Naslovna  |  Info  |  Saopštenja  |  NUNS podneo žalbu Povereniku protiv REM-a
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

27. 09. 2016. eograd

Izvor: NUNS

NUNS podneo žalbu Povereniku protiv REM-a

NUNS nije u zakonskom roku od 15 dana dobio od REM-a traženi Izveštaj o nadzoru nad radom emitera tokom predizborne i izborne kampanje za parlamentarne izbore održane u aprilu 2016.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) podnelo je žalbu Povereniku za informacije od javnog značaja zato što od Regulatornog tela za elektronske medije (REM) nije u zakonskom roku od 15 dana dobilo traženi Izveštaj o nadzoru nad radom emitera tokom predizborne i izborne kampanje za parlamentarne izbore održane 24. aprila 2016. godine

 Zvaničan zahtev za pristup informaciji od javnog značaja, odnosno za dostavljanje Izveštaja o nadzoru nad radom emitera, NUNS je uputio zameniku predsednika Saveta REM Goranu Petroviću 29. avgusta, dok je žalba Povereniku podnesena 21. septembra 2016. godine. REM-a ni u međuvremenu nije odgovorio na zahtev NUNS-a.

 Nadzor Regulatornog tela za elektronske medije nad radom emitera tokom predizborne kampanje zasnovan je na Zakonu o elektronskim medijima (članovi  22 i 47) i Pravilniku o obavezama pružalaca medijskih usluga tokom predizborne kampanje.

Članom 22 Zakona o elektronskim medijima propisan je delokrug rada REM u koji, između ostalog, spade kontrola rada pružalaca medijskih usluga i staranje o doslednoj primeni odredaba ovog zakona.

Članom 47 Zakona propisane su opšte obaveze pružalaca medijske usluge u odnosu na programske sadržaje. Emiteri su, između ostalog, obavezni da poštuju zabranu političkog oglašavanja van predizborne kampanje, kao i da u toku predizborne kampanje registrovanim političkim strankama, koalicijama i kandidatima obezbede zastupljenost bez diskriminacije.

Pravilnikom o obavezama pružalaca medijskih usluga, koji je Savet REM usvojio 16. juna 2015. godine, bliže se uređuje ispunjavanje obaveza pružalaca medijskih usluga prilikom emitovanja predizbornog programa. Pored ostalog, Pravilnikom se uređuje način emitovanja predizbornog programa, zabrana prikrivenog ili posrednog preporučivanja izbornih lista ili kandidata, informisanje javnosti o predizbornim aktivnostima podnosilaca izbornih lista ili kandidata…

 

Sekretarijat NUNS-a

U Beogradu  27.09.2016.

 

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten