Naslovna  |  Info  |  Saopštenja  |  Medijska koalicija: Visoki funkcioner SNS-a ponovo tužio portal Pančevo Si Ti
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

08. 11. 2018.

Medijska koalicija: Visoki funkcioner SNS-a ponovo tužio portal Pančevo Si Ti

Medijska koalicija smatra da nova tužba visokog funkcionera SNS-a Branka Malovića protiv novinara pančevačkog portala Pančevo Si Ti Nenada Živkovića predstavlja klasičan politički pritisak na medijske slobode i kritičko mišljenje

Malović je podneo tužbu Osnovnom sudu radi „naknade nematerijalne štete“ i „ublažavanja duševnih boli“ koje je navodno pretrpeo zbog Živkovićevog teksta „Kakve kazne čekaju naprednjake kad prođe nji’ovo (izvodi iz buduće istorije)” i tražio naknadu od 500.000 dinara.

Ova tužba predstavlja kuriozitet zbog toga što je u pitanju satirični tekst, a poznato je da su satire, humoreske i karikature kažnjive samo u totalitarnim društvima. Naime, one predstavljaju formu umetničkog izražavanja, pa ovde pored prava na slobodu izražavanja autor ostvaruje i pravo na slobodu umetničkog stvaralaštva, koja je takođe zajemčena Ustavom.

Podsećamo da je Malović, koji je koordinator SNS-a za Južnobanatski i Podunavski okrug i potpredsednik IO ove stranke, nedavno takođe tužio Živkovića, od koga je takođe tražio 500.000 dinara na ime „naknade nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove zbog povrede časti i ugleda“. Predmet tužbe je tekst “Partijska država + provereni kadar = naprednjačko vladanje”.

Malović je istovremeno tužio za uvredu i kolumnistkinju lista Danas Draganu Rakić potražujući 500.000 dinara na ime naknade štete za ublažavanje društvenih boli. On je tužbu podneo zbog kolumne „Šta premijerka radi sa šefom SNS jurišnika“, koju je Danas objavio 25. septembra.

Medijska koalicija podseća da mediji koji nisu od kontrolom vlasti rade u veoma teškim uslovima, sa izuzetno skromnim sredstvima, i ovakve tužbe predstavljaju njihovo finansijsko iscrpljivanje nezavisno od konačne presude.

Podsećamo i na to da je jedan od najvažnijih zahteva koju su novinarska i medijska udruženja uputila Koordinacionoj grupi Vlade Srbije za saradnju sa medijima – da se hitno zaustave sudske kampanje koje se vode protiv medija sa nezavisnom uređivačkom politikom i njihovih novinara.

Iako Malović nije formalno javni funkcioner, on je političar i čovek od čijih odluka zavisi sudbina građana, pa bi po praksi Evropskog suda za ljudska prava morao da trpi viši nivo javne kritike, a sloboda izražavanja mnogo je šira u odnosu na nosioce političkih funkcija.

O ovoj sudskoj kampanji potpisnici saopštenja će obavestiti relevantne međunarodne organizacije.

Beograd-Novi Sad-Niš-Kragujevac, 8. novembar 2018.

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija

Asocijacija Lokal pres

Asocijacija onlajn medija


Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten