Naslovna  |  Info  |  Saopštenja  |  Severna Makedonija: Troje novinara primilo online pretnje
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

08. 05. 2020.

Severna Makedonija: Troje novinara primilo online pretnje

Nakon što je Miško Ivanov, novinar TV24, objavio informaciju o pretnji koju je dobio putem društvene mreže Facebook, još dve novinarke Aneta Dodevska i Nataša Stojanovska su otkrile da su i one takođe dobile poruke sličnog sadržaja.

Novinar TV24 Ivanov je 6. maja, ubrzo nakon što je uradio intervju sa Hristijanom Mickoskim i Zoranom Zaevim, liderima najveće makedonske političke partije, primio preteću poruku koja sadrži vulgarni rečnik i govor mržnje. Ivanov je brzo reagovao objavljivanjem ove informacije na ličnom Facebook profilu. Ubrzo nakon toga Dodevska i Stojanovska su objavile da su i  one takođe bile meta sličnih poruka. Ovaj slučaj novinari nisu prijavili policiji, ali je Udruženje novinara Makedonije pozvalo Ministarstvo unutrasnjih poslova i Javnog tužioca da deluju i sprovedu brzu istragu.

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara – SafeJournalists.net – koja broji više od 8.200 članova i članica, najoštrije osuđuje verbalne pretnje i vređanje Ivanova, Dodevske i Stojanovske. Udruženje novinara Makedonije je u toku prethodne nedelje upozorilo da bi trend smanjenja broja pretnji upućenih novinarima/kama  mogao da prestane uoči prevremenih parlamentarnih izbora zakazanih za ovo leto.

Prijetnje i govor mržnje nisu deo slobode govora i mogu imati ozbiljne posledice i izazvati samocenzuru kod novinara/ki – rekao je Mladen Čadikovski, predsjednik Udruženja novinara Makedonije i dodao da institucionalno tolerisanje pretnji koje se upućuju novinarima/kama motiviše prestupnike da budu još agresivniji i ako se ne suzbije može imati tragične posledice.

Safejournalists.net pridružuje se svom članu, Udruženju novinara Makedonije u zahtevu za brzom akcijom nadležnih institucija – država ima obavezu da obezbedi efikasan sistem za prevenciju i sankcionisanje nasilja nad novinarima. Efikasna istraga i identifikacija počinilaca poslaće jasnu poruku da Državno tužilaštvo ozbiljno shvata pretnje novinarima. Sankcioniranje počinilaca pokazaće da takvo ponašanje nije prihvatljivo u demokratskom društvu.

SafeJournalist.net će obavestiti sve relevantne domaće i međunarodne institucije o ovom slučaju.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

 

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 08.05.2020.

 

Udruženje BH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije


Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten