NUNS :: Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/rss.html sr http://nuns.rs/img/logo.png NUNS :: Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/rss.html Regionalna platforma: Crnogorsko tužilaštvo da ispita ponašanje svog tužioca http://nuns.rs/info/statements/45660/regionalna-platforma-crnogorsko-tuzilastvo-da-ispita-ponasanje-svog-tuzioca.html Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, koja zastupa više od 8.000 članova, najoštrije osuđuje napad na novinara Vladimira Otaševića na kojeg je u Podgorici nasrnulo obezbeđenje kontraverznog biznismena koji je bio u društvu višeg državnog tužioca, koji nije reagovao. ]]> Otašević je u tržnom centru Delta pokušao da fotografiše biznismena Zorana Bećirovića u društvu višeg državnog tužioca Miloša Šoškića, kada ga je napao Bećirovićev telohranitelj – udario ga, pretio mu i vređao ga. Novinar tvrdi da je tužilac celo vreme mirno posmatrao napad na njega. Bećirović je par dana pre incidenta u Delti uhapšen po nalogu Specijalnog tužilaštva, zbog sumnje da je pretio jednom od veštaka i tereti se da je počinio krivično delo – sprečavanje dokazivanja. Ispostavilo se da je telohranitelj Mladen Mijatović pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova i da nije imao dozvolu Ministarstva za taj angažman.

„Tražili smo da se ispita odgovornost napadača Mladena Mijatovića, koji je službenik MUP-a, a od Tužilaštva da utvrdi eventualnu disciplinsku i krivičnu odgovornost Višeg državnog tužioca Miloša Šoškića, koji prema svedočenju novinara Otaševića, nije ništa uradio da spreči napad iako je bio udaljen samo nekoliko metara. SMCG ponavlja da su napadi na novinare nedopustivi i moraju biti strogo kažnjeni imajući u vidu istoriju ovakvih napada u Crnoj Gori. Ova godina mogla je biti prva, poslije dugo vremena, u kojoj nije bilo težih fizičkih napada na medijske radnike ali se još jednom pokazalo da je potpuno opravdana zabrinutost za medijski ambijent i uslove rada novinara i medija u Crnoj Gori“, kazala je predsednica Sindikata medija Crne Gore Marijana Camović.

Regionalna platforma podržava SMCG u naporima da zaštite novinare i slobodu medija i poziva nadležne u Crnoj Gori, pre svih policiju i tužilaštvo, da savesno rade svoj posao i ne uzrokuju napade na novinare, kao što je to ovde slučaj, jer je takvo ponašanje nedopustivo i trebalo bi da je ispod časti i policajcima i tužiocima.

Svaki napad na novinara predstavlja napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

 Sarajevo – Podgorica – Zagreb – Priština – Skoplje – Beograd, 06.12.2019.

 Udruženje/udruga BiH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

]]>
Fri, 6 Dec 2019 15:36:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/45660/regionalna-platforma-crnogorsko-tuzilastvo-da-ispita-ponasanje-svog-tuzioca.html
NUNS osuđuje ponašanje ministra Šarčevića http://nuns.rs/info/statements/45606/nuns-osudjuje-ponasanje-ministra-sarcevica.html Nezavisno udruženje novinara Srbije osuđuje osiono ophođenje ministra prosvete Mladena Šarčevića prema novinarki Televizije N1 Jeleni Mirković, kao i njegove neprimerene odgovore i opaske upućene njoj i drugim koleginicama i kolegama prisutnim na konferenciji za medije u Vladi Srbije. ]]> Na konferenciji povodom objavljivanja rezultata PISA testiranja, ministar Šarčević nije odgovorio na pitanje novinarke N1 da li se oseća odgovornim za postignute rezultate, već joj se obratio rečima da “nije dobro pazila na času” i da bi “na PISA testiranju bila jako slaba”.

Pozivamo ministra prosvete da se izvini novinarki Jeleni Mirković i da ubuduće, u skladu sa funkcijom koju obavlja, sa uvažavanjem i pristojno odgovora na pitanja koja mu novinari postavljaju u javnom interesu.

NUNS istovremeno pohvaljuje reakciju novinarke Foneta, Vesne Vujić, koja je nakon neprimerenog istupa ministra ustala u odbranu koleginice sa N1, jer taj njen čin je pravi primer novinarskog profesionalizma i solidarnosti.

Sekretarijat NUNS

U Beogradu, 3. decembra 2019.

]]>
Tue, 3 Dec 2019 17:34:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/45606/nuns-osudjuje-ponasanje-ministra-sarcevica.html
NUNS: Puna podrška redakciji lista Danas http://nuns.rs/info/statements/45592/nuns-puna-podrska-redakciji-lista-danas.html Izvršni odbor Nezavisnog udruženja novinara Srbije izražava punu podršku redakciji dnevnog lista Danas koja se poslednjih dana, po ko zna koji put, našla na meti protagonista režima Aleksandra Vučića koji krajnje nervozno i bahato demonstriraju otvoreno neprijateljstvo prema medijima čije uređivačke politike ne podležu ukusu vlasti i odolevaju njenim svakodnevnim pritiscima. ]]> NUNS zahteva od vlasti da prestane sa pretećom kampanjom protiv slobodnih i nezavisnih novinara i medija kojom se podgreva već uzavrela polarizacija društva. Istovremeno, NUNS poziva medijske radnike, akademsku javnost, organizacije civilnog društva i građane da dignu glas u odbranu slobode izražavanja i informisanja.

Besomučna kampanja protiv nedeljnika NIN zbog naslovnice sa benignom fotografijom predsednika Srbije na sajmu oružja, u čemu su najviši zvaničnici režima prepoznali poziv na ubistvo Vučića, nastavila se suludim optužbama protiv Danasa. Povod je karikatura na kojoj je aluzijom na naslovnicu NIN-a predsednik Vučić ironično predstavljen kao navodna meta navodnog atentata.

Poslednja dva dana usledili su rafali najtežih optužbi protiv Danasa, jedinog dnevnog lista koji neumoljivo kritički piše o učestalim korupcionaškim aferama u koje su, sudeći prema izveštavanju medija, najverovatnije upleteni nosioci vlasti i njima bliski ljudi. Karikatura čuvenog Koraxa, baš kao i u vreme Miloševićeve diktature, proglašena je za govor mržnje i poziv na ubistvo predsednika Srbije. Uzalud Koraxovo podsećanje da je reč o ironičnoj karikaturi koju ne treba bukvalno shvatati. Preteća kampanja se nastavlja sa jasnim ciljem da se nepodobni mediji zastraše i ućutkaju a sloboda izražavanja i informisanja stave pod potpunu kontrolu režima.

NUNS ukazuje da međunarodne konvencije kao i domaće zakonodavstvo garantuju slobodu izražavanja, te ovim povodom ponovo podseća na preporuke Komiteta ministara Saveta Evrope iz 2016. godine da države uspostave snažne i efikasne mere zaštite slobode izražavanja i garancije da novinari bez straha mogu da rade svoj posao što je jedan od osnovnih preduslova demokratskog društva koje odlikuje pluralizam, tolerancija i širokoumnost.

Podsećamo i da se prema kriterijumima međunarodnih organizacija u Srbiji poslednjih godina zabrinjavajuće smanjuje nivo slobode govora i javnog informisanja.

NUNS je od početka godine evidentirao 108 napada i pritisaka na novinare i medije, najviše u poslednjoj deceniji.

 

Izvršni odbor NUNS-a

2. decembra 2019. godine

]]>
Mon, 2 Dec 2019 18:22:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/45592/nuns-puna-podrska-redakciji-lista-danas.html
NUNS uz NIN http://nuns.rs/info/statements/45545/nuns-uz-nin.html Izvršni odbor Nezavisnog udruženja novinara Srbije podržava redakciju nedeljnika NIN u nastojanju da zadrži nezavisnu i slobodnu uređivačku politiku, a izdavače upozorava da ne podležu propagandi i pritiscima vlasti. ]]>

Ubeđeni smo da urednici NIN-a nisu imali nameru da objavljenom fotografijom na naslovnoj strani poslednjeg broja pozivaju na likvidaciju Aleksandra Vučića, kako to žele da predstave, u svojoj nemilosrdnoj kampanji protiv uglednog nedeljnika, funkcioneri vlasti predvođeni upravo Vučićem.  

Izvršni odbor NUNS-a osuđuje neosnovane i krajnje brutalne napade štampanih i elektronskih tabloida na urednike i novinare NIN-a, poput optužbi da su im opozicioni političari platili da objave naslovnicu i tekstove o prodaji oružja iz Krušika, i pozivamo po ko zna koji put državne funkcionere da prestanu da podrivaju i napadaju integritet novinara.  

Ovom prilikom podsećamo javnost da sloboda izražavanja, kako je to definisao Komitet ministara zemalja članica Saveta Evrope o zaštiti novinarstva i bezbednosti novinara i drugih medijskih aktera u svojim preporukama iz 2016. godine, nije primenjiva samo na „informacije“ i „ideje“ koje se pozitivno primaju ili se smatraju neuvredljivim ili neutralnim, već i na one koje vređaju, šokiraju ili zabrinjavaju državu ili bilo koji deo stanovništva. Na taj način sloboda izražavanja olakšava energičnu javnu raspravu, što je još jedan preduslov demokratskog društva koje odlikuje pluralizam, tolerancija i širokoumnost.

Pozivamo i sve naše kolege koje su i do sada profesionalno i časno obavljali svoj posao, da nastave da rade u javnom interesu u skladu sa Kodeksom novinara, i da se odupru pritiscima moćnika i ne pristaju na cenzuru i samocenzuru.

Izvršni odbor NUNSa
30. novembra 2019.
]]>
Sat, 30 Nov 2019 10:06:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/45545/nuns-uz-nin.html
Regionalna Platforma: Zaustavite kampanju protiv N1 u Srbiji http://nuns.rs/info/statements/45375/regionalna-platforma-zaustavite-kampanju-protiv-n1-u-srbiji.html Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, koja zastupa više od 8.000 članova, najoštrije osuđuje alarmantno širenje pritisaka i zastrašivanja kojima je izložena televizija N1, njihov urednik Jugoslav Ćosić i novinar Miodrag Sovilj od strane državnih zvaničnika i provladinih medija. ]]> Predsednik Aleksandar Vučić, njegovi bliski saradnici i prorežimski mediji redovno napadaju N1 televiziju šireći dezinformacije o njoj čime  podstiču neprijateljsko okruženje za novinare.  Od početka 2019. godine Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) je zabeležio 27 incidenata perenih protiv N1 i njihovih novinara, uključujući dva fizička napada i tri verbalne pretnje. Ostali uključuju različite vrste pritisaka, poput javnog zastrašivanja i etiketiranja, kampanja blaćenja, ali i distribuciju letaka koji impliciraju da je N1 strani medij, a Ćosić „plaćeni kosovski lobista“. To dovelo do toga da je pravni zastupnik urednika N1 Jugoslava Ćosića najavio da će zatražiti formalnu procenu Ćosićeve bezbednosti.

Poslednji talas javnih napada označio je Miodraga Sovilja kao glavni razlog za prijem u bolnicu Aleksandra Vučića. U petak, 15. novembra, predsednik Vučić održao je konferenciju za štampu tokom koje je Sovilj pokušao da dobije odgovore u vezi sa aktuelnom aferom trgovine oružjem u koju je kako se sumnja upleten otac ministra unutrašnjih poslova. Par sati kasnije, Vučić je primljen u bolnicu Vojno medicinske akademije. Usledio je talas napada protiv Sovilja.  

"Situacija je izmakla kontroli - sada se novinar koji se usudio da postavi pitanja od javnog interesa javno krivi za pogoršanje zdravlja predsednika" - rekao je Željko Bodrožić, predsednik NUNS - a - "Nedostatak reakcija vlasti je alarmantan. Ne postoji osuda takve retorike, upravo suprotno: umesto da se potrude da smire situaciju, najviši zvaničnici su često izvor zastrašivanja i ohrabruju takvo ponašanje“.

Regionalna platforma podržava NUNS u njihovim naporima da zaštite novinare i slobodu medija i poziva najviše zvaničnike da svojim primerom i ponoašanjem zaustave dalje širenje dezinformacija o N1, njihovim novinarima i svim drugim medijima koji izveštavaju u javnom interesu. Nadležni organi treba da istraže sve oblike zastrašivanja, osiguraju da počinioci budu adekvatno kažnjeni i time obeshrabre nove napade i pritiske na novinare i medije.

 

Svaki napad na novinara predstavlja napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

 

Sarajevo – Podgorica – Zagreb – Priština – Skoplje – Beograd, 19.11.2019.

 

Udruženje/udruga BiH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

]]>
Tue, 19 Nov 2019 15:41:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/45375/regionalna-platforma-zaustavite-kampanju-protiv-n1-u-srbiji.html
NUNS: Zastrašujuća kampanja protiv N1 naočigled nemih institucija http://nuns.rs/info/statements/45321/nuns-zastrasujuca-kampanja-protiv-n1-naocigled-nemih-institucija.html Nezavisno udruženje novinara Srbije izražava duboku zabrinutost zbog svakodnevne kampanje protiv redakcije televizije N1 i ćutanja nadležnih institucija - policije, tužilaštva, Ministarstva informisanja i Vlade. ]]> Nemoć državnih institucija nameće sumnju da kampanja mržnje protiv medija koji nepristrasno informišu javnost, a u kojoj su najglasniji prorežimski štampani i tv tabloidi, uživa podršku najviše vlasti.

 Posle anomnih aktera kampanje deljenja letaka, verbalno nasilje protiv N1 i njenog programskog direktora Jugoslava Ćosića su nastavili tabloidi. Tako je urednik Informera Ćosića proglasio za "šiptarskog plaćenika" koji obavlja prljave poslove u Srbiji čime je direktno ugrožena njegova lična bezbednost. Ćosić je naveo "da je u toku zastrašujuća kampanja koja je pokušaj njegove javne egzekucije kao nezavisnog novinara".

NUNS upozorava i na manipulacije i neistine kojima se tabloidi koriste tokom kampanje, poput objavljivanja fotografije na naslovnoj strani informera od 16.11, za koju advokat Jugoslava Ćosića tvrdi da je lažna fotografija vlasnika TV A2 CNN Albanija kojom je sveden na mafijaša i narko dilera, a Ćosić predstavljen kao “šiptarski plaćenik”

NUNS takođe upozorava i osuđuje napade glavnog urednika tabloida Informer na reportera N1 Miodraga Sovilja koga je u jutarnjem programu TV Pink 16.11. označio kao “provokatora” rekavši “ideja je bila da se guranjem telefona predsedniku u lice izazove njegova, refleksna reakcija da bi se posle od toga pravio haos.” 

Miodrag Sovilj je dan ranije postavljajući legitimno novinarsko pitanje pokazao predsedniku Srbije svoj telefon na kome je bio dokument na koji se pozivao u svom pitanju.

Podsećamo da su pre deset dana,  tokom emisije Pressing u kojoj je govorio Aljbin Kurti, u dvorište televizije N1 ubačeni leci sa fotografijama premijera Albanije  Edija Rame i Jugoslava Ćosića ispod koje je pisalo "ima neka tajna veza".

Kampanja protiv direktora N1 u tabloidima intenzivirana je posle nedavnog intervjua Ćosića sa uzbunjivačem iz "Krušika" Aleksandrom Obradovićem.

NUNS će o zastrašivanju redakcije N1 i neshvatljivom ćutanju nadležnih institucija obavestiti međunarodne organizacije i institucije.

 

NUNS

Beograd 16.11.2019.

]]>
Sat, 16 Nov 2019 19:16:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/45321/nuns-zastrasujuca-kampanja-protiv-n1-naocigled-nemih-institucija.html
NUNS: Vacić mora pred sud http://nuns.rs/info/statements/45259/nuns-vacic-mora-pred-sud.html Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) poziva nadležne organe da reaguju i pokrenu krivični postupak protiv Miše Vacića, jer je još jednom javno pozvao na ubistva, progon i linč političkih neistomišljenika i novinara. ]]> Bez obzira što vladajuća Srpska napredna stranka podržava javno delovanje Vacića i njegove organizacije Srpska desnica i bez obzira što je očigledno da ekstremisti i huligani imaju podršku nekih državnih struktura, obaveza je policije i tužilaštva da preduzmu mere i spreče dalje širenje govora mržnje i pozivanja na nasilje.

Vacić je u maniru svojih mentora iz vladajuće koalicije, na tribini u Šapcu uputio pretnje gradonačelniku Šapca Nebojši Zelenoviću i njegovim saradnicima, poručivši im da će ih "podaviti u Drini", i po ko zna koji put pojedine nevladine medije nazvao "izdajničkim" i označio ih kao neprijatelje države.

NUNS izražava zabrinutost zbog sve napetije situacije u društvu, koju u najvećoj meri stvaraju vlast i njeni epigoni, oličeni u huliganima poput Miše Vacića. U takvoj atmosferi, politički neistomišljenici režima i novinari koji profesionalno i nezavisno rade svoj posao, postaju mete ekstremista i rathih huškača.

Prema NUNS-ovoj Bazi podataka o napadima i pritiscima na novinare, ovo je 104 registrovani slučaj u Srbiji od početka godine, odnosno, još jedan u nizu pritisaka na redakcije i novinare nezavisnih medija.

 

NUNS

Beograd, 12. novembar 2019. godine

]]>
Tue, 12 Nov 2019 10:25:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/45259/nuns-vacic-mora-pred-sud.html
Nedopistivo ugrožavanje sigurnosti i novinarskih prava Jelene Stojković i Ajdina Kambera http://nuns.rs/info/statements/45243/nedopistivo-ugrozavanje-sigurnosti-i-novinarskih-prava-jelene-stojkovic-i-ajdina-kambera.html Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, koja zastupa više od 8.000 članova, snažno osuđuje pretnje smrću novinarki Večernjih novosti Jeleni Stojković (Srbija) i pritiske od strane policije na novinara Deutsche Wellea Ajdina Kambera i njegovo udaljivanje iz sedišta Vlade Unsko-sanskog kantona (BiH) od strane premijera Ružnića. ]]> Jelena Stojković, autorka teksta o zbivanjima među vranjanskim osnovcima, dobila je 5. novembra uveče zastrašujuće pretnje od žene koja se predstavila kao majka devojčice o kojoj je pisala. „Zvala me je više od 20 puta –  Stojković je rekla Nezavisnom udruženju novinara Srbije – kada sam se javila pretila je da će me ubiti, da će me sačekati kada vodim dete u vrtić, da ne znam s kim imam posla, a usledile su i jezive psovke“. Slučaj je prijavljan policiji koja je zajedno sa tužilaštvom hitno reagovala i novinarki obezbedila pojačan nadzor.

Slobodni novinar i dopisnik DW Ajdin Kamber  je 6. novembra pokušao da dodje do premijera Mustafe Ružnića u zgradi Vlade USK kako bi direktno zakazao intervju o temi migrantske krize u tom delu BiH, pošto danima nije dobio odgovor na zahtev poslat e-mailom. Tom prilikom je policajac u civilu legitimisao Kambera, osporavao ispravnost njegove novinarske akreditacije i na kraju ga obavestio da premijer „nema vremena za intervju“.  Novinar je uredno pokazao svoju ličnu kartu i akreditaciju kako je traženo. Nakon desetak minuta ubeđivanja i pokušaja da na silu novinar napusti zgradu Vlade, izašao je premijer Ružnić i sam ga izveo ispred zgrade, bez ikakvog  obrazloženje u vezi sa uskraćivanjem intervjua.

Regionalna platforma upozorava da nasilje i pritisci nad novinarima iz dana u dan raste pogotovo u zemljama Zapadnog Balkana.  Samo ove godine baza safejournalists.netregistrovala je 57 incidenta u Srbiji i 33 u Bosni i Herzegovini. U velikoj meri pritisci dolaze upravo od nosilaca državnih funkcija a suviše često su praćeni i pretnjama i napadima od strane građana.

Regionalna platforma poziva sve nadležne institucije u Srbiji i Bosni i Hercegovini da reaguju i počnu da se bave pitanjem bezbednosti novinara ozbiljnije. Medjunarodne aktere pozivamo da drže vlade odgovornim i doprinesu okruženju u kojem novinari mogu da rade nesmetano.

Svaki napad na novinara je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

 

Sarajevo – Podgorica – Zagreb – Priština – Skoplje – Beograd, 08.11.2019.

Udruženje/udruga BiH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

]]>
Fri, 8 Nov 2019 12:18:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/45243/nedopistivo-ugrozavanje-sigurnosti-i-novinarskih-prava-jelene-stojkovic-i-ajdina-kambera.html
NUNS: Zašto vlast ne spreči nastavak kampanje mržnje protiv N1 http://nuns.rs/info/statements/45221/nuns-zasto-vlast-ne-spreci-nastavak-kampanje-mrznje-protiv-n1-.html Nezavisno udruženje novinara Srbije osuđuje najnoviji pokušaj zastrašivanja redakcije Televizije N1 i poziva nadležne policijske i tužilačke organe da istraže i konačno utvrde ko i po čijem nalogu učestalo propagira mržnju prema tom mediju. ]]> Neshvatljivo je to da policija ne može da identifikuje lica koja jednom mesečno rasturaju letke sa pretećim porukama protiv N1. Ukoliko bi se ta kampanja mržnje neometano nastavila to će samo pojačati sumnje da aktuelnoj vlasti odgovara zastrašivanje i diskreditacija medija koji objektivno informiše javnost o svim temama važnim za sve građane Srbije.  

Podsećamo da se najviši nosioci javnih funkcija u vlasti do sada nisu oglašavali kako bi ne samo osudili već i zaustavili učestalo zastrašivanje novinara i redakcije N1 i drugih malobrojnih nezavisnih medija. Naprotiv, najviši državni funkcioneri i prorežimski tabloidi svojim diskriminatornim i uvredljivim izjavama i spekulacijama protiv nezavisnih medija direktno inspirišu i ohrabruju neprijateljsku atmosferu prema kritičkom, nepristrasnom i objektivnom novinarstvu.

Sinoć u vreme emisije Pressing u kojoj je sagovornik N1 bio verovatni budući premijer Kosova Aljbin Kurti, nepoznata lica su ponovo ubacile letke u dvorište televizije N1. Na lecima su ovog puta bile fotografije albanskog premijera Edija Rame i programskog direktora TV N1 i autora emisije Pressing Jugoslava Ćosića, sa porukom "ima neka tajna veza". Prethodno su tokom dana režimski tablioidi emisiju najavili komentarima "Veliki skandal Aljbin Kurti dolazi na N1”, šireći dezinformaciju da će lider Kurti doći u Beograd, iako je emisija snimljena u Prištini.

Pre nepunih mesec dana u dvorište N1 maskirane osobe ubacile su letke na kojima je pisalo "Republika Srbija doviđenja. Dobrodošli u Luksemburg"Samo nekoliko dana pre toga blizu ulaza u zgradu N1 postavljena je improvizovana rampa i tabla sa natpisom "Napuštate Republiku Srbiju, dobrodošli u Luksemburg".

Takođe, pre nepuna dva meseca na ogradi gradilišta pored zgrade TV N1 osvanuo je plakat sa porukom "Republika Srbija - doviđenja, N1 - dobrodošli u Luksemburg". Nalepnice sa istim tekstom pojavile su se pre toga na više lokacija u Beogradu, uključujući i zgradu Regulatornog tela za elektronske medije u centru glavnog grada.

Iz svega navedenog proizilazi logičan zaključak da je reč o organizovanoj akciji čiji je cilj da se novinari i urednici zastraše a uređivačka politika TV N1 upodobi sa potrebama i željama režima Aleksandra Vučića.


NUNS


U Beogradu 7.11.2019.

]]>
Thu, 7 Nov 2019 11:51:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/45221/nuns-zasto-vlast-ne-spreci-nastavak-kampanje-mrznje-protiv-n1-.html
Regionalna platforma: Nekažnjivost vodi samocenzuri, ograničava prostor za slobodne medije i čini novinarstvo neprivlačnim za mlade http://nuns.rs/info/statements/45161/regionalna-platforma-nekaznjivost-vodi-samocenzuri-ogranicava-prostor-za-slobodne-medije-i-cini-novinarstvo-neprivlacnim-za-mlade.html Regionalna platforma zapadnog Balkana za zagovaranje slobode medija i bezbednosti novinara, koja predstavlja više od 8.000 članova, obeležava Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima. ]]> Generalna skupština Ujedinjenih nacija je proglasila 2. novembar "Međunarodnim danom borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima". Taj datum je izabran u znak sećanja na ubistvo dva francuska novinara u Maliju 2. novembra 2013. godine.

Ovaj dan je simbol snažne posvećenosti novinara da iznesu istinu pred oči javnosti i istovremeno podsete nacionalne institucije da su dužne da obezbede sigurno okruženje u kojem novinari mogu slobodno da rade.

Tokom protekle decenije više od hiljadu novinara ubijeno je radeći svoj posao. Devet od deset slučajeva je nerešeno, a na kraju niko nije kažnjen. Nekažnjivost dovodi do više ubistava i često je simptom pogoršanja sukoba i kršenja zakona i pravosudnih procedura. Takođe, nekažnjivost neminovno dovodi do samocenzure, ograničava prostor za slobodne medije i čini novinarsku profesiju neprivlačnom za mlade.

Regionalna platforma zapadnog Balkana upućuje apel javnosti, građanima i političkim partijama da novinare ne treba napadati zbog obavljanja njihovog posla. Institucije, a pre svih pravosuđe, treba što pre da procesuiraju napade na novinare kako bi se zaštitila demokratija u zemljama zapadnog Balkana. Tokom proteklih pet godina, Platforma je registrovala 570 napada na novinare, a vrlo mali broj njih su razrešile nadležne institucije.

Platforma snažno podržava napore novinara i medijskih organizacija da zaštite novinarstvo i slobodu govora, kao i njihovu borbu protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima.

Svaki napad na novinare smatra se napadom na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Sarajevo – Podgorica – Zagreb – Priština – Skoplje – Beograd, 02.11.2019.

Udruženje/udruga BiH novinari
Sindikat medija Crne Gore
Hrvatsko novinarsko društvo
Udruženje novinara Kosova
Udruženje novinara Makedonije
Nezavisno udruženje novinara Srbije

  

]]>
Sat, 2 Nov 2019 14:59:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/45161/regionalna-platforma-nekaznjivost-vodi-samocenzuri-ogranicava-prostor-za-slobodne-medije-i-cini-novinarstvo-neprivlacnim-za-mlade.html
Regionalna platforma zahteva hitnu istragu nadležnih institucija o pretnjama novinaru „Žurnala“ http://nuns.rs/info/statements/45080/regionalna-platforma-zahteva-hitnu-istragu-nadleznih-institucija-o-pretnjama-novinaru-zurnala.html Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, koja zastupa više od 8.000 članova, najoštrije osuđuje pretnje upućene novinarima online magazina Žurnal, nakon serije tekstova o mogućim međunarodnim kriminalnim radnjama povezanim sa pranjem novca i narko-kartelima. ]]> U video poruci, koju je snimila i poslala osoba pod imenom Mirza Gačanin sa mestom boravka u Holandiji, autoru tekstova Avdi Avdiću poručeno je kako će ga zbog njegovih tekstova „pretraživati po kanalima“.

Regionalna platforma izražava veliku zabrinutost zbog pretnji i direktnog ugrožavanja sigurnosti i života novinara Avde Avdića. U vremenu kada napadi na novinare ne samo u zemljama Zapadnog Balkana, nego i čitave Evrope i sveta, poprimaju sve intenzivnije i ozbiljnije razmere, smatramo da  ovakve pretnje treba shvatiti najozbiljnije, a policija i pravosudne institucije moraju preduzeti efikasne, zakonske mere koje će osigurati zaštitu novinara i sankcionirati osobu koja je poslala preteću video poruku.

 -BH novinari odlučno zahtevaju od nadležnih policijskih organa i tužilaštva u Bosni i Hercegovini preduzimanje svih zakonskih ovlašćenja i mera zaštite bezbednosti novinara, kao i da putem međunarodne pravne pomoći zatraže saradnju sa policijom iz Holandije kako bi se sankcionisala osoba koja je poslala preteću video poruku. Takođe, BH novinari  i Linija za pomoć novinarima će obavestiti međunarodne organizacije za zaštitu slobode medija i sigurnosti novinara o ovom slučaju i zatražiti njihovu reakciju – izjavio je Marko Divković, predsednik Udruženja BH novinari.

Pretnje novinaru Žurnala i njegovoj porodici predstavljaju istovremeno i brutalan atak na slobodu izražavanja i slobodu medija. Bilo kakve pretnje i pritisci ne smeju biti sredstvo obračuna sa medijima i iskazivanja nezadovoljstva načinom na koji novinari pišu o određenim osobama ili temama.

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara poziva sve nadležne institucije u Bosni i Hercegovini i na međunarodnom nivou da sprovedu hitnu i efikasnu istragu o ovom incidentu, te da u međuvremenu preduzmu sve odgovarajuće mere kako bi se zaštitila sigurnost novinara Avdića i njegove porodice.  

 

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

 

Sarajevo – Podgorica – Zagreb – Priština – Skoplje – Beograd

 

Udruženje/udruga BiH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

]]>
Thu, 24 Oct 2019 15:53:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/45080/regionalna-platforma-zahteva-hitnu-istragu-nadleznih-institucija-o-pretnjama-novinaru-zurnala.html
NUNS: Kaićev sramni tekst u službi propagande Vučićevog režima http://nuns.rs/info/statements/45042/nuns-kaicev-sramni-tekst-u-sluzbi-propagande-vucicevog-rezima-.html Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) izražava zaprepašćenje zbog sramnog teksta u kojem samozvani medijski analitičar Ištvan Kaić iznosi najodvratnije uvrede o urednicima i novinarima televizije N1, dnevnika Danas, nedeljnika NiN i mreže BIRN, dopisniku nemačkog Dojče vele i predsedniku NUNS-a. ]]> NUNS najoštrije osuđuje ovaj do sada nezapamćeni napad na ugledne novinare koji se  proglašavaju za alkoholičare, narkomane i propalice i ocenjuje da je sraman tekst naložen iz vrhova vlasti sa ciljem da se javno targetiraju i diskredituju nezavisni mediji i novinari koji objektivno i kritički izveštavaju o masovnim zloupotrebama, korupciji i sprezi kriminogenih struktura sa vladajućom nomenklaturom.

“Sinhronizovane akcije protiv slobodnih novinara i medija sve su češće i žešće, a Ištvan Kaić je u toj organizovanoj grupi jedan od najagilnijih klevetnika i provokatora. Svoje uvrede i difamacije zasigurno neće moći da odbrani na sudu, ma koluko bio u službi režima, i nadam se da će ga to odvratiti od zločeste prakse da ponižava i kriminalizuje ljude”, izjavio je ovim povodom predsednik NUNS-a Željko Bodrožić.

Kaić koji se “proslavio” tako što je i ranije beskrupulozno napadao antirežimske medije, novinare i druge javne ličnosti, ovog puta je, zapravo, samo ponovio uvrede i neargumentovane optužbe koje su o kritičarima vlasti izgovarali nosioci vlasti, a pre svih Aleksandar Vučić i njegovi najbliži saradnici iz Srpske napredne stranke.

Upravo činjenica da su Kaićev tekst objevljen juče ujutro na njegovom blogu odmah sinhronizovano preneli prorežimski mediji Pink, Informer i Srpski telegraf ukazuje na to da je “medijski analitičar” samo puki izvršilac najcrnje propagande i volje vlasti.

 

NUNS

U Beogradu 23.10.2019.

]]>
Wed, 23 Oct 2019 11:33:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/45042/nuns-kaicev-sramni-tekst-u-sluzbi-propagande-vucicevog-rezima-.html
NUNS osudio Sergeja Trifunovića zbog vređanja novinarke Jovićević http://nuns.rs/info/statements/44934/nuns-osudio-sergeja-trifunovica-zbog-vredjanja-novinarke-jovicevic.html Nezavisno udruženje novinara Srbije osuđuje uvrede koje je Sergej Trifunović, predsednik Pokreta slobodnih građana, preko Tvitera uputio novinarki Radio-televizije Srbije Oliveri Jovićević. ]]> Trifunović je u svojoj objavi nedvosmisleno insinuirao da je voditeljka emisije Upitnik prostitutka, što nikako ne priliči nekome ko vodi građansku političku partiju i pledira da vodi i državu.

Neprofesionalizam i neznanje novinara podložni su kritici i postoje mehanizmi da se ukaže na ostrašćenost ili propagandnu delatnost medijskih radnika, ali su nedopustive seksističke ili bilo kakve druge uvrede i nipodaštavanja u javnom prostoru, a naročito tim metodama ne bi smeli da se služe političari i javni funkcioneri.

 

NUNS

]]>
Wed, 16 Oct 2019 14:00:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/44934/nuns-osudio-sergeja-trifunovica-zbog-vredjanja-novinarke-jovicevic.html
NUNS: Najviši nosioci vlasti najodgovorniji za zastrašivanje TV N1 http://nuns.rs/info/statements/44903/nuns-najvisi-nosioci-vlasti-najodgovorniji-za-zastrasivanje-tv-n1.html Nezavisno udruženje novinara Srbije osuđuje najnoviji incident usmeren protiv TV N1 i poziva nadležne policijske i tužilačke organe, ali pre svih najviše nosioce vlasti da preduzmu korake kako bi se zaustavilo učestalo zastrašivanje novinara i redakcije te televizije. ]]>

Podsećamo da upravo najviši državni funkcioneri i članovi rukovodstva vladajuće Srpske napredne stranke na čelu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem svojim krajnje malicioznim, podcenjivačkim, diskriminatornim i uvredljivim izjavama protiv TV N1 zapravo inspirišu i ohrabruju neprijateljsko ponašanje prema tom mediju.    ,

Uprkos deklarativnim izjavama ključnih aktera najviših funkcionera o garantovanim novinarskim i medijskim slobodama u Srbiji odavno je potpuno očigledno da su novinari i redakcije čija uređivačka politika nije po volji vlasti izloženi raznim oblicima zastraživanja i ugrožavanja njihove profesionalne i fizičke sigurnosti.

Sinoć oko 21:20 dvojica muškaraca sa hirurškim maskama ubacili su oko 500 letaka u dvorište TV N1. Poruka na lecima je "Republika Srbija doviđenja. Dobrodošli u Luksemburg".  Vinovnici incidenta ubrzo su se udaljili automobilom koji je bio parkiran u blizini. Uredništvo medija je pozvalo policiju koja je došla na lice mesta a o najnovijem incidentu obavešteno je i tužilaštvo.

Podsećamo da je prošle nedelje blizu ulaza u dvorište N1 bila postavljena improvizovana rampa i tabla s natpisom "Napuštate Republiku Srbiju, dobrodošli u Luksemburg".

Takođe, pre manje od mesec dana, na ogradi gradilišta odmah pored TV N1, takođe je osvanuo plakat sa porukom "Republika Srbija - doviđenja, N1 - dobrodošli u Luksemburg".

Nalepnice sa istim tekstom pojavile su se pre toga na više lokacija u Beogradu, uključujući i zgradu Regulatornog tela za elektronske medije.

Sve navedeno ukazuje da je reč o organizovanoj akciji čiji je cilj zastrašivanje članova redakcije i pritisak na uređivačku politiku TV N1.

 

Sekretarijat NUNS-a

U Beogradu 15.10.2019.

]]>
Tue, 15 Oct 2019 10:51:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/44903/nuns-najvisi-nosioci-vlasti-najodgovorniji-za-zastrasivanje-tv-n1.html
NUNS zahteva da uzbunjivač iz Krušika bude hitno oslobođen http://nuns.rs/info/statements/44867/nuns-zahteva-da-uzbunjivac-iz-krusika-bude-hitno-oslobodjen.html Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) zahteva da se A.O. iz fabrike Krušik, koji je prema pisanju NIN-a bio izvor za informacije o umešanosti Branka Stefanovića, oca ministra policije u poslove sa izvozom oružja, odmah pusti na slobodu i da Republičko tužilaštvo javno obrazloži razloge za pritvaranje i krivično gonjenje uzbunjivača. ]]> U najnovijem izdanju nedeljnika NIN objavljeno je da je A.O. pritvoren nakon što je portal Arms voč objavio tekst o trgovini oružjem. NIN je objavio da je tajna akcija policije usledila kako bi se otkrilo ko je medijima dostavio dokument o povezanosti oca ministra Nebojše Stefanovića sa izvozom Krušikovog oružja.

NUNS ukazuje da zbog specifične težine ovaj slučaj ne sme biti tajan, te da se tužilačka istraga mora voditi u smeru utvrđivanja istinitosti dokumenta a ne protiv navodnog uzbunjivača.

U suprotnom, hapšenje lica koje je
novinarima dalo informacije o mogućoj velikoj koruptivnoj aferi moći će opravdano da se smatra za tešku zloupotrebu vlasti sa namerom zataškavanja celog slučaja.

NUNS

]]>
Sun, 13 Oct 2019 13:19:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/44867/nuns-zahteva-da-uzbunjivac-iz-krusika-bude-hitno-oslobodjen.html
Regionalna platforma: Neprihvatljiv tretman prema ekipi Radio Beograda od strane Kosovske policije http://nuns.rs/info/statements/44828/regionalna-platforma-neprihvatljiv-tretman-prema-ekipi-radio-beograda-od-strane-kosovske-policije.html Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara snažno osuđuje zadržavanje ekipe prvog programa Radio Beograda od strane Kosovske policije u južnoj Mitrovici u petak 4. oktobra. ]]> Kako smo informisani, Kosovska policija je zaustavila službeni auto novinarske ekipe i detaljno ga pretražila. Prema tvrdnjama Kosovske policije tokom identifikacije i kontrole novinara, jedan od članova ekipe imao je identifikacioni znak sa natpisom Povratak 7. septembar 2019. Sa pečatom Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije. Identifikacioni znak je zapravo pres akreditacija za dogadjaj pod nazivom Povratak  koji je organizovalo Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije 7. septembra. Kosovska policija je zbog detaljnije identifikacije poslala novinare u policijsku stanicu. Nakon što su završili verifikaciju, administrativnu i zakonsku proceduru, novinari su pušteni posle više od pet sati.

Udruženja i sindikat sa Zapadnog Balkana snažno protestuju zbog ovakovog postupanja prema novinarima i ocenjuju to kao neprihvatljivo kršenje medijskih sloboda i ugrožavanje novinara u obavljanju njuhovog posla. Podsećamo Kosovsku policiju da su ovakve akcije protivne svim evropskim standardima kada su u pitanju medijske slobode.

Regionalna platforma zahteva od nadležnih institucija na Kosovu da istraže postupak policije u ovom slučaju. Takođe, pozivamo Kosovsku policiju da se izvini našim kolegama zbog neprihvatljivog ugrožavanja njihovog posla.

Platforma će o ovom slučaju obavestiti međunarodne institucije i organizacije i tražiti da osiguraju slobodu kretanja i bezbedan rad novinara na Kosovu bez obzira iz kog medija dolaze.

Skoplje – Beograd – Podgorica –Sarajevo – Zagreb, 10.10.2019.

Udruženje/udruga BiH novinari
Sindikat medija Crne Gore
Hrvatsko novinarsko društvo
Udruženje novinara Makedonije
Nezavisno udruženje novinara Srbije

]]>
Thu, 10 Oct 2019 15:48:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/44828/regionalna-platforma-neprihvatljiv-tretman-prema-ekipi-radio-beograda-od-strane-kosovske-policije.html
Regionalna platforma: Nadležne institucije da istraže motiv za obijanje kuće novinarke http://nuns.rs/info/statements/44835/regionalna-platforma-nadlezne-institucije-da-istraze-motiv-za-obijanje-kuce-novinarke.html BEOGRAD, 05.10.2019. – Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara izražava zabrinutost i snažno osuđuje obijanje porodične kuće novinrke istraživačkog portal KRIK, Milice Vojinović i zahteva od nadležnih institucija da istraže šta je bio motiv i ko su počinioci ovog kriminalnog dela. ]]> Kolege iz KRIK – a su izvestile Nezavisno udruženje novinara Srbije da je juče obijena porodična kuća novinarke Vojinović. Po njihovim tvrdnjama stvari su izvađene iz fioka i ormara, a fascikle sa poslovnom dokumentacijom njenog oca razbacane su po prostoriji.Obijenu kući je zatekla njena rođaka koja je pozvala policiju dok se Milica i njeni roditelji trenutno nalaze van zemlje. Policija je vrlo brzo reagovala i sprovela uvidjaj na mestu dogadjaja.

“Veoma smo zabrinuti zbog ovog slučaja jer je ovo drugi put da su kuće kolega iz KRIK – a obijene. Pre dve godine stan Dragane Pećo je obijen i taj slučaj i dalje nije rešen.” Rekao je Željko Bodrožić, predsednik NUNS – a i dodao, ”Mi insistiramo da policija provede opsežnu istragu i očekujemo da će oba ova slučaja dobiti sudski epilog”.

Regionalna platforma zahteva od nadležnih institucija u Srbiji da istraže i otkriju okolnosti koje su dovele do ovog incidenta i ko je odgovoran za to.

Platforma će o ovom slučaju izvestiti sve relevantne međunarodne institucije i organizacije I tražiti njihovu intervenciju u polju medijskih sloboda i bezbednosti novinara u region Zapadnog Balkana.

Od početka 2019. godine NUNS je zabeležio 89 pritisaka, verbalnih i fizičkih napada na medijske profesionalce.

Podsećamo da je svaki napad na novinara napad na javni interes, demokratiju i ljudska prava.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 05.10.2019.

Udruženje/udruga BiH novinari
Sindikat medija Crne Gore
Hrvatsko novinarsko društvo
Udruženje novinara Kosova
Udruženje novinara Makedonije
Nezavisno udruženje novinara Srbije

Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 05/10/2019

]]>
Sat, 5 Oct 2019 16:25:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/44835/regionalna-platforma-nadlezne-institucije-da-istraze-motiv-za-obijanje-kuce-novinarke.html
Policija da otkrije ko je obio kuću novinarke KRIK-a http://nuns.rs/info/statements/44767/policija-da-otkrije-ko-je-obio-kucu-novinarke-krik-a.html Nezavisno udruženje novinara Srbije izražava zabrinutost i osudjuje najnoviji incident, obijanje kuće novinarke KRIK-a Milice Vojinović i traži od nadležnih organa da otkriju ko stoji iza ovog napada. ]]>

Redakcija KRIK-a je obavestila NUNS da je danas obijena porodična kuća novinarke Vojinović dok se ona sa roditeljima nalazi van Srbije. Obijenu kući je zatekla njena rođaka koja je pozvala policiju. Policija je izašla na lice mesta i trenutno je u toku uviđaj.  

KRIK je naveo da su stvari izvađene iz fioka i ormara, a fascikle sa poslovnom dokumentacijom njenog oca razbacane su po prostoriji. 

 

Podsećamo da je ovo drugi po redu sličan  incident koji se dogodio koleginicama iz redaklcije KRIK – a. 2017. godine novinarki Dragani Pećo je obijen i ispreturan stana, a od stvari ništa nije uzeto. U istrazi ovog slučaja starog skoro dve i po godine nema većeg napretka. Takođe, podsećamo da su novinari i redakcija KRIK-a izloženi čestim napadima i pritiscima zbog istraživačkih priča.

NUNS je o slučaju obavestio kontakt tačke u tužilaštvu i policiji i predstavnike MUP-a i RJT-a u Stalnoj radnoj grupi za bezbednost.

 

NUNS poziva nadležne organe da preduzmu sve mere da otkriju i adekvatno kazne počinioca i utvrde da li navedeni događaj ima veze sa novinarskim radom koleginice Vojinović.

 

]]>
Fri, 4 Oct 2019 18:54:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/44767/policija-da-otkrije-ko-je-obio-kucu-novinarke-krik-a.html
NUNS ponovo osudio Upravu Crvene zvezde zbog diskriminacije novinara i pisao predsedniku UEFA http://nuns.rs/info/statements/44693/nuns-ponovo-osudio-upravu-crvene-zvezde-zbog-diskriminacije-novinara-i-pisao-predsedniku-uefa.html Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osuđuje ponovljenu odluku Uprave Fudbalskog kluba Crvena zvezda da uskrati akreditacije redakciji dnevnog lista Danas, ovog puta za utakmicu 2. kolu Lige šampiona između Crvene zvezde i Olimpijakosa. ]]> Krajem avgusta upozorili smo javnost da su čelnici Zvezde uskratili akreditacije Danasu za utakmicu kvalifikacija za Ligu šampiona i upozorili Upravu da tom odlukom, nedostojnom kluba velikog imena i tradicije, krši Zakon o javnom informisanju Republike Srbije, gde je jasno naznačeno da je zabranjena bilo kakva diskriminacija novinara i medija.

Ponadali smo se da će među čelnim ljudima kluba pobediti zdrav razum i da će ispraviti grešku i izviniti se redakciji i novinarima Danasa, međutim, oni su, po svemu sudeći, rešili da nastave sa gaženjem zakona i dobrih običaja, uz isto obrazloženje da za Danas nema mesta “zbog velikog interesovanja medija”.

Kako su novinari Danasa pre nekoliko meseci upozoravani od portparola kluba da će im zbog pisanja biti uskraćena akreditacija, duboko smo uvereni da su upravo kritički tekstovi o poslovanju kluba objavljeni u ovom dnevnom listu razlog sramnog poteza Uprave.

Povodom ovog slučaja predsednik NUNS-a Željko Bodrožić uputio je pismo Aleksandru Čeferinu, predsedniku Unije evropskih fudbalskih asocijacija (UEFA), u kom zahteva hitnu reakciju ove organizacije.

"Poštovani gospodine Čeferin, želim da Vas obavestim i istovremeno uputim oštar protest, jer se radi o utakmici koja je pod patronatom Unije na čijem ste čelu, da je Uprava Fudbalskog kluba Crvena zvezda po drugi put u razmaku od mesec dana uskratila akreditacije redakciji beogradskog dnevnog lista Danas za utakmice Lige šampiona. Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) je najoštrije osudilo ovu odluku i upozorilo Upravu kluba da je prekršen Zakon o javnom informisanju RS, gde jasno piše: 'Zabranjena je neposredna i posredna diskriminacija urednika medija, novinara i drugih lica u oblasti javnog informisanja, naročito prema njihovoj političkoj opredeljenosti i uverenju ili drugom ličnom svojstvu.'

Verujem da se takva odluka funkcionera Crvene zvezde kosi i sa propisima Unije koju predvodite, jer se zaista radi o diskriminatorskom ophođenju prema novinarima i medijima, a u ovom slučaju u pitanju je jedan od najuglednijih medija u Srbiji. Zbog istraživačkih i analitičkih tekstova o poslovanju Crvene zvezde, novinari Danasa već su bili upozoravani od čelnika kluba da će im biti uskraćeno zvanično prisustvo na stadionu, pa i za evropske utakmice, a ta pretnja je konačno ostvarena 26. avgusta, pred utakmicu sa Jang Bojsom, a ponovljena pred današnju utakmicu sa Olimpijakosom. U oba slučaja u klupskom dopisu kaže se da su novinarima Danasa usraćene akreditacije "zbog velikog interesovanja medija", što je po nama u NUNS-u samo banalan i loš izgovor za neprimerenu osvetu, nedostojnu kluba velikog imena i tradicije.

Nadam se da ćete odlučno reagovati i učiniti sve što je u Vašoj ingerenciji da sprečite da ovakve odluke postanu praksa na utakmicama u organizaciji UEFA, a time predupredite da se ne dogode i u takmičenjima u organizaciji Fudbalskog saveza Srbije", kaže se u pismu predsednika NUNS-a upućenom predsedniku UEFA.

Povodom ovog slučaja NUNS je uputio dopise Međunarodnoj federaciji novinara (IFJ) i Međunarodnoj asocijaciji sportskih novinara (AIPS).

 

U Beogradu, 1. oktobra 2019. godine

]]>
Tue, 1 Oct 2019 11:41:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/44693/nuns-ponovo-osudio-upravu-crvene-zvezde-zbog-diskriminacije-novinara-i-pisao-predsedniku-uefa.html
NUNS osudio kampanju mržnje protiv urednice portala Prokuplje na dlanu http://nuns.rs/info/statements/44633/nuns-osudio-kampanju-mrznje-protiv-urednice-portala-prokuplje-na-dlanu-.html Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije osuđuje kampanju na društvenim mrežama protiv novinarke i urednice lokalnog portala Prokuplje na dlanu Biljane Roganović. NUNS poziva nadležno tužilaštvo i policiju da preduzme odgovarajuće mere protiv vinovnika govora mržnje, brojnih uvreda i pretnji našoj koleginici. ]]> Kampanja protiv novinarke na društvenim mrežama usledila je posle njenog izveštaja o “Porodičnoj šetnji” koji je održan u utorak uveče na Trgu Topličkih junaka. Roganović je u svom izveštaju navela da je na skupu nekoliko stotina građana jedan od organizatora rekao da je namera “da pošaljemo zdravu sliku grada Prokuplja, da pokažemo da smo mi zdrava sredina”. Navela je i da je lepa ideja okupila puno dece.

Međutim, kada je na samom događaju tražila izjavu Milana Milosavljevića za koga su joj rekli da je jedan od organizatora manifestacije, on je bio veoma neprijatan i uz psovke povišenim tonom rekao da je skup upropašten i da ne daje izjave.

Nakon objavljivanja izveštaja, usledile su poruke omalovažavanja, uvrede i pretnje novinarki i urednici portala Prokuplje na dlanu.

“Uvredljivi i preteći komentari na moj račun su objavljeni na Fejsbuku, kao i na sajtu Prokuplje na dlanu”, izjavila je za NUNS Biljana Roganović. Dodala je da neke uvredljive poruke upućene elektonskom poštom nije objavila na sajtu ali ih je sačuvala i dostavila NUNS-u.

Roganović smatra da su “pozadina svega i komentari koji su dan ranije objavljeni na lokalnom portalu Prokuplje online, koji je glasilo lokalnog SNS i u kojima sam bez ikakvog povoda prozivana, jer navodno nisam najavila skup”.

 

Sekretarijat NUNS-a

U Beogradu 26.09.2019.

]]>
Thu, 26 Sep 2019 10:42:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/44633/nuns-osudio-kampanju-mrznje-protiv-urednice-portala-prokuplje-na-dlanu-.html