NUNS :: Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/rss.html sr http://nuns.rs/img/logo.png NUNS :: Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/rss.html NUNS i NDNV: Gebelsovski metodi u obračunu sa profesionalnim novinarima http://nuns.rs/info/statements/41297/nuns-i-ndnv-gebelsovski-metodi-u-obracunu-sa-profesionalnim-novinarima.html Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) najoštrije osuđuju javni linč koji je Televizija Pančevo pokrenula protiv novinara Nenada Živkovića i poziva javnost da se odlučno suprotstavi propagandističkim hajkama protiv profesionalnih novinara. ]]>

Na Televiziji Pančevo sinoć je emitovan sramni propagandistički prilog u kojem je Nenad Živković po gebelsovskom metodu predstavljen kao državni neprijatelj, a uz takve optužbe na njegov račun takozvani novinar u prilogu nazvao ga je "smradom", "separatistom", "klasičnim lažovčinom", "dangubom", koji "pljuje po sopstvenom narodu", "zagovornikom nasilja"...

 https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=idxbW9G5ggA&fbclid=IwAR0RQIfKyOsL0zrqr082X7NgzPh6AbgkUYjK1ILoN4_zcUYH9ErL95QqkfI

Upozoravamo javnost da obrušavanje na profesionalne novinare preko režimskih medija za cilj ima potpuno gušenje slobode medija i prava građana na javno informisanje.

Medijski i novinarski porfesionalci stalna su meta medija pod kontrolom režima, a poslednjih nekoliko meseci, od kako su započeli građanski proteseti, napadi na novinare se sve više intenziviraju. Zbog kreiranja atmosfere odmazde prema svima koji se kritički odnose prema aktuelnoj valsti, profesionalnim novinarima otvoreno se preti i na društevnim mrežama. Sve te pretnje i napade neretko podgrevaju i pojedini visoki funkcioneri vlasti.

 Nažalost, na desetine podnetih prijava nadležnim državnim organima ostaju bez ikakvog epiloga.

 Potpuno je, dakle, očigledno da profesionalni novinari ne uživaju pravnu zaštitu u ovoj zemlji.

 Pozivamo građane da stanu u odbranu profesionalnih novinara, jer je to jedini način da zaštite i svoja prava i da i sami ostanu slobodni, jer društvo koje ne štiti slobodu govora ne može biti demokratsko.

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Beograd - Novi Sad 23.02.2019.
]]>
Sat, 23 Feb 2019 10:50:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/41297/nuns-i-ndnv-gebelsovski-metodi-u-obracunu-sa-profesionalnim-novinarima.html
NUNS osudio uvrede novinaru Ničiću http://nuns.rs/info/statements/41162/nuns-osudio-uvrede-novinaru-nicicu.html Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osuđuje uvredljive i nergumentovane optužbe koje su novinaru Budimiru Ničiću upućene putem društvene mreže. ]]> Ispod teksta „Neprijatnost ili šala“ koji je objavila GracanicaOnline.Info na svom Fejsbuk nalogu objavljen je i komentar „Jadan si ti Ničiću Ameri te plaćaju da uništavaš sve što je Srpsko!!! Krvavi dolari koje si dobio su od prodaje organa otetih i poklanih Srba!“.

U tekstu koji je bio povod citirane uvrede objavljena su saopštenja uredništva RTV Gračanice i političke stranke Srpska lista, kao i Ničićev odgovor na saopštenje RTV Gračanice. RTV Gračanica je navela da je novinarka tog medija Dragana Stanojević na protestu  „1 od 5 miliona“ „doživela neprijatnost“ od Budimira Ničića koji joj je rekao "slikaj, slikaj, pa odmah da pošalješ Vučiću“. Dodaje se i da je Ničić pomenutu novinarku „etiketirao kao režimsku novinarku“ dok je izveštavala sa protesta, a da je on bio učesnik protesta. RTV Gračanica je navela i da „nije prvi put da Ničić javno etiketira novinare tog medija, zbog čega je većina i istupila iz UNS-a“.

Osim RTV Gračanice, reagovala je i Srpska lista u čijem saopštenju stoji da je sramno novinare izlagati poruzi i sprečavati u obavljanju posla.

Ničić je UNS-u rekao da je laž da je bio učesnik protesta, već da je izveštavao, kao i da mu se u saopštenju uređivačkog kolegijuma RTV Gračanice neistinito pripisuje tvrdnja da je koleginicu Stojanović nazvao režimskom novinarkom.  “Tačno je da sam u šali koleginici Dragani Stojanović rekao slikaj, slikaj, pa odmah pošalji Vučiću, jer je mene i kolege upadljivo fotografisala i zbog čega sam joj se javno izvinio”, rekao je Ničić koji je i predsednik UNS-a na Kosovu.

Kao dokaz da je bio na novinarskom zadatku on je UNS-u poslao fotografije na kojima je obeležena njegova pozicija u odnosu na protestni skup. Ničić smatra da je tvrdnja Srpske liste da je bio učesnik protesta zlonamerna te da ta partija javnosti šalje poruku posle koje dobija uvrede koje on doživljava kao pretnje, i koje će prijaviti policiji.

Sekretarijat NUNS-a

U Beogradu 13.02.2019.

]]>
Wed, 13 Feb 2019 10:54:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/41162/nuns-osudio-uvrede-novinaru-nicicu.html
NUNS osudio jezive uvrede i optužbe Milomira Marića protiv Gordane Suše http://nuns.rs/info/statements/41117/nuns-osudio-jezive-uvrede-i-optuzbe-milomira-marica-protiv-gordane-suse.html Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) najoštrije osuđuje jezive uvrede i optužbe koje je o uglednoj novinarki Gordani Suši izrekao glavni urednik televizije Hepi Milomir Marić i poziva Savet REM-a da prema tom mediju preduzme odgovarajuće mere zbog kršenja zakonskih normi. ]]> NUNS smatra da je Marić grubo zloupotrebio poziciju glavnog urednika televizije sa nacionalnom frekvencijom kako bi se osvetio Suši zbog kolumne u listu Danas u kojoj ga je kritikovala u vezi sa emisijom „Ćirilica“ u kojoj je gostovao Aleksandar Vučić.

Svoj bes zbog kritičkog stava novinarke Marić je demonstrirao uvredama i optužbama protiv njenog pokojnog oca i pokojnog supruga, dovodeći i nju u direktnu vezu sa njihovim navodnim zlokobnim i zločinačkim radom. Poruke da je otac Gordane Suše bio „najveći udbaš“, te da je njen muž kao „najviši funkcioner saveznog SUP-a“ uz njeno sufliranje „određivao koga će Arkan da ubije negde u inostranstvu“, očigledno su upućene sa ekrana kako bi se novinarka zastrašila i javno diskreditovala. Istovremeno, poruke predstavljaju opasno targetiranje Suše kao mete zbog njenog kritičkog stava o aktuelnoj vlasti i njoj naklonjenim medijima i novinarima.   

Podsećamo da je Suša zamerila Mariću što „nije nijednom odreagovao na Vučićeve, najblaže rečeno, brutalne laži, počev od toga da je sve pobunjene građane izjednačio i ponizio pod simbol vešala, preko prebrojavanja i omalovažavanja da ih je više bilo u protestima pokreta ‘Ne davimo Beograd’, pa do sedam puta zaredom upotrebljene reči kurva, ne pominjući da su takve reči upućivali članovi njegove partije opozicionim poslanicama u parlamentu a koje nikada nije uzeo u zaštitu”.

Suša je u istom kontekstu pomenula da je Marić stalni glasač SNS, čime se on u pomenutoj emisiji pohvalio Vučiću, a što predstavlja direktno kršenje novinarske etike.

Sekretarijat NUNS-a

U Beogradu 10.02.2019.

]]>
Sun, 10 Feb 2019 11:40:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/41117/nuns-osudio-jezive-uvrede-i-optuzbe-milomira-marica-protiv-gordane-suse.html
NUNS i NDNV: Kampanja protiv Sejdinovića organizovana, javnost da se suprotstavi napadima na novinare http://nuns.rs/info/statements/41116/nuns-i-ndnv-kampanja-protiv-sejdinovica-organizovana-javnost-da-se-suprotstavi-napadima-na-novinare.html Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) najoštrije osuđuju najnovije pretnje smrću predsedniku NDNV-a Nedimu Sejdinoviću, te pozvale demokratsku javnost u Srbiji, ali i predstavnike Evropske unije i međunarodne zajednice da hitno izvrše pritisak na organe vlasti u Srbiji da se ovakvi napadi zaustave i odgovorni promptno i adekvatno kazne. ]]> Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović dobio je danas mnogobrojne pretnje i uvrede preko fejsbuk stranice "Srbija Naša zemlja", na kojoj je objavljen tekst u kojem se Sejdinović targetira kao "vojvođanski separatista" i "islamski fanatik" koji "prezire Srbiju i Srbe", kao desetine komentara u kojima su Sejdinoviću upućene brojne pretnje smrću i proterivanjem, kao i uvrede. 

Sve pretnje, koje je tokom dana dobijao i u direktnim porukama, prijavljene su nadležnom tužilaštvu i Ministarstvu unutrašnjih poslova, a obaveštena je i Stalna radna grupa za bezbednost novinara. 

Međutim, više je nego očigledno da se ovakvi napadi na novinare i kritičare vladajućih struktura, zagovornike slobode izražavanja i demokratskih vrednosti, odvijaju pod šinjelom aktuelnog režima u Srbiji, jer godinama unazad predstavnici vlasti ne samo da blagonaklono gledaju na ovakve pojave, već ih neretko svojim javnim govorom i delovanjem i sami svesno inspirišu i proizvode. 

Jasno je da sloboda medija i vladavina prava nisu u interesu predstavnika političkih vlasti u Srbiji, ali državne intitucije dužne su da deluju u skladu sa Ustavom i važećim zakonima i njihovo oglušavanje o te obaveze predstavlja direktan napad na demokratski poredak i otvara vrata anarhiji. 

Upozoravamo i domaću i međunarodnu javnost da tolerisanje organizovanih napada na novinare, sasvim izvesno vode uspostavljanju otvorene torture i gušenju građanskih sloboda. 

Podsećamo da ovo nije prvi put da se Sejdinović našao na meti kampanje serijskih pretnji, a indikativno je da se aktuelna kampanja zastrašivanja pokreće upravo u vreme građanskih protesta koji se odvijaju širom zemlje. 

I, ukoliko kao društvo adekvatno ne reagujemo, samo je pitanje ko će biti sledeća meta. 

Smatramo da se zbog toga ozbiljno dovodi u pitanje bilo kakav smisao našeg učešća u medijskim radnim telima za razgovore sa predstavnicima vlasti.

 

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Nezavisno društvo novinara Vojvodine

]]>
Sat, 9 Feb 2019 11:51:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/41116/nuns-i-ndnv-kampanja-protiv-sejdinovica-organizovana-javnost-da-se-suprotstavi-napadima-na-novinare.html
NUNS: Istražiti pretnje uredniku Dečijeg radija u Rumi http://nuns.rs/info/statements/41086/nuns-istraziti-pretnje-uredniku-decijeg-radija-u-rumi.html Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) poziva nadležne istražne organe u Rumi da ustanove ko je i zašto pretio Jovanu Kerešiću, glavnom i odgovornom uredniku Dečijeg internet informativnog radija iz Rume. ]]> Prema zapisniku policije, kako navodi UNS, Jovan Kerešić je izjavio da se „trećeg februara mimoilazio sa tri nepoznata mladića u Rumi koja su prokomentarisali kako 'Džuksu' (nadimak Jovana Kerešića, prim. UNS) treba skratiti jezik“.

Kerešić je UNS-u rekao da mu je „prećeno i ranije, a ponovo nakon protesta građana, kada je za svoj radio izveštavao o tome kako su se protestu priključile majke dece kojima je potrebna pomoć nezadovoljne odnosom opštine prema njima“.

Jovan Kerešić je predsednik Udruženja roditelja dece predškolskog uzrasta „Brodić parkić“, koje je izdavač Dečijeg internet informativnog radija.

 

Sekretarijat NUNS-a

U Beogradu 8.02.2019.

]]>
Fri, 8 Feb 2019 11:15:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/41086/nuns-istraziti-pretnje-uredniku-decijeg-radija-u-rumi.html
NUNS I NDNV: Botovski sajtovi za račun vlasti blate profesionalne novinare http://nuns.rs/info/statements/41081/nuns-i-ndnv-botovski-sajtovi-za-racun-vlasti-blate-profesionalne-novinare.html Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine skreću pažnju javnosti da u Srbiji kao pečurke posle kiše niču botovski sajtovi koji, za račun aktuelne vlasti, blate profesionalne novinare u Srbiji. ]]> Najnoviji primer je besprizoran napad na kolumnistu portala Autonomija Igora Besermenjija i čelne ljude NDNV-a, predsednika Nedima Sejdinovića i programskog urednika Dinka Gruhonjića. Botovski sajt istraga.rs Besermenjija naziva jednim od vođa protesta u Novom Sadu, kao i “vojvođanskim separatistom”, a slične kvalifikacije izrečene su i na račun NDNV-a, Sejdinovića i Gruhonjića. 

Podsećamo da su pre dvadesetak dana na meti istog sajta bile profesionalne novinarke Jovana Gligorijević, Dragana Pećo i Hana Adrović.

Podsećamo i da sajt istraga.rs ne poseduje impresum pa se ne zna ko zapravo stoji iza ovog takozvanog medija. Istovremeno, tekstove ovog “hrabrog” portala prenose po društvenim mrežama uglavnom botovi, što je još jedan dokaz da je reč o botovskom oruđu, čija je jedina svrha postojanja da etiketira i kroz tabloidno blato pokušava da provuče sve one koji misle svojom glavom i ne pristaju na cenzuru.

Da li su ovaj sajt i ovakve “istrage” taj najavljeni napredak u slobodi medija o kom je na sav glas govorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno u Davosu?

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Beograd – Novi Sad 8. februara 2019.

]]>
Fri, 8 Feb 2019 10:26:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/41081/nuns-i-ndnv-botovski-sajtovi-za-racun-vlasti-blate-profesionalne-novinare.html
NUNS osudio uvredljivo pisanje obrenovačkog lista Palež http://nuns.rs/info/statements/41043/nuns-osudio-uvredljivo-pisanje-obrenovackog-lista-palez-.html Nezavisno udruženje novinara Srbije upućuje najoštrije kritike uredništvu obrenovačkog lista Palež zbog govora mržnje u tekstovima o portalima Istinomer i Cenzolovka, Centru za istraživanje, transparentnost i odgovornost – CRTA, novinarima koji sarađuju sa pomenutim organizacijama, kao i o međunarodnim donatorskim organizacijama, diplomatama i državama. ]]> Skandaloznim tekstovima koji obiluju najtežim uvredama i optužbama bez ikakve argumentacije, pod naslovima ‘“Lažomer“, “Cenzolovka”, “Mišolovka”, Rokfeleri’ i ‘”Nazivali je „voajerom psihopatom“’, list Palež je prekršio osnovne etičke standarde novinarstva i tako se potpuno samodiskreditovao kao medij.   

U pomenutim tekstovima obranovačkog lista, Amerika, Nemačka, Danska i Holandija nazivaju se fašističkim državama, a pojedini strani političari proglašavaju za ubice, manijake i drolje. Pored toga, pojedini novinari iz Obrenovca i organizacija CRTA proglašavaju se za strane plaćenike.

NUNS podseća da je Palež i ranije objavljivao neprofesionalne tekstove, te da mu je Savet za štampu u aprilu 2018. izrekao javnu opomenu zbog uvredljivih i neistinitih optužbi napisanih o novinarki Jasmini Prodanović iz Obrenovca.

Sekretarijat NUNS-a

U Beogradu 6. 02. 2019.

]]>
Wed, 6 Feb 2019 10:55:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/41043/nuns-osudio-uvredljivo-pisanje-obrenovackog-lista-palez-.html
Regionalana platforma: Srbija mora da reaguje i zaštiti novinare N1 televizije http://nuns.rs/info/statements/41025/regionalana-platforma-srbija-mora-da-reaguje-i-zastiti-novinare-n1-televizije.html Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara koja zastupa više od 8.000 članova, najoštrije osuđuje pretnje smrću koje su upućene novinarima N1 nakon što je Milenko Jovanov, potpredsednik vladajuće Srpske napredne stranke, sugerisao da ta televiyija nije objektivna i da je priznala nezavisno Kosovo. ]]> Redakcija TV N1 u Beogradu primila je 4. februara seriju verbalnih napada na društvenim mrežama u kojima su novinari te televizije označeni kao „izdajice“ i „anti Srbi“. Redakcija je primila i pismo sa ozbiljnim pretnjama da će nastradati novinari, njihove porodice, a zgrada televizije N1 biti dignuta u vazduh. "Da li vi imate vaše porodice, ubijate našu decu i unuke, a niste svesni ako dođe do rušenja, vaša zgrada će među prvima otići u vazduh, a može se desiti da ostanete bez svojih najmilijih. i zato vas mi veterani upozoravamo da se ne igrate sa ničijom sudbinom jer je vaša sudbina u našim rukama", navodi se u pismu. Pošiljalac se potpisao kao Beogradski veterani ratova 1999., ali je predsednik tog udrženja porekao bilo kakvu povezanost sa tom porukom i pozvao policiju da ispita ceo slučaj.

Incident je prijavljen policiji.

“Predstavnici vlasti aludiranjem da je N1 priznala nezavisnost Kosova direktno podstiču i ohrabruju komentare na društvenim mrežama u kojima se ta televizija i njeni novinari proglašavaju za izdajnike“, rekao je Željko Bodrožić, potpredsednik NUNS-a. On je dodao da „takvi nastupi nosilaca državnih funkcija ohrabruju pretnje i napade na novinare. Na tu opasnu pojavu NUNS već duže vreme ukazuje i poziva nosioce državnih funkcija da svojim primerom pokažu ostalima da treba da se uzdrže od takvih izjava.“

U poslednje tri godine NUNS je zabeležio više od 80 takvih pritisaka koji uključuju i javno etiketiranje novinara kao „izdajnika“, „stranih plaćenika“ i sličnih kvalifikacija izrečenih od strane državnih i lokalnih funkcionera.

Regionalna platforma podržava napore NUNS–a da zaštiti novinare i slobodu govora i poziva nadležne institucije da hitno istraže ceo slučaj, privedu izvršioce, te im odrede adekvatnu kaznu.

Dodatno, apelujemo na najviše zvaničnike u Srbiji, predsednika Aleksandra Vučića i premijerku Anu Brnabić, da osude ove jezive pretnje i utiču na svoje kolege da se uzdrže od javnog etiketiranja novinara.

Svaki napad na novinara je napad na javni interes, demokratiju i ljudska prava.

 

Skopje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 5.02.2019.

 

Udruženje/udruga BiH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

]]>
Tue, 5 Feb 2019 14:38:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/41025/regionalana-platforma-srbija-mora-da-reaguje-i-zastiti-novinare-n1-televizije.html
NUNS i NDNV: Zabrinjavajuća tolerancija tužilaštva za pretnje novinarima Južnih vesti http://nuns.rs/info/statements/41020/nuns-i-ndnv-zabrinjavajuca-tolerancija-tuzilastva-za-pretnje-novinarima-juznih-vesti.html Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) izražavaju duboko nezadovoljstvo i zabrinutost zbog odluka Osnovnog i Višeg tužilaštva u Nišu da odbace prijavu protiv lica koje je pretilo novinarima informativnog portala Južne vesti. ]]> NUNS i NDNV smatraju da tužilačka i sudska tolerancija pretnji i pritisaka na novinare i medije direktno ugrožava slobodu javnog informisanja koja je temelj svakog slobodnog i demokratskog društva.

Pre godinu dana, Radoslav Milovanović iz Ražnja je na Fejsbuku Južnih vesti napisao komentar: "JUZNE VESTI su anti srpske ,placenicke profasisticke i Bugarske . PO SRBIJI PLJUJU A STO JACE VREDJAJU I VLADU TO SVE VISE NOVCA DOBIJAJU OD ZAPADA I SOROSA, ... PAZITESE KAD PRELAZITE ULICU ha ha ha,(mozda ne prepoznajete boje na semfor) tras,tras,bum bum,tras…". Nakon što su novinari prijavili pretnju, policija je brzo locirala autora, zaplenila mu računar i protiv njega podnela krivičnu prijavu.

Prema pisanju Južnih vesti, Milovanović je na saslušanju izjavio da je poruku napisao kao izraz negodovanja, a ne kao pretnju. Prihvatajući takvo opravdanje, Osnovno javno tužilaštvo u Nišu odbacilo je krivičnu prijavu a da nije saslušalo nikoga iz redakcije kojoj je preteća poruka upućena. Zamenik urednika Južnih vesti Aleksandar Stankov bio je pozvan na saslušanje, ali je ono odloženo. Umesto da bude određen novi datum saslušanja Tužilaštvo je donelo odluku da krivičnu prijavu odbaci i bez iskaza Stankova.

Milovanović je na saslušanju priznao da je napisao citirani komentar na Fejsbuku, ali je zamenica javnog tužioca niškog Osnovnog tužilaštva Milica Jovović u rešenju o odbacivanju krivične prijave navela je da Milovanović "žali zbog toga". Upućene reči ne sadrže konkretnu i kvalifikovanu pretnju upućenu nekom individualno određenom licu, te da je i sam Milovanović naveo da je komentar ostavio kako bi izrazio svoj stav, a ne kako bi nekome pretio, smatram da nema dokaza osnove sumnje da je Radoslav Milovanović učinio krivično delo ugrožavanje sigurnosti niti bilo koje drugo krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti - piše u rešenju zamenice niškog javnog tužioca.

Južne vesti su podnele prigovor Višem javnom tužilaštvu u Nišu koje je odbacilo prigovor ponavljajući stav da Milanović nije pretio, već je “izrazio kritički stav”.

 

NUNS i NDNV

 

Beograd-Novi Sad 5. februara 2019.

]]>
Tue, 5 Feb 2019 13:18:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/41020/nuns-i-ndnv-zabrinjavajuca-tolerancija-tuzilastva-za-pretnje-novinarima-juznih-vesti.html
NUNS i NDNV: Aktuelna vlast podstiče pretnje novinarima TV N1 http://nuns.rs/info/statements/41013/nuns-i-ndnv-aktuelna-vlast-podstice-pretnje-novinarima-tv-n1.html Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) izražavaju podršku redakciji televizije N1 povodom najnovijih pretnji upućenih novinarima te medijske kuće i njihovim porodicama. ]]> NUNS i NDNV zahtevaju od istražnih i pravosudnih organa da hitno preduzmu najozbiljniju istragu i odgovarajuće kaznene mere protiv autora pretnje smrću novinarima N1 koja predstavlja krivično delo ugrožavanja sigurnosti lica koja obavljaju posao u informisanju od javnog značaja. 

NUNS i NDNV smatraju da je krajnje vreme da najviši državni funkcioneri, a pre svih predsednik Republike Aleksandar Vučić i predsednica Vlade Ana Brnabić javno osude jezivu preteću poruku redakciji i novinarima N1. 

Ukoliko bi takva, jasna i nedvosmislena osuda izostala, defnitivno bi postalo jasno ono što dva novinarska udruženja odavno tvrde - da je aktuelna vlast neposredno odgovorna za atmosferu mržnje i straha koja se iz dana u dan širi javnim prostorom Srbije. Tim pre što upravo predstavnici vlasti aludiranjem da je N1 priznala nezavisnost Kosova direktno podstiču i ohrabruju komentare na društvenim mrežama u kojima se ta televizija i njeni novinari proglašavaju za izdajnike.

NUNS i NDNV će o najnovijim pretnjama novinarima, kao i o postupcima nadležnih državnih institucija obavestiti međunarodne novinarske i medijske organizacije.

 

NUNS - NDNV

Beograd - Novi Sad, 5. februara 2019.

]]>
Tue, 5 Feb 2019 11:24:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/41013/nuns-i-ndnv-aktuelna-vlast-podstice-pretnje-novinarima-tv-n1.html
NUNS osudio cenzorske namere u kragujevačkoj fabrici Zastava oružje http://nuns.rs/info/statements/40999/nuns-osudio-cenzorske-namere-u-kragujevackoj-fabrici-zastava-oruzje.html Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije osuđuje cenzorske namere Nadzornog odbora kragujevačke fabrike Zastava oružja, koji je 28. januara raspravljao o tome kako se uoči prethodnog vikenda u fabričkom krugu našlo nekoliko stotina primeraka dnevnog lista Danas. ]]> Posebno zabrinjava nagoveštena mogućnost krivičnog gonjenja predsednika fabričkog sindikata zbog sumnje Nadzornog odbora i fabričke službe bezbednosti da je on glavni akter navodne „antirežimske radnje“.

NUNS podseća članove Nadzornog odbora pomenute firme da je sloboda informisanja u Srbiji zagarantovana Ustavom i zakonima, te da je cenzura zabranjena kako domaćim tako i međunarodnim propisima.

Zakon o javnom informisanju i medijima, u poglavlju Sloboda javnog informisanja, nedvosmisleno propisuje da se “ne sme se ugrožavati slobodan protok informacija putem medija...”, kao i da se “sloboda javnog informisanja ne sme povređivati zloupotrebom službenog položaja i javnih ovlašćenja, svojinskih i drugih prava...”.

Niko, dakle, nema pravo da zabranjuje distribuciju medija koji su registrovani u skladu sa zakonom, kao što to jeste list Danas.  

Sindikat u fabrici Zastava oružje podelio je u petak 25. januara radnicima 200 primeraka svetosavskog broja lista Danas, kao što je to, kažu, rađeno i ranijih godina.

Sekretarijat NUNS-a

U Beogradu 4.02.2019.

]]>
Mon, 4 Feb 2019 15:50:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/40999/nuns-osudio-cenzorske-namere-u-kragujevackoj-fabrici-zastava-oruzje.html
NUNS i NDNV: Umesto izvinjenja, Politikin zabavnik nastavlja sa promocijom domaćih izdajnika http://nuns.rs/info/statements/40877/nuns-i-ndnv-umesto-izvinjenja-politikin-zabavnik-nastavlja-sa-promocijom-domacih-izdajnika.html Umesto da se zaista izvini čitaocima zbog sramnog apologetskog teksta o Dimitriju Ljotiću i njegovoj zločinačkoj i kvislinškoj grupaciji iz Drugog svetskog rata, “Politikin zabavnik”, nekada omiljeni nedeljnik namenjen pre svega deci, nastavio je sa perfidnim istorijskim revizionizmom, i to iz pera teške artiljerije osvedočenih revizionističkih protagonista. ]]> Već u podnaslovu navodno “izvinjavajućeg” teksta, koji je objavljen u petak 25. januara 2019. godine pod naslovom “Ko su zaista ljotićevci”, “Politikin zabavnik” umesto eksplicitnog izvinjenja poručuje: “Izvinjavamo se svima koji su naš tekst tako shvatili, a posebno jevrejskoj i romskoj zajednici”.

Nije tu imalo šta da se “tako shvati”, jer je tekst bio eksplicitno afirmativan na račun ljotićevaca, kao fašističke i zločinačke organizacije nacističkih kolaboracionista i domaćih izdajnika.

Tekst izvinjenja sada, tobož, jasno poručuje da su ljotićevci bili ipak “loši momci”, ali se istovremeno koristi prilika za rehabilitaciju drugih domaćih izdajnika i saradnika okupatora, ovaj put četnika, i – naravno – za blaćenje partizana i komunista, odnosno za promociju anti-antifašizma.

Što bi rekla stara narodna poslovica: “Čega se pametan stidi – budala se ponosi” pa se tako i autori teksta “izvinjenja” ponose sramnim izjednačavanjem četnika i partizana u Srbiji i proglašavanjem Dražinih, Đurišićevih i Pećančević koljača nekakvim antifašistima.

O svemu tome je istorija kao nauka donela svoj sud i revizionisti ovim ništa neće postići, sem što će nastaviti sa ispiranjem mozgova najmlađih građana ove zemlje. Ima li išta niže, gnusnije i ružnije od toga, nego decu uvlačiti kao saučesnike u zločinima predaka?

A svakom mislećem biću jasno je u čemu je stvar: rehabilitacijom kvislinga iz Drugog svetskog rata, pokušavaju se rehabilitovati zločinci iz ratova devedesetih godina 20. veka. Drugim rečima, stvaraju se uslovi da budu rehabilitovani svi oni koji su pred Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju, domaćim i regionalnim sudovima osuđeni za najgnusnije zločine na teritoriji Evrope nakon Drugog svetskog rata. Eno ga Šešelj u Skupštini Srbije, eno ga Vladimir Lazarević na Vojnoj akademiji, eno ga Nikola Šainović u Glavnom odboru SPS-a…

Srbijom danas vladaju upravo takvi – počinioci i saučesnici u zločinima iz devedesetih godina prošlog veka. Da stvar bude još gora, i dobar deo opozicije deli veoma slične “vrednosti”. Dok god je tako, dok god su četnici, nedićevci, ljotićevci i ostali kvislinzi “moralna vertikala” ovog društva, Srbija će tonuti sve dublje i dublje.

NUNS i NDNV

Beograd/Novi Sad, 26. januara 2019.

]]>
Sat, 26 Jan 2019 12:04:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/40877/nuns-i-ndnv-umesto-izvinjenja-politikin-zabavnik-nastavlja-sa-promocijom-domacih-izdajnika.html
Regionalna platforma: Hitno sankcionisati napadače na Mirjanu Mirčevsku Jovanović http://nuns.rs/info/statements/40819/regionalna-platforma-hitno-sankcionisati-napadace-na-mirjanu-mircevsku-jovanovic.html Regionalna platforma zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, koju predstavlja više od 8,000 članova, oštro osuđuje fizički napad na novinarku Mirjanu Mirčevsku Jovanović. Napali su je pripadnici privatne agencije za obezbeđenje “Nikob”, dok je izveštavala sa slavlja “Vodići” u Skoplju, koje je organizovala Makedonska pravoslavna crkva. ]]> Udruženje novinara Makedonije reagovalo je i apelovalo na Ministartsvo unutrašnjih poslova da hitno sprovede istragu o incidentu, identifikuje napadače, te da podnese krivičnu prijavu Javnom tužilaštvu u Skoplju, na temelju koje treba pokrenuti odgovarajući postupak.

Kako navodi predsednik Udruženja novinara Makedonije, Mladen Cadikovski: “U ovom slučaju, makedonska pravoslavna crvka snosila je najveću odgovornost, trebalo je da osiguraju sigurno okruženje za izveštavanje novinara, kako bi oni bili u mogućnosti da profesionalno obavljaju svoje novinarske zadatke. U ovom incidentu, za povrede koje je pretrpila koleginica Jovanović, napadač nije jedini odgovoran, već i organizatori.”

Regionalna paltforma podržava zahtev, koje je Udruženje novinara Makedonije uputilo relevantnim insititucijama Republike Mekedonije, da ovom slučaju daju prioritetan status.  Pozivamo ih da hitno sprovedu detaljnu istragu, sankcionišu počinioce i dokažu predanost obezbeđivanju sigurnog radnog okruženja za novinare.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju, i prava svih građana.

 

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 24.01.2019.

 

Udruženje/udruga BiH novinari
Sindikat medija Crne Gore
Hrvatsko novinarsko društvo
Udruženje novinara Kosova
Udruženje novinara Makedonije
Nezavisno udruženje novinara Srbije

]]>
Fri, 25 Jan 2019 14:57:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/40819/regionalna-platforma-hitno-sankcionisati-napadace-na-mirjanu-mircevsku-jovanovic.html
NUNS i NDNV: Državni funkcioneri da poštuju slobode novinara i medija http://nuns.rs/info/statements/40761/nuns-i-ndnv-drzavni-funkcioneri-da-postuju-slobode-novinara-i-medija.html Nezavisno udruženja novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) osuđuju nove slučajeve bahatog ophođenja državnih funkcionera prema novinarima i nastavak pritiska vlasti na medije. ]]> Generalni sekretar predsednika Republike i visoki funkcioner Srpske napredne stranke Nikola Selaković je 17. januara, gostujući na RTS-u uoči posete ruskog predsednika Ruske federacije Vladimira Putina, nezadovoljan izveštavanjem javnog servisa, rekao: „Na početku moram da kažem da glavni i jedini razlog, zašto sam danas vaš gost, je poštovanje na prvom mestu prema predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, a zatim i predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, jer ono što imam dužnost da kažem kao građanin Srbije posle jučerašnjeg izveštavanja o ovoj, ali i o nekim drugim temama, ja na RTS-u danas uopšte ne bih bio".

Samo dan kasnije, na sednici Nacionalnog konventa o EU, kada je novinarka N1 pitala šefa delegacije EU Sema Fabricija da prokomentariše činjenicu da niko od predstavnika Vlade Srbije nije pomenuo temu slobode medija, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović ušla je verbalni sukob sa novinarkom. Ministarka je na kraju rekla: "Da li mislite da je neumoljivo potrebno da pomenem slobodu medija zato što vi to želite? Sloboda medija znači da mogu da vam odgovorim na način na koji ja mislim da treba".

Već 21. januara, na konferenciji za medije Srpske napredne stranke, kada je novinarka RTS-a Tamara Tankosić pitala da li postoje dupli aršini kada su u pitanju osude nasilja, i navela primere, funkcionerka vladajuće partije Biljana Popović Ivković je reagovala burno i, umesto da odgovori na pitanje, započela neprimerenu verbalnu raspravu.

NUNS i NDNV smatraju da su sve vrste pritisaka na medije i uticaj na njihovu uređivačku politku, kao i neprimereni način komunikacije najviših državnih funkcionera sa novinarima - neprihvatljivi.

NUNS je od 2016. godine zabeležio 81 slučaj pritisaka, napada, omalovažavanja i diskriminacije novinara i medija od strane državnih funcionera.

NUNS i NDNDV još jednom pozivaju javne funkcionere da prestanu sa pritiscima diskriminacijom novinara i medija. Neophodno je da svi akteri na javnoj sceni poštuju kulturu govora i dijaloga i da na taj način svojim primerom pokažu da poštuju demokratske vrednosti za koje se deklarativno zalažu.

Položaj nosilaca javnih i političkih funkcija u medijima definisan je Zakonom o javnom informisanju, u članu 8:  “Izabran, postavljen, odnosno imenovan nosilac javne i političke funkcije dužan je da trpi iznošenje kritičkih mišljenja, koja se odnose na rezultate njegovog rada, odnosno politiku koju sprovodi, a u vezi je sa obavljanjem njegove funkcije bez obzira na to da li se oseća lično povređenim iznošenjem tih mišljenja.”

Svaki napad na novinare i slobodu medija je napad na demokratiju.

NUNS-NDNV 

Beograd-Novi Sad 24.01.2019.

]]>
Thu, 24 Jan 2019 10:52:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/40761/nuns-i-ndnv-drzavni-funkcioneri-da-postuju-slobode-novinara-i-medija.html
NUNS: Ministarstvo kulture finansiralo film u kojem se umanjuje broj žrtava u Jasenovcu http://nuns.rs/info/statements/40754/nuns-ministarstvo-kulture-finansiralo-film-u-kojem-se-umanjuje-broj-zrtava-u-jasenovcu.html Nezavisno udruženje novinara Srbije poziva Ministarstvo kulture i informisanja da javno saopšti da li je i kako produkcija “Essentis” opravdala 4,9 miliona dinara koliko je na prošlogodišnjem konkursu Ministarstva dobila za proizvodnju dokumentarnog filma „Srbija-100 godina nakon Soluna“. ]]> Mediji su objavili da pomenuti film nije emitovan na Radio-televiziji Srbije iako je to bilo predviđeno projektom za koji je produkcija dobila najveći iznos na prošlogodišnjem konkursu Ministarstva. Tim povodom, iz RTS-a su UNS-u saopštili da „pomenuti sadržaj nije, niti će biti emitovan, jer nisu ispoštovane interne procedure RTS“, ali nije rečeno o kojim procedurama je reč.

Film je, ipak,  konačno emitovan, i to na pokrajinskom javnom servisu, na kanalu RTV 1: prva epizoda 28. decembra u terminu 22:49 a druga dva puta - 17. januara u 22:56 h i dan kasnije u 23:02 h. Zanimljivo je da je u filmu saopšten podatak da je „u logoru Jasenovac ubijeno više od 88 hiljada ljudi“, što je devet puta manje od broja žrtava koji navode istoričari. Na primer, prema podacima izraelskog instituta za Holokaust "Šem olam" u Jasenovcu je bilo 700 hiljada žrtava.

Da li će makar tim povodom reagovati ministar Vladan Vukosavljević kao što je pre nekoliko dana reagovao povodom relativizacije uloge Dimitrija Ljotića u Drugom svetskom ratu u tekstu objavljenom u Politikinom Zabavniku? Inače, ministar je prošle godine zdušno tvrdio da je pomenuti konkurs Ministarstva sproveden zakonito. 

Podsećamo da su taj konkurs NUNS i druga novinarska i medijska udruženja javno osporavala i kritikovala zbog brojnih neregularnosti. Između ostalog, zbog sumnji da firme koje su dobile novac ne ispunjavaju sve potrebne uslove.

Prva neregularnost, prema oceni medijskih udruženja, odnosila se upravo na firmu „Essentis“ kojoj je na konkursu dodeljen najveći iznos - 4,9 miliona dinara. U aplikacionom dokumentu “Essentisa” bilo je navedeno da ima 15 zaposlenih, iako je u registru Agencije za privredne registre stajalo da nema zaposlenih. Pored toga, “Essentis” je za proizvodnju medijskih sadržaja registrovan dan pred zaključenje konkursa, a do tada su se bavili konsultantskim poslovnim aktivnostima.

Dok su udruženja čekala odgovor Ministarstva na kritike povodom konkursa, “Essentis” je dobio novog vlasnika. Prema podacima APR, 5. septembra 2018. firmu je od Tatjane Lukić otkupio Vladimir Đurić, poznatiji kao Đura Mornar, kantautor i pisac koji je, da sve bude još zanimljivije, bio i član prošlogodišnje komisije koja je ocenjivala štampane medije na konkursu Ministarstva kulture.

Sekretarijat NUNS-a

U Beogradu 23.01.2019.

]]>
Wed, 23 Jan 2019 15:37:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/40754/nuns-ministarstvo-kulture-finansiralo-film-u-kojem-se-umanjuje-broj-zrtava-u-jasenovcu.html
NUNS i NDNV: Vučić nema moralno pravo da u Davosu govori o medijskim slobodama http://nuns.rs/info/statements/40689/nuns-i-ndnv-vucic-nema-moralno-pravo-da-u-davosu-govori-o-medijskim-slobodama.html Vest da će predsednik Srbije Vučić na ovogodišnjem Svetskom ekonomskom forumu u Davosu govoriti na skupu "Sloboda medija u kriznim situacijama" zvuči nestvarno, ali i cinično i krajnje licemerno, smatraju Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine. ]]> Predsednik Srbije boraviće naredna tri dana u Davosu, a kako su preneli mediji, najavljeno je da će govoriti na skupu „Sloboda medija u kriznim situacijama“.

NUNS i NDNV ocenjuju da je nesporno da su bezbednost novinara i medija i medijske slobode u Srbiji u stalnoj, rastućoj krizi ali da je za to najodgovorniji upravo predsednik Aleksandar Vučić, te da otuda nema nikakvo moralno pravo da na jednom međunarodnom skupu deli savete ili preporuke na temu medijskih sloboda. Poznato je to novinarskim i medijskim organizacijama, novinarima i medijskoj zajednici u Srbiji, ali i međunarodnim organizacijama i institucijama.

Najsvežiji takav stav ponovili su juče predstavnici međunarodne organizacije Reporteri bez granica, posle sastanka s predsednikom Srbije. Direktorka kancelarije za Balkan organizacije Reporteri bez granica Polin Ades-Mevel posle sastanka je izjavila da su kod predsednika Aleksandra Vučića došli zbog atmosfere koja se pogoršava i da su posebno razgovarali o bezbednosti novinara, nakon napada na Milana Jovanovića. Dodala je: „Nismo uvereni da uzima u obzir u najvećoj mogućoj meri ovaj konkretan slučaj“.

NUNS će 29. januara u beogradskom Medija centru javno predstaviti svoj godišnji izveštaj o pritiscima i napadima na novinare u 2018. koji ukazuje na trend rasta nesigurnosti medijskih profesionalaca i opadanja medijskih sloboda u Srbiji. Koliko je za to kriva aktuelna Vučićeva vlast pokazuje podatak da je za tri poslednje godine evidentiran 81 slučaj pritisaka, napada, vređanja i diskriminacije novinara od strane javnih funkcionera.

NUNS i NDNV

Beograd-Novi Sad 22.01.2019.

]]>
Tue, 22 Jan 2019 10:56:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/40689/nuns-i-ndnv-vucic-nema-moralno-pravo-da-u-davosu-govori-o-medijskim-slobodama.html
Vučić nema moralno pravo da u Davosu govori o medijskim slobodama http://nuns.rs/info/statements/40681/vucic-nema-moralno-pravo-da-u-davosu-govori-o-medijskim-slobodama-.html Vest da će predsednik Srbije Vučić na ovogodišnjem Svetskom ekonomskom forumu u Davosu govoriti na skupu "Sloboda medija u kriznim situacijama" zvuči nestvarno, ali i cinično i krajnje licemerno, smatra Nezavisno udruženje novinara Srbije. ]]> Predsednik Srbije boraviće naredna tri dana u Davosu, a kako su preneli mediji, najavljeno je da će govoriti na skupu "Sloboda medija u kriznim situacijama".

NUNS ocenjuje da je nesporno da su bezbednost novinara i medija i medijske slobode u Srbiji u stalnoj, rastućoj krizi ali da je za to najodgovorniji upravo predsednik Aleksandar Vučić, te da otuda nema nikakvo moralno pravo da na jednom međunarodnom skupu deli savete ili preporuke na temu medijskih sloboda. Poznato je to novinarskim i medijskim organizacijama, novinarima i medijskoj zajednici u Srbiji, ali i međunarodnim organizacijama i institucijama.

Najsvežiji takav stav ponovili su juče predstavnici međunarodne organizacije Reporteri bez granica, posle sastanka s predsednikom Srbije. Direktorka kancelarije za Balkan organizacije Reporteri bez granica Polin Ades-Mevel posle sastanka je izjavila da su kod predsednika Aleksandra Vučića došli zbog atmosfere koja se pogoršava i da su posebno razgovarali o bezbednosti novinara, nakon napada na Milana Jovanovića. Dodala je: "Nismo uvereni da uzima u obzir u najvećoj mogućoj meri ovaj konkretan slučaj".

NUNS će 29. januara javno predstaviti svoj godišnji izveštaj o pritiscima i napadima na novinare u 2018. koji ukazuje na trend rasta nesigurnosti medijskih profesionalaca i opadanja medijskih sloboda u Srbiji. Koliko je za to kriva aktuelna Vučićeva vlast pokazuje podatak da je za tri poslednje godine evidentiran 81 slučaj pritisaka, napada, vređanja i diskriminacije novinara od strane javnih funkcionera.

Izvršni odbor NUNS-a

U Beogradu 22.01.2019.  

]]>
Tue, 22 Jan 2019 10:19:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/40681/vucic-nema-moralno-pravo-da-u-davosu-govori-o-medijskim-slobodama-.html
NUNS i NDNV: Sramno pisanje "Politikinog zabavnika" o Ljotiću http://nuns.rs/info/statements/40638/nuns-i-ndnv-sramno-pisanje-politikinog-zabavnika-o-ljoticu.html Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine najoštrije osuđuju afirmativno pisanje lista “Politikin zabavnik” o nacisti Dimitriju Ljotiću koje predstavlja najbedniju od svih mogućih medijskih manipulacija – manipulaciju najmlađim čitaocima. ]]> U svom poslednjem broju od 18. januara 2019. “Politikin zabavnik” pod naslovom “Ko su bili ljotićevci” piše da je Dimitrije Ljotić, koji se “brinuo o redu u Srbiji”, imao “jedinice visokog morala”, “osuđivao pogrome Jevreja”, “dobar deo srpskih masona je spasao iz logora”, sve u svemu – radio je na dobrobit Srbije i njenih građana sve dok zla nemačka obaveštajna služba nije ubacila nekoliko agenata u Ljotićev pokret ZBOR i potom ga, “delom”, vezala za sebe.

Istorijski revizionizam odavno je postao deo naše svakodnevice, a fašističke, nacističke i druge kvislinške i kolaboracionističke snage se na sve načine trude da falsifikuju istoriju.

Umesto da najmlađi čitaoci nekada uglednog i dragog “Politikinog zabavnika”, koji ove godine obeležava 80 godina postojanja, sa njegovih stranica uče o civilizacijskim vrednostima, njima se poturaju jezivi panegirici o Ljotiću i njegovim zloglasnim sledbenicima koji su, između ostalog, 21. oktobra 1941. godine u Kragujevcu hapsili građane i decu, koje će posle streljati nemački okupatori. Ovo je valjda logičan nastavak akcije “puštanja pasa” na naslovnoj strani “Ilustrovane politike”, publikovanja klasičnog poziva na linč nezavisnih novinara i medija, pre svih onih koji imaju kritičan odnos prema vlasti u Srbiji, a zatim i objavljivanja serijala sramnih pamfleta kojima se u tom nekada uglednom listu aboliraju optuženi u procesu za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije a ugrožava bezbednost osnivača Komisije za istraživanje ubistava novinara Verana Matića i Ljiljane Smajlović. Zanimljivo je da je Zefereni Grasi, generalni direktor AD Politika, koja izdaje “Ilustrovanu politiku”, ujedno i glavni i odgovorni urednik Politikinog zabavnika. Politika AD, čija izdanja sad već u kontinuitetu šire mržnju i netrpeljivost, profesionalnim novinarima i javnim ličnostima crtaju metu na čelu a sada prekrajaju istoriju, u vlasništvu je države Srbije.

Beograd/Novi Sad, 20. januar 2019.

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Nezavisno društvo novinara Vojvodine 

]]>
Sun, 20 Jan 2019 20:00:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/40638/nuns-i-ndnv-sramno-pisanje-politikinog-zabavnika-o-ljoticu.html
Pravično i fer suđenje u žalbenom postupku za kolegu Martinovića http://nuns.rs/info/statements/40607/pravicno-i-fer-sudjenje-u-zalbenom-postupku-za-kolegu-martinovica.html PODGORICA, 17.01.2019. – Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara koja zastupa više od 8.000 članova, traži od Apelacionog suda Crne Gore da ponovo razmotre prvostepenu presudu Višeg suda kojom je istraživački novinar Jovo Martinović oglašen krivim pre dva dana u Podgorici. ]]> Martinović je osuđen na 18 meseci zatvora za krivična dela stvaranja zločinačke organizacije i neovlašćenu proizvodnju, posedovanje i promet opojnih droga. Presuda je prvostepena i dozvoljena je žalba. U pritvoru je proveo 14 meseci, a od januara 2017. mu je dozvoljeno da se brani sa slobode. Od momenta kada je uhapšen u oktobru 2015. godine tvrdi da je nevin i da je sa prvooptuženim u ovom slučaju bio u kontaktu jer je radio na dokumentarnom filmu za jednu francusku televiziju koja je to potvrdila.

„Presuda Jovu Martinoviću je, nažalost, opet pokazala da crnogorski sudovi ne razumiju novinarski posao i moguće je da je to jedan od razloga zbog kojeg je Martinović oglašen krivim. Ono što smatramo naročito problematičnim u presudi je to što je sutkinja navela da je Martinović koristio svoja novinarska znanja i vještine kako bi povezao članove kriminalne organizacije koji se bave švercom narkotika i na taj način je stavila novinarstvo u službu kriminala što je nedopustivo. Pošto tužilaštvo nije ponudilo konkretne dokaze za ono za šta terete Martinovića smatramo da bi jedino ispravno bilo da ga oslobode optužbi“, kazala je predsednica Sindikata medija Crne Gore Marijana Camović.

Regionala platforma podržava zahteve Sindikata medija da se Martinoviću obezbedi fer postupanje u žalbenom postupku, a od crnogorskih sudova zahteva  primenu najviših standarda Evropskog suda za ljudska prava koji se odnose  na  prava novinara i slobodu medija. Martinović, koji je nagrađivani novinar, je u svom dosadašnjem radu pokazao integritet i znanje baveći se temama iz oblasti organizovanog kriminala, korupcije i kršenja ljudskih prava, uključujući ratne zločine na Zapadnom Balkanu.

Takođe, Regionalna platforma apeluje na pravosudne organe Crne Gore da se u buduće uzdržavaju od kriminalizovanja novinara i novinarske profesije. Novinari u Crnoj Gori ne mogu da rade slobodno, između ostalog, zato što ti isti pravosudni organi nisu u stanju da reše ni jedan ozbiljniji slučaj napada na novinare i medije.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Prishtina – Sarajevo- Zagreb, 17.01.2019.

Udruženje/udruga BiH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

]]>
Thu, 17 Jan 2019 17:18:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/40607/pravicno-i-fer-sudjenje-u-zalbenom-postupku-za-kolegu-martinovica.html
NUNS: Kosovska policija razmatra nove činjenice povodom izgorelog auta ekipe nedeljnika Vreme http://nuns.rs/info/statements/40591/nuns-kosovska-policija-razmatra-nove-cinjenice-povodom-izgorelog-auta-ekipe-nedeljnika-vreme.html Nezavisno udruženje novinara Srbije očekuje da će kosovska policija razmatranjem nekih novih činjenica rasvetliti slučaj izgorelog automobila novinarske ekipe nedeljnika Vreme. ]]> Podsećamo da se auto kolega iz Vremena zapalio pred administativnim prelazom Jarinje 4. januara na povratku novinarske ekipe sa zadatka koji su obavljali u Kosovskoj Mitrovici. Kolege su o tome obavestile kosovsku policiju koja je izvršila uviđaj i napravila službenu belešku.

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zastupanje slobode medija i bezbednosti novinara pisala je kosovskoj policiji povodom tog incidenta i tražila više informacija o slučaju, te prosledila otvoreno pismo zabrinutosti redakcije nedeljnika Vreme u kome se traži pokretanje istrage i preduzimanje konkretnih koraka kako bi se otklonila svaka sumnja da je požar podmetnut. U odgovoru kosovska policija navodi da je povodom zahteva Regionalne platforme preduzela dodatne radnje i kontaktirala tužilaštvo kako bi se ponovo razmotrio slučaj.

Nezavisno udruženje novinara Srbije očekuje da će kosovka policija postupiti profesionalno i brzo i efikasno istražiti slučaj izgorelog automobila.

Ovom prilikom pozivamo sve kolege i koleginice da dođu na dobrotvornu aukciju  fotografija Marije Janković u subotu, 19. januara u 20:30 u beogradskom Press kafeu, ul Kneza Mihaila 6, treći sprat. Auto koji je izgoreo kod Jarinja bio je Marijino privatno vlasništvo. Kako automobil za Mariju predstavlja neophodno sredstvo za rad, kolege i koleginice su organizovale akciju prikupljanja sredstava na koju vas pozivamo.

Izvršni odbor NUNS–a

U Beogradu 17.01.2019.

]]>
Thu, 17 Jan 2019 11:34:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/40591/nuns-kosovska-policija-razmatra-nove-cinjenice-povodom-izgorelog-auta-ekipe-nedeljnika-vreme.html