Naslovna  |  Info  |  Saopštenja  |  Koalicija: Mladenovac da poništi konkurs zbog nezakonitog preinačenja odluke stručne komisije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

06. 12. 2018.

Koalicija: Mladenovac da poništi konkurs zbog nezakonitog preinačenja odluke stručne komisije

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja oštro protestuje zbog odluke Veća gradske opštine Mladenovac da preinači predlog komisije za ocenjivanje projekata i traži poništavanje Rešenja o raspodeli sredstava za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja na teritoriji opštine Mladenovac do kraja 2018. Pored toga, zbog ove ozbiljne nezakonitosti Koalicija traži i da se ceo konkurs poništi i raspiše novi.

Veće gradske opštine Mladenovac, što se iz rešenja vidi, odlučilo je da preinači odlukukomisije i umesto projekta podnosioca Eva doo, sufinansira projekat podnosioca GIRMS Štampa.

Veće je, naime, suprotno odredbama Zakona o javnom informisanju imedijima i Pravilnika o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblastijavnog informisanja, donelo takvu odluku.Odluka da se projekat podnosioca Eva doo ne podrži obrazložena je time da “ovajštampani medij ne informiše objektivno i nepristrasno građane Mladenovca odešavanjima u gradskoj opštini Mladenovac, što je nedopustivo”.

U obrazloženju seVeće poziva i na “poslednje pisanje ovog medija povodom svečanosti obeležavanjastogodišnjice Mladenovca u Prvom svetskom ratu”.

Sa druge strane Veće odlučuje da podrži projekat GIR MS Štampa pozivajući se na“dugogodišnju saradnju” sa ovim medijem, ujedno ocenjujući ovaj projekat kao jedan odnajkvalitetnijih.

Koalicija novinarskih i medijskih udrženja podseća Veće gradske opštine Mladenovacda za ocenjivanje medijskih projekata nemaju mandat, ali i da su članom 18. Pravilnikao sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnoginformisanja, jasno definisani kriterijumi za ocenjivanje projekata.

Ni „pređašnjasaradnja“, niti način na koji mediji izveštavaju lokalnim svečanostima, nisu nešto štozakon i pravilnik ne uzimaju u obzir kada je ocenjivanje medijskih projekata u pitanju.Koalicija novinarskih i medijskih udruženja očekuje i poziva da se ovim povodom javnooglasi Ministarstvo kulture i informisanja u čijoj je nadležnosti nadzor nad sprovođenjem Zakona o javnom informisanju i medijima.

 

Kragujevac-Beograd-Novi Sad – 6.12. 2018.

 

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja:

Poslovno udruženje Asocijacije lokalnih i nezavisnih medija ‘’ Lokal pres’’

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Udruženje novinara Srbije

Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten