Naslovna  |  Info  |  Saopštenja  |  Regionalna platforma: Procesuirati i kazniti napadače na Mešanovića
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

17. 05. 2019.

Regionalna platforma: Procesuirati i kazniti napadače na Mešanovića

Sarajevo, 17.5.2019. - Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara koja zastupa više od 8.000 članova, najoštrije osuđuje fizički napad na kamermana Radio-televizije Tuzlanskog kantona Ademira Mešanovića i poziva policiju i nadležne pravosudne organe da u što kraćem vremenskom roku istraže ovaj napad i kazne napadače.

Kamermana Ademira Mešanovića napao je pripadnik privatne firme za obezbeđenje „Cobra“ dok je saostalim novinarskim ekipama snimao deložaciju porodica čija se imanja nalaze u neposrednoj blizinipovršinskog kopa rudnika Kreka. Tom prilikom pripadnik obezbeđenja je iz ruku Mešanovića istrgnuokameru, bacio je u blato i oštetio je, a ostalim novinarskim ekipama potpuno zabranio snimanje ipristup mestu događaja.

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinarasmatra da su napad na Mešanovića, kao i zabrana snimanja novinarskim ekipama nedopustiv akat naslobodu izražavanja i bezbednost rada medijskih profesionalaca, te predstavljaju posebno brutalanpokušaj sprečavanja medija da izveštavaju o događaju od javnog interesa, kakav jeste deložacija isudbina porodica koje žive u blizini rudnika. „Fizički napad na Mešanovića samo je jedan u nizu primjera ugrožavanja temeljnih medijskih slobodau BiH.

Zabrinjavajuće je da iza ovog napada stoji uprava državne kompanije Rudnika uglja Kreka, koja je naredila zabranu snimanja i za tu priliku angažirala privatnu zaštitarku firmu“, objasnio je Marko Divković, predsednik Udruženja BH novinara, podsetivši kako je nekažnjivost napada nanovinare i neefikasno postupanje policijskih i pravosudnih organa postalo praksa u BiH i ozbiljan atakna medijske slobode.„Ova vrsta napada na novinare, dodatno učvršćuje stav Udruženja BH novinari o potrebi hitne izmjenekrivičnih zakona radi efikansijeg i hitnog postupanja pravosuđa u zaštiti prava i sigurnosti novinara“,naglasio je Marko Divković.

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinarapodržava reakciju Udruženja BH novinari u hitnom porcesuiranju napada na Mešanovića. U BiH je,inače, od početka 2019. godine registrovano 20 napada u bazi safejournalists.net.Regionalna platforma još jednom naglašava kako je svaki napad na novinare direktan atak naslobodu informisanja i pravo građana da budu informisani. U skladu sa tim, Platforma će obavestitisve evropske institucije o ovom incidentu i zatražiti njihovu intervenciju u sferi zaštite medijskih sloboda i bezbednosti novinara u regionu Zapadnog Balkana.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Prishtina – Sarajevo- Zagreb, 17.05.2019.

Udruženje/udruga BiH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten