Naslovna  |  Info  |  Saopštenja  |  Hrvatska vlast mora reagovati: Jedanaesti napad na novinare ove godine
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

31. 10. 2017.

Hrvatska vlast mora reagovati: Jedanaesti napad na novinare ove godine

Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara koja zastupa više od 7.800 članova, oštro osuđuje pretnje smrću upućene novinarki hrvatske javnog servisa (HTR), Maji Sever.

Novinarka Maja Sever objavila je na Fejsbuku pretnje koje su joj upućene, nakon što je 29. oktobra  objavljena njena priča o nigerijskom migrantu u Hrvatskoj.  Uz psovke i uvredljive nazive, autor poruke je napisao „ako želiš živeti s crncima idi u Englesku, Francusku ili SAD, a nemoj promovisati masonsku multikulturalnu politiku u Hrvatskoj”. Poruka je završena pretnjom u kojoj see spominje smaknuće. Maja Sever navodi, da je poruku poslao Hrvat, koji živi u Belgiji.

Predsednik Hrvatskog novinarskog društva Saša Leković rekao je da su poslednje uvrede i pretnje kolegici Maji Sever nastavak niza pritisaka na novinare u Hrvatskoj koji uključuju i pretnje smrću, fizičke napade pa i pokušaje ubistva.

HND je u poslednje četiri godine zabeležio 39 slučajeva pretnji i napada od kojih je samo nekoliko slučajeva sankcionisano ili su sudski procesi u toku.

„O svakom pojedinačnom slučaju obaveštavamo hrvatsku javnost i međunarodne novinarske organizacije kao i druge koje se bave zaštitom medijskih sloboda i tražimo efikasno i hitno postupanje nadležnih hrvatskih institucija“, kaže Leković. Takođe, dodaje da ne postoji politička volja da se slučajevi napada na novinare reše. “Štaviše, deo političara svojim postupcima dodatno vređa novinare i odobrava napade na njih, što je jasna poruka nadležnim institucijama da se ne treba ozbiljno baviti zaštitom novinara“, dodao je Leković.

Platforma  će poslati pisma relevantnim hrvatskim institucijama zahtevajući od njih da spreče svaku vrstu nasilja nad novinarima i da hitno i detaljno istraže sve činjenice o ovom i drugim slučajevima kršenja prava novinara. Ovim će poslati snažnu poruku javnosti o napadima na novinare kao društveno neprihvatljivom ponašanju.  Regionalna platforma će prijaviti slučaj Mapping media freedom platformi i platformi Saveta Evrope.

Regionalna platforma podržava Hrvatsko novinarsko društvo i njihove napore u zaštiti slobode izražavanja. Platforma, takođe, poziva međunarodne organizacije koje se bave slobodom štampe i pravima novinara da iskoriste svoj uticaj i podstaknu vlasti da istraže ovaj i ostale slučajeve kršenja novinarskih prava.

Napad na novinara je direktan napad na slobodu izražavanja i na pravo građana da budu informisani. U 2017. godini Hrvatsko novinarsko društvo je zabeležilo 11 napada i pretnji novinarima.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 31.10.2017.

Udruženje/udruga BiH novinari
Sindikat medija Crne Gore
Hrvatsko novinarsko društvo
Udruženje novinara Kosova
Udruženje novinara Makedonije
Nezavisno udruženje novinara Srbije

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten