NUNS :: Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/rss.html sr http://nuns.rs/img/logo.png NUNS :: Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/rss.html Zaustavimo nasilje nad ženama i decom u rijaliti programima http://nuns.rs/info/statements/43318/zaustavimo-nasilje-nad-zenama-i-decom-u-rijaliti-programima.html Mreža Žene protiv nasilja i Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije osuđuju izostanak adekvatne reakcije Ministarstva kulture i informisanja i Regulatornog tela za elektronske medije na nasilje nad ženama i decom u rijaliti programima koji se godinama emituju na TV Pink i TV Happy. Tim povodom tražimo da REM izrekne najoštrije mere u odnosu na rijaliti programe Parovi i Zadruga u cilju zaustavljanja nasilja nad ženama i decom u medijima. ]]> Pritužbe protiv nasilja u medijima koje je podnosio civilni sektor završavale su se opomenama i upozorenjima koje je REM upućivao navedenim medijskim kućama.[1] Pošto nasilje nije zaustavljeno, činjenica je da ove mere nemaju efekat.

Samo u proteklih mesec dana tri učesnice rijaliti programa Parovi i Zadruga preživele su: šutiranje, šamaranje, udaranje, pljuvanje, posle čega su neke od njih završile u bolnici.[2] Podsećamo da je dva dana posle emitovanja emisije DNK, 2015. godine, učesnik ovog rijalitija ubio učesnicu, svoju suprugu, a da je u istom programu maloletnoj deci pred kamerama uziman DNK uzorak radi utvrđivanja očinstva.

Podsećamo da Zakon o elektronskim medijima zabranjuje programe koji podržavaju nasilje, kriminalno ili drugo nedozvoljeno ponašanje (član 47), kao i ponižavajuće postupanje i scene nasilja i mučenja (član 50). U Pravilniku o zaštiti prava maloletnika u oblasti pružanja medijskih usluga (REM, 2015) naglašeno je da se rijaliti programski sadržaj smatra nepodesnim za osobe mlađe od 18 godina ako se u njemu prikazuje nasilje i nepristojno izražavanje preduzeto kao akt agresije, odnosno u cilju vređanja. Zabrana emitovanja programa koji podstiču ili prikazuju nasilje i zaštita maloletne dece od ovakvih sadržaja definisana je i Pravilnikom o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga (REM, 2015).

 

Mreža Žene protiv nasilja se pridružuje predlogu Nezavisnog udruženja novinara Srbije i drugih novinarskih i medijskih udruženja da nova Strategija razvoja sistema javnog informisanja pruži osnov za izmenu relevantnih zakona tako da oni propisuju mogućnost izricanja novčanih sankcija, pored već postojećih, u slučajevima kršenja odredbi iz oblasti elektronskih medija.

 

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Članica Mreže ŽPN - Autonomni ženski centar                                                                    ]]>
Thu, 13 Jun 2019 14:16:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/43318/zaustavimo-nasilje-nad-zenama-i-decom-u-rijaliti-programima.html
NUNS osudio diskriminaciju medija u Valjevu http://nuns.rs/info/statements/43119/nuns-osudio-diskriminaciju-medija-u-valjevu.html Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) najoštrije osuđuje diskriminaciju medija koju u Valjevu kontinuirano spovodi lokalna vlast kršeći time domaće i međunarodne norme o slobodi javnog informisanja. ]]> Najnoviji slučaj selektivnog tretmana medija dogodio se u četvrtak i petak prilikom posete ministara Branka Ružića i Slavice Đukić Dejanović o kojoj valjevski čelnici nisu obavestili sva glasila, čime su prekršili zakonske norme koje zabranjuju neposrednu i posrednu diskriminaciju urednika, novinara i drugih medijskih profesionalaca. Gradska uprava o poseti ministara nije obavestila izveštače televizije N1, Blica, Večernjih novosti, Kurira, Politike, Radija Slobodna Evropa, kao ni novinare lokalnog nedeljnika Napred, portala Dijalog.net, Kolubarske.rs, Valjevska posla.

Glavni i odgovorni urednik portala Dijalog.net Aleksandar Milijašević rekao je za NUNS da je diskiminacija medija u Valjevu već ustaljena.

„U Valjevu je već ustaljena praksa da predstavnici lokalne vlasti, najblaže rečeno, diskriminišu medije i organizacije civilnog društva. Pored toga što se novac iz gradskog budžeta dodeljuje ,prijateljskim, medijima i udruženjima, sve prisutnija je pojava da predstavnici gradske vlasti biraju ,prijateljske, medije kada je potrebno da upoznaju javnost o aktivnostima lokalne vlasti. To je bio slučaj i prilikom poslednje posete ministra Ružića“, kaže Milijašević.

 

 

Prema njegovim rečima, kao da se lokalne vlasti u tom negativnom smislu ugledaju na visoke državne funkcionere.

 

“Stiče se utisak da je odnos lokalnih vlasti, i to ne samo u Valjevu, prema javnom interesu i zakonskim obavezama u skladu sa modelom ponašanja najviših državnih funkcionera. Transparentnost i odgovornost su, izgleda, teške strane reči koje svoje mesto ne nalaze u javnom i političkom životu u Srbiji. Nažalost, posledice trpimo svi – država, društvo, građani i građanke, javni interes. Zato i ne treba da čude ocene domaćih i međunarodnih organizacija o Srbiji kao zarobljenoj državi“, ukazuje Milijašević u izjavi za NUNS. 

 

NUNS poziva gradsku upravu Valjeva da prestane sa diskriminacijom i da svim novinarima i medijima omogući ravnopravan pristup događajima i informacijama od javnog značaja i interesa.

 

Izvršni odbor NUNS-a

U Beogradu 1. juna 2019.

]]>
Sat, 1 Jun 2019 13:14:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/43119/nuns-osudio-diskriminaciju-medija-u-valjevu.html
NUNS: REM i tužilaštvo da zaustave opasnu kampanju TV Pančevo protiv novinara Nenada Živkovića http://nuns.rs/info/statements/43114/nuns-rem-i-tuzilastvo-da-zaustave-opasnu-kampanju-tv-pancevo-protiv-novinara-nenada-zivkovica.html Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije osuđuje skandaloznu i veoma opasnu kampanju koju Televizija Pančevo kontinuirano vodi protiv sugrađanina Nenada Živkovića, novinara portala “Pančevo Si Ti”. ]]>

NUNS smatra da su takvi napadi prorežimskih medija kao što je TV Pančevo sračunati da uguše slobodu medija i zastraše novinare koji objektivno i kritički obavljaju svoj posao protivno ukusu vlasti. 

NUNS poziva Regulatorno telo za elektronske medije (REM) da u skladu sa svojim nadležnostima propisanim zakonom sankcioniše TV Pančevo zbog medijskih priloga u kojima se gnusnim lažima i uvredama targetira novinar Živković čime se ugrožava njegova lična bezbednost. Ukoliko reakcija izostane, NUNS će smatrati da su članovi Saveta saglasni sa hajkom TV Pančevo i da će time biti saodgovorni za eventualne posledice po kolegu Živkovića.

NUNS, takođe, smatra da bi povodom opasne kampanje pančevačke televizije moralo da reaguje i pančevačko tužilaštvo jer u poslednjem prilogu TV Pančevo objavljenom 29. maja i postavljenom na Jutjub stranici, Živkovića optužuju da je “fašista i promoter govora mržnje”, te da proslavlja nasilje nad Srbima na Kosovu. Takve opasne optužbe mogu biti motiv ekstremistima za odmazdu nad pančevačkim novinarom.

NUNS će o ovom, kao i od drugim napadima na novinare, obavestiti nadležne međunarodne institucije i organizacije.

Od početka 2019. godine do danas NUNS je zabeležio 58 pritisaka, verbalnih i fizičkih napada na medijske profesionalce.

Izvršni odbor NUNS-a

U Beogradu 31. maja 2019. godine

 

]]>
Fri, 31 May 2019 13:43:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/43114/nuns-rem-i-tuzilastvo-da-zaustave-opasnu-kampanju-tv-pancevo-protiv-novinara-nenada-zivkovica.html
Medijska koalicija: Neprihvatljive izmene Nacrta Medijske strategije http://nuns.rs/info/statements/43113/medijska-koalicija-neprihvatljive-izmene-nacrta-medijske-strategije-.html Za novinarska i medijska udruženja apsolutno su neprihvatljive izmene Nacrta Medijske strategije, kao i način na koji su one uključene u radni dokument. Smatramo da je Vlada Srbije time dovela u pitanje višemesečni rad medijskih eksperata u Radnoj grupi koja je pripremila ovaj akt. ]]> Nažalost, ovim su se obistinile i naše sumnje da je formiranje Radne grupe vlastima u Srbiji poslužilo samo kao paravan i stvaranje iluzije o demokratičnosti procesa definisanja medijske regulative, a sve kako bi se prema evropskim i drugim međunarodnim zvaničnicima naši politički akteri prikazali otvorenima za dijalog sa medijskom zajednicom.

U Nacrtu Strategije razvoja sistema javnog informisanja u Republici Srbiji koji je utvrdila Vlada Srbije iz prvobitnog teksta izbačeni su ključni predlozi radne grupe koji se odnose na smanjenje uticaja na uređivačku politiku javnih medijskih servisa, kao i medija čiji su osnivači nacionalni saveti nacionalnih manjina. Takođe, izbačene su i odredbe koje su se odnosile na depolitizaciju REM-a.

Vlada nije prihvatila predlog o reformisanju načina izbora upravnih odbora javnih servisa, a odbačena je i ideja o tome da se bez davanja saglasnosti zaposlenih u redakciji ne mogu imenovati i razrešiti glavni i odgovorni urednici medija čiji su osnivači nacionalni saveti nacionalnih manjina. Između ostalog, odbačen je predlog da se isključi nadležni Odbor za kulturu i informisanje Skupštine Srbije iz procesa predlaganja članova Saveta REM-a, kao i predlog da se iz procesa usvajanja Statuta REM-a, njegovog finansijskog plana i podzakonskih akata isključi skupština i organi izvršne vlasti.

Zapravo, ovim se pokazalo da su za vlast u Srbiji najsporniji oni standardi koji omogućavaju ostvarivanje interesa javnosti na slobodno i objektivno informisanje, te da po svaku cenu nameravaju da zadrže političku kontrolu nad javnim medijskim servisima i regulatiornim telom.

Upozoravamo da je i novi predlog za zakonsko definisanje cenzure naročito opasan jer zakonsko definisanje ostavlja mogućnost pronalaženja novih metoda za cenzuru, koji neće biti obuhvaćeni zakonom. Na taj način će cenzura moći da se vrši na sve druge načine osim onih koji su zakonom propisani kao zabranjeni.

Neprofesionalni odnos prema medijskoj zajednici ogleda se i u tome što su u tekst Strategije unete i takve nove odredbe za koje obrazloženje bukvalno glasi: “pričala sa kolegama”.  Taj “argument” za Vladu Srbije validniji je od stručnih obrazloženja članova Radne grupe, koji, uz to, uprkos prvobitnom dogovoru nisu ni konsultovani oko pristiglih predloga tokom javne rasprave.

Očigledno je iz Nacrta i da je Vlada rešila da ignoriše i Savet za štampu, jer se u predloženim odredbama navodi neko samoregulatorno telo iako je Savet jedino koje postoji, a ujedno se na više mesta poziva na Kodeks novinara, dokument kojem snagu upravo daje Savet.

Ukazujemo, takođe,da se i u aktuelnom Izveštaju Evropske komisije upravo apostrofiraju ona pitanja koja su i novinarska i medijska udruženja kroz rad u Radnoj grupi istkala kao ključna, a upravo je te odredbe Vlada Srbije izbacila iz strategije.

Usvojeni Nacrt strategije nije dokument iza kojeg mogu stati članovi  Radne grupe dole potpisanih novinarskih i medijskih udruženja. To je isključivo dokument Vlade Srbije kojim je ona na sebe preuzela da neke oblasti uredi, ili možda i ne uredi.

Medijska i novinarska udruženja će o ovom procesu, u kojem je obesmišljen rad medijske zajednice u definisanju nove medijske strategije obavestiti i Evropsku komisiju i druge relevantne domaće i međunarodne organizacije.

 

 

 

Beograd – Niš – Novi Sad  – Kragujevac 31.05.2019.

 

Nezavisno udruzenje novinara Srbije

Nezavisno udruzenje novinara Vojvodine

Asocijacija onlajn medija

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija

Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija “Lokal press” 

Asocijacija medija

]]>
Fri, 31 May 2019 13:21:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/43113/medijska-koalicija-neprihvatljive-izmene-nacrta-medijske-strategije-.html
Regionalna platforma: Pozivamo policiju Kosova da istraži napad na ekipu TV Prva http://nuns.rs/info/statements/43093/regionalna-platforma-pozivamo-policiju-kosova-da-istrazi-napad-na-ekipu-tv-prva.html ZUBIN POTOK, 30.05.2019. – Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara koja zastupa više od 8.000 članova, najoštrije osuđuje napad na reportersku ekipu Televizije Prva, sa sedištem u Beogradu, koji se dogodio 28. maja u Zubinom Potoku na severu Kosova. ]]>

Prema izveštaju TV Prva, tokom hapšenja na severu Kosova, koje su obavljali pripadnici kosovske policije ROSU, iz vatrenog oružja je pucano na automobil novinarske ekipe te medijske kuće koja je došla da izveštava sa lica mesta.

Novinar Zoran Maksimović je u telefonskom razgovoru za NUNS potvrdio da je automobil koji je koristio na svom novinarskom zadatku u pucnjavi ozbiljno oštećen. U ovom incidentu je ozbiljno ugrožena bezbednost novinara Maksimovića.

Pošto je Regionalna platforma dobila informacjie o ovom slučaju, Udruženje novinara Kosova kontaktiralo je nadležne organe kako bi dobili zvanični odgovor. Kosovska policija je navela da nema informacije o navedenom incidentu.

Regionalna platform Zapadnog Balkana traži od kosovskih istražnih organa da istraže i javno saopšte kako je došlo do pucnjave i ko je odgovoran za napad na novinare. Kosovske vlasti i međunarodne organizacije EULEKS i KFOR dužne su da obezbede nesmetan rad i fizičku sigurnost novinarima koji izveštavaju sa Kosova.

Podsećamo da je svaki napad na novinara napad na javni interes, demokratiju i ljudska prava.

Platforma će obavestiti sve evropske institucije o ovom incidentu i zatražiti njihovu intervenciju u sferi zaštite medijskih sloboda i bezbednosti novinara u regionu Zapadnog Balkana.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 28.05.2019.

Udruženje/udruga BiH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

 

 


Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 30/05/2019]]>
Thu, 30 May 2019 16:21:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/43093/regionalna-platforma-pozivamo-policiju-kosova-da-istrazi-napad-na-ekipu-tv-prva.html
NUNS: Napadom na N1 tabloid Informer nastavlja kampanju u službi vlasti http://nuns.rs/info/statements/43059/nuns-napadom-na-n1-tabloid-informer-nastavlja-kampanju-u-sluzbi-vlasti.html Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije osuđuje novi napad Informera na televiziju N1 i ocenjuje da je to još jedna manifestacija beščašća i neprofesionalnosti tabloida koji služi isključivo propagandi vladajuće nomenklature. ]]> Informer u svom ustaljenom maniru objavljuje optužnice i poternice protiv medija i novinara koji nisu po ukusu vlasti i targetira ih kao izdajnike i ili saveznike opozicionih lidera. Tako u tekstu objavljenom juče na sajtu Informera televizija N1 se po ko zna koji put proglašava za Đilasovu i pritom joj se podmeće da je “optužila Srbe za napad ROSU na Kosovu”.

NUNS ocenjuje da je izveštavanje N1 o jučerašnjim dramatičnim dešavanjima na Kosovu bilo profesionalno i nepristrasno, te da je napad Informera samo nastavak kontinuirane kampanje protiv nezavisnih medija.

Doprinos toj prljavoj kampanji dala je, kao i obično, TV Pink koja je pomenutu optužnicu protiv N1 objavila na svom sajtu gotovo istovremeno kada i Informer, u skladu sa svojom uređivačkom politikom koja neskriveno služi vladajućoj garnituri. 

NUNS će preko svojih predstavnika u Savetu za štampu tražiti da se to telo izjasni o kršenju novinarske etike u tekstu Informera.

Izvršni odbor NUNS-a

U Beogradu 29.05.2019.

]]>
Wed, 29 May 2019 13:26:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/43059/nuns-napadom-na-n1-tabloid-informer-nastavlja-kampanju-u-sluzbi-vlasti.html
Regionalna platforma: Kazniti napadača na fotoreportera Zorana Jovanovića http://nuns.rs/info/statements/43052/regionalna-platforma-kazniti-napadaca-na-fotoreportera-zorana-jovanovica.html Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara koja zastupa više od 8.000 članova, najoštrije osuđuje fizički napad na foto reportera Večernjih novosti Zorana Jovanovića i pozdravlja brzu reakciju policije. ]]> U petak 24. maja dok je obavljao novinarski zadatak i fotografisao rejon gde će biti proširene parking zone u ulici Čarlija Čaplina u Beogradu, foto- reporteru Zoranu Jovanoviću prišao je nepoznat čovek i rekao da ne sme tu da fotografiše. Nakon što mu je Jovanović objasnio da je reč o ilustraciji za tekst o parkiranju, te da je ulica javni prostor na kojem je dozvoljeno slobodno fotografisanje, on je počeo da viče na našeg kolegu, zatim ga je šutnuo, udario u aparat, i na kraju ga pljunuo. Posle toga je pretio da će zapaliti vozača Svetozara Miranovića i vozilo kojim su došli.

Slučaj je odmah prijavljen policiji koja je brzo reagovala, izašla na mesto događaja i uhapsila nasilnika.

“Tenzije u drustvu iz godine u godinu rastu i to novinari i medijski radnici bolno osećaju. Ovaj put je nastradao kolega Jovanović i to dok je radio svoj posao. Odlično je što je policija brzo reagovala i nadamo se brzom sudskom epilogu. Nažalost, naša baza podataka o napadima na novinare je fizičkim atakom na fotografa Večernjih novosti zabeležila treći fizički napad od početka godine,” izjavio je predsednik Nezavisnog udruženje novinara Srbije Željko Bodrožić.

Od početka 2019. godine NUNS je zabeležio 56 pritisaka, verbalnih i fizičkih napada na medijske profesionalce.

Regionalna platforma podržava napore NUNS–a da zaštiti novinare i slobodu govora i poziva nadležne institucije da sprovedu postupak do kraja i adekvatno kazne počinioca.

Podsećamo da je svaki napad na novinara napad na javni interes, demokratiju i ljudska prava.

Platforma će obavestiti sve evropske institucije o ovom incidentu i zatražiti njihovu intervenciju u sferi zaštite medijskih sloboda i bezbednosti novinara u regionu Zapadnog Balkana.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 28.05.2019.

Udruženje/udruga BiH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije


Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 28/05/2019

]]>
Wed, 29 May 2019 10:36:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/43052/regionalna-platforma-kazniti-napadaca-na-fotoreportera-zorana-jovanovica.html
NUNS očekuje oštro kažnjavanje napadača na fotoreportera Zorana Jovanovića http://nuns.rs/info/statements/43048/nuns-ocekuje-ostro-kaznjavanje-napadaca-na-fotoreportera-zorana-jovanovica.html Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije osuđuje fizički napad na novinara Zorana Jovanovića, fotoreportera dnevnog lista Večernje novosti i poziva nadležne pravosudne organe da u što kraćem roku procesuiraju i oštro, adekvatno zakonu, kazne napadača. ]]> NUNS istovremeno pozdravlja reakciju policije koja je brzo identifikovala i privela napadača.

Napad na Zorana Jovanovića dogodio se u petak 24. maja kada ga je na ulici dok je slikao, napadač prvo napao verbalno i izvređao ga, a zatim pljunuo i šutnuo. Novinar srećom nije teže povređen i zato, kako je izjavio za NUNS, nije tražio lekarsku pomoć. Ispričao je da je bio na radnom zadatku i slikao parkiralište u ulici u beogradskoj opštini Palilula, kada mu je nepoznati muškarac prišao i bez ikakvog povoda počeo da galami.

- Dok sam radio svoj posao, prišao mi je čovek i pitao šta slikam. Objasnio sam mu da je reč o ilustraciji za tekst o parkiranju, te da je ulica javni prostor na kojem je dozvoljeno slobodno fotografisanje. On je burno reagovao, vikao, pominjao divlju gradnju i ucenu. Ubrzo zatim me je pljunuo, a dok sam fotografisao prišao mi je s leđa i šutnuo me u zadnjicu, pa u foto-aparat - objasnio je Zoran Jovanović.

Napadač je zatim pretio da će zapaliti vozača i vozilo kojim su došli.

Policijska ekipa je brzo stigla na mesto događaja, uhapsila nasilnika i sprovela ga u policijsku stanicu. Zapisnik o napadu prosleđen je nadležnom tužilaštvu.

Od početka 2019. godine NUNS je zabeležio 56 pritisaka, verbalnih i fizičkih napada na medijske profesionalce.

Izvršni odbor NUNS-a

]]>
Tue, 28 May 2019 14:30:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/43048/nuns-ocekuje-ostro-kaznjavanje-napadaca-na-fotoreportera-zorana-jovanovica.html
UNS i NUNS: Podrška zaječarskoj produkciji Za media http://nuns.rs/info/statements/42988/uns-i-nuns-podrska-zajecarskoj-produkciji-za-media.html Udruženje novinara Srbije i Nezavisno udruženje novinara Srbije izražavaju solidarnost sa redakcijom zaječarske produkcije Za media povodom tužbe protiv te medijske kuće zbog tekstova o nenamenskom trošenju javnog novca dobijenog na prošlogodišnjem konkursu Ministarstva kulture i informisanja za medijske projekte. ]]> UNS i NUNS se pridružuju zahtevu Za media da se Ministarstvo javno izjasni o izveštajima o pravdanju utrošenog novca za projekte firmi GFC i Essentis koje su na konkursu dobile najveće iznose – ukupno 8,6 miliona dinara. Za media je u svojoj analizi utvrdila nepravilnosti u narativnim i finansijskim izveštajima firmi Essentis i GFC, i tim povodom 27. februara Ministarstvu kulture i informisanja postavila pitanje: Da li su prihvaćeni narativni i finansijski izveštaji produkcija Essentis i GFC?

Ministarstvo nije odgovorilo, pa je 7. marta Za media ponovila pitanje, ovog puta javno u tekstu: “Finansijski i narativni izveštaji firmi Essentis i GFC predati Ministarstvu kulture su školski primer korupcije i pranja novca”. U tekstu je objavljena analiza nepravilnosti na osnovu finansijskih i narativnih izveštaja GFC i Essentisa.

Povodom pomenutog teksta, državni sekretar Aleksandar Gajović je reagovao saopštenjem za javnost u kome nije odgovorio na pitanja o “sudbini” finansijskih i narativnih izveštaja GFC i Essentisa koji su predati Ministarstvu, već je izneo niz uvreda na račun zaječarske medijske kuće i njenog novinara Dušana Vojvodića. U javnom odgovoru Gajoviću koji su nedavno na svojim sajtovima objavili UNS i NUNS Za media je po treći put postavila pitanje o izveštajima GFC-a i Essentisa.

Krajem aprila, direktorka GFC Danka Milošević je podnela tužbu protiv Za media i dvoje novinara zbog „povrede časti i ugleda“ u tekstovima u kojima su objavljeni rezultati analize finansijskih izveštaja koje su GFC i Essentis predali Ministarstvu. Direktorka GFC je posebno tužila i Boška Savkovića, nagrađivanog dokumentaristu i producenta čije međunarodne nagrade je firma GFC prikazala kao svoje, u projektnoj dokumentaciji za konkurse 2017. i 2018. godine Ministarstva kulture i informisanja.

UNS – NUNS

Beograd 24.05.2019.

]]>
Fri, 24 May 2019 13:12:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/42988/uns-i-nuns-podrska-zajecarskoj-produkciji-za-media.html
Regionalna platforma: Procesuirati i kazniti napadače na Mešanovića http://nuns.rs/info/statements/42906/regionalna-platforma-procesuirati-i-kazniti-napadace-na-mesanovica.html Sarajevo, 17.5.2019. - Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara koja zastupa više od 8.000 članova, najoštrije osuđuje fizički napad na kamermana Radio-televizije Tuzlanskog kantona Ademira Mešanovića i poziva policiju i nadležne pravosudne organe da u što kraćem vremenskom roku istraže ovaj napad i kazne napadače. ]]> Kamermana Ademira Mešanovića napao je pripadnik privatne firme za obezbeđenje „Cobra“ dok je saostalim novinarskim ekipama snimao deložaciju porodica čija se imanja nalaze u neposrednoj blizinipovršinskog kopa rudnika Kreka. Tom prilikom pripadnik obezbeđenja je iz ruku Mešanovića istrgnuokameru, bacio je u blato i oštetio je, a ostalim novinarskim ekipama potpuno zabranio snimanje ipristup mestu događaja.

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinarasmatra da su napad na Mešanovića, kao i zabrana snimanja novinarskim ekipama nedopustiv akat naslobodu izražavanja i bezbednost rada medijskih profesionalaca, te predstavljaju posebno brutalanpokušaj sprečavanja medija da izveštavaju o događaju od javnog interesa, kakav jeste deložacija isudbina porodica koje žive u blizini rudnika. „Fizički napad na Mešanovića samo je jedan u nizu primjera ugrožavanja temeljnih medijskih slobodau BiH.

Zabrinjavajuće je da iza ovog napada stoji uprava državne kompanije Rudnika uglja Kreka, koja je naredila zabranu snimanja i za tu priliku angažirala privatnu zaštitarku firmu“, objasnio je Marko Divković, predsednik Udruženja BH novinara, podsetivši kako je nekažnjivost napada nanovinare i neefikasno postupanje policijskih i pravosudnih organa postalo praksa u BiH i ozbiljan atakna medijske slobode.„Ova vrsta napada na novinare, dodatno učvršćuje stav Udruženja BH novinari o potrebi hitne izmjenekrivičnih zakona radi efikansijeg i hitnog postupanja pravosuđa u zaštiti prava i sigurnosti novinara“,naglasio je Marko Divković.

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinarapodržava reakciju Udruženja BH novinari u hitnom porcesuiranju napada na Mešanovića. U BiH je,inače, od početka 2019. godine registrovano 20 napada u bazi safejournalists.net.Regionalna platforma još jednom naglašava kako je svaki napad na novinare direktan atak naslobodu informisanja i pravo građana da budu informisani. U skladu sa tim, Platforma će obavestitisve evropske institucije o ovom incidentu i zatražiti njihovu intervenciju u sferi zaštite medijskih sloboda i bezbednosti novinara u regionu Zapadnog Balkana.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Prishtina – Sarajevo- Zagreb, 17.05.2019.

Udruženje/udruga BiH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

]]>
Fri, 17 May 2019 22:24:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/42906/regionalna-platforma-procesuirati-i-kazniti-napadace-na-mesanovica.html
Udruženja: Nacionalni savet Bugara da se izvini redakciji portala Far http://nuns.rs/info/statements/42865/udruzenja-nacionalni-savet-bugara-da-se-izvini-redakciji-portala-far.html Novinarska i medijska udruženja najoštrije osuđuju vređanje i omalovažavanje kojem su bili izloženi mlada novinarka portala Far i njen kolega juče u Dimitrovgradu, na sednici komisije za informisanje Nacionalnog saveta bugarske nacionalne manjine. ]]> Udruženja pozivaju rukovodstvo Nacionalnog saveta bugarske nacionalne manjine da što pre utvrdi odgovornost vinovnika uvredljivog ponašanja prema novinarima i javno se izvini redakciji portala Far.

Prema informaciji koju je objavio Far, na jučerašnjoj konstitutivnoj sednici komisije za informisanje Nacionalnog saveta bugarske nacionalne manjine, neprimerenim provokacijama i etiketiranjem Dragan Jovičić, član komisije i direktor Radio-televizije Caribrod uvredio je u nekoliko navrata novinarku portala FAR Teodoru Petrov i snimatelja Stefana Pavića.

Tokom sastanka održanog u prostorijama Nacionalnog saveta, Jovičić je provocirao i omalovažavo ekipu FAR-a u prisustvu predsednika Nacionalnog saveta Stefana Stojkova i članova tog  tela. On je 24-godišnju novinarku FAR-a Teodoru Petrov bez ikakvog povoda politički etiketirao izjavom da je ona “Jedan od pet miliona”. Takođe je seksističkim izjavama povredio dostojanstvo novinarke, a na ulaznim vratima na kraju sednice u lice snimatelja Pavića opsovao je Portal FAR.

Neshvatljivo je i to što skandalozno ponašanje Dragana Jovičića, direktora Radio-televizije Caribrod i prosvetnog radnika u dimitrovgradskoj gimnaziji, nije osudio niko od prisutnih.

Uduženja se pridružuju zahtevu redakcije FAR-a da se predsednik Nacionalnog saveta bugarske nacionalne manjine Stefan Stojkov hitno izjasni o incidentu i javno osudi opisano ponašanje člana komisije za informisanje Nacionalnog saveta.

Inače, nije prvi put da pojedini predstavnici Radio-televizije Caribrod, u vlasništvu Radoice Milosavljevića, vređaju, provociraju i omalovažavaju novinare FAR-a na javnim događajima.

Portal FAR je nezavisan medij koji od 2016. na bugarskom i srpskom jeziku profesionalno i objektivno informiše građane u Dimitrovgradu i regiji.

 

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija

Asocijacija lokalnih izdavača “Lokal press”

Asocijacija onlajn medija

 

Beograd-Novi Sad-Kragujevac-Niš 15.05.2018.

]]>
Wed, 15 May 2019 15:25:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/42865/udruzenja-nacionalni-savet-bugara-da-se-izvini-redakciji-portala-far.html
NUNS osudio antialbanske tekstove pojedinih tabloida i portala http://nuns.rs/info/statements/42741/nuns-osudio-antialbanske-tekstove-pojedinih-tabloida-i-portala.html Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije osuđuje antialbanske tekstove pojedinih tabloida i portala povodom aktualnih dešavanja u vezi opsade desničara pekare u beogradskom naselju Borča. ]]> Objavljivanjem nacionalističkih i lažnih informacija najgrublje su prekršeni domaće i međunarodne zakonske i etičke norme novinarstva. NUNS zato poziva najviše državne zvaničnike da javno dignu glas protiv šovinističkog divljanja i uzmu u zaštitu svoje građane Albance. 

U zapaljivoj nacionalističkoj medijskoj hajci “istakao” se Srpski telegraf objavljujući na naslovnoj strani tekst “Afera koja trese Srbije – Tajna albanskih pekara”, kojim se indirektno poziva na linč nekoliko vlasnika pekarskih radnji u Borči, Novom Sadu i Pančevu.  

U tekstu u kojem su objavljene fotografije i puna imena Albanaca za koje se tvrdi da veličaju „veliku Albaniju“, nezavisno Kosovo  i zločince „koji su ubijali srpsku decu“, tvrdi se da je Srbija podeljena „na dva tabora“, čime se, valjda, sugeriše podela na patriote i izdajnike i tako dodatno potpaljuje ionako nemirna politička atmosfera.   

NUNS ukazuje da se takvim krajnje neodgovornim javnim porukama podstiče mržnja i nasilništvo, te da mediji koji to rade ne brinu ni o zakonskim normama, ni o moralnim standardima, ni o javnom interesu.  

Potvrđuje to i ponašanje grupe ekstremista koji su prošle subote na skupu u Borči, na dan između pravoslavnog Velikog petka i Uskrsa nosili zastavu „S verom u boga za kralja i otadžbinu”, a odsečenu svinjsku glavu ostavili na vozilu Albanca vlasnika pekare u Borči. Pri tome su, kako su izvestili retki mediji, uzvikivali „Ubij, zakolji, da Šiptar ne postoji” i pevali o paljenju džamija.

Sekretarijat NUNS-a

U Beogradu 7.05.2019.

]]>
Tue, 7 May 2019 13:53:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/42741/nuns-osudio-antialbanske-tekstove-pojedinih-tabloida-i-portala.html
PET MINUTA GROMOGLASNE TIŠINE http://nuns.rs/info/statements/42664/pet-minuta-gromoglasne-tisine.html Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Granski sindikat kulture, umetnosti i medija “Nezavisnost” pozivaju sve novinare/ke i medije da na Svetski dan slobode medija u petak 3. maja, U PET DO DVANAEST isključe ton, zamrače ekrane i ćutke se pridruže međunarodnoj simboličnoj akciji PET MINUTA GROMOGLASNE TIŠINE kako bi nadležne i najširu javnost još jednom upozorili na katastrofalan položaj novinarske profesije, medija i medijskih radnika u Srbiji. ]]>   Pozivamo medijske radnike da se zajedno suprotstavimo daljem unižavanju profesije i učinimo sve kako bi unapredili položaj i ugled novinarstva i vratili izgubljeno poverenje građana. Uloga i cilj novinara mora biti slobodno iodgovorno informisanje i doprinos kritičkom javnom dijalogu u društvu, a ne poslušničko ispunjavanje želja vlasti i političkih i ekonomskih moćnika. Vlast u Srbiji guši kritičko izveštavanje, dok se različitim, posebno finansijskim pritiscima, narušava nezavisnost uređivačke politika medija. Vlast je najodgovornija za zloupotrebe javnog novca, zastrašivanja, klevetanja i omalovažavanja novinara/ki i medija.

Koliko su slobode medija i javnog izražavanja ugrožene pokazuje lista medijskih sloboda Reportera bez granica za 2019. godinu na kojoj se Srbija nalazi na 90.mestu od ukupno 180 zemalja, što je pad za 14 mesta u odnosu na prošlu godinu.

Na Međunarodni dan slobode medija ukazujemo na sve dublje siromaštvo novinara i drugih medijskih profesionalaca koji svoj težak i odgovoran posao obavljaju nesigurni za svoju sigurnost i za ponižavajuće plate koje su na samom dnu lestvice među svim profesijama koje podrazumevaju visok nivo znanja iintegriteta. Podsećamo i da su vlast i država dužni da novinarima i medijima u Srbiji obezbede slobodan rad, bez diskriminacije, pritisaka i cenzure, kako bi se stvorilisvi neophodni uslovi za slobodu informisanja, kao i za slobodnu i fer utakmicu na medijskom tržištu.

Povodom dana slobode medija NUNS, NDNV i “Nezavisnost” ponavljaju zahtev da se do kraja rasvetle ubistva Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića, te da se nalogodavci i počinioci zločina privedu pravdi. Zahtevamo i da se rasvetle i drugi napadi na medijske radnike, posebno da se unapredi zaštita novinara od sve češćih pretnji i pritisaka putem društvenih mreža.

NEZAVISNO UDRUŽENJE NOVINARA SRBIJE

NEZAVISNO DRUŠTVO NOVINARA VOJVODINE

GRANSKI SINDIKAT KULTURE, UMETNOSTI I MEDIJA “NEZAVISNOST”

U Beogradu, 02. maja 2019.

]]>
Thu, 2 May 2019 15:44:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/42664/pet-minuta-gromoglasne-tisine.html
Medijska koalicija: Ugroženo zdravlje Maje Pavlović, apelujemo na državne organe da hitno rešavaju problem Kanala 9 http://nuns.rs/info/statements/42600/medijska-koalicija-ugrozeno-zdravlje-maje-pavlovic-apelujemo-na-drzavne-organe-da-hitno-resavaju-problem-kanala-9-.html Koalicija medijskih i novinarskih udruženja apeluje na državne organe i institucije da se hitno uključe u rešavanje problema novosadske televizije Kanal 9, čija direktorica Maja Pavlavović već 14 dana štrajkuje glađu jer smatra da je zbog nečinjenja državnih i pravosudnih organa ugroženo funkcionisanje te televizije. ]]> Udruženja apeluju i na Maju Pavlović da prestane sa ovim drastičnim vidom štrajka zbog opasnosti da trajno naruši vlastito zdravlje.

Izražavamo ozbiljnu zabrinutost za zdravlje Maje Pavlović, jer, prema današnjim informacijama koja su predstavncii koalicije dobili od lekara koji nadgleda njeno zdravstveno stanje, ona ima nizak pritisak, slaba i je i malaksla, usporeno diše, tiho govori, mnogo puši, oči su joj upale i vidno je oslabila. 

Svi pokušaji i lekara i predstavnika koalicije da je odgvorimo od nastavka štrajka glađu bila su bezuspešna. Uverena je da njen problem država može da reši reši "za jedna dan, ako hoće".

Maja Pavlović, uz to, napominje da probleme koji muče TV Kanal 9 imaju i drugi lokalni i regionalni elektronski mediji u Srbiji i da oni moraju bito sistemski rešeni.

Zbog toga je prethodno uputila i zvaničnu inicijativu za sastanak sa predsednicom Vlade Anom Brnabić i predsednicom Ustavnog suda Vesnom Ilić Prelić.

Pozivamo predstavnike državnih organa da razgovaraju sa Majom Pavlović, upoznaju se sa njenim zahtevima i argumentima i postupe u skladu sa propisima kako bi se ova agonija okončala.

 

Koaliciju medijskih i novinarskih udruženja čine:

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija

Poslovno udruženje Lokal pres

Asocijacija onlajn medija

Asocijacija medija

]]>
Tue, 30 Apr 2019 14:38:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/42600/medijska-koalicija-ugrozeno-zdravlje-maje-pavlovic-apelujemo-na-drzavne-organe-da-hitno-resavaju-problem-kanala-9-.html
NUNS: Predsednik Srbije da se izvini novinarima i novinarkama sa severa Kosova http://nuns.rs/info/statements/42597/nuns-predsednik-srbije-da-se-izvini-novinarima-i-novinarkama-sa-severa-kosova.html Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije osuđuje izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića u kojoj je nezavisne novinare sa severa Kosova označio kao "medijsku agenturnu mrežu direktno plaćenu spolja koja ruši jedinstvo srpskog naroda na Kosovu i Metohiji". ]]> Ovom defamatorskom i ničim potkrepljenom izjavom, predsednik države se brutalno obrušio na naše koleginice i kolege iz malih redakcija sa severa Kosova i praktično ih označio kao legitimne mete za odstrel.

Ovo nije prvi put da naše koleginice i kolege sa severa Kosova trpe pritiske, u nekoliko navrata bili su na  udaru direktnih fizičkih, verbalnih i hakerskih napada.

NUNS podseća da je ovakva retorika vrlo opasna pogotovo na Kosovu gde su je situacija već godinama unazad na ivici konflikta. Podesećamo da je  vlast sličnom retorikom napadala i klevetala Olivera Ivanovića, nakon čega je usledilo svirepo ubistvo.

Zato zahtevamo da se predsednik Srbije u najkraćem mogućem roku povuče ovu izjavu i uputi izvinjenje novinarkama i novinarima sa severa Kosova koji časno i profesionalno rade svoj posao.

IO NUNS - a

Beograd, 27.04.2019.

]]>
Sat, 27 Apr 2019 14:28:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/42597/nuns-predsednik-srbije-da-se-izvini-novinarima-i-novinarkama-sa-severa-kosova.html
NUNS: 20 godina od ubistva 16 radnika RTS-a http://nuns.rs/info/statements/42535/nuns-20-godina-od-ubistva-16-radnika-rts-a.html Nezavisno udruženje novinara Srbije daje punu podršku inicijativi da se imena 16 medijskih radnika - tehničara Darka Stoimenovski (25), tehničara Nebojše Stojanovića (26), radnika obezbeđenja Dragorada Dragana Dragojevića (27), šminkerke Jelice Munitlak (27), video-miksera Ksenije Banković (27), električara Dragana Tasića (29), kamermana Aleksandra Deletića (30), tehničara Slaviše Stevanovića (32), dizajnera programa Siniše Medića (32), tehničara Ivana Stukala (33), radnika obezbeđenja Dejana Markovića (39), radnika obezbeđenja Milana Joksimovića (47), tehničara Branislava Jovanovića (50), montera Slobodana Jontića (54), preciznog mehaničara Milovana Jankovića (59) i režisera programa Tomislava Mitrovića (61), koji su ubijeni u bezumnom napadu NATO pakta na RTS pre 20 godina, konačno nađu na listi nastradalih novinara međunarodnog Komiteta za zaštitu novinara. ]]> Takođe, NUNS zahteva da se nastavi sa pre sedam godina nezakonito prekinutom istragom o mogućim naredbodavcima žrtvovanja radnika RTS-a 23. aprila 1999. godine. Podsećamo da pored tadašnjeg generalnog direktora RTS-a Dragoljuba Milanovića, ni Ministarstvo odbrane, a ni Vrhovni savet odbrane nisu ništa preduzeli da se ljudstvo i tehnika RTS-a nakon otvorene pretnje NATO pakta napadom, izmeste na rezervno i bezbedno mesto u studio RTS-a u Košutnjaku.

NUNS će i dalje insistirati da se otkriju sve činjenice koje su dovele do ubistva 16 ljudi u RTS-u, od toga ko je u NATO paktu doneo odluku da se gađa medijska kuća za koju je bilo evidentno da nije evakuisana i da u njoj rade civili, do odluka tadašnje vlasti SR Jugoslavije i Srbije da se, za razliku od zaposlenih u svim drugim državnim institucijama, samo radnici RTS-a ne izmeste na drugu lokaciju.

Izvršni odbor NUNS

24. april 2019. godine

]]>
Wed, 24 Apr 2019 13:15:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/42535/nuns-20-godina-od-ubistva-16-radnika-rts-a.html
NUNS: Neprimereno poređenje Prpe sa Kozićem i Martićem http://nuns.rs/info/statements/42532/nuns-neprimereno-poredjenje-prpe-sa-kozicem-i-marticem.html Nezavisno udruženje novinara Srbije dvadeset godina kontinuirano insistira da se otkriju i kazne nalogodavci i izvršioci ubistva novinara Slavka Ćuruvije, a već duži niz godina NUNS i UNS zajednički insistiraju na rasvetljavanju ovog slučaja i samo zajednički mogu da se bore za slobodu medija i sprečavanje napada na novinare i urednike. ]]> Za ubistvo Slavka Ćuruvije doneta je prvostepena presuda, koja pored osude trojice pripadnika Službe državne bezbednosti, ni za koga ne treba da bude zadovoljavajuća, iako je dokazano da iza ubistva stoji država. Donošenjem prvostepene, još uvek nepravnosnažne presude, ova tema prvi put je ušla u institucionalne okvire i pitanje je kakav će biti njen krajnji ishod.

Zbog nemogućnosti da se u okviru institucija rešavaju ovako teški zločini protiv novinara, često se u medijima vodila i vodi polemika raznih aktera o okolnostima ubistva, te o drugim napadima na novinare, umesto da su to radili, ili rade nadležni državni organi. Ti napadi, u prošlosti, obično su sistemski bili usmereni na diskreditaciju žrtava i oštećenih, u koje sigurno spada i Branka Prpa.

Poređenje navoda Branke Prpe u intervjuu podgoričkoj Pobjedi sa beskrupuloznošću i brutalnošću napisa Gorana Kozića i Đorđa Martića, kako su to uradili u svojim saopštenjima UNS i Komisija za istraživanje ubistava novinara, krajnje je neprimereno, pogotovo imajući u vidu da je Prpa bila partnerka Slavka Ćuruvije, članica redakcije Evropljanina, i svedok i očevidac ubistva.

Takođe, neprimereno je i što je list "Politika" ponovo dopustila Đorđu Martiću, naručiocu teksta "Ćuruvija dočekao bombe" iz aprila 1999. godine, koji je prethodio ubistvu, da neargumentovano i brutalno optužuje članove Komisije za istraživanje ubistava novinara.

Nezavisno udruženje novinara Srbije i dalje će insistirati da se rasvetle sve okolnosti i otkriju sve činjenice slučaja, uključujući i proveru svih navoda u medijima koji upućuju na okolnosti u pripremi i realizaciji ubistva, a koji treba da se legitimišu pred državnim organima.

Izvršni odbor NUNS-a

24. april 2019. godine

]]>
Wed, 24 Apr 2019 12:38:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/42532/nuns-neprimereno-poredjenje-prpe-sa-kozicem-i-marticem.html
Regionalna platforma: Stop ciljanim napadima na profesionalne novinare u Srbiji http://nuns.rs/info/statements/42454/regionalna-platforma-stop-ciljanim-napadima-na-profesionalne-novinare-u-srbiji.html Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara koja zastupa više od 8.000 članova, najoštrije osuđuje pretnje smrću koje su upućene novinarkama iz Novog Sada Sanji Kljajić, Vanji Đurić i Mileni Popović i targetiranje urednika BIRN – a Slobodana Georgieva iz Beograda, i poziva nadležne pravosudne organe Republike Srbije da u što kraćem roku procesuiraju i adekvatno kazne autore opasnog govora mržnje i pretnji našim kolegama. ]]> Novinarke Kljajić, Đurić i Popović našle su se na meti verbalnog nasilja nakon što su na fejsbuk stranici portala Istraga označene kao “novinarke koje su osramotile Srbiju”. Ovo targetiranje novinarki kao da je bio poziv na orkestriranu kampanju govora mržnje, najgorih uvreda i pretnji smrću. Portal Istraga ovu kampanju pokrenuo je povodom dokumentarnog filma “Albanke su naše sestre”, snimljenog još 2017. u saradnji sa Nezavisnim društvom novinara Vojvodine, BIRN Kosovo i nemačkim Forumom ZFD.  I pre dve godine, autorkama filma upućene su brojne pretnje smrću, a prikazivanje filma ometano je i onemogućivano u gradovima širom Srbije, a da za to nikada niko nije odgovarao.

Dan nakon što je BIRN objavio fotografije koje ukazuju na povezanost Andreja Vučića, brata srpskog predsednika i kontrovernog biznismena Zvonka Veselinovića, na društvenim mrežama je usledila kampanja targetiranja. U snimku zlonamerno montiranih izjava kolege Slobodana Georgieva, koji je od sinoć dostupan na Tviteru, on je označen kao „strani plaćenik“, „izdajnik“ i saradnik albanskih i kosovskih političara. Nakon objave videa, usledili su brojni komentari koji sadrže uvrede i pretnje.

Od početka 2019. godine NUNS je zabeležio 47 pritisaka, verbalnih i fizičkih napada na medijske profesionalce.

Prema najnovijem izveštaju, Srbija je pala na listi za 14 mesta na Indeksu slobode medija Reportera bez granica u 2019. godini i sada zauzima 90 mesto na listi od 180 zemalja. Autori izveštaja navode da je Srbija  nije sigurna za novinare i dodaju da “Raste broj napada na medije, uključujući pretnje smrću, a sve češće su i zapaljive izjave zvaničnika usmerene protiv novinara.“

Regionalna platforma podržava napore NUNS–a da zaštiti novinare i slobodu govora i poziva nadležne institucije da hitno reaguju, privedu izvršioce, te im odrede adekvatne kazne.

Dodatno, apelujemo na najviše zvaničnike u Srbiji, predsednika Aleksandra Vučića i premijerku Anu Brnabić, da osude ove jezive pretnje i javno etiketiranje i targetiranje novinara.

Svaki napad na novinara je napad na javni interes, demokratiju i ljudska prava.

Skopje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 19.04.2019.

Udruženje/udruga BiH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

 

 


Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 19/04/2019

]]>
Fri, 19 Apr 2019 12:15:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/42454/regionalna-platforma-stop-ciljanim-napadima-na-profesionalne-novinare-u-srbiji.html
Regionalna platforma: Osuđujemo napad na novinare i snimatelje TV21 i pozivamo na sankcije http://nuns.rs/info/statements/42451/regionalna-platforma-osudjujemo-napad-na-novinare-i-snimatelje-tv21-i-pozivamo-na-sankcije.html Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednost novinara koja zastupa više od 8.000 članova snažno osuđuje napad i verbalne pretnje novinaru i snimatelju TV21 u Severnoj Makedoniji, od strane bliskih rođaka gradonačelnika Aračinova Milikije Halimi iz političke stranke Socijaldemokratski savez Makedonije. ]]> Juče, nakon što je ekipa TV21 snimila lošu infrastrukturu i pritužbe stanovnika ove opštine, rodbina gradonačelnika Halimija uputila je verbalne pretnje televizijskoj ekipi da će im slomiti kamere i zatražiti brisanje njihovih snimaka. Nakon što su novinari odbili da obrišu snimke, bili su primorani da uđu u opštinsku zgradu Aračinova i ponovo su se suočili sa istim pretnjama.

Oni su odbili po drugi put da izbrišu snimljen materijal, a onda se incident nastavio u prostorijama TV21, gde su ista lica pretila novinarima i glavnom uredniku da ne objavljuju ništa. Istovremeno, policajci su stigli u TV21, nakon čega su osobe koje su pretile novinarima napustile televiziju, a novinar i snimatelj dali su izjave u policijskoj stanici.

Takvo nasilno i primitivno ponašanje, posebno od osoba bliskih političarima, neprihvatljivo je i predstavlja napad na slobodu informisanja. Štaviše, predstavlja klasičnu opstrukciju rada novinara.

Kasnije istog dana, gradonačelnik Halimi osudio je napad u pismu upućenom Udruženju novinara Makedonije, rekavši da zahteva hitnu i efikasnu istragu od strane Ministarstva unutrašnjih poslova.

Regionalna platforma podržava AJM u njenim naporima da zaštiti novinare i slobodu govora i poziva relevantne vlasti da hitno istraže slučaj, dovedu počinioce pred lice pravde i adekvatno ih sankcionišu.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

 

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb

Udruženje BH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije


Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 18/04/2019

]]>
Fri, 19 Apr 2019 12:13:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/42451/regionalna-platforma-osudjujemo-napad-na-novinare-i-snimatelje-tv21-i-pozivamo-na-sankcije.html
Regionalna platforma: Osuđujemo napad na novinare i snimatelje TV21 i pozivamo na sankcije http://nuns.rs/info/statements/42434/regionalna-platforma-osudjujemo-napad-na-novinare-i-snimatelje-tv21-i-pozivamo-na-sankcije-.html ARAČINOVO, 18.04.2019. - Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara koja zastupa više od 8.000 članova snažno osuđuje napad i verbalne pretnje novinaru i snimatelju TV21 u Severnoj Makedoniji, od strane bliskih rođaka gradonačelnika Aračinova Milikije Halimi iz političke stranke SDSM. ]]> Juče, nakon što je ekipa TV21 snimila lošu infrastrukturu i pritužbe stanovnika ove opštine, rodbina gradonačelnika Halimija poslala je verbalne pretnje televizijskoj ekipi da će im slomiti kamere i zatražiti brisanje njihovih snimaka. Nakon što su novinari odbili da obrišu snimke, bili su primorani da uđu u opštinsku zgradu Aračinova i ponovo su se suočili sa istim pretnjama.

Oni su odbili da po drugi put izbrišu snimljeni materijal, a onda se incident nastavio u prostorijama TV21, gde su ista lica pretila novinarima i glavnom uredniku da ne objavljuju ništa. Istovremeno, policajci su stigli u TV21, nakon čega su osobe koje su pretile novinarima napustile televiziju, a novinar i snimatelj dali su izjave u policijskoj stanici.

Takvo nasilno i primitivno ponašanje, posebno od osoba bliskih političarima, neprihvatljivo je i predstavlja napad na slobodu informacija. Štaviše, predstavlja klasičnu opstrukciju rada novinara.

Kasnije istog dana, gradonačelnik Halimi osudio je napad u pismu upućenom Udruženju novinara Makedonije, rekavši da zahteva hitnu i efikasnu istragu od strane Ministarstva unutrašnjih poslova.

Regionalna platforma podržava AJM u njenim naporima da zaštiti novinare i slobodu govora i poziva relevantne vlasti da hitno istraže slučaj, dovedu počinioce pred lice pravde i adekvatno ih sankcionišu.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

 

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb

Udruženje BH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

]]>
Thu, 18 Apr 2019 18:24:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/42434/regionalna-platforma-osudjujemo-napad-na-novinare-i-snimatelje-tv21-i-pozivamo-na-sankcije-.html