Naslovna  |  Info  |  Saopštenja  |  Zahtev predsedniku i premijeru Srbije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

03. 03. 2008.

Zahtev predsedniku i premijeru Srbije

Država odgovorna za zaštitu slobode izražavanja i slobode medija...

Proglašenje nezavisnosti Kosova uvelo je Srbiju u jednu od najtežih kriza u njenoj modernoj istoriji. Očekivane i razumljive proteste građana Srbije, na žalost, dodatno dramatizuju manifestacije koje ugrožavaju prava građana na normalan život i rad i prete da zemlju uvuku u anarhiju.

Poslednjih dana fizičkom i verbalnom nasilju neposredno su izložene medijske kuće i novinari. Sedam i po godina posle demokratskih promena u Srbiji, novinari se ponovo optužuju za manjak patriotizma, pa čak i nacionalnu izdaju, samo zato što rade svoj posao i pružaju građanima mogućnost da budu objektivno i pravovremeno informisani. Huligani su fizički nasrtali na izveštače B92, Bete, Blica, Studija B, Večernjih novosti, Foneta, RTS-a... kao i na reportere stranih medija. Činjenica je da nasilničko ponašanje prema medijima otvoreno podržavaju i podstiču pojedini partijski i državni funkcioneri, a da se tome gotovo niko javno ne protivi. Ponovo se stvara atmosfera linča.

Novinari nisu kreatori državne politike. Za posledice političkih odluka, pre svih, odgovornost treba da podnesu političari i državni funkcioneri koje su na to svojim glasovima obavezali građani na izborima. Zato je neprihvatljivo da se za divljanje i pljačku tokom velikog protesta u Beogradu okrivljuju novinari koji su zapravo bili žrtve huligana. Za ulično nasilje, paljenje ambasada, razbijanje banaka i pljačku trgovina najodgovorniji su sami nasilnici i, posebno, organizatori mitinga, a ne oni čiji je posao da o svemu tome informišu javnost.

Zahtevamo da se javno izjasnite protiv nasilnika i nasilništva, i da od nadležnih organa zahtevate da preduzmu sve zakonom predviđene mere i aktivnosti kako bi se osigurala imovina, bezbednost i prava svih građana. Posebno zahtevamo da državni organi preduzmu sve kako bi se obezbedili uslovi za nesmetani rad medija i novinara.

Tražimo i da se najodlučnije založite za zaštitu novinarske profesije i za sankcionisanje svih onih koji fizički nasrću na novinare. Istina često može biti neprijatna, ali novinari nikada ne smeju biti kažnjavani zato što rade svoj posao.

Smatramo vas odgovornim za atmosferu u kojoj se novinari ne osećaju sigurno i slobodno i smatraćemo vas odgovornim ako se nastave fizički napadi na novinare i ugrožavanje njihovih života.

Učesnici okruglog stola „Mediji u kriznim situacijama“
U Beogradu, 28. februara 2008. godine


Zahtev su do sada podržali:

Nezavisno udruženje novinara Srbije
Udruženje novinara Srbije
Nezavisno društvo novinara Vojvodine
ANEM

Redakcije:

24 sata
Beta
B92
Blic
Danas
Ekonomist
FoNet
Građanski list
Nedeljni telegraf
PG Mreža
Radio 021
Radio-televizija Kragujevac
Republika
VIN
Vreme

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten