodničari će biti Maja Stojanović i Bojana Selaković iz udruženja Građanske inicijative i Dragan Popović iz Centra za praktičnu politiku.

Analiza je urađena sa ciljem da na sistemski način i kroz primere iz prakse opiše prostor za delovanje civilnog društva u Srbiji u poslednjih 5 godina. Ove godine, prvi put nakon demokratskih promena 5. oktobra 2000, zabeleženo je značajno derogiranje pravnog okvira za rad civilnog društva.

Učesnici okruglog stola:

Aleksandra Vesić - Catalyst Balkans; Biljana Dakić Đorđević - Trag fondacija; Bobana Macanović - Autonomni ženski centar; Goran Ilić - Udruženje sudija i tužilaca Srbije (tbc); Ivana Stevanović - Slavko Ćuruvija fondacija; Jelena Vasić - Mreža za istraživanje kriminala i korupcije KRIK; Milena Velojić - Nacionalna koalicija za decentralizaciju; Nemanja Nenadić - Transparentnost Srbija; Raša Nedeljkov - Centar za istraživanje,

transparentnost i odgovornost CRTA; Sofija Mandić - Centar za pravosudna

istraživanja; Sofija Todorović - Inicijativa mladih za ljudska prava; Sonja Stojanović Gajić - Beogradski centar za bezbednosnu politiku.

Proslava će se nastaviti od 14.30 časova kada će Kuća ljudskih prava i demokratije dodeliti priznanja najistaknutijim novinarima/kama za odgovorno izveštavanje i podizanje svesti o značaju poštovanja ljudskih prava u medijima u 2018.

Posebno priznanje biće dodeljeno Rodoljubu Šabiću, povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti “za izvrstan rad i posvećenost u oblasti zaštite i promocije ljudskih prava”.

]]>
Fri, 7 Dec 2018 10:45:00 +0100 Vesti http://nuns.rs/info/news/39749/u-ponedeljak-proslava-medjunarodnog-dana-ljudskih-prava.html
NUNS i NDNV: Gradonačelnik Kragujevca da se javno izvini novinarima http://nuns.rs/info/statements/39748/nuns-i-ndnv-gradonacelnik-kragujevca-da-se-javno-izvini-novinarima.html Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) najoštrije protestuju zbog uvreda koje je novinarima uputio gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić. ]]> NUNS i NDNV zahtevaju od Nikolića da se javno izvini kragujevačkim novinarima i da se kao javni funkcioner prema svim medijima ponaša u skladu sa međunarodnim i domaćim standardima i normama. Ukoliko to izvinjenje izostane Radomir Nikolić će pokazati da je nedostojan funkcije koju obavlja.

Takođe, NUNS i NDNV pozivaju nadležne inspekcijske organe da preispitaju trošenje budžetskog novca u Kragujevcu.

Prema pisanju kragujevačkih medija, Radomir Nikolić dobrovoljno govori samo za Televiziju Kragujevac koja je odavno u nezakonitom pravnom statusu. Gradonačelnik je nedavno u emisiji tog medija koja je trajala približno sat i 45 minuta izrekao niz teških uvreda na račun “nekih medija” čije je novinare nazvao “žeton novinarima”.

Očigledno aludirajući na kragujevačke medije koji ne izveštavaju po njegovom ukusu, Nikolić je rekao da su to “nazovi novinari koji očekuju da im date po neki dinar, kako bi o vama pisali lepo”, te da mu “ne pada na pamet da nekom daje pare”.  

NUNS i NDNV podsećaju da je Kragujevac jedini grad u Srbiji koji četvrtu godinu za redom raspisuje javni konkurs za sufinansiranje javnog interesa u medijima, kršeći tako Zakon o javnom informisanju i medijima bez ikakvih posledica.

S druge strane, Kragujevac je, prema pisanju medija, novcem građana namenjenim predškolskim ustanovama i školama u toku 2017. godine namirio sve dugove bivšeg vlasnika Radio televizije Kragujevac koji su premašili 150 miliona dinara.

 

NUNS – NDNV

Beograd-Novi Sad 7.12.2018.

]]>
Fri, 7 Dec 2018 10:35:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/39748/nuns-i-ndnv-gradonacelnik-kragujevca-da-se-javno-izvini-novinarima.html
Saša Janković tužio portale Informer i Alo http://nuns.rs/info/news/39746/sasa-jankovic-tuzio-portale-informer-i-alo.html Predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) i Građanskog bloka 381 Saša Janković podneo je tužbe protiv portala "Informer" i "Alo" zbog, kako je naveo, "objavljivanja lažnih, zlonamernih i opasnih tvrdnji" prema kojima on "zajedno sa Šiptarima hapsi Srbe na Kosovu", saopštio je PSG. ]]> "Hajka protiv Saše Jankovića je, po ko zna koji put, pokrenuta samo nekoliko sati nakon što je u svojstvu svedoka dao izjavu Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal u okviru istrage ubistva Olivera Ivanovića. Ovakve lažne i zlonamerne tvrdnje predstavljaju sredstvo političkog progona neistomišljenika, ali i svesno ugrožavanje bezbednosti označavanjem nekoga kao legitimne mete napada", stoji u saopštenju.

Pokret je dodao da se zalaže za stvaranje "normalne i uređene države u kojoj se političkim neistomišljenicima neće ugrožavati bezbednost i u kojoj će istrage voditi nadležni organi, a ne tabloidi i druga javna glasila vladajuće stranke".

]]>
Thu, 6 Dec 2018 16:23:00 +0100 Vesti http://nuns.rs/info/news/39746/sasa-jankovic-tuzio-portale-informer-i-alo.html
Koalicija: Mladenovac da poništi konkurs zbog nezakonitog preinačenja odluke stručne komisije http://nuns.rs/info/statements/39743/koalicija-mladenovac-da-ponisti-konkurs-zbog-nezakonitog-preinacenja-odluke-strucne-komisije.html Koalicija novinarskih i medijskih udruženja oštro protestuje zbog odluke Veća gradske opštine Mladenovac da preinači predlog komisije za ocenjivanje projekata i traži poništavanje Rešenja o raspodeli sredstava za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja na teritoriji opštine Mladenovac do kraja 2018. Pored toga, zbog ove ozbiljne nezakonitosti Koalicija traži i da se ceo konkurs poništi i raspiše novi. ]]> Veće gradske opštine Mladenovac, što se iz rešenja vidi, odlučilo je da preinači odlukukomisije i umesto projekta podnosioca Eva doo, sufinansira projekat podnosioca GIRMS Štampa.

Veće je, naime, suprotno odredbama Zakona o javnom informisanju imedijima i Pravilnika o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblastijavnog informisanja, donelo takvu odluku.Odluka da se projekat podnosioca Eva doo ne podrži obrazložena je time da “ovajštampani medij ne informiše objektivno i nepristrasno građane Mladenovca odešavanjima u gradskoj opštini Mladenovac, što je nedopustivo”.

U obrazloženju seVeće poziva i na “poslednje pisanje ovog medija povodom svečanosti obeležavanjastogodišnjice Mladenovca u Prvom svetskom ratu”.

Sa druge strane Veće odlučuje da podrži projekat GIR MS Štampa pozivajući se na“dugogodišnju saradnju” sa ovim medijem, ujedno ocenjujući ovaj projekat kao jedan odnajkvalitetnijih.

Koalicija novinarskih i medijskih udrženja podseća Veće gradske opštine Mladenovacda za ocenjivanje medijskih projekata nemaju mandat, ali i da su članom 18. Pravilnikao sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnoginformisanja, jasno definisani kriterijumi za ocenjivanje projekata.

Ni „pređašnjasaradnja“, niti način na koji mediji izveštavaju lokalnim svečanostima, nisu nešto štozakon i pravilnik ne uzimaju u obzir kada je ocenjivanje medijskih projekata u pitanju.Koalicija novinarskih i medijskih udruženja očekuje i poziva da se ovim povodom javnooglasi Ministarstvo kulture i informisanja u čijoj je nadležnosti nadzor nad sprovođenjem Zakona o javnom informisanju i medijima.

 

Kragujevac-Beograd-Novi Sad – 6.12. 2018.

 

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja:

Poslovno udruženje Asocijacije lokalnih i nezavisnih medija ‘’ Lokal pres’’

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Udruženje novinara Srbije

Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija

]]>
Thu, 6 Dec 2018 14:29:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/39743/koalicija-mladenovac-da-ponisti-konkurs-zbog-nezakonitog-preinacenja-odluke-strucne-komisije.html