NUNS :: Info http://nuns.rs/info/rss.html sr http://nuns.rs/img/logo.png NUNS :: Info http://nuns.rs/info/rss.html Cvejić (Danas): Savet za štampu nema veliki uticaj na tabloide http://nuns.rs/info/news/46214/cvejic-danas-savet-za-stampu-nema-veliki-uticaj-na-tabloide.html Veliki broj prekršaja novinarskog kodeksa u štampanim i onlajn medijima i edukacija građana o tome kada imaju pravo da se obrate tom telu, predstavljaju najveće izazove u radu Saveta za štampu, izjavio je FoNetu član Komisije Saveta za žalbe Bojan Cvejić. ]]> Generalna sekretarka Saveta za štampu Gordana Novaković ukazala je da se Savet suočava sa brojnim izazovima, počev od toga da nema stabilan izvor finansiranja, do spoljnih i unutrašnjih pritisaka.

Ona je, u serijalu razgovora Bez rukavica, rekla da problem predstavlja i to što lokalne samouprave ne poštuju odluke Saveta, a novac dodeljuju upravo onim medijima koji krše Kodeks.

Kako je objasnila, protiv rada Saveta usmerene su i aktivnosti medija koji ne priznaju nadležnost Saveta i udruženja koja nisu učestvovala u osnivanju tog tela, ali i sa izazovima koje nosi nova Medijska strategija.

Kada je reč o Strategiji, Novaković je FoNetu izjavila da predstoji duga borba, jer se problem odnosi na položaj Saveta za štampu, koji građanima želi da pruži bolje novinarstvo tako što će mediji koji kontinuirano krše Kodeks biti kažnjeni i to tako što neće dobiti državni novac.

"Pri izradi, insistirali smo da obavezujući uslov za dodelu novca bude poštovanje odluka Saveta, odnosno priznavanje Kodeksa i samoregulacije", predočila je Novaković.

Kako je napomenula, Savet nailazi na veliki otpor i iz državnih organa i naravno od medija koji ne priznaju njegovu nadležnost, ali i nekih medijskih organizacija.

Upitan da li zbog postojanja Saveta ima manje kršenja Kodeksa, Cvejić odgovorio da Savet nema veliki uticaj na tabloide, koji "iz dana u dan prave sve veće prekršaje" i ne mare za to da li će ih Komisija osuditi ili ne.

On smatra da bi država trebalo da prepozna Savet kao bitnu instituciju za medije i da odluke Komisije imaju veće posledice po medije koji se ne pridržavaju Kodeksa.

Novaković je naglasila da ne vidi da se Kodeks manje krši, već da, naprotiv, broj prekršaja raste, ali da veruje da će se doći do toga da postoje kazne za takvo ponašanje.

"Kroz rad, pokušamo da utičemo na građane da treba da prestanu da kupuju medije koji krše Kodeks, a oglašivače da se ne oglašavaju u takvim medijima", rekla je Novaković.

Kao uspeh Saveta, Cvejić je izdvojio to što opstaje 10 godina, dok je Novaković istakla da su za deceniju postojanja uspeli da izgrade instituciju i da se nametnu kao relevantno telo.

Prema njenim rečima, u Savetu zaista postoji dijalog, jer su predstavnici svih relevantnih delova novinarske zajednice, pa i oni "zaraćeni", seli za isti sto, ali i to što je medijska etika postala tema u Srbiji.

Kao najveći neuspeh, Novaković je izdvojila to što Savet nije uspeo u osnovnoj nameri - da podigne kvalitet novinarstva i unapredi medijske sadržaje.

Savet za štampu je samoregulatorno telo osnovano krajem 2009. godine.

Osnovali su ga Udruženje novinara Srbije, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Lokal pres i Asocijacija medija, sa idejom da podignu kvalitet novinarstva u Srbiji i štite građane od zloupotreba u štampanim i onlajn medijima.

Pored Upravnog odbora, centralno telo Saveta je Komisija za žalbe, koja je do sada primila više od 700 žalbi.

Odlučivala je o više od 400 žalbi. Većina odluka Komisije - u više od 300 slučajeva, potvrdila je da je bilo povrede Kodeksa.

]]>
Fri, 17 Jan 2020 13:17:00 +0100 Vesti http://nuns.rs/info/news/46214/cvejic-danas-savet-za-stampu-nema-veliki-uticaj-na-tabloide.html
Obradović: Krušik ne zna šta će sa mnom http://nuns.rs/info/news/46212/obradovic-krusik-ne-zna-sta-ce-sa-mnom.html Uzbunjivač iz Krušika Aleksandar Obradović, kojem je još pre mesec dana ukinut pritvor, još uvek nema nikakvu informaciju o svom radnom statusu u valjevskoj vojnoj fabrici. ]]> – Nikakvu novu informaciju o mom statusu u Krušiku nemam. Pritvor mi je ukinut 18. decembra, i bilo je dovoljno vremena da nadležni u fabrici smisle šta će sa mnom. Doduše, zbog štrajka radnika JP Pošta, odluka suda o ukidanju pritvora stigla mi je 27. decembra, i istoga dana sam je dostavio Krušiku. Prvi radni dan u ovoj godini u Krušiku je bio 13. januar i svakodnevno očekujem poštara ili neku informaciju kakva će da bude odluka o mom radnom statusu. Jedino što s tim u vezi čujem jeste da „rukovodstvo ne zna šta će sa mnom“, rekao je Obradović našem listu.

Obradović je uhapšen 18. septembra prošle godine na svom radnom mestu u Krušiku, jer je javnosti ukazao na sumnjive poslove u trgovini Krušikovim proizvodima, u kojima su, kako je navodio, učestvovale i učestvuju vodeće privatne kompanije bliske državnom vrhu, među kojima i firma GIM, koja se dovodi u vezu sa Brankom Stefanovićem, ocem ministra policije Nebojše Stefanovića.

]]>
Fri, 17 Jan 2020 13:14:00 +0100 Vesti http://nuns.rs/info/news/46212/obradovic-krusik-ne-zna-sta-ce-sa-mnom.html
Uložen prigovor na odluku tužilaštva da odbaci krivičnu prijavu protiv Milomira Marića http://nuns.rs/info/news/46210/ulozen-prigovor-na-odluku-tuzilastva-da-odbaci-krivicnu-prijavu-protiv-milomira-marica.html Zamenik tužioca u dopisu nije naveo nijedan razlog za odbačaj krivične prijave protiv Milomira Marića zbog omalovažavanja profesora Danijela Sinanija, navodi se u prigovoru koji su Apelacionom javnom tužilaštvu uputili Slavko Ćuruvija fondacija, NUNS, NDNV i AOM. ]]> Slavko Ćuruvija fondacija, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Asocijacija onlajn medija uputili su prigovor na odluku Višeg javnog tužilaštva u Beogradu o odbačaju krivične prijave protiv glavnog urednika TV Hepi Milomira Marića.

Marić je, kako je navedeno u krivičnoj prijavi, počinio krivično delo izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti dok je u programu TV Hepi govorio o profesoru Filozofskog fakulteta u Beogradu Danijelu Sinaniju.

Podsećajući da su 9. januara ove godine primili dopis Višeg javnog tužilaštva u kom su obavešteni da je tužilac odbacio krivičnu prijavu jer ne postoje osnovi sumnje da je učinjeno predmetno krivično delo, niti bilo koje drugo krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti iz nadležnosti VJT, podnosioci prigovora ističu da im tom prilikom nije dostavljeno rešenje o odbacivanju. 

„Zamenik tužioca u dopisu nije naveo nijedan razlog za odbačaj krivične prijave u kojoj su označeni linkovi ka emitovanoj emisiji za područje cele Srbije, a u kojoj je novinar Milomir Marić omalovažavao Danijela Sinanija, profesora Beogradskog univerziteta, izazivajući i raspirujući nacionalnu mržnju i netrpeljivost. Cela emisija bila je posvećena dešavanjima u vezi sa odlukom da je doktorat ministra Siniše Malog plagijat“, navodi se u prigovoru upućenom Apelacionom javnom tužilaštvu u Beogradu, u koji je Cenzolovka imala uvid.

Da je podnosiocima prijave, shodno Zakonu o krivičnom postupku, moralo biti dostavljeno rešenje o odbačaju krivične prijave, te da je morala da postoji i pravna pouka, ukazala je u ranijoj izjavi za Cenzolovku nekadašnja predsednica Vrhovnog suda Srbije i sadašnja predsednica Udruženja Centar za pravosudna istraživanja Vida Petrović Škero

U prigovoru koji je danas upućen Apelacionom tužilaštvu u Beogradu ističe se i da je „iznenađujuće da je odluku o krivičnoj prijavi Više javno tužilaštvo donelo u postupku u kome je postupao zamenik tužioca Nenad Stefanović koji je bio gost u emisiji Milomira Marića Dobro jutro Srbijo, oktobra 2018. godine“. 

„Svakako je percepcija javnosti takva da se može posumnjati u objektivnost i samostalnost ovog zamenika tužioca u konkretnom predmetu. I zamenik tužioca i tužilac morali su u ovom postupku ceniti da se stvara utisak da je novinar Milomir Marić bio zaštićen od strane zamenika tužioca koji je bio gost u njegovoj emisiji“, ističu podnosioci krivične prijave protiv glavnog urednika TV Hepi.

Informaciju o odbačaju krivične prijave objavila je Cenzolovka, čije je pisanje osudilo Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST), na čijem je čelu upravo zamenik tužioca Nenad Stefanović.

U saopštenju UST je navedeno da je odluka VJT doneta u skladu sa zakonom, odnosno Zakonikom o krivičnom postupku, te da kao takva „sadrži obrazloženje, kao i svaka javnotužilačka odluka, zbog čega apeluje da VJT u Beogradu istu učini dostupnom javnosti, bez namere da poučava autore Cenzolovke kada i kome se dostavlja obrazloženje odluke“.

Podsetimo, krajem septembra prošle godine Milomir Marić je u Jutarnjem programu Televizije Hepi vređao profesora Filozofskog fakulteta u Beogradu Danijela Sinanija. Sinani je u to vreme sa rektorkom Beogradskog univerziteta Ivankom Popović učestvovao u pregovorima sa studentima koji su blokirali zgradu Rektorata, a Marić je, govoreći o postupku u vezi sa doktoratom ministra finansija Siniše Malog, rekao da će o njemu odlučivati Hašim Tači i Ramuš Haradinaj, dodajući da je „jedan njihov predstavnik član te komisije“.

„Pojavio se jedan, malo sumnjivo prezime, podseća na Sinana Hasanija, da mu nešto nije… E sad, on u Beogradu govori da je Siniša Mali nestručnjak, a čovek napravio Beograd na vodi…“, rekao je Marić i dodao da mu nije bitno da li je neko Albanac. Po Marićevom mišljenu, Sinani ne može da bude moralni sudija, jer bi na Kosovu „Tači i Haradinaj Srbina koji bi to pokušao streljali“.

Regulatorno telo za elektronsko medije ranije je izreklo meru opomene Televiziji Hepi zbog vređanja i „podsticanja diskriminacije na osnovu nacionalne pripadnosti“ i naložilo toj televiziji da ovu odluku objavi u svom programu, kao i u jednom dnevnom listu. 

Time je, naveo je REM, Televizija Hepi povredila obavezu propisanu Pravilnikom o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga i Zakon o elektronskim medijima.

]]>
Fri, 17 Jan 2020 13:12:00 +0100 Vesti http://nuns.rs/info/news/46210/ulozen-prigovor-na-odluku-tuzilastva-da-odbaci-krivicnu-prijavu-protiv-milomira-marica.html
Saopštenje nedeljnika VREME http://nuns.rs/info/news/46208/saopstenje-nedeljnika-vreme.html Povodom najave prekršajne prijave Ministarstvo kulture i informisanja protiv nas ]]> Prosto ne možemo da verujemo da će Ministarstvo kulture i informisanja podneti prekršajnu prijavu protiv našeg nedeljnika zbog redakcijske opreme teksta "Zlo vreba sa kioska" objavljenog u novom broju, gde se izričito i argumentovano osuđuje medijsko lešinarstvo režimskih tabloida. Naime, kao dokaz njihovog beščašća, objavili smo naslovne strane tih novina.

Ali, Ministarstvo kulture i informisanja koje je sa zakašnjenjem i tek pod pritiskom javnosti reagovalo na brutalno kršenje svih prava ili interesa maloletnih lica u režimskim tabloidima, promptno najavljuje prekršajnu prijavu protiv "Vremena". Potpuno je neshvatljivo kako smo mi to mogli da povredimo prava ili interese maloletnih lica nakon što su ih, ničim ometani, tabloidi kršili svakog dana na svim kioscima u Srbiji? Ogromna i nepopravljiva šteta je učinjena, a "Vreme" je samo belodano dokumentovalo dubinu zla ovog medijskog ponora.

Redakcija nedeljnika "Vreme" zato smatra da najava prekršajne prijave Ministarstva kulture i informisanja ima dva cilja. Prvi je daljnji pritisak na nezavisne medije kao što je naš nedeljnik. Drugi je – u ovom trenutku važniji – kontrola štete koju su režimski tabloidi napravili prozirnim i licemernim pokušajem njihovog izjednačavanja sa "Vremenom".

Zbog svega navedenog očekujemo povlačenje prekršajne prijave Ministarstva kulture i informisanja protiv našeg nedeljnika.

]]>
Thu, 16 Jan 2020 15:49:00 +0100 Vesti http://nuns.rs/info/news/46208/saopstenje-nedeljnika-vreme.html
Simonović: Omlatiću novinara Žig infa (AUDIO) http://nuns.rs/info/news/46206/simonovic-omlaticu-novinara-zig-infa-audio.html Razne pretnje novinarima Žig infa, dobijene preko Društvenih mreža, što se tiče tužilaštva nemaju osnov za gonjenje, već ako želimo možemo za takve pretnje podneti privatne tužbe, odnosno obratiti se nadležnom sudu i podneti privatnu parnicu. ]]> Ni sama činjenica da je ranije posle takvih pretnji usledio fizički obračun, kao i paljenje kuće našem novinaru, nisu dovoljni za tužilaštvo da se pokrene postupak protiv mnogobrojnih stranica i lažnih profila na Fejsbuku.

Tužilaštvu smo otvoreno izneli sumnju da iza takvih napada stoji Dragoljub Simonović i njegova porodica, međutim  uzaludni su bili silni  dopisi, iako se već vodi postupak za krivično delo podstrekivanja  od strane  Simonovića, za paljenje kuće novinara Jovanovića.

Kako bi dokazali ko stoji iza pretnji na Društvenim mrežama novinarima u Grockoj, a nakon formiranja Fejsbuk grupe „Pravda za Dragoljuba Simonovića“, krenuli smo u prikupljanje čvrstih dokaza. Naš prvi cilj je bio infiltrirati se u takvu grupu. To nismo mogli bez čitalaca Žig infa, za koje smo znali da Simonović nikada neće posumnjati u njih. 

Istraživanje: 

Dragoljub Simonović je sa svojom ćerkom Jelenom došao na ideju da na Društvenoj mreži Fejsbuk otvori grupu koja će se zvati „Pravda za Dragoljuba Simonovića“. Kako ne bi ostavili traga o osnivanju grupe, zamolilu su njihovog saradnika Milana Marčetu (o njemu više- OVDE) da otvori grupu i naknadno postavi Dragoljuba Simonovića i njegovu ćerku Jelenu za administratora te grupe. Marčeta je napravio grupu, a zatim je sebe izbrisao sa mesta administratora. Međutim, u tom trenutku Simonovići nisu bili  aktivni na društvenim mrežama, te je Fejsbuk obaveštavao svoje korisnike, koji su se u tom trenutku našli na grupi, da grupa nema administratora i ponudio im mogućnost da postanu isti.

Naš čitalac iz Grocke je tako došao na mesto administratora, nakon čega je obavestio našeg novinara Zorana Lalića. Lalić je, inače, bio pripadnik jedne elitne diverzanstke jedinice JNA, te je tim iskustvom iz vojske i ratnih 90-ih, kao i dobrim poznavanjem profila ličnosti Simonovića, osmislio kako da dobije potvrdu da isti i njegova porodica stoje iza napada i provokacija na Fejsbuku, na novinare Žig infa prvenstveno.

U skladu sa navedenim planom, naš čitalac iz Grocke je pripremljen za poziv za kojeg smo znali da će, nakon određenih postupaka, uslediti od strane onog ko stoji iza natpisa i napada na Fejsbuku.

Ti postupci su bili jasni. Čitalac postavlja našeg novinara Lalića za administratora grupe, gde on delimično ne dozvoljava da se neki komentari objave, sve u cilju da bi došli do glavnog „kolovođe“. Mogli smo grupu da obrišemo, da pokupimo saznanja ko su njeni članovi, ali je plan ipak bio doći do „glavnog“.

Plan je realizovan. Naš čitalac je ubrzo dobio poziv od Dragoljuba Simonovića, kojeg smo mi uspešno snimili.

U tom pozivu Simonović iznosi podatke, odnosno potvrđuje sve ono u šta smo sumnjali, a s druge strane tužilaštvo nije zbog tih saznanja htelo da pokrene postupak. Naime, u tom razgovoru Simonović (koji se na početku predstavlja kao Sima) traži od našeg čitaoca da ga postavi za administratora, kako njega tako i njegovu ćerku Jelenu Simon (naziv na Fejsbuku), kako bi nastavili svoju misiju dalje i kako bi, između ostaloga, omlatili novinara Žig infa Zorana Lalića.

Podsetimo se, na suđenju protiv optuženog Dragoljuba Simonovića i ostalih zbog paljenja kuće novinaru Milanu Jovanoviću, Simonović uporno tvrdi da ga pisanje Žig infa nije doticalo, kao i da on nikada ne bi naudio novinarima. Na poslednjem održanom ročištu, ne samo što je vređao oštećenog Jovanovića, već se u prepunoj sudnici „okomio” i na postupajućeg tužioca Predraga Milovanovića.

U ovom istraživanju otkrili smo da iza ove Fejsbuk grupe, kao i stranice "Prvenstvo portal", stoji porodica Simonović, tačnije pored Dragoljuba tu je njegova ćerka Jelena, njegov brat Slavko i sinovac (Slavkov sin, zaposlen u EDB-u) Bojan. Fejsbuk stranica „Prvenstvo portal“, osim plasiranja lažnih vesti protiv novinara Žig infa, plasirala je iste i protiv novinara "N1". Nakon što je Simonović pozvao našeg insajdera, originalna grupa „Pravda za Dragoljuba Simonovića“  je obrisana a zatim je napravljena nova.

 

Ekipa Žig infa

 

UPOZORENjE:

U SNIMKU POSTOJE VULGARNE REČI, TE NIJE PREPORUČLjIVO ZA OSOBE ISPOD 18 GODINA!

]]>
Thu, 16 Jan 2020 15:29:00 +0100 Vesti http://nuns.rs/info/news/46206/simonovic-omlaticu-novinara-zig-infa-audio.html
Ministarstvo kulture i informisanja podneće danas zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv magazina „Vreme“ http://nuns.rs/info/news/46202/ministarstvo-kulture-i-informisanja-podnece-danas-zahtev-za-pokretanje-prekrsajnog-postupka-protiv-magazina-vreme.html Ministarstvo kulture i informisanja podneće danas zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv magazina „Vreme“ zbog toga što je u članku pod naslovom „Zlo vreba sa kioska“, objavljenom 16.1.2020. godine, postupljeno protivno Zakonu o javnom informisanju i medijima. ]]> Prenošenjem naslovnih strana tabloida protiv kojih je već podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, magazin „Vreme“ iznetom informacijom povredio je pravo ili interes maloletnika odnosno prekršio zakonske odredbe kojima je propisano da se maloletnik ne sme učiniti prepoznatljivim u informaciji koja može da povredi njegovo pravo ili interes.

Ministarstvo kulture i informisanja nastaviće da reaguje u skladu sa svojim nadležnostima svaki put kada dođe do kršenja medijskih zakona i slučajevima u kojima postoji opasnost ugrožavanja bezbednosti i ličnog integriteta maloletnih lica.

]]>
Thu, 16 Jan 2020 12:43:00 +0100 Vesti http://nuns.rs/info/news/46202/ministarstvo-kulture-i-informisanja-podnece-danas-zahtev-za-pokretanje-prekrsajnog-postupka-protiv-magazina-vreme.html
Iranska voditeljka dala otkaz: Izvinite, lagala sam vas http://nuns.rs/info/news/46200/iranska-voditeljka-dala-otkaz-izvinite-lagala-sam-vas.html Voditeljka državne televizije Gelare Džabari objavila je da daje otkaz nakon vesti da su za obaranje ukrajinskog aviona krivi iranski projektili. Još dve voditeljke odlučile su se na isti korak. ]]> Džabari se izvinila u postu na Instagramu, u kojem je napisala: "Bilo mi je jako teško da poverujem da su naši građani ubijeni. Oprostite mi što sam ovo kasno saznala. I oprostite mi što sam vam 13 godina govorila laži."

Zahra Hatami napustila je televiziju IRIB rekavši: "Hvala što ste me prihvatali kao voditelja do danas. Nikad se više neću vratiti na televiziju. Oprostite mi", piše Gardijan.

Njihova koleginica Saba Rad objavila je: "Hvala vam za podršku tokom svih godina moje karijere. Najavljujem da posle 21 godine rada na radiju i televiziji, ne mogu da nastavim rad u medijima. Ne mogu".

Ove izjave novinara deo su krize poverenja nakon početnih pokušaja državnih zvaničnika da negiraju odgovornost za obaranje ukrajinskog aviona greškom.

Krize je uticala i da još nekoliko novinskih agencija blisko povezanih sa režimom počnu da izveštavaju o protestima ili da počnu da se bave tvrdnjama o zataškavanju nesreće.

Izvor: STR / AFP

]]>
Wed, 15 Jan 2020 15:16:00 +0100 Vesti http://nuns.rs/info/news/46200/iranska-voditeljka-dala-otkaz-izvinite-lagala-sam-vas.html
Regionalna platforma: Osuđujemo pretnje i uvrede novinarkama u Severnoj Makedoniji http://nuns.rs/info/statements/46187/regionalna-platforma-osudjujemo-pretnje-i-uvrede-novinarkama-u-severnoj-makedoniji.html Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, koja zastupa više od 8.000 članova, snažno osuđuje pretnje i uvrede koje je Emil Jakimovski uputio novinarkama Meri Jovanovskoj, urednici portal A1on.mk i Iskri Korovešovskoj, urednici televizije Alfa ]]> Dve novinarke su prošle nedelje primile pretnje koje im je putem interneta uputio Jakimovski koje su prijavljene policiji. U porukama koje je Jordanovska objavila, pretio joj je da će joj “organizovati pogreb”, nazvao je “Sorospijom” i koristio drugi govor diskriminacije zasnovane na polu. Prema izjavi Korovešovske, slične pretnje i uvrede poslao je i njoj.

Predsednik Udruženja novinara Makedonije (UNM) Mladen Čadikovski osudio je ove pretnje i pozvao nadležne institucije da istraže slučaj. „Komunicirali smo sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i oni su obećali da će istražiti ove pretnje protiv dve novinarke. Zahtevamo da Javno tužilaštvo igra aktivnu ulogu u brzoj istrazi ovih pretnji da bi se sprečili slični slučajevi u budućnosti “, rekao je Čadikovski.

„Činjenica koja zabrinjava u oba slučaja je da ove pretnje sadrže elemente rodne diskriminacije“, rekao je Čadikovski i dodao da je takav pritisak na žene novinarke ozbiljna prepreka slobodi izražavanja, slobodi medija i pravu građana da budu informisani.

Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara podržava UNM u naporima da zaštiti novinare i slobodu govora i osudjuje pretnje i uvrede upućenje dvema novinarkama. Pozivamo nadležne institucije da adekvatno reaguju i da jasno osude pretnje Jordanovskoj i Korovešovskoj. Platforma će poslati pisma o zabrinutosti svim relevantnim institucijama u Severnoj Makedoniji, tražeći od njih da hitno i temeljno istraže sve činjenice o tim slučajevima i počnu da postupaju u skladu s tim.

Napad i pretnja novinarima direktan je napad na slobodu izražavanja i pravo građana da budu informisani.

 

Sarajevo – Podgorica – Zagreb – Priština – Skoplje – Beograd, 14.01.2020.

 

Udruženje/udruga BiH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

]]>
Wed, 15 Jan 2020 13:32:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/46187/regionalna-platforma-osudjujemo-pretnje-i-uvrede-novinarkama-u-severnoj-makedoniji.html
Živanović (Danas): Medijska slika u Srbiji crna http://nuns.rs/info/news/46181/zivanovic-danas-medijska-slika-u-srbiji-crna.html Medijska slika u Srbiji je crna, ako bih morala boju da odaberem, izjavila je novinarka lista Danas Katarina Živanović, uz ocenu da će se stanje promeniti tek kada se sistem promeni. ]]> U serijalu FoNetovih razgovora Prestup, ona je ukazala da je za popravljanje situacije potrebno i da institucije ojačaju, rade svoj posao i kažnjavaju neke pojave u medijima koje se ponavljaju.

Katarina Živanović rad medija u Srbiji ocenjuje sa minus jedan i ukazuje na učestalost kršenja ne samo medijskih zakona i kodeksa, nego i Krivičnog zakonika.

"Mediji su slika današnjeg društva i naše države. Regulativa bi trebalo da bude jača, pa bi nekim stvarima i Krivični zakonik trebalo da se bavi", smatra novinarka lista Danas.

Kao primer je navela pisanje pojedinih tabloida o slučaju otete dvanaestogodišnje devojčice.

"Oni nekažnjeno, pored osude javnosti i brojnih prekršajnih prijava, nastavljaju da na nedozvoljen način pišu o tom slučaju i svemu što je devojčica doživela", primetila je Katarina Živanović.

Ona, ipak, konstatuje da Srbija, u principu, ima dobar zakonski okvir, ali se on ne poštuje i nema adekvatnih kazni.

"Čak i te kazne koje postoje su minimalne. Čak i kada dođe do toga nema svrhu. Najčitaniji tabloidi koji najviše novca zarađuju, oni najviše i krše zakone, pa te kazne koje plaćaju njima ništa ne znače", objasnila je Katarina Živanović.

Prema njenom mišljenju, za trenutno stanje stvari odgovornost snosi celo društvo, pa i sami novinari.

"To je odgovornost vlasti, ali i samih novinara koji su pristali na cenzuru i na autocenzuru koja je sada postala dominantna, odgovornost ljudi koji su spremni da poviju kičmu i rade onako kako im se kaže, a ne kako profesija nalaže", kritična je sagovornica FoNeta.

Podseća na to da u Srbiji ima blizu 2.000 registrovanih medija, a od tog, prema njenoj oceni, na prste mogu da se prebroje mediji koji su objektivni, nezavisni i rade svoj posao u skladu sa novinarskim kodeksom.

"Mi koji radimo posao onako kako bi trebalo da ga radimo, u skladu sa zakonima i pravilima profesije, malobrojni smo, ali smo glasni i to je dobro", primetila je Katarina Živanović.

Ona je istakla da mediji poput lista Danas pokušavaju da se bore najbolje što umeju i da osuđuju sve negativne pojave u medijima, ali da, istovremeno, nemaju mogućnosti, niti poluge kojima bi nešto mogli da menjaju.

Ona se osvrnula i na fenomen lažnih vesti, uz ocenu i da je tragikomično ono što pojedini tabloidi plasiraju, pa se često postavlja pitanje: da li je to njuz.net ili ozbiljna vest.

Žalosno je, smatra Katarina Živanović, to što takvi tabloidi na kioscima najmanje koštaju, jer ih, kako navodi, dotira država na svim mogućim konkursima, od lokalnih do državnih.

"Samim tim, oni su i najdostupniji najširem broju ljudi koji nisu u dovoljnoj meri medijski pismeni, koji to čitaju, konzumiraju i veruju", tako objašnjava popularnost i visoke tiraže tabloida.

Problem vidi i u televizijama sa nacionalnom frekvencijom koje su, primećuje Katarina Živanović, takođe, najdostupnije i koje potpomažu širenju lažnih vesti.

"Ta borba trenutno izgleda kao Sizifov posao", zaključila je sagovornica FoNeta.

]]>
Wed, 15 Jan 2020 11:15:00 +0100 Vesti http://nuns.rs/info/news/46181/zivanovic-danas-medijska-slika-u-srbiji-crna.html
Njujork tajms prešao prag od pet miliona pretplatnika http://nuns.rs/info/news/46178/njujork-tajms-presao-prag-od-pet-miliona-pretplatnika.html List Njujork Tajms (New York Times) prešao je granicu od pet miliona pretplatnika uglavnom zbog novog povećanja portfelja onlajn pretplatnika, saopštio je danas list. ]]> Tokom 2019. godine grupa je dobila dodatnih milion pretplatnika samo za svoje internet izdanje, što je rekord za Njujork tajms koji je pokrenuo svoju onlajn ponudu sa naplatom 2011. godine.

Dnevnik sada ima 3,4 miliona pretplatnika samo za svoje internet izdanje, gotovo 900.000 za štampano izdanje, a ostatak dolazi od specijalizovanih proizvoda kao što je platforma za kuvanje (NYT Cooking) i ukrštene reči (NYT Crossword).

Cilj grupe je da dostigne 10 miliona pretplatnika do 2025. godine od čega dva miliona u inostranstvu.

Njujork Tajms je takođe objavio danas da je dostigao cilj od 800 miliona dolara obrta za internet izdanje, godinu dana pre plana. Grupa će objaviti svoje tromesečne i godišnje rezultate 6. februara.

]]>
Wed, 15 Jan 2020 11:13:00 +0100 Vesti http://nuns.rs/info/news/46178/njujork-tajms-presao-prag-od-pet-miliona-pretplatnika.html
Regionalna platforma: Zaustaviti napade na novinare http://nuns.rs/info/statements/46175/regionalna-platforma-zaustaviti-napade-na-novinare.html Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, koja zastupa više od 8.000 članova, zahteva od crnogorske policije i tužilaštva da prestanu da hapse novinare u toj državi pod izgovorom da šire paniku objavljivanjem lažnih vesti. U isto vreme osuđuje ponašanje i fizički napad prema ekipi Arbresh.info na Kosovu od strane osobe u Simićevoj pratnji, za koju napadnuta novinarka tvrdi da je njegovo obezbeđenje. ]]>

Novinari Dražen Živković i Gojko Raičević su privedeni u nedelju veče i zadržani zato što su objavili vest da je došlo do eksplozije u zvaničnoj državnoj rezidencijalnoj vili “Gorica” u Podgorici. Policija je kasnije to demantovala ističući da nije bilo eksplozije ali da jeste došlo do određenog kvara na elektroinstalacijama. Crnogorska policija i tužilaštvo tvrde da su Raičević i Živković, koji su pušteni na slobodu nakon saslušanja, tim tekstom izazvali paniku i nered. Portali na kojima su oni urednici (In4S i Borba) su odmah preneli policijski demanti sporne vesti.

“Nakon što je pre nekoliko dana, sa istim optužbama, privedena novinarka Anđela Đikanović, policija i tužilaštvo su uradili istu, nedopustivu stvar. Oštro osuđujemo ovakav odnos prema novinarima i apelujemo i na policiju i na tužilaštvo da prestanu sa ovom praksom. Crna Gora ionako ne radi dovoljno kada su u pitanu sloboda medija i bezbednost novinara i ovo je samo veliki korak unazad”, kazala je predednica Sindikata medija Marijana Camović.

U isto vreme, novinarska ekipa Arbresh.info iz Prištine fizički je napadnuta tokom izveštavanja o poseti predsednika Skupštine Kosova i potpredsednika Srpske liste, Slavka Simića u selu Prilužje u opštini Vučitrn.

Prema izveštaju portala Arbresh.info Simić je posetio srednju školu, a kasnije i opštinu Prilužje. Ekipi Arbresh.info onemogućen je ulazak na sastanke dok je srpskim medijima bilo dozvoljeno prisustvo.

Prema izjavi novinarke Elmedine Ballazhi, napadnuta je od strane osobe iz Simićevog obezbeđenja, koji ju je udario laktom u grudi i zatvorio vrata pred njom i snimateljima. Nakon dva održana sastanka, Simić je ponovo odbio da razgovara sa novinarkom Ballazhi, a u pismenom odgovoru za Arbresh.info je negirao da je osoba koja je napala novinarku deo njegovog obezbeđenja.

,,Napadi moraju prestati. Štaviše, državni zvaničnici treba da pomognu svim novinarima u fer i nepristrasnom izveštavanju’’ rekla je Gentiana Begolli Pustina, predsednica Asocijacije novinara Kosova.

Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara daje podršku kolegama iz Sindikatu medija Crne Gore i  Udruženja novinara Kosova u nastojanjima da se izbore sa nečuvenim pritiskom na profesiju koji dolazi od državnih organa i pridružuje se zahtevima da se prestane sa hapšenjem novinara.

Podsećamo da je svaki napad na novinare napad na javni interes, demokratiju i ljudska prava. Platforma će izvestiti sve evropske institucije o ovim incidentima i zatražiti njihovu intervenciju u oblasti bezbednosti novinara u regionu zapadnog Balkana.

Sarajevo – Podgorica – Zagreb – Priština – Skoplje – Beograd, 14.01.2020.

 

Udruženje/udruga BiH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije


, Podgorica, Priština, 14/01/2020]]>
Tue, 14 Jan 2020 16:44:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/46175/regionalna-platforma-zaustaviti-napade-na-novinare.html
Drastične povrede kodeksa u tabloidima, porazno da ne nauče na greškama (VIDEO) http://nuns.rs/info/news/46172/drasticne-povrede-kodeksa-u-tabloidima-porazno-da-ne-nauce-na-greskama-video.html Porazno je da se mediji koji gaze etičke standarde ne nauče na greškama, ili neće da se nauče, ocenili su Gordana Novaković, generalna sekretarka Saveta za štampu i Petar Jeremić, novinar. Slučaj reagovanja na pisanja o otmici u tabloidima je možda graničan slučaj koji će odrediti da li će se nastaviti sa sličnim osudama i ministarstva i javnosti, dodali su. ]]> Protiv dva tabloida, Informera i Srpskog telegrafa, Ministarstvo kulture podnelo je prekršajne prijave, a Savet za štampu ih je najoštrije osudio, zbog objavljivanja iskaza osuđivanog silovatelja Ninoslava Jovanovića, čime su na najgrublji mogući način kršili dostojanstvo i privatnost žrtve, maloletne devojčice.

Novaković je ocenila da je dobro da je ministarstvo delovalo u ovom slučaju i da još treba videti šta će biti sa tim prijavama.

"Ipak, ovo sad teško može da se ispravi, šteta je načinjena devojčici i njenoj porodici, ali je ovo slučaj na kojem bi trebalo da se uspostavi neka praksa ponašanja državnih organa i medijskih udruženja i javnosti. Ovo je možda neki graničan slučaj koji će odrediti da li će se ovo nastaviti ovako. Drastične povrede kodeksa su bile u pitanju, i ne samo to, već i kako su te informacije dospele u medije, a da ne vidimo da se iko time bavi. Pretpostavljamo da će se tužilaštvo baviti time", rekla je.

Ona je dodala da je moguće čak i da se ispostavi da je iskaz koji su tabloidi objavili u vezi sa tim slučajem skroz izmišljen.

Jeremić je kazao da je monitoringom utvrđeno da se u velikoj meri krše prava dece. "Toj deci se uništava život. U eri interneta to zauvek ostaje na internetu.. detetu ubijene pevačice npr. život je uništen za stalno. Savet je ustanovio da su tu drastično povređena prava i porodica i deteta", kaže Jeremić.

On je dodao da je porazno da se mediji ne nauče na greškama ili neće da se nauče, šta god da je - podjednako je porazno.

Urednici ne brinu mnogo o kaznama ili kritici dok rade to što rade, brinu tek kad žalba stigne pred savet, kad dođe do osude javnosti kao sad što je došlo, ili kad dođe do suda. Vrlo kasno shvate, a čak ni tad ne shvate nego gledaju samo kako taj slučaj da zatvore, i i dalje teraju po svom, kažu gosti.

"Ne vidimo da se u njihovoj praksi nešto kreće na bolje", dodali su oni.

Novaković je podsetila da ima urednika koji se javno deklarišu da ih kodeks ne obavezuje ni na koji način.

"Da to urednici ne bi radili, morao bi da postoji jak pritisak javnosti. Dok god to neko bude hteo da čita, oni će se braniti time da pružaju čitaocima ono što žele. Takođe imate i nezdravu konkurenciju koja pomera granice", rekla je.

Jeremić je istakao da postoji mehanizam koji bi mogao da se primeni uspešno, ali se kod nas nažalost ne primenjuje.

"A to je da se novac na konkursima ne dodeljuje onima koji krše kodeks. Da ne dobijaju tabloidi novac, koji najviše imaju kršenja kodeksa", navodi.

Država bi, kako je rekao, trebalo da dokaže koliko joj se stalo do profesionalnog novinarstva i etičkih standarda pre svega zbog zaštite građana i čitalaca, da se ne desi sutra nekoj devojčici ovo što se sada desilo.

]]>
Tue, 14 Jan 2020 12:14:00 +0100 Vesti http://nuns.rs/info/news/46172/drasticne-povrede-kodeksa-u-tabloidima-porazno-da-ne-nauce-na-greskama-video.html
Vuk Cvijić: Informer objavio očiglednu laž o meni (VIDEO) http://nuns.rs/info/news/46170/vuk-cvijic-informer-objavio-ociglednu-laz-o-meni-video.html Novinar nedeljnika NIN i autor tekstova o aferi "Krušik", Vuk Cvijić, izjavio je u Danu uživo TV N1 da je tabloid "Informer" o njemu objavio očiglednu laž - da je član Glavnog odbora Narodne stranke Vuka Jeremića. Cvijić je istakao da nikada nije bio član nijedne stranke, i ocenio da režim, umesto argumentima, na pisanja o aferi "Krušik" odgovara napadima. Istakao je i da je za oca ministra policije Branka Stefanovića još teže ako nije formalno zaposlen u firmi GIM, jer bi u tom slučaju njegov uticaj mogao da bude samo nezakonit. ]]> Cvijić je kazao da je „Informer“ lažnu vest o njemu objavio pozivajući se na tvit Vuka Jeremića o emisiji TV N1 „360 stepeni“, u kojoj je gostovao zajedno sa Aleksandrom Milovanovićem, članom Glavnog odbora Narodne stranke i nekadašnjim radnikom Odeljenja za bezbednost u Jugoimport SDPR-u.

Iako je Milovanović u samoj emisiji rekao da je član Narodne stranke, i iako je to jasno i iz tvita Vuka Jeremića, „Informer“ je objavio da je Cvijić taj koji je stranački funkcioner.

„Nije mi jasno kako su u ‘Informeru’ zaključili nešto drugo. Mislim da nije u pitanju funkcionalna nepismenost, već namera da se to objavi“, kazao je Cvijić za N1.

Istakao je da nikada nije bio član nijedne stranke, te da i po samom Kodeksu novinara to nije spojivo.

„Meni je drago da su oba udruženja (NUNS i UNS) prepoznala opasnost. To je novi nivo napada na novinare. Ranije su bili narkomani, izdajnici…“, podsetio je novinar NIN-a.

Napad je usledio nakon serije Cvijićevih tekstova u NIN-u u kojima se iznose sumnje na korupciju u namenskoj industriji, i to ne samo u valjevskom „Krušiku“ – na šta je ukazao uzbunjivač Aleksandar Obradović – već i u drugim fabrikama oružja.

„Do pre nekoliko godina bilo je povoljno za trgovinu oružjem. Nažalost, bili su ratovi i prodaja je naglo skočila. Ali od te prodaje zaradila su privatna preduzeća vezana za vladajuća stranku„, istakao je Cvijić.

To samo po sebi ne bi bilo sporno da nije reč o preduzećima koja imaju privilegovane cene, a poslove sklapaju čak i preko of šor firmi kako bi izbegla plaćanje poreza, dodao je gost Dana uživo.

Podsetio je i da je izmenama zakona olakšana procedura za dobijanje dozvola za trgovinu i proizvodnju oružja, ali da se dešava da se čak i ti olakšani propisi krše, pa je NIN tako otkrio da je jedno preduzeće uzeko oružje od „Krušika“ i njime raspolagalo kao da ima dozvolu za proizvodnju, iako je ne poseduje.

U fokusu javnosti je privatna firma GIM, zato što je zastupa Branko Stefanović, otac ministra policije Nebojše Stefanovića. Kako je objasnio Cvijić, GIM je oružje iz „Krušika“ nabavljao po povlašćenim cenama, nekada čak i po cenama nižim od troškova proizvodnje.

Istakao je da je, prema poslednjim dostupnim podacima, račun „Krušika“ u blokadi zbog duga od 4,3 miliona evra, dok su privilegovana preduzeća valjevskoj fabrici na kraju 2018. dugovala sedam miliona evra.

„Znači više duguju nego što je ‘Krušik’ u minusu“, zaključio je Cvijić.

Branko Stefanović pri tom nastavlja da se bavi trgovinom oružjem, i u maju prošle godine bio je sa delegacijom MUP-a Srbije u zvaničnoj poseti fabrici oružja u Italiji.

„U pitanju je više sumnjivih krivičnih dela. Nije to baš ‘pa šta’, kao što je rekao predsednik. To me plaši, oni nastavljaju da rade uprkos svim dokazima“, rekao je Cvijić i dodao da su svi ti podaci dostupni tužilaštvu već više od godinu dana, a ništa se ne dešava.

„Postoji trgovina uticajem. Čak je i teže ako Branko Stefanović nije formalno zaposlen u GIM-u nego se pojavljuje kao čovek sa uticajem preko svog sina koji daje dozvole za trgovinu oružjem (…) Teže je ako nije formalno zaposlen, njegov uticaj bi samo nezakoniti mogao da bude“, upozorio je novinar NIN-a.

Dodao je i da je bitka za istinu teška, jer se veliki deo javnosti, kako je rekao, i dalje drži u medijskom mraku.

„Kad je Aleksandar Obradović bio u zatvoru, tamo su se gledale samo televizije sa nacionalnom frekvencijom. Ta simbolika medijskog zatvora postoji u celoj državi“, ocenio je.

Asocijacije na slučaj „Velje Nevolje“

Cvijić se osvrnuo i na nedavno poligrafsko testiranje načelnika Četvrtog odeljenja Uprave kriminalističke policije za grad Beograd Slobodana Milenkovića, koji je vodio slučaj „Jovanjica“.

Ocenio je da je na Milenkovića očigledno izvršena neka vrsta pritiska, te da njegova kasnija izjava o tome kako porodica Vučić nema nikakve veze sa slučajem „Jovanjica“, izaziva sumnju.

„Postoji telefon koji je na veštačenju, pa može da se proveri“, podsetio je.

Rekao je i da ga sve podseća na hapšenje zamenika šefa Odeljenja za krvne delikte, i to posle istrage protiv navijača Partizana za jedno ubistvo i za upad u klub „Komitet“.

„Čudne stvari su se dešavale. Veštak je promenio veštačenje, što se ne dešava, i glavni osumnjičeni – taj isti ‘Velja Nevolja’, sad je na društvenim mrežama na snimku sa drugim navijačem iz rivalske grupe, kojeg tera da se ponižava“, ukazao je Cvijić.

Dodao je i kako je načuo da je uhapšeni policajac „bio u sukobu sa svemoćnom Dijanom Hrkalović“, ocenivši da je policija pod kontrolom pod kakvom nije vila dugo godina.

]]>
Tue, 14 Jan 2020 12:13:00 +0100 Vesti http://nuns.rs/info/news/46170/vuk-cvijic-informer-objavio-ociglednu-laz-o-meni-video.html
Marček priznao ubistvo Kucijaka i Kušnirove http://nuns.rs/info/news/46166/marcek-priznao-ubistvo-kucijaka-i-kusnirove.html Miroslav Marček, optužen za ubistvo novinara Jana Kucijaka i njegove partnerke Martine Kušnirove, priznao je juče krivicu u slovačkom sudu u Pezinoku, nadomak Bratislave. ]]> On je opisao kako je izvršio ubistvo, kao i druge okolnosti slučaja. Ostala trojica optuženih odbacili su krivicu.

Marčekovo priznanje znači da u njegovom slučaju neće biti uobičajenih dokaza, a suđenje će biti usmereno na određivanje kazne.

Marček se takođe izjasnio krivim za ubistvo preduzetnika Petera Molnara 2016. godine, o čemu će se takođe raspravljati u tekućem suđenju, koje je juče počelo u Specijalnom krivičnom sudu.

Tridesetsedmogodišnji Marček drugi je od petoro prvooptuženih u slučaju Kucijakovog ubistva i za njega se traži zatvorska kazna od 15 godina.

Kucijak i Kušnirova ubijeni su u svojoj kući u Velikoj Mači kod Trnave 21. februara 2018. godine.

Marček je rekao da su ušli u dvorište kuće i čekali u letnoj kuhinji da se Kucijak vrati kući.

„Tada su se gospodin Kucijak i gospođa Kušnirova vratili zajedno. Čekao sam trenutak dok se nije pojavila prilika. To se dogodilo kada je gospođica Kušnir otišla u toalet. Pokucao sam na vrata, gospodin Kucijak je otvorio, udario sam ga u grudi. Nažalost, video sam da postoji još jedna osoba. Ona (Kušnirova) je potrčala u kuhinju, ja sam otišao do nje i tamo sam je udario“, rekao je Marček na sudu.

Dodao je da je želeo da izvrši ubistvo 19. februara, ali Kucijak nije bio sam u kući. Prema Marčekovim rečima, Kucijak je trebao biti kidnapovan i ubijen da ga niko ne bi mogao pronaći. Ali to je bilo nerealno.

Takođe je govorio i o modifikaciji oružja i metaka za ubistvo i rekao da ja naredbu o Kucijakovom ubistvu dobio krajem 2017. godine.

Prvobitno, slovačka policija je identifikovala drugog okrivljenog, Marčekovog rođaka, Tomaša Saboa. Međutim, već tokom istrage upravo Marček je priznao ubistvo.

]]>
Tue, 14 Jan 2020 11:48:00 +0100 Vesti http://nuns.rs/info/news/46166/marcek-priznao-ubistvo-kucijaka-i-kusnirove.html
NUNS: Otkriti motive obijanja redakcije portala Kolubarske.rs http://nuns.rs/info/statements/46162/nuns-otkriti-motive-obijanja-redakcije-portala-kolubarskers.html Nezavisno udruženje novinara Srbije izražava zabrinutost zbog obijanja redakcije portala Kolubarske.rs u Valjevu, najoštrije osuđuje taj vandalski čin i zahteva da policija i tužilaštvo hitno identifikuju počinioce i njihove motive. ]]> Urednica portala Darija Ranković ispričala je za NUNS da su nepoznate osobe provalile u redakciju kroz razbijeni dvorišni prozor. Iz redakcije koja se nalazi u centru Valjeva i koja je jasno označena, vandali nisu odneli ništa, ali su ostavili tragove - ispreturane fioke radnih stolova i po podu razbacane papire i predmete.

"Utisak je da papire nisu pretraživali, jer je jedna najveća gomila ostala na stolu nedirnuta. Ništa nije odneto ali su iz gradske policije najavili da će podneti krivičnu prijavu za pokušaj  teške krađe, valjda zbog načina na koji je izvršena provala", rekla je Darija Ranković za NUNS.

Rešavanje slučaja i utvrđivanje motiva za provalu važni su zbog specifičnosti slučaja kao veoma ozbiljnog oblika zastrašivanja i napada na novinare. Ranković smatra da je reč upravo o pokušaju zastrašivanja članova redakcije medija koji se trudi da profesionalno informiše javnost o svim važnim temama, kao što su korupcija, nenamensko trošenje budžetskog novca i druge zloupotrebe.

Podsećamo da su Kolubarske često bile meta uvredljivih komentara, pretnji i drugih pritisaka koje je NUNS javno osuđivao.

 

NUNS

 

Beograd 13.1.2020.

]]>
Mon, 13 Jan 2020 16:45:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/46162/nuns-otkriti-motive-obijanja-redakcije-portala-kolubarskers.html
BCLJP podneo krivičnu prijavu protiv NN lica iz tužilaštva i MUP zbog sumnje da su tablodima neovlašćeno otkrili iskaz Ninoslava Jovanovića http://nuns.rs/info/news/46158/bcljp-podneo-krivicnu-prijavu-protiv-nn-lica-iz-tuzilastva-i-mup-zbog-sumnje-da-su-tablodima-neovlasceno-otkrili-iskaz-ninoslava-jovanovica.html Beogradski centar za ljudska prava je saopštio da je 11. januara Republičkom javnom tužilaštvu podneo krivičnu prijavu protiv N. N. lica iz Višeg javnog tužilaštva u Nišu i/ili policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova zbog postojanja osnova sumnje da su novinarima dnevnih listova Srpski telegraf, Informer, Alo i internet-portala republika.rs neovlašćeno otkrili sadržinu iskaza osumnjičenog Ninoslava Jovanovića iz Malče. ]]> Begradski centar za ljudska prava ističe da se u iskazu navode detaljni podaci o načinu izvršenja teških krivičnih dela nad maloletnom žrtvom (devojčicom Monikom Karimanović), a da se tako ostvaruju obeležja krivičnih dela za koja se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti. U pitanju su povrede tajnosti postupka, zloupotrebe službenog položaja i kršenja zakona od strane sudije, javnog tužioca i njegovog zamenika.

„Postoje osnovi sumnje da je celokupan sadržaj ili deo iskaza Ninoslava Jovanovića datog tužiocu Višeg javnog tužilaštva u Nišu učinjen dostupnim novinarima navedenih dnevnih listova i internet-portala od strane lica iz Višeg javnog tužilaštva u Nišu i/ili policijskih službenika koja su prisustvovala saslušanju, na šta ukazuje i okolnost da je u nekim od tekstova pomenutih dnevnih listova naznačeno da su sačinjavani po informacijama koje potiču od izvora iz istrage", piše u sapštenju ove NVO.

Navodi se i da je krivična prijava podneta Republičkom javnom tužilaštvu kako bi se obezbedilo nezavisno istraživanje navoda o učinjenim krivičnim delima, uz predlog Republičkom javnom tužilaštvu da sve radnje u postupku po ovoj krivičnoj prijavi preduzme samostalno, ne poveravajući njihovo vršenje Višem javnom tužilaštvu u Nišu i Policijskoj upravi u Nišu.

Beogradski centar za ljudska prava ukazuje na to da informacije o tome na koji način i koliko puta je maloletna žrtva teških krivičnih dela bila viktimizirana ne predstavljaju informacije od javnog značaja, a da, sa druge strane, njihovo otkrivanje nanosi nenadoknadivu i tešku štetu dostojanstvu, privatnosti, ugledu i drugim pravima žrtve garantovanim Ustavom Republike Srbije, Konvencijom o pravima deteta i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Srpski telegraf se izvinio, a onda opet objavio detalje iz istrage

Inače, redakcija dnevnog lista Srpski telegraf uputila je izvinjenje Moniki Karimanović, njenoj porodici i javnosti Srbije zbog objavljivanja detalja nasilja koje je nad njom izvršio Ninoslav Jovanović, osumnjičen za otmicu i silovanje.

U saopštenju se navodi da namera redakcije lista “nije bila da se pričini dodatna šteta žrtvi, već da se 'Malčanski berberin' ovoga puta ne izvuče za teška krivična dela, izađe na slobodu i ponovi isti zločin”.

Međutim, Ministarstvo kulture i informisanja optužilo je redakciju Srpskog telegrafa da je izvinjenje bilo “neiskreno, lažno i licemerno”, jer je kako se navodi, tabloid i u narednom izdanju objavio informaciju koja nanosi ogromnu štetu maloletnici.

Ministarstvo je u saopštenju ocenilo da “upornost Srpskog telegrafa u ponavljanju inkriminisanih radnji zahteva snažnu reakciju svih nadležnih državnih organa i najšire javnosti”.

Ministarstvo je najavilo da će pred nadležnim sudskim organima ponovo pokrenuti odgovarajući postupak zbog kršenja Zakona o javnom informisanju i medijima i da će to činiti “svaki put kada proceni da su ugroženi interesi bilo kog deteta a naročito onog koje je bilo žrtva svirepog krivičnog dela”.

Državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Aleksandar Gajović izjavio je da su podnete prekršajne prijave protiv tri tabloida zbog kršenja Zakona o informisanju i medijima.

]]>
Mon, 13 Jan 2020 12:00:00 +0100 Vesti http://nuns.rs/info/news/46158/bcljp-podneo-krivicnu-prijavu-protiv-nn-lica-iz-tuzilastva-i-mup-zbog-sumnje-da-su-tablodima-neovlasceno-otkrili-iskaz-ninoslava-jovanovica.html
Tužilaštvo ipak reagovalo zbog naslovnih strana tabloida http://nuns.rs/info/news/46155/tuzilastvo-ipak-reagovalo-zbog-naslovnih-strana-tabloida.html Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu formiralo je predmet povodom detalja izjava osumnjičenog N. J. koji su osvanuli na naslovnim stranama dva tabloida, potvrdili su za “Istinomer” iz ove institucije. Slede provere da li ima elemenata, kako kažu, za postupak koji bi se vodio po službenoj dužnosti. ]]> Jezivi detalji otmice i zlostavljanja devojčice iz Niša objavljeni su na naslovnim stranama “Srpskog telegrafa” i “Informera”. Ministarstvo kulture i informisanja je oštro reagovalo, podnelo je prekršajne prijave i obratili su se i Republičkom javnom tužilaštvu. Na pitanja “Istinomera” o eventualnoj daljoj reakciji, stigao je odgovor iz Prvog osnovnog tužilaštva u Beogradu.

“Na Vaš zahtev od dana 09.01.2019. godine, obaveštavamo Vas da je Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu formiralo predmet povodom detalja izjave osumnjičenog Ninoslava Jovanovića o zlostavljanju devojčice M. K. koji su objavljene u pisanoj štampi, te će preduzeti radnje u cilju utvrđivanja da li su se u radnjama bilo kog lica stekli elementi nekog od krivičnih dela za koje se goni po službenoj dužnosti”, navode iz Prvog tužilaštva.

U međuvremenu, oglasilo se i Više tužilaštvo u Nišu koje vodi istragu o ovom slučaju.

„Imajući u vidu sadržinu pojedinih novinskih tekstova, vezano za krivični postupak koji je pokrenut protiv okr. Ninoslava Jovanovića iz sela Malča, Više javno tužilaštvo u Nišu saopštava da neće posebno komentarisati način na koji mediji izveštavaju javnost, s ciljem izbegavanja sekundarne viktimizacije maloletne oštećene”, stoji u saopštenju Višeg javnog tužilaštva u Nišu, kako prenosi Raskrikavanje.

Borislav Radonjić, PR Višeg tužilaštva u Nišu nije mogao prokomentariše za Raskrikavanje da li će se baviti ovim slučajem zbog eventualnog curenja podataka iz istrage.

]]>
Sun, 12 Jan 2020 11:57:00 +0100 Vesti http://nuns.rs/info/news/46155/tuzilastvo-ipak-reagovalo-zbog-naslovnih-strana-tabloida.html
Radomirović za RTS: Tabloidi drastično prekršili pravo devojčice http://nuns.rs/info/news/46152/radomirovic-za-rts-tabloidi-drasticno-prekrsili-pravo-devojcice.html Predsednik Udruženja novinara Srbije Vladimir Radomirović je za RTS rekao da su tabloidi svojim izveštavanjem drastično prekršili pravo devojčice koja je bila žrtva jednog zločina i ocenio da je dobro što se tužilaštvo oglasilo. ]]> Vladimir Radomirović je rekao da devojčica koja je bila kidnapovana treba da živi sa tim celog života, a da novinari ne treba da joj odmažu i da je ponovo stavljaju u ulogu žrtve objavljivanjem iskaza optuženog za taj zločin.

"Posao novinara ne sme da izaziva takvu vrstu traume, već da pomogne da se neke stvari reše. Vidim da su kolege iz nekih tabloida rekle da su oni želeli da pomognu da osumnjičeni bude osuđen, ali to se ne radi tako. Zato je važno da vidimo kako je to izašlo, ko je taj izvor koji je dostavio takve podatke", naveo je Radomirović.

Dodao je da misli da treba da reaguju i Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti i Zaštitnik građana i da i oni kažu da je ovo neprihvatljivo i da se napravi jedan standard u našem novinarstvu da se, kada se izveštava o deci i zločinima prema deci, bude izuzetno obazriv i da se ne ugrozi pravo te dece.

Radomirović je naveo da je Kodeks novinara Srbije u ovakvim slučajevima jasan, ali da je očigledno da neke kolege misle da mogu svašta da urade i da objave, kao i da je i ranije bilo sličnih situacija. 

"Važno je što se tužilaštvo konačno oglasilo i mislim da je generalno potrebno da tužioci češće istupaju u javnosti kako bi bile sprečene sve spekulacije i da javnost bude sigurna da neko vodi neki postupak i da se zna, da novinari i šira javnost znaju, sa čim tužilaštvo raspolaže", kazao je Vladimir Radomirović.

]]>
Sun, 12 Jan 2020 11:55:00 +0100 Vesti http://nuns.rs/info/news/46152/radomirovic-za-rts-tabloidi-drasticno-prekrsili-pravo-devojcice.html
NUNS: Informer laže da je novinar Vuk Cvijić stranački angažovan http://nuns.rs/info/statements/46140/nuns-informer-laze-da-je-novinar-vuk-cvijic-stranacki-angazovan.html Nezavisno udruženje novinara Srbije upozorava javnost da je tabloid Informer nizu neistina koje od osnivanja svakodnevno objavljuje dodao i laž da je naš kolega Vuk Cvijić član Glavnog odbora Narodne stranke. ]]> Urednici Informera su u današnjem izdanju objavili članak o Cvijiću, navodeći da je ''novinar nedeljnik NIN u GO stranke Vuka Jeremića", a da ni njega, a ni Jeremića nisu pozvali i proverili istinitost informacije.

Podsećamo da je Informer za samo tri meseca (jul, avgust, septembar 2019) čak 296 puta prekršio Kodeks novinara Srbije, prema najnovijem izveštaju o monitoringu kršenja novinarske etike u dnevnim novinama u Srbiji.

NUNS već godinama skoro svakodnevno upozorava javnost da mnogi mediji u Srbiji, a među njima i Informer, gaze sve postulate profesije i gnusnim dezinformacijama obasipaju javnost, a sve u službi propagande vladajuće partije, i da time prave nemerljivu štetu novinarstvu a i društvu uopšte.

Vuk Cvijić je jedan od najboljih novinara u zemlji, nagrađivan i pohvaljivan zbog angažovanog i hrabrog rada na razotkrivanju brojnih afera, i NUNS mu kao svom uvaženom članu pruža punu podršku. Očekujemo da kolega Cvijić, bez obzira na plansku difamaciju i uvrede kojima je izložen, nastavi da radi u javnom interesu i na čast profesije.

NUNS
11.01.2020.

]]>
Sat, 11 Jan 2020 19:54:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/46140/nuns-informer-laze-da-je-novinar-vuk-cvijic-stranacki-angazovan.html
Portal Kolubarske: Obijene prostorije redakcije http://nuns.rs/info/news/46161/portal-kolubarske-obijene-prostorije-redakcije.html Internet novine Kolubarske.rs saopštile su da su im obijene prostorije, ali da ništa od opreme nije odneto. ]]> Provala je prijavljena valjevskoj policiji koja je obavila uviđaj.

"Nepoznata osoba, ili više njih, provalila je u redakciju internet novina Kolubarske.rs u Ulici vojvode Mišića u centru Valjeva", saopštio je ovaj portal. 

Kako pišu Kolubarske.rs, provalnik je u prostorije ušao preko dvorišnog prozora koji je nasilno otvoren. U obe kancelarije redakcije ispreturane su fioke radnih stolova, a papiri i predemti koji su se nalazili u njima razbacani su po podu, kao i dokumentacija sa nekoliko stolova.

Iz redakcije nije odneta oprema, niti bilo šta od vrednosti koje su se nalazile u prostorijama.

 

Redakcija Kolubarske.rs nakon provale / Foto: Đorđe Đoković

Izvor: Kolubarske.rs

]]>
Sat, 11 Jan 2020 12:03:00 +0100 Vesti http://nuns.rs/info/news/46161/portal-kolubarske-obijene-prostorije-redakcije.html