NUNS :: Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/rss.html sr http://nuns.rs/img/logo.png NUNS :: Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/rss.html NUNS osudio Sergeja Trifunovića zbog vređanja novinarke Jovićević http://nuns.rs/info/statements/44934/nuns-osudio-sergeja-trifunovica-zbog-vredjanja-novinarke-jovicevic.html Nezavisno udruženje novinara Srbije osuđuje uvrede koje je Sergej Trifunović, predsednik Pokreta slobodnih građana, preko Tvitera uputio novinarki Radio-televizije Srbije Oliveri Jovićević. ]]> Trifunović je u svojoj objavi nedvosmisleno insinuirao da je voditeljka emisije Upitnik prostitutka, što nikako ne priliči nekome ko vodi građansku političku partiju i pledira da vodi i državu.

Neprofesionalizam i neznanje novinara podložni su kritici i postoje mehanizmi da se ukaže na ostrašćenost ili propagandnu delatnost medijskih radnika, ali su nedopustive seksističke ili bilo kakve druge uvrede i nipodaštavanja u javnom prostoru, a naročito tim metodama ne bi smeli da se služe političari i javni funkcioneri.

 

NUNS

]]>
Wed, 16 Oct 2019 14:00:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/44934/nuns-osudio-sergeja-trifunovica-zbog-vredjanja-novinarke-jovicevic.html
NUNS: Najviši nosioci vlasti najodgovorniji za zastrašivanje TV N1 http://nuns.rs/info/statements/44903/nuns-najvisi-nosioci-vlasti-najodgovorniji-za-zastrasivanje-tv-n1.html Nezavisno udruženje novinara Srbije osuđuje najnoviji incident usmeren protiv TV N1 i poziva nadležne policijske i tužilačke organe, ali pre svih najviše nosioce vlasti da preduzmu korake kako bi se zaustavilo učestalo zastrašivanje novinara i redakcije te televizije. ]]>

Podsećamo da upravo najviši državni funkcioneri i članovi rukovodstva vladajuće Srpske napredne stranke na čelu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem svojim krajnje malicioznim, podcenjivačkim, diskriminatornim i uvredljivim izjavama protiv TV N1 zapravo inspirišu i ohrabruju neprijateljsko ponašanje prema tom mediju.    ,

Uprkos deklarativnim izjavama ključnih aktera najviših funkcionera o garantovanim novinarskim i medijskim slobodama u Srbiji odavno je potpuno očigledno da su novinari i redakcije čija uređivačka politika nije po volji vlasti izloženi raznim oblicima zastraživanja i ugrožavanja njihove profesionalne i fizičke sigurnosti.

Sinoć oko 21:20 dvojica muškaraca sa hirurškim maskama ubacili su oko 500 letaka u dvorište TV N1. Poruka na lecima je "Republika Srbija doviđenja. Dobrodošli u Luksemburg".  Vinovnici incidenta ubrzo su se udaljili automobilom koji je bio parkiran u blizini. Uredništvo medija je pozvalo policiju koja je došla na lice mesta a o najnovijem incidentu obavešteno je i tužilaštvo.

Podsećamo da je prošle nedelje blizu ulaza u dvorište N1 bila postavljena improvizovana rampa i tabla s natpisom "Napuštate Republiku Srbiju, dobrodošli u Luksemburg".

Takođe, pre manje od mesec dana, na ogradi gradilišta odmah pored TV N1, takođe je osvanuo plakat sa porukom "Republika Srbija - doviđenja, N1 - dobrodošli u Luksemburg".

Nalepnice sa istim tekstom pojavile su se pre toga na više lokacija u Beogradu, uključujući i zgradu Regulatornog tela za elektronske medije.

Sve navedeno ukazuje da je reč o organizovanoj akciji čiji je cilj zastrašivanje članova redakcije i pritisak na uređivačku politiku TV N1.

 

Sekretarijat NUNS-a

U Beogradu 15.10.2019.

]]>
Tue, 15 Oct 2019 10:51:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/44903/nuns-najvisi-nosioci-vlasti-najodgovorniji-za-zastrasivanje-tv-n1.html
NUNS zahteva da uzbunjivač iz Krušika bude hitno oslobođen http://nuns.rs/info/statements/44867/nuns-zahteva-da-uzbunjivac-iz-krusika-bude-hitno-oslobodjen.html Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) zahteva da se A.O. iz fabrike Krušik, koji je prema pisanju NIN-a bio izvor za informacije o umešanosti Branka Stefanovića, oca ministra policije u poslove sa izvozom oružja, odmah pusti na slobodu i da Republičko tužilaštvo javno obrazloži razloge za pritvaranje i krivično gonjenje uzbunjivača. ]]> U najnovijem izdanju nedeljnika NIN objavljeno je da je A.O. pritvoren nakon što je portal Arms voč objavio tekst o trgovini oružjem. NIN je objavio da je tajna akcija policije usledila kako bi se otkrilo ko je medijima dostavio dokument o povezanosti oca ministra Nebojše Stefanovića sa izvozom Krušikovog oružja.

NUNS ukazuje da zbog specifične težine ovaj slučaj ne sme biti tajan, te da se tužilačka istraga mora voditi u smeru utvrđivanja istinitosti dokumenta a ne protiv navodnog uzbunjivača.

U suprotnom, hapšenje lica koje je
novinarima dalo informacije o mogućoj velikoj koruptivnoj aferi moći će opravdano da se smatra za tešku zloupotrebu vlasti sa namerom zataškavanja celog slučaja.

NUNS

]]>
Sun, 13 Oct 2019 13:19:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/44867/nuns-zahteva-da-uzbunjivac-iz-krusika-bude-hitno-oslobodjen.html
Regionalna platforma: Neprihvatljiv tretman prema ekipi Radio Beograda od strane Kosovske policije http://nuns.rs/info/statements/44828/regionalna-platforma-neprihvatljiv-tretman-prema-ekipi-radio-beograda-od-strane-kosovske-policije.html Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara snažno osuđuje zadržavanje ekipe prvog programa Radio Beograda od strane Kosovske policije u južnoj Mitrovici u petak 4. oktobra. ]]> Kako smo informisani, Kosovska policija je zaustavila službeni auto novinarske ekipe i detaljno ga pretražila. Prema tvrdnjama Kosovske policije tokom identifikacije i kontrole novinara, jedan od članova ekipe imao je identifikacioni znak sa natpisom Povratak 7. septembar 2019. Sa pečatom Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije. Identifikacioni znak je zapravo pres akreditacija za dogadjaj pod nazivom Povratak  koji je organizovalo Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije 7. septembra. Kosovska policija je zbog detaljnije identifikacije poslala novinare u policijsku stanicu. Nakon što su završili verifikaciju, administrativnu i zakonsku proceduru, novinari su pušteni posle više od pet sati.

Udruženja i sindikat sa Zapadnog Balkana snažno protestuju zbog ovakovog postupanja prema novinarima i ocenjuju to kao neprihvatljivo kršenje medijskih sloboda i ugrožavanje novinara u obavljanju njuhovog posla. Podsećamo Kosovsku policiju da su ovakve akcije protivne svim evropskim standardima kada su u pitanju medijske slobode.

Regionalna platforma zahteva od nadležnih institucija na Kosovu da istraže postupak policije u ovom slučaju. Takođe, pozivamo Kosovsku policiju da se izvini našim kolegama zbog neprihvatljivog ugrožavanja njihovog posla.

Platforma će o ovom slučaju obavestiti međunarodne institucije i organizacije i tražiti da osiguraju slobodu kretanja i bezbedan rad novinara na Kosovu bez obzira iz kog medija dolaze.

Skoplje – Beograd – Podgorica –Sarajevo – Zagreb, 10.10.2019.

Udruženje/udruga BiH novinari
Sindikat medija Crne Gore
Hrvatsko novinarsko društvo
Udruženje novinara Makedonije
Nezavisno udruženje novinara Srbije

]]>
Thu, 10 Oct 2019 15:48:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/44828/regionalna-platforma-neprihvatljiv-tretman-prema-ekipi-radio-beograda-od-strane-kosovske-policije.html
Regionalna platforma: Nadležne institucije da istraže motiv za obijanje kuće novinarke http://nuns.rs/info/statements/44835/regionalna-platforma-nadlezne-institucije-da-istraze-motiv-za-obijanje-kuce-novinarke.html BEOGRAD, 05.10.2019. – Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara izražava zabrinutost i snažno osuđuje obijanje porodične kuće novinrke istraživačkog portal KRIK, Milice Vojinović i zahteva od nadležnih institucija da istraže šta je bio motiv i ko su počinioci ovog kriminalnog dela. ]]> Kolege iz KRIK – a su izvestile Nezavisno udruženje novinara Srbije da je juče obijena porodična kuća novinarke Vojinović. Po njihovim tvrdnjama stvari su izvađene iz fioka i ormara, a fascikle sa poslovnom dokumentacijom njenog oca razbacane su po prostoriji.Obijenu kući je zatekla njena rođaka koja je pozvala policiju dok se Milica i njeni roditelji trenutno nalaze van zemlje. Policija je vrlo brzo reagovala i sprovela uvidjaj na mestu dogadjaja.

“Veoma smo zabrinuti zbog ovog slučaja jer je ovo drugi put da su kuće kolega iz KRIK – a obijene. Pre dve godine stan Dragane Pećo je obijen i taj slučaj i dalje nije rešen.” Rekao je Željko Bodrožić, predsednik NUNS – a i dodao, ”Mi insistiramo da policija provede opsežnu istragu i očekujemo da će oba ova slučaja dobiti sudski epilog”.

Regionalna platforma zahteva od nadležnih institucija u Srbiji da istraže i otkriju okolnosti koje su dovele do ovog incidenta i ko je odgovoran za to.

Platforma će o ovom slučaju izvestiti sve relevantne međunarodne institucije i organizacije I tražiti njihovu intervenciju u polju medijskih sloboda i bezbednosti novinara u region Zapadnog Balkana.

Od početka 2019. godine NUNS je zabeležio 89 pritisaka, verbalnih i fizičkih napada na medijske profesionalce.

Podsećamo da je svaki napad na novinara napad na javni interes, demokratiju i ljudska prava.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 05.10.2019.

Udruženje/udruga BiH novinari
Sindikat medija Crne Gore
Hrvatsko novinarsko društvo
Udruženje novinara Kosova
Udruženje novinara Makedonije
Nezavisno udruženje novinara Srbije

Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 05/10/2019

]]>
Sat, 5 Oct 2019 16:25:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/44835/regionalna-platforma-nadlezne-institucije-da-istraze-motiv-za-obijanje-kuce-novinarke.html
Regionalna platforma: Nadležne institucije da istraže motiv za obijanje kuće novinarke http://nuns.rs/info/statements/44783/regionalna-platforma-nadlezne-institucije-da-istraze-motiv-za-obijanje-kuce-novinarke.html Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara izražava zabrinutost i snažno osuđuje obijanje porodične kuće novinrke istraživačkog portal KRIK, Milice Vojinović i zahteva od nadležnih institucija da istraže šta je bio motiv i ko su počinioci ovog kriminalnog dela. ]]> Kolege iz KRIK – a su izvestile Nezavisno udruženje novinara Srbije da je juče obijena porodična kuća novinarke Vojinović. Po njihovim tvrdnjama stvari su izvađene iz fioka i ormara, a fascikle sa poslovnom dokumentacijom njenog oca razbacane su po prostoriji.Obijenu kući je zatekla njena rođaka koja je pozvala policiju dok se Milica i njeni roditelji trenutno nalaze van zemlje. Policija je vrlo brzo reagovala i sprovela uvidjaj na mestu dogadjaja.

“Veoma smo zabrinuti zbog ovog slučaja jer je ovo drugi put da su kuće kolega iz KRIK – a obijene. Pre dve godine stan Dragane Pećo je obijen i taj slučaj i dalje nije rešen.” Rekao je Željko Bodrožić, predsednik NUNS – a i dodao, ”Mi insistiramo da policija provede opsežnu istragu i očekujemo da će oba ova slučaja dobiti sudski epilog”.

Regionalna platforma zahteva od nadležnih institucija u Srbiji da istraže i otkriju okolnosti koje su dovele do ovog incidenta i ko je odgovoran za to.

Platforma će o ovom slučaju izvestiti sve relevantne međunarodne institucije i organizacije I tražiti njihovu intervenciju u polju medijskih sloboda i bezbednosti novinara u region Zapadnog Balkana.

Od početka 2019. godine NUNS je zabeležio 89 pritisaka, verbalnih i fizičkih napada na medijske profesionalce.

Podsećamo da je svaki napad na novinara napad na javni interes, demokratiju i ljudska prava.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 05.10.2019.

Udruženje/udruga BiH novinari
Sindikat medija Crne Gore
Hrvatsko novinarsko društvo
Udruženje novinara Kosova
Udruženje novinara Makedonije
Nezavisno udruženje novinara Srbije


Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 05/10/2019

]]>
Sat, 5 Oct 2019 10:14:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/44783/regionalna-platforma-nadlezne-institucije-da-istraze-motiv-za-obijanje-kuce-novinarke.html
Policija da otkrije ko je obio kuću novinarke KRIK-a http://nuns.rs/info/statements/44767/policija-da-otkrije-ko-je-obio-kucu-novinarke-krik-a.html Nezavisno udruženje novinara Srbije izražava zabrinutost i osudjuje najnoviji incident, obijanje kuće novinarke KRIK-a Milice Vojinović i traži od nadležnih organa da otkriju ko stoji iza ovog napada. ]]>

Redakcija KRIK-a je obavestila NUNS da je danas obijena porodična kuća novinarke Vojinović dok se ona sa roditeljima nalazi van Srbije. Obijenu kući je zatekla njena rođaka koja je pozvala policiju. Policija je izašla na lice mesta i trenutno je u toku uviđaj.  

KRIK je naveo da su stvari izvađene iz fioka i ormara, a fascikle sa poslovnom dokumentacijom njenog oca razbacane su po prostoriji. 

 

Podsećamo da je ovo drugi po redu sličan  incident koji se dogodio koleginicama iz redaklcije KRIK – a. 2017. godine novinarki Dragani Pećo je obijen i ispreturan stana, a od stvari ništa nije uzeto. U istrazi ovog slučaja starog skoro dve i po godine nema većeg napretka. Takođe, podsećamo da su novinari i redakcija KRIK-a izloženi čestim napadima i pritiscima zbog istraživačkih priča.

NUNS je o slučaju obavestio kontakt tačke u tužilaštvu i policiji i predstavnike MUP-a i RJT-a u Stalnoj radnoj grupi za bezbednost.

 

NUNS poziva nadležne organe da preduzmu sve mere da otkriju i adekvatno kazne počinioca i utvrde da li navedeni događaj ima veze sa novinarskim radom koleginice Vojinović.

 

]]>
Fri, 4 Oct 2019 18:54:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/44767/policija-da-otkrije-ko-je-obio-kucu-novinarke-krik-a.html
NUNS ponovo osudio Upravu Crvene zvezde zbog diskriminacije novinara i pisao predsedniku UEFA http://nuns.rs/info/statements/44693/nuns-ponovo-osudio-upravu-crvene-zvezde-zbog-diskriminacije-novinara-i-pisao-predsedniku-uefa.html Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osuđuje ponovljenu odluku Uprave Fudbalskog kluba Crvena zvezda da uskrati akreditacije redakciji dnevnog lista Danas, ovog puta za utakmicu 2. kolu Lige šampiona između Crvene zvezde i Olimpijakosa. ]]> Krajem avgusta upozorili smo javnost da su čelnici Zvezde uskratili akreditacije Danasu za utakmicu kvalifikacija za Ligu šampiona i upozorili Upravu da tom odlukom, nedostojnom kluba velikog imena i tradicije, krši Zakon o javnom informisanju Republike Srbije, gde je jasno naznačeno da je zabranjena bilo kakva diskriminacija novinara i medija.

Ponadali smo se da će među čelnim ljudima kluba pobediti zdrav razum i da će ispraviti grešku i izviniti se redakciji i novinarima Danasa, međutim, oni su, po svemu sudeći, rešili da nastave sa gaženjem zakona i dobrih običaja, uz isto obrazloženje da za Danas nema mesta “zbog velikog interesovanja medija”.

Kako su novinari Danasa pre nekoliko meseci upozoravani od portparola kluba da će im zbog pisanja biti uskraćena akreditacija, duboko smo uvereni da su upravo kritički tekstovi o poslovanju kluba objavljeni u ovom dnevnom listu razlog sramnog poteza Uprave.

Povodom ovog slučaja predsednik NUNS-a Željko Bodrožić uputio je pismo Aleksandru Čeferinu, predsedniku Unije evropskih fudbalskih asocijacija (UEFA), u kom zahteva hitnu reakciju ove organizacije.

"Poštovani gospodine Čeferin, želim da Vas obavestim i istovremeno uputim oštar protest, jer se radi o utakmici koja je pod patronatom Unije na čijem ste čelu, da je Uprava Fudbalskog kluba Crvena zvezda po drugi put u razmaku od mesec dana uskratila akreditacije redakciji beogradskog dnevnog lista Danas za utakmice Lige šampiona. Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) je najoštrije osudilo ovu odluku i upozorilo Upravu kluba da je prekršen Zakon o javnom informisanju RS, gde jasno piše: 'Zabranjena je neposredna i posredna diskriminacija urednika medija, novinara i drugih lica u oblasti javnog informisanja, naročito prema njihovoj političkoj opredeljenosti i uverenju ili drugom ličnom svojstvu.'

Verujem da se takva odluka funkcionera Crvene zvezde kosi i sa propisima Unije koju predvodite, jer se zaista radi o diskriminatorskom ophođenju prema novinarima i medijima, a u ovom slučaju u pitanju je jedan od najuglednijih medija u Srbiji. Zbog istraživačkih i analitičkih tekstova o poslovanju Crvene zvezde, novinari Danasa već su bili upozoravani od čelnika kluba da će im biti uskraćeno zvanično prisustvo na stadionu, pa i za evropske utakmice, a ta pretnja je konačno ostvarena 26. avgusta, pred utakmicu sa Jang Bojsom, a ponovljena pred današnju utakmicu sa Olimpijakosom. U oba slučaja u klupskom dopisu kaže se da su novinarima Danasa usraćene akreditacije "zbog velikog interesovanja medija", što je po nama u NUNS-u samo banalan i loš izgovor za neprimerenu osvetu, nedostojnu kluba velikog imena i tradicije.

Nadam se da ćete odlučno reagovati i učiniti sve što je u Vašoj ingerenciji da sprečite da ovakve odluke postanu praksa na utakmicama u organizaciji UEFA, a time predupredite da se ne dogode i u takmičenjima u organizaciji Fudbalskog saveza Srbije", kaže se u pismu predsednika NUNS-a upućenom predsedniku UEFA.

Povodom ovog slučaja NUNS je uputio dopise Međunarodnoj federaciji novinara (IFJ) i Međunarodnoj asocijaciji sportskih novinara (AIPS).

 

U Beogradu, 1. oktobra 2019. godine

]]>
Tue, 1 Oct 2019 11:41:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/44693/nuns-ponovo-osudio-upravu-crvene-zvezde-zbog-diskriminacije-novinara-i-pisao-predsedniku-uefa.html
NUNS osudio kampanju mržnje protiv urednice portala Prokuplje na dlanu http://nuns.rs/info/statements/44633/nuns-osudio-kampanju-mrznje-protiv-urednice-portala-prokuplje-na-dlanu-.html Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije osuđuje kampanju na društvenim mrežama protiv novinarke i urednice lokalnog portala Prokuplje na dlanu Biljane Roganović. NUNS poziva nadležno tužilaštvo i policiju da preduzme odgovarajuće mere protiv vinovnika govora mržnje, brojnih uvreda i pretnji našoj koleginici. ]]> Kampanja protiv novinarke na društvenim mrežama usledila je posle njenog izveštaja o “Porodičnoj šetnji” koji je održan u utorak uveče na Trgu Topličkih junaka. Roganović je u svom izveštaju navela da je na skupu nekoliko stotina građana jedan od organizatora rekao da je namera “da pošaljemo zdravu sliku grada Prokuplja, da pokažemo da smo mi zdrava sredina”. Navela je i da je lepa ideja okupila puno dece.

Međutim, kada je na samom događaju tražila izjavu Milana Milosavljevića za koga su joj rekli da je jedan od organizatora manifestacije, on je bio veoma neprijatan i uz psovke povišenim tonom rekao da je skup upropašten i da ne daje izjave.

Nakon objavljivanja izveštaja, usledile su poruke omalovažavanja, uvrede i pretnje novinarki i urednici portala Prokuplje na dlanu.

“Uvredljivi i preteći komentari na moj račun su objavljeni na Fejsbuku, kao i na sajtu Prokuplje na dlanu”, izjavila je za NUNS Biljana Roganović. Dodala je da neke uvredljive poruke upućene elektonskom poštom nije objavila na sajtu ali ih je sačuvala i dostavila NUNS-u.

Roganović smatra da su “pozadina svega i komentari koji su dan ranije objavljeni na lokalnom portalu Prokuplje online, koji je glasilo lokalnog SNS i u kojima sam bez ikakvog povoda prozivana, jer navodno nisam najavila skup”.

 

Sekretarijat NUNS-a

U Beogradu 26.09.2019.

]]>
Thu, 26 Sep 2019 10:42:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/44633/nuns-osudio-kampanju-mrznje-protiv-urednice-portala-prokuplje-na-dlanu-.html
NUNS ponavlja javnu kritiku gradonačelniku Zaječara zbog uvredljivog ponašanja prema novinarima http://nuns.rs/info/statements/44628/nuns-ponavlja-javnu-kritiku-gradonacelniku-zajecara-zbog-uvredljivog-ponasanja-prema-novinarima.html Nezavisno udruženje novinara Srbije ponovo upućuje javnu kritiku gradonačelniku Zaječara Bošku Ničiću zbog kontinuiranog vređanja i omalovažavanja pojedinih novinara čije kritičko izveštavanje očigledno smeta lokalnoj vlasti. ]]> NUNS poziva gradonačelnika Zaječara da prestane da vređa novinare na svom fejsbuk profilu jer je kao javni funkcioner dužan da se prema novinarima i medijima ponaša odgovorno, kulturno i bez diskriminacije.

Svoje primedbe o medijskom izveštavanju Ničić može da iznese na zakonom propisani način u samim medijima, kao i da se obrati Savetu za štampu, regulatornom telu nadležnom za poštovanje novinarske etike.

Podsećamo da se gradonačelnik Ničić i ranije prema pojedinim novinarima odnosio na nedostojan način.

U januaru ove godine novinar portala Glas Zaječara Miljko Stojanović i glavni i odgovorni urednik portala Zaječar Online Vladan Stanković podneli su krivične prijave protiv Ničića i njegovog pomoćnika Milana Stankovića, inače predsednika gradskog odbora Srpske napredne stranke zbog uvreda, pretnji i ugrožavanja sigurnosti. Povod prijave je bilo objavljivanje fotografije dvojice novinara na Ničićevom FB profilu uz gomilu neistina, nakon čega su na društvenim mrežama usledile uvrede ali i preteći  komentari koje su novinari doživeli kao ugrožavanje njihove bezbednosti.

Još ranije, pre tačno dve godine, NUNS je javno osudio postupak gradonačelnika Zaječara koji je na svom fejsbuk nalogu objavio uvredljiv komentar o dvojici urednika lokalnih medija Za media i F kanala, objavljujući i njihove fotografije. I tada je NUNS ukazao da potez čelnog čoveka vlasti u Zaječaru za svaku osudu jer pokazuje njegov neprihvatljiv odnos prema slobodi informisanja koje i po normama srpskog zakonodavstva treba da služi isključivo javnom interesu i građanima.

 

Sekretarijat NUNS-a

U Beogradu 25.09.2019.

]]>
Wed, 25 Sep 2019 12:48:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/44628/nuns-ponavlja-javnu-kritiku-gradonacelniku-zajecara-zbog-uvredljivog-ponasanja-prema-novinarima.html
Regionalna platforma snažno osuđuje način na koji je policija tretirala novinara Gordana Duhačeka http://nuns.rs/info/statements/44547/regionalna-platforma-snazno-osudjuje-nacin-na-koji-je-policija-tretirala-novinara-gordana-duhaceka.html Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, koja zastupa više od 8.000 članova, snažno osuđuje način na koji je policija tretirala novinara portala Index, Gordana Duhačeka, koji je u ponedjeljak (16. septembra) uhapšen na Aerodromu Franjo Tuđman, zbog dva njegova posta na društvenoj mreži Twitter. ]]> Kako navode iz portala Index, Duhaček je otišao na razgovor u policijsku stanicu u Ulici Heinzelova u Zagrebu dan pre nego što je priveden (15. septembra), a nakon što je obavešten da je osumnjičen za dva prekršaja. Uprkos tome što je saslušan, policija ga je uhapsila na aerodromu u ponedjeljak i odvela u Sedmu policijsku stanicu u Zagrebu, nakon čega je odveden u Sud za prekršaje u Zagrebu. Terete ga zbog dve objave na svom ličnom Twitter nalogu i pušten je uz kaznu od oko 100 evra.

Jedan tvit je objavljen tokom leta 2018. godine, a drugi pre nekoliko sedmica. U prvom tvitu je govorio o ponašanju policije u Zadru, koristeći kontroverzni akronim „ACAB“, dok je u drugom tvitu na satiričan način obradio stihove pesme „Vila Velebita“.

Regionalna platforma upozorava da je način na koji se policija ponašala prema Duhačeku neprihvatljiv i ne može se tumačiti nikako drugačije osim kao zastrašivanje. Regionalna platforma podržava Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u njegovim nastojanjima da zaštiti novinare i slobodu govora.

„Neprihvatljivo je da ljudi mogu biti hapšeni zbog objavljivanja postova na društvenim mrežama. Način na koji se to desilo nije prikladan za demokratsko društvo, naročito za članicu Evropske unije. U tom smislu, HND očekuje da se takve stvari u buduće ne dešavaju“, kazao je predsednik HND-a Hrvoje Zovko.

Podsećamo da je svaki napad na novinare napad na javni interes, demokratiju i ljudska prava. Platforma će informisati sve institucije Evropske unije o ovom incidentu i tražiti njihovu reakciju.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb

18.09.2019.

Udruženje/udruga BH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbjednosti novinara, Skoplje – Beograd – Podgorica – Prishtina – Sarajevo- Zagreb, 18/09/2019


, Beograd, 18/09/2019

]]>
Wed, 18 Sep 2019 15:55:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/44547/regionalna-platforma-snazno-osudjuje-nacin-na-koji-je-policija-tretirala-novinara-gordana-duhaceka.html
NUNS: Policija da utvrdi ko preti voditelju tv emisije Mentalno razgibavanje http://nuns.rs/info/statements/44494/nuns-policija-da-utvrdi-ko-preti-voditelju-tv-emisije-mentalno-razgibavanje.html Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije osuđuje pretnje Darku Mitroviću, voditelju emisije Mentalno razgibavanje na tv kanalu Nova S i poziva policiju i tužilaštvo da identifikuju počinioca i protiv njega pokrenu postupak u skladu sa zakonom. ]]> Darko Mitrović je javno saopštio da su mu pretnje u dva navrata stigle preko Instagrama, od iste osobe, koju je prijavio policiji.

Prvu pretnju dobio je 29. avgusta i zajedno sa Junajted medijom, vlasnikom kanala Nova S podneo prijavu odeljenju MUP-a za visokotehnološki kriminal.

Druga pretnja od iste osobe usledila je juče ali Mitrović nije uspeo da podnese  prijavu jer, kako je rekao, na telefone u policiji nije se niko javljao.

Mitrović je za Cenzolovku rekao da su mu obe pretnje stigle u formatu poruka i da ih je uputila ista osoba koja mu je, između ostalog, poručila „srešćemo se u tami“.

Darka Mitrovića je neprijatno iznenadila reakcija policije nakon prve prijave.

„Imamo saznanja o tome ko je uputio pretnje i to smo dostavili policiji, očekujući da će na osnovu svega toga policija odmah reagovati, što se nije dogodilo. Kada su ljudi iz Junajted medije juče pozvali i zbog nove pretnje, ali i da bi čuli šta se dešava s prvom prijavom, niko se u policiji nije javljao na telefon“, navodi Mitrović.

 

Sekretarijat NUNSa

 

U Beogradu 12.09.2019.

]]>
Thu, 12 Sep 2019 13:01:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/44494/nuns-policija-da-utvrdi-ko-preti-voditelju-tv-emisije-mentalno-razgibavanje.html
Regionalna platforma: Omogućiti novinarima da bezbjedno izvještavaju sa sportskih događaja http://nuns.rs/info/statements/44320/regionalna-platforma-omoguciti-novinarima-da-bezbjedno-izvjestavaju-sa-sportskih-dogadjaja.html Beograd, 29.08.2019. - Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara koja zastupa više od 8.000 članova, najoštrije osuđuje fizički napad na ekipu TV N1 i verbalni napad na dopisnika Federalne Televizije Dejana Kožula i poziva nadležne organe da hitno istraže slučaj i preduzmu potrebne mere kako bi se otkrili počinioci ]]> U blizini stadiona “Rajko Mitić”, uoči fudbalske utakmice Crvena zvezda – Jang bojs, ekipa N1 televizije je pokušala je da sazna kakav je stav navijača o postavljanju tenka kod zvezdinog stadiona. Dok su snimali prvog sagovornika najpre su čuli dobacivanje pogrdnih imena iz mase - „špijuni“, „lopovi“, „američki plaćenici“… Nakon što su snimatelj i novinar pokušali da izbegnu incident i odlučili da se pomere na drugi kraj ulice, grupa mladića je nastavila da ih prati. „Našao sam sagovornike, nisam video da mi prilaze s leđa, i kada sam postavio pitanje, tada je jedan od tih momaka uhvatio objektiv kamere, meni je pokušao da izvuče i polomi mikrofon, a kada nije uspeo, otrgao je sunđer s mikrofona i bacio ga na asfalt“, rekao je novinar N1 Mladen Savatović.

Istog dana, takođe kod stadiona „Rajko Mitić“, dopisnik Federalne Televizije, Dejan Kožul, pokušao je da napravi prilog pored postavljenog tenka. U tom trenutku prišao mu je  prvo jedan, a zatim više mladića i pitali ga šta radi tu.  Nakon što im je novinar odgovorio da  snima prilog za sarajevsku televiziju, pitali su ga da li je Srbin. Po rečima Kožula, ovaj verbalni napad mogao je da preraste u fizički obračun, ali zaslugom njegovog kolege snimatelja to se nije dogodilo.

„Ovu utakmicu obeležilo je višestruko ometanje novinara u radu koje je kulminiralo nasilnim ishodom Uskraćivanje akreditacije dnevnom listu Danas od strane Uprave Kluba Crvena zvezda, zatim zastrašivanje našeg kolege Kožula i na kraju fizički napad na ekipu TV N1 su incidenti koji moraju imati adekvatan odgovor državnih organa u Srbiji“, rekao je Željko Bodrožić, predsednik NUNS – a.

Od početka 2019. godine NUNS je zabeležio 85 pritisaka, verbalnih i fizičkih napada na medijske profesionalce.

Regionalna platforma podržava napore NUNS–a da zaštiti novinare i slobodu govora i poziva nadležne institucije da hitno reaguju i  istraže ove slučajeve, da identifikuju nasilnike i protiv njih preduzmu zakonske mere.

Podsećamo da je svaki napad na novinara napad na javni interes, demokratiju i ljudska prava. Platforma će obavestiti sve evropske institucije o ovom incidentu i zatražiti njihovu intervenciju u sferi zaštite medijskih sloboda i bezbednosti novinara u regionu Zapadnog Balkana.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 29.08.2019. 

 

Udruženje/udruga BiH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

]]>
Thu, 29 Aug 2019 15:04:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/44320/regionalna-platforma-omoguciti-novinarima-da-bezbjedno-izvjestavaju-sa-sportskih-dogadjaja.html
NUNS: Osuda “navijačkih” huligana i podrška novinarima N1 http://nuns.rs/info/statements/44281/nuns-osuda-navijackih-huligana-i-podrska-novinarima-n1-.html Nezavisno udruženje novinara Srbije izražava kolegijalnu solidarnost sa reporterskom ekipom N1 koja je juče bila izložena brutalnom iživljavanju huligana u blizini stadiona “Rajko Mitić”, uoči fudbalske utakmice Crvena zvezda – Jang bojs. ]]> NUNS najoštrije osuđuje incident u kojem je više mladih ljudi fizički nasrtalo na novinare, pretilo im, psovalo i vređalo. 

Upozoravamo i da huškajući građane preko medija na političke oponente i sve koji drugačije misle i govore, ali i na susedne narode, vlast stvara ambijent u kojem je logično da huligani daju sebi za pravo da nasrću na novinare i druge medijske radnike, izriču im pretnje i najgore uvrede, upravo poučeni rečnikom državnih funkcionera. 

N1 poseduje snimak incidenata a NUNS poziva policiju i nadležno tužilaštvo da identifikuje nasilnike i protiv njih preduzmu zakonske mere. Takođe pozivamo upravu Zvezde da se javno ogradi i osudi huligansko ponašanje “navijača”. 

Kako je naveo reporter N1, on je pokušao da sazna, pred utakmicu, kakav je stav navijača o postavljanju tenka pred Marakanu, ali mu to nije dozvolilo nekoliko momaka. Snimio je jednog sagovornika preko puta stadiona, ali je odmah nakon toga čuo dobacivanje pogrdnih imena iz mase - „špijuni“, „lopovi“, „američki plaćenici“… 

Ekipa N1 je odlučila da se pomeri na drugi kraj ulice, kako bi nastavila da radi svoj posao – pita i građane za mišljenje. Međutim, na mestu gde se nalaze kafići u kojima se obično navijači okupljanju, kada je reporter N1 pokušao da uzme izjavu od narednog sagovornika, nekoliko mladića su počeli da dobacuju, viču na ekipu i da ih teraju. 

Novinar i snimatelj su krenuli niz ulicu, kako bi se od njih udaljili, međutim, oni su ih pratili. „Našao sam sagovornike, nisam video da mi prilaze s leđa, i kada sam postavio pitanje, tada je jedan od tih momaka uhvatio objektiv kamere, meni je pokušao da izvuče i polomi mikrofon, a kada nije uspeo, otrgao je sunđer s mikrofona i bacio ga na asfalt“, ispričao je reporter N1. 

U blizini novinari nisu videli policiju.

 

Sekretarijat NUNS-a

U Beogradu 28.08.2019.  

]]>
Wed, 28 Aug 2019 14:29:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/44281/nuns-osuda-navijackih-huligana-i-podrska-novinarima-n1-.html
Maja Pavlović kod predsednika u petak ujutro http://nuns.rs/info/statements/44276/maja-pavlovic-kod-predsednika-u-petak-ujutro.html Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primiće u petak u 9 sati Maju Pavlović, vlasnicu Kanala 9 koja već 17 dana štrajkuje glađu. ]]> “U petak u 9 sastanak sa predsednikom. Upravo mi je to saopštila Suzana Vasiljević”, kazala je za NUNS Maja Pavlović.

Ključni zahtevi Maje Pavlović su da se smanje prevelike tarife koje lokalni rtv emiteri moraju da plaćaju Organizaciji proizvođača fonograma Srbije (OFPS), Organizaciji muzičkih autora Srbije (SOKOJ), Regulatornom telu za elektronske medije (REM), ali i Javnom preduzeću Emisiona tehnika i veze (ETV).

Sve je više predstavnika medija koji su za Cenzolovku naveli da su te naknade previsoke i da ugrožavaju njihov opstanak.

NUNS je od početka štrajka Maje Pavlović podržao njene zahteve, isto su učinila i druga novinarska i medijska udruženja i organizacije civilnog društva, a u međuvremenu podršku je dobila i od najvećih međunarodnih novinarskih organizacija IFJ I EFJ sa sedištem u Briselu.

Sektretarijat NUNS-a

U Beogradu 28.08.2019. 

]]>
Wed, 28 Aug 2019 13:03:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/44276/maja-pavlovic-kod-predsednika-u-petak-ujutro.html
NUNS osuđuje Zvezdino uskraćivanje akreditacije Danasu http://nuns.rs/info/statements/44236/nuns-osudjuje-zvezdino-uskracivanje-akreditacije-danasu.html Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) najoštrije osuđuje odluku Fudbalskog kluba Crvena zvezda da uskrati akreditacije redakciji dnevnog lista Danas za utakmicu kvalifikacija za Ligu šampiona između Crvene zvezde i Jang Bojsa. ]]> Juče je na adresu redakcije Danasa stigao meil u kojem ih FK Crvena zvezda obaveštava da zbog velikog interesovanja medija nije u mogućnosti da im odobri akreditacije, a prema svedočenju novinara Danasa, oni su već upozoravani od PR kluba da će im zbog pisanja biti uskraćena akreditacija.

Ovakva odluka nije dostojna kluba velikog imena i tradicije, a pre svega ona je u suprotnosti sa Zakonom o javnom informisanju, gde je jasno naznačeno da je zabranjena bilo kakva diskriminacija novinara i medija.

U članu 4 Zakona o javnom informisanju doslovce piše: „Zabranjena je neposredna i posredna diskriminacija urednika medija, novinara i drugih lica u oblasti javnog informisanja, naročito prema njihovoj političkoj opredeljenosti i uverenju ili drugom ličnom svojstvu“, i ova činjenica bi trebalo da bude poznata odgovornima u Crvenoj zvezdi za odnose sa medijima.

NUNS će se povodom protivzakonitog i nerazumnog stava Crvene zvezde da spreči novinare Danasa da izveštavaju sa utakmice, obratiti Uniji evropskih fudbalskih asocijacija (UEFA), koja je organizator Lige šampiona, i zvanično prijaviti slučaj, a obavestiće i međunarodne asocijacije novinara i medija.

Sekretarijat NUNS-a, 27. avgust 2019. godine

]]>
Tue, 27 Aug 2019 12:17:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/44236/nuns-osudjuje-zvezdino-uskracivanje-akreditacije-danasu.html
Pismo predsedniku Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvidu Mekalisteru povodom štrajka Maje Pavlović http://nuns.rs/info/statements/44213/pismo-predsedniku-odbora-za-spoljne-poslove-evropskog-parlamenta-dejvidu-mekalisteru-povodom-strajka-maje-pavlovic.html Poštovani gospodine Mekalister, ]]> želimo da Vas obavestimo pred Vaš dolazak u Beograd, da naša koleginica,vlasnica lokalne televizije Kanal 9 iz Novog Sada, Maja Pavlović, štrajkuje glađu ispred zgrade Predsedništva, jer je njenom mediju nerazumnim propisima i rešenjima državnih organa, onemogućen normalan rad i preti mu gašenje. Rešavanjem zahteva koleginice Pavlović, zapravo, značajno bi se olakšao ekonomski položaj svih lokalnih i regionalnih rtv emitera, posebno onih sanezavisnom uređivačkim politikom koji objektivno, kritički nepristrasno isvestrano informišu građane. Molimo Vas da prilikom posete odvojite malo vremena i pružite podršku Maji Pavlović, a pre svega da Vaše domaćine iz državnog vrha Srbije zamolite da učinenapore kako bi njen slučaj bio pozitivno rešen i time se stvore uslovi da onaprekine štrajk glađu. Obraćamo Vam se jer je njeno zdravlje ugroženo i jer verujemo da Vi imate toliko uticaja na čelnike naše države da konačno shvate ozbiljnost situacije i preduzmu neophodne korake kako bi se ova nemila situacija razrešila.

U Beogradu, 25. avgusta 2019. godine

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Lokal Pres

]]>
Mon, 26 Aug 2019 11:33:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/44213/pismo-predsedniku-odbora-za-spoljne-poslove-evropskog-parlamenta-dejvidu-mekalisteru-povodom-strajka-maje-pavlovic.html
Regionalna platforma: Hitno procesuirati onlajn pretnje i verbalno nasilje nad Martinom Mlinarević http://nuns.rs/info/statements/44205/regionalna-platforma-hitno-procesuirati-onlajn-pretnje-i-verbalno-nasilje-nad-martinom-mlinarevic.html Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, koja zastupa više od 8.000 članova, najoštrije osuđuje verbalno nasilje i pretnje Martini Mlinarević, blogerki i publicistkinji iz Bosne i Hercegovine, te poziva policiju i nadležne pravosudne organe da hitno istraže ovaj slučaj i kazne osobe koje pozivom na nasilje i govorom mržnje ugrožavaju njenu sigurnost. ]]>

Martina Mlinarević je izložena višednevnom, brutalnom nasilju i pretnjama putem društvenih mreža, nakon što je objavila da je naprasno otkazano predstavljanje njenog romana „Huzur“ na tradicionalnom festivalu kulture u zapadnohercegovačkom gradiću Čitluku. Učešće Mlinarević na ovom festivalu je otkazano zbog pritisaka sponzora i osoba bliskih vladajućim strukturama u Hercegovini, koji su od organizatora festivala tražili otkazivanje promocije, iako je ona najavljena  u festivalskom programu i svim materijalima pripremljenim za ovu manifestaciju.

Regionalna platforma smatra da su pretnje blogerki Mlinarević, kao i zabrana promocije njenog romana nedopustiv atak  na slobodu izražavanja, njenu bezbednost i profesionalni integritet,  te predstavljaju posebno brutalan pokušaj sprečavanja Mlinarević da kritički piše o javnim zvaničnicima, pre svih političkim i verskim liderima Hrvata u BiH, ali i o svim drugim političarima koji obavljaju javne funkcije protivno demokratskim vrednostima i interesima  građana BiH.

„Ponavljanje pretnji, govora mržnje i ugrožavanja sigurnosti Martine Mlinarević i njene porodice pokazuju kako policijske strukture i pravosudne institcije u ovoj državi ne rade efikasno na suzbijanju onlajn nasilja. Naprotiv! Izostankom efikasne reakcije, kažnjavanja nasilnika i onih koji šire mržnju, ove institucije ohrabruju i generišu novo nasilje, što predstavlja direktno ugrožavanje i ograničavanje slobode izražavanja u Bosni i Hercegovini“, rekao je Marko Divković, predsednik Udruženja BH novinari. On je posebno naglasio kako se „u ovom slučaju radi i o političkoj cenzuri i uspešnom pokušaju zaustavljanja kritičkih glasova protiv postupaka i odluka javnih zvaničnika u Hercegovini, čime se najozbiljnije dovode u pitanje politička debata i pluralizam mišljenja u celoj BiH“.

Regionalna platforma podržava zahteve Udruženja BH novinari upućene nadležnim policijskim i pravosudnim institucijama u BiH za sprovođenje hitne i profesionalne istrage u ovom slučaju i kažnjavanje osoba koje stoje iza pretnji i poziva na nasilje prema Martini Mlinarević.

Regionalna platforma još jednom naglašava važnost slobode izražavanja i pluralizma informacija za razvoj demokratskog društva i poštovanje prava građana da budu informisani o pitanjima od javnog značaja. U skladu s tim, Platforma će obavestiti sve evropske institucije o ovom incidentu i zatražiti njihovu intervenciju u sferi zaštite slobode govora i mišljenja u regiji Zapadnog Balkana.

 

Skoplje – Beograd – Podgorica – Prishtina – Sarajevo- Zagreb

Udruženje/udruga BiH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije


Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 23/08/2019]]>
Fri, 23 Aug 2019 16:40:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/44205/regionalna-platforma-hitno-procesuirati-onlajn-pretnje-i-verbalno-nasilje-nad-martinom-mlinarevic.html
NUNS će učestvovati u javnom delu sastanka vlasti i opozicije na temu medija http://nuns.rs/info/statements/44120/nuns-ce-ucestvovati-u-javnom-delu-sastanka-vlasti-i-opozicije-na-temu-medija.html Nezavisno udruženje novinara Srbije je prihvatilo poziv da učestvuje na sastanku vlasti I opozicije posvećenom medijima koji će se održati u ponedeljak 19. avgusta na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, ali samo u prvom delu koji će biti javan. ]]> Izvršni odbor NUNS-a je odlučio da prihvati poziv kako bi još jednom ponovio stavove Udruženja o ugroženosti slobode informisanja i izražavanja, bezbednosti novinara i drugih medijskih radnika, neravnopravnom položaju medija i drugim temama i problemima koji direktno ugrožavaju pravo građana na potpuno, objektivno i svestrano informisanje,

 Izvršni odbor, međutim, smatra da predstavnici NUNS-a ne treba da učestvuju u zatvorenom delu sastanka jer o medijskim slobodama treba razgovarati javno.

Zato će NUNS javno saopštiti svoje ocene stavova vlasti i opozicije koji budu saopšteni nakon sastanka.

 

Izvršni odbor NUNS-a

U Beogradu 15.08.2019.

]]>
Thu, 15 Aug 2019 15:06:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/44120/nuns-ce-ucestvovati-u-javnom-delu-sastanka-vlasti-i-opozicije-na-temu-medija.html
Odgovor UNS-a i NUNS-a OFPS-u http://nuns.rs/info/statements/44070/odgovor-uns-a-i-nuns-a-ofps-u.html Udruženje novinara Srbije (UNS) i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) dobili su pismo od Organizacije proizvođača fonograma Srbije (OFPS) koja traži da se udruženja „aktivno uključe u rešavanje problema koje ima u vezi sa neplaćanjem obaveza novosadske televizije K9“. Odgovor UNS-a i NUNS-a prenosimo celosti. ]]> Zahvaljujemo na inicijativi da se uključimo u rešavanje problema koji imate zbog „neplaćanja obaveza novosadske televizije K9“ prema Vašoj organizaciji.

Saglasnimo smo sa Vašim stavom da „udruženja novinara ne mogu da podrže kršenje autorskih prava i neplaćanje obaveza“.

Međutim, u slučaju Kanala 9, kao i drugih lokalnih elektronskih medija u Srbiji na računima nema novca. Prazni su, ne zato što vlasnica Kanala 9 novac nemilice troši, već zato što su prihodi simbolični, a nameti veliki.

Vlasnica Kanala 9 sudi se upravo zato što smatra da tarife, između ostalog i Vaša, nisu u skladu sa ustavnim načelom da opterećenja moraju biti srazmerna mogućnostima onih koji plaćaju, kao i zato što su lokalne televizije nakon digitalizacije postale regionalne, iako to nisu tražile, što je višestruko uvećalo njihove izdatke.

OFPS ima legitimno pravo da naplati naknadu u skladu sa važećom tarifom, a Kanal 9 ima jednako pravo da pred sudom osporava tarifu. Vaše suprotstavljene stavove ne mogu da reše udruženja, već sud.

Istovremeno, mogućnost da naplatite svoja potraživanja sudskim putem pokazala se efikasnijom od izgleda vlasnice Kanala 9 da svoja prava ostvari pred Vrhovnim, Ustavnim i Upravnim sudom.

Zbog svega navedenog pozivamo Vas da se uzdržite od izvršenja prinudnih, dok sudovi ne odluče o tome da li je vlasnica Kanala 9 u pravu ili nije.

Istovremeno, očekujemo da se Odbor Grupacije radiodifuzije Privredne komore Srbije, Udruženje elektronskih medija „Komnet“, Rab Srbija, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) i drugih udruženja vlasnika elektronskih medija izjasne o tarifama koje su za Kanal 9 i većinu lokalnih elektronskih medija previsoke.

 

Beograd, 8. avgust 2019.

Udruženje novinara Srbije (UNS)

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS)

]]>
Thu, 8 Aug 2019 11:01:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/44070/odgovor-uns-a-i-nuns-a-ofps-u.html