Naslovna  |  Info  |  Saopštenja  |  Regionalna platforma zahteva hitnu istragu nadležnih institucija o pretnjama novinaru „Žurnala“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

24. 10. 2019.

Regionalna platforma zahteva hitnu istragu nadležnih institucija o pretnjama novinaru „Žurnala“

Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, koja zastupa više od 8.000 članova, najoštrije osuđuje pretnje upućene novinarima online magazina Žurnal, nakon serije tekstova o mogućim međunarodnim kriminalnim radnjama povezanim sa pranjem novca i narko-kartelima.

U video poruci, koju je snimila i poslala osoba pod imenom Mirza Gačanin sa mestom boravka u Holandiji, autoru tekstova Avdi Avdiću poručeno je kako će ga zbog njegovih tekstova „pretraživati po kanalima“.

Regionalna platforma izražava veliku zabrinutost zbog pretnji i direktnog ugrožavanja sigurnosti i života novinara Avde Avdića. U vremenu kada napadi na novinare ne samo u zemljama Zapadnog Balkana, nego i čitave Evrope i sveta, poprimaju sve intenzivnije i ozbiljnije razmere, smatramo da  ovakve pretnje treba shvatiti najozbiljnije, a policija i pravosudne institucije moraju preduzeti efikasne, zakonske mere koje će osigurati zaštitu novinara i sankcionirati osobu koja je poslala preteću video poruku.

 -BH novinari odlučno zahtevaju od nadležnih policijskih organa i tužilaštva u Bosni i Hercegovini preduzimanje svih zakonskih ovlašćenja i mera zaštite bezbednosti novinara, kao i da putem međunarodne pravne pomoći zatraže saradnju sa policijom iz Holandije kako bi se sankcionisala osoba koja je poslala preteću video poruku. Takođe, BH novinari  i Linija za pomoć novinarima će obavestiti međunarodne organizacije za zaštitu slobode medija i sigurnosti novinara o ovom slučaju i zatražiti njihovu reakciju – izjavio je Marko Divković, predsednik Udruženja BH novinari.

Pretnje novinaru Žurnala i njegovoj porodici predstavljaju istovremeno i brutalan atak na slobodu izražavanja i slobodu medija. Bilo kakve pretnje i pritisci ne smeju biti sredstvo obračuna sa medijima i iskazivanja nezadovoljstva načinom na koji novinari pišu o određenim osobama ili temama.

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara poziva sve nadležne institucije u Bosni i Hercegovini i na međunarodnom nivou da sprovedu hitnu i efikasnu istragu o ovom incidentu, te da u međuvremenu preduzmu sve odgovarajuće mere kako bi se zaštitila sigurnost novinara Avdića i njegove porodice.  

 

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

 

Sarajevo – Podgorica – Zagreb – Priština – Skoplje – Beograd

 

Udruženje/udruga BiH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten