Naslovna  |  Info  |  Saopštenja  |  NUNS: Kurir prekršio Kodeks novinara Srbije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

03. 07. 2017.

Izvor: NUNS

NUNS: Kurir prekršio Kodeks novinara Srbije

Nezavisno udruženje novinara Srbije upućuje javnu kritiku uredništvu dnevnog lista Kurir zbog grubog kršenja etičkih standarda koji štite integritet i dostojanstvo deteta.

U jučerašnjem izdanju tog tabloida, u kontekstu potresne priče o siromaštvu jedne porodice, na naslovnoj strani Kurira objavljena je i fotografija četvorogodišnjeg dečaka sa svim podacima o njemu i njegovoj porodici. U današnjem Kuriru, u tekstu o humanosti građana koji su pomogli ugroženoj porodici, opet je na naslovnici objavljena fotografija mališana uz potpis “fotografija zbog koje plače cela Srbija”.

Podržavajući pravo Kurira da izveštava o siromaštvu i pojedinačnim socijalnim problemima građana, NUNS ipak ukazuje da su mediji dužni da u takvim pričama, upravo zbog osetljivosti teme, strogo poštuju profesionalne i etičke standarde. U pokušaju da izazovu što veću pažnju, saosećanje i humanost svojih čitalaca, novinari ne bi trebalo da pređu granice profesionalne etike i da koriste nesmotrenost ili nenaviknutost svojih sagovornika na medijsku pažnju. U takvim situacijama, na prava dece mora se obratiti posebna pažnja.

Kodeks novinara Srbije, u tački 5. poglavlja Odgovornost novinara, obavezuje novinara “da poštuje i štiti prava i dostojanstvo dece”, dok u tački 4. Poglavlja o zaštiti privatnosti upozorava na opasnost od otkrivanja identiteta maloletnih lica.

Kurir je, verovatno, dobio saglasnost dečakovih roditelja da objavi njegove fotografije i izjavu “tata, ja sam gladan”, na šta Kodeks obavezuje u tački 6. poglavlja Odnos prema izvorima informisanja, ali se postavlja pitanje da li su time zloupotrebljene emocije ljudi, njihovo neznanje o posledicama povećane medijske pažnje ili nedovoljna sposobnost rasuđivanja zbog teške socijalne drame u kojoj su se našli (tačka 7. istog poglavlja).

NUNS podseća i da je Republika Srbija potpisnica Konvencije o pravima deteta Ujedinjenih nacija čiji član 16. glasi: "Nijedno dete neće biti izloženo proizvoljnom ili nezakonitom mešanju u njegovu privatnost, porodicu, dom..."

Sekretarijat NUNS-a

U Beogradu 03.07.2017.

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten