Naslovna  |  Info  |  Saopštenja  |  Premijer mora da vodi računa o kulturi javnog govora
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

12. 10. 2015. Beograd

Izvor: NUNS

Premijer mora da vodi računa o kulturi javnog govora

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) ukazuje da predsednik Vlade Srbije mora da vodi računa o javnoj komunikaciji i ocenjuje da je nedopustivo to što premijer za urednike portala Teleprompter i nedeljnika Tabloid koristi uvredljive izraze kao što je „ološ“.

NUNS smatra da pojedini mediji, među koje spadaju Tabloid i Teleprompter, svojom uređivačkom političkom i kršenjem Kodeksa novinara, najviše štete nanose upravo novinarskoj profesiji, na šta smo više puta javno upozoravali.

Premijer, ipak, mora biti svestan povišenog stepena odgovornosti za kulturu govora u društvu. Upotrebom nedoličnih izraza Aleksandar Vučić i sam doprinosi tabloidizaciji javne scene koja promoviše uvredljiv način ophođenja.

 

NUNS apeluje na premijera Vučića da brigu o neprofesionalizmu medija i eventualnim sankcijama prepusti nadležnim organima, regulatornim i samoregulatornim telima, koja moraju da reaguju u svim slučajevima kada su povređeni čast i ugled predsednika Vlade, ali i svakog građanina. U tome ne sme biti izuzetaka. Isti standardi moraju da važe za sve medija – bilo da je reč o Teleprompteru, Tabloidu ili nekim drugim medijima bliskim vlasti, poput Informera, koji koriste iste metode i rečnik koji je kritikovao premijer Vučić.

 

Sekretarijat NUNS-a

 

Beograd, 12. oktobar 2015.

Komentari (4)

ostavi komentar
pon

12.10.

2015.

Nikola Sandulovic [neregistrovani] u 21:43

Isto za sve ?

Interesantno je da se NUNS oglasio po pitanju neprimernog izrazavanja , pogotovo sada kada se tice diskutabilnog trenutnog premijera, a nije se oglasio kada je vasa sluzbenica Ljliljana Smajlovic mene licno kao predsednika Republikanske stranke javno nazivala "probisvetom"jer sam se usudio da se u Londonu javno obratim i kritikujem Vucica zbog cenzure u medijima koje sprovodi ? Odakle sada imate pravo da u textu navodite o jednakim pravima drzavnika i gradjana a da u sustini selektivno tumacite prava i zakone ? Budite sigurni da cemo mi kao stranka posebno sprovesti politicke korake zbog vasih licnih tumacenja prava koje svi imamo.Zasto niste tada komentarisali sramno i nepristojno ponasanje i recnik Smajlovicke koja je pokazala tada svoju kulturu i novinarsku objektivnost ???

Poštovani, Ljiljana Smajlović je predsednica Udruženja novinara Srbije i njima pošaljite komentar.

Odgovori
pon

12.10.

2015.

Stewin [neregistrovani] u 17:10

Zgranut sam

Ne mogu da verujem da ste ovo napisali. Nema nama spasa.

Odgovori
pon

12.10.

2015.

gradnuličanka [neregistrovani] u 15:16

premijer mora da vodi računa o kulturi govora

NAŠALOST, premijera je odavno trebalo upozoriti na pravila ponašanja, iako mi se i ovog moment čini da ste veoma hrabri i da vam se može dogoditi odmazda. Znamo da on ne trpi kritiku na svoj račun. Dovoljno - prviše zapravo, govori sam o sebi, glorifikujući do neprihvatljivo visokog stepena svoje sposobnosti, pamet i učinke, koje nko drugi ne vidi i kojih objektivno i nema.

Odgovori
pon

12.10.

2015.

gradnuličanka [neregistrovani] u 15:08

upozorenje

Nažalost, premijera je odavno trebalo upozoriti na pravila ponašanja, iako i u ovom času osećam da je to od vas veoma hrabro,jer je vreme pokazalo da premijer ne želi da čuje nikakvu kritiku na svoj račun i da vam se može dogoditi odmazda. On o sebi dovoljno - štaviše suviše često i previše mnogo - sam govori i prikazuje samoljubivost. Tačnije: glorifikuje svoje sposobnosti, pamet i učinke i onda kad sposobnosti i pamet nije prikazao i kad rezultate niko ne vidi, jer ih nije bilo, sem u njegovim rečima.

Odgovori

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten