Naslovna  |  Info  |  Saopštenja  |  Pomozimo novinarima i njihovim porodicama stradalim u poplavama u Srbiji
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

23. 05. 2014.

Autor: NUNS

IFJ, NUNS, NDNV, ANEM, Lokal pres:

Pomozimo novinarima i njihovim porodicama stradalim u poplavama u Srbiji

„Svetska zajednica novinara podržava kolege u Srbiji u ovim teškim momentima“ – rekla je Bet Kosta, generalni sekretar Međunarodne federacije novinara - „IFJ je ponosan na tradiciju solidarnosti među novinarima i mobilisaće sve svoje članove da se pridruže apelu i doniraju sredstva.“

Međunarodna solidarnost je neophodna kako bi se pomoglo stotinama hiljada porodica koje su morale da napuste svoje domove, sela, gradove i suočene su sa neizvesnom budućnošću. Nezavisno udruženje novinara Srbije se uključilo u akciju pomoći postradalom stanovništvu u Srbiji posredstvom Crvenog krsta.  Pored toga, NUNS je pokrenuo i akciju solidarnosti sa novinarima i drugim medijskim radnicima na poplavljenom području.  NUNS trenutno prikuplja podatke o stradalim novinarima i njihovim porodicama u poplavljenim gradovima – Obrenovcu, Ljigu, Petrovcu na Mlavi, Ubu, Banji Koviljači, Bajinoj Bašti, Šapcu, Kostolcu…  Našim kolegama iz ovih područja neophodna je hitna pomoć.

„Do sada smo uspeli da prikupimo podatke o 42 kolega koji su zajedno sa svojim porodicama morali da napuste svoje domove i smeste se u privremene kolektivne kampove ili kod prijatelja. Međutim, sa nekim gradovima elektronske komunikacije još uvek ne rade dobro, tako da još ne znamo ukupan broj novinara kojima je potrebna pomoć.“ - rekao je Vukašin Obradović, predsednik NUNS-a i dodao da je u stalnom kontaktu sa Međunarodnom federacijom novinara i Evropskom federacijom novinara.

NUNS apeluje na novinarska udruženja i sindikate širom Evrope i sveta da pokažu solidarnost i pomognu kolegama u Srbiji.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) i PU „Lokal pres“ su se pridružili apelu, a neke od kolega i medija su već uplatili sredstva u Fondaciju za pomoć novinarima i medijima „NUNS”. Imajući u vidu tešku finansijsku situaciju novinara i medija, ta pomoć je nedovoljna i svaka minimalna uplaćena sredstva su dobrodošla.

Posledice katastrofalnih poplava na području Zapadnog Balkana - Srbija, Bosna i Hercegovina i Hrvatska - iz dana u dan su sve veće.  Iako je u ovom momentu još uvek nepoznat konačan broj ljudskih žrtava i obim materijalne štete, jasno da je ovo jedna od najvećih prirodnih nepogoda u savremenoj istoriji ovog područja.

 

Za više informacija o tome kako možete pomoći postite stranicu

Pomoć za novinare i medije stradale u poplavama.

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten