NUNS :: Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/rss.html sr http://nuns.rs/img/logo.png NUNS :: Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/rss.html Koalicija: Hitno poništiti rešenje o izboru komisije za medijske projekte u Gornjem Milanovcu http://nuns.rs/info/statements/36961/koalicija-hitno-ponistiti-resenje-o-izboru-komisije-za-medijske-projekte-u-gornjem-milanovcu.html Koalicija novinarskih i medijskih udruženja (UNS, NUNS, NDNV, ANEM, Lokal Pres) protestuje zbog odluke predsednika opštine Gornji Milanovac Dejana Kovačevića da u Komisiju za ocenu medijskih projekata izabere radnika opštinske službe za informisanje, formalno angažovanog u Kulturnom centru ovog grada, Bojana Neškovića i traži od njega da ovu odluku poništi. ]]> Članom 24 Zakona o javnom informisanju i medijima predviđeno je da „Članove stručne komisije imenuje rukovodilac organa koji je raspisao konkurs i to iz reda nezavisnih stručnjaka za medije i medijskih radnika koji nisu u sukobu interesa i ne obavljaju javnu funkciju“.

Koalicija ističe da Bojan Nešković nije nezavisni medijski stručnjak i medijski radnik, već PR opštinske uprave koga novinari svaki dan sreću na događajima i koji im snimke prosleđuje sa zvanične mejl adrese opštinske uprave.

Koalicija podseća da je Nešković, osim Dragane Čabarkape, predstavnice PROUNS-a i Miladina Vukosavljevića, predstavnika Udruženja sportskih novinara Srbije, bio član sporne komsije koja je u Gornjem Milanovcu prošle godine podelila novac građana po volji lokalne samouprave, a što je potvrdio Miladin Vukosavljević, predsednik komisije, gostujući u emisiji čačanskog radija Dženarika. Nešković je tada, kao član komisije, dodelio novac i medijima za koje je sam potvrdio da je kasnije radio.

Osim Neškovića, ovogodišnju komisiju čine i Vladimir Ilić iz Čačka, koga je predložilo Društvo novinara Vojvodine i Marina Mirković, na predlog PROUNS-a.

]]>
Wed, 20 Jun 2018 10:22:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/36961/koalicija-hitno-ponistiti-resenje-o-izboru-komisije-za-medijske-projekte-u-gornjem-milanovcu.html
NUNS i NDNV: Nadležni organi da saopšte rezultate istrage, Cvetković da se obrati javnosti

 http://nuns.rs/info/statements/36897/nuns-i-ndnv-nadlezni-organi-da-saopste-rezultate-istrage-cvetkovic-da-se-obrati-javnosti.html Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine zahtevaju od nadležnih državnih organa da što pre saopšte javnosti, u skladu sa zakonom, dosadašnje nalaze istrage slučaja nestanka Stefana Cvetkovića, bez spinovanja i političke propagande.

 ]]> Osim toga, tražimo i razjašnjenje da li je Cvetković u prethodna tri dana bio lišen slobode. 

Javnost je bila veoma uznemirena nestankom Cvetkovića i ima pravo da čim pre sazna sve detalje ovog slučaja, oslobođene političko-partijskih primesa i jeftine medijsko-zavereničke propagande, odnosno ovaj slučaj mora čim pre da bude do kraja rasvetljen.

NUNS i NDNV pozivaju i Stefana Cvetkovića da se što pre, ako je u mogućnosti, obrati javnosti i saopšti šta mu se dogodilo, gde se nalazio ovih dana i zbog čega se nije oglašavao.

NUNS i NDNV najoštrije osuđuju curenje informacija iz istrage u medije i ističu da je to katastrofalan način komunikacije državnih organa sa građanima, koji nanosi nenadoknadivu štetu i državi i društvu i medijskom profesionalizmu.

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Beograd-Novi Sad, 17. juni 2018.

]]>
Sun, 17 Jun 2018 12:04:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/36897/nuns-i-ndnv-nadlezni-organi-da-saopste-rezultate-istrage-cvetkovic-da-se-obrati-javnosti.html
NUNS i NDNV: Država da pod hitno saopšti gde se nalazi Cvetković i da li ima pravnu zaštitu http://nuns.rs/info/statements/36878/-nuns-i-ndnv-drzava-da-pod-hitno-saopsti-gde-se-nalazi-cvetkovic-i-da-li-ima-pravnu-zastitu.html Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine zahtevaju od nadležnih državnih organa da odmah saopšte gde se sada nalazi novinar Stefan Cvetković i da li ima zakonom predviđenu pravnu zaštitu. ]]> NUNS i NDNV traže da država saopšti da li trenutno Cvetković daje iskaz, kome i u kom svojstvu, kao i kada je tačno pronađen. Ako je u svojstvu osumnjičenog, da li ima advokata i ko je on.

Zahtevamo da svi detalji o slučaju Cvetković budu razjašnjeni do kraja i saopšteni javnosti, a tražimo i da predstavnici novinarskih udruženja imaju priliku da čim pre razgovaraju sa njim.

Beograd-Novi Sad, 15. juni 2018.

Nezavisno udruženje novinara Srbije
Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Leave A Response

]]>
Fri, 15 Jun 2018 18:34:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/36878/-nuns-i-ndnv-drzava-da-pod-hitno-saopsti-gde-se-nalazi-cvetkovic-i-da-li-ima-pravnu-zastitu.html
NUNS i NDNV pozdravljaju brzu i uspešnu policijsku potragu za novinarom Cvetkovićem http://nuns.rs/info/statements/36877/nuns-i-ndnv-pozdravljaju-brzu-i-uspesnu-policijsku-potragu-za-novinarom-cvetkovicem.html Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) pozdravljaju brzu i uspešnu akciju policije u potrazi za Stefanom Cvetkovićem i izražavaju zadovoljstvo što je novinar pronađen živ i zdrav. ]]> NUNS i NDNV ni jednog trenutka nisu spekulisali o sudbini nestalog novinara niti su bilo čime navodili one medije koji su objavljivali nagađanja o celom tom sada srećno okončanom slučaju.
Naprotiv, jučerašnjim saopštenjem povodom prijave nestanka Cvetkovića NUNS i NDNV su pozvali Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije “da preduzme najintenzivniju potragu za nestalim novinarom”.

Takođe, NUNS i NDNV su povodom nestanka Cvetkovića podsetili na Sporazum o saradnji i merama za podizanje nivoa bezbednosti novinaraizmeđu MUP Srbije, Republičkog javnog tužilaštva i 7 novinarskih i medijskih udruženja koji je potpisan
krajem 2016. sa osnovnim ciljem da se uspostavi efikasnija krivičnopravna zaštita novinara.
Dva udruženja izražavaju nadu da će policijski i pravosudni organi i ubuduće imatiuspeha u rasvetljavanju slučajeva ugrožavanja ne samo novinara i drugih medijskih radnika, već i bilo kog građanina Srbije.

Nezavisno udruženje novinara Srbije
Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Beograd - Novi Sad 15.06,2018.

]]>
Fri, 15 Jun 2018 15:42:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/36877/nuns-i-ndnv-pozdravljaju-brzu-i-uspesnu-policijsku-potragu-za-novinarom-cvetkovicem.html
Pronađite novinara Stefana Cvetkovića http://nuns.rs/info/statements/36844/pronadjite-novinara-stefana-cvetkovica.html Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara zapadnog Balkana koja zastupa više od 8000 članova, izražava najdublju zabrinutost zbog nestanka srpskog novinara Stefana Cvetkovića i pozdravlja brzu akciju policije u potrazi za Cvetkovićem. ]]> U noći između 13. i 14. juna u vojvođanskom gradu Bela Crkva prijavljen je nestanak novinara Stefana Cvetkovića. Lokalna policija je potvrdila da je automobil Cvetkovića pronađen parkiran sa otvorenim vratima i upaljenim svetlima. Mediji su izvestili da je automobil još uvek bio upaljen i da su svedoci potvrdili da je pronađen i Cvetkovićev ručni sat sa pokidanom narukvicom. Njegovi mobilni telefoni su isključeni.

Iako je Cvetković poznat po pisanju o različitim temama, njegovo istraživanje ubistva Olivera Ivanovića, lokalnog srpskog političara na Kosovu, dovela ga je opet u žižu javnosti. Po povratku sa Kosova u maju, bio je zadržan šest sati od strane kosovske policije zbog kontakata koje je napravio u toku istraživanja na kom je radio.

Cvetkoviću je ranije prećeno zbog novinarskog rada, često od strane lokalnih zvaničnika. Jednom prilikom je njegov telefon polomljen, a u drugom slučaju mu je oštećen auto pošto su ga lokalni zvaničnici obeležili “legitimnom metom” i “stranim plaćenikom”.

„Stefan Cvetković je prijavio niz pretnji koje su dolazile iz raznih kriminalnih i političkih krugova u Srbiji” – rekao je Slaviša Lekić, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije “Njegov nestanak mora biti prioritet lokalne policije i Ministarstva unutrašnjih poslova. Zahtevamo angažovanje svih resursa u nadi da će Cvetković biti nađen nepovređen. “

Regionalna platforma se pridružuje NUNS-ovim zahtevima nadležnim organima Republike Srbije da nastave efikasnu istragu i iskoriste sve resurse za pronalazak Stefana Cvetkovića.

Podsećamo srpske zvaničnike da se suzdrže od  etiketiranja novinara, a samim time i davanja legitimiteta nasilju nad novinarima.

U 2018. godini u Srbiji je zabeleženo 13 incidenata protiv novinara, dva fizička napada i 11 verbalnih pretnji i zastrašivanja.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 14.06.2018

Udruženje novinara BH

Sindikat novinara Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

]]>
Thu, 14 Jun 2018 15:50:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/36844/pronadjite-novinara-stefana-cvetkovica.html
NUNS i NDNV zahtevaju najintenzivniju policijsku potragu za nestalim novinarom Cvetkovićem http://nuns.rs/info/statements/36823/nuns-i-ndnv-zahtevaju-najintenzivniju-policijsku-potragu-za-nestalim-novinarom-cvetkovicem.html Policija mora da preduzme najintenzivniju potragu za nestalim novinarom Stefanom Cvetkovićem iz Bele Crkve, zahtevaju Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV). ]]> NUNS i NDNV smatraju da nestanak Cvetkovića mora najozbiljnije da zabrine ne samo policiju Bele Crkve već i Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije, jer se novinar proteklih godina više puta žalio da mu prete iz političko-kriminogenih krugova.

Povodom nestanka novinara NUNS i NDNV podsećaju i na Sporazum o saradnji i merama za podizanje nivoa bezbednosti novinara između MUP Srbije, Republičkog javnog tužilaštva i 7 novinarskih i medijskih udruženja koji je potpisan krajem 2016. sa osnovnim ciljem da se uspostavi efikasnija krivičnopravna zaštita novinara.  

Novinar Stefan Cvetković nestao je sinoć, pronađen je njegov automobil sa uljučenim motorom, a očevici su ispričali da su na automobilu bila otvorena vrata i da je pored pronađen njegov ručni sat sa pokidanom narukvicom.

Podsećamo i da je 19. maja ove godine Stefan Cvetković javno ispričao da je bio šest sati zadržan na administrativnom prelazu Jarinje i da je kasnije od kosovske policije dobio dokument kojim se potvrđuje da je zadržan i ispitivan po nalogu specijalnog tužioca koji vodi istragu o ubistvu kosovskog političara Olivera Ivanovića. Cvetković je tada ispričao da je na Kosovo išao novinarskim poslom, jer, kako je rekao, radi na istraživanju ubistva Olivera Ivanovića, te da je “došao u kontakt sa nekim ljudima koji su im interesantni za istragu”. Nekoliko meseci ranije Cvetković je na konferenciji za novinare izneo tvrdnju da je taj atentat plaćen 40.000 evra.

U martu 2017. Stefan Cvetković je nepravosnažno osuđen na dve godine i tri meseca zatvora po privatnim tužbama pojedinih funkcionera Srpske napredne stranke. Novinar se žalio na presude a sudski prostupak još nije pravosnažno okončan.

 

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Nezavisno društvo novinara Vojvodine

 

Beograd-Novi Sad 14.06.2018.

]]>
Thu, 14 Jun 2018 11:19:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/36823/nuns-i-ndnv-zahtevaju-najintenzivniju-policijsku-potragu-za-nestalim-novinarom-cvetkovicem.html
Udruženja: Ne prihvatamo novac od Ministarstva – konkurs je bio nelegitiman http://nuns.rs/info/statements/36804/udruzenja-ne-prihvatamo-novac-od-ministarstva--konkurs-je-bio-nelegitiman.html Novinarska i medijska udruženja odlučila su da ne prihvate novac koji im je dodeljen za medijske projekte kojima su konkurisali kod Ministarstva kulture i informisanja – zbog toga što je konkurs bio u potpunosti nelegitiman i što su o dodeli sredstava odlučivali nestručni i nekredibilni ljudi sa jasnom političkom agendom. ]]> Iako novinarska i medijska udruženja rade u veoma teškim uslovima i neprijateljskom okruženju, o čemu svedoče i brojni međunarodni izveštaji, na ovaj korak su se odlučila kao izraz protesta zbog toga što se katastrofalna praksa konkursnog sufinansiranja sa lokalnog nivoa preselila na republički, ali i kao izraz solidarnosti sa svim onim kvalitetnim i profesionalnim medijima i medijskim projektima koji nisu, zbog političke nepodobnosti, dobili novac na konkursu.

Konkurs su obeležile brojne nepravilnosti i nezakonitosti, od postupka i procedure izbora i rada članova konkursnih komisija, do toga da je novac građana namenjen javnom interesu otišao u najvećoj meri u medije bliske vlasti koji rade potpuno suprotno javnom interesu, a o čemu su pretežno odlučivali predstavnici fantomskih udruženja povezanih sa vlašću i anonimni “medijski stručnjaci”.

Podsećamo da su novinarska i medijska udruženja pre nekoliko dana zbog ovog, najnovijeg skandala u izvedbi Ministarstva kulture i informisanja zahtevali smene ministra Vladana Vukosavljevića i državnog sekretara Aleksandra Gajovića kao jedini logičan potez Vlade Srbije ukoliko zaista iskreno želi da uđe u dijalog sa novinarskim i medijskim udruženjima o izradi nove medijske strategije, ali i o rešavanju brojnih drugih medijskih gorućih problema, a upravo je zloupotreba konkursnog sufinansiranja jedan od njih.

 

Beograd-Novi Sad-Niš-Kragujevac, 13. juni 2018. 

 

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) 

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV)

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM)

Asocijacija Lokal pres (LP)

Asocijacija onlajn medija (AOM)

]]>
Wed, 13 Jun 2018 14:20:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/36804/udruzenja-ne-prihvatamo-novac-od-ministarstva--konkurs-je-bio-nelegitiman.html
Skrozza podnela ostavku, Kovačević novi član Izvršnog odbora NUNS-a http://nuns.rs/info/statements/36782/skrozza-podnela-ostavku-kovacevic-novi-clan-izvrsnog-odbora-nuns-a.html Tamara Skrozza obavestila je članove Izvršnog odbora Nezavisnog udruženja novinara Srbije da podnosi “neopozivu ostavku na članstvo u Izvršnom odboru”. ]]> U skladu sa Statutom NUNS-a, član 61, i Poslovnikom o radu Izvršnog odbora, član 8, novi član Izvršnog odbora je Nenad Kovačević, novinar dnevnog lista Danas, iz Užica, koji je u izbornom postupku na Skupštini NUNS-a, održanoj 26. maja 2018, po broju glasova bio 11. na listi kandidata za izbor članova Izvršnog odbora.

Izvršni odbor NUNS-a zahvaljuje Tamari Skrozza na doprinosu upravi Udruženja i prihvata Tamarinu ponudu da na nju može “računati za svaku vrstu pomoći”. 

Istovremeno, povodom raznih spekulacija pa i vesti o razlozima ostavke Tamare Skrozza, ukazujemo da je netačno da je NUNS učestvovao u radu Koordinacionog tela za saradnju medija sa Vladom Srbije. To “telo” ni u kakvom sličnom formatu ne postoji, pa tako NUNS nije mogao da uzme učešća u njegovom radu niti “pristane” da Suzana Vasiljević, savetnica predsednika Republike bude članica Koordinacionog tela za saradnju medija. Predsednik NUNS-a, zajedno sa predstavnicima ostalih medijskih udruženja i asocijacija, jeste učestvovao na sastanku sa Anom Brnabić, kom je prisustvovala i savetnica predsednika Republike, ali NUNS nikad nije bio niti jeste u poziciji da odlučuje ko će učestvovati na skupovima koje organizuje Vlada Srbije.

Demantujemo i tvrdnje da su na sednici Izvršnog odbora NUNS-a “dovedeni u pitanje integritet i lojalnost kolege Vladimira Kostića” zbog teksta objavljenog na portalu Cenzolovka o pozajmici koju je Medija centar dobio od kompanije Dragana Đilasa. O tekstu se na sednici IO raspravljalo, ali ne na način na koji je to predstavljeno: dva od 11 članova Izvršnog odbora imali su o tom tekstu negativan stav!

Za Izvršni odbor NUNS-a

Slaviša Lekić, predsednik

U Beogradu 12.06.2018.

]]>
Tue, 12 Jun 2018 11:03:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/36782/skrozza-podnela-ostavku-kovacevic-novi-clan-izvrsnog-odbora-nuns-a.html
Udruženja: Konkurs nelegitiman – ministar i državni sekretar moraju da odu http://nuns.rs/info/statements/36738/udruzenja-konkurs-nelegitiman--ministar-i-drzavni-sekretar-moraju-da-odu.html Novinarska i medijska udruženja (NUNS, NDNV, ANEM i Lokal pres) smatraju da su rezultati konkursa za medijske projekte i način na koji je on sproveden u potpunom neskladu sa tvrdnjom Vlade Srbije da je spremna da, u saradnji sa relevantnim novinarskim i medijskim udruženjima, rešava brojne, nagomilane probleme na medijskoj sceni. ]]> Novinarska i medijska udruženja smatraju da su smene ministra Vladana Vukosavljevića i državnog sekretara Aleksandra Gajovića jedini logičan potez Vlade Srbije posle ovog, najnovijeg skandala za koje je odgovorno Ministarstvo kulture i informisanja.

Novinarska i medijska udruženja ističu da rezultati konkursa za medijske projekte Ministarstva kulture i informisanja Srbije svedoče da se katastrofalno loša praksa konkursnog sufinansiranja sa lokala preselila na republički nivo, i da su naša udruženja bila u pravu kada su se povukla iz rada komisija, ne želeći da daju legitimitet jednom u potpunosti nelegitimnom procesu.

Kvalitete pristiglih projekata procenjivale su, u pretežnoj meri, stručnoj javnosti potpuno nepoznati “medijski stručnjaci” ili kompromitovane osobe iz udruženja koja su već poznata po aktivnom učešću u obesmišljavanju procesa konkursnog sufinansiranja na lokalnom nivou, odnosno usmeravanju novca građana ne za javni interes nego ka medijima bliskim vlastima.

Udruženja žale zbog toga što su kandidati Udruženja novinara Srbije učestvovali u radu komisija i time na sebe preuzeli dobar deo odgovornosti za njegove katastrofalne rezultate.

Beograd-Novi Sad-Kragujevac, 8. juni 2018.

 

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS)

Nezavisno društvo ovinara Vojvodine (NDNV)

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM)

Asocijacija Lokal pres

]]>
Fri, 8 Jun 2018 14:16:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/36738/udruzenja-konkurs-nelegitiman--ministar-i-drzavni-sekretar-moraju-da-odu.html
NUNS i NDNV demantuju saopštenje Vlade: Nije formirana radna grupa za izradu medijske strategije http://nuns.rs/info/statements/36717/-nuns-i-ndnv-demantuju-saopstenje-vlade-nije-formirana-radna-grupa-za-izradu-medijske-strategije-.html Predsednici Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) i Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV), Slaviša Lekić i Nedim Sejdinović su povodom saopštenja Vlade Srbije o današnjem sastanaku s novinarskim i medijskim organizacijama, naveli da su prenete netačne informacije sa sastanka. ]]> Lekić je za agenciju Beta kazao da je sastanak održan, ali da nije tačna informacija da je na sastanku formirana radna grupa koja će se baviti izradom nove medijske strategije, kao i da je netačno da je za predsednika te radne grupe izabran Dejan Stojanović. 

"Mi jesmo imali predlog radne grupe na stolu, ali radna grupa nije formirana. Dejan Stojanović je predložen za predsednika i on je odličan kandidat, ja ću ga podržati kada bude bilo glasanje, ali danas nije bilo glasanja", rekao je Lekić. 

On je kazao da je na sastanku bilo više tema: formiranje radne grupe, koordinaciono telo za saradnju s medijima, zatim se govorilo o ulozi OEBS-a, Evropske komisije i medjunarodne zajednice u sastavljanju Medijske strategije, ali, kako je kazao, nikakvog formiranja radne grupe i biranja predsednika nije bilo. 

Lekić je potvrdio da je dogovoren sastanak za 18. jun kada bi trebalo da se raspravlja o konačnom sastavu radne grupe i svemu ostalom. 

"Ja verujem da postoji politička volja, zbog pritiska medjunarodne zajednice, i verujem da će se taj pritisak nastaviti i da će ta politička volja pod navodnicima rezultirati nekim pametnijim potezima, a ne izmišljanjem stvari", rekao je Lekić.  

Sejdinović, predsednik NDNV, je za agenciju Beta rekao da je Vlada u svom saopštenju iznela "nekoliko, blago receno, netačnosti".

"Ključna (netačnost) je da su tela radna grupa za medijsku strategiju i koordinaciono telo, formirana, što ne odgovara istini, pošto je proces još u toku i pošto udruženja nisu još donela odluku o tome da li će ili neće u procesu učestvovati dok se ne razjasne takozvana prethodna pitanja", naveo je Sejdinović.

On je dodao da izmedju sadašnje vlasti i medijskih udruženja postoji "visok nivo nepoverenja" i da je "ružno što Vlada ovakvom jednostranom komunikacijom s javnošću, taj nivo povećava, ugrožavajući sam proces".
"Mi još nismo doneli konačnu odluku o učešću u tim radnim telima, dok ne saznamo precizno njihove sastave, mandate, pravila i način funkcionisanja. Nećemo dozvoliti da budemo instrumentalizovani u cilju stvaranja bolje medjunarodne slike medijskih sloboda u Srbiji, a da se 'na terenu' ništa pozitivno ne desi, ili da se stvari čak i pogoršaju", rekao je Sejdinović.
On je kazao da su, s druge strane,  udruženja spremna da budu konstruktivna "ako to zaista bude imalo smisla".

Vlada Srbije je danas saopštila da je premijerka Ana Brnabić danas održala drugi radni sastanak s predstavnicima medijskih i novinarskih udruženja u vezi sa izradom medijske strategije na kojem je za predsednika radne grupe za izradu tog dokumenta izabran Dejan Stojanović, kao predstavnik Ministarstva kulture i informisanja. 

Uz isticanje da je "reč o važnom dokumentu za razvoj medijske scene u Srbiji", u saopštenju je ukazano da je "cilj da u izradi učestvuju sva relevantna medijska udruženja, kako bi proces bio inkluzivan i kako bi se zajedno došlo do najboljih rešenja u interesu medija i javnosti", te da do narednog sastanka, 18. juna, "medijska i novinarska udruženja treba da dostave predlog članova radne grupe, kako bi ona što pre počela sa radom", navedeno je u saopštenju Vlade. 

Na sastanku su, kako je saopšteno, bili predstavnici OEBS, Delegacije Evropske unije, Ambasade Norveške i Fondacija "Konrad Adenauer", a OEBS i Delegacija Evropske unije ponudili su ekspertsku pomoć u pripremi i izradi tog dokumenta.

Učestvovali su i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević i predstavnici njegog ministarstva, kao i savetnice predsednika i premijerke Srbije za medije Suzana Vasiljević i Jelena Kovačević koje će, kako je saopšteno, biti članice Koordinacionog tela za saradnju s medijima koje će raditi na unapredjenju položaja medija.

Vlada je saopštila da su u ime medijskih i novinarskih udruženja na sastanku bili predstavnici NUNS, Udruženja novinara Srbije, NDNV, Asocijacije medija, Lokal presa, Asocijacije nezavisnih elektronskih medija, Asocijacije onlajn medija, RAB Srbija i Sindikata novinara Srbije (SINOS).
]]>
Thu, 7 Jun 2018 19:12:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/36717/-nuns-i-ndnv-demantuju-saopstenje-vlade-nije-formirana-radna-grupa-za-izradu-medijske-strategije-.html
Regionalna platforma: Pretnje novinaru Mazzoccu hrvatskog ministra Medveda su ozbiljan napad na novinarske slobode i prava http://nuns.rs/info/statements/36694/regionalna-platforma-pretnje-novinaru-mazzoccu-hrvatskog-ministra-medveda-su-ozbiljan-napad-na-novinarske-slobode-i-prava.html Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara zapadnog Balkana, koja predstavlja više od 8000 članova, oštro osuđuje pretnje upućene novinaru Index.hr-a Vojislavu Mazzoccu. ]]> Novinar Vojislav Mazzocco je obavestio HND da ga je Tomo Medved, ministar branitelja, u nedelju 3. juna u 14.46 sati pozvao iznerviran člankom koji govori o zapošljavanju ministrovog sina u Agenciji za komercijalnu delatnost.

„Tokom razgovora koji je trajao 15 minuta ministar nije ni pokušao da demantuje činjenice iznete u tekstu, već mi je pretio govoreći; Želiš li sa mnom u ring? Ako to želiš, možemo. Ako ponovo dirneš moga sina, u meni će se probuditi vojnički duh.  Hoćeš li da sledeće nedelje objavim saopštenje o tome kako si došao u Ministarstvo obrane, kojim konkursom i koliko si novaca dobio? Imam fioku punu papira i znam s kim si radio i za koga. Kome ti služiš, gospodine Mazzocco? Kome?“, izjavio je Mazzocco.
Sat vremena kasnije Mazzocco je pretnje prijavio 5. policijskoj stanici u Bauerovoj ulici u Zagrebu, ali je bio uveren da ta prijava nije uzeta ozbiljno. Naime, policajka koja je s njim razgovarala i napravila službenu belešku rekla mu je da će ga sutradan kontaktirati neko od kolega iz kriminalističke policije. To se, međutim, još nije dogodilo.

Platforma poziva nadležna tela da postupe adekvatno i da jasno osude pretnje ministra Tome Medveda. Platforma će poslati pisma svim nadležnim institucijama u Hrvatskoj insistirajući na brzoj i temeljnoj istrazi svih okolnosti ovog slučaja i tražiti odgovarajuću reakciju.
Napadi i pretnje upućene novinarima su direktni napad na slobodu izražavanja i na pravo građana da budu informisani. Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

 

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 6.6.2018.
Udruženje novinara BH
Sindikat novinara Crne Gore
Hrvatsko novinarsko društvo
Udruženje novinara Kosova
Udruženje novinara Makedonije
Nezavisno udruženje novinara Srbije

]]>
Thu, 7 Jun 2018 12:52:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/36694/regionalna-platforma-pretnje-novinaru-mazzoccu-hrvatskog-ministra-medveda-su-ozbiljan-napad-na-novinarske-slobode-i-prava.html
Koalicija: Opština Koceljeva nezakonito preinačila odluku Komisije http://nuns.rs/info/statements/36572/koalicija-opstina-koceljeva-nezakonito-preinacila-odluku-komisije.html Koalicija novinarskih i medijskih udruženja oštro protestuje zbog odluke Opštinske uprave opštine Koceljeva da preinači predlog komisije za ocenjivanje projekata podnetih na Javni poziv izdavačima medija koji se bave proizvodnjom medijskih sadržaja za podnošenje projekata za sufinansiranje iz budžeta opštine Koceljeva radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja u 2018. godini i traži da se doneto rešenje o raspodeli sredstava poništi. ]]> Koalicija upozorava Opštinu Koceljeva da Pravilnik o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja utvrđuje da rukovodilac organa može da „ukoliko uoči da je komisija dala predlog suprotno odredbama Zakona, Pravilnika i uslova utvrđenih u javnom pozivu za učešće na konkursu, ili da sadrži drugu očiglednu grešku, zatraži pismenim putem od komisije da ispravi nepravilnosti ili greške i ispravi predlog u određenom roku“.

Opštinska uprava opštine Koceljeva je bez konsultacije sa članovima komisije i pismenog upozorenja na manjkavosti u radu izmenila njihov predlog odluke po svom nahođenju. Na taj način, odluka o sufinansiranju javnog interesa vraćena je u ličnu nadležnost pojedinca i obesmišljeni su javni konkurs i nezavisnost rada stručne komisije.

Koalicija podseća na obaveznost odgovornih u lokalnoj upravi Koceljeva na poštovanje Zakona o javnom informisanju i medijima, primenu Pravilnika za sufinansiranje projekta i odgovornost prema građanima ove opštine kada je u pitanju informisanje i trošenje sredstava budžeta.

Opštinska uprava je preinačila predlog Komisije smanjivši sredstva dodeljena Udrženju građana “Napred” Koceljeva i  preduzetničkoj radnji za proizvodnju televizijskog programa “Publicinfo pocerski pričinović” iz Šapca za po 100.000 dinara.

Istovremeno, po 100.000 dinara više dodeljeno je SZR “ETNO” preduzetnika Veroljuba Babića iz Koceljeve i Akcionarskom društvu “Glas Podrinja” iz Šapca. 

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja očekuje i poziva da se ovim povodom javno oglasi Ministarstvo kulture i informisanja u čijoj je nadležnosti nadzor nad sprovođenjem Zakona o javnom informisanju i medijima.

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja:

Udruženje novinara Srbije
Poslovno udruženje Asocijacije lokalnih i nezavisnih medija "Lokal pres"
Nezavisno udruženje novinara Srbije
Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Asocijacija nezavisnih elektronskih medija

]]>
Thu, 31 May 2018 10:56:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/36572/koalicija-opstina-koceljeva-nezakonito-preinacila-odluku-komisije.html
Koalicija: Medijskom strategijom da se predvide i mere za razvijanje medija civilnog sektora http://nuns.rs/info/statements/36412/koalicija-medijskom-strategijom-da-se-predvide-i-mere-za-razvijanje-medija-civilnog-sektora.html Koalicija novinarskih i medijskih udruženja založila se da se u budućoj Medijskoj strategiji jasno predvidi obezbeđivanje uslova za osnivanje, razvoj, funkcionisanje i finansijsku održivost medija civilnog sektora, za koje su ocenili da bi mogli u budućnosti da predstavljaju alternativni sistem informisanja, koji bi zadovoljavao javni interes, kroz kvalitetne i nezavisne programske sadržaje. ]]> U drugom i proširenom izdanju publikacije "Mediji civilnog društva" Koalicija pet novinarskih i medijskih udruženja je u preporukama za razvoj medija civilnog sektora navela da su potrebni posebni programi podrške snažnijem razvoju medija civilnog društva, a naročito putem posebnog programa projektnog sufinansiranja za takve medije.

Potrebno je da se omogući razvoj finansijskih modela poslovanja neprofitnih medija s ciljem da se omogući njihova dugoročna finansijska održivost, putem predviđanja posebnih vrsta olakšica za takve vidove finansiranja, uključujući i poreska oslobođenja i druge vrste olakšica, navodi se u preporukama.

Pored toga, navodi ova koalicija, potrebno je da se radi na osnivanju posebnog fonda za finansiranje medijskih sadržaja i programa medija civilnog sektora, koji bi se formirao od sredstava koji potiču iz različitih izvora: donacija, dela takse za javne medijske servise, dela javnih prihoda koji potiču od operatora elektronskih komunikacija, dela javnih prihoda koji potiču od igara na sreću i slično.

Dodaje se da medije civilnog sektora treba osloboditi od plaćanja PDV-a, da im treba omogućiti poreske podsticaje kod zapošljavanja mladih novinara, da elektronske medije tog tipa treba osloboditi od plaćanja pojedinih naknada i obezbediti im povlašćen položaja kod plaćanja naknada za iskorišćavanje predmeta autorskog i srodnih prava i drugih olakšica.

"Mediji civilnog sektora predstavljaju nedovoljno iskorišćenu šansu za opstanak objektivnog i nepristrasnog izveštavanja u lokalnim sredinama, informisanja na jezicima nacionalnih manjina i generalno za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja", piše u preporukama.

Navode se i precizni ciljevi, konkretne mere, vremenski okviri, nadležne institucije i partneri, a preporuke su deo Alternativne medijske strategije koju je izradila ta koalicija novinarskih i medijskih udruženja.

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović napisao je u predgovoru za drugo izdanje publikacije "Mediji civilnog društva" da je reč o proširenom izdanju i dodao da je bio veoma prijatno iznenađen činjenicom da se prvo izdanje razgrabilo.

"Zaista deluje neverovatno, ali je tako. U pojedinim lokalnim sredinama su u proteklom periodu nikli mediji civilnog društva: u Pančevu, Vršcu, Dimitrovgradu, Kragujevcu... kao odgovor medijskih profesionalaca i građana na spaljeno medijsko polje i potpunu kontrolu medija", naveo je Sejdinović.

Prema njegovim rečima, mediji civilnog društva mogli bi u prvi plan da stave javni interes, a ne interes vlasti i odredjenih centara moći, odnosno mogli bi da predstavljaju direktan komunikacijski kanal ili savez građana i medijskih profesionalaca, bez državnog tutorstva, jer su mediji civilnog društva po definiciji prijatelji javnog interesa.

On je podsetio na iskustvo Hrvatske, gde su bili otvoreni odredjeni fondovi za medije civilnog sektora, što je otvorilo prostor za stvaranje ozbiljne alternativne medijske scene, koju su krasili interes građana, kritika političkih i društvenih devijacija, vrhunsko istraživačko i analitičko novinarstvo, profesionalizam i nepotkupljivost.

"Zbog uticaja koja je ta scena imala, i koji je neprekidno rastao, po dolasku HDZ-a na vlast uglavnom je ukinuto njeno finansiranje. Ali, hrvatski slučaj je zapravo najbolji primer značaja neprofitnih medija", naveo je Sejdinović.

Drugo izdanje publikacije deo je projekta "Mediji civilnog društva – šansa za medijski pluralizam i održivost medijske scene", koji je podržala Ambasada Holandije u Srbiji, a koji NDNV realizuje u saradnji sa Medijskim odeljenjem Misije OEBS-a u Beogradu.

Koaliciju novinarskih i medijskih udruženja, pored NDNV-a, čine i Nezavisno udruženje novinara Srbije, Lokal pres, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija i Asocijacija onlajn medija.

]]>
Wed, 23 May 2018 10:28:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/36412/koalicija-medijskom-strategijom-da-se-predvide-i-mere-za-razvijanje-medija-civilnog-sektora.html
NUNS: REM bez osećaja i odgovornosti za javni interes http://nuns.rs/info/statements/36331/nuns-rem-bez-osecaja-i-odgovornosti-za-javni-interes.html Nezavisno udruženje novinara Srbije javno protestuje zbog neodgovornog i nezakonitog postupanja Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) koji je proteklih dana odbacio više žalbi građana protiv TV Pink. ]]> U odgovorima na predstavke građana podnesene u akciji „probudimo REM“, koju su organizovali NUNS i CRTA, Savet REM-a navodi da je „utvrđeno da ne postoji pravno-formalni osnov za pokretanje postupka zbog povrede ličnog interesa budući da lice čiji bi interesi mogli biti povređeni nije podnelo prijavu“. REM navodi da je uvrđeno i da „prilikom emitovanja spornog sadržaja nije došlo do povrede opšteg interesa“.

Potpuno je neprihvatljivo to što REM u odgovorima na predstavke građana ne nudi nikakvo obrazloženje za veoma sporan zaključak da konkretnim medijskim sadržajem TV Pink nije povređen opšti interes. NUNS smatra da su takvim postupanjem članovi Saveta REM-a još jednom demonstrirali političku zavisnost, bez imalo osećaja i odgovornosti za javni interes i pravo građana.

NUNS podseća da je akcija „Probudimo REM“ pokrenuta krajem januara ove godine u znak podrške novinarima i kolegama iz organizacije Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) povodom višednevne sramne kampanje TV Pink koja je Tamaru Skrozzu, uglednu novinarku i članicu Komisije za žalbe Saveta za štampu, targetirala kao arhineprijatelja Aleksandra Vučića i u isto vreme pokušavala da diskredituje organizaciju CRTA.

Prljava kampanja TV Pink usledila je dan nakon što je CRTA predstavila analizu izveštavanja medija pre početka zvanične kampanje za beogradske izbore a koja je pokazala da postoji nejednaka medijska zastupljenost političkih aktera i da je prisutna tzv. „funkcionerska kampanja“.

Povodom odgovora regulatornog tela, Tamara Skrozza je izjavila:  „Od REMa u ovakvom sastavu i u ovoj atmosferi aposlutno nisam očekivala ništa drugo. Vidim da ima ljudi koji su iznenađeni odlukom REM-a i raduje me da kod ljudi i dalje postoji nada da će REM u nekom trenutku da se probudi i počne da radi svoj posao pošteno a ne po političkim nalozima”.  

Direktorka organizacije CRTA Vukosava Crnjanski ukazuje da takvim postupanjem REM nije prepoznao kršenje Ustavnih prava građana. “Ustavom zagarantovano pravo na obaveštenost građanima garantuje da istinito, potpuno i blagovremeno budu obaveštavani o pitanjima od javnog značaja i koji nalaže sredstvima javnog obaveštavanja da to pravo poštuju. REM nam poručuje da objektivno i istinito informisanje građana nije javni interes. I po ko zna koji put pokazuje da ne vrši svoju funkciju zaštitnika javnog interesa. Iako je dobro što je REM razmatrao prijave, pa i tri meseca kasnije, neprihvatljivo je da u odgovorima koji su stigli građanima koji su podneli prijave, nema nikakvog konkretnog obrazloženja na osnovu kojeg je donet zaključak da nema povrede opšteg interesa. Odluke nisu obrazložene, a izveštaji Službe za nadzor i analizu nisu objavljeni”.

Izvršni odbor NUNS-a U Beogradu 18.05.2018.

]]>
Fri, 18 May 2018 12:35:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/36331/nuns-rem-bez-osecaja-i-odgovornosti-za-javni-interes.html
Udruženja: UNS obmanjuje medije i javnost, sa ministarstvom ništa nije dogovoreno http://nuns.rs/info/statements/36263/udruzenja-uns-obmanjuje-medije-i-javnost-sa-ministarstvom-nista-nije-dogovoreno.html Neistinita je tvrdnja UNS-a da je ministar Vladan Vukosavljević prihvatio “zajednički predlog o povratku članova ovih udruženja u komisije”, koji su mu izneli predstavnici UNS-a, NUNS-a i Asocijacije medija. ]]> Istina je da Ministarstvo kulture i informisanja nije prihvatilo nijedan od dva predloga.

Neistinita je tvrdnja UNS-a da su NUNS i Asocijacija medija “odbili dogovor” sa Ministarstvom kulture i informisanja “napravljen na osnovu strategije koju su predstavnici udruženja prethodno dogovorili”.

Istina je da su na taj “dogovor” pristali jedino predstavnici UNS-a.

Neistinita je tvrdnja UNS-a da su NUNS i Asocijacija medija bilo šta od dogovorenog - “pogazili”.

Istina je da je, daleko pre “spornog” sastanka u MKI, gde je promovisana “strategija koju su predstavnici udruženja prethodno dogovorili”, UNS svoju ličnu strategiju prezentovao državnom sekretaru za informisanje Saši Gajoviću i tako sebi obezbedio 5 mesta u komisijama.

Gotovo sve što je UNS saopštio u utorak, osim skraćenica UNS i NUNS, je netačno. Ali baš to njihovo oblačenje istine, po svom nahođenju, daje iskrivljenu sliku koja precizno odražava stanje u medijskoj zajednici Srbije: podelu na paradržavna medijska udruženja i nezavisne medijske organizacije.

Nastojeći da obezbede kvalitet podržanih projekata i maksimalnu kontrolu budžetskih izdvajanja za medije, predstavnici NUNS i Asocijacije medija seli su da sa predstavnikom UNS, bez obzira na prethodne ne retke nesuglasice,  usaglase zajednički nastup. Dogovorene su dve opcije koje su i predočene ministru Vukosavljeviću, uz ogradu predstavnika NUNS i Asocijacije medija da je za plan B neophodna i saglasnost upravljačkih tela organizacija koje zastupaju. Nijedan od naših “planova” nije bio prihvatljiv Ministarstvu, koje je ponudilo treću opciju –“pojačano” učešće u tri komisije koje još nisu počele sa radom. Tek za to nismo imali “mandate”!

Nikakav, dakle, dogovor sa Ministarstvom nije postignut, sem u glavama predstavnika UNS-a, koji u pamfletu od saopštenja obmanjuju i medijsku zajednicu i javnost.

 

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Asocijacija medija

Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija

Asocijacija nezavisnih lokalnih medija “Lokal pres”

 

Beograd - Novi Sad - Kragujevac  16. 05. 2018.

]]>
Wed, 16 May 2018 10:16:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/36263/udruzenja-uns-obmanjuje-medije-i-javnost-sa-ministarstvom-nista-nije-dogovoreno.html
NUNS: Pretnje smrću Tatjani Vojtehovski http://nuns.rs/info/statements/36224/nuns-pretnje-smrcu-tatjani-vojtehovski.html Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije osuđuje pretnje smrću koje su upućene novinarki Tatjani Vojtehovski. NUNS zahteva od nadležnih državnih organa da reaguju u skladu sa zakonom i po hitnom postupku pronađu i primereno sankcionišu onog koji stoji iza ovih pretnji. ]]> Tatjani Vojtehovski su putem društvenih mreža stigle eksplicitne pretnje smrću u kojima se, između ostalog, navodi: “Ma, ubit ću te ku*vo izdajnička” ili “Jesam ja tebi rekao ku*vo četnička da me prijaviš ili ću ti odrubiti tu dvoličnu izdajničku svinjsku glavu”.

Ove pretnje su prijavljene MUP-u Srbije i Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal prema mehanizmu koji je uspostavljen u Sporazumu o saradnji i podizanju bezbednosti novinara, koji su potpisali Policija, Tužilaštvo i novinarska i medijska udruženja.

Tatjana Vojtehovski nije prvi put meta ozbiljnih pretnji smrću. Za te anonimne pretnje još niko nije odgovarao.

NUNS je od početka godine evidentirao 37 slučajeva napada, pretnji ili pritisaka na novinare.

 

Izvršni odbor NUNS-a

U Beogradu, 11.05.2018.

]]>
Fri, 11 May 2018 17:28:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/36224/nuns-pretnje-smrcu-tatjani-vojtehovski.html
Regionalna platforma: Neophodno utvrditi ko je i po čijem nalogu pucao na Oliveru Lakić http://nuns.rs/info/statements/36166/regionalna-platforma-neophodno-utvrditi-ko-je-i-po-cijem-nalogu-pucao-na-oliveru-lakic.html Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje slobode medija i bezbjednosti novinara, koja zastupa više od 8.000 članova, najoštrije osuđuje brutalni napad na novinarku lista Vijesti iz Podgorice Oliveru Lakić, koja je pucnjem iz vatrenog oružja sinoć ranjena u nogu, ispred zgrade u kojoj živi. ]]> Iz Vijesti je objašnjeno da je Lakićeva rekla da joj je jedan muškarac prišao kada je prilazila ulazu zgrade u kojoj živi i pucao joj u nogu, a da je videla još dva muškarca kako beže. Metak je prošao ispod desne potkolenice i Lakićeva je van životne opasnosti.

Olivera Lakić je crnogorska novinarka koja je doživela najviše napada i pretnji. Ispred zgrade u kojoj živi je pretučena i u martu 2012. godine. Takođe, dva puta joj je prećeno 2011, zbog serije tekstova o navodno nelegalnoj proizvodnji i švercu cigareta. I 2014. godine dobila je pretnje od osoba bliskih čoveku koji ju je napao 2012. Crnogorsko tužilaštvo je procesuiralo većinu lica koja su pretila Lakićevoj ali nikada nije istraženo ko je bio nalogodavac pretnji i napada. Takođe, nisu uverljivo istražene ni njene tvrdnje o švercu cigareta.

„Od rešavanja ovog slučaja zavisiće budućnost medijske scene u Crnoj Gori. Ako i ovaj slučaj ostane nerešen, novinari moraju ozbiljno razmisliti o alternativnim načinima odbrane svog života i profesionalnog integriteta“, kazala je predsednica Sindikata medija Crne Gore Marijana Camović i zaključila da „država Crna Gora ne sme biti sinonim za mesto gde se na slobodnu reč ide mecima.“

Napad na Lakićevu je već treći slučaj napada i pretnji novinarima u Crnoj Gori u 2018. godini a čak deseti od početka 2017. godine. Većina najtežih slučajeva napada na novinare nisu rasvetljeni, a niko u policiji i tužilaštvu nije snosio odgovornost zbog toga.

Regionalna platforma traži od predstavnika nadležnih institucija u Crnoj Gori, koji su već osudili napad na Lakićevu, da pođu korak dalje i konačno pronađu počinioce ali i, što je još važnije, nalogodavce tog gnusnog napada.

Napadi i pretnje novinarima su direktan napad na slobodu izražavanja i pravo građana da budu informisani. Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Prishtina – Sarajevo- Zagreb, 09.05.2018.

Udruženje/udruga BiH novinari
Sindikat medija Crne Gore
Hrvatsko novinarsko društvo
Udruženje novinara Kosova
Udruženje novinara Makedonije
Nezavisno udruženje novinara Srbije

]]>
Wed, 9 May 2018 14:21:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/36166/regionalna-platforma-neophodno-utvrditi-ko-je-i-po-cijem-nalogu-pucao-na-oliveru-lakic.html
Udruženja se povlače iz republičkih komisija i zahtevaju formiranje novih http://nuns.rs/info/statements/36150/udruzenja-se-povlace-iz-republickih-komisija-i-zahtevaju-formiranje-novih.html Novinarska i medijska udruženja (NUNS, NDNV, ANEM i Lokal pres) odlučili su da povuku svoje predstavnike iz komisija Ministarstva kulture i informisanja za ocenjivanje medijskih projekata i smatraju da je jedini izlaz iz postojeće situacije – obustavljanje konkursnog procesa, formiranje novih konkursnih komisija u skladu sa zakonom i dobrom praksom, kao i poništavanje rezultata dosadašnjeg rada na vrednovanju predloga projekata. ]]> Ministarstvo kulture i informisanja obesmislilo je proces konkursnog sufinansiranja javnog interesa u sferi javnog informisanja imenovanjem velikog broja kompromitovanih medijskih i paramedijskih radnika, iz fantomskih ili vlasti bliskih udruženja u konkursne komisije.

U pitanju su osobe koje su u prethodnom periodu, na lokalnim konkursima dodeljivali novac isključivo medijima bliskim vlasti, među kojima i onima koji svakodnevno i drastično krše Kodeks novinara Srbije, a istovremeno su diskriminisali profesionalne i kvalitetne medije koji rade u javnom interesu.

Osim toga, Ministarstvo je u komisije imenovalo kao medijske stručnjake stručnoj javnosti potpuno nepoznate osobe, u čije kvalifikacije i dobre namere – opravdano izražavamo sumnju.

NUNS, NDNV, ANEM i Lokal pres uložili su ogroman trud pokušavajući da pronađu izlaz iz postojeće situacije, potpuno razumevajući težak položaj mnogih medija u Srbiji, čiji opstanak zavisi i od rezultata konkursa Ministarstva, ali smo posle svega ubeđeni da je jedini izlaz iz ove situacije – ponavljanje konkursnog procesa od imenovanja komisija nadalje.

Komisije moraju da budu sastavljene od predstavnika relevantnih i reprezentativnih udruženja, nekompromitovanih osoba visoke stručnosti i moralnih načela, među kojima treba da budu i predstavnici nezavisnih institucija i udruženja građana.

NUNS, NDNV, ANEM i Lokal pres smatraju da su, bez obzira na neke probleme, konkursi Ministarstva u velikoj meri u proteklom periodu uvažavali javni interes, i da je žalosno da se skandalozna praksa konkursnog sufinansiranja medijskih sadržaja sa lokalnog nivoa preselila na državni.

 

Nezavisno udruženje novinara Srbije 

Nezavisno društvo novinara Vojvodine 

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija 

Asocijacija Lokal pres 

 

Beograd-Novi Sad-Kragujevac, 9. maj 2018. 

]]>
Wed, 9 May 2018 12:46:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/36150/udruzenja-se-povlace-iz-republickih-komisija-i-zahtevaju-formiranje-novih.html
NUNS: Zašto se povereniku Šabiću onemogućava posao http://nuns.rs/info/statements/36102/nuns-zasto-se-povereniku-sabicu-onemogucava-posao.html Nezavisno udruženje novinara Srbije se pridružuje zahtevu Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti da se odmah javno saopšti zašto se odugovlači postupak da mu se izda bezbednosni sertifikat koji je pretpostavka za obavljanje nekih od njegovih najdelikatnijih zadataka bitnih za ostvarivanje prava javnosti u Srbiji. ]]>
NUNS ocenjuje da da se ovakvim odugovlačenjem svesno onemogućava da Poverenik vrši neke od najozbiljnih poslova koji podrazumevaju i pristup dokumentima sa oznakom “državna tajna”. NUNS podseća da je krajnje neozbiljno i neodgovorno da se bezbednosna provera poverenika Rodoljuba Šabića u postupku izdavanja bezbednosnog sertifikata bezrazložno odugovlači jer mu je takav sertifikat, kao drugim malobrojnim licima, proteklih godina već dva puta odobravan.
U oba navrata Šabić je prolazio najrigorozniju, bezbednosnu proveru, što bi svakako trebalo da olakša a ne oteža postupak nove provere. Iz kabineta Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti saopšteno je danas da Rodoljub Šabić do daljeg ne može da pristupi određenim poverljivim dokumentima neophodnim za obavljanje nekih od najdelikatnijih zadataka iz njegove nadležnosti.
U saopštenju se ukazuje da su u postupku izdavanja bezbednosnog sertifikata označenog stepenom "državna tajana" Rodoljubu Šabiću praktično prekršene sve relevantne odredbe Zakona o tajnosti podataka.
Tim povodom poverenik se obratio direktoru Bezbednosno-informativne agencije Bratislavu Gašiću i pozvao ga da bez odlaganja javnosti saopšti razloge za takvo postupanje.
Izvršni odbor NUNS-a
U Beogradu 7. 05. 2018.
 
]]>
Mon, 7 May 2018 14:53:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/36102/nuns-zasto-se-povereniku-sabicu-onemogucava-posao.html
NUNS: Otkaz Saši Stojkoviću nastavak progona novinara http://nuns.rs/info/statements/36085/nuns-otkaz-sasi-stojkovicu-nastavak-progona-novinara.html Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) najoštrije protestuje zbog otkaza Saši Stojkoviću, glumcu Pozorišta „Bora Stanković“ u Vranju i uredniku portala Infovranjske.rs. ]]> NUNS smatra  da se radi o direktnom i otvorenom pritisku vlasti u Vranju na slobodu izražavanja  jer je Stojković, dugogodišnji novinar nedeljnika Vranjske, nakon gašenja tog medija, nastavio sa nekolicinom kolega da kritički izveštava javnost preko portala Infovranjske.rs.

Saša Stojković je u vranjskom pozorištu, za tri decenije, odigrao više od sto uloga, režirao desetak predstava, dobio nekoliko nagrada. Uprkos činjenici da vranjsko pozorište, zbog manjka glumaca, stalno angažuje saradnike iz drugih teatara, Stojković je proglašen tehnološkim viškom.

NUNS ukazuje i na činjenicu da u Vranju, na ovogodišnjem konkursu za sufininasiranje medijskih sadržaja, od svih gradskih online medija jedino Infovranjske.rs nisu dobile sredstva. Indikativno je da komisija nije podržala ni projekat  Južnih vesti, redakcije koja trpi višemesečnu torturu vlasti, sličnu onoj koja je dovela do prestanka izlaženja Vranjskih.

NUNS smatra da sve činjenice ukazuju da je otkaz Saši Stojkoviću nastavak obračuna sa slobodom medija i poziva i Udruženje dramskih umetnika Srbije da reaguje na očiglednu politizaciju pozorišta.

Izvršni odbor NUNS-a

U Beogradu 7.05.2018.

 

]]>
Mon, 7 May 2018 11:04:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/36085/nuns-otkaz-sasi-stojkovicu-nastavak-progona-novinara.html