NUNS :: Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/rss.html sr http://nuns.rs/img/logo.png NUNS :: Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/rss.html NUNS osudio pretnje Oliveri Kovačević i Ivanu Ivanoviću http://nuns.rs/info/statements/35810/nuns-osudio-pretnje-oliveri-kovacevic-i-ivanu-ivanovicu-.html Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) oštro osuđuje otvorenje pretnje koje su Vojislav Šešelj i njegovi sledbenici uputili Oliveri Kovačević, urednici Zabavnog programa RTS-a i preteće poruke Ivanu Ivanoviću, uredniku Zabavnog programa Prva TV, koje su Šešeljevi fanovi objavili na društvenim mrežama. ]]> Vojislav Šešelj, osuđeni ratni zločinac, lider Srpske radikalne stranke i poslanik u Skupštini Srbije za tabloid Informer osporio je pravo Kovačevićevoj da priča o nasilju nad ženama (?) , nazvao je pogrdnim imenom a zatim dodao:

„Ona dozvoljava sebi ono što normalnim ljudima ne pada na pamet da rade. Snosiće odgovrnost kad-tad. Kazniću je ja, i to lično...!“

Vjerica Radeta, potpredsednica Skupštine Srbije i ovog puta je sledila tok misli vođe radikala i optužujući Kovačevićevu da je na RTS- u „pozvala na Šešeljevo ubistvo“, poručila:

„Ubiće vas mržnja, gmazovi, gnjide izdajničke“.

Na drugoj strani, fanovi samozvanog četničkog vojvode uputili su Ivanu Ivanoviću preko društvenih mreža ozbiljne preteće poruke. „Zaklaćemo te pi*ko ako još jednom uzmeš Šešelja u ta tvoja pogana usta“ ili „Ne dao ti Bog da te negde sretnem. Je*acu ti sve izdajničko, je*em ti familiju i krv izdajničku... Radikala ima dosta videćeš šta si sebi napravio!“, neke su od poruka. Nalozi sa kojih su upućene te i još neke pretnje u međuvremenu su „obrisani“.

NUNS podseća da Vojislav Šešelj u ovoj zemlji nikad nije odgovarao za polivanje vodom,  vređanje,  pretnje oružjem,  premlaćivanje,  isterivanje ljudi iz stanova i kuća, ni za niz drugih nestašluka, uključujući i ratne zločine, pa samim tim ni za napade, zastrašivanja i pritiske na novinare. Sramno ponašanje Šešelja i njegovih sledbenika i fanova prema medijskim profesionalcima direktna su posledica atmofere netolerancije prema slobodi izražavanja i informisanja za šta je najvećim delom odgovorna izvršna vlast. To se posebno odnosi na najviše državne funkcionere koji blagonaklono gledaju na sve učestalije Šešeljeve radikalske vragolije.

NUNS poziva Tužilaštvo da reaguje povodom poslednjih pretnji Vojislava Šešelja i njegovih fanova, ohrabruje Administrativni odbor Skupštine Srbije da omogući Vojislavu Šešelju da se sučeli sa pravdom i apeluje na političare, osuđene ratne zločince i ostale javne ličnosti da se u komunikaciji pridržavaju osnovnih načela demokratskog dijaloga i prema novinarima odnose sa dužnim poštovanjem.

 

Izvršni odbor NUNS-a

Beograd, 21. april 2018.

 

]]>
Sat, 21 Apr 2018 16:18:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/35810/nuns-osudio-pretnje-oliveri-kovacevic-i-ivanu-ivanovicu-.html
Regionalna platforma: Brza reakcija srpske policije pozitivan znak http://nuns.rs/info/statements/35779/regionalna-platforma-brza-reakcija-srpske-policije-pozitivan-znak.html Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara koja zastupa više od 8.000 članova, najoštrije osuđuje fizički napad na kamermana Vladetu Uroševića i novinara Danila Mašojevića sa televizije Prva. Takođe, pozdravlja brzu reakciju srpske policije koja je uhapsila osumnjičenog ubrzo nakon napada. ]]> Danilo Mašojević i Vladeta Urošević imali su zakazan intervju sa gradonačelnikom Leskovca. Nakon što su stigli, nepoznati muškarac iz obližnjeg lokala počeo je da viče i da im preti, a zatim je svojim automobilom blokirao vozilo TV ekipe. Kada su počeli da iznose opremu iz auta, čovek je izudarao snimatelja Uroševića i naneo mu lakše telesne povrede glave.

Incident je prijavljen policiji, a nekoliko sati kasnije osumnjičeni je uhapšen.

U NUNS–ovoj bazi podataka od početka 2018. godine ovo je drugi registrovani fizički napad na novinare dok je broj verbalnih pretnji i pritisaka mnogostruko veći i iznosi 29.  „Uprkos brzoj policijskoj reakciji u ovom slučaju, upozoravamo da je ovako veliki broj pritisaka i napada na novinare posledica negovanja politike nekažnjivosti napadača“,  izjavio je Slaviša Lekić, predsednik NUNS-a i dodao: „Država i njeni zvaničnici ne šalju jasnu poruku da je u potpunosti neprihvatljivo na bilo koji način obračunavati se sa novinarima koji obavljaju svoj posao.“

Regionalna platforma podržava NUNS i njegove napore da zaštiti novinare i slobodu govora i poziva međunarodne organizacije da izvrše dodatni pritisak na vlasti u Srbiji da pokažu punu posvećenost okončanju politike nekažnjivosti u zemlji, osiguraju bezbednost novinara i poštuju slobodu izražavanja i slobodu medija.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

 

Udruženje/udruga BiH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije


Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 19/04/2018

]]>
Thu, 19 Apr 2018 13:23:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/35779/regionalna-platforma-brza-reakcija-srpske-policije-pozitivan-znak.html
NUNS pozdravlja hapšenje napadača na novinare u Leskovcu http://nuns.rs/info/statements/35747/nuns-pozdravlja-hapsenje-napadaca-na-novinare-u-leskovcu.html Nezavisno udruženje novinara Srbije pozdravlja brzu reakciju policije u Leskovcu koja je samo par sati nakon fizičkog napada na ekipu TV „Prve“ uhapsila osumnjičenog za napad. ]]> Kolege Danilo Mašojević i Vladeta Urošević imali su zakazan intervju sa gradonačelnikom Leskovca za uključenje u jutarnji program. Nakon što su stigli i parkirali se, nepoznati muškarac iz obližnjeg lokala počeo je da viče i da im preti, a zatim je svojim automobilom blokirao vozilo TV ekipe. Kada su počeli da iznose opremu iz auta, čovek je izudarao snimatelja Uroševića i naneo mu lakše telesne povrede glave. 

NUNS snažno osuđuje napad i podseća da svaki napad na novinara predstavlja napad na slobodu izražavanja. Udruženje je slučaj prijavilo tužilaštvu i očekuje da će biti efikasno procesuiran a napadač adekvatno kažnjen. 

U NUNS–ovoj bazi podataka od početka 2018. godine ovo je drugi registrovani fizički napad na novinare dok je broj verbalnih pretnji i pritisaka mnogostruko veći i iznosi 29.  Upozoravamo da je ovako veliki broj pritisaka i napada na novinare posledica negovanja politike nekažnjivosti napadača jer država i njeni zvaničnici ne šalju jasnu poruku da je u potpunosti neprihvatljivo na bilo koji način obračunavati se sa novinarima koji obavljaju posao u javnom interesu.


Izvršni odbor NUNS – a

U Beogradu, 17.04.2018.

]]>
Tue, 17 Apr 2018 15:17:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/35747/nuns-pozdravlja-hapsenje-napadaca-na-novinare-u-leskovcu.html
NUNS osudio izveštavanje o nasilju nad pevačicom Natašom Bekvalac http://nuns.rs/info/statements/35691/nuns-osudio-izvestavanje-o-nasilju-nad-pevacicom-natasom-bekvalac.html Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) smatra da su izveštavanjem o nasilju nad pevačicom Natašom Bekvalac mediji, među kojima je prednjačilo online izdanje Blica, prekršili osnovne profesionalne standarde i više odredbi Kodeksa novinara Srbije. ]]> Objavljivanje niza detalja koji zadiru u domen intime, spekulacije o razlozima zbog kojih je došlo do porodičnog nasilja, kao i uznemiravanje članova porodice u vrlo delikatnom trenutku, drastičan su primer ne samo kršenja prava na privatnosti - koje bi svi novinari trebalo da poštuju - već i svesna, bezobzirna zloupotreba nečije nesreće.

Bez obzira na evenutalnu zainteresovanost medijske publike, trebalo je imati u vidu opasnost od spekulacija i pretpostavki, dostojanstvo prebijene žene, kao i činjenicu da takvo izveštavanje može imati štetne posledice po nju, njenu maloletnu decu i njene bližnje. 

NUNS podseća kolege i koleginice da je posao medija da rade u javnom interesu, a njihova dužnost da pri tome poštuju standarde i moralne norme profesije, da nikoga ne povrede i da vode računa o uticaju svog rada - ne samo na ljude kojima se neposredno bave, već i na širu javnost, kao i na ugled medija i medijske zajednice u društvu.

 

Izvršni odbor NUNS-a

U Beogradu 15.04.2018.

]]>
Sun, 15 Apr 2018 12:50:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/35691/nuns-osudio-izvestavanje-o-nasilju-nad-pevacicom-natasom-bekvalac.html
NUNS traži od premijerke Brnabić da zaustavi državne pritiske na Južne vesti http://nuns.rs/info/statements/35618/nuns-trazi-od-premijerke-brnabic-da-zaustavi-drzavne-pritiske-na-juzne-vesti.html Nezavisno udruženje novinara Srbije poziva predsednicu Vlade Republike Srbije Anu Brnabić da povodom neuobičajene i iscrpljujuće poreske kontrole koja već duže od pet meseci opseda informativni portal Južne vesti stane u odbranu novinarskih i medijskih sloboda kako bi se zaustavili administrativni pritisci koji ugrožavaju opstanak nezavisnih medija u Srbiji. Pismo premijerki Brnabić koje će NUNS proslediti Misiji OEBS, Savetu Evrope, Evropskoj komisiji, Evropskoj federaciji novinara i drugim međunarodnim organizacijama objavljujemo integralno. ]]> Vlada Republike Srbije

Ana Brnabić, predsednica Vlade

Pozivamo Vas da kao najviši funkcioner u izvršnoj vlasti Republike stanete u odbranu novinarskih i medijskih sloboda, i preduzmete odgovarajuće korake kako bi se zaustavili administrativni pritisci koji ugrožavaju opstanak nezavisnih medija u Srbiji.

Najnoviji razlog našeg obraćanja su pritisci na informativni portal Južne vesti sa sedištem u Nišu. Redakcija tog medija je već duže od 5 meseci izložena neobjašnjivim poreskim kontrolama, peti put za poslednjih pet godina, što navodi na sumnju da je, zapravo, reč o svojevrsnom pritisku na najčitaniji portal na jugu Srbije.

Zaposleni u tom mediju ubeđeni su da su česte kontrole, koje u velikoj meri ometaju njihov rad, motivisane nezadovoljstvom lokalnih vlasti zbog kritičkog izveštavanja Južnih vesti. Veruju da su u pitanju politički motivisane kontrole koje se obavljaju po nalozima ljudi iz samog vrha gradskih vlasti u Nišu.

Južne vesti, čiji su novinari osvajali prestižne nagrade za istraživačko novinarstvo, kontinuirano se suočavaju sa ozbiljnim problemima. Novinarima se preti a česte su i tužbe, glavni urednik je bio praćen i tajno sniman. Lokalne samoprave na jugu Srbije prilikom javnih konkursa za sufinansiranje proizvodnje medijskih sadržaja redovno zaobilaze Južne vesti, a vrši se i pritisak na firme koji se oglašavaju na portalu.

Poreski inspektori prvi put su došli u Južne vesti 2013. godine i čak osam meseci pregledali finansijsku dokumentaciju.

Naredne, 2014. godine inspekcije su još dva puta proveravale njihovo poslovanje: najpre je utvrđivano da li se u redakciji koriste legalni softveri, a zatim je zahtevano da se objasni poslovni odnos sa nekim od njihovih klijenata – firmi koje su poslovni partneri programerske firme Simplicity, koja je vlasnik portala Južne vesti.

U novembru prošle godine, usledila je nova kontrola: dve poreske inspekcije paralelno prolaze kroz finansijsku dokumentaciju Južnih vesti. Dok su prethodne inspekcije imale prilično konkretne naloge i relativno kratke vremenske periode za predmet kontrole, ova poslednja obuhvata period od 2009. godine kada je nastala ta medijska kuća. Kao i kod prethodnih, navodne anonimne prijave su formalan razlog dolaska poslednje inspekcije koja traje već duže od 5 meseci.

Napominjemo da poreski organi nikada nisu otkrili nijedan problem u poslovanju tog medija, što je dodatni razlog za sumnje u stvarne motive tako čestih, dugih, iscrpljujućih inspekcija.  Pri tome,  poreska inspekcija nije odgovorila na zahteve Južnih vesti da saznaju da li se na isti ili sličan način proverava poslovanje drugih medija.

Podsećamo da je poslednjih godina bilo nekoliko slučajeva da su poreski organi na nauobičajen način kontrolisali medije koji su kritički izveštavali o funkcionisanju vlasti.

Zloupotreba poreskih organa za obračun sa “nepodobnim” medijima kao da postaje novi oblik pritiska, što je, podsećamo, navedeno i u poslednjem izveštaju Fridom Hausa.

Sigurno Vam je poznato da su poreski organi početkom septembra 2017. kontrolisali nedeljnik Vranjske, i da je taj medij nešto kasnije ugašen zbog političkih i ekonomskih pritisaka lokalnih vlasti. Posle njegovog gašenja, zvanično je saopšteno da poreska inspekcija nije utvrdila nepravilnosti u poslovanju tog nedeljnika.

Probleme sa poreskom upravom imale su i novine Kikindske koje su zbog greške poreske administrativne službe bile šest meseci u blokadi 2015. godine. Tri meseca nisu izlazile, što je bilo dovoljno da izgube i neke oglašivače.

U pomenutom izveštaju Fridom Hausa za ovu godinu ocenjuje se da je u Srbiji silazni trend demokratije, između ostalog i zbog pokušaja da se kritički novinari oslabe proizvoljnim poreskim istragama, uskraćivanjem prihoda od oglašavanja i direktnim zastrašivanjem.

S poštovanjem,

Za Nezavisno udruženje novinara Srbije

Slaviša Lekić, predsednik  

]]>
Wed, 11 Apr 2018 10:48:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/35618/nuns-trazi-od-premijerke-brnabic-da-zaustavi-drzavne-pritiske-na-juzne-vesti.html
NUNS: Informer skandalizuje javnost pornografijom http://nuns.rs/info/statements/35602/nuns-informer-skandalizuje-javnost-pornografijom.html Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) najoštrije osuđuje objavljivanje pornografskog sadržaja na naslovnoj strani današnjeg izdanja Informer. Takvim skandaloznim postupkom uredništvo tog tabloida grubo je prekršilo Zakon o javnom informisanju i medijima i Kodeks novinara Srbije. ]]>

NUNS poziva resorno Ministarstvo kulture i informisanja da reaguje u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima da podnese prekršajnu prijavu protiv odgovornih lica u redakciji Informera. 

NUNS podseća da je Zakonom o javnom informisanju i medijima precizirano da se "ne sme na način dostupan maloletnicima javno izlagati štampani medij sa pornografskim sadržajem".

Kodeks novinara Srbije zabranjuje novinarima korišćenje neprimerenih, uznemiravajućih i pornografskih sadržaja koji mogu imati štetan uticaj na decu.

 

Izvršni odbor NUNS-a

U Beogradu 10.04.2018.

 

]]>
Tue, 10 Apr 2018 13:47:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/35602/nuns-informer-skandalizuje-javnost-pornografijom.html
Udruženja: Nametanje nelegitimne Strategije http://nuns.rs/info/statements/35588/udruzenja-nametanje-nelegitimne-strategije.html Novinarska i medijska udruženja smatraju da je Nacrt Strategije razvoja javnog informisanja do 2023. godine, koji bi, prema najavama Ministarstva kulture i informisanja, uskoro trebalo da uđe u javnu raspravu – nelegitiman dokument, izrađen bez učešća relevantnih predstavnika struke i civilnog društva. ]]> Neprihvatljivo je da se ovako važan dokument, koji bi u značajnoj meri trebalo da odredi sudbinu novinara, medija i medijskih sloboda u narednih pet goduna, pa i duže, suprotno demokratskoj proceduri, donosi bez jasne metodologije, široke participativnosti, ali i bez predstavnika reprezentativnih novinarskih i medijskih udruženja.
Novinarska i medijska udruženja koja su, nezadovoljna kadrovskim rešenjima u vreme izrade Nacrta strategije, metodologijom, strukturom i ovlašćenjima članova Radne grupe, istupila iz njenog sastava, upozoravaju na nameru Ministarstva kulture i informisanja da ovaj dokument nametne medijskoj zajednici.
Zato ćemo iskoristiti sva demokratska sredstva da se tome suprotstavimo i javnosti ponudimo svoje viđenje nove medijske regulative, posebno zabrinuti najavom državnog sekretara Aleksandra Gajovića o povratku države u medijsko vlasništvo.
Takvo retrogradno rešenje može imati dramatično negativne posledice na medijsku scenu, već suočenu sa veoma ozbiljnim problemima, i dodatno će ugroziti medijske slobode i medijski pluralizam.
Novinarska i medijska udruženja su uverena da Nacrt strategije, zasnovan na interesima vlasti, a ne struke i javnog interesa građana, neće biti moguće suštinski izmeniti tokom javne rasprave.
Prema našem stavu, najbolji izlaz iz novonastale situacije bilo bi formiranje nove radne grupe sa osobama visokog profesionalnog i moralnog integriteta, medijskim stručnjacima i predstavnicima relevantnih novinarskih i medijskih udruženja, kao i organizacija civilnog društva, kao zastupnika interesa građana u ovom procesu.
 
Beograd, Novi Sad, Niš, Kragujevac, 9. april 2018.
 
Potpisnici (po abecednom redosledu):
 
Asocijacija medija – ASMEDI
Asocijacije nezavisnih elektronskih medija – ANEM
Asocijacija onlajn medija – AOM
Nezavisno društvo novinara Vojvodine – NDNV
Nezavisno udruženje novinara Srbije – NUNS
Poslovno udruženje Lokal pres – LP
Udruženje novinara Srbije – UNS
]]>
Mon, 9 Apr 2018 10:26:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/35588/udruzenja-nametanje-nelegitimne-strategije.html
Regionalna platforma za medijske slobode pozdravlja efikasnu akciju policije Crne Gore http://nuns.rs/info/statements/35555/regionalna-platforma-za-medijske-slobode-pozdravlja-efikasnu-akciju-policije-crne-gore-.html Regionalna platforma zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, koja zastupa više od 8.000 članova, pozdravlja efikasnu reakciju Uprave policije Crne Gore, koja je identifikovala i privela dvojicu osumnjičenih za podmetanje eksplozivne naprave na automobilu u blizini kuće novinara Seada Sadikovića u Bijelom Polju. ]]> Incident se dogodio 1. aprila oko ponoći kad su, kako se pretpostavlja, Ilhan i Hilmo Pepić iz Rožaja bacili eksplozivnu napravu ispod automobila koji je bio parkiran ispred Sadikovićeve kuće, a koji ne pripada novinaru ni njegovoj porodici. Motiv za napad je, kako je saopšteno iz Uprave policije, prilog o muzeju Pepića u Rožajama, koji je Sadiković emitovao u svojoj emisiji „Bez granica“ na Televiziji Vijesti.

„Pozdravljamo akciju policije i to što je Tužilaštvo Pepićima odredilo pritvor od 30 dana ali ujedno podsećamo da upravo te dve institucije nisu ništa uradile kada je Sadiković više puta, od decembra 2017. godine kada je taj prilog emitovan, prijavljivao brojne pretnje koje je dobijao na razne načine. Da su tada bili efikasniji, do podmetanja eksploziva verovatno ne bi ni došlo. Takođe, efikasnost pripadnika Uprave policije je pokazala da kada hoće, mogu da otkriju i napadače i motiv, što se nije desilo u brojnim prethodnim slučajevima napada na novinare koji su ostali nerešeni“, kazala je predsednica Sindikata medija Crne Gore Marijana Camović.

Regionalna  platforma osuđuje svaki napad na novinare zbog posla koji obavljaju i podseća da su napadi i pretnje novinarima direktan napad na slobodu izražavanja i pravo građana da budu informisani.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Od početka 2018. godine, Sindikat medija Crne Gore je evidentirao dva napada na novinare, od čega jedan slučaj pretnje i drugi slučaj uništenja imovine.

Udruženje/udruga BiH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

 

 

]]>
Thu, 5 Apr 2018 12:06:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/35555/regionalna-platforma-za-medijske-slobode-pozdravlja-efikasnu-akciju-policije-crne-gore-.html
Koalicija: Opštinsko veće u Topoli nezakonito preinačilo odluku Komisije http://nuns.rs/info/statements/35556/koalicija-opstinsko-vece-u-topoli-nezakonito-preinacilo-odluku-komisije-.html Koalicija novinarskih i medijskih udruženja oštro protestuje zbog odluke Opštinskog veća opštine Topola da preinači predlog komisije za ocenjivanje projekata podnetih na Konkurs za sufinansiranje projekata medijskih sadržaja iz budžeta opštine Topola u 2018. godini i traži od njega da doneto rešenje o raspodeli sredstava poništi. ]]> Koalicija upozorava Opštinu Topola da Pravilnik o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja utvrđuje da rukovodilac organa može da „ukoliko uoči da je komisija dala predlog suprotno odredbama Zakona, Pravilnika i uslova utvrđenih u javnom pozivu za učešće na konkursu, ili da sadrži drugu očiglednu grešku, zatraži pismenim putem od komisije da ispravi nepravilnosti ili greške i ispravi predlog u određenom roku“.

Opštinska uprava opštine Topola je bez konsultacije sa članovima komisije i pismenog upozorenja na manjkavosti u radu izmenila njihov predlog odluke po svom nahođenju. Na taj način, odluka o sufinansiranju javnog interesa vraćena je u ličnu nadležnost pojedinca i obesmišljeni su javni konkurs i nezavisnost rada stručne komisije.

Koalicija podseća na obaveznost odgovornih u lokalnoj upravi Topola na poštovanje Zakona o javnom informisanju i medijima, primenu Pravilnika za sufinansiranje projekta i odgovornost prema građanima Topole kada je u pitanju informisanje i trošenje sredstava budžeta.

Opštinsko veće Topole je preinačilo predlog Komisije u dva slučaja, smanjujući sredstva dodeljena Agenciji Gerila ADV sa 150.000 na 50.000 dinara, istovremeno povećavajući iznos dodeljen Agenciji Biro konto sa 100.000 na 120.000 dinara. Takođe, Opštinsko veće odlučilo je i da 80.000 dinara razlike, koja je nastala umanjivanjem sredstava jednom projektu, ostane neraspoređeno.

U svom obrazloženju Opštinsko veće navodi da je ovakva odluka doneta na osnovu „poznavanja rada medija i uticaja na informisanost građana Topole“, kao i na osnovu „predloga Komisije i sopstvenog uvida u prispele projekte“ .

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja očekuje i poziva da se ovim povodom javno oglasi Ministarstvo kulture i informisanja u čijoj je nadležnosti nadzor nad sprovođenjem

Zakona o javnom informisanju i medijima.

Kragujevac-Beograd-Novi Sad,  5. aprila 2018.

 

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja:

Poslovno udruženje Asocijacije lokalnih i nezavisnih medija ‘’ Lokal pres’’

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Udruženje novinara Srbije

Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija

]]>
Thu, 5 Apr 2018 13:21:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/35556/koalicija-opstinsko-vece-u-topoli-nezakonito-preinacilo-odluku-komisije-.html
Koalicija: Bor da obustavi javnu nabavku za promovisanje rada Opštine i funkcionera http://nuns.rs/info/statements/35501/koalicija-bor-da-obustavi-javnu-nabavku-za-promovisanje-rada-opstine-i-funkcionera.html Koalicija novinarskih i medijskih udruženja upozorava Opštinu Bor da finansiranje medijskih sadržaja kroz javne nabavke umesto projektnog sufinansiranja medijskog sadržaja od javnog značaja nije u skladu Zakona o javnom informisanju i medijima i traži od predsednika Opštine da obustavi postupak javne nabavke. ]]> Koalicija je zabrinuta što Opština Bor drugu godinu za redom za projektno sufinansiranje medijskog sadržaja od javnog značaja izdvaja simbolična sredstva, a za promovisanje aktivnosti rada opštine i njenih funkcionera, kao i prenose zasedanja lokalnog parlamenta, izdvaja desetostruko više novca. 

Opština Bor je 27. marta 2018. godine raspisala javnu nabavku za “izradu i emitovanje emisija i ostalih medijskih sadržaja priloga, reportaža, gostovanja, kao i ostalih medijskih sadržaja..), u kojima će Organi opštine Bor (Predsednik opštine, zamenik predsednika opštine, članovi opštinskog veća), pomoćnici predsednika opštine Bor, članovi kabineta predsednika opštine Bor, kao i druga lica po nalogu predsednika opštine Bor, na televiziji, obaveštavati građanstvo opštine Bor i širu javnost o svojim aktivnostima, planovima i namerama”.

Nabavkom, na osnovu koje će se novcem građana Bora finansirati više od 43 sata samoreklamiranja opštinskih funkcionera, predviđena je izrada i emitovanje ukupno 2.600 minuta medijskih sadržaja u narednih godinu dana i to na zahtev predsednika opštine.

Podsećamo da je opština Bor već tokom marta 2018. raspisala javnu nabavku za prenos sednica skupštine na televiziji i radiju.

U isto vreme, ova opština je prilikom usvajanja budžeta za 2018. godinu, odlučila da prvobitno planirani iznos za sufinansiranje projekata iz oblasti javnog informisanja smanji za čak 90 odsto, te će projektnom sufinansiranju medijskih sadržaja u ovoj godini biti namenjeno svega 500.000 dinara. 

Sa druge strane za emitovanje oglasa, obaveštenja u elektronskim medijima, objava u štampanim medijima i Službenom glasniku budžetom je predviđeno čak 5.300.000 dinara.

Podsećamo lokalne samouprave, posebno opštinu Bor, da su odgovorne za kvalitet informisanja svojih građana i da korišećenjem Zakona o javnim nabavkama u promotivne ciljeve obesmišljavaju javna interes građana koji je zaštićen Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kragujevac-Beograd-Novi Sad

2.04.2018. godine

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja

Poslovno udruženje Asocijacije lokalnih i nezavisnih medija ‘’Lokal pres’’
Udruženje novinara Srbije (UNS)

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS)
Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV)
Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM
) 

 


]]>
Mon, 2 Apr 2018 13:24:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/35501/koalicija-bor-da-obustavi-javnu-nabavku-za-promovisanje-rada-opstine-i-funkcionera.html
NUNS: Šešelj ponovo preti novinarima http://nuns.rs/info/statements/35483/nuns-seselj-ponovo-preti-novinarima.html Nezavisno udruženje novinara Srbije protestuje zbog uvredljivog i pretećeg ponašanja predsednika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, juče u sudnci Specijalnog suda u Beogradu. U svom uobičajenom skandaloznom maniru Šešelj se rugao svedocima na suđenju za ratni zločin u Kravicama, gde su srpske policijske snage ubile 1.303 bošnjačka civila a novinarki Danasa Jeleni Diković uputio je preteću poruku. ]]> Prema pisanju lista Danas, Šešelj je viknuo: „Ima li ko iz Žena u crnom? Da ih presvučem u plavo“. Pošto u sudnici nije bilo predstavnika te nevladine organizacije, novinarka Danasa je izjavila da je ona iz Žena u crnom, nakon čega je lider SRS pitao za ime. Kada je novinarka odgovorila, on je svojim stranačkim sledbenicima rekao: „Upišite tamo, Jelena Diković, pa da je prebacimo u plavo“.

NUNS smatra da je sramno ponašanje Šešelja i drugih političkih aktera prema medijskim profesionalcima direktna posledica atmofere netolerancije prema slobodi izražavanja i informisanja za šta je najvećim delom odgovorna izvršna vlast. Najviši državni funkcioneri ne samo da ne osuđuju napade i pritiske na novinare i medije već ih ne retko i podstiču. Koleginica Jelena Diković kaže za NUNS da je to što se njoj dogodilo juče u sudnici samo nastavak vređanja, pretnji i zastrašivanja koje vlast i njoj bliski, poput Vojislava Šešelja, poslednjih godina preduzimaju prema neistomišljenicima, bili oni iz medija ili nevladinog sektora. “I na prethodnom suđenju za ovaj zločin, Šešelj je na najogavniji način vređao Žene u crnom i Stašu Zajović.

Ovoga puta, s obzirom na to da nije bilo nikoga iz te organizacije, a da lider radikala nije prestajao sa vređanjem Staše Zajović, osetila sam moralnu obavezu da iako nisam predstavnica Žena u crnom, podignem ruku i glasno kažem: ‘Ja sam Jelena Diković, žena u crnom’. Šešelj je svojim sledbenicima - kojih je bilo 20-ak i koji su zauzeli prve redove u sudnici, dok su porodice žrtava i nas nekoliko iz medija bili prinuđeni da sednemo skroz iza - rekao da upišu moje ime i prezime kako bi me ‘poplavili’, što, zna se, znači – prebili”, objašnjava Diković.

Istim povodom glavni i odgovorni urednik lista Danas Dragoljub Petrović rekao je za NUNS da ga najnoviji incident lidera SRS nije iznenadio. “Šešelj je opijum za nenormalne pa me mnogo ne čudi njegova pretnja našoj novinarki. Čudi, međutim, što država nije reagovala na njegovo nasilničko ponašanje u sudnici, ali je jasno da je to posledica okolnosti da je on zaštićena vrsta u Vučićevoj Srbiji, jer je postao omiljeni potrčko svog bivšeg potrčka”, izjavio je Petrović.

Izvršni odbor NUNS-a

U Beogradu 31.03.2018

]]>
Sat, 31 Mar 2018 11:36:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/35483/nuns-seselj-ponovo-preti-novinarima.html
NUNS osudio hapšenje ekipe RTS u Peći http://nuns.rs/info/statements/35452/nuns-osudio-hapsenje-ekipe-rts-u-peci.html Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) izražava duboku zabrinutost zbog privođenja ekipe Radio-televizije Srbije (RTS) u Peći. Ekipa je, prema saopštenju te medijske kuće, privedena dok je u Peći snimala četvrtu epizodu emisije "Pravo na sutra" o uzurpiranoj imovini Srba. Ovo je drugi put u proteklih nekoliko dana da se novinari na Kosovu nađu na udaru vlasti. ]]> Urednica emisije Svetlana Vukmirović rekla je da su članovi ekipe i pravnici pretreseni, legitimisani, utvrđeno je kada su ušli na Kosovo i zatim pet sati saslušavani. Pušteni su nakon intervencije Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Privedeni su snimatelj Aleksandar Stipić, realizator Biljana Erdeljan i vozač Dalibor Milutinović, a sa njima je privedeno i pet advokata. 

Pozivamo vlasti u Prištini da omoguće nesmetan rad svim novinarima. Podsećamo da su sloboda informisanja i sloboda govora temeljne vrednosti demokratskog društva i da su vlasti dužne da osiguraju bezbednost i nesmetan rad novinarima  medijima.

Izvršni odbor NUNS-a

U Beogradu 29. marta 2018.


]]>
Thu, 29 Mar 2018 14:08:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/35452/nuns-osudio-hapsenje-ekipe-rts-u-peci.html
NUNS osuđuju nasilje nad novinarima u Kosovskoj Mitrovici http://nuns.rs/info/statements/35349/nuns-osudjuju-nasilje-nad-novinarima-u-kosovskoj-mitrovici.html Nezavisno udruženje novinara Srbije oštro osuđuje nasilje specijalne policije Kosova nad novinarima koji su pratili razgovor u okviru unutrašnjeg dijaloga o KiM u Kosovskoj Mitrovici kom su prisustvovali direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković. ]]> Tokom akcije hapšenja Marka Đurića, pripadnici ROSU su Vladimira Milića, snimatelja RTS-a najpre isprskali biber sprejom, zadali mu nekoliko udaraca a onda srušili kameru.

NUNS ponovo podseća sve nadležne organe da su dužni da svim novinarima, bez obzira na okolnosti u kojima izveštavaju, omoguće da bezbedno obavljaju svoj posao.

U Beogradu, 27. marta 2018.

]]>
Tue, 27 Mar 2018 10:32:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/35349/nuns-osudjuju-nasilje-nad-novinarima-u-kosovskoj-mitrovici.html
NUNS i NDNV šokirani odbacivanjem prijave za pretnje novinaru Draganu Janjića http://nuns.rs/info/statements/35260/nuns-i-ndnv-sokirani-odbacivanjem-prijave-za-pretnje-novinaru-draganu-janjica.html Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine šokirana su činjenicom da je Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu odbacilo krivičnu prijavu protiv NN lica koju je, zbog krivičnog dela Ugrožavanja sigurnosti u ime Dragana Janjića, glavnog i odgovornog urednika novinske agencije Beta, podneo NUNS. ]]> Bezbednost Dragana Janjića bila je direktno ugrožena sponzorisanim objavama na pojedinim fejsbuk stranicama gde su nuđeni podaci o njegovoj adresi stanovanja i gde su mu upućivane otvorene pretnje. Ugrožavanje Janjićeve bezbednosti usledilo je nakon što je Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, na konferenciji za medije povodom ubistva Olivera Ivanovića, prozvao, između ostalih i Janjića. Direktan povod za pretnje potpredsedniku NUNS-a bila je njegova ocena da je ubistvo Olivera Ivanovića politički motivisano.

Iako su Janjiću danima na fejsbuk stranici „Srbija NAŠA zemlja“ upućivane pretnje kao što su “Na Kalemegdan i metak u čelo”, Tužilaštvo je utvrdilo da “nema pretnji napadom na život ili telo oštećenog ili život ili telo njemu bliskih lica, da sadržaj istog ne sadrži neposrednu, jasnu i ozbiljnu pretnju,.t.j. nema subjektivnih i objektivnih obeležja krivičnog dela Ugrožavanja sigurnosti” te da “ne postoje osnovi sumnji da je učinjeno krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti“! Janjić je upućen na krivično gonjenje podnošenjem privatne krivične tužbe nadležnom sudu.

Iako ne neočekivana ovakva odluka Tužilaštva postala je već uobičajena praksa i predstavlja konačan dokaz da pravosudni sistem u Srbiji ne radi u skladu sa pravom i pravdom.

Nezavisno udruženje novinara Srbije
Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Beograd – Novi Sad 22.03.2018.

]]>
Thu, 22 Mar 2018 11:57:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/35260/nuns-i-ndnv-sokirani-odbacivanjem-prijave-za-pretnje-novinaru-draganu-janjica.html
NUNS: Portal Standard.rs grubo prekršio novinarsku etiku http://nuns.rs/info/statements/35258/nuns-portal-standardrs-grubo-prekrsio-novinarsku-etiku.html Nezavisno udruženje novinara Srbije - NUNS najoštrije osuđuje postupak Nebojše Bakareca, odbornika SNS u Skupštini grada Beograda, koji je u autorskom tekstu za portal Standard.rs pokušao da diskredituje novinarke televizije N1. ]]> Nebojši Bakarecu, jednom od najpoznatijih političkih preletača očigledno je veoma zasmetala emisija televizije N1 “Oprostite mi moju prošlost” posvećena partijskim igračima koji, po rečima autorke, “kažu da su evoluirali i promenili uverenja, ali često menjaju samo stranku” i čija se politička selidba odvija samo u pravcu prema vlasti.

NUNS smatra i da je portal Standard.rs nagrublje prekršio profesionalne i etičke standarde objavljivanjem teksta u kojem se Bakarec obračunava sa autorkom pomenute emisije, monipulišući podacima iz porodične biografije njene koleginice i prijateljice Maje Sikimić.

Izvršni odbor NUNS-a

U Beogradu 22. marta 2018.

]]>
Thu, 22 Mar 2018 11:18:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/35258/nuns-portal-standardrs-grubo-prekrsio-novinarsku-etiku.html
Diskriminacija medija na konkursu Ministarstva informisanja http://nuns.rs/info/statements/35093/diskriminacija-medija-na-konkursu-ministarstva-informisanja.html Četiri medijska i novinarska udruženja - AOM, NUNS, NDNV i ANEM zatražila su od Poverenice za zaštitu ravnopravnosti da hitno reaguje zbog diskriminacije koju sprovodi Ministarstvo kulture i informisanja, a kojoj su izloženi mnogi mediji u Srbiji. ]]>

Udruženja se žale Poverenici zbog aktuelnog konkursa za informisanje koji sprovodi resorno Ministarstvo, a u kojem su napravljene velike razlike u uslovima za prijavu, zavisno od tipa medija (TV, radio, štampa, onlajn, agencije), što predstavlja diskriminaciju koju zakon zabranjuje.  

Zakon o informisanju i medijima eksplicitno propisuje da se novac na konkursima za javno informisanje dodeljuje "bez diskriminacije".

Podsetimo, Ministarstvo kulture i informisanja je 5. februara raspisalo konkurse za sufinansiranje proizvodnje medijskih sadržaja. Konkursi su raspisani odvojeno po tipu medija, ali tako da se međusobno razlikuju ukupni iznosi izdvojenog novca. Pored toga, bitno se razlikuju minimalni i maksimalni iznosi vrednosti projekta koji će biti sufinansirani, zavisno opet od toga da li se program objavljuje na televiziji, na radiju, portalima, u štampi ili novinskim agencijama.

Dok je minimalni iznos za TV sadržaje 500.000, a maksimalni 5 miliona dinara, kod internet portala ti iznosi su 300.000 odnosno milion dinara.

Pritom, Ministarstvo je odbilo čak i da odgovori na dopis koji su 19. februara kabinetu ministra uputili AOM, NUNS, NDNV i ANEM, tražeći obrazloženje konkursne diskriminacije medija.

Praksa razdvajanja medija po tipu stvara mogućnost da vlast ubuduće uvede dodatne i neosnovane kriterijume, čime će dodatno favorizovati sebi lojalne medije i vršiti pritisak na nezavisne medijske kuće.

Očekujemo da Poverenica za zaštitu ravnopravnosti proveri naše navode i utvrdi da li je u ovom slučaju došlo do diskriminacije medija.

Još jednom pozivamo Ministarstvo kulture i informisanja da objavi obrazloženje za sporno razdvajanje medija ili da poništi već raspisani konkurs.

 

U Nišu,

13. marta 2018. godine

 

Asocijacija onlajn medija (AOM)

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS)

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV)

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM)

]]>
Tue, 13 Mar 2018 15:17:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/35093/diskriminacija-medija-na-konkursu-ministarstva-informisanja.html
NUNS-ov apel Draganu Đilasu http://nuns.rs/info/statements/34987/nuns-ov-apel-draganu-djilasu.html Polazeći od stava da je ravnopravan tretman medija i novinara jedan je od preduslova za razvoj demokratije i slobodu javne reči, Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) apeluje na Dragana Đilasa, nosioca liste “Beograd odlučuje, ljudi pobeđuju”, da svim medijima, pod jednakim uslovima, omogući praćenje njegovih javnih nastupa. ]]> Istovremeno, NUNS još jednom podseća medije i novinare da je njihova dužnost i obaveza da poštuju pravila profesije i Kodeks novinara Srbije i da, u skladu sa tim, omoguće svim javnim i drugim ličnostima da iznesu svoj stav povodom izveštaja i priloga u kojima su predmet kritike ili napada. Mediji koji neskriveno služe jednoj političkoj opciji rade suprotno javnom interesu i demokratiji.

Praksa sistematskog blaćenja javnih ličnosti, bez tretiranja svih činjenica i stavova i bez dužne profesionalne pažnje postaje dominantna na srpskoj medijskoj sceni, što dovodi do učestalih oštrih razmena optužbi. Ta praksa je krajnje pogubna za javni život i društvo u celini i nužno je da bude što pre obustavljena. Neprofesionalna i necivilizovana zloupotreba medija u kampanji protiv javnih ličnosti izaziva razumljivu ljutnju, ali smo uvereni da “kontramere” ne mogu da donesu rešenje.

Naglašavamo, takođe, da novinari i mediji, da bi stekli moralno pravo na podršku javnosti, moraju da poštuju osnovna pravila novinarske profesije. Dok se to ne dogodi, ruinirana srpska medijska scena neće istinski krenuti u pravcu evropskih standarda, odnosno standarda koja važe u razvijenim demokratskim društvima.

 

Izvršni odbor NUNS-a

U Beogradu 7. marta 2018.

]]>
Wed, 7 Mar 2018 11:24:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/34987/nuns-ov-apel-draganu-djilasu.html
NUNS osudio uvredljivo ponašanje gradonačelnika Zaječara prema novinarima http://nuns.rs/info/statements/34934/nuns-osudio-uvredljivo-ponasanje-gradonacelnika-zajecara-prema-novinarima.html Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) najoštrije osuđuje diskriminaciju, omalovažavanje i vređanje novinara koje praktikuje Uprava grada Zaječara na čelu sa gradonačelnikom Boškom Ničićem. Posebno je za osudu selektivan tretman medija u vanrednim situacijama kada je izuzetno važno da javnost bude pravovremeno i potpuno informisana što je prvorazredni zadatak i državnih funkcionera i medija. ]]> Redakcija portala Glas Zaječara obavestila je NUNS da januara ove godine, kada je počela s  radom, ima “poteškoća u komunikaciji sa Gradskom upravom Zaječar”.

Odluka novinara tog mladog medija da progovore o problemima usledila je juče tokom izveštavanja o aktuelnim poplavama kada su novinari Glasa Zaječara izašli na teren da bi izvestili o radovima na ojačavanju nasipa koji je ugrozila vodena stihija.

Ekipa portala stigla je na teren “sa mašinama i policijom, pre većine članova Štaba za vanredne situacije” i zatražila izjave od prisutnih, ali obavešteni da moraju da sačekaju predsednika Štaba - gradonačelnika Boška Ničića, što su novinari i učinili. Međutim, umesto izjave od gradonačelnika su dobili nalog da  napuste lokaciju: “Jeste li čuli šta sam vam rekao? Novinari su tamo na mostu, pa možete da im se pridružite."

Izveštači Glasa Zaječara su pomislili da nalog ima za cilj njihovu bezbednost pa su se udaljili da bi nakon stotinak metara sreli ekipu RTS-a, kojoj je samo nekoliko minuta kasnije gradonačelnik dao izjavu.

NUNS podržava stav novinara Glasa Zaječara da im je povređeno pravo na rad, dostojanstvo i ugled. Od samog početka svog rada izloženi su “verbalnim uvredama i podsmehu” gradonačelnika Ničića i njegovih saradnika. “Uvrede koje se kreću od pežorativnih naziva ‘novinarčić’, preko uvreda vezanih za fizički izgled ‘krmoglava’, ‘zec’ itd... gotovo da i ne prestaju”, navodi se, između ostalog, u pismu koje je NUNS dobio od zaječarskog portala.

 

Izvršni odbor NUNS-a

 U Beogradu 5. marta 2018.

]]>
Mon, 5 Mar 2018 12:27:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/34934/nuns-osudio-uvredljivo-ponasanje-gradonacelnika-zajecara-prema-novinarima.html
Novinarska udruženja iz regiona oštro osuđuju napad na Nedžada Latića http://nuns.rs/info/statements/34791/novinarska-udruzenja-iz-regiona-ostro-osudjuju-napad-na-nedzada-latica.html Regionalna platforma zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara, koja zastupa više od 7.800 članova, oštro osuđuje fizički napad na Nedžada Latića, publicistu i urednika portala The Bosnia Times iz Sarajeva. Napad se desio u utorak poslepodne ispred zgrade u kojoj živi Latić, nedugo posle izlaska iz džamije u kojoj je obavljao molitvu. ]]> Nanošenje telesnih povreda i napad na Nedžada Latića predstavljaju brutalan napad na slobodu izražavanja i ugrožavanje sigurnosti novinara, kao i grub pokušaj gušenja slobode medija i kritičkog pisanja o aktulenim događajima u Sarajevu.

Platforma zahteva hitnu istragu svih okolnosti napada na Latića, utvrđivanje identiteta napadača i motive napada, kao i poduzmanje zakonom propisanih mera na brz i efikasan način.

Udruženje BH novinari je u 2017. godini zabeležilo 24 slučaja pretnji i napada na novinare, ali samo za neke od ovih napada je pokrenut sudski postupak.

Regionalna Platforma podržava Udruženje/Udrugu BH novinari u naporima da zaštiti novinare i slobodu govora. Platforma takođe poziva međunarodne organizacije koje se bave slobodom medija i pravima novinara da zahtevaju od bosanskoheregovačkih vlasti da hitno istraže ovaj slučaj.

Napad na novinara je direktni napad na slobodu izražavanja i pravo građana da budu informisani. Svaki napad na novinara je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Sarajevo – Podgorica – Zagreb – Priština – Beograd – Skoplje


Udruženje/udruga BiH novinari
Sindikat medija Crne Gore
Hrvatsko novinarsko društvo
Udruženje novinara Kosova
Nezavisno udruženje novinara Srbije
Udruženje novinara Makedonije

]]>
Sat, 24 Feb 2018 10:23:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/34791/novinarska-udruzenja-iz-regiona-ostro-osudjuju-napad-na-nedzada-latica.html
“Hakovana” FB stranica NUNS-a http://nuns.rs/info/statements/34740/hakovana-fb-stranica-nuns-a.html Fejsbuk stranica Nezavisnog udruženja novinara Srbije našla se na meti hakerskog napada nepoznatog porekla. ]]> Na stranici NUNS-a u toku noći postavljen je neprikladan sadržaj. Obaveštavamo javnost da NUNS trenutno ne upravlja stranicom i da sadržaji koji se prikazuju od noćas nisu postavljeni od strane Sekretarijata NUNS – a.

O ovom napadu tokom dana biće obavešteno Tužilaštvo za viskotehnološki kriminal.

Izvršni odbor NUNS – a

U Beogradu 22.02.2018.

]]>
Thu, 22 Feb 2018 13:58:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/34740/hakovana-fb-stranica-nuns-a.html