Naslovna  |  Info  |  Saopštenja  |  Koalicija i Asocijacija: Zašto Ministarstvo krije predlagače i biografije kandidata
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

30. 04. 2018.

Koalicija i Asocijacija: Zašto Ministarstvo krije predlagače i biografije kandidata

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja koju čine UNS, NUNS, LokalPres, ANEM i NDNV (Koalicija) i Asocijacijamedija (Asocijacija) traže od Ministarstva kulture i informisanja da uz imena članova komisija za sufinasiranje proizvodnje medijskog sadržaja od javnog interesa, koja su objavljena danas, nakon jučerašnjeg zahteva Koalicije i Asocijacije, saopšte i organizacije i asocijacije koje su ih predložile.

Takođe, Koalicija i Asocijacija očekuju od Ministarstva kulture i informisanja da objavi predloge svih kandidati koje su mu u propisanom roku dostavljeni za izbor članova komisija, sa njihovim biografijama. Samo tako, ističe Koalicija i Asocijacija, javnost će moći da ima potpun uvid koji kandidati su predloženi, a koji izabarani u komisije za sufinasiranje proizvodnje medijskog sadržaja od javnog interesa.

Koalicija i Asocijacija juče su objavile da komisije većinskim delom nisu sastavljene od predstavnika reprezentativnih novinarskihi medijskih udruženja, već naprotiv, od predstavnika udruženja i koalicija koja ni postojeće zakonske odredbe ne poznaju dobro. Koalicija i Asocijacija ističu da u postojećem sastavu komisija najveća i najreprezenativnije novinarska udruženja UNS i NUNS imaju po dva člana, dok lokalno udruženje Društvo novinara Niša i PROUNS imaju ukupno sedam članova komisija.

Članica koalicije Lokal Pres ima dva, Asocijacija Medija, ANEM i NDNV imaju po jednog člana. Pored imena čak 14 članova komisija stoji da su nezavisni medijski eksperti. U komisije su imenovana i tri činovnika državnih organa, što nije u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten