NUNS :: Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/rss.html sr http://nuns.rs/img/logo.png NUNS :: Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/rss.html NUNS osudio incident u Novom Pazaru http://nuns.rs/info/statements/38634/nuns-osudio-incident-u-novom-pazaru.html Nezavisno udruženje novinara Srbije izražava duboku zabrinutost zbog rastućih tenzija u kampanji povodom predstojećih izbora za nacionalne savete nacionalnih manjina, posebno zato što se u međupartijskim konfliktnim sukobljavanjima zloupotrebljavaju mediji i novinari. ]]> Na to ukazuje i jučerašnji ozbiljan incident u Skupštini grada Novog Pazara kada je u usijanoj atmosferi više puta prekidana sednica lokalnog parlamenta. Tom prilikom novinaru i direktoru TV Sandžak Salahudinu Fetiću nepoznata osoba otela je mobilni telefon kojim je snimao burnu svađu odbornika Socijaldemokratske partije i Stranke pravde i pomirenja. NUNS osuđuje taj postupak prema novinaru i poziva novopazarsku policiju kojoj je podneo prijavu da u najkraćem roku rasvetli incident. 

NUNS poziva lokalne vlasti u Novom Pazaru da svim novinarima omoguće nesmetan rad.

Istovremeno, NUNS poziva i novinare i medije u tom gradu da o svim događajima od javnog značaja, kao što je kampanja za izbore Nacionalnog saveta bošnjačke nacionalne manjine, izveštavaju u javnom interesu i ne svrstavajući se ni uz jednu partijsku ili političku opciju, strogo poštujući profesionalne i etičke standarde.  

Izvršni odbor NUNS-a

U Beogradu 16.10.2018.


]]>
Tue, 16 Oct 2018 15:23:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/38634/nuns-osudio-incident-u-novom-pazaru.html
NUNS i NDNV osuđuju pritiske na Tatjanu Vojtehovski i TV Prva http://nuns.rs/info/statements/38569/nuns-i-ndnv-osudjuju-pritiske-na-tatjanu-vojtehovski-i-tv-prva.html Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) oštro osuđuju pritiske kojima su izloženi Tatjana Vojtehovski i TV Prva: nezadovljna emisijom “Život priča” o nesrećama u preduzeću “Milan Blagojević-Namenska” a.d. Lučani, sindikalna organizacija ove fabrike je u znak protesta najavila jednočasovni prekid rada 16.10.2018.godine. Pored toga, Slobodan Nešovanović, vođa smene u ovoj fabrici, jedan od sindikalnih rukovodilaca i vodećih lokalnih aktivista SNS-a, preko društvenih mreža zahteva hapšenje Vojtehovske. ]]> Tatjana Vojtehovski se u emisiji “Život priča” kroz tri epizode (dve - prošle godine) bavila nesrećom u fabrici “Milan Blagojević-Namenska” a.d. Lučani, u kojoj su poginuli Milimir Milivojević i Milojko Ignjatović, ukazujući kroz svedočenja i dokumentaciju na kršenje zakona i procedara, a posebno na nastojanje rukovodstva fabrike da okrivi mrtve radnike za sopstvenu smrt.

U poslednjoj epizodi, emitovanoj 10. oktobra, gost je bio Marko Mitrović, jedini svedok pogibije svojih kolega: on je u emisiji otvoreno govorio o pritiscima, pretnjama i ucenama koje je trepeo od strane direktora fabrike Radoša Milovanovića.

U saopštenju Odbora Sindikalne organizacije koje su izdali posle treće epizode, navodi se da “negativna medijska propaganda koja se vrši preko produkcijske kuće Tatjane Vojtehovski, preti da ozbiljno naruši ugled preduzeća” i da “izrečene laži i klevete idu tako daleko da traže zatvaranje fabrike i glavu Radoša Milovanovića”.

“Direktor Milovanović je pristao na razgovor sa nama ali je neposredno pred snimanje naprasno odustao, iako je mednjuvremenu govorio za RTS, Pink, pa i Danas, izjavila je Vojtehovski. Ona kaže da najavu obustave rada doživljava kao pritisak ali ne od strane sindikata, već direktora i rukovodstva fabrike. Ona podseća i da je posle prošlogodišnje emisije, umesto direktora, demanti uputila sindikalna organizacija.

NUNS i NDNV pozvaju sindikalno rukovodstvo fabrike “Milan Blagojević-Namenska” a.d. Lučani da prestanu sa pritiskom na slobodu govora i novinarstvo i da više energije usmere na poštovanje radničkih prava i zaštiti njihove bezbednosti: prema podacima TV N1 od 1995. godine u fabrici „Milan Blagojević - Namenska“ do danas poginulo je 18 radnika.

Podsećamo da je u NUNS-ovoj bazi napada i pritisaka na novinare zabeleženo 69 incidenata od početka ove godine.

14. oktobar 2018.

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Nezavisno društvo novinara Vojvodine

]]>
Sun, 14 Oct 2018 13:29:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/38569/nuns-i-ndnv-osudjuju-pritiske-na-tatjanu-vojtehovski-i-tv-prva.html
Koalicija novinarskih i medijskih udruženja: Oštro osuđujemo napade na Nedima Sejdinovića http://nuns.rs/info/statements/38564/koalicija-novinarskih-i-medijskih-udruzenja-ostro-osudjujemo-napade-na-nedima-sejdinovica.html Koalicija novinarskih i medijskih udruženja (NUNS, NDNV, ANEM, AOM i Lokal pres) najoštrije osuđuje pretnje, klevete i uvrede koje su predsedniku Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedimu Sejdinoviću u Skupštini Srbije uputili prvi čovek poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović i poslanik Marjan Rističević. ]]> Koalicija smatra da su Martinović i Rističević, ovim činom, ozbiljno ugrozili bezbednost kolege Sejdinovića, ali i izvršili ozbiljan atak na medijske slobode i slobodu izražavanja uopšte.

Podsećamo da su novinarska i medijska udruženja, u okviru Tima za dijalog sa predstavnicima Koordinacionog tela Vlade Srbije za saradnju sa medijima, zahtevali – na prvom mestu – da predstavnici vlasti prestanu da prozivaju, vređaju, omalovažavaju i diskriminišu novinare i medije, ali da se vlast očigledno oglušuje o ovaj zahtev i ozbiljno dovodi u pitanje smisao i svrsishodnost otpočetog dijaloga.

Martinović je u sredu za skupštinskom govornicom, u okviru rasprave o ekološkim temama (!?), utvrdio da Sejdinović "ne želi dobro svojoj državi, želi da unese strah i nemir kod građana i da pokvari sve ono što je Srbija dobro uradila u proteklih nekoliko godina". On je dodao da "građani shvataju ko radi svakoga dana u njihovom interesu, a ko ne radi ništa i ko širi paniku dezinformacije i svakoga dana kuka, a u životu za Srbiju nije uradio ništa dobro, pa čak ni za svoju profesiju".

Potom je Marjan Rističević, juče, takođe u kontekstu rasprave o zagađenju životne sredine (!?), poručio da se mora govoriti "i o duhovnom zagađenju", te je pokazao i Sejdinovićevu fotografiju, kazao da je to "čovek koji je vređao na društvenoj mreži hrišćane" i "prošao bez ikakve javne osude" i dodao da je Sejdinović "sastavni deo Đilasovog saveza prevaranata i lopuža".

Novinarska i medijska udruženja će o ovom incidentu obavestiti međunarodne institucije i organizacije. Podsećamo da je u NUNS-ovoj bazi napada i pritisaka na novinare zabeleženo 68 incidenata od početka ove godine. Od 2016. godine u bazi je zabeležio 60 slučajeva  prozivanja, vređanja, omalovažavanja i diskriminacije novinara, medija, novinarskih i medijskih udruženja od strane nosilaca javnih funkcija.

12. oktobar 2018.

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija

Poslovno udruženje Lokal pres

Asocijacija onlajn medija

]]>
Fri, 12 Oct 2018 13:32:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/38564/koalicija-novinarskih-i-medijskih-udruzenja-ostro-osudjujemo-napade-na-nedima-sejdinovica.html
Regionalna platforma: Policija da pronađe napadača na kolegu Matorčevića http://nuns.rs/info/statements/38530/regionalna-platforma-policija-da-pronadje-napadaca-na-kolegu-matorcevica.html Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara koja zastupa više od 8.000 članova, najoštrije osuđuje fizički napad na Željka Matorčevića, glavnog i odgovornog urednika portala Žig Info. ]]> Željka Matorčevića je u utorak ujutru napao neindetifikovani mladić koji ga je prvo pratio, zatimiznenada udario u potiljak, a kad je Matorčević pao na zemlju nastavio je da ga udara. Matorčević je u napadu zadobio teže telesne povrede: polomljena mu je jagodična kost i unarednim danima biće podvrgnut hirurškom zahvatu.

Incident je prijavljen policiji, koja je već preduzela istražne radnje i saslušala povređenogkolegu.„Podsećamo da je kolega Matorčević još prošle godine junu mesecu policiji u Grockoj prijaviopretnje koje dobija zbog obavljanja svog posla, međutim tim povodom ništa do sada nijeučinjeno,“ izjavio je Slaviša Lekić, predsednik NUNS – a, i dodao: „Strepimo da je upravoneefikasnost nadležnih organa u istragama pretnji novinarima dovela do ovog fizičkog napada.“

Regionalna platforma podržava NUNS i njegove napore da zaštiti novinare i slobodu govora izahteva od policije da po hitnom postupku istraži ovaj napad na našeg kolegu i uhapsipočinioca. Takođe, pozivamo međunarodne organizacije da izvrše dodatni pritisak na vlasti u Srbiji dapokažu punu posvećenost okončanju politike nekažnjivosti u zemlji, osiguraju bezbednostnovinara i poštuju slobodu izražavanja i slobodu medija.

Ovo je peti zabeleženi fizički napad na novinare u Srbiji od početka 2018. godine.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Sarajevo – Podgorica – Zagreb – Priština – Skoplje – Beograd,

11.10.2018.

Udruženje/udruga BiH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

]]>
Thu, 11 Oct 2018 16:14:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/38530/regionalna-platforma-policija-da-pronadje-napadaca-na-kolegu-matorcevica.html
NDNV i NUNS: Proglašenje novinara državnim neprijateljima – najava državnog terora http://nuns.rs/info/statements/38500/ndnv-i-nuns-proglasenje-novinara-drzavnim-neprijateljima--najava-drzavnog-terora.html Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) najoštrije osuđuju govor mržnje i pozive na nasilje koje se čuju sa govornice u Skupštini Srbije i pozivaju narodne poslanike da osude klevete i uvrede koje je juče, na račun predsednik NDNV-a Nedima Sejdinovića, izneo šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović. ]]> Izjavama da Sejdinović “ne shvata da je Srbija jedna od najuspešnijih evropskih država”, i da “očigledno imamo posla sa ljudima koji ne žele dobro svojoj državi, koji žele da unesu strah i nemir kod građana i koji žele da pokvare sve ono što je Srbija dobro uradila u proteklih nekoliko godina”, te da se nada “da građani shvataju ko radi svakoga dana u njihovom ineteresu, a ko ne radi ništa i ko širi paniku dezinforacije i svakoga dana kuka, a u životu za Srbiju nije uradio ništa dobro, pa čak ni za svoju profesiju” – Martinović je, krijući se iza poslaničkog imuniteta, zloupotrebio skupštinsku govornicu i poslao veoma opasnu poruku kojom je Sejdinovića proglasio neprijateljem države.

Isti poslanik je i ranije iznosio neistine o Sejdinoviću i drugim novinarima, optužujući ih da su organizatori građanskih protesta koji su se dešavali nakon poslednjih predsedničkih izbora, te javno mahao njihovim fotografijama, nakon čega su dobili desetine pretnji smrću. Novim beskrupuloznim napadom na predsednika NDNV-a Martinović je, nažalost, potvrdio strepnje novinarskih i medijskih udruženja da je vlast krenula u otvoreni obračun sa novinarima i medijima koji imaju kritički odnos prema njoj.

Podsećamo da je pre samo nekoliko dana funkcioner BIA-a Marko Parezanović izjavio je da su “najveća pretnja Srbiji strani agenti koji deluju u medijima, nevladinim organizacijama i opozicionim strankama”, a koju je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić posredno potvrdio konstatujući tek da oni „nemaju uticaj u srpskom društvu”.

Takve poruke najviših državnih zvaničnika vidimo kao najavu državnog terora prema neistomišljenicima, prema novinarima i drugim javnim ličnostima koji se usude da kritički analiziraju vladajuću strukturu.

Pozivamo i domaću javnost i predstavnike međunarodnih organizacija da se suprotstave takvim pokušajima, jer se one neće zaustaviti samo na pretnjama, što nam pokazuje tragično iskustvo iz devedestih godina prošlog veka.

Upozoravamo i da institucije u Srbiji, nažalost, nisu u stanju da štite demokratski poredak i vladavinu prava, već da su se stavile u službu vladajuće stranke. To se, između ostalog ogleda i u tome što brojne pretnje i napadi na novinare u Srbiji prolaze nekažnjeno, a često su i podstrekivane od najviših predstavnika vlasti.

Podsećamo da su novinarska i medijska udruženja, okupljena u Timu za dijalog, zahtevali od Koordinacionog tela Vlade Srbije za saradnju sa medijima između ostalog i da predstavnici vlasti hitno prestanu da prozivaju, vređaju, omalovažavaju i diskriminišu novinare i ugrožavaju njihovu bezbednost. Predstavnici Koordinacionog tela su tražili dodatne dokaze, što smatramo cinizmom.

Nezavisno udruženje novinara Srbije
Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Beograd-Novi Sad, 11. oktobar 2018.

]]>
Thu, 11 Oct 2018 10:25:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/38500/ndnv-i-nuns-proglasenje-novinara-drzavnim-neprijateljima--najava-drzavnog-terora.html
NUNS i NDNV: Hitno pronaći napadača na Željka Matorčevića http://nuns.rs/info/statements/38485/nuns-i-ndnv-hitno-pronaci-napadaca-na-zeljka-matorcevica.html Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) oštro osuđuju brutalni fizički napad na Željka Matorčevića, glavnog i odgovornog urednika portala Žig Info. ]]> Željka Matorčevića je juče napao neindetifikovani mladić koji ga je prvo pratio, zatim iznenada udario u potiljak a kad je Matorčević pao na zemlju nastavio je da ga udara. Matorčević je u napadu zadobio teže telesne povrede: polomljena mu je jagodična kost i u narednim danima biće podvrgnut hirurškom zahvatu.

“Činjenica je da smo prethodnih godina podnosili više krivičnih prijava, u poslednjoj čak i naveli ime i prezime lica, kao i od koga je angažovano za nekakvu vrstu ‘upozorenja’ za par nas koji radimo na portalu. Od svih tih prijava, na retko koje je odgovoreno ili su pak stigli odgovori ‘zbog toga što nije bilo više pretnji, prijava se odbacuje’”.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) zahtevaju od policije i drugih nadležnih organa da preduzmu sve mere kako bi što pre identifikovali napadača i utvrdili motive ovog nasilničkog čina.

U NUNS-ovoj bazi napada, pritisaka i pretnji novinarima, ovo je 62. zabeleženi incident od početka godine.

 

NUNS i NDNV

Beograd – Novi Sad 10.10.2018.

]]>
Wed, 10 Oct 2018 12:18:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/38485/nuns-i-ndnv-hitno-pronaci-napadaca-na-zeljka-matorcevica.html
NUNS i NDNV: Veoma opasne izjave Parezanovića i Vučića http://nuns.rs/info/statements/38419/nuns-i-ndnv-veoma-opasne-izjave-parezanovica-i-vucica.html Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) smatraju da su izjave funkcionera BIA-e Marka Parezanovića i predsednika Srbije Aleksandra Vučića o tome da u pojedinim medijima, nevladinim organizacijama i opozicionim partijama aktivno deluju strani agenti - izuzetno opasne i da mogu da se čitaju kao ozbiljna pretnja slobodi izražavanja i kritičkoj misli. ]]> Vlast i mediji bliski vlasti poslednjih godina su potpuno revitalizovali retoriku devedesetih, kojom se svako ko iznosi kritički stav proglašava za "stranog agenta" ili "izdajnika". U atmosferi promocije mržnje i nasilja, u kojoj živimo, to etiketiranje na najozbiljniji način ugrožava bezbednost prozvanih.

Podsećamo da je Parezanović izjavio da su najveća pretnja Srbiji strani agenti koji deluju u medijima, nevladinim organizacijama i opozicionim strankama, a Vučić je potvrdio navode o delovanju agenata, uz konstataciju da oni "nemaju uticaj u srpskom društvu".

NUNS i NDNV podsećaju da su pojedine organizacije i pojedinci bliski vlasti već pokretali inicijativu da se, po ugledu na ruski model, prave registri "stranih plaćenika", sa jasnim ciljem da ti registri postanu spiskovi za odstrel.

 

NUNS i NDNV

Beograd – Novi Sad 8.10.2018.

]]>
Mon, 8 Oct 2018 12:23:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/38419/nuns-i-ndnv-veoma-opasne-izjave-parezanovica-i-vucica.html
NUNS: Nedostojno ponašanje gradonačelnika Bora prema novinarima http://nuns.rs/info/statements/38299/nuns-nedostojno-ponasanje-gradonacelnika-bora-prema-novinarima.html Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osuđuje uvredljivo ponašanje gradonačelnika Bora Aleksandra Milikića prema novinarima. ]]> Umesto da odgovori na pitanje od javnog interesa Milikić je pokušao da javno diskredituje i ponizi novinare što je nedostojno javne funkcije. NUNS takvo ponašanje borskog gradonačelnika smatra direktnim pritiskom na novinare i slobodu javnog informisanja.

Gradonačelnik Aleksandar Milikić nazvao je pojedine borske novinare “neukima”, samo zato što su mu javno postavili pitanje o sudbini peticije kojom građani žele da spreče izgradnju poslovnog objekta u nekadašnjem parku “88 Titovih ruža” u Boru.

Izvršni odbor NUNS-a

U Beogradu 30.09.2018.

]]>
Sun, 30 Sep 2018 11:15:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/38299/nuns-nedostojno-ponasanje-gradonacelnika-bora-prema-novinarima.html
NUNS i NDNV: Kvartalni medijametar daje lažnu i ciničnu sliku medijske stvarnosti http://nuns.rs/info/statements/38269/nuns-i-ndnv-kvartalni-medijametar-daje-laznu-i-cinicnu-sliku-medijske-stvarnosti.html Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) upozoravaju da je istraživanje pod nazivom Kvartalni medijametar, koje se sporadično pojavljuje u javnosti – politički instrumentalizovano, neverodostojno, cinično i da je deo kampanje vlasti da se domaćoj i stranoj javnosti prikaže lažna slika medijske stvarnosti u Srbiji. ]]> Tim istraživanjima, koje sprovodi Institut za javnu politiku Vladimira Bebe Popovića, bliskog saradnika Aleksandra Vučića, žele se relativizovati ozbiljne domaće i međunarodne analize i istraživanja koja ukazuju na dramatičan pritisak na medijske slobode u Srbiji, ugroženost medijskog pluralizma i kontinuirano kršenje profesionalnih i etičkih novinarskih standarda od strane medija bliskih vlasti.

Time se želi napraviti i protivteža opravdanim zahtevima novinarskih i medijskih organizacija, predstavnika civilnog sektora, javnih ličnosti, kao i međunarodnih organizacija i instuticija da vlast u Srbiji prestane da nedvosmisleno i neprikriveno ugrožava medijske slobode, kao i rad medija i novinara.

NUNS i NDNV upozoravaju da vlast u Srbiji u medijskoj sferi sprovodi politiku “spaljenje zemlje”, a da su mediji koji imaju profesionalni, kritički otklon od vlasti diskriminisani, potpuno  marginalizovani i izloženi svakovrsnim pritiscima, dok vlast bogato i bahato, novcima građana, nagrađuje svoje medije.

NUNS i NDNV podsećaju da su novinarska i medijska udruženja vlastima u Srbiji ispostavili 13 zahteva za unapređenje medijske scene, na koje sutra očekujemo odgovor i na osnovu kojih ćemo odrediti naše dalje aktivnosti.

 

Nezavisno udruženje novinara Srbije 

Nezavisno društvo novinara Vojvodine 

 

Beograd-Novi Sad, 27. septembar 2018.

]]>
Thu, 27 Sep 2018 13:31:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/38269/nuns-i-ndnv-kvartalni-medijametar-daje-laznu-i-cinicnu-sliku-medijske-stvarnosti.html
NUNS prijavio TV Pink zbog direktnog prenosa sednice GO SNS http://nuns.rs/info/statements/38243/nuns-prijavio-tv-pink-zbog-direktnog-prenosa-sednice-go-sns.html Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) podnelo je danas Regulatornom telu za elektronske emitere (REM) prijavu protiv Televizije Pink zbog kršenja zakona. ]]> U prijavi, NUNS je naveo da je u ponedeljak 24. septembra TV Pink direktno prenosila stranački skup – sednicu Glavnog odbora Srpske napredne stranke, što je eksplicitno zabranjeno Zakonom o elektronskim medijima.

NUNS u prijavi podseća da je prema Zakonu o elektronskim medijima (član 47, tačka 5), “pružalac medijske usluge, u odnosu na svoj programski sadržaj, u skladu sa svojom programskom koncepcijom, dužan je da:... 5) poštuje zabranu političkog oglašavanja van predizborne kampanje...".

NUNS očekuje da će Savet REM-a ovu prijavu protiv TV Pink razmotriti u što kraćem roku i o svojoj odluci obavestiti javnost.

Sekretarijat NUNS-a

Beograd, 27.09.2018.

]]>
Thu, 27 Sep 2018 11:56:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/38243/nuns-prijavio-tv-pink-zbog-direktnog-prenosa-sednice-go-sns.html
HRT da odbaci žalbu protiv Zovka, svog urednika i predsednika HND http://nuns.rs/info/statements/38155/hrt-da-odbaci-zalbu-protiv-zovka-svog-urednika-i-predsednika-hnd.html Regionalna platforma snažno osuđuje započeti process prekida radnog ugovora Hrvoju Zovku te traži od uprave HRT-a da poštuje profesionalna i radna prava svojih novinara i odbaci žalbu protiv Zovka. ]]> Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, koja predstavlja više od 8.000 članova snažno osuđuje započeti process prekida radnog ugovora Hrvoju Zovku, uredniku i novinaru Hrvatske radio televizije (HRT) i predsedniku Hrvatskog novinarskog društva (HND),  te traži od uprave HRT-a da odbaci žalbe protiv njega.

Резултат слика за hrvoje zovka

Dana 13. septembra 2018., zbog stalnih pritisaka, pokušaja cenzure i neosnovanih napada na njegovo profesionalno ponašanje, kao i zbog organizacionog haosa u HRT, Zovko je podneo pisanu ostavku na mesto izvršnog urednika HRT4, info kanala HRT. Svoju ostavku je detaljno obrazložio i ona je prihvaćena na sastanku sa Katarinom Periša Čakarun, urednicom Informativno-medijskog servisa HTV. Istog dana, samo dva sata kasnije, Zovko je pozvan na još jedan sastanak kako bi ponovo obrazložio svoju odluku. Tokom tog sastanka, Zovko je bio izložen verbalnim napadima, optužbama za neprofesionalnost, aktivizam i angažman u Hrvatskom novinarskom društvu. Zovko je ove navode odbacio,  a sastanak se pretvorio u raspravu koja je iskorišćena kao uvod u započinjanje procedure vandrednog otkazivanja ugovora o radu. Incijativa je pokrenuta 14. septembra zbog "teških povreda obaveza iz radnog odnosa, te uvreda i pretnji urednici Informativno-medijskog servisa HTV-a Katarini Periši Čakarun".  Uprava HRT je Radničkom Vijeću  predložila najstrožiju sankciju protiv Zovka - prekid ugovora o radu. Ovo telo treba da odgovori na predlog najkasnije u ponedeljak, 24. septembra.

Hrvatsko novinarsko društvo je ukazalo na to da je Zovko počeo da se bavi novinarstvom 1995. godine, a da radi u HRT-u od januara 1998. i naglasilo da u periodu od 20 godina nije bila nijedna primedba na Zovkov novinarski rad. Imajući u vidu Zovkovu profesionalnu biografiju, HND je saopštilo da ima bojazan da je pravi razlog otkazivanja ugovora o radu Hrvoju Zovku zapravo njegov angažman u HND gde je izabran za predsednika u junu 2018. godine.

Platforma se snažno protivi ideji da osoba može biti pod pritiskom ili da njen/njegov posao može biti ugrožen ili izgubljen zbog članstva ili angažmana u profesionalnom udruženju. Potez HRT predstavlja direktan pritisak na Zovka kao profesionalnog novinara i indirektni pritisak na Hrvatsko novinarsko društvo. Udruženja okupljena u Platformu podsećaju da novinari imaju prava da se učlanjuju u profesionalna udruženja i da u okviru njih deluju. Dešavanja u HRT, kao i neočekivana efikasnost mendažmenta ove kuće, mogu obeshrabriti novinare da traže ostvarivanje tog prava. 

Imajući u vidu da Radničko Vijeće HRT treba da odgovori do 24. septembra, te da njihova odluka nije obavezujuća za upravu HRT, članice Platforme pozivaju HRT da obustavi proces prekida radnog ugovora Hrvoju Zovku i pokaže domaćoj i medjunarodnoj javnosti da hrvatski javni servis poštuje profesionalna i radna prava svojih novinara, garantovana nacinalnim zakonima i medjunarodnim konvencijama.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 21.09.2018.

 

Udruženje BH novinari

Sindikat novinara Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

]]>
Fri, 21 Sep 2018 16:31:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/38155/hrt-da-odbaci-zalbu-protiv-zovka-svog-urednika-i-predsednika-hnd.html
NUNS osuđuje pretnje Zoranu Radovanoviću, dopisniku "Danasa" http://nuns.rs/info/statements/38153/nuns-osudjuje-pretnje-zoranu-radovanovicu-dopisniku-danasa.html Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) najoštrije osuđuje pretnje izrečene dopisniku „Danasa“ iz Kragujevca Zoranu Radovanoviću i poziva policiju i tužilaštvo da hitno reaguju i zaštite Radovanovića. ]]> Zbog serije tekstova o dešavanjima na Univerzitetu u Kragujevcu posle smene rektora Nebojše Arsenijevića i izbora novog rukovodstva poznatog po učešću u aferi “Indeks”, Radovanoviću je, kako navodi „Danas“, telefonom pretio izvesni Mića Stojanović. „Vodi računa šta radiš!“, kazao je on novinaru, predstavljajući se kao komšija, da bi se potom ispostavilo da je član novog saziva Saveta Univerziteta.

Pretnje i pritisci na novinare i medije nespojivi su sa slobodom izražavanja i medija i suprotni ciljevima za koje se deklataivno zalaže rukovodstvo države Srbije. Zbog toga NUNS poziva nadleže da na delu dokažu principe koje propagiraju i svim novinarima, a u ovom slučaju Zoranu Radovanoviću, omoguće da nesmetano izveštavaju javnost o važnim društvenim temama i zbivanjima.

Takođe pozivamo sve kolege/ice i novinarska udruženja na solidarnost sa Radovanovićem.

 

U Beogradu, 21. septembra 2018.

Izvršni odbora NUNS-a

]]>
Fri, 21 Sep 2018 12:22:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/38153/nuns-osudjuje-pretnje-zoranu-radovanovicu-dopisniku-danasa.html
NUNS: Hitno utvrditi ko je zabranio izveštavanje sa mesta pogibije dvojice radnika u “Beogradu na vodi” http://nuns.rs/info/statements/38005/nuns-hitno-utvrditi-ko-je-zabranio-izvestavanje-sa-mesta-pogibije-dvojice-radnika-u-beogradu-na-vodi.html Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) zahteva da se najhitnije utvrdi po čijem nalogu je obezbeđenje gradilišta "Beograda na vodi" zabranilo novinarskim ekipama da snime mesto pogibije dva radnika. ]]> Takođe, NUNS zahteva da se novinarima omogući da nesmetano rade svoj posao izveštavanja o okolnostima tragične nesreće na gradilištu. Pogibija radnika na gradilištu "Beograda na vodi" jeste važna tema od javnog interesa i zato niko ne sme da spreečava rad novinara.

Prema izveštajima medija, radnici su pali sa 17. sprata zgrade u kompleksu “Beograda na vodi”. Iz Hitne pomoći medijima je potvrđeno da su lekarske ekipe mogle samo da konstatuju smrt dvojice radnika.

Novinarskim ekipama obezbeđenje gradilišta nije dozvolilo da snime mesto događaja sa obrazloženjem da je u pitanju "privatni posed".

 

Izvršni odbor NUNS-a

U Beogradu 14.09.2018.

]]>
Fri, 14 Sep 2018 13:14:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/38005/nuns-hitno-utvrditi-ko-je-zabranio-izvestavanje-sa-mesta-pogibije-dvojice-radnika-u-beogradu-na-vodi.html
NUNS osuđuje incidente sa novinarima na Kosovu http://nuns.rs/info/statements/37918/nuns-osudjuje-incidente-sa-novinarima-na-kosovu.html Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osuđuje napade na novinare tokom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu i insistira da nadležni organi reaguju, pronađu vinovnike incidenata i sankcionišu napadače. ]]> Tokom dana, u nekoliko odvojenih incidenata, provocirane su i napadnute novinarske ekipe Insajdera i Tanjuga i reporterke Dojče vele.

Iako, srećom, niko od novinara nije povređen, tražimo od odgovornih kosovskih institucija da svim novinarima koji se nalaze na Kosovu, omoguće nesmetan rad. Nedopustivo je da kosovska policija, koja se nalazi na licu mesta, ne može novinarima da garantuje bezbedno izveštavanje.

]]>
Sun, 9 Sep 2018 16:11:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/37918/nuns-osudjuje-incidente-sa-novinarima-na-kosovu.html
NUNS i NDNV: Predsednik Vučić i premijerka Brnabić da se oglase povodom pretnji smrću povereniku Šabiću http://nuns.rs/info/statements/37882/nuns-i-ndnv-predsednik-vucic-i-premijerka-brnabic-da-se-oglase-povodom-pretnji-smrcu-povereniku-sabicu.html Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) zahtevaju od nadležnih istražnih i pravosudnih organa da hitno preduzmu odgovarajuće mere protiv pojedinaca koji na društvenim mrežama otvoreno pozivaju na ubistvo Rodoljuba Šabića, poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti. ]]> Hajka protiv poverenika pokrenuta je sponzorisanim postom što ukazuje da se radi o organizovanoj kampanji mržnje, što je sa istog naloga činjeno i ranije. NUNS i NDNV zato pozivaju najviše državne funkcionere na čelu sa predsednikom Republike Aleksandrom Vućićem i premijerkom Anom Brnabić da javno osude užasne pretnje smrću Rodoljubu Šabiću. Ukoliko takve reakcije izostanu NUNS i NDNV će nosioce najviše izvršne vlasti smatrati saodgovornim za ugrožavanje bezbednosti poverenika Šabića.

 Hajka protiv Šabića predstavlja brutalnu pretnju ne samo slobodi izražavanja već i nezavisnim državnim telima kao što je funkcija poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti. Zato bi brzo i efikasno procesuiranje odgovornih predstavljalo pravi dokaz da vlast ne podržava govor mržnje i otvoreno neprijateljstvo prema ljudima koji odgovorno i istrajno obavljaju izuzetno važan posao za društvo, kao što je to tokom celog svog mandata radio poverenik Šabić.

 

NUNS - NDNV

 

Beograd - Novi Sad, 06.09.2018.

]]>
Thu, 6 Sep 2018 13:01:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/37882/nuns-i-ndnv-predsednik-vucic-i-premijerka-brnabic-da-se-oglase-povodom-pretnji-smrcu-povereniku-sabicu.html
NUNS: Ugrožena bezbednost Dina Jahića http://nuns.rs/info/statements/37817/nuns-ugrozena-bezbednost-dina-jahica.html Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) oštro osuđuje pretnje i zahteva od nadležnih organa da, u skladu sa zakonom, preduzmu sve mere protiv pojedinaca koji otvoreno pozivaju na linč Dina Jahića, urednika Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS). ]]> Pretnje na društvenim mrežama, od kojih neke i smrću, usledile su nakon što je prošle sedmice nekoliko medija u Republici Srpskoj objavilo tekst pod nazivom "Prljavi poslovi Soroševog instruktora".

O tekstu je u svom obraćanju novinarima na pres konferenciji govorio predsednik Republike Srpske Milorad Dodik vređajući kolegu Jahića, optužujući bez ijednog argumenta njega i CINS da “uz finansijsku podršku međunarodnih organizacija ruši političke strukture u regionu”.

NUNS, takođe, ponovo zahteva od svih aktera političke scene da prestanu sa pretnjama, ponižavanjima i uvredama koje upućuju novinarima jer, osim što time ugrožavaju osnovne principe slobodnih medija i demokratije, takvim ponašanjem iniciraju verbalne i pretnje na društvenima mrežama, a ne retko i napade na novinare.

Prema NUNS-ovoj Bazi podataka napada i pritisakana novinare, ovo je 51 zabeležen slučaj u tekućoj godini.

 

Izvršni odbor NUNS-a

U Beogradu 31.08.2018.

]]>
Fri, 31 Aug 2018 14:41:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/37817/nuns-ugrozena-bezbednost-dina-jahica.html
Regionalna platforma: Zaustaviti napade na novinare! http://nuns.rs/info/statements/37761/regionalna-platforma-zaustaviti-napade-na-novinare.html Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, koja predstavlja više od 8.000 članova, oštro osuđuje brutalni napad na novinara i dopsinika BNTV, Vladimira Kovačevića. Juče, 26. augusta, dve maskirane osobe sačekale su Vladimira Kovačevića ispred zgrade u kojoj živi, nasrnule na njega palicama i nanele mu teške telesne povrede. ]]> Zaprepešćeni smo  načinom na koji je napad izveden, smatramo da je organizovan i dobro isplaniran čin ciljano usmeren na ugrožavanje života novinara Kovačevića i zaustavljanje njegovog profesionalnog rada za BN televiziju. 

Duboko smo zabrinuti zbog činjenica da je Kovačević napadnut neposredno nakon što je poslao svoje izvešataje sa građanskih protesta na Trgu Krajine u Banja Luci, gde se svakodnevno okuplja grupa “Pravda za Davida” (grupa građana u borbi za razotkrivanje istine o ubistvu mladog studenta iz Banja Luke Davida Dragičevića), nakon niza verbalnih napada i političkih pritisaka na novinare BNTV od strane javnih zvaničnika ovog entiteta.

Ovo je peti fizički napad na novinare u BiH, koji su BH novinari registrovali u 2018. godini.

Zahtevamo od Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (RS), da hitno i profesionalno istraži napad na Vladimira Kovačevića kao i da informiše javnost o okolnostima slučaja u što kraćem roku, i sakcioniše počinioce u skladu sa zakonskim okvirom Republike Srpske i Bosne i Hercegovine.

Napad i pretnja novinarima je direktan napad na slobodu izražavanja i na pravo građana da budu informisani.

 

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

 

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb

 

Udruženje BH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije


]]>
Mon, 27 Aug 2018 13:38:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/37761/regionalna-platforma-zaustaviti-napade-na-novinare.html
NUNS i NDNV: Napad na kolegu Kovačevića dramatično odslikava položaj novinara u regionu http://nuns.rs/info/statements/37751/nuns-i-ndnv-napad-na-kolegu-kovacevica-dramaticno-odslikava-polozaj-novinara-u-regionu.html Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine najoštrije osuđuju brutalan napad na kolegu Vladimira Kovačevića u Banjaluci i ukazuju da taj događaj na dramatičan način odslikava položaj novinara u regionu. ]]> Značaj napada na Kovačevića uveliko prevazilazi granice Bosne i Hercegovine, s obzirom na činjenicu da na ovim prostorima vladaju prekogranični, međusobno ispreleteni, politički i kriminalni lobiji kojima je slobodno novinarstvo i kritičko mišljenje - smrtni neprijatelj.

Nadamo se da ovaj događaj nije samo uvod u novu sezonu brutalnih napada na novinara, ali sve kazuje da su pred svima nama teška iskušenja, s obzirom na činjenicu da živimo u sredinama rasturenih institucija i političara spremnih na sve zarad vlasti.

NUNS i NDNV smatraju da je regionalna novinarska solidarnost itekako bitna u ovom trenutku i pružaju punu podršku kolegi Kovačeviću i svim novinarima u Srbiji i regionu koji trpe svakodnevne napade i pretnje zbog posla kojim se bave.

 

Beograd-Novi Sad, 27. avgust 2018.

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Nezavisno društvo novinara Vojvodine

]]>
Mon, 27 Aug 2018 10:58:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/37751/nuns-i-ndnv-napad-na-kolegu-kovacevica-dramaticno-odslikava-polozaj-novinara-u-regionu.html
Regionalna platforma: STOP političkom pritisku na novinare http://nuns.rs/info/statements/37741/regionalna-platforma-stop-politickom-pritisku-na-novinare.html Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, koja predstavlja više od 8.000 članova osuđuje sraman i potpuno neosnovan napad Milorada Dodika, predsednika Republike Srpske na Dina Jahića, glavnog i odgovornog urednika Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS). ]]> Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) ocenjuje da Dodikovo javno uvredljivo prozivanje glavnog urednika CINS-a predstavlja najdirektniji pritisak na slobodu novinara i medija, ali i ugrožavanje lične bezbednosti Dina Jahića i njegovih koleginica i kolega u redakciji CINS-a.

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara javno javno podržava glavnog i odgovornog urednika Dina Jahić i redakciju CINS-a, koja će, bez obzira na pritisak nastaviti da istražuje političare, poslovne ljude i ljude bliske vlastima, poštujući etičke i profesionalne standarde novinarstva.

Predsednik Republike Srpske napao je glavnog i odgovornog urednika CINS-a, optužujući ga da rukovodi centrom koji uz finansijsku podršku međunarodnih organizacija ruši političke strukture u regionu. Ne iznoseći nikakve dokaze za svoje opasne optužbe, Dodik je na uvredljiv način govorio o glavnom uredniku CINS-a.

Dodikovom napadu na CINS i Jahića prethodila je prljava kampanja na pojedinim portalima koja je počela 21. avgusta ujutro, samo nekoliko časova pre pres konferencije predsednika RS. Kampanja je počela na portalu Infosrpska.ba objavljivanjem teksta u kojem je, bez argumenata, navedeno da CINS “raspolaže fondovima Velike Britanije, SAD i Saudijske Arabije za projekat ‘Razvoj istraživačkog novinarstva u regionu’ od ukupno 38 miliona dolara“. Ključna optužba je da je “stvarni zadatak CINS-a da kriminalizovanjem ruše vlasti koje nisu po volji moćnim sponzorima ovog centra”.

Ovo samo jedan u nizu mnogih Dodikovih napada. Dodik je 22. avgusta izvršio još jedan politički pritisak na medije kada je novinare Centra za istraživačko novinarstvo BiH prozvao zato što su javno objavili njegovu imovinsku kartu.

Napad i pretnja novinarima je direktan napad na slobodu izražavanja i na pravo građana da budu informisani.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 24.08.2018.

Udruženje BH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

]]>
Fri, 24 Aug 2018 14:17:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/37741/regionalna-platforma-stop-politickom-pritisku-na-novinare.html
NUNS: Podrška CINS-u i osuda sramnog Dodikovog napada na Jahića http://nuns.rs/info/statements/37732/nuns-podrska-cins-u-i-osuda-sramnog-dodikovog-napada-na-jahica.html Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije osuđuje sraman i potpuno neosnovan napad Milorada Dodika, predsednika Republike Srpske na Dina Jahića, glavnog i odgovornog urednika Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS). ]]> NUNS ocenjuje da Dodikovo javno uvredljivo prozivanje glavnog urednika CINS-a predstavlja najdirektniji pritisak na slobodu novinara i medija, ali i ugrožavanje lične bezbednosti Dina Jahića i njegovih koleginica i kolega u redakciji CINS-a.

NUNS koji je osnivač Centra za istraživačko novinarstvo izražava javnu podršku glavnom uredniku i redakciji CINS-a koja će, uprkos žestokim pritiscima i pretnjama, nastaviti da istražuje političare, funkcionere, biznismene i ljude bliske vlasti, argumentovano i uz poštovanje profesionalnih i etičkih pravila novinarstva. NUNS podseća da su upravo zahvaljujući ozbiljnom, agrumentovanom i neumoljivom radu članovi redakcije CINS-a u toku 2017. dobili osam domaćih i stranih nagrada između kojih i najznačajniju - Evropsku novinarsku nagradu za istraživačko novinarstvo.

Predsednik Republike Srpske je na konferenciji za novinare 21. avgusta napao glavnog i odgovornog urednika CINS-a, optužujući ga da rukovodi centrom koji uz finansijsku podršku međunarodnih organizacija ruši političke strukture u regionu. Ne iznoseći nikakve dokaze za svoje opasne optužbe, Dodik je na uvredljiv način govorio o glavnom uredniku CINS-a.

Dodikovom napadu na CINS i Jahića prethodila je prljava kampanja na pojedinim portalima koja je počela 21. avgusta ujutro, samo nekoliko časova pre pres konferencije predsednika RS. Kampanja je počela na portalu Infosrpska.ba objavljivanjem teksta „Prljavi poslovi Soroševog instruktora“ u kojem je, između ostalih laži, navedeno da CINS “raspolaže fondovima Velike Britanije, SAD i Saudijske Arabije za projekat ‘Razvoj istraživačkog novinarstva u regionu’ od ukupno 38 miliona dolara“. Ključna, opasna i ničim argumentovana optužba je da je “stvarni zadatak CINS-a da kriminalizovanjem ruše vlasti koje nisu po volji moćnim sponzorima ovog centra”, te da je Dino Jahić “instruktor jednoj grupi mađarskih studenata za rad protiv predsjednika Mađarske Viktora Orbana”.

Sramni tekst sa pomenutog portala ubrzo su preuzeli uticajniji mediji kao što su Radio Televizija Republike Srpske, novinska agencija SRNA i banjalučka Alternativna televizija.

 

Izvršni odbor NUNS-a

 

U Beogradu 23.08.2018.

]]>
Thu, 23 Aug 2018 12:17:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/37732/nuns-podrska-cins-u-i-osuda-sramnog-dodikovog-napada-na-jahica.html