NUNS :: Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/rss.html sr http://nuns.rs/img/logo.png NUNS :: Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/rss.html NUNS: Oduzeti poslanički mandat Vojislavu Šešelju http://nuns.rs/info/statements/46639/nuns-oduzeti-poslanicki-mandat-vojislavu-seselju.html Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije osuđuje još jedan u nizu nepristojnih i zlonamernih ispada haškog osuđenika za podsticanje i podržavanje ratnih zločina u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji, narodnog poslanika Vojislava Šešelja, ovog puta usmerenog na našeg preminulog kolegu Dragoljuba Žarkovića. ]]> Vojislav Šešelj već trideset godina neprestano širi govor mržnje što je potvrđeno i presudom Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju. Mete njegovih brutalnih verbalnih napada su posebno novinari, pripadnici manjina, politički protivnici i antiratni aktivisti koji su javno ukazivali na njegovu pogubnu politiku.

Podsećamo da je u samo u prethodnih godinu Vojislav Šešelj pretio našim koleginicama i kolegama Veselinu Simonoviću i Snežani Čongradin, a sa Dejanom Anastasijevićem obračunavao se i posthumno.

NUNS je je već skretao pažnju Narodnoj skupštini Srbije i međunarodnim instititucijama na ponašanje Vojislava Šešelja koji zloupotrebljava svoj poslanički mandat pre svega da bi vređao i pretio neistomišljenicima. Tom prilikom zatražili smo da:

 - Odbor za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja razmotri i pokrene postupak utvrđivanja da li postoje razlozi za ukidanje poslaničkog mandata i imuniteta Vojislavu Šešelju i ako postoje da postupi u skladu sa zakonom;

-  Javni tužilac preduzme radnje iz svojih nadležnosti i podnese zahteve za odobrenje pokretanja krivičnog postupka protiv Vojislava Šešelja i svih drugih poslanika koji svojim obraćanjima u Narodnoj skupštini ugrožavaju sigurnost, živote i dobrobit novinara i drugih pojedinaca

-  Narodna skupština odobri vođenje krivičnog postupka protiv svih narodnih poslanika ukoliko se u istražnim radnjama nadležnih organa utvrdi da postoje osnovane sumnje i dokazi da su učinili krivična dela;

Obaveštavamo javnost da ćemo obnoviti ovu inicijativu i zatražiti podršku svih koji veruju u pristojnost, kulturno ponašanje, društveni mir i  demokratsku budućnost Srbije.

 

NUNS, 7. februar 2020. godine

]]>
Fri, 7 Feb 2020 12:15:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/46639/nuns-oduzeti-poslanicki-mandat-vojislavu-seselju.html
Regionalna platforma: Hitno istražiti sajber napade na agenciju Patria i portal N1 http://nuns.rs/info/statements/46641/regionalna-platforma-hitno-istraziti-sajber-napade-na-agenciju-patria-i-portal-n1.html Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, koja zastupa više od 8.000 članova, najoštrije osuđuje hakerske napade na Novinsku agenciju Patria (NAP) iz Bosne i Hercegovine i web portal televizije N1 iz Srbije. ]]> Novinska agencija Patria (NAP) proteklih dana našla se pod jakim hakerskim napadima, usled čega je bilo onemogućeno normalno funkcioniranje web portala i rad redakcije. Iz ove medijske kuće ističu kako ovo nije prvi put da su se našli na meti hakera te izražavaju sumnju da je reč o politički motivisanim napadima.

Prema rečima generalne sekretarke Udruženja BH novinari Borke Rudić, hakerski napadi na medije umnogome su posledica drugih oblika napada na novinare i redakcije, koji najčešće ne budu adekvatno sankcionisani.

„Hakerski napadi se najčešće posmatraju kao tehnička pretnja radu medija, a to nije samo tehnička pretnja, već i profesionalna. Angažovanje hakera sada je postalo metod putem kojeg se neki mediji pokušavaju ućutkati da ne bi obavljivali informacije koje nisu po volji vladajućih struktura. Zbog toga se moramo vrlo ozbiljno pozabaviti ovim problemom“, naglasila je Rudić.

Portal N1 je u periodu od 28. do 30. januara u tri navrata bio meta sajber napada, zbog čega nekoliko sati nije bilo moguće pristupiti vestima na web sajtu i aplikaciji. Prvobitni DDoS napad koji je trajao nekoliko sati dogodio se iz Kine, a ponovljen je još jednom u toku dana. Napadi velikim intenzitetom su se u više navrata nastavili i naredna dva dana, i to sa više hiljada računara sa ciljem dovođenja do preopterećenja web servera, mreže ili nekog drugog dela infrastrukture portala N1 da bi se tako onemogućio pristup njihovim korisnicima. Još uvek nema informacija u vezi sa izvršiocima i motivima izvršenih napada.

„Činjenica da su se sajber napadi na N1 dogodili u vreme kada je ovaj medij pokrenuo kampanju #DaSeVidiN1 kao odgovor na spor koji je doveo do ukidanja ovog TV kanala a što je pogodilo oko milion građana“, rekao je Željko Bodrožić, predsednik NUNS -a , naglasivši da posebno zabrinjava činjenica da je u isto vreme premijerka Ana Brnabić označila TV N1 kao „političku stranku“. „Od  tužioca nadležnog za visokotehnološki kriminal Republike Srbije očekujemo da reaguje i reši ovaj slučaj u najkraćem mogućem roku“, dodao je Bodrožić.

Regionalna platforma zahteva od nadležnih policijskih struktura u BiH i Srbiji hitnu i brzu istragu sajber napada na Novinsku agenciju Patria i televiziju N1, te informisanje javnosti o merama koje će poduzeti u cilju zaštite slobode medija i njihovog sigurnog rada.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 06.02.2020.

Udruženje/udruga BiH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

]]>
Thu, 6 Feb 2020 12:29:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/46641/regionalna-platforma-hitno-istraziti-sajber-napade-na-agenciju-patria-i-portal-n1.html
Regionalna platforma najoštrije osuđuje napad na novinarku TV21 http://nuns.rs/info/statements/46558/regionalna-platforma-najostrije-osudjuje-napad-na-novinarku-tv21.html Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, koja zastupa više od 8.000 članova, najoštrije osuđuje napad na novinarku TV21, Almedinu Ismaili, kojoj su upućene ozbiljne pretnje nakon što je objavila priču o članu političke partije Alijansa za Albance. ]]> Ismaili je 27. januara napisala članak u kojem je spomenula Nešata Ademia, bivšeg člana Alijanse za Albance (AA), nakon  što je on na ličnom Facebook profilu objavio da je napustio tu političku partiju. Po objavljivanju priče, Ademi je telefonom nazvao  Ismaili  i uputio joj ozbiljne pretnje. U tom razgovoru Ademi joj je rekao: „Pretpostavljam da odavno nisi dobila batine. Ubiću te zbog članka koji si objavila.“

Slučaj je odmah prijavljen policiji, koja je sledećeg dana pozvala Ademija u policijsku stanicu da da izjavu. Nažalost, procena institucija za sprovođenje zakona je da nema elemenata za podizanje krivične prijave protiv Ademija.

„Moram da napomenem da buduće napade i pretnje upućene novinarima institucije mogu da spreče jedino pomoću strogih sankcija. Država je obavezna da obezbiedi efikasan sistem za suzbijanje i kažnjavanje napada na novinare. To je nephodno kako bi se u državi poboljšala situacija sa slobodom govora“, rekao je Mladen Čadikovski, predsednik Udruženja novinara Makedonije.

Za samo jedan mesec  u Severnoj Makedoniji zabeležena su četiri napada i ozbiljnih pretnji novinarima, a taj broj je jednak svim zabeleženim slučajevima u ovoj zemlji u toku 2019. godine. U sva četiri slučaja, žrtve pretnji bile su novinarke što izaziva još veću zabrinutost da ovo postaje novi negativni trend u državi.

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara podržava Udruženje novinara Makedonije u naporima da zaštite novinare i slobodu govora u Severnoj Makedoniji. Istovremeno, pozivamo nadležne institucije da ozbiljno shvate napade na novinare i da pronađu adekvatne sankcije za napadače.

 

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 31.01.2020

 

Udruženje/udruga BiH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

]]>
Fri, 31 Jan 2020 11:29:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/46558/regionalna-platforma-najostrije-osudjuje-napad-na-novinarku-tv21.html
NUNS: I državni sekretar za medije u kampanji protiv N1 http://nuns.rs/info/statements/46411/nuns-i-drzavni-sekretar-za-medije-u-kampanji-protiv-n1.html Nezavisno udruženje novinara Srbije izražava protest zbog izjave Aleksandra Gajovića, državnog sekretara Ministarstva kulture i informisanja zaduženog za medije, da Televizija N1 ima nerešen pravni status. ]]> Državni sekretar je u prethodne dve i po godine, koliko obavlja funkciju, mogao da pokrene pitanje zakonitosti postojanja Televizije N1, ukoliko sumnja da se krše državni propisi, a da se potrudio i pokušao da dođe do odgovora zaključio bi veoma lako do ovaj medij radi u skladu sa zakonima Srbije i Evropskom konvencijom o prekograničnoj televiziji.

Insinuirajući da N1 radi ilegalno, državni sekretar Gajović stao je u dugačak red državnih funkcionera i članova rukovodstva vladajuće partije koji već godinama bezobzirno etiketiraju ovu televiziju kao antisrpsku i antidržavnu, želeći tako da je delegitimišu kod građana Srbije kao objektivan i profesionalan medij.

NUNS poziva Ministarstvo kulture i informisanja da se javno ogradi od paušalne i zlonamerne izjave državnog sekretara i tako stavi tačku na dalju neosnovanu kriminalizaciju jednog od najprofesionalnijih medija u Srbiji.

 

NUNS, 27.01.2020.

]]>
Mon, 27 Jan 2020 15:13:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/46411/nuns-i-drzavni-sekretar-za-medije-u-kampanji-protiv-n1.html
NUNS: Premijerka Brnabić grubo prekršila pravila ponašanja državnih funkcionera prema medijima http://nuns.rs/info/statements/46408/nuns-premijerka-brnabic-grubo-prekrsila-pravila-ponasanja-drzavnih-funkcionera-prema-medijima.html Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije protestuje zbog ponašanja premijerke Ane Brnabić prema profesionalnim i objektivnim medijima u Srbiji. ]]>

Komentarišući aktuelni problem u vezi sa prestankom emitovanja programa N1, Nova i Sportklub u kablovskim mrežama kojima direktno i indirektno upravlja državna kompanija Telekom Srbija, premijerka je sinoć u studiju Pinka optužila Televiziju N1 da je politička stranka.

“U ovom trenutku ako mene pitate, od svih političkih stranaka koje su opoziciono nastrojene, ne slažu se sa nama, sa vladajućom koalicijom, najbolju kampanju vodi televizija N1. Za mene je TV N1 zaista u ovoj kampanji postala politička stranka, koja ima dosta dobar ugao iz kojeg plasira svoju kampanju”, rekla je Ana Brnabić.

NUNS ocenjuje da je tom izjavom premijerka grubo prekršila sva civilizovana, kulturna i demokratska pravila ponašanja državnih funkcionera prema medijima. Takav pokušaj diskvalifikacije uglednog i profesionalnog medija zapravo je nastavak kontinuirane a sada već i potpuno otvorene neprijateljske kampanje aktuelne vlasti prema objektivnom, kritičkom i nepotkupljivom novinarstvu.

 

NUNS, 27. januar 2020.

]]>
Mon, 27 Jan 2020 15:09:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/46408/nuns-premijerka-brnabic-grubo-prekrsila-pravila-ponasanja-drzavnih-funkcionera-prema-medijima.html
NUNS: Sudbina nedeljnika Kragujevačke govori o propasti lokalnih nezavisnih medija http://nuns.rs/info/statements/46403/nuns-sudbina-nedeljnika-kragujevacke-govori-o-propasti-lokalnih-nezavisnih-medija.html Nezavisno udruženje novinara Srbije izražava zabrinutost za sudbinu nedeljnih novina Kragujevačke i upozorava javnost da je sudbina tog medija još jedan pokazatelj gaženja medijskih sloboda i eleminisanja slobodnih i profesionalnih redakcija poslednjih godina. ]]> Kragujevačke su nastale 2009. godine kada je kompletna redakcije tadašnje privatizovane Svetlosti dala otkaz novim vlasnicima i pokrenula nove novine, ne želeći da rade pod pritiskom i cenzurom. U prethodnih više od deset godina nastavile su tradiciju Svetlosti i očigledno je da njihova nezavisna i profesionalna uređivačka politika nije po volji lokalne vlasti, koja ih, za razliku od bogatog nagrađivanja podobnog medija, nije ni jednim dinarom podržala, a takav odnos vladajuće stranke prema Kragujevačkim naveo je i oglašivače da zaobilaze taj nedeljnik.  

Kragujevačke nisu protekle nedelje izašle zbog loše finansijske situacije i redakcija je saopštila da će izlaziti dvonedeljno, ali i da je veoma moguće da novine uskoro prestanu da izlaze.

"Nedostatak novca donekle je ublažavan prelaskom na minimalne zarade zaposlenih još pre pet godina, a od pre nekoliko meseci plate se uopšte ne isplaćuju. Sve što je sama firma zarađivala odlazilo je na delimično pokrivanje troškova štampe, plaćanje komunalnih usluga i uplaćivanje poreza i doprinosa", kaže se u saopštenju Kragujevačkih i dodaje da je redakciju napustilo nekoliko novinara, jer su morali da potraže nove poslove van profesije kako bi imali od čega da žive.

NUNS poziva kragujevačku vlast da konačno raspiše javni konkurs za sufinansiranje medijskih projekata od javnog interesa i pruži priliku Kragujevačkim i drugim medijima u gradu da dobiju podršku iz javnog budžeta koji pune svi građani Grada Kragujevca, a ne da već pet godina protivzakonito direktno finansira Radio-televiziju Kragujevac.

NUNS će o problemima sa kojima se suočava redakcija Kragujevačkih obavestiti međunarodne asocijacije novinara i pozvaće donatore da pomognu opstanak tog nedeljnika.

 

NUNS

27.01.2020.

]]>
Mon, 27 Jan 2020 12:15:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/46403/nuns-sudbina-nedeljnika-kragujevacke-govori-o-propasti-lokalnih-nezavisnih-medija.html
NUNS: Puno razumevanje za zahteve akademske zajednice RTS-u http://nuns.rs/info/statements/46401/nuns-puno-razumevanje-za-zahteve-akademske-zajednice-rts-u.html Nezavisno udruženje novinara Srbije u potpunosti razume apel grupe doktora nauka, upućenog Radio-televiziji Srbije, jer već godinama unazad ukazujemo da javni medijski servis ne radi u javnom interesu i ne ispunjava svoje zakonske obaveze. ]]> Podsećamo da medijska kuća koju finansiraju svi građani ima obavezu da nepristrasno obrađuje teme od javnog značaja, neguje pluralizam ideja i omogućava sučeljavanjarazličitih mišljenja, ali i po ko zna koji put konstatujemo da je uredništvo RTS-a svoj informativni program u velikoj meri podredilo propagandi vladajuće partije. I zahtevi akademske zajednice potvrđuju da takav manipulativni odnos RTS-a prema građanima više nije održiv i da je krajnji momenat da se novinari ove kuće suprotstavepritisku vlasti i cenzorskoj politici direktora i glavnih urednika. NUNS pozdravlja svaku građansku inicijativu za slobodu medija i izražavanja i iskazuje zadovoljstvo što su priznati univerzitetski profesori organizovano i javno podigli glas zbog partijske zloupotrebe medija i time nas podržali u borbi protiv medijskih manipulacija i cenzure.

Sekretarijat NUNS-a

27.1.2020.

]]>
Mon, 27 Jan 2020 12:07:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/46401/nuns-puno-razumevanje-za-zahteve-akademske-zajednice-rts-u.html
Regionalna platforma: Osuđujemo pretnje i uvrede novinarkama u Severnoj Makedoniji http://nuns.rs/info/statements/46187/regionalna-platforma-osudjujemo-pretnje-i-uvrede-novinarkama-u-severnoj-makedoniji.html Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, koja zastupa više od 8.000 članova, snažno osuđuje pretnje i uvrede koje je Emil Jakimovski uputio novinarkama Meri Jovanovskoj, urednici portal A1on.mk i Iskri Korovešovskoj, urednici televizije Alfa ]]> Dve novinarke su prošle nedelje primile pretnje koje im je putem interneta uputio Jakimovski koje su prijavljene policiji. U porukama koje je Jordanovska objavila, pretio joj je da će joj “organizovati pogreb”, nazvao je “Sorospijom” i koristio drugi govor diskriminacije zasnovane na polu. Prema izjavi Korovešovske, slične pretnje i uvrede poslao je i njoj.

Predsednik Udruženja novinara Makedonije (UNM) Mladen Čadikovski osudio je ove pretnje i pozvao nadležne institucije da istraže slučaj. „Komunicirali smo sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i oni su obećali da će istražiti ove pretnje protiv dve novinarke. Zahtevamo da Javno tužilaštvo igra aktivnu ulogu u brzoj istrazi ovih pretnji da bi se sprečili slični slučajevi u budućnosti “, rekao je Čadikovski.

„Činjenica koja zabrinjava u oba slučaja je da ove pretnje sadrže elemente rodne diskriminacije“, rekao je Čadikovski i dodao da je takav pritisak na žene novinarke ozbiljna prepreka slobodi izražavanja, slobodi medija i pravu građana da budu informisani.

Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara podržava UNM u naporima da zaštiti novinare i slobodu govora i osudjuje pretnje i uvrede upućenje dvema novinarkama. Pozivamo nadležne institucije da adekvatno reaguju i da jasno osude pretnje Jordanovskoj i Korovešovskoj. Platforma će poslati pisma o zabrinutosti svim relevantnim institucijama u Severnoj Makedoniji, tražeći od njih da hitno i temeljno istraže sve činjenice o tim slučajevima i počnu da postupaju u skladu s tim.

Napad i pretnja novinarima direktan je napad na slobodu izražavanja i pravo građana da budu informisani.

 

Sarajevo – Podgorica – Zagreb – Priština – Skoplje – Beograd, 14.01.2020.

 

Udruženje/udruga BiH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

]]>
Wed, 15 Jan 2020 13:32:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/46187/regionalna-platforma-osudjujemo-pretnje-i-uvrede-novinarkama-u-severnoj-makedoniji.html
Regionalna platforma: Zaustaviti napade na novinare http://nuns.rs/info/statements/46175/regionalna-platforma-zaustaviti-napade-na-novinare.html Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, koja zastupa više od 8.000 članova, zahteva od crnogorske policije i tužilaštva da prestanu da hapse novinare u toj državi pod izgovorom da šire paniku objavljivanjem lažnih vesti. U isto vreme osuđuje ponašanje i fizički napad prema ekipi Arbresh.info na Kosovu od strane osobe u Simićevoj pratnji, za koju napadnuta novinarka tvrdi da je njegovo obezbeđenje. ]]>

Novinari Dražen Živković i Gojko Raičević su privedeni u nedelju veče i zadržani zato što su objavili vest da je došlo do eksplozije u zvaničnoj državnoj rezidencijalnoj vili “Gorica” u Podgorici. Policija je kasnije to demantovala ističući da nije bilo eksplozije ali da jeste došlo do određenog kvara na elektroinstalacijama. Crnogorska policija i tužilaštvo tvrde da su Raičević i Živković, koji su pušteni na slobodu nakon saslušanja, tim tekstom izazvali paniku i nered. Portali na kojima su oni urednici (In4S i Borba) su odmah preneli policijski demanti sporne vesti.

“Nakon što je pre nekoliko dana, sa istim optužbama, privedena novinarka Anđela Đikanović, policija i tužilaštvo su uradili istu, nedopustivu stvar. Oštro osuđujemo ovakav odnos prema novinarima i apelujemo i na policiju i na tužilaštvo da prestanu sa ovom praksom. Crna Gora ionako ne radi dovoljno kada su u pitanu sloboda medija i bezbednost novinara i ovo je samo veliki korak unazad”, kazala je predednica Sindikata medija Marijana Camović.

U isto vreme, novinarska ekipa Arbresh.info iz Prištine fizički je napadnuta tokom izveštavanja o poseti predsednika Skupštine Kosova i potpredsednika Srpske liste, Slavka Simića u selu Prilužje u opštini Vučitrn.

Prema izveštaju portala Arbresh.info Simić je posetio srednju školu, a kasnije i opštinu Prilužje. Ekipi Arbresh.info onemogućen je ulazak na sastanke dok je srpskim medijima bilo dozvoljeno prisustvo.

Prema izjavi novinarke Elmedine Ballazhi, napadnuta je od strane osobe iz Simićevog obezbeđenja, koji ju je udario laktom u grudi i zatvorio vrata pred njom i snimateljima. Nakon dva održana sastanka, Simić je ponovo odbio da razgovara sa novinarkom Ballazhi, a u pismenom odgovoru za Arbresh.info je negirao da je osoba koja je napala novinarku deo njegovog obezbeđenja.

,,Napadi moraju prestati. Štaviše, državni zvaničnici treba da pomognu svim novinarima u fer i nepristrasnom izveštavanju’’ rekla je Gentiana Begolli Pustina, predsednica Asocijacije novinara Kosova.

Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara daje podršku kolegama iz Sindikatu medija Crne Gore i  Udruženja novinara Kosova u nastojanjima da se izbore sa nečuvenim pritiskom na profesiju koji dolazi od državnih organa i pridružuje se zahtevima da se prestane sa hapšenjem novinara.

Podsećamo da je svaki napad na novinare napad na javni interes, demokratiju i ljudska prava. Platforma će izvestiti sve evropske institucije o ovim incidentima i zatražiti njihovu intervenciju u oblasti bezbednosti novinara u regionu zapadnog Balkana.

Sarajevo – Podgorica – Zagreb – Priština – Skoplje – Beograd, 14.01.2020.

 

Udruženje/udruga BiH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije


, Podgorica, Priština, 14/01/2020]]>
Tue, 14 Jan 2020 16:44:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/46175/regionalna-platforma-zaustaviti-napade-na-novinare.html
NUNS: Otkriti motive obijanja redakcije portala Kolubarske.rs http://nuns.rs/info/statements/46162/nuns-otkriti-motive-obijanja-redakcije-portala-kolubarskers.html Nezavisno udruženje novinara Srbije izražava zabrinutost zbog obijanja redakcije portala Kolubarske.rs u Valjevu, najoštrije osuđuje taj vandalski čin i zahteva da policija i tužilaštvo hitno identifikuju počinioce i njihove motive. ]]> Urednica portala Darija Ranković ispričala je za NUNS da su nepoznate osobe provalile u redakciju kroz razbijeni dvorišni prozor. Iz redakcije koja se nalazi u centru Valjeva i koja je jasno označena, vandali nisu odneli ništa, ali su ostavili tragove - ispreturane fioke radnih stolova i po podu razbacane papire i predmete.

"Utisak je da papire nisu pretraživali, jer je jedna najveća gomila ostala na stolu nedirnuta. Ništa nije odneto ali su iz gradske policije najavili da će podneti krivičnu prijavu za pokušaj  teške krađe, valjda zbog načina na koji je izvršena provala", rekla je Darija Ranković za NUNS.

Rešavanje slučaja i utvrđivanje motiva za provalu važni su zbog specifičnosti slučaja kao veoma ozbiljnog oblika zastrašivanja i napada na novinare. Ranković smatra da je reč upravo o pokušaju zastrašivanja članova redakcije medija koji se trudi da profesionalno informiše javnost o svim važnim temama, kao što su korupcija, nenamensko trošenje budžetskog novca i druge zloupotrebe.

Podsećamo da su Kolubarske često bile meta uvredljivih komentara, pretnji i drugih pritisaka koje je NUNS javno osuđivao.

 

NUNS

 

Beograd 13.1.2020.

]]>
Mon, 13 Jan 2020 16:45:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/46162/nuns-otkriti-motive-obijanja-redakcije-portala-kolubarskers.html
NUNS: Informer laže da je novinar Vuk Cvijić stranački angažovan http://nuns.rs/info/statements/46140/nuns-informer-laze-da-je-novinar-vuk-cvijic-stranacki-angazovan.html Nezavisno udruženje novinara Srbije upozorava javnost da je tabloid Informer nizu neistina koje od osnivanja svakodnevno objavljuje dodao i laž da je naš kolega Vuk Cvijić član Glavnog odbora Narodne stranke. ]]> Urednici Informera su u današnjem izdanju objavili članak o Cvijiću, navodeći da je ''novinar nedeljnik NIN u GO stranke Vuka Jeremića", a da ni njega, a ni Jeremića nisu pozvali i proverili istinitost informacije.

Podsećamo da je Informer za samo tri meseca (jul, avgust, septembar 2019) čak 296 puta prekršio Kodeks novinara Srbije, prema najnovijem izveštaju o monitoringu kršenja novinarske etike u dnevnim novinama u Srbiji.

NUNS već godinama skoro svakodnevno upozorava javnost da mnogi mediji u Srbiji, a među njima i Informer, gaze sve postulate profesije i gnusnim dezinformacijama obasipaju javnost, a sve u službi propagande vladajuće partije, i da time prave nemerljivu štetu novinarstvu a i društvu uopšte.

Vuk Cvijić je jedan od najboljih novinara u zemlji, nagrađivan i pohvaljivan zbog angažovanog i hrabrog rada na razotkrivanju brojnih afera, i NUNS mu kao svom uvaženom članu pruža punu podršku. Očekujemo da kolega Cvijić, bez obzira na plansku difamaciju i uvrede kojima je izložen, nastavi da radi u javnom interesu i na čast profesije.

NUNS
11.01.2020.

]]>
Sat, 11 Jan 2020 19:54:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/46140/nuns-informer-laze-da-je-novinar-vuk-cvijic-stranacki-angazovan.html
NUNS: Sankcionisati Informer i Srpski telegraf zbog grubog kršenja zakona http://nuns.rs/info/statements/46060/nuns-sankcionisati-informer-i-srpski-telegraf-zbog-grubog-krsenja-zakona.html Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije osuđuje sraman uređivački potez tabloida Informer i Srpski telegraf koji su u današnjim izdanjima objavili navodne iskaze višestruko osuđivanog zločinca Ninoslava Jovanovića, čime su grubo prekršene zakonske i etičke norme o privatnosti i dostojanstvu maloletne devojčice – žrtve Jovanovića. ]]> NUNS poziva nadležno tužilaštvo da protiv pomenutih tabloida preduzme odgovarajuće sankcije jer su najgrublje prekršili Zakon o javnom informisanju i medijima nalaže da se „opisom scene nasilja u mediju ili medijskom sadržaju ne sme povrediti dostojanstvo žrtve nasilja“.

Podsećamo da su ovim tekstovima dva tabloida, inače poznata po upornom nepoštovanju novinarske etike, grubo prekršili I Kodeks novinara Srbije koji novinare i urednike obavezuje da poštuju i štite prava i dostojanstvo dece, žrtava zločina.

NUNS poziva i Ministarstvo kulture i informisanja da javno osudi sramnu uređivačku politiku Informera i Srpskog telegrafa i u skladu sa svojim nadležnostima podnese prijave tužilaštvu zbog skandaloznog kršenja zakona.

 

NUNS

Bograd 9.01.2020.

]]>
Thu, 9 Jan 2020 12:54:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/46060/nuns-sankcionisati-informer-i-srpski-telegraf-zbog-grubog-krsenja-zakona.html
Regionalna platforma: Pritvorenu novinarku odmah pustiti na slobodu http://nuns.rs/info/statements/46014/regionalna-platforma-pritvorenu-novinarku-odmah-pustiti-na-slobodu.html Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, koja zastupa više od 8.000 članova, zahteva da se crnogorska novinarka Anđela Đikanović hitno pusti iz pritvora i da se svi eventualni postupci protiv nje vode dok je na slobodi. ]]> Đikanović je privedena i kasnije odlukom tužilaštva zadržana do 72 sata zbog sumnje da je izvršila krivično delo izazivanje panike i nereda nakon što je objavila da će na Badnji dan crnogorskoj policiji biti na raspolaganju i 250 pripadnika ROSU – specijalne kosovske jedinice. 
Tu vest je ubrzo demantovala Vlada Crne Gore. FOS medija, portal čija je Đikanović i glavna uredica, je oko sat nakon objavljivanja sporne vesti tu informaciju povukao i izvinio se zbog njenog objavljivanja.


Uveče 5. januara Đikanović je privedena i dalje se nalazi u pritvoru.

“Privođenje i zadržavanje novinarke smatramo pretjeranom reakcijom crnogorskog tužilaštva i tražimo da se ona odmah pusti i ukoliko dođe do pokretanja bilo kakvog postupka da joj bude dozvoljeno da se brani sa slobode. Tenzije u Crnoj Gori ovih dana su svakako velike ali hapšenje novinara neće doprinijeti njihovom snižavanju”, kazala je predsednica Sindikata medija Crne Gore Marijana Camović.
Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara smatra da je nedopustivo hapsiti novinare, a u ovom slučaju napominjemo da je Đikanović spornu vest povukla odmah nakon što je ona demantovana, odnosno sat nakon objavljivanja što je prekratak period da se izazove panika u Crnoj Gori.

Takođe, odmah se izvinila zbog netačne informacije i na taj način pokazala da joj nije bila namera da izazove paniku i nerede.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo- Zagreb

06.01.2020.

]]>
Tue, 7 Jan 2020 18:24:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/46014/regionalna-platforma-pritvorenu-novinarku-odmah-pustiti-na-slobodu.html
NUNS osudio promovisanje zločinca u Kuriru http://nuns.rs/info/statements/46010/nuns-osudio-promovisanje-zlocinca-u-kuriru.html Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije osuđuje tekst u Kuriru u kojem se praktično promoviše višestruki osuđivani zločinac Ninoslav Jovanović i to istovremeno dok se za njime intenzivno traga zbog ozbiljne sumnje da je oteo 12-godišnju devojčicu. ]]> NUNS ukazuje da je Kurir tekstom najavljenim kao "ispovest monstruma" višestruko i najgrublje prekršio profesionalnu novinarsku etiku. Pre svega, ovakvim tekstom uredništvo Kurira pokazuje potpuno odsustvo saosećanja sa nestalom devojčicom i njenom porodicom čime demonstrira spremnost da po svaku cenu privuče pažnju javnosti.

Na taj način grubo se zloupotrebljava sloboda informisanja i degradira ionako narušen ugled novinarstva u Srbiji.

Sekretarijat NUNS-a

U Beogradu 27.12.2019.

]]>
Fri, 27 Dec 2019 14:22:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/46010/nuns-osudio-promovisanje-zlocinca-u-kuriru.html
Regionalna platforma: Napadi i “crne liste” novinara su neprihvatljivi http://nuns.rs/info/statements/45906/regionalna-platforma-napadi-i-crne-liste-novinara-su-neprihvatljivi.html Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, koja zastupa više od 8.000 članova, traži od srpskih vlasti brze odgovore o tome ko je istraživačkog novinara Stevana Dojčinovića stavio na “crnu listu”, što je rezultiralo zadržavanjem Dojčinovića u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) i deportacijom u Srbiji. Istovremeno, osuđuje neprihvatljiv fizički napad na novinara Ensara Ramadanija od strane vršioca dužnosti ministra trgovine i industrije Kosova Endrita Shala. ]]> Dana 17.12. Stevan Dojčinović, urednik Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK), bio je na putu za UAE kako bi govorio na Konferenciji država potpisnica Konvencije Ujedinjenih nacija protiv korupcije. Lokalna policija ga je zadržala po dolasku na međunarodni aerodrom u Abu Dabiju. Posle 12 sati zadržavanja, Dojčinović je u pratnji policije deportovan u Srbiju. KRIK je izvestio da je aerodromska policija rekla Dojčinoviću da su imigracijske vlasti iz UAE zabranile ulazak zbog njegovog pojavljivanja na “međunarodnoj crnoj listi”:

„Kazali su da me nisu Ujedinjeni Arapski Emirati stavili na crnu listu već da je to bio zahtev neke druge Vlade, ali mi nisu rekli koje“, rekao je Dojčinović. Ovo je drugi put da je Dojčinović priveden i deportovan, 2015. godine deportovan je iz Moskve i zabranjen mu je ulazak u Rusiju do 2020. Kao i u slučaju UAE, nije dobio nikakvo obrazloženje za takav potez.

„Mi smo zatražili od Ministarstva spoljnih poslova Srbije da pribavi i objavi zvanične dokumente u kojima se preciziraju razlozi zašto je Dojčinoviću zabranjeno da uđe u UAE, da bude pritvoren i deportovan“ – rekao je Željko Bodrozic, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije, i dodao da država takođe mora zatražiti pojašnjenja od vlade UAE o postojanju takozvane “međunarodne crne liste” na kojoj se nalaze i novinari i objaviti.

Istog dana novinara Ensara Ramadanija fizički je napao Endrit Shala, vršilac dužnosti ministra trgovine i industrije Kosova. Incident se dogodio dok je Ramadani bio u Univerzitetskom kliničkom centru Kosova da izveštava o stanju Luana Malokua, koji je u istoj političkoj stranci kao i Shala. Shala je tražio telefon od novinara i nakon što je Ramadani odbio da to učini, Shala ga je fizički napao, udarajući ga u lice. Kosovska policija istražuje slučaj.

„Pozdravljamo interesovanje kosovske policije za ovaj slučaj, ali ističemo važnost nepristrasne i brze istrage – napadi na novinare nisu prihvatljivi, a činjenica da je to uradio politički predstavnik čini ovaj slučaj još više zabrinjavajućim“ – rekla je Gentiana Begolli, predsednica Udruženja novinara Kosova.

Regionalna platforma pridružuje se NUNS-u u zahtevima upućenim srpskim vlastima i upozorava nacionalne i međunarodne institucije da postojanje „crnih lista“ novinara podriva demokratiju, slobodu izražavanja, kretanja i informisanja i kao takve nisu prihvatljive.

Još važnije, podržava AJK u naporima da zaštiti novinare i poziva kosovske vlasti da brzo deluju, istraže napad na Ramadanija i sankcionišu Shala u skladu sa nacionalnim zakonima. Platforma naglašava dodatnu ozbiljnost i važnost ovog slučaja zbog umešanosti vršioca dužnosti ministra Shale i poziva kosovske zvaničnike da sankcionišu Shala ako se dokaže krivim, javno ga osude i tako prenesu poruku da takvo ponašanje nije prihvatljivo na bilo kom nivou.

Svaki napad na novinara predstavlja napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

 

Sarajevo – Podgorica – Zagreb – Priština – Skoplje – Beograd, 19.12.2019.

Udruženje/udruga BiH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

]]>
Thu, 19 Dec 2019 14:21:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/45906/regionalna-platforma-napadi-i-crne-liste-novinara-su-neprihvatljivi.html
NUNS: Po kom osnovu je Stevan Dojčinović deportovan i ko pravi crne liste novinara? http://nuns.rs/info/statements/45869/nuns-po-kom-osnovu-je-stevan-dojcinovic-deportovan-i-ko-pravi-crne-liste-novinara.html Nezavisno udruženje novinara Srbije protestuje zbog deportovanja našeg kolege Stevana Dojčinovića sa aerodroma u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i traži da UAE hitno obrazlože ovaj skandalozan i opasan incident. ]]> Glavni urednik istraživačkog portala KRIK Stevan Dojčinović zadržan je  sinoć oko 20 časova, odmah nakon sletanja, na aerodromu u Abu Dabiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Kako je naveo, 12 sati je proveo pod nadzorom policajaca koji su mu kratko saopštili da je na crnoj listi i da moraju da ga vrate nazad.

"Kazali su da me nisu Ujedinjeni Arapski Emirati stavili na crnu listu, već da je to bio zahtev neke druge vlade, ali mi nisu rekli koje", izjavio je Dojčinović prema navodima KRIKa.

Jutros je pod pratnjom policije ukrcan jutarnji let bez jasnog obrazloženja.

NUNS ukazuje da je takav tretman novinara neprihvatljiv u savremenom demokratskom svetu i da je reč o kršenju elementarnog ljudskog prava na slobodno kretanje.

Dojčinović je u Abu Dabi otputovao da bi prisustvovao konferenciji Kancelarije Ujedinjenih nacija za borbu protiv droge i kriminala, preciznije debati o suzbijanju prekogranične korupcije, pranja novca i organizovanog kriminala.
 
Podsećamo da ovo nije prvi put da je kolegi Dojčinoviću uskraćeno pravo na slobodno kretanje. To je  učinjeno i u Rusiji 2015. godine kada je takođe bez obrazloženja deportovan iz Moskve u Srbiju uz  zabranu ulaska u tu zemlju do 2020.

NUNS zahteva od Ministarstva spoljnih poslova Srbije da zvaničnim putem dođe do obrazloženja zašto je našem kolegi uskraćen ulazak u UAE i to javno saopšti.

Takođe, upozoravamo javnost i apelujemo na domaće i medjunarodne institucije da je stavljanje novinara na crne liste nešto što  duboko podriva savremeni demokratski svet, slobodu izražavanja, slobodu kretanja i slobodu informisanja.

 

 

Beograd,

18.12.2019.

]]>
Wed, 18 Dec 2019 11:13:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/45869/nuns-po-kom-osnovu-je-stevan-dojcinovic-deportovan-i-ko-pravi-crne-liste-novinara.html
Regionalna platforma: Crnogorsko tužilaštvo da ispita ponašanje svog tužioca http://nuns.rs/info/statements/45660/regionalna-platforma-crnogorsko-tuzilastvo-da-ispita-ponasanje-svog-tuzioca.html Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, koja zastupa više od 8.000 članova, najoštrije osuđuje napad na novinara Vladimira Otaševića na kojeg je u Podgorici nasrnulo obezbeđenje kontraverznog biznismena koji je bio u društvu višeg državnog tužioca, koji nije reagovao. ]]> Otašević je u tržnom centru Delta pokušao da fotografiše biznismena Zorana Bećirovića u društvu višeg državnog tužioca Miloša Šoškića, kada ga je napao Bećirovićev telohranitelj – udario ga, pretio mu i vređao ga. Novinar tvrdi da je tužilac celo vreme mirno posmatrao napad na njega. Bećirović je par dana pre incidenta u Delti uhapšen po nalogu Specijalnog tužilaštva, zbog sumnje da je pretio jednom od veštaka i tereti se da je počinio krivično delo – sprečavanje dokazivanja. Ispostavilo se da je telohranitelj Mladen Mijatović pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova i da nije imao dozvolu Ministarstva za taj angažman.

„Tražili smo da se ispita odgovornost napadača Mladena Mijatovića, koji je službenik MUP-a, a od Tužilaštva da utvrdi eventualnu disciplinsku i krivičnu odgovornost Višeg državnog tužioca Miloša Šoškića, koji prema svedočenju novinara Otaševića, nije ništa uradio da spreči napad iako je bio udaljen samo nekoliko metara. SMCG ponavlja da su napadi na novinare nedopustivi i moraju biti strogo kažnjeni imajući u vidu istoriju ovakvih napada u Crnoj Gori. Ova godina mogla je biti prva, poslije dugo vremena, u kojoj nije bilo težih fizičkih napada na medijske radnike ali se još jednom pokazalo da je potpuno opravdana zabrinutost za medijski ambijent i uslove rada novinara i medija u Crnoj Gori“, kazala je predsednica Sindikata medija Crne Gore Marijana Camović.

Regionalna platforma podržava SMCG u naporima da zaštite novinare i slobodu medija i poziva nadležne u Crnoj Gori, pre svih policiju i tužilaštvo, da savesno rade svoj posao i ne uzrokuju napade na novinare, kao što je to ovde slučaj, jer je takvo ponašanje nedopustivo i trebalo bi da je ispod časti i policajcima i tužiocima.

Svaki napad na novinara predstavlja napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

 Sarajevo – Podgorica – Zagreb – Priština – Skoplje – Beograd, 06.12.2019.

 Udruženje/udruga BiH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

]]>
Fri, 6 Dec 2019 15:36:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/45660/regionalna-platforma-crnogorsko-tuzilastvo-da-ispita-ponasanje-svog-tuzioca.html
NUNS osuđuje ponašanje ministra Šarčevića http://nuns.rs/info/statements/45606/nuns-osudjuje-ponasanje-ministra-sarcevica.html Nezavisno udruženje novinara Srbije osuđuje osiono ophođenje ministra prosvete Mladena Šarčevića prema novinarki Televizije N1 Jeleni Mirković, kao i njegove neprimerene odgovore i opaske upućene njoj i drugim koleginicama i kolegama prisutnim na konferenciji za medije u Vladi Srbije. ]]> Na konferenciji povodom objavljivanja rezultata PISA testiranja, ministar Šarčević nije odgovorio na pitanje novinarke N1 da li se oseća odgovornim za postignute rezultate, već joj se obratio rečima da “nije dobro pazila na času” i da bi “na PISA testiranju bila jako slaba”.

Pozivamo ministra prosvete da se izvini novinarki Jeleni Mirković i da ubuduće, u skladu sa funkcijom koju obavlja, sa uvažavanjem i pristojno odgovora na pitanja koja mu novinari postavljaju u javnom interesu.

NUNS istovremeno pohvaljuje reakciju novinarke Foneta, Vesne Vujić, koja je nakon neprimerenog istupa ministra ustala u odbranu koleginice sa N1, jer taj njen čin je pravi primer novinarskog profesionalizma i solidarnosti.

Sekretarijat NUNS

U Beogradu, 3. decembra 2019.

]]>
Tue, 3 Dec 2019 17:34:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/45606/nuns-osudjuje-ponasanje-ministra-sarcevica.html
NUNS: Puna podrška redakciji lista Danas http://nuns.rs/info/statements/45592/nuns-puna-podrska-redakciji-lista-danas.html Izvršni odbor Nezavisnog udruženja novinara Srbije izražava punu podršku redakciji dnevnog lista Danas koja se poslednjih dana, po ko zna koji put, našla na meti protagonista režima Aleksandra Vučića koji krajnje nervozno i bahato demonstriraju otvoreno neprijateljstvo prema medijima čije uređivačke politike ne podležu ukusu vlasti i odolevaju njenim svakodnevnim pritiscima. ]]> NUNS zahteva od vlasti da prestane sa pretećom kampanjom protiv slobodnih i nezavisnih novinara i medija kojom se podgreva već uzavrela polarizacija društva. Istovremeno, NUNS poziva medijske radnike, akademsku javnost, organizacije civilnog društva i građane da dignu glas u odbranu slobode izražavanja i informisanja.

Besomučna kampanja protiv nedeljnika NIN zbog naslovnice sa benignom fotografijom predsednika Srbije na sajmu oružja, u čemu su najviši zvaničnici režima prepoznali poziv na ubistvo Vučića, nastavila se suludim optužbama protiv Danasa. Povod je karikatura na kojoj je aluzijom na naslovnicu NIN-a predsednik Vučić ironično predstavljen kao navodna meta navodnog atentata.

Poslednja dva dana usledili su rafali najtežih optužbi protiv Danasa, jedinog dnevnog lista koji neumoljivo kritički piše o učestalim korupcionaškim aferama u koje su, sudeći prema izveštavanju medija, najverovatnije upleteni nosioci vlasti i njima bliski ljudi. Karikatura čuvenog Koraxa, baš kao i u vreme Miloševićeve diktature, proglašena je za govor mržnje i poziv na ubistvo predsednika Srbije. Uzalud Koraxovo podsećanje da je reč o ironičnoj karikaturi koju ne treba bukvalno shvatati. Preteća kampanja se nastavlja sa jasnim ciljem da se nepodobni mediji zastraše i ućutkaju a sloboda izražavanja i informisanja stave pod potpunu kontrolu režima.

NUNS ukazuje da međunarodne konvencije kao i domaće zakonodavstvo garantuju slobodu izražavanja, te ovim povodom ponovo podseća na preporuke Komiteta ministara Saveta Evrope iz 2016. godine da države uspostave snažne i efikasne mere zaštite slobode izražavanja i garancije da novinari bez straha mogu da rade svoj posao što je jedan od osnovnih preduslova demokratskog društva koje odlikuje pluralizam, tolerancija i širokoumnost.

Podsećamo i da se prema kriterijumima međunarodnih organizacija u Srbiji poslednjih godina zabrinjavajuće smanjuje nivo slobode govora i javnog informisanja.

NUNS je od početka godine evidentirao 108 napada i pritisaka na novinare i medije, najviše u poslednjoj deceniji.

 

Izvršni odbor NUNS-a

2. decembra 2019. godine

]]>
Mon, 2 Dec 2019 18:22:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/45592/nuns-puna-podrska-redakciji-lista-danas.html
NUNS uz NIN http://nuns.rs/info/statements/45545/nuns-uz-nin.html Izvršni odbor Nezavisnog udruženja novinara Srbije podržava redakciju nedeljnika NIN u nastojanju da zadrži nezavisnu i slobodnu uređivačku politiku, a izdavače upozorava da ne podležu propagandi i pritiscima vlasti. ]]>

Ubeđeni smo da urednici NIN-a nisu imali nameru da objavljenom fotografijom na naslovnoj strani poslednjeg broja pozivaju na likvidaciju Aleksandra Vučića, kako to žele da predstave, u svojoj nemilosrdnoj kampanji protiv uglednog nedeljnika, funkcioneri vlasti predvođeni upravo Vučićem.  

Izvršni odbor NUNS-a osuđuje neosnovane i krajnje brutalne napade štampanih i elektronskih tabloida na urednike i novinare NIN-a, poput optužbi da su im opozicioni političari platili da objave naslovnicu i tekstove o prodaji oružja iz Krušika, i pozivamo po ko zna koji put državne funkcionere da prestanu da podrivaju i napadaju integritet novinara.  

Ovom prilikom podsećamo javnost da sloboda izražavanja, kako je to definisao Komitet ministara zemalja članica Saveta Evrope o zaštiti novinarstva i bezbednosti novinara i drugih medijskih aktera u svojim preporukama iz 2016. godine, nije primenjiva samo na „informacije“ i „ideje“ koje se pozitivno primaju ili se smatraju neuvredljivim ili neutralnim, već i na one koje vređaju, šokiraju ili zabrinjavaju državu ili bilo koji deo stanovništva. Na taj način sloboda izražavanja olakšava energičnu javnu raspravu, što je još jedan preduslov demokratskog društva koje odlikuje pluralizam, tolerancija i širokoumnost.

Pozivamo i sve naše kolege koje su i do sada profesionalno i časno obavljali svoj posao, da nastave da rade u javnom interesu u skladu sa Kodeksom novinara, i da se odupru pritiscima moćnika i ne pristaju na cenzuru i samocenzuru.

Izvršni odbor NUNSa
30. novembra 2019.
]]>
Sat, 30 Nov 2019 10:06:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/45545/nuns-uz-nin.html