Naslovna  |  Info  |  Saopštenja  |  Regionalna platforma: Neprihvatljiv tretman prema ekipi Radio Beograda od strane Kosovske policije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

10. 10. 2019.

Izvor: safejournalist.net

Regionalna platforma: Neprihvatljiv tretman prema ekipi Radio Beograda od strane Kosovske policije

Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara snažno osuđuje zadržavanje ekipe prvog programa Radio Beograda od strane Kosovske policije u južnoj Mitrovici u petak 4. oktobra.

Kako smo informisani, Kosovska policija je zaustavila službeni auto novinarske ekipe i detaljno ga pretražila. Prema tvrdnjama Kosovske policije tokom identifikacije i kontrole novinara, jedan od članova ekipe imao je identifikacioni znak sa natpisom Povratak 7. septembar 2019. Sa pečatom Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije. Identifikacioni znak je zapravo pres akreditacija za dogadjaj pod nazivom Povratak  koji je organizovalo Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije 7. septembra. Kosovska policija je zbog detaljnije identifikacije poslala novinare u policijsku stanicu. Nakon što su završili verifikaciju, administrativnu i zakonsku proceduru, novinari su pušteni posle više od pet sati.

Udruženja i sindikat sa Zapadnog Balkana snažno protestuju zbog ovakovog postupanja prema novinarima i ocenjuju to kao neprihvatljivo kršenje medijskih sloboda i ugrožavanje novinara u obavljanju njuhovog posla. Podsećamo Kosovsku policiju da su ovakve akcije protivne svim evropskim standardima kada su u pitanju medijske slobode.

Regionalna platforma zahteva od nadležnih institucija na Kosovu da istraže postupak policije u ovom slučaju. Takođe, pozivamo Kosovsku policiju da se izvini našim kolegama zbog neprihvatljivog ugrožavanja njihovog posla.

Platforma će o ovom slučaju obavestiti međunarodne institucije i organizacije i tražiti da osiguraju slobodu kretanja i bezbedan rad novinara na Kosovu bez obzira iz kog medija dolaze.

Skoplje – Beograd – Podgorica –Sarajevo – Zagreb, 10.10.2019.

Udruženje/udruga BiH novinari
Sindikat medija Crne Gore
Hrvatsko novinarsko društvo
Udruženje novinara Makedonije
Nezavisno udruženje novinara Srbije

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten