NUNS :: Info http://nuns.rs/info/rss.html sr http://nuns.rs/img/logo.png NUNS :: Info http://nuns.rs/info/rss.html Autokidnapovanje http://nuns.rs/info/news/37014/-autokidnapovanje-.html Koja je razlika između Stefana Cvetkovića i Dragana J. Vučićevića? ]]> U nijansama – obojica se osećaju kao novinari, prvi je po svemu sudeći lažirao svoju otmicu, a drugi je u raskošnoj karijeri lažiranja svega i svačega, lažirao ceo jedan državni udar, uz celodnevni direktan prenos na Pinku.

Naravno, Vučićević državni udar nije lažirao sam, iz glave, jer on ništa ne radi sam već kad mu zviznu kao ovlašćenom državnom Fifiju. Što bi rekao pesnik: Tako Fifi živi, na uzici od svile, sa noktima lila, s mašnicom od tila.

U izmišljanju državnog udara – ko se još toga seća – učestvovao je čak i ministar policije, koji je držao konferenciju za štampu sa buljukom maskiranih i naoružanih pandura, gde je tvrdio da je uhapšen S.M. koji je „u protekla 24 sata osam puta zatečen u osmatranju premijerovog mesta stanovanja“.

Ključno pitanje glasi: gde je danas S.M. „koji je u protekla 24 sata osam puta zatečen u osmatranju premijerovog mesta stanovanja“, te da li je posle skoro dve godine osuđen? Naravno da nije, zato što je neko izmislio njegovu ulogu u izmišljenom državnom udaru, pa su ga posle 48 sati pustili na slobodu pošto je državni udar završen bez državnog udara. Verovatno u trenutku kada je Vučić pametno zaključio: „I’m surrounded by idiots“

Potom je bila cirkuska predstava za ljubitelje klovnova i žonglera povodom oružja nađenog kod Vučića vile u Jajincima.

– Jednog Vučića su hteli da ubiju, da li Andreja ili Aleksandra. Ne verujem u slučajnosti da se 97 ubica nađe na prostoru gde se nađe zolja, granate, municija – rekao je tada Aleksandar Vulin koji je u tom cirkusu imao ulogu gutača vatre. Od 97 ubica iz Jajinaca do danas nije nađen nijedan ubica iz Jajinaca, što je moguće ili ako imate izrazito netalentovane policajce ili ako pri misaonoj radnji zvanoj izmišljanje malko preterate.

Informer je tada bio realniji: izbrojao je „osam ubica koji su čekali Vučića“. Naravno, kao nijedan od 97 ubica, nijedan od osam ubica nije pronađen, zato što prvo kriminalističko pravilo glasi: kad nečeg nema, ne možeš ni da ga nađeš.

Kada imate takvu skupinu ovlašćenih državnih lažova, privatnih Vučićevih potrčka, dođe vam da se autokidnapujete, što je uspelo jedino Stefanu Cvetkoviću, čija je priča bolje smišljena od svih prethodnih.

Cvetković je, za razliku od Vulina, Vučićevića i Stefanovića, samo potrčko svojih ambicija za pažnjom svekolike javnosti. Neka vrsta egzibicioniste, koji je više uzbunjivač nego novinar, i kome je na pamet pala odlična ideja: „Hoću da budem glavna novinska vest bar dva dana“. Poput onog što je izašao da baci đubre i nije se vratio sedam godina.

Cvetković je faktički hteo samo da dva dana bude Vučić. Pogrešio je jedino u tome što za svoju ideju nije animirao ljude koji su izmislili mnogo gore stvari od autokidnapovanja. I koji su, brate, stručnjaci.

Važno životno pravilo glasi: „Ako hoćeš da se autokidnapuješ, nikako to ne čini a da prethodno ne angažuješ Vučićevića, Vulina i Stefanovića za sporedne muške uloge! Povoljna okolnost je: oni će na kraju ispasti glupi, a ti ćeš i dalje biti živ i zdrav. Pardon, bićeš u našim rukama živ i zdrav“.

]]>
Fri, 22 Jun 2018 12:40:00 +0100 Vesti http://nuns.rs/info/news/37014/-autokidnapovanje-.html
Ko je novinar? http://nuns.rs/info/news/37011/-ko-je-novinar-.html Slučaj otmice ili „otmice“ Stefana Cvetkovića iz Bele Crkve mnogo je značajniji od pitanja njegovog duševnog zdravlja, jer pokazuje stepen naše kolektivne uračunljivosti. I ona je sve manja. ]]> S jedne strane, Cvetković je očito zloupotrebljen u propagandne i političke svrhe vlasti. Policija je ta koja je potvrdila nestanak, predsednik Srbije je taj koji dve noći nije spavao zbog njega i kome je zbog toga upropašteno otvaranje fabrike Kromberg Šubert u Kruševcu. Ministar policije, direktor policije, državna sekretarka „gospođica Hrkalović“ u MUP, tužilac u Vršcu, šef BIA – svi su oni imali javnu ulogu u slučaju Cvetković. I čak iako mislimo i tvrdimo da je „Srbija zaslužila Oskara za to kako glumi državu“ (poruka sa Tvitera) – to je slučaju dalo javnu težinu.

Do trenutka pronalaska Cvetkovića, sve je to moglo da se kreće u granicama uračunljivosti. Čoveka nema, nije došao kući, i bolje da se učini sve što se može, nebitno iz kojih motiva. Međutim, od te tačke, kreće brutalna politička zloupotreba Cvetkovića zasnovana na njegovom očigledno nestabilnom psihičkom stanju i neuverljivoj priči. I tu nema nikakvog izvinjenja za vlast, to nije Gebels na delu, već unapređeni Gebels iz 21. veka – digitalna verzija.

Ali, takva verzija ne bi bila moguća da nema i druge patologije – naše takozvane građanske javnosti. Od Miloševićevih vremena za tu javnost novinar je u nekoj političkoj misiji, iako u sadašnjosti biti novinar znači sve samo ne to. Najpre to znači biti prekarni radnik izložen na milost i nemilost establišmentu. I tako je Stefana Cvetkovića ta građanska javnost, od koje bolju nemamo, odmah prihvatila kao novinara. Po čemu je on novinar? Po tome što ima legitimaciju NUNS-a ili NDNV? Što poznaje Nenada Čanka i odbornike LSV u Beloj Crkvi? Što misli da zna nešto što drugi ne znaju ili ne žele da se žrtvuju da bi saznali? Što su ga pustili kod Vučića na pres-konferenciju?

Uzgred, u našu Vladu se zaista na pres-konferenciju ulazi pravo sa ulice i bez provera, nijedna vlast dosad nije bila tako otvorena za ulazak medija kao Vučićeva. Novinar je, i trebalo bi tako o tome da mislimo ako smo hteli liberalni kapitalizam, neko ko stvara medijski proizvod. Ko piše objavljene tekstove, TV priloge, izveštaje, fotografije… Ne, neko ko se tako predstavlja, želi to da bude ili ima takav stav. Kad se građanska javnost jednom usudi da razdvoji misiju i demokratiju, možda ćemo imati nadu za ovu drugu.


]]>
Fri, 22 Jun 2018 12:38:00 +0100 Vesti http://nuns.rs/info/news/37011/-ko-je-novinar-.html
Cvetković dobio poziv za saslušanje u tužilaštvu u Vršcu http://nuns.rs/info/news/37008/-cvetkovic-dobio-poziv-za-saslusanje-u-tuzilastvu-u-vrscu-.html Novinar iz Bele Crkve Stefan Cvetković dobio je poziv za saslušanje u Osnovnom javnom tužilaštvu u Vršcu u ponedeljak, 25. juna. ]]> Kako se navodi u pozivu u koji je agencija Beta imala uvid, Cvetković je pozvan zbog sumnje da je počinio krivičnmo delo "lažno prijavljivanje".

Cvetković je agenciji Beta ponovio da će u najskorije vreme održati još jednu konferenciju za novinare, na kojoj će izneti nove detalje o svom slučaju.

Nestanak novinara Stefana Cvetkovića bio je prijavljen 13. juna kasno uveče, a visoki državni funkcioneri su 15. juna rano popodne saopštili da je Cvetković pronadjen.

Cvetković je 19. juna u Beogradu održao konferenciju za novinare na kojoj je ostao pri svojim tvrdnjama da su ga otela trojica nepoznatih ljudi, od kojih su dvojica na glavi imali maske, a treći koji nije nosio masku je imao "nešto slično policijskoj znački".
Novinar iz Bele Crkve Stefan Cvetković izjavio je danas da je napadnut u jednom restoranu u toj opštini.

Cvetković je agenciji Beta pokazao video snimak na kojem se može videti kako policija privodi osobu za koju je rekao da ga je prethodno napala i vredjala.

"Došao sam u restoran da ručam i tada mi je prišla jedna osoba koja je u Beloj Crkvi od ranije poznata kao narko diler. Pokušao je da nasrne na mene, u čemu ga je sprečilo policijsko obezbedjenje, koje mi je dodeljeno. Potom je pokušao da napadne i policiju, koja ga je potom uhapsila", rekao je Cvetković.
]]>
Fri, 22 Jun 2018 12:33:00 +0100 Vesti http://nuns.rs/info/news/37008/-cvetkovic-dobio-poziv-za-saslusanje-u-tuzilastvu-u-vrscu-.html
Prva sednica radne grupe za izradu medijske strategije 25. juna http://nuns.rs/info/news/37004/prva-sednica-radne-grupe-za-izradu-medijske-strategije-25-juna.html Vlada Srbije donela je na današnjoj sednici odluke o formiranju Radne grupe za izradu Nacrta strategije o razvoju sistema javnog informisanja u narednih pet godina i Koordinacione grupe za saradnju sa medijima u Srbiji. ]]> Kako je saopšteno, za predsednika Radne grupe imenovan je predstavnik Ministarstva kulture i informisanja Dejan Stojanović, a prva sednica tog tela biće održana u ponedeljak, 25. juna.

Članovi Radne grupe ispred države su i Jelena Tanasković iz Ministarstva finansija, Saša Mogić iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Marija Kovačević iz Komisije za zaštitu konkurencije, Ranka Vujović iz Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo, Jelena Marković iz Uprave za javne nabavke, Dejan Raketić iz Republičkog sekretarijata za javne politike, Radomir Ilić iz Ministarstva pravde i Atila Marton kao predstavnik Pokrajinske vlade.

Predstavnici medijskih i novinarskih udruženja u Radnoj grupi su Dalila Ljubičić iz Asocijacije medija, Nino Brajović kao predstavnik UNS-a, Maja Raković kao predstavnik Udruženja radio-stanica Srbije (RAB), Tanja Maksić iz Asocijacije onlajn medija, Vukašin Obradović iz NUNS-a, predstavnik "Lokal pres"-a Stojan Marković, Jelena Kleut iz NDNV, predstavnik ANEM-a Boban Tomić i Dragana Čabarkapa iz Sindikata novinara Srbije (SINOS).

Koordinaciona grupa za saradnju sa medijima kako se navodi, sa Timom za dijalog koji će formirati medijska i novinarska udruženja, treba da radi na unapređenju odnosa sa medijima i rešavanju otvorenih pitanja medija u Srbiji.

Kopredsednici tog tela su savetnica za medije predsednika Srbije Suzana Vasiljević i savetnica za medije predsednice Vlade Srbije Jelena Kovačević dok su članovi Nemanja Pantić iz Ministarstva unutrašnjih poslova, Ana Subotić iz Ministarstva kulture i informisanja, Milica Vučković iz Ministarstva pravde, Jelena Parezanović iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Ranka Vujović iz Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo.

]]>
Fri, 22 Jun 2018 10:30:00 +0100 Vesti http://nuns.rs/info/news/37004/prva-sednica-radne-grupe-za-izradu-medijske-strategije-25-juna.html
Danas: Cvetković uveren da će biti uhapšen http://nuns.rs/info/news/37001/danas-cvetkovic-uveren-da-ce-biti-uhapsen.html Stefan Cvetković, novinar iz Bele Crkve čiji je nestanak i dalje tema broj jedan u Srbiji, uveren je da će biti uhapšen. ]]> U izjavi za list Danas, Cvetković kaže da "onaj ko je organizovao moju otmicu, ima problem sa onim što radim i prezentujem. Takođe, ima dovoljno moći da zloupotrebljava institucije i zbog toga ne sumnjam da ću biti uhapšen, jer predstavljam smetnju".

On, međutim, dodaje da ni to neće sprečiti da se sazna istina o njegovom slučaju i najavljuje novu konferenciju za novinare, koja će, kako kaže, biti hitno sazvana.

Tužilac iz Osnovnog javnog tužilaštva u Vršcu Tihomir Knežević izjavio je u sredu da to tužilaštvo radi na prikupljanju dodatnih dokaza u slučaju Cvetkovića, nakon čega će pozvati i njega da dođe i da iskaz i ispriča svoju verziju događaja.

"Prikupljamo još neke dokaze koje čekamo da nam stignu, a u ponedeljak ću imati informacije. Potom ćemo odlučiti koji dan ćemo pozvati Cvetkovića. Nema razloga da se on privodi, pozvaćemo ga da dođe", rekao je Knežević agenciji Beta.

U utorak je saopšteno da su na osnovu do sada sprovedenih istražnih radnji nadležna tužilaštva u Vršcu i Pančevu utvrdila činjenice koje ukazuju i predstavljaju osnovanu sumnju da je Stefan Cvetković izvršio krivično delo lažno prijavljivanje svoje otmice.

U zajedničkom saopštenju Osnovnog javnog tužioca u Vršcu Tihomira Kneževića i višeg javnog tužioca u Pančevu Nebojše Živkovića tada je navedeno da će nadležna tužilaštva protiv Cvetkovića za navedeno krivično delo preduzeti zakonom predviđene radnje radi utvrđivanja mogućeg postojanja krivičnog dela i krivične odgovornosti učinioca, nakon čega će doneti odluku o daljem toku krivičnog postupka.

Nestanak novinara Stefana Cvetkovića bio je prijavljen 13. juna kasno uveče, a visoki državni funkcioneri su 15. juna rano popodne saopštili da je Cvetković pronađen.

Cvetković je 19. juna u Beogradu održao konferenciju za novinare na kojoj je ostao pri svojim tvrdnjama da su ga otela trojica nepoznatih ljudi, od kojih su dvojica na glavi imali maske, a treći koji nije nosio masku je imao "nešto slično policijskoj znački".

U izjavi Beti, Cvetković je rekao da će u najkraćem roku organizovati novu konferenciju za medije na kojoj će objasniti sve dileme koje su se javile u međuvremenu u tom slučaju.

On je rekao da će tom prilikom javnost obavestiti šta su mogli da budu motivi onih koji su ga, navodno, lišili slobode i zašto je boravio na Vojno medicinskoj akademiji.

Cvetković je odbacio tvrdnje da je sam režirao ceo događaj i rekao da nisu tačne informacije da na poligrafskom ispitivanju u nekim odgovorima nije govorio istinu.

On je potvrdio da ga još niko iz tužilaštva nije kontaktirao radi eventualnog davanja iskaza.

]]>
Fri, 22 Jun 2018 10:28:00 +0100 Vesti http://nuns.rs/info/news/37001/danas-cvetkovic-uveren-da-ce-biti-uhapsen.html
Savet: Krši se i po nekoliko tačaka Kodeksa u jednom tekstu http://nuns.rs/info/news/37000/savet-krsi-se-i-po-nekoliko-tacaka-kodeksa-u-jednom-tekstu.html Savet za štampu beleži na hiljade tekstova u kojima je prekršen novinarski kodeks, a to najčešće čine tabloidi i većina najposećenijih portala u Srbiji, izjavila je generalna sekretarka Saveta za štampu Gordana Novaković. ]]> Ona je agenciji Beta rekla da se vrlo često dešava da je i po nekoliko tačaka Kodeksa novinara prekršeno u jednom tekstu.

"Prema iskustvima Saveta za štampu, najslabija tačka je kako da novinari izveštavaju u javnom interesu, a da se ne ogreše o ljude o kojima pišu i to o obične ljude", rekla je Gordana Novaković koja u Kragujevcu učestvuje na seminaru "Sloboda izražavanja, pravo na privatnost i medijska etika" koji organizuju Savet za štampu i Savet Evrope.

Ona je dodala da žalbe koje dobija Savet za štampu kao i monitoring koji to telo radi, pokazuju da je najveći problem objavljivanje spekulacija, neproverenih informacija i kleveta, kao i ugrožavanje privatnosti i prava na pretpostavku nevinosti.

"Novinari često nisu ni svesni šta rade ljudima kada ulaze u detalje, na primer, u izveštajima o porodičnim nesrećama, a posebno su u tome nezaštićena deca u našim medijima", rekla je Gordana Novaković.

Učesnicima dvodnevnog seminara u Kragujevcu predstavljeni su primeri iz prakse Evropskog suda za ljudska prava i Saveta za štampu, a predavanja su održale pravnica tog suda Boglarka Benko i članica saveta Tamara Skrozza.

]]>
Fri, 22 Jun 2018 10:25:00 +0100 Vesti http://nuns.rs/info/news/37000/savet-krsi-se-i-po-nekoliko-tacaka-kodeksa-u-jednom-tekstu.html
Tanjug krije koliko duguje državi http://nuns.rs/info/news/36997/tanjug-krije-koliko-duguje-drzavi.html Novinska agencija „Tanjug“, koja ne samo da posluje iako postoji odluka o njenom gašenju iz 2015. godine, već i zarađuje milione od raznih državnih organa, krije podatak o tome koliko novca duguje upravo državi na ime različitih neizmirenih poreskih obaveza. ]]> Zbog toga što novinska agencija Tanjug, koja i dalje posluje kao javno preduzeće, nije u zakonskom roku odgovorila na zahtev Danasa da dostavi podatke o svojim dugovanjima prema državi, uputili smo žalbu Povereniku za informacije od javnog značaja.

Danas je od Tanjuga zatražio informacije o njihovim dugovanjima po osnovu neplaćenih poreza prema nadležnim državnim organima na gradskom i republičkom nivou, ali i podatke o tome kojom imovinom, na koji način i po kom osnovu raspolažu.

Povod za sva ova pitanja bili su nejasni uslovi pod kojima je agencija Tanjug založila vredna umetnička dela u korist Grada Beograda kako bi odložila plaćanje poreskog duga od 5,7 miliona dinara. Ovaj dug nastao je za korišćenje državnog zemljišta, izvestio je CINS, otkrivši pritom da Tanjug ima pravo na korišćenje njiva i objekata u beogradskim opštinama Čukarica i Zemun. Kako javno preduzeće Tanjug može da poseduje imovinu – koristi državno zemljište, i daje u zalog umetnička dela, još uvek nije jasno.

S druge strane, Tanjug je za sve vreme od kada je trebalo da bude ugašen, samo od komercijalnih ugovora sa državnim institucijama, koje dobija po povlašćenim uslovima, zaradio više od 114 miliona dinara, otkrio je CINS.

U dugove agencije Tanjug, koja je 2016. godinu završila sa gubitkom od 51,3 miliona dinara, sada se ubraja i onaj za porez na imovinu od oko 5,7 miliona dinara, zbog čega je Tanjug založio umetničkih dela. A o tome da li će Tanjug morati da otkrije preostala dugovanja, odlučivaće Poverenik.

Gajović: „Nema uslova za gašenje“

Državni sekretar za informisanje Aleksandar Gajović ranije je rekao za Danas to ministarstvo ne vodi nikakvu evidenciju o dugovanjima Tanjuga jer ova agencija posluje po tržišnim principima i ne finansira se iz budžeta Republike Srbije. On je istakao i da se „uslovi za faktičko gašenje Tanjuga pravno i zakonski nisu stekli“ još uvek. Što se tiče razrešenja tog statusa, on dodaje da su „neki stavovi u tom smislu sadržani u dokumentu Strategije razvoja sistema javnog informisanja, čija se javna rasprava očekuje“.

]]>
Thu, 21 Jun 2018 15:41:00 +0100 Vesti http://nuns.rs/info/news/36997/tanjug-krije-koliko-duguje-drzavi.html
Javne opomene Saveta za štampu medijima finansiranim iz budžeta http://nuns.rs/info/news/36996/javne-opomene-saveta-za-stampu-medijima-finansiranim-iz-budzeta.html Kriza oko potencijalne smene lokalnih vlasti u Paraćinu prelila se i u medije, te se od ukupno 13 žalbi Savetu za štampu pet odnosilo na Paraćin. Na poslednjoj sednici Saveta portal Paraćin online dobio je tri javne opomene, a portal Pink dve zbog kršenja Kodeksa novinara prilikom izveštavanja o lokalnim vlastima u ovom gradu. ]]> Savet za štampu odlučio je da javnim opomenama kazni portal Paraćin online zbog tekstova “Paunović i ranije štitio direktore koji su vršili zloupotrebe”, “Direktor JP Direkcija za izgradnju Opštine Paraćin namestio kumu posao od 12,5 milona” i “Zamenik predsednika opštine Paraćin dodelio novac iz državne kase privatnoj firmi u kojoj je direktor?!”. 

Prema obrazloženjima članova Komisije za žalbe portal je u ovim tekstovima kršio odredbe u vezi sa istinitošću izveštavanja, novinarske pažnje i odgovornosti novinara. 

U odgovoru na žalbu ovaj portal je osporio nadležnost Saveta za štampu u ovom slučaju tvrdeći da su “u postupku registracije”, te da to znači da još nisu medij, niti su osobe koje pišu tekstove novinari, već “građani koji objavljuju nešto na internetu”, zbog čega za njih ne važi ni novinarski kodeks. 
Komisija, međutim, nije prihvatila tvdnje da nije nadležna za odlučivanje o povredama Kodeksa ukoliko medij nije registrovan. 

„Portal Paraćin online je, po svojoj formi i sadržajima koje objavljuje, nesumnjivo namenjen javnom informisanju i zbog toga medij, što je dodatno potvrđeno i namerama onih koji ga “uređuju” da ga registruju“, navodi se u jednoj od odluka Komisije. 

Dve javne opomene zaradio je i portal pink.rs i to zbog odbijanja da objave ispravku. Obe žalbe podneo je Odsek za infomisanje Opštine Paraćin. 

Javnu opomenu dobio je i list Srpski telegraf i to po žalbi Ministarstva kulture i informisanja koji su se žalili na tekst “Platili da se pljuju Srbi”. Kako je navedeno u žalbi, netačna je informacija da je ministar Vladan Vukosavljević finansirao film u kojem su Srbi predstavljeni kao masovne ubice. 

Srpski telegraf je, prema javnim podacima, u više navrata dobijao novac preko konkursa za medijsko sufinansiranje uprkos brojnim odlukama o kršenju Kodeksa novinara. 

Tekstom “Inženjer Ljubomir pucao sebi u glavu zbog teške bolesti? Detalji samoubistva na Voždovcu”, portal Telegraf.rs prekršio je više odredbi Kodeksa novinara Srbije, a žalbu je podnela Aleksandra Popović, ćerka pokojnika. Navela je da je portal u spornom tekstu o samoubistvu objavio ime njenog oca, početno slovo prezimena, starost, zanimanje, punu adresu stanovanja, kao i fotografiju glavnog ulaza u zgradu u kojoj je živeo, načinjenu istog dana kada se tragedija dogodila, dok je policija obavljala uviđaj.

Većina članova Komisije smatrala je da je tekstom pređena granica korektnog izveštavanja o tragediji, jer nije postojao nikakav javni interes da se spekuliše o razlozima nečijeg samoubistva i tako narušava dostojanstvo žrtve. 

Komisija je odlučila i da je dnevni list Alo tekstom “Morao sam da otvorim usta i da gutam” prekršio više odredaba Kodeksa novinara Srbije pre svega onih koji se tiču odgovornosti novinara i poštovanja privatnosti. 

Članica Komisije za žalbe Tamara Skrozza koja je u žalbi navela da je “činjenica da je novinarka lista Alo razgovarala sa detetom žrtvom nasilja i intervjuisala ga o detaljima onoga što je preživelo, predstavlja kršenje tačke 7 Poglavlja 6, po kojoj novinar nikada ne sme da zloupotrebi emocije drugih ljudi, njihovo neznanje ili nedovoljnu sposobnost rasuđivanja”. 

Komisija je ocenila da postoji interes javnosti za slučajeve zlostavljanja dece, ali da se ovakvim senzacionalističkim pisanjem, čiji cilj svakako nije bolje infomisanje javnosti, to zloupotrebljava na način koji šteti i javnom interesu, ali pre svega interesima deteta koje je žrtva navodnog zlostavljanja. 

Sve odluke Saveta za štampu možete pogledati ovde.

]]>
Thu, 21 Jun 2018 14:49:00 +0100 Vesti http://nuns.rs/info/news/36996/javne-opomene-saveta-za-stampu-medijima-finansiranim-iz-budzeta.html
Tužilac: Još prikupljamo dokaze, uzećemo iskaz od Cvetkovića http://nuns.rs/info/news/36994/tuzilac-jos-prikupljamo-dokaze-uzecemo-iskaz-od-cvetkovica.html Tužilac iz Osnovnog javnog tužilaštva u Vršcu Tihomir Knežević izjavio je da to tužilaštvo radi na prikupljanju dodatnih dokaza u slučaju novinara Stefana Cvetkovića iz Bele Crkve, nakon čega će pozvati i njega da dođe i da iskaz i ispriča svoju verziju događaja. ]]> "Prikupljamo još neke dokaze koje čekamo da nam stignu, a u ponedeljak ću imati informacije. Potom ćemo odlučiti koji dan ćemo pozvati Cvetkovića. Nema razloga da se on privodi, pozvaćemo ga da dođe", rekao je Knežević agenciji Beta. 

U utorak je saopšteno da su na osnovu do sada sprovedenih istražnih radnji nadležna tužilaštva u Vršcu i Pančevu utvrdila činjenice koje ukazuju i predstavljaju osnovanu sumnju da je Stefan Cvetković izvršio krivično delo lažno prijavljivanje svoje otmice.  

U zajedničkom saopštenju Osnovnog javnog tužioca u Vršcu Tihomira Kneževića i višeg javnog tužioca u Pančevu Nebojše Živkovića tada je navedeno da će nadležna tužilaštva protiv Cvetkovića za navedeno krivično delo preduzeti zakonom predviđene radnje radi utvrđivanja mogućeg postojanja krivičnog dela i krivične odgovornosti učinioca, nakon čega će doneti odluku o daljem toku krivičnog postupka.  

Nestanak novinara Stefana Cvetkovića bio je prijavljen 13. juna kasno uveče, a visoki državni funkcioneri su 15. juna rano popodne saopštili da je Cvetković pronađen.  

Cvetković je 19. juna u Beogradu održao konferenciju za novinare na kojoj je ostao pri svojim tvrdnjama da su ga otela trojica nepoznatih ljudi.

U izjavi Beti, Cvetković je rekao da će u najkraćem roku organizovati novu konferenciju za medije na kojoj će objasniti sve dileme koje su se javile u međuvremenu u tom slučaju.

]]>
Thu, 21 Jun 2018 11:22:00 +0100 Vesti http://nuns.rs/info/news/36994/tuzilac-jos-prikupljamo-dokaze-uzecemo-iskaz-od-cvetkovica.html
Tužilaštvo još nije zvalo Cvetkovića, novinar najavljuje novu konferenciju http://nuns.rs/info/news/36992/tuzilastvo-jos-nije-zvalo-cvetkovica-novinar-najavljuje-novu-konferenciju.html Tužilac iz Osnovnog javnog tužilaštva u Vršcu Tihomir Knežević izjavio je danas da to tužilaštvo radi na prikupljanju dodatnih dokaza u slučaju novinara Stefana Cvetkovića iz Bele Crkve, nakon čega će pozvati i njega da dodje i da iskaz i ispriča svoju verziju dogadjaja. ]]> "Prikupljamo još neke dokaze koje čekamo da nam stignu, a u ponedeljak ću imati informacije. Potom ćemo odlučiti koji dan ćemo pozvati Cvetkovića. Nema razloga da se on privodi, pozvaćemo ga da dodje", rekao je Knežević agenciji Beta.

U utorak je saopšteno da su na osnovu do sada sprovedenih istražnih radnji nadležna tužilaštva u Vršcu i Pančevu utvrdila činjenice koje ukazuju i predstavljaju osnovanu sumnju da je Stefan Cvetković izvršio krivično delo lažno prijavljivanje svoje otmice.

U zajedničkom saopštenju Osnovnog javnog tužioca u Vršcu Tihomira Kneževića i višeg javnog tužioca u Pančevu Nebojše Živkovića tada je navedeno da će nadležna tužilaštva protiv Cvetkovića za navedeno krivično delo preduzeti zakonom predvidjene radnje radi utvrdjivanja mogućeg postojanja krivičnog dela i krivične odgovornosti učinioca, nakon čega će doneti odluku o daljem toku krivičnog postupka.

Nestanak novinara Stefana Cvetkovića bio je prijavljen 13. juna kasno uveče, a visoki državni funkcioneri su 15. juna rano popodne saopštili da je Cvetković pronadjen.

Cvetković je 19. juna u Beogradu održao konferenciju za novinare na kojoj je ostao pri svojim tvrdnjama da su ga otela trojica nepoznatih ljudi, od kojih su dvojica na glavi imali maske, a treći koji nije nosio masku je imao "nešto slično policijskoj znački".

U izjavi Beti, Cvetković je rekao da će u najkraćem roku organizovati novu konferenciju za medije na kojoj će objasniti sve dileme koje su se javile u medjuvremenu u tom slučaju. 

On je rekao da će tom prilikom javnost obavestiti šta su mogli da budu motivi onih koji su ga, navodno, lišili slobode i zašto je boravio na Vojno medicinskoj akademiji.

Cvetković je odbacio tvrdnje da je sam režirao ceo dogadjaj i rekao da nisu tačne informacije da na poligrafskom ispitivanju u nekim odgovorima nije govorio istinu. 

On je potvrdio da ga još niko iz tužilaštva nije kontaktirao radi eventualnog davanja iskaza.

]]>
Thu, 21 Jun 2018 11:09:00 +0100 Vesti http://nuns.rs/info/news/36992/tuzilastvo-jos-nije-zvalo-cvetkovica-novinar-najavljuje-novu-konferenciju.html
Sejdinović: Koordinaciono telo će rešavati aktuelne probleme na medijskoj sceni http://nuns.rs/info/news/36991/sejdinovic-koordinaciono-telo-ce-resavati-aktuelne-probleme-na-medijskoj-sceni.html Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović izjavio je danas da su predstavnici medijskih udruženja prihvatili da učestvuju u izradi nove medijske strategije, dokumenta koji će u budućnosti imati uticaj na medijsku scenu, samo pod uslovom da se otvori paralelni proces, kroz koji će se razgovarati i rešavati aktuelni problemi medijske scene. ]]> "Ne želimo da učestvujemo u predstavi za inostranstvo u kojoj će vlast demonstrirati svoju spremnost da saradjuje sa novinarskim i medijskim udruženjem, a da se istovremeno sa medijske scene nestaju mediji koji profesionalno rade svoj posao", rekao je Sejdinović agenciji Beta.

On je dodao da se zbog toga insistiralo da, pored Radne grupe za izradu medijske strategije, na predlog šest novinarskih i medijskih udruženja, Vlada Srbije formira Koordinaciono telo za saradnju sa medijima.

Predsednik NDNV kaže da će Koordinaciono telo činiti predstavnici državnih institucija sa kojim će pregovarti Tim za dijalog sastavljen od predsednika ili predstavnika tih udruženja.

Sejdinović je dodao da će Tim za dijalog i Koordinaciono telo rešavati probleme u okviru postojećeg zakonodavnog okvira, ali će davati inicijative i za promenu postojećih zakonskih okvira i podzakonskih akata, ne čekajući medijsku strategiju. 

Takodje će insistirati da ta pregovaračka platforma traje i po usvajanju medijske strategije, i baviće se i njenom implementacijom, nadgledati donošenje novih zakona i na različite načine ocenjivati napredak u tom procesu.

On ističe da je cilj novinarskih udruženja da pod hitno reše brojne probleme na medijskoj sceni, odnosno da uspostave jasne zahteve vladi da se oni reše u hitnom roku. 

"Jasno smo poručili da ćemo, ukoliko vlada ne pokaže volju da se ti problemi rešavaju, mi razmotriti naše učešće i u ovim pregovorima, ali i u Radnoj grupi za izradu medijske strategije", rekao je Sejdinović.

"Vranjske"
]]>
Thu, 21 Jun 2018 11:00:00 +0100 Vesti http://nuns.rs/info/news/36991/sejdinovic-koordinaciono-telo-ce-resavati-aktuelne-probleme-na-medijskoj-sceni.html
Slučaj novinara Cvetkovića i nestanak institucija u Srbiji http://nuns.rs/info/news/36986/slucaj-novinara-cvetkovica-i-nestanak-institucija-u-srbiji.html Nekoliko dana je javnost u Srbiji bila uznemirena vestima o nestanku novinara. Kada se saznalo da je pronađen, usledile su vesti koje su dodatno unele konfuziju a izjave državnih funkcionera pokazale su sve slabosti institucija u Srbiji ]]> Otkako je novinar Stefan Cvetković nestao a zatim dva dana kasnije predsednik države Aleksandar Vučić lično objavio da je pronađen, nije jasno šta se sa njim dogodilo. Ono što je, međutim, očigledno je da je državni vrh preuzeo funkciju pravosuđa, jer su upravo oni saopštili rezultate istrage, ocenjivali dokaze i saopštili da se protiv Srbije vodi specijalni rat.

Stefan Cvetković je u utorak na pres konferenciji u Beogradu uz niz kontradiktornih i nejasnih detalja ispričao da su ga u noći 13. juna trojica nepoznatih muškaraca otela i držala na nepoznatom mestu a zatim ga u petak 15. juna pustila na slobodu. Motiv otmice mu je, kako je rekao, nepoznat. S druge strane, tužilaštvo je protiv njega pokrenulo istragu za lažno prijavljivanje otmice.

Vest o “kriminalnom ubistvu”

Cvetković nije bio mnogo poznat po svom novinarskom radu van Bele Crkve, mesta na severoistoku Srbije, gde živi. U podacima Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) može se pročitati da se više puta žalio na pretnje koje je, kako je tvrdio, dobijao iz političko-kriminogenih krugova.

U danu kada je objavljeno da je nestao, novinarske organizacije su podsetile i da je istraživao još uvek nerazjašnjeno ubistvo jednog od lidera kosovskih Srba Olivera Ivanovića. Ubrzo nakon ubistva, u februaru ove godine, Cvetković je izneo svoja saznanja o navodnim osobama koje su bile umešane i izneo tvrdnje da je za atentat plaćeno 40.000 evra, da je pozadina zločina kriminal a ne politika.

Njegove informacije ni tada niko nije prihvatio ozbiljno a naknadno su mediji objavili da je čovek sa fotografije za koga je tvrdio da je među atentatorima izvesni bloger iz Kanade.

Međutim, u prvom trenutku, nestanak Cvetkovića se u komentarima povezivao upravo sa njegovim bavljenjem ubistvom Olivera Ivanovića , kao i sukobima sa lokalnim političarima. Dodatna uznemirenost nastala je nakon izjave funkcionera iz Bele Crkve koji je nestanak Cvetkovića ocenio kao “kriminalno ubistvo”.

Građani dobro pamte još uvek nerazrešena ubistva novinara u poslednjim decenijama, novinari i danas u Srbiji žive pod pretnjama i pritiscima i reakcija ne samo medijske zajednice već i međunarodnih organizacija bila je logična i primerena.

Vlast je reagovala velikom policijskom akcijom na području Bele Crkve, za Cvetkovićem su preko 30 sati tragali ronioci, policijski psi i helikopteri i nastalo je olakšanje kada je na pres konferenciji predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio da je novinar pronađen živ i zdrav.

Sve ostalo što je rekao predsednik Vučić kao i ministar policije Nebojša Stefanović, postupanje nadležnih organa vlasti i izveštavanje provladinih medija pokazali su nestanak institucija u Srbiji.

Osuda pre presude

Umesto nadležnog tužioca, podatke iz istražnog postupka saopštio je predsednik države. Komentarisao je kako je Cvetkovićeva priča “čudna”, da je ustanovljeno da je pred nestanak primio 16 poziva sa Kosova, objašnjavao tragove sa lica mesta gde se dogodila navodna otmica.

Ministar policije Nebojša Stefanović je detaljno komentarisao navodne nelogičnosti iz iskaza koje je Cvetković dao u policiji u svojstvu, kako je saopšteno, oštećenog građanina. Zbog toga je i dalje nejasno zašto je bio na poligrafu, a ministar je javnosti preneo delove Cvetkovićevih “netačnih odgovora”. Zaključio je i da je “potpuno jasno da je u svemu učestvovalo više lica”.

Nakon što je Cvetković stigao kući, mediji su objavili sadržaj krivične prijave koju je protiv njega u međuvremenu podiglo tužilaštvo sa sumnjom da je izmislio otmicu.

Direktor policije Vladimir Rebić je ocenio da je Cvetković na pres konferenciji izneo niz nelogičnosti i laži, da to dokumentuju sve analize i provere policije i nadležnog tužilaštva. Istovremeno, potvrdio je da je Cvetković dobio policijsko obezbeđenje, “koje će ostati uz njega sve dok se ne otklone sve sumnje da postoje određene pretnje”.

Od ovoliko oprečnih izjava i dalje nije jasno ni šta bi mogao da bude motiv otmice o kojoj priča Cvetković, niti šta bi bio razlog da je on izmisli, kako tvrdi policija i tužilaštvo u svojoj prijavi.

Specijalni rat protiv Srbije

Objašnjenje je stiglo od državnih funkcionera i njima bliskih medija. Odmah nakon što je predsednik Vučić objavio da je nestali novinar pronađen, krenula je lavina vesti u kojima se, uz pozivanje na pouzdane izvore, prepričavalo šta je sve Cvetković rekao u policiji, s kim je sve bio povezan od tajanstvenih biznismena do opozicionih političara. Urednik tiražnog tabloida Informer, koji se hvali da je prijatelj predsednika, je u gledanom jutarnjem programu upozorio da se protiv Srbije vodi specijalni rat, da je navodna otmica deo zavere čiji je cilj da se u državi napravi haos.

Predsednik Vučić je ocenio da je zemlja bila prethodnih dana izložena “žestokim napadima, pokušajima razaranja unutrašnjeg poretka i institucija” i da je siguran da će se nastaviti sa pritiscima na zemlju "i spoljašnim i unutrašnjim", jer predstoji rešavanje važnog pitanja a to je status Kosova .

I ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je upozorio: “Svedoci smo poslednjih meseci brojnih lažnih vesti… Sve je to deo koncepta gde se koriste metode specijalnog rata sa namerom da se izazove destabilizacija Srbije”.

Stranka ministra za inovacije Nenada Popovića je predložila da se osnuje radna grupa za borbu protiv lažnih vesti. U ovoj inicijativi se podseća na lažiranu smrt ruskog novinara Arkadija Babčenka u Kijevu iizvodi zaključak da je poput Rusije i Srbija na udaru velikog broja inostranih bezbednosnih službi upravo zbog pritiska da se razreši problem sa Kosovom.

Osnovana je zebnja da će u atmosferi u kojoj državni funkcioneri tragaju za lažnim vestima a istovremeno ih sami svakodnevno proizvode, stradati malobrojni nezavisni mediji i novinari. Svaka opravdana kritika može da postane deo zavere, svaka sledeća pretnja ili pritisak u delu javnosti biće poređena sa aferom Cvetković i stavljena pod sumnju. Poslednju reč ima vlast, u nedostatku državnih institucija, ona će nam saopštiti konačnu presudu.

 

Ovaj članak je napisan kao dio projekta Evropskog centra za slobodu štampe i medija (ECPMF), koji je sufinansirala Evropska komisija. Sadržaj ove publikacije je isključiva odgovornost Osservatorio Balcani e Caucaso i ne može se smatrati da odražava stavove Evropske unije. Posjetite stranicu projekta (na engleskom jezikom)

]]>
Thu, 21 Jun 2018 10:47:00 +0100 Vesti http://nuns.rs/info/news/36986/slucaj-novinara-cvetkovica-i-nestanak-institucija-u-srbiji.html
Za šest meseci „Informeru“, „Srpskom telegrafu“ i portalu Srbija Danas 13 miliona za medijske projekte http://nuns.rs/info/news/36985/za-sest-meseci-informeru-srpskom-telegrafu-i-portalu-srbija-danas-13-miliona-za-medijske-projekte.html Na konkursima za projektno sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa listovima „Informer“ i „Srpski telegraf“ i portalu srbijadanas.com dodeljeno je oko 13 miliona dinara za prvih šest meseci ove godine, uprkos tome što je monitoringom Saveta za štampu u prošloj godini zabeleženo više od tri hiljade prekršaja novinarskog kodeksa u ovim medijima. ]]> Kako je pokazalo istraživanje Udruženja novinara Srbije (UNS), osim u dvanaest lokalnih samouprava u kojima su dobili ukupno 6.650.000 dinara, a o čemu je UNS ranije pisao,  listovi „Informer“, „Srpski telegraf“ i portal srbijadanas.com su u prethodnih mesec dana dobili 6.400.000 dinara u Novom Sadu, Kovačici, Rumi, Sremskoj Mitrovici i Novom Bečeju.

U Novom Sadu, firmi „Info IT media“ d.o.o. čiji je osnivač firma „Insajder tim“, izdavač „Informera“, dodeljeno je milion, dok je firmi „Medijska mreža“ izdavaču „Srpskog telegrafa“ dodeljeno pola miliona dinara, navodi se u Rešenju o raspodeli novca medijskim projektima u Novom Sadu.

Vlasnici firme „AB media“ Ani Abramović dodeljeno je pola miliona dinara. Ova preduzetnica se inače pojavljuje na konkursima sa projektima za medijski sadržaj koji će biti objavljen na portalu srbijadanas.com.

Prema saznanjima UNS-a, u komisiji koja je ocenjivala projekte u Novom Sadu, u sastavu dr Biljana Ratković Njegovan (predlog novinarskih udruženja i medijskih asocijacija), Marina Dimitrić (RAB), Milovan Balaban (medijski stručnjak), Đuro Vukelić (novinar, inače zaposlen u opštinskoj upravi Temerina) i Boris Pavlov (predlog novinarskih udruženja i medijskih asocijacija), bilo je neslaganja da li da listu „Informer“, zbog učestalog kršenja novinarskog kodeksa, bude dodeljen novac.

Predsednica petočlane komisije, profesorka na novosadskom Fakultetu tehničkih nauka Biljana Ratković Njegovan, rekla je UNS-u da je komisija ocenjivala inovativnost projekata.

„Prvo smo gledali da li projekat ima uslove kako bismo ga podržali, a drugi uslov je sadržaj medijskog projekta. Takođe smo ocenjivali da li projekti imaju dobre indikatore, ciljeve, da li su korektno opisani, kao i budžet projekta“, rekla je UNS-u Ratković Njegovan.

Na pitanje UNS-a zbog čega je dodeljen novac medijima koji krše novinarski kodeks, Ratković Njegovan je rekla da ako bi se komisija vodila time, došlo bi do diskriminacije tih medija.

„Ukoliko bi se vodili time, doveli bismo i u pitanje opstanak nekih medija koji su konkurisali“, rekla je ona UNS-u i dodala da „nikakvih političkih pritisak nije bilo da se dodeli novac ovim medijima“.

U Novom Sadu za medijski konkurs iz budžeta je bilo izdvojeno 65.224.000 dinara. Međutim, u Rešenju o raspodeli koje je potpisao gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević oko deset miliona dinara ostalo je neraspoređeno.

U Sremskoj Mitrovici beogradske firme „Info IT media“ i „Medijska mreža“ d.o.o. dobile su po 400 hiljada dinara.

Prema Rešenju o raspodeli sredstava medijima u Sremskoj Mitrovici vlasniku firme „News media team“ Strahinji Vujadinoviću dodeljeno je milion dinara. Ovaj preduzetnik se inače pojavljuje na konkursima sa projektima za medijski sadržaj koji će biti objavljen na portalu srbijadanas.com.

U komisiji koja je ocenjivala projekte u Sremskoj Mitrovici bili su predstavnici PROUNS-a kao i Nove medijske mreže (NMS).

U Opštini Ruma projektima koji će biti realizovani u listovima „Informer“ i „Srpski telegraf“ i na portalu srbijadanas.com dodeljeno je ukupno 1,5 milion dinara, dok su u Kovačici 900.000 dinara dobili isti mediji.

Podnosilac projekta koji će biti realizovan na portalu srbijadanas.com u Rumi bila je vlasnica firme „AB media“ Ana Abramović, dok je u Kovačici za isti portal novac dobio vlasnik firme „News media team“ Strahinja Vujadinović.

U Kovačici su po 200 hiljada dobile firme „Info IT media“ i „Medijska mreža“ d.o.o, a portal srbijadanas.com pola miliona dinara.

U komisiji koja je ocenjivala projekte u Opštini Kovačica bili su predstavnici Nove mreže Srbije (NMS), kao i Udruženja ComNet iz Subotice.

Portal srbijadanas.com je u Novom Bečeju dobio 200 hiljada, a podnosilac projekta u ovoj opštini bila je firma „News media team“.

]]>
Thu, 21 Jun 2018 10:29:00 +0100 Vesti http://nuns.rs/info/news/36985/za-sest-meseci-informeru-srpskom-telegrafu-i-portalu-srbija-danas-13-miliona-za-medijske-projekte.html
Mihajlović: Formira se grupa „Novinarke protiv nasilja“ http://nuns.rs/info/news/36982/mihajlovic-formira-se-grupa-novinarke-protiv-nasilja.html Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je danas da borba države i društva protiv nasilja nad ženama i rodnih stereotipa ne sme da stane, ističući formiranje grupe „Novinarke protiv nasilja“. ]]> Ona je na sastanku upravnog odbora projekta „Integrisani odgovor na nasilje nad ženama i devojčicama“ rekla da je Srbija puno toga uradila ali da mora više i navela rad sa dečacima i muškarcima, jer je cilj promena rodnih stereotipa i prevencija nasilja nad ženama, saopšteno je iz kabineta Zorane Mihajlović.

Prema njenim rečima, Srbija je pripremila prvi državni izveštaj o sprovođenju Konvencije Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama u porodici i partnerskim odnosima (Istanbulska konvencija).

Zorana Mihajlović je kazala da očekuje će u najskorijem periodu biti uspostavljen nacionalni SOS telefon, „sa čim se kasni“.

Potpredsednica Vlade je posebno istakla formiranje grupe „Novinarke protiv nasilja“, rekavši da sve što se radi na ovom polju nije dovoljno ukoliko nemamo medije kao važan stub podrške.

„Veoma je važno što su se novinarke okupile kako bi pomogle da se kvalitet medijskog izveštavanja o nasilju unapredi, ne samo kada se nasilje desi, već da radimo i na prevenciji. Potrebno je da mediji na profesionalan način, oslobođen tabloidnog i senzacionalističkog tona, izveštavaju o ovoj temi“, rekla je Zorana Mihajlović.

Projekat „Integrisani odgovor na nasilje nad ženama i devojčicama“ u Srbiji sprovodi Koordinaciono telo u saradnji sa UN agencijama i resornim ministarstvima, uz finansijsku pomoć Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju (SIDA).

Stalna koordinatorka UN u Srbiji Karla Herši istakla je da UN pružaju snažnu podršku Vladi da unapredi rodnu ravnopravnost na svim nivoima.

Ola Anderson iz agencije SIDA istakao je da je nasilje nad ženama globalan problem koji pogađa sve zemlje u svetu i da je Švedska nedvosmisleno posvećena njegovom rešavanju, podržavajući i projekte u drugim zemljama, poput Srbije, piše u saopštenju.

]]>
Thu, 21 Jun 2018 10:25:00 +0100 Vesti http://nuns.rs/info/news/36982/mihajlovic-formira-se-grupa-novinarke-protiv-nasilja.html
Tužilaštvo ima nove dokaze protiv Cvetkovića http://nuns.rs/info/news/36981/tuzilastvo-ima-nove-dokaze-protiv-cvetkovica.html Tužilaštvo je došlo do novih dokaza koji potvrđuju sumnju da novinar Stefan Cvetković nije bio kidnapovan – kaže za Danas tužilac Tihomir Knežević iz Vršca, dodajući da je Cvetković u međuvremenu od statusa oštećenog lica postao osumnjičeni. ]]> Naime, Osnovno javno tužilaštvo u Vršcu i Više javno tužilaštvo u Pančevu su protiv novinara iz Bele Crkve pokrenuli istragu zbog lažnog prijavljivanje otmice.

– Cvetković će imati pravo da predoči svoje dokaze tužilaštvu. Dobiće uredno poziv, nema razloga da bude privođen, kako neki insinuiraju. Tužilaštvo ima svoje dokaze, a došli smo i do novih u međuvremenu, o kojima ne mogu da govorim zbog istrage – ističe Knežević.

Cvetković, međutim, ne mari zbog promene „statusa“ i pomeranja istrage u drugom smeru.

– Ne interesuje me ni svojstvo oštećenog, niti krivična prijava. Mene samo zanima da li je tužilac živ i zdrav, ili je kidnapovan. On očigledno ne radi svoj posao, već ispunjava naloge kvazipolitičko-kriminalnih struktura. Ali to nije nikakav problem. Pre ili kasnije, moraće da daju odgovore na mnoga pitanja, pa i na ova oko mene – kaže Cvetković za Danas.

Dodaje da je gotovo siguran da će biti prvi novinar koji će izvestiti javnost o tome da su ljudi koji sada vrše neke funkcije – uhapšeni. Na pitanje da li veruje da će njegov slučaj uskoro biti rešen, naš sagovornik odgovara da „čim se država bude vratila na slobodu, moj slučaj će biti rešen“.

Tužilac Knežević poručio je Cvetkoviću da je živ i zdrav, da nema potrebe da mu se lično javlja i da učestvuje u njegovom „rijalitiju“.

Reakcija javnosti i struke nakon konferencije za novinare na kojoj je Cvetković objašnjavao detalje svog nestanka uglavnom je bila da im „tek sad ništa nije jasno“. Sam Cvetković nije bio dovoljno ubedljiv, a poseban problem u čitavom slučaju je ponašanje državnih funkcionera koji su, pre zvaničnih institucija, donosili svoje sudove o tome da je novinar čitavu priču izmislilo. To je povećalo broj teorija zavere a samu novinarsku profesiju, ionako uniženu, dodatno degradiralo.

Zbog delikatne situacije i ogromne pažnje javnosti u vezi nestanka novinara iz Bele Crkve juče je sazvana hitna sednica radne grupe za zaštitu novinara, koju čine Republičko javno tužilaštvo, policija, novinarska i medijska udruženja.

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović kaže za Danas da su predstavnici tužilaštva i MUP-a na sednici upoznali predstavnike novinarskih udruženja sa činjenicama i detaljima u vezi sa istragom.

– Novinari nisu oni koji treba da sude i presuđuju, i očekujemo da se u regularnom sudskom procesu utvrdi činjenično stanje. Ono na šta smo upozorili na sastanku jeste ogroman upliv politike u čitavu priču, uz niz spekulacija koje su iznosili političari najvišeg ranga. Upozorili smo i na dramatično curenje informacija iz istrage i činjenicu da su visoki državni funkcioneri dodatno širili paniku i konfuziju, koja je pojačala nepoverenje građana prema državnim institucijama – kaže Sejdinović. Na sastanku je takođe rečeno da će novinarska udruženja nastaviti da pažljivo prate ovaj slučaj.

Urednik Cenzolovke Perica Gunjić sumnja da će slučaj Cvetkovićevog nestanka ikada biti rasvetljen do kraja.

– Skandalozno ponašanje državnih funkcionera, od predsednika države do ministra policije, njihovo postavljanje u ulogu tužioca i sudija, to kako preko svojih medija spinuju celu priču, uvelo je čitav ovaj slučaj u zonu sumraka u kojoj je teško poverovati da ćemo ikad saznati šta se zaista dogodilo te noći kada je Cvetković nestao. Nisu mnogo pomogli ni novinari – na konferenciji, kao i pre nje, čini se da su se više bavili Cvetkovićevim mentalnim zdravljem i nedokazanim optužbama i sumnjičenjem nego činjenicama, više su učestvovali u stvaranju zamućene slike oko celog slučaja nego što su pokušavali da ga razjasne – ocenjuje Gunjić za Danas. Prema njegovim rečima, cela priča je spinovana tako da će sada biti još teži ionako nemoguć položaj istraživačkih novinara, „a to odgovara samo političarima na vlasti, koji istraživače doživljavaju kao ozbiljnije protivnike nego opoziciju“.

Paranoja i šizofrenija

Predsednik Advokatske komore Beograda Vladimir Gajić nije ubeđen u Cvetkovićevu verziju priče, ali isto tako osuđuje skandalozno ponašanje države.

– Cvetković deluje kao paranoik. Kažu da je i pre deset godina uzburkao javnost sa nekom otmicom ali drugog lica. Izgleda da je specijalista za otmice. Vlast je po svom običaju delovala šizofreno. Tužilac je isključen iz svog posla. Stefanović i Vučić vode istragu, tako da sve to zajedno deluje tragikomično – kaže Gajić za Danas.

]]>
Thu, 21 Jun 2018 10:20:00 +0100 Vesti http://nuns.rs/info/news/36981/tuzilastvo-ima-nove-dokaze-protiv-cvetkovica.html
Hitna sednica radne grupe zbog slučaja novinara Cvetkovića http://nuns.rs/info/news/36979/hitna-sednica-radne-grupe-zbog-slucaja-novinara-cvetkovica.html Rаdnа grupа zа zаštitu novinаrа, koju čine Republičko jаvno tužilаštvo, policijа, novinаrskа i medijskа udruženjа, imаće vаnrednu sednicu zbog Cvetkovića. ]]> Kako je saopštilo Udruženje novinara Vojvodine (UNV), sednica je sazvana za 13 sati na zahtev tužilaštva.

„Zbog togа predstаvnik UNV hitno putuje zа Beogrаd, kаo i većinа člаnovа radne grupe iz unutrаšnjosti, pа će zаjedno s kolegаmа iz Beogrаdа i držаvnim orgаnimа, rаzmotriti slučаj novinаrа Stefаnа Cvetkovićа“, stoji u saopštenju.

Sednica je zatvorena za javnost, a sаstаnku bi trebаlo dа prisustvuje kаo posmаtrаč i predstаvnik OEBS-а.

Osnovno javno tužilaštvo u Vršcu i Više javno tužilaštvo u Pančevu juče su saopštili da su protiv novinara Stefana Cvetkovića iz Bele Crkve pokrenuli istragu zbog lažnog prijavljivanje otmice.

S druge strane, Cvetković je juče u Beogradu održao konferenciju za medije na kojoj je više od sat i po vremena govorio o detaljima svoje otmice i najavio da će odeću i kapuljaču predati dvema ambasadama kako bi bila pokrenuta međunarodna istraga. 

„Nisam ja ovde meta, već oni koji smetaju, koji istražuju stvari za koje javnost nema opravdanje“, rekao je novinar i dodao da se odlučio da održi konferenciju za medije, jer ne želi više da trpi razne priče koje se pojavljuju u medijima i „spinove koji prelaze svaku granicu“.

]]>
Wed, 20 Jun 2018 15:17:00 +0100 Vesti http://nuns.rs/info/news/36979/hitna-sednica-radne-grupe-zbog-slucaja-novinara-cvetkovica.html
Sud: RTV pokušao da dezavuiše presudu kojom je Arežina vraćen na mesto direktora programa http://nuns.rs/info/news/36977/sud-rtv-pokusao-da-dezavuise-presudu-kojom-je-arezina-vracen-na-mesto-direktora-programa.html „Svojevrsni pokušaj dezavuisanja pravosnažne sudske presude“ – ovako je sudija Osnovnog suda u Novom Sadu Vesna Dušić protumačila nastojanje Radio-televizije Vojvodine da Slobodanu Arežini onemogući da i faktički obavlja funkciju direktora programa RTV-a, kako je naložila pravosnažna presuda. ]]>

Arežina je nakon presude Apelacionog suda u Novom Sadu 29. decembra prošle godine nominalno vraćen na funkciju koju je obavljao do smenjivanja 4. maja 2016, a da bi ga tačno mesec dana kasnije Upravni odbor po drugi put razrešio s te funkcije. Zbog toga je Arežina, takođe po drugi put, tužio svoju matičnu kuću.

„Ovakvo postupanje tužene ovaj sud identifikuje kao svojevrsni pokušaj dezavuisanja pravosnažne sudske odluke, i to u delu u kom je tužena obavezana da tužioca reintegriše, tj. vrati na funkciju direktora programa i obezbedi da tužilac istu obavlja kao jedini izvršilac u periodu na koji je imenovan, s obzirom da je isključivo nezakonitim postupanjem tužene to tužiocu onemogućeno“, navodi se u pismenom obrazloženju presude koju je sudija Dušić usmeno saopštila na prvom i jedinom ročištu održanom 28. maja ove godine, a u koju je Cenzolovka imala uvid.

Sud: RTV je postupao nezakonito

Presudom Osnovnog suda poništeno je kao nezakonito rešenje Upravnog odbora RTV-a kojim je Slobodan Arežina krajem januara ove godine razrešen s mesta direktora programa RTV-a, te je naloženo RTV-u da Arežinu (ponovo) vrati na tu funkciju, a u roku od osam dana od pravosnažnosti presude.

Istom presudom poništeno je, takođe kao nezakonito, rešenje generalnog direktora RTV-a Miodraga Koprivice kojim je Arežina proglašen tehnološkim viškom, te aneks ugovora o radu kojim je Arežina, nakon smene, premešten na mesto menadžera razvojnih projekata.

Prošlogodišnjom presudom Osnovnog suda, koju je kasnije i potvrdio Apelacioni sud, smena Arežine proglašena je nezakonitom. Ukazujući na to gde se RTV ogrešio o Arežinu nakon njegovog neuspelog povratka na staru funkciju, sudija Dušić je istakla da je „zakonska posledica poništaja odluka… vraćanje u pređašnje stanje, što podrazumeva pravnu situaciju kao da tih nezakonitih odluka nije ni bilo, s obzirom na to da posledice poništaja deluju unazad (ex tunc)“.

To što je RTV u trenutku vraćanja Arežine na funkciju direktora programa na tom mestu već imao Sonju Kokotović Zečević stvorilo je pravno i, za funkcionisanje RTV-a, faktički neodrživu situaciju za koju je, proizlazi iz nedavne presude, jedino bio odgovoran pokrajinski javni servis. Sonja Kokotović Zečević je na osnovu javnog konkursa imenovana za direktorku programa krajem maja prošle godine – istog, inače, dana kada je Osnovni sud dostavio strankama u postupku pismeno obrazloženje presude.

„Vraćanje u pređašnje stanje“, stoji u presudi sudije Dušić, „u konkretnom slučaju znači i uklanjanje svih posledica koje su nezakonite odluke tužene proizvele. Jedna od tih posledica svakako je imenovanje novog direktora programa, jer da nije bilo nezakonitog razrešenja tužioca sa funkcije direktora programa ne bi bilo ni potrebe za raspisivanjem javnog konkursa za imenovanje novog direktora programa, pa samim tim ni imenovanja direktora programa Sonje Kokotović Zečević, posebno ako se ima u vidu da je odmah nakon razrešenja tužioca imenovan vršilac dužnosti direktora programa (Slavica Subotić Braun – prim. a.).“

Sudija Dušić, kao pravno neprihvatljive, odbacuje navode RTV-a da je ta kuća po zakonu morala da ima direktora programa, da nije postojao osnov za razrešenje Sonje Kokotović Zečević jer Arežina nije osporavao ni javni konkurs, ni rešenje Upravnog odbora o imenovanju direktorke programa, pa da otuda RTV, nakon vraćanja na staro mesto, nije mogao da razreši Sonju Kokotović Zečević.

„Pri tome, nužno se konstatuje i da tužena nije osporila činjenicu da je godinu dana ove poslove, obavljala kao vršilac dužnosti direktora programa PJ Program, Slavica Subotić Braun. Pri navedenom, ovaj sud ističe da tužilac nije ni morao, a ni mogao da osporava raspisani konkurs, niti rešenje UO i imenovanju Sonje Kokotović Zečević na funkciju direktora programa, jer nije bio učesnik istog, te samim tim ni aktivno legitimisan za osporavanje istog konkursa, kao ni tog rešenja“, navodi se u presudi.

RTV: Neuspeli pokušaji kreativnih tumačenja presuda

Presuda se bavi i Pravilnikom o kriterijumima koji se primenjuju prilikom utvrđivanja viška zaposlenih u RTV-u. Taj interni akt doneo je zamenik generalnog direktora RTV-a Jožef Klem 29. decembra – istog dana kada je isticao rok od osam dana za postupanje po pravosnažnoj presudi kojom je Arežina vraćen na mesto direktora programa.

Na osnovu kriterijuma iz tog pravilnika, generalni direktor Miodrag Koprivica utvrdio je nešto kasnije da Sonja Kokotović Zečević zavređuje da ostane na tom mestu, dok je Arežina fasovao rešenje o utvrđivanju viška zaposlenih. Nakon druge po redu smene, Arežini je ponuđeno da kroz aneks ugovora o radu, po drugi put zauzme poziciju menadžera razvojnih projekata.

Sudija Dušić, međutim, u svojoj presudi smatra da nije bilo pravnog uporišta za primenu Pravilnika o kriterijumima koji se primenjuju prilikom utvrđivanja viška zaposlenih u RTV-u.

„Iako tokom postupka nije bilo sporno da su i tužilac i Sonja Kokotović Zečević zaposleni kod tužene na neodređeno vreme, isti zbog specifičnog radno-pravnog status nakon imenovanja na funkciju direktora programa, na te poslove su premešteni da bi ih obavljali na određeno vreme, odnosno u mandatnom periodu, te nikako nisu mogli biti predmet utvrđivanja viška zaposlenih, a primenom kriterijuma i postupka koji je tužena propisala navedenim pravilnikom.“

„Iz navedenog“, stoji dalje u presudi, „nedvosmisleno proizlazi da nije nastupio ni pravni osnov propisan čl. 179 st. 5 tač. 1 Zakona o radu za otkaz ugovora o radu, pa samim tim ni osnov za razrešenje tužioca sa funkcije direktora programa PJ Program, a od strane Upravnog odbora, po predlogu generalnog direktora tužene. Stoga je, kao nezakonito, poništeno rešenje generalnog direktora tužene o utvrđivanju viška zaposlenih, rešenje UO tužene o razrešenju tužioca direktora programa, kao i osporeni Aneks 1 Ugovora o radu pod izmenjenim uslovima, kojim je tužilac premešten na poslove menadžera razvojnih projekata u organizacionoj celini Kabinet generalnog direktora.“

Pismeno obrazloženje presude dostavljeno je strankama u postupku prekjuče, od kada i teče rok od 15 dana za podnošenje žalbe Apelacionom sudu u Novom Sadu. Cenzolovka nije uspela da kontaktira ni sa generalnim direktorom RTV-a Miodragom Koprivicom, ni sa advokatom RTV-a dr Sinišom Novkovićem za izjavu o tome da li će se RTV žaliti na presudu Osnovnog suda u Novom Sadu.

]]>
Wed, 20 Jun 2018 14:14:00 +0100 Vesti http://nuns.rs/info/news/36977/sud-rtv-pokusao-da-dezavuise-presudu-kojom-je-arezina-vracen-na-mesto-direktora-programa.html
Izabrana tri nova partnera u okviru programa „KAŽI/TRAŽI ŠTA TE ZANIMA“ http://nuns.rs/info/news/36975/izabrana-tri-nova-partnera-u-okviru-programa-kazitrazi-sta-te-zanima.html Tri organizacije civilnog društva u narednih godinu dana pokušaće da utvrdi šta je javni interes u njihovim gradovima i opštinama u okviru programa podrške „KAŽI/TRAŽI ŠTA TE ZANIMA“ ]]> Nezavisno udružene novinara Srbije, na osnovu predloga tročlane nezavisne komisija, donelo je rešenje o raspodeli sredstava u okviru programa podrške „KAŽI/TRAŽI ŠTA TE ZANIMA“ organizacijama civilnog društva u ukupnoj vrednosti od 10,499.80 evra, u dinarskoj protivrednosti.

Opšti cilj Programa je doprinos učešću civilnog društva na promene u javnim politikama vezanim za finansiranje medija, koje će odražavati prava i interese građana.

Specifičnii cilj Programa je podrška lokalnim inicijativama organizacija civilnog društva za uključivanje građana u proces sufinansiranja sadržaja od interesa za javnost u svim fazama od definisanja, sprovođenja i praćenja javnog interesa o kojima lokalni mediji treba da izveštavaju.

Program podrške „KAŽI/TRAŽI ŠTA TE ZANIMA“ realizuju NUNS, BIRN i Fondacija Slavko Ćuruvija u okviru projekta  „Javni novac za javni interes “ koji finansira Delegacija Evropske unije u Srbiji.

Na konkurs koji je trajao od 19. aprila do 9. maja 2018. prijavilo se pet organizacija čiji predstavnici su selektovani i/ili su pohađali obuku  “Učešće javnosti u procesu definisanja, sprovođenja i praćenja javnog interesa u sferi lokalnog javnog informisanja”.

Rešenje o raspodeli sredstava u okviru programa podrške „Kaži/traži šta te zanima“ možete pogledati u ovde. 

 

Program podrške "KAŽI/TRAŽI ŠTA TE ZANIMA" se izvodi u okviru projekta Javni novac za javni interes, koji finansira Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji.

 


                                                           

 


]]>
Wed, 20 Jun 2018 12:55:00 +0100 Vesti http://nuns.rs/info/news/36975/izabrana-tri-nova-partnera-u-okviru-programa-kazitrazi-sta-te-zanima.html
Vanredna sednica danas o novinaru Stefanu Cvetkoviću http://nuns.rs/info/news/36969/vanredna-sednica-danas-o-novinaru-stefanu-cvetkovicu.html Radna grupa za zaštitu novinara, koju čine predstvanici Republičkog javnog tužilaštva, policije, i novinarskih i medijskih udruženja, imaće danas vanrednu sednicu u Beogradu na kojoj će biti razmotren slučaj novinara Stefana Cvetkovića, saopštilo je zrenjaninsko Udruženje novinara Vojvodine. ]]> Sastanku o slučaju Cvetković, koji tvrdi da je bio otet, trebalo bi da pristvuje kao posmatrač i predstavnik OEBS. Udruženje u saopštenju navodi da će sednica, koja će biti održana u Beogradu, počinje u 13 sati biti zatvorena za javnost.

]]>
Wed, 20 Jun 2018 11:29:00 +0100 Vesti http://nuns.rs/info/news/36969/vanredna-sednica-danas-o-novinaru-stefanu-cvetkovicu.html
Sejdinović: Udruženja upoznata sa nekim detaljima istrage o nestanku novinara http://nuns.rs/info/news/36988/sejdinovic-udruzenja-upoznata-sa-nekim-detaljima-istrage-o-nestanku-novinara.html Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović izjavio je da su novinarska i medijska udruženja na današnjoj vanrednoj sednici Radne grupe za bezbednost novinara u Beogradu, upoznata s "nekim detaljima istrage" nestanka novinara Stefana Cvetkovića. ]]> Sejdinović je posle sastanka Radne grupe koju, pored medijskih udruženja, čine i predstavnici Republičkog javnog tužilaštva i policije, kazao agenciji Beta da su predstavnici udruženja na sastanku poručili da su te informacije primili k znanju, da su o nekim detaljima obavešteni i putem zvaničnih saopštenja nadležnih organa, i da su upoznati sa navodima koje je izneo Cvetković.

"Poručili smo im i da nam nije cilj da sudimo ili presudjujemo o tome šta se desilo, već da se nadamo da će, ukoliko dodje do sudskog porcesa, to biti utvrdjeno u tom procesu, te da ćemo pažljivo pratiti tok dogadjaja", kazao je predsednik NDNV.

Sejdinović je naveo da su udruženja izrazila oštar protest zbog "problema s funkcionisanjem institucija" u slučaju nestanka Cvetkovića.

"Pre svega, ukazali smo da je potpuno neprihvatljiva politička zloupotreba slučaja i to da najviši državni funkcioneri iznose u javnost detalje istrage. Umesto da stvari vrate u institucije sistema, oni su stvarali još veću paniku i dramu uvodeći u priču razne teorije zavere", rekao je Sejdinović.

Dodao je da su udruženja izrazila protest i zbog "curenja informacija iz istrage", koje su bile objavljivane u pojedinim medijima, upozoravajući da je to "veliki problem i za evropski put Srbije".

"Ukazali smo i na druge nepravilnosti u slučaju nestanka novinara Cvetkovića, izmedju ostalog i na to da 48 časova nismo znali gde se on nalazi", naveo je Sejdinović.

Govoreći o obnovi rada Radne grupe za bezbednost novinara, on je kazao da su predstavnici udruženja zauzeli stav da bi bilo važno da to telo počne da funkcioniše zbog izuzetno teške situacije u oblasti bezbednosti novinara u Srbiji.

Od tužilaštva i policije, udruženja su zatražila i odgovor na zahtev za konkretne aktivnosti u pojedinim slučajevima napada i pritisaka na novinare, navodeći da će odluka o eventualnom povratku u to telo zavisiti od odgovora policije i tužilaštva.

"Smatramo da to telo mora da služi svojoj svrsi, odnosno da utiče na unapredjenje rada državnih institucija u svim slučajevima koji se tiču bezbednosti novinara, a ne da ono bude neka vrsta alibija države da se njihovi neuspesi prebacuju na novinarska i medijska udruženja", rekao je Sejdinović.

Cvetković je juče u Beogradu održao konferenciju za novinare na kojoj je rekao da su ga u noći izmedju 13. i 14. juna otela trojica ljudi u Beloj Crkvi, dok je Osnovno javno tužilaštvo u Vršcu i Više javno tužilaštvo u Pančevu saopštilo da su protiv njega pokrenuli istragu zbog lažnog prijavljivanja otmice.

]]>
Wed, 20 Jun 2018 10:54:00 +0100 Vesti http://nuns.rs/info/news/36988/sejdinovic-udruzenja-upoznata-sa-nekim-detaljima-istrage-o-nestanku-novinara.html