Naslovna  |  Info  |  Saopštenja  |  Nadležne institucije moraju da garantuju bezbednost novinara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

03. 05. 2018.

Povodom Svetskog dana slobode medija:

Nadležne institucije moraju da garantuju bezbednost novinara

Regionalna platforma zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara koja zastupa više od 8.000 članova povodom 3. maja, Svetskog dana slobode medija, poziva vlade regiona da štite novinare i rade na jačanju slobode medija.

Dan slobode medija proglasila je Generalna skupština UN u decembru 1993. godine, prateći preporuke sa Generalne  konferencije UNESCO. Od tada, na dan godišnjice Vindhok deklaracije, 3. maj proslavlja se širom sveta kao Svetski dan slobode medija.

Prilikom ovogodišnjeg obeležavanja Svetskog dana slobode medija naglašavamo važnost omogućavanja pravnog okruženja za ostvarivanje medijskih sloboda i posebnu pažnju posvećujemo ulozi nezavisnog pravosuđa u osiguravanju pravnih garancija za medijske slobode i procesuiranje zločina počinjenih nad novinarima.

Članice Platforme podsećaju vlade Zapadnog Balkana da je od 2014. godine registrovano 446 napada na novinare, a tek nekoliko slučajeva je rešeno od strane nadležnih institucija. Od početka 2014. godine u regionu su registrovana tri slučaja pokušaja ubistva novinara, 103 fizička napada, 257 pretnji, 48 napada na imovinu i pet slučajeva hapšenja.

Najveći broj slučajeva ugrožavanja bezbednosti novinara zabeleženo je u Srbiji (143) i Bosni i Hercegovini (102), zatim na Kosovu (77), u Makedoniji (59), Hrvatskoj (43) i Crnoj Gori (31).

Novinari Zapadnog Balkana očigledno još uvek rade u veoma opasnom okruženju, te Platforma poziva sve vlade pomenutih zemalja da pojačaju napor prilikom istraživanja napada na novinare i da osiguraju bezbedne uslove za njihov rad.

Članice Platforme ohrabruju sve novinare da prijavljuju sve slučajeve pretnji i napada koji su se desili tokom njihovog rada. Platforma snažno podržava napore novinarskih i medijskih organizacija u zaštiti novinara i slobode govora, kao i njihovu borbu protiv nekažnjivosti u slučajevima napada na novinare.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Udruženje/udruga BiH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije


Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 03/05/2018

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten