Naslovna  |  Info  |  Saopštenja  |  Regionalna platforma: Pretnje novinaru Mazzoccu hrvatskog ministra Medveda su ozbiljan napad na novinarske slobode i prava
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

07. 06. 2018.

Regionalna platforma: Pretnje novinaru Mazzoccu hrvatskog ministra Medveda su ozbiljan napad na novinarske slobode i prava

Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara zapadnog Balkana, koja predstavlja više od 8000 članova, oštro osuđuje pretnje upućene novinaru Index.hr-a Vojislavu Mazzoccu.

Novinar Vojislav Mazzocco je obavestio HND da ga je Tomo Medved, ministar branitelja, u nedelju 3. juna u 14.46 sati pozvao iznerviran člankom koji govori o zapošljavanju ministrovog sina u Agenciji za komercijalnu delatnost.

„Tokom razgovora koji je trajao 15 minuta ministar nije ni pokušao da demantuje činjenice iznete u tekstu, već mi je pretio govoreći; Želiš li sa mnom u ring? Ako to želiš, možemo. Ako ponovo dirneš moga sina, u meni će se probuditi vojnički duh.  Hoćeš li da sledeće nedelje objavim saopštenje o tome kako si došao u Ministarstvo obrane, kojim konkursom i koliko si novaca dobio? Imam fioku punu papira i znam s kim si radio i za koga. Kome ti služiš, gospodine Mazzocco? Kome?“, izjavio je Mazzocco.
Sat vremena kasnije Mazzocco je pretnje prijavio 5. policijskoj stanici u Bauerovoj ulici u Zagrebu, ali je bio uveren da ta prijava nije uzeta ozbiljno. Naime, policajka koja je s njim razgovarala i napravila službenu belešku rekla mu je da će ga sutradan kontaktirati neko od kolega iz kriminalističke policije. To se, međutim, još nije dogodilo.

Platforma poziva nadležna tela da postupe adekvatno i da jasno osude pretnje ministra Tome Medveda. Platforma će poslati pisma svim nadležnim institucijama u Hrvatskoj insistirajući na brzoj i temeljnoj istrazi svih okolnosti ovog slučaja i tražiti odgovarajuću reakciju.
Napadi i pretnje upućene novinarima su direktni napad na slobodu izražavanja i na pravo građana da budu informisani. Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

 

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 6.6.2018.
Udruženje novinara BH
Sindikat novinara Crne Gore
Hrvatsko novinarsko društvo
Udruženje novinara Kosova
Udruženje novinara Makedonije
Nezavisno udruženje novinara Srbije

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten