NUNS :: Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/rss.html sr http://nuns.rs/img/logo.png NUNS :: Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/rss.html Novinarska i medijska udruženja: Protest zbog saopštenja MKI http://nuns.rs/info/statements/50506/novinarska-i-medijska-udruzenja-protest-zbog-saopstenja-mki.html Novinarska i medijska udruženja najoštrije osuđuju saopštenja Ministarstva kulture i informisanja u vezi sa nasilničkim uništavanjem izložbe strip autora u galeriji zemunske Stare Kapetanije, jer su krajnje neprimerena i nedostojna institucije u čije ime su objavljena. ]]> U prvom saopštenju nakon upada huligana u Staru Kapetaniju, Ministarstvo je praktično u istu ravan stavilo odgovornost nasilnika i autora uništenih radova, što je izazvalo opravdane kritike u javnosti, da bi u saopštenju objavljenom u nedelju otišlo korak dalje i svojstveno ovdašnjoj tabloidnoj štampi izvređalo i ponizilo urednika nedeljnika Vreme Filipa Švarma.

Pod znakom ove državne institucije poslednjih meseci izdato je nekoliko veoma spornih saopštenja i reagovanja, u kojima se, ne birajući reči, obračunava sa kritičarima rada Ministarstva, da bi ta negativna tendencija dostigla vrhunac protekle nedelje.

Smatramo da nije dovoljno što se predsednica tehničke vlade i mandarka za sastav nove, Ana Brnabić, ogradila od saopštenja objašnjenjem da nije bilo usaglašavanja sa Vladom, jer je ne oslobađa odgovornosti, kao ni nekadašnjeg premijera i aktuelnog predsednika Republike Aleksandra Vučića, za lošu kadrovsku politiku i tolerisanje brojnih ispada ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića tokom mandata. Nadamo se da će Ana Brnabić biti opreznija pri izboru novog ministra ili ministarke u ovom veoma bitnom i osetljivom resoru.

Novinarska i medijska udruženja zahtevaju od Ministarstva kulture i informisanja hitno povlačenje neprimerenih saopštenja i javno izvinjenje umetnicima, novinarima i javnosti, i ovo je verujemo prilika za novog ministra ili ministarku da na prvom koraku pokaže da će se razlikovati u obavljanju javne funkcije od Vukosavljevića i da će značajno ubrzati rad na Akcionom planu za novu Medijsku strategiju i potom na izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju i medijima.

U nastavku možete pristupiti spornim saopštenjima izdatih u ime Ministarstva kulture i informisanja:

 

Beograd, 20. oktobar 2020. godine

Asocijacija medija

Asocijacija onlajn medija - AOM

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija - ANEM

Asocijacija lokalnih nezavisnih medija - Local press

Nezavisno udruženje novinara Srbje - NUNS

Nezavisno društvo novinara Vojvodine - NDNV

]]>
Tue, 20 Oct 2020 13:13:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/50506/novinarska-i-medijska-udruzenja-protest-zbog-saopstenja-mki.html
SafeJournalists: Kosovski novinar Škumbin Kajtazi ponovo na meti napada http://nuns.rs/info/statements/50502/safejournalists-kosovski-novinar-skumbin-kajtazi-ponovo-na-meti-napada.html Po drugi put za četiri meseca, Škumbin Kajtazi se našao na meti napada: ovoga puta na njegov auto je pucano usled čega je razbijen prozor i načinjene su rupe na prednjem i zadnjem sedištu. ]]> U subotu 17. oktobra, Škumbin Kajtazi je pronašao  svoj automobil oštećen mecima i čaure oko njega. U razgovoru za SafeJournalist Kajtazi je objasnio da je bio u blizini kad je čuo „buku“  prema kojoj se uputio. Tek pošto je video da je njegov auto oštećen i pažljivije ga pogledao, shvatio je ta buka u stvari bila pucnjava.

Kajtazi je odmah pozvao kosovsku policiju koja je pokrenula forenzičku pretragu vozila. Izveštaji navode da je prozor automobila razbijen, da se staklo zajedno sa mecima rasulo po prednjem i zadnjem sedištu. Sedišta, kao i krov auta izbušeni su mecima. Kajtazijev automobil je i ranije bio na meti napada  - zapaljen je 13. juna 2020.

U izjavi za SafeJournalists novinar Kajtazi je objasnio da, kao i prethodnog puta, veruje da je ovaj napad u vezi sa njegovim radom. Kajtazi je rekao da ga je javni tužilac obavestio da je osoba osumnjičena za podmetanje požara preuzela odgovornost  za napad i da je to učinio zbog tema o kojima je Kajtazi pisao.

„U ovom slučaju ne postoji niko na koga posebno sumnjam, ali sam sasvim siguran da motivi nisu lične prirode“ - rekao je Kajtazi i dodao da je prolongiranje i nerešavanje slučajeva napada na novinare zabrinjavajuće  zato što vodi do novih napada na novinare. „Pozivam kosovsku policiju da ozbiljnije shvati slučajeve napada na novinare. Pored redovnih postupaka, oni bi trebalo da daju prednost ovim slučajevima zato što su napadi na novinare napadi na slobodu govora “-  rekao je Kajtazi.

Udruženje novinara Kosova (UNK), član mreže SafeJournalists poziva kosovske vlasti da preduzmu odlučne mere i hitno reše ovaj i sve druge slučajeve napada na novinare.

"Ispaljivanje metaka u Kajtazijev automobil je zabrinjavajuće i neprihvatljivo. UNK smatra da to predstavlja opasnu pretnju za sve naše kolege.“ - rekla je Gentiana Begolli Pustina, predsednica UNK. „Ovo je drugi put u četiri meseca da je Kajtazi na meti. Cilj napada i pretnji je ućutkivanje novinara. Oni ne samo da štete okruženju u kojem  novinari rade, već ugrožavaju živote svakog novinara na Kosovu. “

Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, izuzetno je zabrinuta povećanjem napada na novinare na Kosovu. Dana 10.oktobra  u prostorije Gazeta Ekpresa  nasilno je provaljeno i novinari su dobili pretnje smrću, a sada je Kajtazi ponovo na meti. Zahtevamo čvrstu i brzu akciju kosovskih vlasti. Identifikovanje i adekvatno sankcionisanje počinilaca mora poslati vrlo jasnu poruku da su takvi napadi neprihvatljivi.

Mreža SafeJournalists će obavestiti sve relevantne domaće i međunarodne aktere o ovom slučaju.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

 

Beograd - Podgorica – Priština – Sarajevo – Skoplje - Zagreb, 18.10.2020

 

 

Udruženje novinara Kosova

 

Udruženje novinara Makedonije

 

Udruženje BH novinari

 

Hrvatsko novinarsko društvo

 

Nezavisno udruženje novinara Srbije

 

Sindikat medija Crne Gore

]]>
Mon, 19 Oct 2020 13:02:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/50502/safejournalists-kosovski-novinar-skumbin-kajtazi-ponovo-na-meti-napada.html
SafeJournalists: Prećeno hrvatskoj ekipi TV N1 http://nuns.rs/info/statements/50490/safejournalists-preceno-hrvatskoj-ekipi-tv-n1-.html Verbalni napad na ekipu TV N1 i njihovu sagovornicu dogodio se neposredno pre direktnog prenosa i snimljen je. Pored verbalnog napada, počinioci su naredili svom psu dobermanu „tu sedi, čekaj napad“, čime su dodatno zastrašili medijsku ekipu. ]]> Dok su se pripremali za direktan prenos u Zagrebu, 14. oktobra, novinarka TV N1 Matea Dominiković, snimatelj Ivan Teskera i profesorka Alemka Markotić, direktorka Klinike za infektivne bolesti, verbalno su napadnuti jer nisu nosili zaštitne maske. Iako su uslovi snimanja bili u skladu sa postojećim zdravstvenim merama koje je uvela hrvatska Vlada, par - koji je Dominković opisala kao „vidno alkoholisane“ - vikao je pretnje i teške uvrede. U jednom trenutku naredili su svom psu rase doberman „tu sedi čekaj napad“. Nepoznati par je otišao nakon što je Ivan Teskera pokušao da smiri situaciju, a prof. Markotić rekla da će pozvati policiju.

U izjavi za SafeJournalists Tihomir Ladišić, programski direktor TV N1, rekao je da je ovaj napad nedopustiv u svakom smislu

 „Takvi napadi mogli bi se sprečiti samo preventivnim zajedničkim delovanjem i jasnim pokazivanjem, kao društvo, da su takve stvari neprihvatljive. TV N1 će, kao i do sada, nastaviti da izveštava o takvim napadima na novinare i pružaće podršku svim našim kolegama “- rekao je Ladišić za SafeJournalists.

Hrvatsko novinarsko društvo izjavilo je da je ovaj verbalni napad samo jedan od mnogih sa kojima su se hrvatski novinari suočili ove godine.

“HND već godinama protestuje protiv krajnje neprimerenog i ponekad sramnog ponašanja prema novinarima“ - rekao je Hrvoje Zovko, predsednik HND-a. Zovko je dalje nabrajao incidente kao što su napadi na Živanu Šušak ŽivkovićIvanu Sivro, Andreu Topićekipe HRT-a i Index.hr-a i dodao - „U isto vreme je HND pozvao vladine zvaničnike da reaguju i javno osude takve incidente verujući da će se u suprotnom takva neprijateljska atmosfera preliti na ulice. Još uvek nema odgovarajuće reakcije vlasti “.

Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu HND u osudi pretnji Matei Dominiković i Ivanu Teskeri, kao i profesorki Markotić. Posebno je zabrinjavajuće to što je HND izvestio o porastu neprimerenog ponašanja visokih zvaničnika prema novinarima, što je posebno zabrinjavajuće. Negovanje takve atmosfere i postojeća nekažnjivost šalje zastrašujuću poruku novinarima i podstiču incidente poput onog koji se dogodio 14. oktobra. Mreža SafeJournalists očekuje brzu reakciju i sankcionisanje počinilaca ovog incidenta od strane hrvatskih vlasti.

Mreža SafeJournalists će obavestiti sve relevantne domaće i međunarodne  aktere o ovom slučaju.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Skoplje – Zagreb, 17.10.2020.

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

]]>
Mon, 19 Oct 2020 14:51:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/50490/safejournalists-preceno-hrvatskoj-ekipi-tv-n1-.html
Novinarka Jelena Zorić, snimatelj Aleksandar Cvrkotić i redakcija lista Danas dobitnici novinarske nagrade “Dušan Bogavac” http://nuns.rs/info/statements/50488/novinarka-jelena-zoric-snimatelj-aleksandar-cvrkotic-i-redakcija-lista-danas-dobitnici-novinarske-nagrade-dusan-bogavac.html Žiri novinarske nagrade za etiku i hrabrost “Dušan Bogavac”, koju dodeljuju Nezavisno udruženje novinara Srbije i Fondacija “Dušan Bogavac”, odlučio je da su dobitnici nagrade za 2020. godinu novinarka i snimatelj Televizije N1 - Jelena Zorić i Aleksandar Cvrkotić, i redakcija lista Danas. ]]> Novinarka N1 Jelena Zorić je svojim hrabrim i etičkim angažmanom tokom 2020. godine, a naročito za vreme građanskih protesta početkom jula, potvrdila sve atribute časnog i profesionalnog žurnalizma. Takođe, nagradu je zaslužio i snimatelj N1 Aleksandar Cvrković, kao simbol svih odvažnih snimatelja i fotografa, koji kamerom, bez obzira na uslove i prilike, beleže važne trenutke.

Redakcija dnevnog lista Danas već više od dve decenije nastoji da svojom uređivačkom politikom i publikovanim sadržajima na delu pokaže standarde etičkog i hrabrog novinarstva, a to usmerenje i opredeljenje dokazali su i tokom ove godine. Danas je trenutno jedini slobodni i nezavisni dnevni list u Srbiji, što nažalost govori o turobnoj slici medijske scene.   

Ove godine u užem izboru za nagradu “Dušan Bogavac” bili su i redakcija BIRN-a, novinarka Tamara Grujić za TV serijal “Sa Tamarom u akciji”, kolumnista lista Danas i pozorišni reditelj Zlatko Paković, i novinarka i urednica portala Južne vesti Gordana Bjeletić.

U žiriju su bili prethodni dobitnici nagrade Tatjana Lazarević (KoSSev), Vuk Cvijić (NIN) i Branislav Šovljanski (ispred radakcije TV N1), te Filip Mladenović, u ime Fondacije “Dušan Bogavac”, i Željko Bodrožić, predsednik NUNS-a.

Svečana dodela novinarske nagrade “Dušan Bogavac” za etiku i hrabrost biće održana u sredu, 28. oktobra 2020. godine, od 12 sati, u beogradskom Medija centru.

 

NUNS i Fondacija “Dušan Bogavac”, 19. oktobar 2020. godine

]]>
Mon, 19 Oct 2020 14:41:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/50488/novinarka-jelena-zoric-snimatelj-aleksandar-cvrkotic-i-redakcija-lista-danas-dobitnici-novinarske-nagrade-dusan-bogavac.html
NUNS: Vređanje novinara portala Info Vranjske ugrožava njihovu bezbednost http://nuns.rs/info/statements/50447/nuns-vredjanje-novinara-portala-info-vranjske-ugrozava-njihovu-bezbednost.html Nezavisno udruženje novinara Srbije osuđuje najnovije vređanje novinara portala Info Vranjske od strane Gradskog odbora Srpske napredne stranke. ]]> U saopštenju vranjskog odbora SNS-a još jednom je novinar Slavomir Kostić taregetiran i grubo vređan, nazivan „bednikom“, „šutom i ološem“, „fekalijom od čoveka“, „ljudskim talogom“...

NUNS podseća da ovo nije prvi put da se predstavnici SNS -a u Vranju obračunavaju sa novinarima Info Vranjskih , a četvrti je zabeležen napad i pritisak na njih zu ovoj godini. Ovakvo neprimereno obraćanje i vređanje novinara posledično ugrožava njihovu bezbednost i čini ih legitimnim metama daljih napada. Podsećamo da političari imaju povećanu odgovornost u javnom govoru, kao i da po članu 10 Evropske konvencije o ljudskim pravima treba da imaju povećan stepen tolerancije na kritike u društvu. Ovakvim ponašanjem jasno se iskazuje nespremnost  političara da usvoje evropske vrednosti i budu sumnju u njihovu istinsku opredeljnost ka Evropskoj uniji.

NUNS upozorava da je nasilja nad novinarima u ogromnom porastu, pretnje i pritisci dolaze sa svih strana, ali 30 odsto tih pritisaka, pretnji i napada dolazi upravo od nosioca državnih funkcija.

Pozivamo sve aktere da se uzdrže od od uvredljivog govora, a političare da osude ovakvo ponašanje svojih kolega. Medije pozivamo da ne prenose uvredljive sardžaje jer time krše postulate svoje profesije.

NUNS, 15.10.2020.

]]>
Thu, 15 Oct 2020 16:06:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/50447/nuns-vredjanje-novinara-portala-info-vranjske-ugrozava-njihovu-bezbednost.html
SafeJournalists: Pretnje smrću novinarima Gazeta Expresa na Kosovu http://nuns.rs/info/statements/50423/safejournalists-pretnje-smrcu-novinarima-gazeta-expresa-na-kosovu-.html Nezadovoljan pisanjem Gazete Ekspresa Naser Gaši nasilno je ušao u tu redakciju  i pretio da će ubiti novinare. ]]> U subotu, 10. oktobra, Naser Gaši, poznat javnosti kao Naser Keli, pojavio se ispred redakcije Gazeta Ekspres. Besan zbog medijskog izveštavanja o njegovom privatnom životu, Gaši je razvalio vrata redakcije i pretio da će ubiti novinare ukoliko sadržaj ne bude uklonjen sa portala. Dan nakon incidenta redakcija Gazeta Ekspres je objavila na svojoj Fejsbuk stranici da je policija obaveštena a Gaši je 13. oktobra ispitan i određeno mu je zadržavanje od 48 sati.

Udruženje novinara Kosova, član mreže SafeJournalists navelo je da je incident u Gazeta Ekspresu veoma zabrinjavajući i da je, pored još nerešenog slučaja pokušaja paljenja automobila Škumbina Kajtazija, novinara reporteri.net u junu ove godine, jedan od najozbiljnijih slučajeva koji su se dogodili na Kosovu.

“Ovo nije samo pretnja slobodi govora i demokratiji, to je pretnja životu naših kolega i tako treba da bude tretirana od strane relevantnih institucija” – rekla je Gentijana Begoli Pusina, predsednica odbora UNK-a i dodala da dugotrajni postupci u slučajevima napada na novinare čine napada i pokušaje ućutkivanja novinara veoma lakim i pogodnim. “Okruženje u kome novinari rade na Kosovu iz dana u dan postaje sve teže. Prvi i najneophodniji korak je promena sporog pravosuđa, koje treba učitini preciznijim, kao i izvođenje počinilaca pred lice pravde.”

Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8 200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu UNK u osudi pretnji smrću novinarima Gazeta Ekspresa i nasilnom ulasku u njihove prostorije. Iako pozdravljamo brzu reakciju vlasti, zabrinuti smo sveukupnim sporim napretkom pravosudnih procesa koji doprinose atmosferi nekažnjivosti za zločine nad novinarima na Kosovu. Ovim putem pozivamo kosovske vlasti da ozbiljno shvate pretnje novinarima koje će, ukoliko nisu adekvatno sankcionisane, verovatno dovesti i do fizičkih napada.

Mreža SafeJournalists će obavestiti sve relevantne domaće i međunarodne aktere o ovom slučaju.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Skoplje – Zagreb, 14.10.2020.

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

]]>
Wed, 14 Oct 2020 20:06:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/50423/safejournalists-pretnje-smrcu-novinarima-gazeta-expresa-na-kosovu-.html
NUNS: Uništavanje izložbe u Zemunu predstavlja fašistički čin http://nuns.rs/info/statements/50422/nuns-unistavanje-izlozbe-u-zemunu-predstavlja-fasisticki-cin.html Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) najoštrije osuđuje uništavanje radova strip-autora u zemunskoj Staroj kapetaniji i ovaj atak huligana smatra činom fašizma. ]]> Reč fašizam sasvim prikladno opisuje jučerašnji događaj kada je grupa od petnaestak maskiranih mladića upala na izložbu stripa, bacila suzavac i pocepala izložene radove. Tim činom vratila  nas je u najmračnije godine prošlog veka kada su fašisti uništavali umetnička dela koja nisu bila "politički podobna".

NUNS zahteva od tužilaštva i policije da ispitaju sve okolnosti ovog slučaja i preduzmu sve potrebne korake iz svojih nadležnosti kako bi slučaj u najkraćem vremenu bio efikasno rešen. Takođe, očekujemo  od državnih organa i da javno najoštrije osude ovaj fašistički čin, nazivajući ga pravim imenom.

Podsećamo da su uništeni radovi strip autora koji su bili izloženi u Staroj kapetaniji originali nacrtani devedesetih godina, spadaju u anderground žanr crnog humora i oslikavaju brutalnu realnost tog vremena. Ovaj žanr možda nije po ukusu svih građana, ali to nije i ne sme biti opravdanje za njihovo uništavanje. Nažalost, vreme u kojem su stvarana ova dela se ne razlikuje mnogo od vremena u kojem su uništena.

Ukoliko prođe nekažnjeno, ovaj napad na slobodu izražavanja služiće kao podstrek za slične napade koji ne smeju biti obeležje nijedne moderne demokratske države. 

Posebno zabrinjava informacija da su organizatori izložbe i sami autori policiji prijavili pretnje koje su dobijali prethodnih dana preko društvenih mreža, ali im bezbednost nije osigurana.

Javnost mora da sazna i motive napadača, kao i njihovih nalogodavaca ukoliko postoje, koji takođe moraju da shodno učinjenom delu budu primereno kažnjeni, jer jedino tako se može sprečiti da se ovakvi događaji ponove u skoroj budućnost sa možda pogubnijim posledicama.

Podsećamo i da sloboda umetničkog izražavanja predstavlja civilizacijsko dostignuće i zaštićena je Ustavom Republike Srbije.

NUNS, 14, oktobar 2020. godine

]]>
Wed, 14 Oct 2020 19:27:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/50422/nuns-unistavanje-izlozbe-u-zemunu-predstavlja-fasisticki-cin.html
NUNS, AOM i Lokal pres kandidovali Vukašina Obradovića za člana Uprvanog odbora RTS http://nuns.rs/info/statements/50365/nuns-aom-i-lokal-pres-kandidovali-vukasina-obradovica-za-clana-uprvanog-odbora-rts.html Nezavisno udruženje novinara Srbije, Asocijacija nezavisnih lokalnih medija “Lokal pres” i Asocijacija onlajn medija podneli su Regulatornom telu za elektronske medije (REM) kandidaturu Vukašina Obradovića za člana Upravnog odbora Radio-televizije Srbije (RTS). ]]> Vukašin Obradović je ugledni i višestruko nagrađivani novinar i urednik, dva puta biran za predsednika Nezavisnog udruženja novinara Srbije i dva puta biran za predsednika Asocijacije lokalnih nezavisnih medija „Lokal pres“. 

U svom dosadašnjem novinarskom i javnom radu je pokazao vrhunski profesionalizam i objektivnost, što je potvrđeno brojnim novinarskim nagradama koje je dobio u poslednje dve decenije.

Aktivno je u prethodnim godinama učestvovao u izradi medijskih strategija i predloga zakona iz oblasti informisanja i odlično je upućen u zakonsku regulativu i praksu. Autor je nekoliko publikacija iz oblasti medija i medijskih politika.

U svom dosadašnjem radu na medijskim politikama posebno interesovanje je pokazao za regulatorne i samoregulatorne mehanizme u medijima kao i za rad javnih meijskih servisa. Učestvovao je kao govornik i moderator na brojnim konferncijama posvećenim medijskim slobodama u zemlji i u regionu.

Na osnovu svega navedenog, NUNS, Asocijacija onlajn medija i Lokal pres su uvereni da će Vukašin Obradović savesno i odgovorno ispunjavati sve obaveze koje podrazumeva članstvo u Upravnom odboru RTS-a i da će svoj rad i aktivnosti podrediti interesima javnosti i građana.

Asocijacija onlajn medija

Asocijacija lokalnih nezavisnih medija Lokal pres

Nezavisno udruženje novinara Srbije

 

Beograd,

09. oktobar 2020.

 

]]>
Fri, 9 Oct 2020 11:42:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/50365/nuns-aom-i-lokal-pres-kandidovali-vukasina-obradovica-za-clana-uprvanog-odbora-rts.html
NUNS osuđuje napade na reditelja Zlatka Pakovića i glumce predstave o Srebrenici http://nuns.rs/info/statements/50327/nuns-osudjuje-napade-na-reditelja-zlatka-pakovica-i-glumce-predstave-o-srebrenici.html Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) najoštrije osuđuje napade, pretnje i uvrede kojima su poslednjih dana kontinuirano izloženi pozorišni reditelj, pisac i novinar Zlatko Paković i glumci u njegovoj predstavi “Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo“. ]]> NUNS ukazuje da su napadi na Pakovića i glumce započeli u medijima bliskim vlasti, a da su se potom preselili i na društvene mreže.

Smatramo da su i ovi izlivi mržnje posledica atmosfere nasilja i netrpeljivosti koju u našem društvu ponajviše kreira i podstiče vlast, ali i da su rezultat činjenice da se Srbija nikada nije suočila sa jezivim zločinima koji su tokom devedesetih počinjeni u njeno ime.

NUNS podseća da su slobode mišljenja i izražavanja, kao i umetničke slobode Ustavom garantovane, te da one predstavljaju jednu od najznačajnijih demokratskih tekovina, koje odvajaju moderna društva od onih totalitarnih.

Nakon premijere predstave o Srebrenici, Pakovića su prorežimski tabloidi optužili da je režirao “antisrpski pamflet”, a prozivani su i targetirani i glumci koji su učestvovali u komadu. Svi zajedno su optuženi da su “lobisti u službi hrvatskih, albanskih i bošnjačkih interesa” i traženo da autori predstave krivično odgovoraju.

Usledile su brojne brutalne uvrede i pretnje korisnika društvenih mreža, pa su Paković i glumci Boris Milivojević, Vahid Džanković, Andreja Karčagin, Ivan Jevtović i Katarina Jovanović - nazivani “prodanim dušama”, “izrodima”, “izdajnicima” (...), uz poruke da ih treba "uštrojiti”, “strogo kazniti” i “proterati”.

U ovoj hajci, pored režimskih tabloida, značajno mesto zauzima portal Prismotra, još jedan u nizu fantomskih portala koji prozivaju, targetiraju i proglašavaju za neprijatelje društva mnoge novinare, nevladine aktiviste, opozicione političare i druge javne ličnosti.

Zbog sumnje u izvršenje krivičnih dela, o napadima ćemo obavestiti nadležne organe od kojih zahtevamo da ispitaju sve okolnosti slučaja. 

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Beograd, 7. oktobar 2020.

]]>
Wed, 7 Oct 2020 10:21:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/50327/nuns-osudjuje-napade-na-reditelja-zlatka-pakovica-i-glumce-predstave-o-srebrenici.html
NUNS: Procesuirati napadača na ekipu N1 http://nuns.rs/info/statements/50145/nuns-procesuirati-napadaca-na-ekipu-n1.html Nezavisno udruženje novinara Srbije osuđuje napad na ekipu TV N1, ali pozdravlja izvinjenje koje su predstavnici firme „Aseko“ i „G4S Secure Solutions“ uputili i očekuje da će napadač odgovarati za nasilničko ponašanje. ]]> Dana 23. septembra dok je ekipa TV N1 na terenu snimala zgradu firme Aseko za potrebe priloga, prišao im je radnik firme angažovane na obezbeđenju tog objekta, udario kameru i uputio pretnju: "Samo dođete tu ko neki indijanci, mislite da ako su vas iz Amerike poslali da možete da radite šta hoćete. Dosadan si. Dođi u moju kuću upucaću te ko zeca još kad te vidim odakle si doš'o."

Vrlo brzo nakon što je javnost saznala za incident, kompanije „Aseko“ i „G4S Secure Solutions“ uputile su izvinjenje ekipi TV N1.

Podsećamo da su ovakva onemogućavanja obavljanja novinarskog posla u Srbiji nažalost postala svakodnevnica, što pokazuje i broj napada i pritisaka zabeleženih u bazi našeg udruženja koji od početka ove godine iznosi 148.

NUNS će ovaj slučaj pratiti i dalje i zabeležiti u domaćoj i regionalnoj bazi podataka napada na novinare (bazenuns.rs i safejournalists.net).

NUNS, 24. septembra 2020.

]]>
Thu, 24 Sep 2020 14:59:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/50145/nuns-procesuirati-napadaca-na-ekipu-n1.html
NUNS podržava donošenja novog pravilnika REM-a o rijaliti programima http://nuns.rs/info/statements/50104/nuns-podrzava-donosenja-novog-pravilnika-rem-a-o-rijaliti-programima.html Nezavisno udruženje novinara Srbije pozdravlja odluku Saveta Regularnog tela za elektronske medije (REM) o izradi pravilnika kojim bi se konačno ograničilo emitovanje televizijskih rijaliti programa, kao i odluku o podnošenju krivične prijave protiv jednog od učesnika rijaliti programa “Zadruga”. ]]> Smatramo da je REM zakasnio nekoliko godina sa donošenjem ovakvog pravilnika, jer Zakon o elektronskim medijima jasno i nedvosmisleno zabranjuje programe koji podržavaju nasilje, kriminalno ili drugo nedozvoljeno ponašanje (član 47), kao i ponižavajuće postupanje i scene nasilja i mučenja (član 50), a svega toga je bilo proteklih godina svakodnevno u rijaliti programima na dve televizije sa nacionalnom frekvencijom.

NUNS će pratiti postupanje REM-a i nadležnih organa, a posebno postupak protiv Televizije Pink, koja je omogućila Kristijanu Goluboviću, višestruko osuđivanog zbog teških krivičnih dela, da kao učesnik rijalitija “Zadruga” u živom programu iznosi ozbiljne pretnje smrću.

NUNS, 20. septembar 2020. godine.

]]>
Tue, 22 Sep 2020 14:20:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/50104/nuns-podrzava-donosenja-novog-pravilnika-rem-a-o-rijaliti-programima.html
NUNS: Novi napadi na novinare portala Info Vranske http://nuns.rs/info/statements/50103/nuns-novi-napadi-na-novinare-portala-info-vranske.html Nezavisno udruženje novinara Srbije obaveštava javnost i nadležne organe da su novinari portala Info Vranjske ponovo izloženi uvredama i pretnjama i da strahujemo da su im bezbednost i sloboda rada i izražavanja ozbiljno ugroženi. ]]> U saopštenju Fudbalskog kluba Mineralac iz Vranjske Banje portal Info Vranjske nazvan je “antisrpskim” i “antidržavnim”, a novinar Slavomir Kostić “dežurnim idiotom” i “pacovom”, a potom je na igralištu ovog kluba u Banji okačen transparent sa natpisom “Kostiću smeće, Mineralac ti nikada reket plaćati neće”.

Podsećamo, u julu je urednik portala Saša Stojković u saopštenju lokalnog odbora vladajuće Srpske napredne stranke nazvan “ljudskom gnjidom”, “lenjivcem”, “svinjom” i “albanskim plaćenikom”, a negativnom kontekstu je pominjana i njegova porodica.

Redakcija portala Info Vranske smatra da i iza poslednjeg napada stoje visoki funkcioneri SNS-a, jer je nesumnjiva njihova veza sa FK Mineralac, i zahteva da se o ovom pritisku i napadu izjasne lokalno tužilaštvo, policija i ombudsman.

Od nadležnih organa očekujemo da istraže sve okolnosti nemilog događaja, a NUNS će o slučaju i podnetoj prijavi informisati i Stalnu radnu grupu za bezbednost novinara, kao i međunarodne asocijacije novinara i medija.

Podsećamo da su profesionalni i nezavisni novinari sve češće izloženi pritiscima, pretnjama i fizičkim napadima, o čemu najbolje govori podatak da smo od početka godine u našoj bazi napada na novinare zabeležili 147 incidentnih događaja prema novinarima, a od toga 27 napada, 39 verbalnih pretnji, devet pretnji i napada na imovinu, i 72 pritiska.

NUNS, 22. septembar 2020. godine

]]>
Tue, 22 Sep 2020 12:24:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/50103/nuns-novi-napadi-na-novinare-portala-info-vranske.html
NUNS: Oštra osuda napada na novinara u Tutinu http://nuns.rs/info/statements/50048/nuns-ostra-osuda-napada-na-novinara-u-tutinu.html Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštirije osuđuje napad na novinara, glavnog i odgovornog urednika Sandzačke tv mreže iz Tutina, Amira Numanovića. Kolegu Numanovića napao je muškarac, njegov sugrađanin sinoć oko 19:30 časova u blizini njegove kuće. ]]> Napadač koji je poznat novinaru izvršio je napad je jer je bio nezadovoljan prilogom koji je emitovan u junu ove godine na pomenutoj televiziji, a u vezi je sa prikupljanjem novca od građana za asfaltiranje puta u delu Dobri dug u Tutinu. Kako je NUNS – u potvrdio Numanović. napadač je mu je na ulici u blizini porodične kuće iz auta uputio brojne psovke i pretnje pa između ostalog i zapretio da će ga ,,prebiti'' i ,,polomiti noge'', nakon čega je izašao iz auta sa namerom da ga fizički napadne. Sukob je izbegnut samo zato što je Numanović bio dovoljno pribran i sklonio se u svoju kuću kako njegova porodica ne bi prisustvovala fizičkom obračunu.

Slučaj je prijavljen policiji i u jutarnjim časovima Numanović je dao izjavu.

NUNS pozdravlja brzu reakciju policije i podseća da je ovo 142  po redu incident (pritisci i napadi) koji je učinjen na štetu novinara u ovoj godini koja beleži rekordne brojke kada je bezbednost novinara u pitanju zbog čega smo jako zabrinuti.

NUNS,

17.09.2020.

]]>
Thu, 17 Sep 2020 13:50:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/50048/nuns-ostra-osuda-napada-na-novinara-u-tutinu.html
NUNS: Osuda odluke Višeg tužilaštva u Sremskoj Mitrovici http://nuns.rs/info/statements/50045/nuns-osuda-odluke-viseg-tuzilastva-u-sremskoj-mitrovici.html Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) je veoma zabrinuto zbog odluke Višeg tužilaštva u Sremskoj Mitrovici da odbije prigovor novinarke Verice Marinčić na rešenje Osnovnog tužilaštva u Staroj Pazovi kojom je odbačena krivična prijava zbog ugrožavanja sigurnosti novinarke. ]]> Od jula prošle godine osumnjičeni je kontinuirano pretio, proganjanjao i zastrašivao novinarku portala „Inđija kafe“ Vericu Marinčić. Naša koleginica je zbog objavljene fotografije nepropisnog parkiranja na društvenoj mreži Fejsbuk, najpre napadnuta a zatim praćena i zastrašivana na poslu i ispred svoje kuće. Lice koje se sumnjičilo je istaknuti član Moto-kluba „Noćni vukovi" a prema informacijama koje imamo i česta zvanica na proslavama opštinske vlast u Inđiji. Uz to, portal „Inđija kafe“ bio je izložen dugotrajnim hakerskim napadima i zbog toga izvesno vreme nije radio, a Verica Marinčić je dodatno bila je vređana i ponižavana na društevnim mrežama, u čemu se posebno istakao narodni poslanik Marijan Rističević.

 Sa žaljenjem i brigom ponavljamo zaključak iz prošlonedeljnog saopštenja povodom nerazumne odluke Prvog osnovnog tužilaštva u Beogradu u vezi sa slučajem ugrožavanja bezbednosti novinarke KRIK-a Bojane Pavlović, da se ovakvim odlukama, šalje poruka o nekažnjivosti, te da je u Srbiji moguće proganjati novinare, fizički i verbalno ih napadati - bez ikakvih kaznenih posledica. 

NUNS,

17.09.2020.

]]>
Thu, 17 Sep 2020 12:57:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/50045/nuns-osuda-odluke-viseg-tuzilastva-u-sremskoj-mitrovici.html
NUNS: Nerazumna odluka Prvog opštinskog tužilaštva u Beogradu http://nuns.rs/info/statements/49952/nuns-nerazumna-odluka-prvog-opstinskog-tuzilastva-u-beogradu.html Nezavisno udruženje novinara Srbije je veoma zabrinuto zbog odluke Prvog osnovnog tužilaštva u Beogradu da odbaci krivičnu prijavu protiv nepoznatih muškaraca koji su na brutalan način ugrozili fizičku bezbednost novinarke KRIK-a Bojane Pavlović u trenutku dok je ona radila svoj posao. ]]> NUNS se nada da ova, u najmanju ruku, nerazumna odluka Tužilaštva nije znak da će i ovaj slučaj ataka ne medijske poslenike ostati bez sudskog epiloga, odnosno da će ući u arhivu brojnih primera verbalnih i fizičkih napada na novinare u Srbiji čiji su počinioci ostali bez bilo kakvih sankcija.

U svakom slučaju, rešenjem o odbačaju krivične prijave još jednom se javnosti šalje poruka da je u Srbiji moguće bez posledica fizički i verbalno nasrtati na novinare i druge medijske poslenike.

Podsećamo da su redakcija KRIK-a i novinarka Bojana Pavlović podneli krivičnu prijavu protiv sedmorcie neidentifikovanih muškaraca iz okruženja sina predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji su novinarku presreli, okružili je, fizički nasrnuli na nju oduzimajući joj mobilni telefon, i pritom nad njom sprovodili mentalni teror.

To se desilo početkom juna ove godina nakon što je novinarka fotografisala predsednikovog sina kako sedi u jednom kafiću na beogradskom Cvetnom trgu u društvu sa kontroverznim Aleksandrom Vidojevićem, koga je policija označila kao člana tzv. Kavačkog klana.

Novinarku Pavlović legitimisale su osobe koje su se predstavili kao službena lica, saopštili joj da će biti privedena. Nedugo nakon toga, novinarki je prišlo još nekoliko lica, a jedan iz grupe joj je istrgao iz ruku mobilni telefon. Novinarki je telefon vraćen i ona je puštena tek pošto je grupi prišao pomenuti Vidojević i naredio da se to učini.

Na žalost, sve ovo nije bilo dovoljno tužiocu Vojkanu Iliću da podigne optužnicu protiv nasilnika, nejasno i nepotpuno utvrdivši da novinarka nije bila ugrožena nego da je imala "subjektivni osećaj ugroženosti". Tužilac pri tome nije saslušao niti jednog od onih koje je novinarka imenovala u krivičnoj prijavi.


Takođe, očekujemo da će Više tužilaštvo ukoliko žalba podneta, učiniti sve što je moguće kako bi se stvorili uslovi da nasilnici odgovaraju za ugrožavanje sigurnosti novinarke Bojane Pavlović.

 

NUNS,

09.09.2020.

]]>
Wed, 9 Sep 2020 16:55:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/49952/nuns-nerazumna-odluka-prvog-opstinskog-tuzilastva-u-beogradu.html
SafeJournalists: Kamenovano vozilo RTCG tokom protesta http://nuns.rs/info/statements/49874/safejournalists-kamenovano-vozilo-rtcg-tokom-protesta.html Tokom proslave rezultata parlamentarih izbora u Podgorici, vozilo Javnog servisa Radio televizije Crne Gore oštećeno je nakon kamenovanja. Srećom, niko nije povređen. ]]> U nedelju, 31. avgusta, veliki broj građana okupio se u Podgorici kako bi iskazao podršku opozicionim partijama nakon objavljivanja rezultata parlamentarih izbora. Vozilo koje je jasno obeleženo znakom RTCG, kamenovano je prilikom povratka sa snimanja. Vozač je bio sam u vozilu, javila je RTCG.

Predsednica Sindikata medija Crne Gore, člana mreže SafeJournalists, Marijana Camović Veličković, zatražila je efikasnu istragu slučaja.

„Kamenovanje vozila RTCG šalje lošu poruku svim medijskim profesionalcima. Iako su navikli na napade tokom većih javnih okupljanja, SMCG podseća najpre medijske radnike, ali i građane i policiju, da biti meta napada nije u opisu posla novinara i novinarki. Ovaj incident mora biti do kraja istražen i država mora da pokaže da nema toleranciju za ovakve napade“, rekla je Marijana Camović Veličković i dodala da je sreća da niko nije povređen.

Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na zapadnom Balkanu, podržava SMCG u osudi napada na imovinu RTCG i zahtevima prema nadležnim organima. Naglašavamo da svako može da se ne slaže sa uređivačkom politikom nekog medija, ali mu to ne daje za pravo da pokušava da je promeni silom. Brzom i efikasnom reakcijom, nadležni organi će demonstirati svoju posvećenost slobodi medija i zaštiti novinara.

Mreža SafeJournalists će obavestiti sve relevantne nacionalne i međunarodne aktere o ovom slučaju.

Svaki napad na novinara je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 02.09.2020.

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

]]>
Thu, 3 Sep 2020 14:17:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/49874/safejournalists-kamenovano-vozilo-rtcg-tokom-protesta.html
NUNS: Diskriminatorski odnos direktora novopazarske bolnice prema novinarima http://nuns.rs/info/statements/49736/nuns-diskriminatorski-odnos-direktora-novopazarske-bolnice-prema-novinarima.html Nezavisno udruženje novinara Srbije oštro osuđuje diskriminatorski odnos v. d. direktora Opšte bolnice u Novom Pazaru Meha Mahmutovića prema nezavisnim novinarima i medijima, kojima onemogućava pristup informacijama od javnog značaja i ne poziva ih na konferencije za medije. ]]> Mahmutović je juče održao konferenciju za medije na koju je pozvao samo dva, njemu podobna medija.

On je po izboru za vršioca dužnosti pre dve godine ukinuo funkciju portparola Bolnice i od tada se samo on u ime ove zdravstvene ustanove obraća javnosti, a to čini isključivo posredstvom odabranih medija, dok ostale redakcije i dopisništva ostaju uskraćeni za pravovremene informacije.

Ova protivzakonita praksa v.d. direktora posebno je postala problematična nakon izbijanja epidemije korona virusa, jer su brojni novinari do važnih informacija o zdravstvenoj situaciji u Novom Pazaru dolazili veoma teško, naknadno i preko nezvaničnih izvora.

Ovakvo ophođenje Mahmutovića prema medijima i novinarima bilo bi krajnje problematično čak i da se radi o njegovoj privatnoj klinici, a ne o državnoj zdravstvenoj ustanovi.

Podsećamo da član 4 Zakona o javnom informisanju i medijima kaže da je "zabranjena neposredna i posredna diskriminacija urednika medija, novinara i drugih lica u oblasti javnog informisanja", te da se "ne sme ugrožavati slobodan protok informacija putem medija".

Zbog evidentnog kršenja Zakona, NUNS se javno pridružuje zahtevu novopazarskih lekara, koji traže smenu Mahmutovića, smatrajući ga najodgovornijim za lošu organizaciju rada službi Opšte bolnice, što se po njima posebno negativno odrazilo tokom drugog talasa epidemije, kada je Novi Pazar postao žarište infekcije.

NUNS poziva resornog ministra Zlatibora Lončara da javno podseti sve rukovodioce zdravstvenih ustanova u zemlji da im zakon i etika nalažu da svim novinarima, bez izuzetaka, a samim tim i svim građanima, pruže istinite, verodostojne i pravovremene informacije.

NUNS, 20. avgust 2020. godine

]]>
Thu, 20 Aug 2020 15:24:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/49736/nuns-diskriminatorski-odnos-direktora-novopazarske-bolnice-prema-novinarima.html
SafeJournalists: Pet incidenata protiv novinara u Srbiji http://nuns.rs/info/statements/49731/safejournalists-pet-incidenata-protiv-novinara-u-srbiji.html U periodu od nedelju dana u Srbiji je registrovano pet incidenata u kojima je targetirano šest novinara, uključujući fizički napad, pretnje smrću oružjem, upad u imovinu i pretnje smrću članovima porodice, bušenje automobilskih guma i pretnje smrću putem društvenih medija. ]]> U periodu od nedelju dana u Srbiji je registrovano pet incidenata u kojima je targetirano šest novinara, uključujući fizički napad, pretnje smrću oružjem, upad u imovinu i pretnje smrću članovima porodice, bušenje automobilskih guma i pretnje smrću putem društvenih medija.

12. avgusta  Salahudina Fetića, direktora i glavnog urednika televizije Sandžak, napao je lokalni biznismen Kemal Mehmedović, dok je bio u restoranu u Novom Pazaru. Verbalna svađa prerasla je u fizički konflikt, a Fetić je udaren u obraz. Dalju eskalaciju sprečile su pristune osobe. Fetić je dao izjavu u policiji. Šest dana kasnije, 18. avgusta, prilikom ulaska u automobil Fetiću i njegovom kolegi Asmiru Bihorcu su prišla dva muškarca. Jedan od njih ga je pitao "Šta ti to pišeš o meni po medijima?". Fetić je odgovorio da ga ne poznaje i da nikada nije pisao o njemu. Bihorac je izašao iz automobila pokušavajući da smiri situaciju, ali ga muškarac pritisnuo svojim telom, pokazavši pištolj koji se nalazio u torbi i rekao mu da uđe u auto. Novinari su to učinili i uputuli se pravo u policiju da prijave slučaj. Fetić je rekao da je policija identifikovala osumnjičene i sada prikuplja podatke.

13. avgusta oko 14 sati dva muškarca upala su u porodičnu kuću Jetona Ismaila, urednika Folonline-a u Velikom Trnovcu. Ismail nije bio prisutan, ali su muškarci uznemiravali njegovu ženu i kćerku i pretili da će ih ubiti. Policija je pozvana i brzo je reagovala uzimajući izjave novinara i njegove porodice. Ismail je zatražio policijsku zaštitu zbog ozbiljnosti pretnji i činjenice da je identitet muškaraca poznat i oni žive u istom selu. Ismail je rekao da je razlog za prijetnje članak koji je objavio pre incidenta. Vlasti su najavile da će protiv osumnjičenih biti podignuta krivična prijava.

14. avgusta uredniku TV N1 Branislavu Šovljanskom  pet puta je probušena guma na automobilu u blizini doma.  Incident je prijavljen policiji.

16. avgusta, nakon što je na Tvitteru objavio vest o incidentu koji se desio Šovljanskom, glavnom i odgovornom uredniku N1 Jugoslavu Ćosiću upućene su pretnje preko ove društvene mreže. Kada je novinarka N1 Žaklina Tatalović osobi koja je uputila pretnje odgovorila  usledile su nove uvrede i pretnje, uključujući pretnje silovanjem. To se nastavilo i nakon što ga je Tatalović upozorila da ono što je napisao predstavlja pretnju i da će policija biti obaveštena.

- Položaj nezavisnih medija i novinara u Srbiji od pandemije i uličnih protesta se pogoršava, a reakcija vlasti nije obećavajuća - skoro da nema napretka kada su u pitanju istrage i kažnjavanja počinilaca - rekao je Željko Bodrožić, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS). Dodao je da takav stav države šalje zabrinjavajuću poruku novinarima koji rade u javnom interesu - Ako ne reaguje, država neguje nekažnjivost za napade na novinare. U zemlji sa takvom nekažnjivošću novinarima se uskraćuje osnovno pravo na bezbednost i rad bez straha, dok se građanima uskraćuje pravo da budu informisani.

Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu NUNS-u  u osudi incidenata i upozorava javnost na efekte atmosfere koja omogućava nekažnjivost. Naročito smo zabrinuti zbog toga što su članovi porodice Ismail bili na meti i što osoba koja je pretila novinarima N1 nije  bila obeshrabrrena činjenicom da će biti pozvana policija. Pozivamo srpske vlasti, pre svega Republičkog javnog tužioca i Ministarstvo unutrašnjih poslova da reaguju  i istraže najnovije, kao i sve prethodne, napade i pretnje novinarima. Nijedan novinar ne treba da strahuje za svoju ili sigurnost svoje porodice zbog posla koji obavlja.

Mreža SafeJournalists će obavestiti sve relevantne nacionalne i međunarodne aktere o ovim slučajevima.

Svaki napad na novinara je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 18.08.2020.

 

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

]]>
Wed, 19 Aug 2020 16:34:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/49731/safejournalists-pet-incidenata-protiv-novinara-u-srbiji.html
NUNS: Serija novih napada i pritisaka na novinare http://nuns.rs/info/statements/49701/nuns-serija-novih-napada-i-pritisaka-na-novinare.html Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije osuđuje najnoviji serijal napada i pritisaka na novinare tokom proteklih dana, uz konstataciju da je profesionalno i nezavisno novinarstvo u Srbiji dugo već visokorizična profesija, sa tendencijom pogoršanja. ]]> Konstatujemo da su napadi i pritisci na novinare postali naša svakodnevica i da se nastavlja trend njihovog rasta.
Podsećamo da je u kratkom vremenskom periodu zabeležen niz incidenata širom Srbije: uredniku portala Folonline i saradniku portala "Bujanovačke" Jetonu Ismaliju nasilnici su upali u kuću i pretili smrću njemu i njegovoj porodici, a uredniku Televizije N1 Branislavu Šovljanskom isečena je guma na privatnom automobilu, u Beogradu, u blizini stana u kojem živi.
Osim toga, urednik Sandžačke televizije iz Novog Pazara Salahudin Fetić fizički je napadnut, a tokom proteklog vikenda pretnje smrću, pozivi na linč i gnusne uvrede upućene su preko društvenih mreža glavnom uredniku N1 Jugoslavu Ćosiću i novinarki ove televizije Žaklini Tatolović.
- Položaj nezavisnih medija i novinara u Srbiji je veoma loš već nekoliko godina, uz negativan trend. Od početka pandemije i uvođenja vanrednog stanja u martu, situacija poprima dramatične razmere i mi beležimo značajno povećan porast broja pritisaka i napada na novinare u odnosu na prošlu godinu. Nažalost, mnogi slučajevi ostaju nerazjašnjeni, a većina nikada nikada ne dobije sudski epilog, odnosno počionici ostaju nepoznati ili se provuku bez ikakvih sankcija – ističe predsednik NUNS-a Željko Bodrožić.
NUNS zahteva od Ministarstva unutrašnjih poslova i Republičkog javnog tužilaštva da prestanu da ignorišu napade na novinare i da u najkraćem roku otkriju i procesuiraju vinovnike tih napada.
Sudske kazne moraju biti primerene ogromnoj društvenoj opasnosti koju napadi na novinare sa sobom nose, odnosno njima mora biti poslana jasna poruka da su takva dela kažnjiva i da država ima ozbiljnu nameru da se obračuna sa nasilnicima.
Ukoliko se to ne desi, s pravom ćemo smatrati da nadležni državni organi, svesno ili nesvesno, podstiču napade na profesionalno i nezavisno novinarstvo.
NUNS, 17.08.2020.
]]>
Mon, 17 Aug 2020 14:49:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/49701/nuns-serija-novih-napada-i-pritisaka-na-novinare.html
Novinarska i medijska udruženja: Najavljena otpuštanja na RTV samo početak nove krize http://nuns.rs/info/statements/49676/novinarska-i-medijska-udruzenja-najavljena-otpustanja-na-rtv-samo-pocetak-nove-krize.html Novinarska i medijska udruženja ukazuju na pogubne korake u Radio-televiziji Vojvodine (RTV), čije rukovodstvo je najavilo otpuštanje i prekid dalje saradnje sa više od 250 novinara i medijskih radnika koji su angažovani putem agencija za iznajmljivanje radne snage. ]]>

Smatramo da je reč o grubom i daljem urušavanju javnog medijskog sistema u Srbiji. Nastavak sužavanja novinarskog i produkcijskog kadra u toj medijskoj kući otvara novu sezonu talasa otpuštanja u sektoru informisanja na šta smo još početkom epidemije ukazali. Ukoliko javni medijski servis ne može da funkcioniše bez poteškoća, šta da očekuju drugi mediji u Srbiji?

Radio-televizija Vojvodine već duže vreme beleži pad kvaliteta programa bez jasne volje rukovodstva te kuće da se situacija popravi, a loše poslovne odluke su samo nastavak ovog procesa.

 Ovim potezom u toj kući na udaru će biti pre svega informisanje na manjinskim jezicima, jer u tim redakcijama već godinama se bore sa manjkom radne snage, a RTV do sada nije našao rešenje za njih.

Loše uređeno finansiranje javnih medijskih kuća u Srbiji, politički uticaj i urušavanje uređivačkog koncepta samo su produbili krizu koja je u ovoj godini rebalansom republičkog budžeta, kojim je smanjen novac tom mediju, dobila novu dimenziju: ugroženost operativnih kapaciteta RTV.

Pozivamo rukovodstvo RTV da hitno nađe rešenje za sačuvanje radnih mesta, a ukoliko u tome ne uspe, da podnese ostavku.

13.08.2020.                                       

 

Asocijacija nezavisnih lokalnih medija „Lokal pres“   
 Asocijacija onlajn medija - AOM
Nezavisno udruženje novinara Srbje - NUNS
Nezavisno društvo novinara Vojvodine - NDNV
]]>
Thu, 13 Aug 2020 12:06:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/49676/novinarska-i-medijska-udruzenja-najavljena-otpustanja-na-rtv-samo-pocetak-nove-krize.html