NUNS :: Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/rss.html sr http://nuns.rs/img/logo.png NUNS :: Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/rss.html “Hakovana” FB stranica NUNS-a http://nuns.rs/info/statements/34740/hakovana-fb-stranica-nuns-a.html Fejsbuk stranica Nezavisnog udruženja novinara Srbije našla se na meti hakerskog napada nepoznatog porekla. ]]> Na stranici NUNS-a u toku noći postavljen je neprikladan sadržaj. Obaveštavamo javnost da NUNS trenutno ne upravlja stranicom i da sadržaji koji se prikazuju od noćas nisu postavljeni od strane Sekretarijata NUNS – a.

O ovom napadu tokom dana biće obavešteno Tužilaštvo za viskotehnološki kriminal.

Izvršni odbor NUNS – a

U Beogradu 22.02.2018.

]]>
Thu, 22 Feb 2018 13:58:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/34740/hakovana-fb-stranica-nuns-a.html
NUNS osuđuje cenzurisanje In memoriam-a u Politici http://nuns.rs/info/statements/34722/nuns-osudjuje-cenzurisanje-in-memoriam-a-u-politici.html Nezavisno udruženje novinara Srbije oštro osuđuje cenzurisanje In memoriam-a u dnevnom listu Politika. ]]> Iz teksta koji je u slavu Darka Novakovića, nedavnog preminulog art direktora ove novinske kuće napisao Srđan Škoro, eliminisane su rečenice u kojima se govori da je Novaković, između ostalog grafički opremio knjigu „Vučić i cenzura“.

„Jedna od poslednjih knjiga koju je prelomio bila je „Vučić i cenzura“, a Darko dovoljno smeo i hrabar da se imenom i prezimenom potpiše ispod svog rada“, glase redovi koji su nestali iz incijalnog teksta.

„Nemam reči, zaista. Kad vlast ozakoni cenzuru, koja je zakonom zabarnjena, onda doživite da se cenzuriše i naslov jedne knjige iz oproštaja od kolege“, kaže za NUNS Srđan Škoro. Koliko god da smo prethodnih meseci i godina gotovo navikli na primere tihe cenzure i galopirajuće autocenzure, NUNS je šokiran ovim neuobičajenim primerom cenzurisanja. Slično političko “redigovanje“ nekrologa ne pamte ni naši najstariji članovi.

Izvršni odbor NUNS – a

U Beogrdu 21.02.2018.

]]>
Wed, 21 Feb 2018 15:08:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/34722/nuns-osudjuje-cenzurisanje-in-memoriam-a-u-politici.html
NUNS i NDNV: Srbija proteruje politički nepodobnog stranog dopisnika http://nuns.rs/info/statements/34649/nuns-i-ndnv-srbija-proteruje-politicki-nepodobnog-stranog-dopisnika.html Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) smatraju da pretnja proterivanjem iz zemlje dopisnika brojnih inostranih medija, belgijskog državljana Filipa Bertišana – predstavlja međunarodni incident i novu fazu u gušenju medijskih sloboda i zabrani kritičkog mišljenja i govora u Srbiji. ]]> Očigledno da Filip Bertišan, koji godinama živi u Beogradu i koji je među kolegama poznat po visokom nivou profesionalizma, smeta aktuelnoj vlasti upravo zbog toga što je vrstan poznavalac političkih i društvenih prilika u Srbiji i što njegovi prilozi u zapadnim medijima nisu u skladu sa marketinškom slikom Aleksandra Vučića kao “velikog reformatora”, odnosno zato što prikazuju stvari u Srbiji upravo onakvima kakve jesu – a one su poražavajuće u svakoj oblasti, a posebno u oblasti vladavine prava, korupcije, političkog i medijskog pluralizma, i slobode uzražavanja.

NUNS i NDNV upozoravaju građane da se Bezbednosno-informativna agencija u potpunosti vratila u devedesete godine i da je temeljno saslušavala Bertišana zbog njegovih napisa i intervjua koje je pravio tokom prošlogodišnjih predsedničkih izbora.

Da nije zastrašujuće, bilo bi komično: Srbija ponovo liči na zemlju iz filma “Balkanski špijun”, u kojoj “stranci” predstavljaju potencijalnu bezbednosnu pretnju, pa tako zvuči i obrazloženje MUP-a da Bertišanu odbije produženje zahteva za produženje boravka – on naime, prema policiji i BIA-i, predstavlja “pretnju javnom redu i nacionalnoj sigurnosti”.

Filip Bertišan u Beogradu živi od 2007. godine, oženjen je državljankom Srbije sa kojom ima i petogodišnju kćerku, nikada nije imao bilo kakvih problema sa policijom, a njegovi izveštaji primer su novinarskog profesionalizma.

NUNS i NDNV se u potpunosti solidarišu sa kolegom Bertišanu i pružiće mu podršku u ostvarenju njegovih prava, koja su ujedno i prava zagarantovana i domaćim zakonima i brojnim međunarodnim aktima, a koja se opet tiču svakog građanina ove zemlje.

 

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Nezavisno društvo novinara Vojvodine

 

Beograd-Novi Sad, 19. februar 2018.

]]>
Mon, 19 Feb 2018 11:24:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/34649/nuns-i-ndnv-srbija-proteruje-politicki-nepodobnog-stranog-dopisnika.html
NUNS pozdravlja hapšenje napadača na novinare TV O2 http://nuns.rs/info/statements/34622/nuns-pozdravlja-hapsenje-napadaca-na-novinare-tv-o2.html Nezavisno udruženje novinara Srbije osuđuje napad na novinarsku ekipu televizije O2 i pozdravlja akciju policije koja je odmah uhapsila napadače. ]]> NUNS ponavlja svoj stav da se rastuće nasilje protiv novinara ne sme tolerisati već da mora biti zaustavljeno svim zakonskim sredstvima.

Mediji su preneli da su N.M. (27) i K.H. (24) uhapšene su zbog osnovane sumnje da su izvršile krivično delo nasilničko ponašanje.

One se sumnjiče da su juče u beogradskom naselju Mirijevo napale novinara i snimatelja televizije O2 prilikom izveštavanja i pokušale da im oštete kameru.

Uhapšenim je određeno zadržavanje do 48 sati, nakon čega će biti privedene nadležnom tužilaštvu.

 

Izvršni odbor NUNS-a

U Beogradu 17.02.2018.

]]>
Sat, 17 Feb 2018 09:21:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/34622/nuns-pozdravlja-hapsenje-napadaca-na-novinare-tv-o2.html
Tražimo smenu državnog sekretara za medije Aleksandra Gajovića http://nuns.rs/info/statements/34510/trazimo-smenu-drzavnog-sekretara-za-medije-aleksandra-gajovica.html Grupa za slobodu medija smatra da Vlada republike Srbije mora da smeni državnog sekretara za medije Aleksandra Gajovića. Nakon izjava koje sa najodgovornije državne funkcije otvaraju prostor za pravdanje nasilja, pretnji i medijskih hajki protiv novinara i tvrdnje da reakcije na to nisu u ingerencijama Ministarstva kulture i informisanja, ne vidimo kako gospodin Gajović može da nastavi da obavlja svoju funkciju. ]]> Aleksandar Gajović je bez ikakvih dokaza sugerisao da predsednik Nezavisnog udruženja novinara Vojvodine Nedim Sejdinović organizuje pretnje protiv samog sebe na društvenim mrežama. Koleginici Tamari Skrozi je savetovao da se sama zaštiti od neetičkih i nezakonitih napada TV Pink pošto tako nešto, ustvrdio je, ne spada u ingerencije njegovog ministarstva. Zatim je i izrazio želju da sasluša siledžije koje su napale kolegu Nikolu Radišića pre nego što osudi napad. Pored ovih bezobzirnih i veoma opasnih stavova, nespojivih sa njegovom funkcijom, demokratijom i dvadeset prvim vekom, Gajović je pokazao i izrazito odsustvo znanja o novinarstvu i medijima, posebno novim za koje je rekao da se „time ne bavi“.

To bi u normalnoj zemlji bilo neprihvatljivo za bilo kog državnog funkcionera, a kamoli državnog sekretara za medije, kao i više nego dovoljan razlog za prestanak funkcije. Grupa za slobodu medija traži od premijerke Ane Brnabić i ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića da što pre kažu da li se slažu sa izjavama državnog sekretara i smene gospodina Gajovića pre nego što svojim štetnim stavovima i očiglednom nekompetentnošću napravi nepopravljivu štetu.

Dijalog između novinara i vlade Srbije, za koji je premijerka Brnabić više puta izrazila spremnost, teško je izvodljiv u svetlu ovakvih, neodgovornih, zlonamernih i nekompetentnih izjava državnog sekretara za medije. Grupa za slobodu medija podseća da sve međunarodne organizacije za nadzor slobode izražavanja i medija, pa i Evropska komisija u svojim izveštajima o napretku Srbije prema članstvu u EU naglašavaju mnoge i velike probleme u ovoj oblasti.

U atmosferi neprekidnih relativizacija napada, pretnji, pritisaka i otvorenih etiketiranja novinara od strane državnih funkcionera i tako neprihvatljiv broj takvih incidenata u 2015. godini (57), sledeće porastao na 69, zatim u prošloj na 92, a da ih je u 2018, za manje od dva meseca već bilo 11. U takvoj situaciji, jednostavno je pogubno da za državnog sekretara za medije imamo osobu koja ne samo da ne zna dovoljno o savremenim medijima i novinarstvu, već se i zarad politikantskih špekulacija igra bezbednošću naših kolega.

10. februara 2018 u Beogradu

Grupa za slobodu medija

]]>
Sun, 11 Feb 2018 13:15:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/34510/trazimo-smenu-drzavnog-sekretara-za-medije-aleksandra-gajovica.html
Koalicija: Besramne i opasne izjave državnog sekretara Gajovića http://nuns.rs/info/statements/34507/koalicija-besramne-i-opasne-izjave-drzavnog-sekretara-gajovica.html Koalicija novinarskih i medijskih udruženja (NUNS, NDNV, ANEM, Lokal pres i AOM) smatra da su izjave državnog sekretara u Ministarstvu kulture i informisanja Aleksandra Gajovića, izrečene u intervjuu za Radio Slobodna Evropa, besramne i opasne, te da su u funkciji ne samo relativizacije učestalih napada na novinare već i njihovog podsticanja. ]]> Državni sekretar Aleksandar Gajović je i u ovom intervjuu opravdao imidž arogantne i nestručne osobe, ali je  otišao i mnogo dalje, relativizujući i opravdavajući napade ne novinare tvrdnjama da je potrebno saslušati i drugu stranu, odnosno verzije napadača i njihove motive, da novinari sami sebe treba da štite, ali i da misli da su pojedinci sami sebi slali pretnje zbog samoreklamiranja i zbog toga što "imaju loše namere".
Koalicija podseća da su napadi i pretnje u koje državni sekretar "sumnja" prijavljeni nadležnim organima, policiji i tužilaštvu, a da su pojedini slučajevi – iako sa velikim zakašnjenjem – i procesuirani.
Koalicija smatra da ovakve izjave državnog sekretara mogu da budu predmet privatnih tužbi, i u tom smislu ćemo pružiti pravnu pomoć našim kolegama ukoliko se odluče na taj potez.
Koalicija poziva premijerku Srbije Anu Brnabić, kao i ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića da se odrede prema ovom skandaloznom nastupu državnog sekretara, odnosno da saopšte da li su njegovi stavovi istovremeno i stavovi Ministarstva i Vlade Srbije.  
Sa žalošću konstatujemo da istup državnog sekretara neodoljivo podseća na reči visokih funkcionera Srpske radikalne stranke tokom devedesetih godina, u periodu koji je prethodio organizovanom progonu novinara i medija, ali i ubistvu Slavka Ćuruvije. Tada je Aleksandar Vučić izjavio da novinari treba da paze šta rade ako hoće da budu bezbedni, a Vojislav Šešelj im je uputio veoma otvorene pretnje optužujući ih da su ubice, špijuni i izdajnici.
Beograd-Novi Sad-Niš-Kragujevac, 10. februar 2018.

Nezavisno udruženje novinara Srbije
Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Asocijacija nezavisnih elektronskih medija
Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija Lokal pres
Asocijacija onlajn medija
]]>
Sat, 10 Feb 2018 09:54:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/34507/koalicija-besramne-i-opasne-izjave-drzavnog-sekretara-gajovica.html
NUNS nastavlja suđenje za utvrđivanje susvojine u Domu novinara http://nuns.rs/info/statements/34499/nuns-nastavlja-sudjenje-za-utvrdjivanje-susvojine-u-domu-novinara.html Izvršni odbor Nezavisnog udruženja novinara Srbije prihvatio je informaciju advokatske kancelarije „Vuković i partneri“ i podržao njihov predlog o nastavku sudskog procesa o zgradi Doma novinara. ]]> Izvršni odbor NUNS-a ponavlja uverenje da Dom novinara pripada svim novinarima u Srbiji i ovlašćuje svoje pravne zastupnike da nastave procesne radnje u cilju utvrđivanja susvojine.

Suđenje će se nastaviti pred Apelacionim sudom u Beogradu po drugom tužbenom zahtevu NUNS-a o utvrđivanju prava susvojine u delu od jedne polovine sporne nepokretnosti.

Nedavnom odlukom Vrhovnog kasacionog suda preinačena je drugostepena presuda Apelacionog suda da je Dom novinara u zajedničkom vlasništvu UNS-a i NUNS-a. Vrhovni kasacioni sud u odluci konstatuje „u vreme kada su se ova udruženja razdvojila u dve odvojene celine, nijednim posebnim zakonom nije bilo propisano, niti postoji u pravnom poretku pojam zajedničke svojine udruženja građana“.

 

Izvršni odbor NUNS-a

U Beogradu 9. februara 2018.

]]>
Fri, 9 Feb 2018 14:19:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/34499/nuns-nastavlja-sudjenje-za-utvrdjivanje-susvojine-u-domu-novinara.html
Novinarska udruženja: Pronaći i kazniti odgovorne za napad na NUNS http://nuns.rs/info/statements/34395/novinarska-udruzenja-pronaci-i-kazniti-odgovorne-za-napad-na-nuns.html Udruženje novinara Srbije (UNS) i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) zahtevaju od nadležnih da što pre pronađu i kazne odgovorne za lepljenje sramnih letaka na ulaz u zgradu Doma novinara na kojima je NUNS označen kao “Nesrećno udruženje neprijatelja Srbije”. ]]> Ulaz u u zgradu u Resavskoj 28, gde su sedišta UNS-a i NUNS-a, sinoć je drugi put oblepljen plakatima, kao i prethodno, u noći između subote i nedelje.

Oba puta UNS je prijavio slučaj policiji koja je izvršila uviđaj. NUNS je o ovoj prljavoj kampanji obavestio Tužilaštvo.

Slučaj je prijavljen u skladu sa Sporazumom o saradnji i merama za podizanje nivoa bezbednosti novinara, a dva novinarska udruženja očekuju hitnu reakciju nadležnih i kažnjavanje odgovornih. 

Udruženje novinara Srbije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

 

Beograd, 06. februar 2018.

]]>
Tue, 6 Feb 2018 11:25:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/34395/novinarska-udruzenja-pronaci-i-kazniti-odgovorne-za-napad-na-nuns.html
NUNS osudio političke pritiske na jagodinske Moravske vesti http://nuns.rs/info/statements/34417/nuns-osudio-politicke-pritiske-na-jagodinske-moravske-vesti.html Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije osuđuje konstantne pritiske vlasti Jagodine na list Moravske vesti. ]]> Najnoviji pritisak na jagodinski mesečnik i njegovog vlasnika novinara Gorana Jevremovića usledio je tužbom koju je grad Jagodina podneo protiv glavnog urednika i vlasnika tog nezavisnog medija Gorana Jevremovića zbog teksta u kojem je predstavljen izveštaj Državne revizorske institucije (DRI) o trošenju budžetskih sredstava Jagodine u 2016. godini. Tužbeni zahtev za naknadu štete iznosi milion dinara.

NUNS poziva najviše državne funkcionere na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić da javno i nedvosmisleno osude ovaj i druge pritiske na nezavisne medije i novinare.

Zanimljivo je da se u tužbi protiv Jevremovića navodi da je gradu narušen ugled tekstom “Jagodinska vlast rekorder po nezakonitom trošenju budžeta – revizori: potrošeno 972 miliona dinara”. Sudska praksa u Srbiji nesumnjivo stoji na stavu da se ovakav vid naknade odnosi samo na fizička lica zato što pravna lica ne mogu da trpe duševnu bol.

U današnjem otvorenom pismu povodom tužbe grada Jagodine, Goran Jevremović je izjavio da je reč ne samo o nastavku, već i zaoštravanju torture nad jedinim nezavisnim medijem u tom gradu i ovom delu Srbije. “Građani Jagodine treba da znaju da se novcem od njihovog poreza finansiraju tužbe protiv nezavisnih medija”, izjavio je Jevremović.

Pritisci na Moravske vesti i Gorana Jevremovića počeli su odmah po pokretanju tog lista, u novembru 2017, što je NUNS evidentirao u svojoj Bazi napada na novinare. Jevremović je tada obavestio UNS da mu lider stranke Jedinstvena Srbija i predsednik Skupštine grada Jagodina Dragan Marković “ugrožava bezbednost“. Jevremović je naveo da je 30. novembra imao “veoma neprijatan razgovor” sa Markovićem nakon što je na svom sajtu Centralmedia.rs objavio tekst o nenamenskom trošenju gradskog budžeta, kasnije objavljen i u mesečniku Moravske vesti. “On me je u razgovoru direktno optužio da šaljem 'momke u opštinu da dele novine Moravske vesti i uznemiravaju zaposlene' kao i da sam ga ucenjivao ’pre izvesnog vremena' govoreći mu navodno 'koliko, koliko'”, naveo je Jevremović.

Glavni urednik Moravskih vesti je izjavio da se posle tog razgovora oseća nebezbedno i da ne zna da li će moći da nastavi da piše o toj temi nakon što ga je zvao tako moćan čovek.

 

Sekretarijat NUNS-a

 

U Beogradu 6. februara 2018.

]]>
Tue, 6 Feb 2018 14:30:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/34417/nuns-osudio-politicke-pritiske-na-jagodinske-moravske-vesti.html
NUNS ponovo meta vređanja i zastrašivanja http://nuns.rs/info/statements/34376/nuns-ponovo-meta-vredjanja-i-zastrasivanja.html Nezavisno udruženje novinara Srbije ponovo je meta vređanja i zastraživanja, ovog puta letkom na kojem je NUNS predstavljen kao “udruženje neprijatelja Srbije”. ]]> U noći između subote i nedelje sramnim plakatom oblepljen je ulaz u zgradu Doma novinara u kojem se nalaze sedišta dva novinarska udruženja – UNS-a i NUNS-a. Kolege iz UNS-a su juče ujutro slučaj prijavili policiji koja je odmah izvršila uviđaj. NUNS je o ovoj opasnoj kampanji obavestio Tužilaštvo od koga očekujemo da preduzme sve mere kako bi se otkrili organizatori i izvršioci.

NUNS ocenjuje da je reč o profesionalno organizovanoj kampanji jer je “presuda” našem udruženju štampana u boji, na kvalitetnom papiru, i verovatno u većem tiražu, kako bi se sramni leci distribuirali i na drugim javnim mestima.

Zato ponavljamo zahtev najvišim predstavnicima vlasti na čelu sa predsednikom Republike Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić da javno i nedvosmisleno osude ovu i druge učestale pretnje novinarima i novinarskim organizacijama. NUNS će i o ovom slučaju obavestiti međunarodne novinarske i medijske organizacije.

Izvršni odbor NUNS-a

U Beogradu 5. februara 2018.

]]>
Mon, 5 Feb 2018 15:15:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/34376/nuns-ponovo-meta-vredjanja-i-zastrasivanja.html
Udruženja osudila napad na Nikolu Radišića http://nuns.rs/info/statements/34334/udruzenja-osudila-napad-na-nikolu-radisica.html Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) oštro osuđuju pretnje Nikoli Radišiću, novinaru TV N1. ]]> Najviše zahvaljujući Aleksandru Vučiću, predsedniku Srbije, koji se novinarima TV N1 uglavnom obraća vrlo agresivno, na krajnje neprofesionalan i optužujući način a zatim i niže rangiranim funkcionerima SNS-a, koji ovu TV kuću etiketiraju kao “američku” ili “CIA” televiziju ili, u najboljem slučaju, medij koji “radi protiv Vlade Srbije”, TV N1 je odavno izložena otvorenim, sirovim, gotovo i beskrupuloznim napadima i pritiscima, tako da poslednje pretnje Nikoli Radišiću, nažalost, spadaju u red – očekivanih.

Radišiću su u centru grada dva NN lica uz pljuvanje psovali mater „američku“ i „izdajničku“.

Radišić je zbog ugožavanja sigurnosti iz člana 138 stav 3 Krivičnog zakona podneo Krivičnu prijavu protiv nepoznatih učinilaca.

Zahtevamo da se počinioci što pre pronađu, da se protiv njih preduzmu sve zakonom predviđene mere i novinarima garantuje bezbednost, ali takođe apelujemo na nosioce javnih funkcija da povedu računa o svojoj retorici: targetiranju i etiketiranju nema mesta pogotovo kad je javni govor u pitanju.

U NUNS-ovoj bazi podataka “Napadi na novinare” ovo je sedmi zabeleženi incident od početka godine.

 

Beograd - Novi Sad, 02. februar 2018.

 

Nezavisno udruženje novinara Srbije
Nezavisno društvo novinara Vojvodine
]]>
Fri, 2 Feb 2018 12:44:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/34334/udruzenja-osudila-napad-na-nikolu-radisica.html
Koalicija: Finansijsko iscrpljivanje nezavisnih medija – slučaj Krik http://nuns.rs/info/statements/34302/koalicija-finansijsko-iscrpljivanje-nezavisnih-medija--slucaj-krik.html Koalicija novinarskih i medijskih udruženja (NUNS, NDNV, ANEM, Lokal pres i AOM) smatra da gomilanje tužbi ministra i kontroverznog biznismena Nenada Popovića protiv informativnog portala Krik predstavlja politički pritisak na ovaj medij i sredstvo njegovog finansijskog iscrpljivanja. ]]>
Koalicija skreće pažnju javnosti da se i ranije dešavalo da moćnici koji raspolažu ogromnim državnim i privatnim resursima – serijskim tužbama vrše pritisak na medij, sa ciljem da otežaju ili onemoguće njegovo funkcionisanje. Naime, i pre bilo kakve presude mediji su praktično kažnjeni, jer plaćaju značajne sudske takse i druge troškove odbrane koji ponekad prevazilaze njihove mogućnosti ili, u boljem slučaju, značajno otežavaju njihov rad.
Koalicija takođe podseća da su mediji koji nisu bliski vlasti višestruko izloženi raznim pritiscima, a da im je istovremeno onemogućen pristup bilo kakvim državnim fondovima, odnosno novcu građana koji se, sa druge strane, nekontrolisano sliva na račune "podobnih" medijskih kuća.
Pored tužbi i čestih presuda koji ne idu u korist nezavisnim medijima, oni su takođe izloženi veoma čestim posetama raznih inspekcijskih službi, kao i brojnim pretnjama i uvredama koji uglavnom ostaju nesankcionisane.
Koalicija koristi priliku da podseti da se ni dva i po meseca od sastanka predstavnika novinarskih, medijskih i organizacija civilnog društva, okupljenih u Grupu za slobodu medija, sa premijerkom Anom Brnabić, i predaje zahteva za poboljšanje medijske situacija – ništa suštinski nije promenilo, ukoliko u to ne računamo dalje urušavanje medijskih sloboda i položaja novinara i medija.
Smatramo da je u ovim vremenima, kada iz medijske sfere svakodnevno pristižu loše vesti, potrebno pokazati visok stepen međusobnog uvažavanja i solidarnosti unutar onog dela zajednice koji poštuje profesionalne standarde i nije pod kontrolom vlasti.
Beograd-Novi Sad-Niš-Kragujevac, 1. februar 2018.

Nezavisno udruženje novinara Srbije
Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Asocijacija nezavisnih elektronskih medija
Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija Lokal pres
Asocijacija onlajn medija
]]>
Thu, 1 Feb 2018 13:33:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/34302/koalicija-finansijsko-iscrpljivanje-nezavisnih-medija--slucaj-krik.html
NUNS i NDNV: Krivična odgovornost za članove UO i direktora RTV-a http://nuns.rs/info/statements/34252/nuns-i-ndnv-krivicna-odgovornost-za-clanove-uo-i-direktora-rtv-a.html Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) smatraju da uručivanje otkaza programskom direktoru RTV-a Slobodanu Arežini, uprkos pravosnažnoj i izvršnoj odluci suda, svakako nije samo medijski već veoma ozbiljan institucionalni i politički problem koji se može rešiti jedino smenom i odgovarajućim krivičnim postupcima protiv članova Upravnog odbora i generalnog direktora Radio-televizije Vojvodine Miodraga Koprivice. ]]> NUNS i NDNV podsećaju da nepoštovanje pravosnažne sudske odluke, kakva je odluka Apelacionog suda u Novom Sadu kojom je naloženo da se Arežina vrati na mesto programskog direktora pokrajinskog javnog servisa, predstavlja ozbiljno krivično delo, koje je u ovom slučaju i demontracija političkog nasilja i izrugivanje građanima Srbije i njenim evropskim integracijama.

Otkaz ugovora predstavlja i pokušaj da se novim nezakonitostima prikriju ranija kršenja zakona u ovoj medijskoj kući, a s obzirom da postoji evidentan kontinuitet protivzakonitog delovanja, i to ne samo u smislu političke instumentalizacije i partijskog kadrovanja, već i ukupnog poslovanju, o čemu su izveštavali mediji – NUNS i NDNV pozivaju Državnu revizorsku instituciju da uradi celokupnu reviziju poslovanja RTV-a, odnosno reviziju finansijskih izveštaja, reviziju pravilnosti i svrsishodnosti poslovanja.  

Ovako bahato i beskrupulozno izigravanje zakona i sudskih presuda nezamislivo je u civilizovanim državama, i stoga NUNS i NDNV očekuju javnu reakciju i resornog ministarstva, ali i drugih visokih predstavnika vlasti, kao i predstavnika međunarodnih institucija koje deluju u Srbiji. Odsustvo reakcije će biti veoma rečito.

NUNS i NDNV i ovom prilikom podsećaju da misija javnih medijskih servisa jeste zaštita javnog interesa, kao profesionalno i potpuno informisanje građana, a da u Srbiji građani, finansirajući rad javnih servisa – finansiraju interese partija na vlasti, zakulisne grupe i moćnike koji smatraju da su iznad zakona i koji suštinski rade protiv interesa građana.

Po svemu sudeći, građani će finansirati i sudske odštete koje će RTV morati da isplati po okončanju sudskih porcesa koji se protiv ove medijske kuće vode zbog kršenja zakona.

 

Beograd - Novi Sad, 30. januar 2018.

 

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Nezavisno društvo novinara Vojvodine

]]>
Tue, 30 Jan 2018 18:22:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/34252/nuns-i-ndnv-krivicna-odgovornost-za-clanove-uo-i-direktora-rtv-a.html
NUNS i NDNV: Intenzivirana prljava kampanja protiv nezavisnih novinara i medija http://nuns.rs/info/statements/34129/nuns-i-ndnv-intenzivirana-prljava-kampanja-protiv-nezavisnih-novinara-i-medija.html Nezavisno udruženja novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine najoštrije osuđuje prljavu kontinuiranu kampanju koju prorežimski mediji vode protiv novinarke nedeljnika Vreme i članice Komisije za žalbe Saveta za štampu Tamare Skrozza i drugih novinara i medija. ]]> Posebno je indikativno što su napadi na “nepodobne” novinare i gotovo otvoreni pozivi na linč eskalirali neposredno nakon posete međunarodne delegacije, sastavljene od predstavnika Evropske federacije novinara (EFJ), Međunarodnog instituta za štampu (IPI) i Medijske organizacije za jugoistočnu Evropu (SEEMO), koja je boravila u Beogradu kako bi ustanovila pravo stanje medijskih sloboda i bezbednosti novinara.

NUNS i NDNV smatraju da je šizofrena hajka na novinare usledila zbog nalaza međunarodne misije da je stanje medijskih sloboda u Srbiji veoma loše. Posebno zabrinjava to što su napadi učestali uprkos obećanju predsednika Srbije Aleksandra Vučiča članovima međunarodne misije “da će braniti slobodu medija bez uslova”.

Na kraju posete Beogradu predsednik EFJ Mogens Bliher Bjeregord izjavio da je u Srbiji mnogo pritisaka i pretnji prema novinarima, te da predsednik Vučić mora da podrži slobodu medija dok ne bude prekasno.

Glavni urednik prorežimskog tabloida Informer Dragan Vućićević juče na prorežimskoj tabloidnoj TV Pink optužio je novinarku Tamaru Skrozza i nedeljnik Vreme za koji radi da svojim tekstovima u interesu biznismena Miroslava Miškovića izazivaju atmosferu haosa pred izbore za Skupštinu Beograda kako bi posle izbora proglasili izbornu krađu. Izvlačeći iz konteksta polurečenice, izgovorene u jednoj satiričnoj emisiji, TV Pink je u svom prepoznatljivom profesionalnom maniru, uglednu novinarku targetirao kao arhineprijatelja Aleksandra Vučića.

U istoj emisiji Vučićević je izgovorio laž da je glavni urednik agencije Beta Dragan Janjić otvoreno optužio predsednika Srbije Aleksandra Vučića za ubistvo Olivera Ivanovića. Podsećamo da je takva lažna optužba povod da se protiv kolege Janjića na društvenim mrežama danima vodi jeziva kampanja u kojoj mu se preti proterivanjem i ubistvom.

Voditelj emisije Predrag Sarapa i Vućićević vređali su predsednika NUNS-a Slavišu Lekića i omalovažavali ugledni list Danas nazivajući ga listom CIA. Vućićević je optužio Crtu i druge nevladine organizacije da su plaćenici Američke ambasade, USAID-a, i američkih biznismena Rokfelera i Soroša i najprimitivnijom retorikom se rugao liderima opozicionih stranaka i drugim uglednim javnim ličnostima, poznatim po kritičkom mišljenju o aktuelnoj vlasti.

Već dva dana na sajtu Informera i drugim ultradesničarskim sajtovima vodi se prava hajka i protiv kosovske novinarke Une Hajdari, saradnice međunarodne novinarske organizacije Reporteri bez granica, zbog njenog šaljivog tvita povodom pres konferencije predsednika Srbije tokom posete severu Kosova. Objavljena je njena fotografija i nazvana je mrziteljkom svega srpskog i Vučića, a odmah posle objave huškačkog članka, Hajdari je putem društvenih mreža dobila uvrede i ozbiljne pretnje.

 

NUNS i NDNV                                                              Beograd - Novi Sad 25. 01. 2018.

]]>
Thu, 25 Jan 2018 12:56:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/34129/nuns-i-ndnv-intenzivirana-prljava-kampanja-protiv-nezavisnih-novinara-i-medija.html
Zaustaviti pretnje Draganu Janjiću http://nuns.rs/info/statements/34110/zaustaviti-pretnje-draganu-janjicu.html Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara koja zastupa više od 8.000 članova, najoštrije osuđuje ozbiljne pretnje i poruke mržnje upućene glavnom uredniku novinske agencije Beta i potpredsedniku Nezavisnog udruženja novinara Srbije Draganu Janjiću. ]]> Od 16.01.2018, sa Fejsbuk stranice Srbija NASA zemlja Draganu Janjiću stiglo je više od 300 komentara sa različitim uvredama, ali i direktne pretnje smrću - ‘Na Kalemegdan pa metak u čelo’, ’Obesiti ga trgu’ i slično. Imajući u vidu da se na stranici  traže, a potom i nude podaci o njegovoj adresi stanovanja, Regionalna platforma smatra da je bezbednost Dragana Janjića direktno ugrožena. Prema informacijama Nezavisnog udruženja novinara Srbije, hajka je pokrenuta sponzorisanim postom što ukazuje da se radi o organizovanoj  kampanji protiv Janjića.

“Na konferenciji za štampu povodom ubistva Olivera Ivanovića, srpskog političara sa Kosova, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je direktno prozvao Janjića i na taj način indirektno ohrabio ovu jezivu kampanju protiv njega”, izjavio je Slaviša Lekić, predsednik NUNS-a. Lekić objašnjava: “Janjiću, jednom od najuglednijih novinara u Srbiji je zbog izraženog mišljenja na tviteru da su ‘počele likvidacije političkih protivnika’ direktno prećeno prebijanjem, čak i ubistvom pri čemu je javno nuđena informacija o tome gde živi. Očekujem od tužilaštva da reaguje odmah i spreči dalje ugrožavanje njegove bezbednosti.“

Regionalna platforma zahteva od nadležnih organa Republike Srbije da odmah preduzmu sve zakonom predviđene mere protiv pojedinaca koji putem društvenih mreža otvoreno pozivanju na linč Dragana Janjića.  Od najviših predstavnika vlasti Republike Srbije se traži da javno i nedvosmisleno osude pretnje i poruke mržnje prema Janjiću.

Regionalna platforma podržava Nezavisno udruženje novinara Srbije i njegove napore da zaštiti novinare i slobodu govora. Istovremeno, pozivamo međunarodne organizacije da izvrše dodatni pritisak na vlasti u Srbiji da poštuju slobodu izražavanja i slobodu medija i da osiguraju bezbednost novinara.

Platforma takođe podržava sve neformalne inicijative novinara koje osuđuju pretnje i iskazano neprijateljstvo prema Draganu Janjiću.

U Srbiji je tokom 2017. godine registrovano 32 incidenta, od kojih je 6 fizičkih napada na novinare, 22 pretnje, 2 napada na imovinu kao i po jedan slučaj nadzora i diskriminacije.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Sarajevo – Podgorica – Zagreb – Priština – Skoplje – Beograd, 24.01.2018.

 

Udruženje/udruga BiH novinari
Sindikat medija Crne Gore
Hrvatsko novinarsko društvo
Udruženje novinara Kosova
Udruženje novinara Makedonije
Nezavisno udruženje novinara Srbij

]]>
Wed, 24 Jan 2018 16:17:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/34110/zaustaviti-pretnje-draganu-janjicu.html
NUNS: Ugrožena bezbednost Dragana Janjića http://nuns.rs/info/statements/34012/nuns-ugrozena-bezbednost-dragana-janjica.html Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) zahteva od nadležnih organa da, u skladu sa zakonom, preduzmu sve mere protiv pojedinaca koji na društvenim mrežama otvoreno pozivanju na linč Dragana Janjića, potpredsednika NUNS-a i glavnog i odgovornog urednika novinske agencije BETA. ]]>

NUNS smatra da je direktno ugrožena bezbednost Janjića  jer se na pojedinim fejzbuk stranicama nude podaci o njegovoj adresi stanovanja.

Indikatitvno je, takodje, da je hajka pokrenuta sponzorisanim postom  što govori da se radi o organizovanoj  kampanje protiv Dragana Janjića.

NUNS smatra da je za ugrožavanje bezbednosti  Dragana Janjića saodgovoran i Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, koji je na konferenciji za medije, nakon ubistva Olivera Ivanovića, prozvao, izmedju ostalih i Janjića.

Direktan povod za pretnje Janjiću bila je njegova ocena da je ubistvo Olivera Ivanovića politički motivisano. 

Izvršni odbor NUNSa

U Beogradu 21.01.2018. 

]]>
Sun, 21 Jan 2018 12:01:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/34012/nuns-ugrozena-bezbednost-dragana-janjica.html
Koalicija: Ne vraćamo se u radnu grupu za Medijsku strategiju, brojna pitanja bez odgovora http://nuns.rs/info/statements/33833/koalicija-ne-vracamo-se-u-radnu-grupu-za-medijsku-strategiju-brojna-pitanja-bez-odgovora.html Koalicija novinarskih i medijskih udruženja (NUNS, NDNV, ANEM, Lokal pres i AOM) – a na osnovu stavova upravnih tela pojedinačnih organizacija – odlučila je da ne prihvati poziv Ministarstva kulture i informisanja da se njen predstavnik vrati u radnu grupu za izradu Strategije razvoja sistema javnog informisanja zbog toga što su svi razlozi zbog kojih smo napustili ovo radno telo i dalje na snazi, a u međuvremenu su se pojavili i neki novi. ]]> Ranije smo ukazivali da naša udruženja ne žele da budu samo ukras u radnoj grupi u kojoj dominiraju predstavnici države i njoj bliskih udruženja i pojedinaca, odnosno da ne možemo da dozvolimo da svrha našeg prisustva bude privid inkluzivnosti procesa, vlastima potreban za spoljne i unutrašnje potrebe, dok se – paralelno sa tim – stvari na medijskoj sceni svakodnevno pogoršavaju.
Ne želimo da preuzmemo odgovornost za neka najavljena rešenja koje smatramo suprotnim interesima medijske zajednice i medijskih sloboda, a naše učešće u radnoj grupi dodatno je obesmišljeno činjenicom da u njoj nema drugih relevantnih medijskih i novinarskih udruženja.
Poziv Ministarstva ne možemo da smatramo iskrenim i dobronamernim ni zbog toga što je, prema rečima ministra, 90 odsto ovog dokumenta već dovršeno – i zbog toga se postavlja pitanje svrhe našeg povratka, pogotovo s obzirom na forsirane vremenske rokove, nametnute od Ministarstva.
Koaliciju je nedavni javni nastup državnog sekretara Aleksandra Gajovića na TV N1 dodatno obeshrabrio da se vrati u radnu grupu, jer je on pokazao ne samo bahatost i osionost, ponižavajući novinarska i medijska udruženja, već i zabrinjavajući nivo nepoznavanja medijskih zakona i medijskih procesa. 
Pored brojnih netačnosti i kontradiktornosti, državni sekretar je izjavio i da Ministarstvo kulture i informisanja nije nadležno za nadzor sprovođenja medijskih zakona na lokalnom nivou već Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.
Za našu koaliciju ovo pitanje je od prvorazrednog značaja, i u kontekstu donošenja novog strateškog dokumenta, pa javno pozivamo Ministarstvo kulture i informisanja da obrazloži stav državnog sekretara, s obzirom da Koalicija ima zvaničan dokument Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave u kojem se tvrdi suprotno.
Na kraju, ističemo da Koalicija kontinurano radi, zajedno sa medijskim ekspertima i organizacijama civilnog društva, na dokumentu koji će ponuditi predloge za rešenja ključnih pitanja naše medijske scene i predstavljaće svojevrsnu alternativnu medijsku strategiju.
Beograd-Novi Sad-Niš-Kragujevac, 15. januar 2017.

Nezavisno udruženje novinara Srbije
Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Asocijacija nezavisnih elektronskih medija
Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija Lokal pres
Asocijacija onlajn medija

]]>
Mon, 15 Jan 2018 10:33:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/33833/koalicija-ne-vracamo-se-u-radnu-grupu-za-medijsku-strategiju-brojna-pitanja-bez-odgovora.html
NUNS i NDNV: Tužba Nenada Popovića protiv Krika – zastrašivanje sa pozicije moći http://nuns.rs/info/statements/33820/nuns-i-ndnv-tuzba-nenada-popovica-protiv-krika--zastrasivanje-sa-pozicije-moci.html Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine smatraju da je smisao tužbe ministra Nenada Popovića protiv Krika, njegovih urednika i novinara – s obzirom na njenu sadržinu – zastrašivanje tog portala sa konačnim ciljem da on odustane od daljeg istraživanja poslova ovog kontroverznog biznismena i visokog državnog funkcionera. ]]> U zemlji kakva je Srbija, a u kojoj su zakonodavna i sudska vlast dramatično podređene izvršnoj, tužba ministra protiv slobodnih medija uvek može da se shvati kao politički pritisak, pogotovo ako smo u nedavnoj prošlosti bili svedoci mnogobrojnih u najmanju ruku kontroverznih presuda protiv pojedinih medija.

Jasno je da Krik – koji, sigurni smo, poseduje čvrste argumente za tvrdnje koje je izneo o Popoviću – kao i drugi mediji mogu pravno zadovoljenje da traže i izvan ove zemlje, pred Evropskim sudom za ljudska prava, ali ti procesi traju dugo i predstavljaju svojevrsno iscrpljivanje medija. Istovremeno, bogati biznismeni i političari mogu sebi da dozvole da podnose velikih broj tužbi, na taj način ozbiljno ugrožavajući rad medijskih kuća. 

Nosioci javnih funkcija trebalo bi da razumeju da postoji opravdano interesovanje javnosti za njihove poslove, pogotovo ako se radi o izuzetno bogatim i moćnim pojedincima kakav je Nenad Popović. Ukoliko smatraju da su njihova prava ugrožena, oni uvek mogu da koriste predviđene zakonske mehanizme kao što su pravo na odgovor ili ispravku, iako je jasno da im niko ne može zabraniti da koriste i druge zakonske mehanizme za zaštitu svojih interesa. 

Veoma je važno da javnost i ekspertske nevladine organizacije nadgledaju ovaj sudski proces, kao i da Krik nastavi sa istraživanjem ovog, kao i drugih važnih slučajeva koji se odnose na spregu politike i sumnjivog biznisa.

 

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Nezavisno društvo novinara Vojvodine

 

Beograd-Novi Sad, 12. januar 2018.

 

]]>
Fri, 12 Jan 2018 15:56:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/33820/nuns-i-ndnv-tuzba-nenada-popovica-protiv-krika--zastrasivanje-sa-pozicije-moci.html
NUNS: Vučićeva savetnica pokušava da diskredituje misiju delegacije EFJ http://nuns.rs/info/statements/33789/nuns-vuciceva-savetnica-pokusava-da-diskredituje-misiju-delegacije-efj-.html Nezavisno udruženje novinara Srbije odbacuje optužbe savetnice predsednika Srbije Suzane Vasiljević o namernom izostavljaju sastanka predstavnika Evropske federacije novinara (EFJ) sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. U pismu koje je juče Vasiljevićeva dostavila predsedniku EFJ Mogensu Bliheru Bjeregordu izražava se protest što ta organizacije nije zatražila sastanak s predsednikom Aleksandrom Vučićem tokom predstojeće posete Beogradu povodom stanja medijskih sloboda u Srbiji. ]]> NUNS ukazuje da je EFJ, planirajući posetu i sastanke sa predstavnicima državnih institucija imao u vidu njihova ustavna i zakonska ovlašćenja, i da je zato poziv za razgovore upućen premijeru, ministru za kulturu i informisanje, ministru pravosuđa i ministru policije. Reč je o predstavnicima Vlade, odnosno izvršne vlasti u čijoj su neposrednoj ingerenciji ključna pitanja slobode medija i bezbednosti novinara i drugih medijskih radnika u Srbiji.

Pravo je predsednika Srbije da traži sastanak sa predstavnicima medjunarodnih organizacija koje brinu o medijskim slobodama, ali to nikako ne treba da bude povod za napad na novinarsko udruženje i EFJ. NUNS se zalaže za dosledno funkcionisanje pravne države i pristup koji EFJ u planiranju posete ima nam je u potpunosti prihvatljiv. 

Izvršni odbor NUNS-a 
U Beogradu 10. januara 2018.

]]>
Wed, 10 Jan 2018 12:07:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/33789/nuns-vuciceva-savetnica-pokusava-da-diskredituje-misiju-delegacije-efj-.html
NUNS osudio cenzorsko ponašanje kompanije Jumco http://nuns.rs/info/statements/33756/nuns-osudio-cenzorsko-ponasanje-kompanije-jumco-.html Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) najoštrije protestuje zbog diskriminacije novinara i medija od strane vranjske kompanije Jumco prilikom konferencije za novinare održane u nedelju 7. januara. ]]> NUNS ukazuje da selekcija novinara i medija prilikom organizacije javnih događaja predstavlja cenzorsko ponašanje i kršenje domaćih i međunarodnih normi, i poziva poslovodstvo Jumca, čiji je većinski vlasnik država Srbija, da se javno izvinu diskriminisanim novinarima i medijima.

Prema informacijama koje je dobio NUNS, na “božićnu” konferenciju za novinare kompanije Jumco pozvan je samo deo lokalnih medija i dopisnika iz Vranja. Simptomatično je da na taj javni događaj firme čiji je dvotrećinski vlasnik država, nisu pozvani, između ostalih, portali VranjeNet, Vranjske i AVP, kao i pojedini dopisnici beogradskih medija. Tako se dogodilo da su generalni direktor kompanije Branislav Trajković i njegovi saradnici razgovarali sa izveštačima probranih medija. Takođe, zanimljivo je da su konferenciji prisustvovali samo novinari medija koje je lokalna vlast favorizovala na prošlogodišnjem skandaloznom konkursu grada Vranja za sufinansiranje medijskih sadržaja.

Sve do juče, prilikom organizacije javnih događaja Jumco nije selektirao medije i novinare.

Izvršni odbor NUNS-a
U Beogradu 9. januara 2018.

]]>
Tue, 9 Jan 2018 11:48:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/33756/nuns-osudio-cenzorsko-ponasanje-kompanije-jumco-.html