Naslovna  |  Info  |  Saopštenja  |  Regionalna platforma: Hitno procesuirati onlajn pretnje i verbalno nasilje nad Martinom Mlinarević
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

23. 08. 2019.

Izvor: safejournalists.net

Regionalna platforma: Hitno procesuirati onlajn pretnje i verbalno nasilje nad Martinom Mlinarević

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, koja zastupa više od 8.000 članova, najoštrije osuđuje verbalno nasilje i pretnje Martini Mlinarević, blogerki i publicistkinji iz Bosne i Hercegovine, te poziva policiju i nadležne pravosudne organe da hitno istraže ovaj slučaj i kazne osobe koje pozivom na nasilje i govorom mržnje ugrožavaju njenu sigurnost.

Martina Mlinarević je izložena višednevnom, brutalnom nasilju i pretnjama putem društvenih mreža, nakon što je objavila da je naprasno otkazano predstavljanje njenog romana „Huzur“ na tradicionalnom festivalu kulture u zapadnohercegovačkom gradiću Čitluku. Učešće Mlinarević na ovom festivalu je otkazano zbog pritisaka sponzora i osoba bliskih vladajućim strukturama u Hercegovini, koji su od organizatora festivala tražili otkazivanje promocije, iako je ona najavljena  u festivalskom programu i svim materijalima pripremljenim za ovu manifestaciju.

Regionalna platforma smatra da su pretnje blogerki Mlinarević, kao i zabrana promocije njenog romana nedopustiv atak  na slobodu izražavanja, njenu bezbednost i profesionalni integritet,  te predstavljaju posebno brutalan pokušaj sprečavanja Mlinarević da kritički piše o javnim zvaničnicima, pre svih političkim i verskim liderima Hrvata u BiH, ali i o svim drugim političarima koji obavljaju javne funkcije protivno demokratskim vrednostima i interesima  građana BiH.

„Ponavljanje pretnji, govora mržnje i ugrožavanja sigurnosti Martine Mlinarević i njene porodice pokazuju kako policijske strukture i pravosudne institcije u ovoj državi ne rade efikasno na suzbijanju onlajn nasilja. Naprotiv! Izostankom efikasne reakcije, kažnjavanja nasilnika i onih koji šire mržnju, ove institucije ohrabruju i generišu novo nasilje, što predstavlja direktno ugrožavanje i ograničavanje slobode izražavanja u Bosni i Hercegovini“, rekao je Marko Divković, predsednik Udruženja BH novinari. On je posebno naglasio kako se „u ovom slučaju radi i o političkoj cenzuri i uspešnom pokušaju zaustavljanja kritičkih glasova protiv postupaka i odluka javnih zvaničnika u Hercegovini, čime se najozbiljnije dovode u pitanje politička debata i pluralizam mišljenja u celoj BiH“.

Regionalna platforma podržava zahteve Udruženja BH novinari upućene nadležnim policijskim i pravosudnim institucijama u BiH za sprovođenje hitne i profesionalne istrage u ovom slučaju i kažnjavanje osoba koje stoje iza pretnji i poziva na nasilje prema Martini Mlinarević.

Regionalna platforma još jednom naglašava važnost slobode izražavanja i pluralizma informacija za razvoj demokratskog društva i poštovanje prava građana da budu informisani o pitanjima od javnog značaja. U skladu s tim, Platforma će obavestiti sve evropske institucije o ovom incidentu i zatražiti njihovu intervenciju u sferi zaštite slobode govora i mišljenja u regiji Zapadnog Balkana.

 

Skoplje – Beograd – Podgorica – Prishtina – Sarajevo- Zagreb

Udruženje/udruga BiH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije


Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 23/08/2019

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten