Naslovna  |  Info  |  Saopštenja  |  SafeJournalists: Prećeno hrvatskoj ekipi TV N1
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

19. 10. 2020.

SafeJournalists: Prećeno hrvatskoj ekipi TV N1

Verbalni napad na ekipu TV N1 i njihovu sagovornicu dogodio se neposredno pre direktnog prenosa i snimljen je. Pored verbalnog napada, počinioci su naredili svom psu dobermanu „tu sedi, čekaj napad“, čime su dodatno zastrašili medijsku ekipu.

Dok su se pripremali za direktan prenos u Zagrebu, 14. oktobra, novinarka TV N1 Matea Dominiković, snimatelj Ivan Teskera i profesorka Alemka Markotić, direktorka Klinike za infektivne bolesti, verbalno su napadnuti jer nisu nosili zaštitne maske. Iako su uslovi snimanja bili u skladu sa postojećim zdravstvenim merama koje je uvela hrvatska Vlada, par - koji je Dominković opisala kao „vidno alkoholisane“ - vikao je pretnje i teške uvrede. U jednom trenutku naredili su svom psu rase doberman „tu sedi čekaj napad“. Nepoznati par je otišao nakon što je Ivan Teskera pokušao da smiri situaciju, a prof. Markotić rekla da će pozvati policiju.

U izjavi za SafeJournalists Tihomir Ladišić, programski direktor TV N1, rekao je da je ovaj napad nedopustiv u svakom smislu

 „Takvi napadi mogli bi se sprečiti samo preventivnim zajedničkim delovanjem i jasnim pokazivanjem, kao društvo, da su takve stvari neprihvatljive. TV N1 će, kao i do sada, nastaviti da izveštava o takvim napadima na novinare i pružaće podršku svim našim kolegama “- rekao je Ladišić za SafeJournalists.

Hrvatsko novinarsko društvo izjavilo je da je ovaj verbalni napad samo jedan od mnogih sa kojima su se hrvatski novinari suočili ove godine.

“HND već godinama protestuje protiv krajnje neprimerenog i ponekad sramnog ponašanja prema novinarima“ - rekao je Hrvoje Zovko, predsednik HND-a. Zovko je dalje nabrajao incidente kao što su napadi na Živanu Šušak ŽivkovićIvanu Sivro, Andreu Topićekipe HRT-a i Index.hr-a i dodao - „U isto vreme je HND pozvao vladine zvaničnike da reaguju i javno osude takve incidente verujući da će se u suprotnom takva neprijateljska atmosfera preliti na ulice. Još uvek nema odgovarajuće reakcije vlasti “.

Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu HND u osudi pretnji Matei Dominiković i Ivanu Teskeri, kao i profesorki Markotić. Posebno je zabrinjavajuće to što je HND izvestio o porastu neprimerenog ponašanja visokih zvaničnika prema novinarima, što je posebno zabrinjavajuće. Negovanje takve atmosfere i postojeća nekažnjivost šalje zastrašujuću poruku novinarima i podstiču incidente poput onog koji se dogodio 14. oktobra. Mreža SafeJournalists očekuje brzu reakciju i sankcionisanje počinilaca ovog incidenta od strane hrvatskih vlasti.

Mreža SafeJournalists će obavestiti sve relevantne domaće i međunarodne  aktere o ovom slučaju.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Skoplje – Zagreb, 17.10.2020.

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten