NUNS :: Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/rss.html sr http://nuns.rs/img/logo.png NUNS :: Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/rss.html Regionalna platforma: Osuđujemo pretnje i uvrede novinarkama u Severnoj Makedoniji http://nuns.rs/info/statements/46187/regionalna-platforma-osudjujemo-pretnje-i-uvrede-novinarkama-u-severnoj-makedoniji.html Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, koja zastupa više od 8.000 članova, snažno osuđuje pretnje i uvrede koje je Emil Jakimovski uputio novinarkama Meri Jovanovskoj, urednici portal A1on.mk i Iskri Korovešovskoj, urednici televizije Alfa ]]> Dve novinarke su prošle nedelje primile pretnje koje im je putem interneta uputio Jakimovski koje su prijavljene policiji. U porukama koje je Jordanovska objavila, pretio joj je da će joj “organizovati pogreb”, nazvao je “Sorospijom” i koristio drugi govor diskriminacije zasnovane na polu. Prema izjavi Korovešovske, slične pretnje i uvrede poslao je i njoj.

Predsednik Udruženja novinara Makedonije (UNM) Mladen Čadikovski osudio je ove pretnje i pozvao nadležne institucije da istraže slučaj. „Komunicirali smo sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i oni su obećali da će istražiti ove pretnje protiv dve novinarke. Zahtevamo da Javno tužilaštvo igra aktivnu ulogu u brzoj istrazi ovih pretnji da bi se sprečili slični slučajevi u budućnosti “, rekao je Čadikovski.

„Činjenica koja zabrinjava u oba slučaja je da ove pretnje sadrže elemente rodne diskriminacije“, rekao je Čadikovski i dodao da je takav pritisak na žene novinarke ozbiljna prepreka slobodi izražavanja, slobodi medija i pravu građana da budu informisani.

Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara podržava UNM u naporima da zaštiti novinare i slobodu govora i osudjuje pretnje i uvrede upućenje dvema novinarkama. Pozivamo nadležne institucije da adekvatno reaguju i da jasno osude pretnje Jordanovskoj i Korovešovskoj. Platforma će poslati pisma o zabrinutosti svim relevantnim institucijama u Severnoj Makedoniji, tražeći od njih da hitno i temeljno istraže sve činjenice o tim slučajevima i počnu da postupaju u skladu s tim.

Napad i pretnja novinarima direktan je napad na slobodu izražavanja i pravo građana da budu informisani.

 

Sarajevo – Podgorica – Zagreb – Priština – Skoplje – Beograd, 14.01.2020.

 

Udruženje/udruga BiH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

]]>
Wed, 15 Jan 2020 13:32:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/46187/regionalna-platforma-osudjujemo-pretnje-i-uvrede-novinarkama-u-severnoj-makedoniji.html
Regionalna platforma: Zaustaviti napade na novinare http://nuns.rs/info/statements/46175/regionalna-platforma-zaustaviti-napade-na-novinare.html Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, koja zastupa više od 8.000 članova, zahteva od crnogorske policije i tužilaštva da prestanu da hapse novinare u toj državi pod izgovorom da šire paniku objavljivanjem lažnih vesti. U isto vreme osuđuje ponašanje i fizički napad prema ekipi Arbresh.info na Kosovu od strane osobe u Simićevoj pratnji, za koju napadnuta novinarka tvrdi da je njegovo obezbeđenje. ]]>

Novinari Dražen Živković i Gojko Raičević su privedeni u nedelju veče i zadržani zato što su objavili vest da je došlo do eksplozije u zvaničnoj državnoj rezidencijalnoj vili “Gorica” u Podgorici. Policija je kasnije to demantovala ističući da nije bilo eksplozije ali da jeste došlo do određenog kvara na elektroinstalacijama. Crnogorska policija i tužilaštvo tvrde da su Raičević i Živković, koji su pušteni na slobodu nakon saslušanja, tim tekstom izazvali paniku i nered. Portali na kojima su oni urednici (In4S i Borba) su odmah preneli policijski demanti sporne vesti.

“Nakon što je pre nekoliko dana, sa istim optužbama, privedena novinarka Anđela Đikanović, policija i tužilaštvo su uradili istu, nedopustivu stvar. Oštro osuđujemo ovakav odnos prema novinarima i apelujemo i na policiju i na tužilaštvo da prestanu sa ovom praksom. Crna Gora ionako ne radi dovoljno kada su u pitanu sloboda medija i bezbednost novinara i ovo je samo veliki korak unazad”, kazala je predednica Sindikata medija Marijana Camović.

U isto vreme, novinarska ekipa Arbresh.info iz Prištine fizički je napadnuta tokom izveštavanja o poseti predsednika Skupštine Kosova i potpredsednika Srpske liste, Slavka Simića u selu Prilužje u opštini Vučitrn.

Prema izveštaju portala Arbresh.info Simić je posetio srednju školu, a kasnije i opštinu Prilužje. Ekipi Arbresh.info onemogućen je ulazak na sastanke dok je srpskim medijima bilo dozvoljeno prisustvo.

Prema izjavi novinarke Elmedine Ballazhi, napadnuta je od strane osobe iz Simićevog obezbeđenja, koji ju je udario laktom u grudi i zatvorio vrata pred njom i snimateljima. Nakon dva održana sastanka, Simić je ponovo odbio da razgovara sa novinarkom Ballazhi, a u pismenom odgovoru za Arbresh.info je negirao da je osoba koja je napala novinarku deo njegovog obezbeđenja.

,,Napadi moraju prestati. Štaviše, državni zvaničnici treba da pomognu svim novinarima u fer i nepristrasnom izveštavanju’’ rekla je Gentiana Begolli Pustina, predsednica Asocijacije novinara Kosova.

Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara daje podršku kolegama iz Sindikatu medija Crne Gore i  Udruženja novinara Kosova u nastojanjima da se izbore sa nečuvenim pritiskom na profesiju koji dolazi od državnih organa i pridružuje se zahtevima da se prestane sa hapšenjem novinara.

Podsećamo da je svaki napad na novinare napad na javni interes, demokratiju i ljudska prava. Platforma će izvestiti sve evropske institucije o ovim incidentima i zatražiti njihovu intervenciju u oblasti bezbednosti novinara u regionu zapadnog Balkana.

Sarajevo – Podgorica – Zagreb – Priština – Skoplje – Beograd, 14.01.2020.

 

Udruženje/udruga BiH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije


, Podgorica, Priština, 14/01/2020]]>
Tue, 14 Jan 2020 16:44:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/46175/regionalna-platforma-zaustaviti-napade-na-novinare.html
NUNS: Otkriti motive obijanja redakcije portala Kolubarske.rs http://nuns.rs/info/statements/46162/nuns-otkriti-motive-obijanja-redakcije-portala-kolubarskers.html Nezavisno udruženje novinara Srbije izražava zabrinutost zbog obijanja redakcije portala Kolubarske.rs u Valjevu, najoštrije osuđuje taj vandalski čin i zahteva da policija i tužilaštvo hitno identifikuju počinioce i njihove motive. ]]> Urednica portala Darija Ranković ispričala je za NUNS da su nepoznate osobe provalile u redakciju kroz razbijeni dvorišni prozor. Iz redakcije koja se nalazi u centru Valjeva i koja je jasno označena, vandali nisu odneli ništa, ali su ostavili tragove - ispreturane fioke radnih stolova i po podu razbacane papire i predmete.

"Utisak je da papire nisu pretraživali, jer je jedna najveća gomila ostala na stolu nedirnuta. Ništa nije odneto ali su iz gradske policije najavili da će podneti krivičnu prijavu za pokušaj  teške krađe, valjda zbog načina na koji je izvršena provala", rekla je Darija Ranković za NUNS.

Rešavanje slučaja i utvrđivanje motiva za provalu važni su zbog specifičnosti slučaja kao veoma ozbiljnog oblika zastrašivanja i napada na novinare. Ranković smatra da je reč upravo o pokušaju zastrašivanja članova redakcije medija koji se trudi da profesionalno informiše javnost o svim važnim temama, kao što su korupcija, nenamensko trošenje budžetskog novca i druge zloupotrebe.

Podsećamo da su Kolubarske često bile meta uvredljivih komentara, pretnji i drugih pritisaka koje je NUNS javno osuđivao.

 

NUNS

 

Beograd 13.1.2020.

]]>
Mon, 13 Jan 2020 16:45:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/46162/nuns-otkriti-motive-obijanja-redakcije-portala-kolubarskers.html
NUNS: Informer laže da je novinar Vuk Cvijić stranački angažovan http://nuns.rs/info/statements/46140/nuns-informer-laze-da-je-novinar-vuk-cvijic-stranacki-angazovan.html Nezavisno udruženje novinara Srbije upozorava javnost da je tabloid Informer nizu neistina koje od osnivanja svakodnevno objavljuje dodao i laž da je naš kolega Vuk Cvijić član Glavnog odbora Narodne stranke. ]]> Urednici Informera su u današnjem izdanju objavili članak o Cvijiću, navodeći da je ''novinar nedeljnik NIN u GO stranke Vuka Jeremića", a da ni njega, a ni Jeremića nisu pozvali i proverili istinitost informacije.

Podsećamo da je Informer za samo tri meseca (jul, avgust, septembar 2019) čak 296 puta prekršio Kodeks novinara Srbije, prema najnovijem izveštaju o monitoringu kršenja novinarske etike u dnevnim novinama u Srbiji.

NUNS već godinama skoro svakodnevno upozorava javnost da mnogi mediji u Srbiji, a među njima i Informer, gaze sve postulate profesije i gnusnim dezinformacijama obasipaju javnost, a sve u službi propagande vladajuće partije, i da time prave nemerljivu štetu novinarstvu a i društvu uopšte.

Vuk Cvijić je jedan od najboljih novinara u zemlji, nagrađivan i pohvaljivan zbog angažovanog i hrabrog rada na razotkrivanju brojnih afera, i NUNS mu kao svom uvaženom članu pruža punu podršku. Očekujemo da kolega Cvijić, bez obzira na plansku difamaciju i uvrede kojima je izložen, nastavi da radi u javnom interesu i na čast profesije.

NUNS
11.01.2020.

]]>
Sat, 11 Jan 2020 19:54:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/46140/nuns-informer-laze-da-je-novinar-vuk-cvijic-stranacki-angazovan.html
NUNS: Sankcionisati Informer i Srpski telegraf zbog grubog kršenja zakona http://nuns.rs/info/statements/46060/nuns-sankcionisati-informer-i-srpski-telegraf-zbog-grubog-krsenja-zakona.html Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije osuđuje sraman uređivački potez tabloida Informer i Srpski telegraf koji su u današnjim izdanjima objavili navodne iskaze višestruko osuđivanog zločinca Ninoslava Jovanovića, čime su grubo prekršene zakonske i etičke norme o privatnosti i dostojanstvu maloletne devojčice – žrtve Jovanovića. ]]> NUNS poziva nadležno tužilaštvo da protiv pomenutih tabloida preduzme odgovarajuće sankcije jer su najgrublje prekršili Zakon o javnom informisanju i medijima nalaže da se „opisom scene nasilja u mediju ili medijskom sadržaju ne sme povrediti dostojanstvo žrtve nasilja“.

Podsećamo da su ovim tekstovima dva tabloida, inače poznata po upornom nepoštovanju novinarske etike, grubo prekršili I Kodeks novinara Srbije koji novinare i urednike obavezuje da poštuju i štite prava i dostojanstvo dece, žrtava zločina.

NUNS poziva i Ministarstvo kulture i informisanja da javno osudi sramnu uređivačku politiku Informera i Srpskog telegrafa i u skladu sa svojim nadležnostima podnese prijave tužilaštvu zbog skandaloznog kršenja zakona.

 

NUNS

Bograd 9.01.2020.

]]>
Thu, 9 Jan 2020 12:54:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/46060/nuns-sankcionisati-informer-i-srpski-telegraf-zbog-grubog-krsenja-zakona.html
Regionalna platforma: Pritvorenu novinarku odmah pustiti na slobodu http://nuns.rs/info/statements/46014/regionalna-platforma-pritvorenu-novinarku-odmah-pustiti-na-slobodu.html Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, koja zastupa više od 8.000 članova, zahteva da se crnogorska novinarka Anđela Đikanović hitno pusti iz pritvora i da se svi eventualni postupci protiv nje vode dok je na slobodi. ]]> Đikanović je privedena i kasnije odlukom tužilaštva zadržana do 72 sata zbog sumnje da je izvršila krivično delo izazivanje panike i nereda nakon što je objavila da će na Badnji dan crnogorskoj policiji biti na raspolaganju i 250 pripadnika ROSU – specijalne kosovske jedinice. 
Tu vest je ubrzo demantovala Vlada Crne Gore. FOS medija, portal čija je Đikanović i glavna uredica, je oko sat nakon objavljivanja sporne vesti tu informaciju povukao i izvinio se zbog njenog objavljivanja.


Uveče 5. januara Đikanović je privedena i dalje se nalazi u pritvoru.

“Privođenje i zadržavanje novinarke smatramo pretjeranom reakcijom crnogorskog tužilaštva i tražimo da se ona odmah pusti i ukoliko dođe do pokretanja bilo kakvog postupka da joj bude dozvoljeno da se brani sa slobode. Tenzije u Crnoj Gori ovih dana su svakako velike ali hapšenje novinara neće doprinijeti njihovom snižavanju”, kazala je predsednica Sindikata medija Crne Gore Marijana Camović.
Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara smatra da je nedopustivo hapsiti novinare, a u ovom slučaju napominjemo da je Đikanović spornu vest povukla odmah nakon što je ona demantovana, odnosno sat nakon objavljivanja što je prekratak period da se izazove panika u Crnoj Gori.

Takođe, odmah se izvinila zbog netačne informacije i na taj način pokazala da joj nije bila namera da izazove paniku i nerede.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo- Zagreb

06.01.2020.

]]>
Tue, 7 Jan 2020 18:24:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/46014/regionalna-platforma-pritvorenu-novinarku-odmah-pustiti-na-slobodu.html
NUNS osudio promovisanje zločinca u Kuriru http://nuns.rs/info/statements/46010/nuns-osudio-promovisanje-zlocinca-u-kuriru.html Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije osuđuje tekst u Kuriru u kojem se praktično promoviše višestruki osuđivani zločinac Ninoslav Jovanović i to istovremeno dok se za njime intenzivno traga zbog ozbiljne sumnje da je oteo 12-godišnju devojčicu. ]]> NUNS ukazuje da je Kurir tekstom najavljenim kao "ispovest monstruma" višestruko i najgrublje prekršio profesionalnu novinarsku etiku. Pre svega, ovakvim tekstom uredništvo Kurira pokazuje potpuno odsustvo saosećanja sa nestalom devojčicom i njenom porodicom čime demonstrira spremnost da po svaku cenu privuče pažnju javnosti.

Na taj način grubo se zloupotrebljava sloboda informisanja i degradira ionako narušen ugled novinarstva u Srbiji.

Sekretarijat NUNS-a

U Beogradu 27.12.2019.

]]>
Fri, 27 Dec 2019 14:22:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/46010/nuns-osudio-promovisanje-zlocinca-u-kuriru.html
Regionalna platforma: Napadi i “crne liste” novinara su neprihvatljivi http://nuns.rs/info/statements/45906/regionalna-platforma-napadi-i-crne-liste-novinara-su-neprihvatljivi.html Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, koja zastupa više od 8.000 članova, traži od srpskih vlasti brze odgovore o tome ko je istraživačkog novinara Stevana Dojčinovića stavio na “crnu listu”, što je rezultiralo zadržavanjem Dojčinovića u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) i deportacijom u Srbiji. Istovremeno, osuđuje neprihvatljiv fizički napad na novinara Ensara Ramadanija od strane vršioca dužnosti ministra trgovine i industrije Kosova Endrita Shala. ]]> Dana 17.12. Stevan Dojčinović, urednik Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK), bio je na putu za UAE kako bi govorio na Konferenciji država potpisnica Konvencije Ujedinjenih nacija protiv korupcije. Lokalna policija ga je zadržala po dolasku na međunarodni aerodrom u Abu Dabiju. Posle 12 sati zadržavanja, Dojčinović je u pratnji policije deportovan u Srbiju. KRIK je izvestio da je aerodromska policija rekla Dojčinoviću da su imigracijske vlasti iz UAE zabranile ulazak zbog njegovog pojavljivanja na “međunarodnoj crnoj listi”:

„Kazali su da me nisu Ujedinjeni Arapski Emirati stavili na crnu listu već da je to bio zahtev neke druge Vlade, ali mi nisu rekli koje“, rekao je Dojčinović. Ovo je drugi put da je Dojčinović priveden i deportovan, 2015. godine deportovan je iz Moskve i zabranjen mu je ulazak u Rusiju do 2020. Kao i u slučaju UAE, nije dobio nikakvo obrazloženje za takav potez.

„Mi smo zatražili od Ministarstva spoljnih poslova Srbije da pribavi i objavi zvanične dokumente u kojima se preciziraju razlozi zašto je Dojčinoviću zabranjeno da uđe u UAE, da bude pritvoren i deportovan“ – rekao je Željko Bodrozic, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije, i dodao da država takođe mora zatražiti pojašnjenja od vlade UAE o postojanju takozvane “međunarodne crne liste” na kojoj se nalaze i novinari i objaviti.

Istog dana novinara Ensara Ramadanija fizički je napao Endrit Shala, vršilac dužnosti ministra trgovine i industrije Kosova. Incident se dogodio dok je Ramadani bio u Univerzitetskom kliničkom centru Kosova da izveštava o stanju Luana Malokua, koji je u istoj političkoj stranci kao i Shala. Shala je tražio telefon od novinara i nakon što je Ramadani odbio da to učini, Shala ga je fizički napao, udarajući ga u lice. Kosovska policija istražuje slučaj.

„Pozdravljamo interesovanje kosovske policije za ovaj slučaj, ali ističemo važnost nepristrasne i brze istrage – napadi na novinare nisu prihvatljivi, a činjenica da je to uradio politički predstavnik čini ovaj slučaj još više zabrinjavajućim“ – rekla je Gentiana Begolli, predsednica Udruženja novinara Kosova.

Regionalna platforma pridružuje se NUNS-u u zahtevima upućenim srpskim vlastima i upozorava nacionalne i međunarodne institucije da postojanje „crnih lista“ novinara podriva demokratiju, slobodu izražavanja, kretanja i informisanja i kao takve nisu prihvatljive.

Još važnije, podržava AJK u naporima da zaštiti novinare i poziva kosovske vlasti da brzo deluju, istraže napad na Ramadanija i sankcionišu Shala u skladu sa nacionalnim zakonima. Platforma naglašava dodatnu ozbiljnost i važnost ovog slučaja zbog umešanosti vršioca dužnosti ministra Shale i poziva kosovske zvaničnike da sankcionišu Shala ako se dokaže krivim, javno ga osude i tako prenesu poruku da takvo ponašanje nije prihvatljivo na bilo kom nivou.

Svaki napad na novinara predstavlja napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

 

Sarajevo – Podgorica – Zagreb – Priština – Skoplje – Beograd, 19.12.2019.

Udruženje/udruga BiH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

]]>
Thu, 19 Dec 2019 14:21:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/45906/regionalna-platforma-napadi-i-crne-liste-novinara-su-neprihvatljivi.html
NUNS: Po kom osnovu je Stevan Dojčinović deportovan i ko pravi crne liste novinara? http://nuns.rs/info/statements/45869/nuns-po-kom-osnovu-je-stevan-dojcinovic-deportovan-i-ko-pravi-crne-liste-novinara.html Nezavisno udruženje novinara Srbije protestuje zbog deportovanja našeg kolege Stevana Dojčinovića sa aerodroma u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i traži da UAE hitno obrazlože ovaj skandalozan i opasan incident. ]]> Glavni urednik istraživačkog portala KRIK Stevan Dojčinović zadržan je  sinoć oko 20 časova, odmah nakon sletanja, na aerodromu u Abu Dabiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Kako je naveo, 12 sati je proveo pod nadzorom policajaca koji su mu kratko saopštili da je na crnoj listi i da moraju da ga vrate nazad.

"Kazali su da me nisu Ujedinjeni Arapski Emirati stavili na crnu listu, već da je to bio zahtev neke druge vlade, ali mi nisu rekli koje", izjavio je Dojčinović prema navodima KRIKa.

Jutros je pod pratnjom policije ukrcan jutarnji let bez jasnog obrazloženja.

NUNS ukazuje da je takav tretman novinara neprihvatljiv u savremenom demokratskom svetu i da je reč o kršenju elementarnog ljudskog prava na slobodno kretanje.

Dojčinović je u Abu Dabi otputovao da bi prisustvovao konferenciji Kancelarije Ujedinjenih nacija za borbu protiv droge i kriminala, preciznije debati o suzbijanju prekogranične korupcije, pranja novca i organizovanog kriminala.
 
Podsećamo da ovo nije prvi put da je kolegi Dojčinoviću uskraćeno pravo na slobodno kretanje. To je  učinjeno i u Rusiji 2015. godine kada je takođe bez obrazloženja deportovan iz Moskve u Srbiju uz  zabranu ulaska u tu zemlju do 2020.

NUNS zahteva od Ministarstva spoljnih poslova Srbije da zvaničnim putem dođe do obrazloženja zašto je našem kolegi uskraćen ulazak u UAE i to javno saopšti.

Takođe, upozoravamo javnost i apelujemo na domaće i medjunarodne institucije da je stavljanje novinara na crne liste nešto što  duboko podriva savremeni demokratski svet, slobodu izražavanja, slobodu kretanja i slobodu informisanja.

 

 

Beograd,

18.12.2019.

]]>
Wed, 18 Dec 2019 11:13:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/45869/nuns-po-kom-osnovu-je-stevan-dojcinovic-deportovan-i-ko-pravi-crne-liste-novinara.html
Regionalna platforma: Crnogorsko tužilaštvo da ispita ponašanje svog tužioca http://nuns.rs/info/statements/45660/regionalna-platforma-crnogorsko-tuzilastvo-da-ispita-ponasanje-svog-tuzioca.html Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, koja zastupa više od 8.000 članova, najoštrije osuđuje napad na novinara Vladimira Otaševića na kojeg je u Podgorici nasrnulo obezbeđenje kontraverznog biznismena koji je bio u društvu višeg državnog tužioca, koji nije reagovao. ]]> Otašević je u tržnom centru Delta pokušao da fotografiše biznismena Zorana Bećirovića u društvu višeg državnog tužioca Miloša Šoškića, kada ga je napao Bećirovićev telohranitelj – udario ga, pretio mu i vređao ga. Novinar tvrdi da je tužilac celo vreme mirno posmatrao napad na njega. Bećirović je par dana pre incidenta u Delti uhapšen po nalogu Specijalnog tužilaštva, zbog sumnje da je pretio jednom od veštaka i tereti se da je počinio krivično delo – sprečavanje dokazivanja. Ispostavilo se da je telohranitelj Mladen Mijatović pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova i da nije imao dozvolu Ministarstva za taj angažman.

„Tražili smo da se ispita odgovornost napadača Mladena Mijatovića, koji je službenik MUP-a, a od Tužilaštva da utvrdi eventualnu disciplinsku i krivičnu odgovornost Višeg državnog tužioca Miloša Šoškića, koji prema svedočenju novinara Otaševića, nije ništa uradio da spreči napad iako je bio udaljen samo nekoliko metara. SMCG ponavlja da su napadi na novinare nedopustivi i moraju biti strogo kažnjeni imajući u vidu istoriju ovakvih napada u Crnoj Gori. Ova godina mogla je biti prva, poslije dugo vremena, u kojoj nije bilo težih fizičkih napada na medijske radnike ali se još jednom pokazalo da je potpuno opravdana zabrinutost za medijski ambijent i uslove rada novinara i medija u Crnoj Gori“, kazala je predsednica Sindikata medija Crne Gore Marijana Camović.

Regionalna platforma podržava SMCG u naporima da zaštite novinare i slobodu medija i poziva nadležne u Crnoj Gori, pre svih policiju i tužilaštvo, da savesno rade svoj posao i ne uzrokuju napade na novinare, kao što je to ovde slučaj, jer je takvo ponašanje nedopustivo i trebalo bi da je ispod časti i policajcima i tužiocima.

Svaki napad na novinara predstavlja napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

 Sarajevo – Podgorica – Zagreb – Priština – Skoplje – Beograd, 06.12.2019.

 Udruženje/udruga BiH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

]]>
Fri, 6 Dec 2019 15:36:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/45660/regionalna-platforma-crnogorsko-tuzilastvo-da-ispita-ponasanje-svog-tuzioca.html
NUNS osuđuje ponašanje ministra Šarčevića http://nuns.rs/info/statements/45606/nuns-osudjuje-ponasanje-ministra-sarcevica.html Nezavisno udruženje novinara Srbije osuđuje osiono ophođenje ministra prosvete Mladena Šarčevića prema novinarki Televizije N1 Jeleni Mirković, kao i njegove neprimerene odgovore i opaske upućene njoj i drugim koleginicama i kolegama prisutnim na konferenciji za medije u Vladi Srbije. ]]> Na konferenciji povodom objavljivanja rezultata PISA testiranja, ministar Šarčević nije odgovorio na pitanje novinarke N1 da li se oseća odgovornim za postignute rezultate, već joj se obratio rečima da “nije dobro pazila na času” i da bi “na PISA testiranju bila jako slaba”.

Pozivamo ministra prosvete da se izvini novinarki Jeleni Mirković i da ubuduće, u skladu sa funkcijom koju obavlja, sa uvažavanjem i pristojno odgovora na pitanja koja mu novinari postavljaju u javnom interesu.

NUNS istovremeno pohvaljuje reakciju novinarke Foneta, Vesne Vujić, koja je nakon neprimerenog istupa ministra ustala u odbranu koleginice sa N1, jer taj njen čin je pravi primer novinarskog profesionalizma i solidarnosti.

Sekretarijat NUNS

U Beogradu, 3. decembra 2019.

]]>
Tue, 3 Dec 2019 17:34:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/45606/nuns-osudjuje-ponasanje-ministra-sarcevica.html
NUNS: Puna podrška redakciji lista Danas http://nuns.rs/info/statements/45592/nuns-puna-podrska-redakciji-lista-danas.html Izvršni odbor Nezavisnog udruženja novinara Srbije izražava punu podršku redakciji dnevnog lista Danas koja se poslednjih dana, po ko zna koji put, našla na meti protagonista režima Aleksandra Vučića koji krajnje nervozno i bahato demonstriraju otvoreno neprijateljstvo prema medijima čije uređivačke politike ne podležu ukusu vlasti i odolevaju njenim svakodnevnim pritiscima. ]]> NUNS zahteva od vlasti da prestane sa pretećom kampanjom protiv slobodnih i nezavisnih novinara i medija kojom se podgreva već uzavrela polarizacija društva. Istovremeno, NUNS poziva medijske radnike, akademsku javnost, organizacije civilnog društva i građane da dignu glas u odbranu slobode izražavanja i informisanja.

Besomučna kampanja protiv nedeljnika NIN zbog naslovnice sa benignom fotografijom predsednika Srbije na sajmu oružja, u čemu su najviši zvaničnici režima prepoznali poziv na ubistvo Vučića, nastavila se suludim optužbama protiv Danasa. Povod je karikatura na kojoj je aluzijom na naslovnicu NIN-a predsednik Vučić ironično predstavljen kao navodna meta navodnog atentata.

Poslednja dva dana usledili su rafali najtežih optužbi protiv Danasa, jedinog dnevnog lista koji neumoljivo kritički piše o učestalim korupcionaškim aferama u koje su, sudeći prema izveštavanju medija, najverovatnije upleteni nosioci vlasti i njima bliski ljudi. Karikatura čuvenog Koraxa, baš kao i u vreme Miloševićeve diktature, proglašena je za govor mržnje i poziv na ubistvo predsednika Srbije. Uzalud Koraxovo podsećanje da je reč o ironičnoj karikaturi koju ne treba bukvalno shvatati. Preteća kampanja se nastavlja sa jasnim ciljem da se nepodobni mediji zastraše i ućutkaju a sloboda izražavanja i informisanja stave pod potpunu kontrolu režima.

NUNS ukazuje da međunarodne konvencije kao i domaće zakonodavstvo garantuju slobodu izražavanja, te ovim povodom ponovo podseća na preporuke Komiteta ministara Saveta Evrope iz 2016. godine da države uspostave snažne i efikasne mere zaštite slobode izražavanja i garancije da novinari bez straha mogu da rade svoj posao što je jedan od osnovnih preduslova demokratskog društva koje odlikuje pluralizam, tolerancija i širokoumnost.

Podsećamo i da se prema kriterijumima međunarodnih organizacija u Srbiji poslednjih godina zabrinjavajuće smanjuje nivo slobode govora i javnog informisanja.

NUNS je od početka godine evidentirao 108 napada i pritisaka na novinare i medije, najviše u poslednjoj deceniji.

 

Izvršni odbor NUNS-a

2. decembra 2019. godine

]]>
Mon, 2 Dec 2019 18:22:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/45592/nuns-puna-podrska-redakciji-lista-danas.html
NUNS uz NIN http://nuns.rs/info/statements/45545/nuns-uz-nin.html Izvršni odbor Nezavisnog udruženja novinara Srbije podržava redakciju nedeljnika NIN u nastojanju da zadrži nezavisnu i slobodnu uređivačku politiku, a izdavače upozorava da ne podležu propagandi i pritiscima vlasti. ]]>

Ubeđeni smo da urednici NIN-a nisu imali nameru da objavljenom fotografijom na naslovnoj strani poslednjeg broja pozivaju na likvidaciju Aleksandra Vučića, kako to žele da predstave, u svojoj nemilosrdnoj kampanji protiv uglednog nedeljnika, funkcioneri vlasti predvođeni upravo Vučićem.  

Izvršni odbor NUNS-a osuđuje neosnovane i krajnje brutalne napade štampanih i elektronskih tabloida na urednike i novinare NIN-a, poput optužbi da su im opozicioni političari platili da objave naslovnicu i tekstove o prodaji oružja iz Krušika, i pozivamo po ko zna koji put državne funkcionere da prestanu da podrivaju i napadaju integritet novinara.  

Ovom prilikom podsećamo javnost da sloboda izražavanja, kako je to definisao Komitet ministara zemalja članica Saveta Evrope o zaštiti novinarstva i bezbednosti novinara i drugih medijskih aktera u svojim preporukama iz 2016. godine, nije primenjiva samo na „informacije“ i „ideje“ koje se pozitivno primaju ili se smatraju neuvredljivim ili neutralnim, već i na one koje vređaju, šokiraju ili zabrinjavaju državu ili bilo koji deo stanovništva. Na taj način sloboda izražavanja olakšava energičnu javnu raspravu, što je još jedan preduslov demokratskog društva koje odlikuje pluralizam, tolerancija i širokoumnost.

Pozivamo i sve naše kolege koje su i do sada profesionalno i časno obavljali svoj posao, da nastave da rade u javnom interesu u skladu sa Kodeksom novinara, i da se odupru pritiscima moćnika i ne pristaju na cenzuru i samocenzuru.

Izvršni odbor NUNSa
30. novembra 2019.
]]>
Sat, 30 Nov 2019 10:06:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/45545/nuns-uz-nin.html
Regionalna Platforma: Zaustavite kampanju protiv N1 u Srbiji http://nuns.rs/info/statements/45375/regionalna-platforma-zaustavite-kampanju-protiv-n1-u-srbiji.html Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, koja zastupa više od 8.000 članova, najoštrije osuđuje alarmantno širenje pritisaka i zastrašivanja kojima je izložena televizija N1, njihov urednik Jugoslav Ćosić i novinar Miodrag Sovilj od strane državnih zvaničnika i provladinih medija. ]]> Predsednik Aleksandar Vučić, njegovi bliski saradnici i prorežimski mediji redovno napadaju N1 televiziju šireći dezinformacije o njoj čime  podstiču neprijateljsko okruženje za novinare.  Od početka 2019. godine Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) je zabeležio 27 incidenata perenih protiv N1 i njihovih novinara, uključujući dva fizička napada i tri verbalne pretnje. Ostali uključuju različite vrste pritisaka, poput javnog zastrašivanja i etiketiranja, kampanja blaćenja, ali i distribuciju letaka koji impliciraju da je N1 strani medij, a Ćosić „plaćeni kosovski lobista“. To dovelo do toga da je pravni zastupnik urednika N1 Jugoslava Ćosića najavio da će zatražiti formalnu procenu Ćosićeve bezbednosti.

Poslednji talas javnih napada označio je Miodraga Sovilja kao glavni razlog za prijem u bolnicu Aleksandra Vučića. U petak, 15. novembra, predsednik Vučić održao je konferenciju za štampu tokom koje je Sovilj pokušao da dobije odgovore u vezi sa aktuelnom aferom trgovine oružjem u koju je kako se sumnja upleten otac ministra unutrašnjih poslova. Par sati kasnije, Vučić je primljen u bolnicu Vojno medicinske akademije. Usledio je talas napada protiv Sovilja.  

"Situacija je izmakla kontroli - sada se novinar koji se usudio da postavi pitanja od javnog interesa javno krivi za pogoršanje zdravlja predsednika" - rekao je Željko Bodrožić, predsednik NUNS - a - "Nedostatak reakcija vlasti je alarmantan. Ne postoji osuda takve retorike, upravo suprotno: umesto da se potrude da smire situaciju, najviši zvaničnici su često izvor zastrašivanja i ohrabruju takvo ponašanje“.

Regionalna platforma podržava NUNS u njihovim naporima da zaštite novinare i slobodu medija i poziva najviše zvaničnike da svojim primerom i ponoašanjem zaustave dalje širenje dezinformacija o N1, njihovim novinarima i svim drugim medijima koji izveštavaju u javnom interesu. Nadležni organi treba da istraže sve oblike zastrašivanja, osiguraju da počinioci budu adekvatno kažnjeni i time obeshrabre nove napade i pritiske na novinare i medije.

 

Svaki napad na novinara predstavlja napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

 

Sarajevo – Podgorica – Zagreb – Priština – Skoplje – Beograd, 19.11.2019.

 

Udruženje/udruga BiH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

]]>
Tue, 19 Nov 2019 15:41:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/45375/regionalna-platforma-zaustavite-kampanju-protiv-n1-u-srbiji.html
NUNS: Zastrašujuća kampanja protiv N1 naočigled nemih institucija http://nuns.rs/info/statements/45321/nuns-zastrasujuca-kampanja-protiv-n1-naocigled-nemih-institucija.html Nezavisno udruženje novinara Srbije izražava duboku zabrinutost zbog svakodnevne kampanje protiv redakcije televizije N1 i ćutanja nadležnih institucija - policije, tužilaštva, Ministarstva informisanja i Vlade. ]]> Nemoć državnih institucija nameće sumnju da kampanja mržnje protiv medija koji nepristrasno informišu javnost, a u kojoj su najglasniji prorežimski štampani i tv tabloidi, uživa podršku najviše vlasti.

 Posle anomnih aktera kampanje deljenja letaka, verbalno nasilje protiv N1 i njenog programskog direktora Jugoslava Ćosića su nastavili tabloidi. Tako je urednik Informera Ćosića proglasio za "šiptarskog plaćenika" koji obavlja prljave poslove u Srbiji čime je direktno ugrožena njegova lična bezbednost. Ćosić je naveo "da je u toku zastrašujuća kampanja koja je pokušaj njegove javne egzekucije kao nezavisnog novinara".

NUNS upozorava i na manipulacije i neistine kojima se tabloidi koriste tokom kampanje, poput objavljivanja fotografije na naslovnoj strani informera od 16.11, za koju advokat Jugoslava Ćosića tvrdi da je lažna fotografija vlasnika TV A2 CNN Albanija kojom je sveden na mafijaša i narko dilera, a Ćosić predstavljen kao “šiptarski plaćenik”

NUNS takođe upozorava i osuđuje napade glavnog urednika tabloida Informer na reportera N1 Miodraga Sovilja koga je u jutarnjem programu TV Pink 16.11. označio kao “provokatora” rekavši “ideja je bila da se guranjem telefona predsedniku u lice izazove njegova, refleksna reakcija da bi se posle od toga pravio haos.” 

Miodrag Sovilj je dan ranije postavljajući legitimno novinarsko pitanje pokazao predsedniku Srbije svoj telefon na kome je bio dokument na koji se pozivao u svom pitanju.

Podsećamo da su pre deset dana,  tokom emisije Pressing u kojoj je govorio Aljbin Kurti, u dvorište televizije N1 ubačeni leci sa fotografijama premijera Albanije  Edija Rame i Jugoslava Ćosića ispod koje je pisalo "ima neka tajna veza".

Kampanja protiv direktora N1 u tabloidima intenzivirana je posle nedavnog intervjua Ćosića sa uzbunjivačem iz "Krušika" Aleksandrom Obradovićem.

NUNS će o zastrašivanju redakcije N1 i neshvatljivom ćutanju nadležnih institucija obavestiti međunarodne organizacije i institucije.

 

NUNS

Beograd 16.11.2019.

]]>
Sat, 16 Nov 2019 19:16:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/45321/nuns-zastrasujuca-kampanja-protiv-n1-naocigled-nemih-institucija.html
NUNS: Vacić mora pred sud http://nuns.rs/info/statements/45259/nuns-vacic-mora-pred-sud.html Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) poziva nadležne organe da reaguju i pokrenu krivični postupak protiv Miše Vacića, jer je još jednom javno pozvao na ubistva, progon i linč političkih neistomišljenika i novinara. ]]> Bez obzira što vladajuća Srpska napredna stranka podržava javno delovanje Vacića i njegove organizacije Srpska desnica i bez obzira što je očigledno da ekstremisti i huligani imaju podršku nekih državnih struktura, obaveza je policije i tužilaštva da preduzmu mere i spreče dalje širenje govora mržnje i pozivanja na nasilje.

Vacić je u maniru svojih mentora iz vladajuće koalicije, na tribini u Šapcu uputio pretnje gradonačelniku Šapca Nebojši Zelenoviću i njegovim saradnicima, poručivši im da će ih "podaviti u Drini", i po ko zna koji put pojedine nevladine medije nazvao "izdajničkim" i označio ih kao neprijatelje države.

NUNS izražava zabrinutost zbog sve napetije situacije u društvu, koju u najvećoj meri stvaraju vlast i njeni epigoni, oličeni u huliganima poput Miše Vacića. U takvoj atmosferi, politički neistomišljenici režima i novinari koji profesionalno i nezavisno rade svoj posao, postaju mete ekstremista i rathih huškača.

Prema NUNS-ovoj Bazi podataka o napadima i pritiscima na novinare, ovo je 104 registrovani slučaj u Srbiji od početka godine, odnosno, još jedan u nizu pritisaka na redakcije i novinare nezavisnih medija.

 

NUNS

Beograd, 12. novembar 2019. godine

]]>
Tue, 12 Nov 2019 10:25:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/45259/nuns-vacic-mora-pred-sud.html
Nedopistivo ugrožavanje sigurnosti i novinarskih prava Jelene Stojković i Ajdina Kambera http://nuns.rs/info/statements/45243/nedopistivo-ugrozavanje-sigurnosti-i-novinarskih-prava-jelene-stojkovic-i-ajdina-kambera.html Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, koja zastupa više od 8.000 članova, snažno osuđuje pretnje smrću novinarki Večernjih novosti Jeleni Stojković (Srbija) i pritiske od strane policije na novinara Deutsche Wellea Ajdina Kambera i njegovo udaljivanje iz sedišta Vlade Unsko-sanskog kantona (BiH) od strane premijera Ružnića. ]]> Jelena Stojković, autorka teksta o zbivanjima među vranjanskim osnovcima, dobila je 5. novembra uveče zastrašujuće pretnje od žene koja se predstavila kao majka devojčice o kojoj je pisala. „Zvala me je više od 20 puta –  Stojković je rekla Nezavisnom udruženju novinara Srbije – kada sam se javila pretila je da će me ubiti, da će me sačekati kada vodim dete u vrtić, da ne znam s kim imam posla, a usledile su i jezive psovke“. Slučaj je prijavljan policiji koja je zajedno sa tužilaštvom hitno reagovala i novinarki obezbedila pojačan nadzor.

Slobodni novinar i dopisnik DW Ajdin Kamber  je 6. novembra pokušao da dodje do premijera Mustafe Ružnića u zgradi Vlade USK kako bi direktno zakazao intervju o temi migrantske krize u tom delu BiH, pošto danima nije dobio odgovor na zahtev poslat e-mailom. Tom prilikom je policajac u civilu legitimisao Kambera, osporavao ispravnost njegove novinarske akreditacije i na kraju ga obavestio da premijer „nema vremena za intervju“.  Novinar je uredno pokazao svoju ličnu kartu i akreditaciju kako je traženo. Nakon desetak minuta ubeđivanja i pokušaja da na silu novinar napusti zgradu Vlade, izašao je premijer Ružnić i sam ga izveo ispred zgrade, bez ikakvog  obrazloženje u vezi sa uskraćivanjem intervjua.

Regionalna platforma upozorava da nasilje i pritisci nad novinarima iz dana u dan raste pogotovo u zemljama Zapadnog Balkana.  Samo ove godine baza safejournalists.netregistrovala je 57 incidenta u Srbiji i 33 u Bosni i Herzegovini. U velikoj meri pritisci dolaze upravo od nosilaca državnih funkcija a suviše često su praćeni i pretnjama i napadima od strane građana.

Regionalna platforma poziva sve nadležne institucije u Srbiji i Bosni i Hercegovini da reaguju i počnu da se bave pitanjem bezbednosti novinara ozbiljnije. Medjunarodne aktere pozivamo da drže vlade odgovornim i doprinesu okruženju u kojem novinari mogu da rade nesmetano.

Svaki napad na novinara je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

 

Sarajevo – Podgorica – Zagreb – Priština – Skoplje – Beograd, 08.11.2019.

Udruženje/udruga BiH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

]]>
Fri, 8 Nov 2019 12:18:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/45243/nedopistivo-ugrozavanje-sigurnosti-i-novinarskih-prava-jelene-stojkovic-i-ajdina-kambera.html
NUNS: Zašto vlast ne spreči nastavak kampanje mržnje protiv N1 http://nuns.rs/info/statements/45221/nuns-zasto-vlast-ne-spreci-nastavak-kampanje-mrznje-protiv-n1-.html Nezavisno udruženje novinara Srbije osuđuje najnoviji pokušaj zastrašivanja redakcije Televizije N1 i poziva nadležne policijske i tužilačke organe da istraže i konačno utvrde ko i po čijem nalogu učestalo propagira mržnju prema tom mediju. ]]> Neshvatljivo je to da policija ne može da identifikuje lica koja jednom mesečno rasturaju letke sa pretećim porukama protiv N1. Ukoliko bi se ta kampanja mržnje neometano nastavila to će samo pojačati sumnje da aktuelnoj vlasti odgovara zastrašivanje i diskreditacija medija koji objektivno informiše javnost o svim temama važnim za sve građane Srbije.  

Podsećamo da se najviši nosioci javnih funkcija u vlasti do sada nisu oglašavali kako bi ne samo osudili već i zaustavili učestalo zastrašivanje novinara i redakcije N1 i drugih malobrojnih nezavisnih medija. Naprotiv, najviši državni funkcioneri i prorežimski tabloidi svojim diskriminatornim i uvredljivim izjavama i spekulacijama protiv nezavisnih medija direktno inspirišu i ohrabruju neprijateljsku atmosferu prema kritičkom, nepristrasnom i objektivnom novinarstvu.

Sinoć u vreme emisije Pressing u kojoj je sagovornik N1 bio verovatni budući premijer Kosova Aljbin Kurti, nepoznata lica su ponovo ubacile letke u dvorište televizije N1. Na lecima su ovog puta bile fotografije albanskog premijera Edija Rame i programskog direktora TV N1 i autora emisije Pressing Jugoslava Ćosića, sa porukom "ima neka tajna veza". Prethodno su tokom dana režimski tablioidi emisiju najavili komentarima "Veliki skandal Aljbin Kurti dolazi na N1”, šireći dezinformaciju da će lider Kurti doći u Beograd, iako je emisija snimljena u Prištini.

Pre nepunih mesec dana u dvorište N1 maskirane osobe ubacile su letke na kojima je pisalo "Republika Srbija doviđenja. Dobrodošli u Luksemburg"Samo nekoliko dana pre toga blizu ulaza u zgradu N1 postavljena je improvizovana rampa i tabla sa natpisom "Napuštate Republiku Srbiju, dobrodošli u Luksemburg".

Takođe, pre nepuna dva meseca na ogradi gradilišta pored zgrade TV N1 osvanuo je plakat sa porukom "Republika Srbija - doviđenja, N1 - dobrodošli u Luksemburg". Nalepnice sa istim tekstom pojavile su se pre toga na više lokacija u Beogradu, uključujući i zgradu Regulatornog tela za elektronske medije u centru glavnog grada.

Iz svega navedenog proizilazi logičan zaključak da je reč o organizovanoj akciji čiji je cilj da se novinari i urednici zastraše a uređivačka politika TV N1 upodobi sa potrebama i željama režima Aleksandra Vučića.


NUNS


U Beogradu 7.11.2019.

]]>
Thu, 7 Nov 2019 11:51:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/45221/nuns-zasto-vlast-ne-spreci-nastavak-kampanje-mrznje-protiv-n1-.html
Regionalna platforma: Nekažnjivost vodi samocenzuri, ograničava prostor za slobodne medije i čini novinarstvo neprivlačnim za mlade http://nuns.rs/info/statements/45161/regionalna-platforma-nekaznjivost-vodi-samocenzuri-ogranicava-prostor-za-slobodne-medije-i-cini-novinarstvo-neprivlacnim-za-mlade.html Regionalna platforma zapadnog Balkana za zagovaranje slobode medija i bezbednosti novinara, koja predstavlja više od 8.000 članova, obeležava Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima. ]]> Generalna skupština Ujedinjenih nacija je proglasila 2. novembar "Međunarodnim danom borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima". Taj datum je izabran u znak sećanja na ubistvo dva francuska novinara u Maliju 2. novembra 2013. godine.

Ovaj dan je simbol snažne posvećenosti novinara da iznesu istinu pred oči javnosti i istovremeno podsete nacionalne institucije da su dužne da obezbede sigurno okruženje u kojem novinari mogu slobodno da rade.

Tokom protekle decenije više od hiljadu novinara ubijeno je radeći svoj posao. Devet od deset slučajeva je nerešeno, a na kraju niko nije kažnjen. Nekažnjivost dovodi do više ubistava i često je simptom pogoršanja sukoba i kršenja zakona i pravosudnih procedura. Takođe, nekažnjivost neminovno dovodi do samocenzure, ograničava prostor za slobodne medije i čini novinarsku profesiju neprivlačnom za mlade.

Regionalna platforma zapadnog Balkana upućuje apel javnosti, građanima i političkim partijama da novinare ne treba napadati zbog obavljanja njihovog posla. Institucije, a pre svih pravosuđe, treba što pre da procesuiraju napade na novinare kako bi se zaštitila demokratija u zemljama zapadnog Balkana. Tokom proteklih pet godina, Platforma je registrovala 570 napada na novinare, a vrlo mali broj njih su razrešile nadležne institucije.

Platforma snažno podržava napore novinara i medijskih organizacija da zaštite novinarstvo i slobodu govora, kao i njihovu borbu protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima.

Svaki napad na novinare smatra se napadom na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Sarajevo – Podgorica – Zagreb – Priština – Skoplje – Beograd, 02.11.2019.

Udruženje/udruga BiH novinari
Sindikat medija Crne Gore
Hrvatsko novinarsko društvo
Udruženje novinara Kosova
Udruženje novinara Makedonije
Nezavisno udruženje novinara Srbije

  

]]>
Sat, 2 Nov 2019 14:59:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/45161/regionalna-platforma-nekaznjivost-vodi-samocenzuri-ogranicava-prostor-za-slobodne-medije-i-cini-novinarstvo-neprivlacnim-za-mlade.html
Regionalna platforma zahteva hitnu istragu nadležnih institucija o pretnjama novinaru „Žurnala“ http://nuns.rs/info/statements/45080/regionalna-platforma-zahteva-hitnu-istragu-nadleznih-institucija-o-pretnjama-novinaru-zurnala.html Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, koja zastupa više od 8.000 članova, najoštrije osuđuje pretnje upućene novinarima online magazina Žurnal, nakon serije tekstova o mogućim međunarodnim kriminalnim radnjama povezanim sa pranjem novca i narko-kartelima. ]]> U video poruci, koju je snimila i poslala osoba pod imenom Mirza Gačanin sa mestom boravka u Holandiji, autoru tekstova Avdi Avdiću poručeno je kako će ga zbog njegovih tekstova „pretraživati po kanalima“.

Regionalna platforma izražava veliku zabrinutost zbog pretnji i direktnog ugrožavanja sigurnosti i života novinara Avde Avdića. U vremenu kada napadi na novinare ne samo u zemljama Zapadnog Balkana, nego i čitave Evrope i sveta, poprimaju sve intenzivnije i ozbiljnije razmere, smatramo da  ovakve pretnje treba shvatiti najozbiljnije, a policija i pravosudne institucije moraju preduzeti efikasne, zakonske mere koje će osigurati zaštitu novinara i sankcionirati osobu koja je poslala preteću video poruku.

 -BH novinari odlučno zahtevaju od nadležnih policijskih organa i tužilaštva u Bosni i Hercegovini preduzimanje svih zakonskih ovlašćenja i mera zaštite bezbednosti novinara, kao i da putem međunarodne pravne pomoći zatraže saradnju sa policijom iz Holandije kako bi se sankcionisala osoba koja je poslala preteću video poruku. Takođe, BH novinari  i Linija za pomoć novinarima će obavestiti međunarodne organizacije za zaštitu slobode medija i sigurnosti novinara o ovom slučaju i zatražiti njihovu reakciju – izjavio je Marko Divković, predsednik Udruženja BH novinari.

Pretnje novinaru Žurnala i njegovoj porodici predstavljaju istovremeno i brutalan atak na slobodu izražavanja i slobodu medija. Bilo kakve pretnje i pritisci ne smeju biti sredstvo obračuna sa medijima i iskazivanja nezadovoljstva načinom na koji novinari pišu o određenim osobama ili temama.

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara poziva sve nadležne institucije u Bosni i Hercegovini i na međunarodnom nivou da sprovedu hitnu i efikasnu istragu o ovom incidentu, te da u međuvremenu preduzmu sve odgovarajuće mere kako bi se zaštitila sigurnost novinara Avdića i njegove porodice.  

 

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

 

Sarajevo – Podgorica – Zagreb – Priština – Skoplje – Beograd

 

Udruženje/udruga BiH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

]]>
Thu, 24 Oct 2019 15:53:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/45080/regionalna-platforma-zahteva-hitnu-istragu-nadleznih-institucija-o-pretnjama-novinaru-zurnala.html