Naslovna  |  Info  |  Saopštenja  |  NUNS: Neprihvatljivo uskraćivanje prava novinarima da predlažu članove Odbora Agencije za borbu protiv korupcije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

28. 02. 2019.

NUNS: Neprihvatljivo uskraćivanje prava novinarima da predlažu članove Odbora Agencije za borbu protiv korupcije

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) izražava najoštrije protivljenje i protest što je Nacrtom Zakona o sprečavanju korupcije novinarskoj struci ukinut status predlagača članova Veća Agencije za borbu protiv korupcije.

Zakonskim nacrtom je predviđeno da se status predlagača ukine novinarima i advokatima. Tim povodom NUNS ukazuje da te dve nezavisne profesije umaju izuzetno važnu ulogu u borbi protiv korupcije i da nema nijednog opravdanog i razumnog razloga da ubuduće novinari i advokati nemaju predstavnike u devetočlanom Veću Agencije za borbu protiv korupcije, inače ključnom telu za rad i kontrolu Agencije.

Namera Ministarstva pravde, koje je predlagač Zakona, da novinarskim udruženjima i Advokatskoj komiri ukine status ovlašćenih predlagača u neskladu je sa preporukama Grupe država protiv korupcije Saveta Evrope (GRECO), a na koje se Ministarstvo pravde poziva.

U aktuelnom Zakonu o Agenciji za borbu protiv korupcije stoji da članove Odbora Agencije bira Narodna skupština na osnovu predloga ovlašćenih predlagača: Administrativnog odbora Narodne skupštine, predsednika Republike, Vlade, Vrhovnog kasacionog suda, Državne revizorske institucije, Zaštitnika građana i Poverenika za informacije od javnog značaja, putem zajedničkog dogovora, Socijalno-ekonomskog saveta, Advokatske komore Srbije i novinarska udruženja, putem zajedničkog dogovora.

Podsećamo da je prošle godine Skupština Srbije na usaglašeni predlog UNS-a i NUNS-a za člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije izabrala novinara Živojina Rakočevića.

Sekretarijat NUNS-a

U Beogradu 28.02.2018.

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten