Naslovna  |  Info  |  Saopštenja  |  Regionalna platforma: Napadi i “crne liste” novinara su neprihvatljivi
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

19. 12. 2019.

Regionalna platforma: Napadi i “crne liste” novinara su neprihvatljivi

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, koja zastupa više od 8.000 članova, traži od srpskih vlasti brze odgovore o tome ko je istraživačkog novinara Stevana Dojčinovića stavio na “crnu listu”, što je rezultiralo zadržavanjem Dojčinovića u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) i deportacijom u Srbiji. Istovremeno, osuđuje neprihvatljiv fizički napad na novinara Ensara Ramadanija od strane vršioca dužnosti ministra trgovine i industrije Kosova Endrita Shala.

Dana 17.12. Stevan Dojčinović, urednik Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK), bio je na putu za UAE kako bi govorio na Konferenciji država potpisnica Konvencije Ujedinjenih nacija protiv korupcije. Lokalna policija ga je zadržala po dolasku na međunarodni aerodrom u Abu Dabiju. Posle 12 sati zadržavanja, Dojčinović je u pratnji policije deportovan u Srbiju. KRIK je izvestio da je aerodromska policija rekla Dojčinoviću da su imigracijske vlasti iz UAE zabranile ulazak zbog njegovog pojavljivanja na “međunarodnoj crnoj listi”:

„Kazali su da me nisu Ujedinjeni Arapski Emirati stavili na crnu listu već da je to bio zahtev neke druge Vlade, ali mi nisu rekli koje“, rekao je Dojčinović. Ovo je drugi put da je Dojčinović priveden i deportovan, 2015. godine deportovan je iz Moskve i zabranjen mu je ulazak u Rusiju do 2020. Kao i u slučaju UAE, nije dobio nikakvo obrazloženje za takav potez.

„Mi smo zatražili od Ministarstva spoljnih poslova Srbije da pribavi i objavi zvanične dokumente u kojima se preciziraju razlozi zašto je Dojčinoviću zabranjeno da uđe u UAE, da bude pritvoren i deportovan“ – rekao je Željko Bodrozic, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije, i dodao da država takođe mora zatražiti pojašnjenja od vlade UAE o postojanju takozvane “međunarodne crne liste” na kojoj se nalaze i novinari i objaviti.

Istog dana novinara Ensara Ramadanija fizički je napao Endrit Shala, vršilac dužnosti ministra trgovine i industrije Kosova. Incident se dogodio dok je Ramadani bio u Univerzitetskom kliničkom centru Kosova da izveštava o stanju Luana Malokua, koji je u istoj političkoj stranci kao i Shala. Shala je tražio telefon od novinara i nakon što je Ramadani odbio da to učini, Shala ga je fizički napao, udarajući ga u lice. Kosovska policija istražuje slučaj.

„Pozdravljamo interesovanje kosovske policije za ovaj slučaj, ali ističemo važnost nepristrasne i brze istrage – napadi na novinare nisu prihvatljivi, a činjenica da je to uradio politički predstavnik čini ovaj slučaj još više zabrinjavajućim“ – rekla je Gentiana Begolli, predsednica Udruženja novinara Kosova.

Regionalna platforma pridružuje se NUNS-u u zahtevima upućenim srpskim vlastima i upozorava nacionalne i međunarodne institucije da postojanje „crnih lista“ novinara podriva demokratiju, slobodu izražavanja, kretanja i informisanja i kao takve nisu prihvatljive.

Još važnije, podržava AJK u naporima da zaštiti novinare i poziva kosovske vlasti da brzo deluju, istraže napad na Ramadanija i sankcionišu Shala u skladu sa nacionalnim zakonima. Platforma naglašava dodatnu ozbiljnost i važnost ovog slučaja zbog umešanosti vršioca dužnosti ministra Shale i poziva kosovske zvaničnike da sankcionišu Shala ako se dokaže krivim, javno ga osude i tako prenesu poruku da takvo ponašanje nije prihvatljivo na bilo kom nivou.

Svaki napad na novinara predstavlja napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

 

Sarajevo – Podgorica – Zagreb – Priština – Skoplje – Beograd, 19.12.2019.

Udruženje/udruga BiH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten