NUNS :: Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/rss.html sr http://nuns.rs/img/logo.png NUNS :: Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/rss.html NUNS: Vlast u Valjevu ugrožava slobodu javnog informisanja http://nuns.rs/info/statements/30758/nuns-vlast-u-valjevu-ugrozava-slobodu-javnog-informisanja.html Nezavisno udruženje novinara Srbije poziva Gradsko veće Valjeva da prekine sa praksom zatvorenih sednica i ugrožavanja slobode javnog informisanja, te da svoj rad učini javnim i dostupnim svim novinarima i medija, bez diskriminacije. Javnost rada organa i pojedinaca na javnim funkcijama je njihova zakonska obaveza koja ne sme da zavisi od bilo čije političke volje. ]]> Gradsko veće Valjeva nedavno je saopštilo da će svoje sednice održavati “bez direktnog prisustva medija, uz blagovremeno informisanje o tačkama dnevnog reda, kao i o ishodu odluka Gradskog veća”, te da će nakon svake sednice medijima dostavljati saopštenja “koja će javnosti omogućiti detaljan uvid u odluke koje su donete”. Takođe, odlučeno je “da će se članovi Gradskog veća direktno obraćati na konferencijama za novinare, na kojima će javnosti još detaljnije obrazlagati određene odluke, koje su bitne za funkcionisanje grada”, te da će “na ovaj način građani Valjeva i mediji biti bolje obavešteni o odlukama Gradskog veća“.

Gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović, poznat po diskriminatornom i uvredljivom ponašanju prema novinarima i medijima, juče je izjavio da će samo neke sednice biti zatvorene za javnost.  "U svrhu efikasnijeg i boljeg rada Gradskog veća mi smo, za sada, rekli da nema potrebe da svim sednicama Gradskog veća prisustvuju novinari i da budu otvorene za javnost", rekao je Gvozdenović za TV Marš. Na pitanje kojim sednicama Gradskog veća će novinarima biti dozvoljeno prisustvo, Gvozdenović je odgovario da će "biti i otvorenih sednica za javnost, ali onda kada mi to procenimo, a to će zavisiti od teme o kojoj raspravljamo".

NUNS podseća gradonačelnika Valjeva da je funkcionisanje lokalnih vlasti uređeno zakonom, a ne njegovom ličnom voljom.

Zakonom o javnom informisanju i medijima propisano je da se ne sme ugrožavati sloboda informisanja. 

Zakon o lokalnoj samoupravi  (član 71) propisuje da su “organi i službe jedinice lokalne samouprave dužni da obaveštavaju javnost o svom radu preko sredstava javnog informisanja”.

Sekretarijat NUNS-a

U Beogradu 27.04.2017.

]]>
Thu, 27 Apr 2017 10:48:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/30758/nuns-vlast-u-valjevu-ugrozava-slobodu-javnog-informisanja.html
NUNS poziva Tužilaštvo da reaguje povodom cenzure SNS u Zaječaru http://nuns.rs/info/statements/30723/nuns-poziva-tuzilastvo-da-reaguje-povodom-cenzure-sns-u-zajecaru-.html Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije protestuje zbog jučerašnjeg skandaloznog postupka izbornog štaba Srpske napredne stranke u Zaječaru prema novinarima. ]]> NUNS ocenjuje da je reč o cenzorskom ponašanju i direktnom ataku na slobodu informisanja koju garantuju međunarodne konvencije, Ustav i zakonodavstvo Republike Srbije i poziva Tužilaštvo da po službenoj dužnosti pokrene postupak protiv vinovnika ovog grubog incidenta.  

Izveštačkoj ekipi N1 juče je zabranjeno snimanje u krugu izbornog štaba SNS u Zaječaru, a nepoznato lice izguralo novinarku Gordanu Bjeletić iz stanačkih prostorija.

Na pitanje novinarke u vezi sa procedurom praćenja izbora i saopštavanja rezultata, odgovor je bio: Izlazi napolje. Odmah zatim jedan od prisutnih članova nasrnuo je novinarku N1.

Članovi SNS su se na isti način ponašali i prema novinarima B92 i Istinomera kojima su bez ikakvog obrazloženja zabranjivali da snimaju.

Na pitanje zašto novinari ne mogu u izborni štab SNS, član te stranke i predsednik opštine Knjaževac Milan Đokić odgovorio je da nikome od novinara nije dozvoljen ulaz.

Posmatračka misija CRTA objavila je da je nekoliko mladića nasrnulo na CRTINOG posmatrača prilikom pokušaja da zabeleži aktivnosti ispred štaba SNS gde se okupio veći broj ljudi i vozila sa registarskim tablicama iz Raške, Kosovske Mitrovice, Negotina i Bora. Oteli su mu telefon i izbrisali fotografije uz povike "nemoj da nas slikaš i nećeš imati problema", navodi se u saopštenju CRTE.

Sekretarijat NUNS-a

U Beogradu 24.04.2017.

]]>
Mon, 24 Apr 2017 11:37:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/30723/nuns-poziva-tuzilastvo-da-reaguje-povodom-cenzure-sns-u-zajecaru-.html
NUNS: Kazniti napadače na novinare TV Valjevo Plus http://nuns.rs/info/statements/30676/nuns-kazniti-napadace-na-novinare-tv-valjevo-plus.html Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije osuđuje današnji napad na novinarsku ekipu Televizije Valjevo Plus i zahteva da nasilnici budu kažnjeni u skladu sa Krivičnim zakonikom. ]]> Glavnog urednika TV Valjevo Plus Predraga Lučića i kamermana Vasilija Ristovića u selu Prijezdić kod Valjeva fizički je napala grupa nepoznatih lica dok su radili svoj posao.Prema rečima Lučića, on i kamerman Ristović otišli su na teren da bi proverili žalbe meštana sela Mratišić i Prijezdić da su im dva  susedna kamenoloma uništila puteve i zagadili okolinu.

„Otišli smo u kamenolom sela Prijezdić, gde su nas napali sa svih strana. Skočili su na kamermana, pokidali kameru i skinuli akumulator sa nje. Kada sam se umešao, udarili su me pesnicom s leđa, bilo je psovki i pretnji. Bilo ih je petoro, šestoro“, rekao je Lučić za UNS.

Napad na novinare prijavljen je policiji a Lučić će im sutra predati i snimak nasilja.

Za ugrožavanje sigurnosti novinara Krivičnim zakonikom je zaprećena kazna od šest meseci do pet godina zatvora.

Sekretarijat NUNS-a

U Beogradu 18.04.2017.

]]>
Tue, 18 Apr 2017 19:49:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/30676/nuns-kazniti-napadace-na-novinare-tv-valjevo-plus.html
NUNS i NDNV: RTV Pančevo u službi naprednjačke vlasti progoni sudiju iz Pančeva http://nuns.rs/info/statements/30658/nuns-i-ndnv-rtv-pancevo-u-sluzbi-naprednjacke-vlasti-progoni-sudiju-iz-panceva.html Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) zahtevaju od državnih organa da pod hitno zaustave protivzakonitu i neljudsku hajku koju RTV Pančevo, medij pod direktnom i neskrivenom kontrolom Srpske napredne stranke, vodi protiv sudije Višeg suda u Pančevu Stanke Simonović. ]]>

Zahtevamo i od međunarodnih organizacija da se odrede prema ovom progonu koji je započeo nakon što je sudija Simonović poništila nerazumne, drakonske presude Osnovnog suda u Vršcu, kojima je, po tri privatne krivične tužbe funkcionera SNS-a, na zatvorsku i novčanu kaznu osuđen novinar Stefan Cvetković.

NUNS i NDNV smatraju da je poništavanje presuda vršačkog suda, koje su u potpunoj suprotnosti sa praksom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, bio primer dobre i jedino pravedne i zakonite sudske odluke, a da je zastrašujuća činjenica da se svako u ovoj zemlji ko profesionalno obavlja svoj posao kad-tad nađe na udaru jezovite medijske kampanje čija je svrha – zastrašivanje i “upodobljavanje”.

NUNS i NDNV smatraju da kampanja RTV Pančeva, medijskog instrumenta u rukama vlasti, predstavlja napad na slobodu i nezavisnost sudova, da je njome prekršen čitav niz zakona, kao i da je u prilozima pod nazivima “Politička presuda Stanke Simonović”, “Da li je predsednica Višeg suda iskoristila položaj u privatne svrhe?” i “Veštine napredovanja predsednice Višeg Suda u Pančevu” – Kodeks novinara Srbije bačen pod noge.

Da Regulatorno telo za elektronske medije (REM) funkcioniše i da i ono nije stavljeno u službu vlasti – RTV Pančevu bi samo zbog ovoga morala da bude oduzeta dozvola za emitovanje, iako je to samo jedan segment nezakonitog i neprofesionalnog izveštavanja ovog medija.

NUNS i NDNV podsećaju da je novinar Stefan Cvetković po presudi Osnovnog suda u Vršcu bio osuđen na dve godine i tri meseca zatvora, kao i na novčanu kaznu od 2,15 miliona dinara.

Beograd-Novi Sad, 16. april 2017.

Nezavisno udruženje novinara Srbije
Nezavisno društvo novinara Vojvodine

]]>
Sun, 16 Apr 2017 22:39:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/30658/nuns-i-ndnv-rtv-pancevo-u-sluzbi-naprednjacke-vlasti-progoni-sudiju-iz-panceva.html
NUNS i NDNV: Pretnje Nedimu Sejdinoviću posledica atmosfere nasilja koju kreira vlast http://nuns.rs/info/statements/30657/nuns-i-ndnv-pretnje-nedimu-sejdinovicu-posledica-atmosfere-nasilja-koju-kreira-vlast.html Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) obaveštavaju javnost da je predsednik NDNV-a Nedim Sejdinović u protekla dva dana, putem društvenih mreža, dobio veliki broj pretećih i uvredljivih poruka, među kojima se nalaze i one koje se mogu smatrati ozbiljnom pretnjom smrću. ]]>

Poruke su počele da pristižu nakon svojevrsnog poziva na linč Sejdinovića, koji je objavljen na Fejsbuk stranici “Narod protiv obojene revolucije” i u kojem se između ostalog navodi da je on jedan od organizatora masovnih protesta u Srbiji, kao i posle sličnih napisa u režimskim medijima i izjava Aleksandra Martinovića, visokog funkcionera Srpske napredne stranke.

NUNS i NDNV smatraju da potpunu odgovornost za rast nasilja i atmosferu straha u zemlji snosi vlast, koja je nastupom Martinovića i zvanično otvorila sezonu lova na one koje prepoznaje kao svoje protivnike, uključujući tu i njihovu decu.

NUNS i NDNV podsećaju da su ove pretnje samo nastavak zastrašivanja kojem su u poslednje vreme izloženi novinari i pojedine javne ličnosti, a podsećamo i da su one prijavljene MUP-u Srbije i Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal prema mehanizmu koji je uspostavljen u Sporazumu o saradnji i podizanju nivoa bezbednosti novinara, koji su potpisali Policija, Tužilaštvo i novinarska i medijska udruženja.

NUNS i NDNV ukazuju da nadležni državni organi pokazuju veliku efikasnost kada su na meti pretnji predstavnici vlasti i, obrnuto, kada su na meti “protivnici vlasti”, počinioci se ne sankcionišu.

Upozoravamo da neadekvatna reakcija na napade na novinare može da se čita jedino i samo kao podsticaj zastrašivanju i nasilju.

Beograd-Novi Sad, 15. aprila 2017.

Nezavisno udruženje novinara Srbije
Nezavisno društvo novinara Vojvodine

]]>
Sat, 15 Apr 2017 22:33:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/30657/nuns-i-ndnv-pretnje-nedimu-sejdinovicu-posledica-atmosfere-nasilja-koju-kreira-vlast.html
Udruženja: Skupština i Tužilaštvo da reaguju na Martinovićev napad na novinare http://nuns.rs/info/statements/30638/udruzenja-skupstina-i-tuzilastvo-da-reaguju-na-martinovicev-napad-na-novinare.html Novinarska i medijska udruženja i organizacije najoštrije osuđuju postupak šefa poslaničke grupe SNS-a u Skupštini Srbije Aleksandra Martinovića, koji je juče javno prikazao fotografije više građana koji su učestvovali na uličnim protestima, među kojima i novinara Nedima Sejdinovića i Dinka Gruhonjića i novinarke Antonele Rihe, kao i Luke Višnjića, sina novinarke Olje Bećković. ]]> Pokušajem da prikaže naše kolege i sugrađane delom nekakve zavere koja navodno stoji iza protesta, i kako tvrde provladini mediji, preti da nasilno sruši ustavni poredak, Martinović im je doslovno iscrtao mete na čelu.

Podsećamo da su navedeni novinari, kao i mnoge javne ličnosti i aktivisti koji su se takođe učestvovali u protestima, u više navrata bili meta sličnih napada u tabloidima, nakon čega su neki od njih dobijali pretnje smrću.

Martinovićev postupak smatramo neuporedivo opasnijim jer dolazi od šefa poslaničke grupe vladajuće partije i izvršen je u Narodnoj skupštini, instituciji od ključnog značaja za demokratiju i vladavinu prava u Srbiji, a potom i u „Upitniku“ centralnoj večernjoj emisiji Javnog servisa Srbije.

Sa zebnjom konstatujemo da je napad došao baš na 18. godišnjicu ubistva Slavka Ćuruvije. Paralele koje se mogu povući između devedesetih i vremena u kome živimo su brojne i jezive. Zato zahtevamo od poslanika Narodne skupštine, naročito onih iz SNS, da odmah nedvosmisleno osude i oštro sankcionišu Martinovićev napad, a od Tužilaštva da bez odlaganja utvrdi da li u njemu ima elemenata krivičnog dela.

Istovremeno apelujemo na javnost da nam se pridruži u odbrani prava svih građana da otvoreno iskažu svoje neslaganje sa bilo čim, a posebno sa izrazito antidemokratskim postupanjem vladajućih strukura, bez straha da će njihovo prisustvo na protestima beležiti i fotografisati tajne službe, a javno prokazivati narodni poslanici. Ovo njihovo pravo ne samo da je neotuđivo, nego predstavlja i bazičnu tekovinu slobodnog demokratskog društva.

 

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Poslovno udruženje Lokal press

Asocijacija onlajn medija

“Slavko Ćuruvija” fondacija

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija 

 

Beograd–Novi Sad–Kragujevac–Niš  12.04.2017.

]]>
Wed, 12 Apr 2017 15:39:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/30638/udruzenja-skupstina-i-tuzilastvo-da-reaguju-na-martinovicev-napad-na-novinare.html
Novinarska i medijska udruženja i organizacije podržavaju zahteve protesta "Protiv diktature" http://nuns.rs/info/statements/30613/novinarska-i-medijska-udruzenja-i-organizacije-podrzavaju-zahteve-protesta-protiv-diktature.html Novinarska i medijska udruženja i organizacije snažno podržavaju zahteve protesta „Protiv diktature“ za slobodu medija, smenu članova Saveta REM-a i rukovodećih ljudi javnih servisa Srbije i Vojvodine. ]]> Novinarska i medijska udruženja i organizacije smatraju da su potrebni i mnogi drugi duboki rezovi na našoj medijskoj sceni, ali da ispunjavanje ovih zahteva predstavlja prvi ali važan korak u ostvarenju konačnog cilja: razgrtanje medijskog mraka u kojem živi Srbija, obezbeđenje medijskog pluralizma i sprečavanje dalje, drastične zloupotrebe medija od strane vlasti.

Dugo je već jasno da Regulatorno telo za elektronske medije (REM) radi suprotno zakonu, da u njemu sede nekompetentna a politički podobna lica, dovedena partijskim putem, u pojedinim slučajevima uz drastična kršenja zakona. Jasno je i to da ovo telo ne radi u interesu građana već jedino ispunjava naloge vlasti. REM se pretvorio u organizam za medijski inženjering koju vlast sprovodi nad građanima Srbije i njihovom zdravom pameću. REM, čije je postojanje do kraja obesmišljeno tokom izborne kampanje – jedna je od najvećih rak-rana naše medijske scene.

Javni medijski servisi, koji prema Zakonu o javnim medijskim servisima imaju posebnu obavezu da izveštavaju u skladu sa javnim interesom, profesionalno, istinito, potpuno i blagovremeno, tokom izborne kampanje, takođe su dosegli vrhunac neprofesionalizma i političke instrumentalizacije, a način na koji izveštavaju o masovnim protestima širom Srbije predstavlja najsramnije stranice njihove istorije.

Dok desetine hiljada građana svakodnevno protestuje tražeći promene, rukovodstva javnih servisa ignorišu stvarnost koja im viče i zviždi sa ulica, i umesto da budu u službi javnosti zbog koje postoje, aktivno servisiraju stvaranje paralelnog univerzuma SNS-a u kojem je uvek sve u najboljem redu - a ako nešto i nije u redu, dovoljno je tvrditi da ne postoji.

Ako ni zbog čega drugoga, a razloga je veoma mnogo, onda zbog ovoga rukovodstva javnih servisa moraju pod hitno da podnesu ostavku i prestanu da sramote novinarsku profesiju.

Novinarska i medijska udruženja se zalažu i za striktno poštovanje Kodeksa novinara Srbije, kroz jačanje samoregulacije, ali i oštro ograđivanje svih institucija, javnih ličnosti i društveno odgovornih preduzeća od medija koji svakodnevno i drastično krše etički kodeks, odnosno stavljanje takvih medija na mesto koje zaslužuju, a to je stub srama.

Takođe je veoma važno da pravosuđe u Srbiji sankcioniše medije koji krše Zakon o javnom informisanju i medijima, ali na način koji je usklađen sa visokim strandardima Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, što podrazumeva da Zakon važi jednako za sve, uključujući tu i dužinu trajanja sudskih procesa.

Novinarska i medijska udruženja i organizacije se zahvaljuju građanima koji su ustali u odbranu onoga što im pripada, a to su institucije koje, uvek i pre svega, treba da budu vođene javnim interesom.

Zahvaljujemo se i zbog toga što su shvatili značaj medija i koliko je važno boriti se za medijske slobode.

 

Beograd-Novi Sad-Niš-Kragujevac, 11. april 2017.

 

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS)

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV)

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM)

Asocijacija lokalnih nezavisnih medija Lokal pres

Asocijacija onlajn medija (AOM)

Slavko Ćuruvija fondacija

]]>
Tue, 11 Apr 2017 11:35:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/30613/novinarska-i-medijska-udruzenja-i-organizacije-podrzavaju-zahteve-protesta-protiv-diktature.html
NUNS i NDNV: Policija da otkrije ko preti novinarki Vojtehovskoj http://nuns.rs/info/statements/30602/nuns-i-ndnv-policija-da-otkrije-ko-preti-novinarki-vojtehovskoj-.html Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine najoštrije osuđuju pretnje upućene poznatoj tv novinarki i voditeljki Tatjani Vojtehovski i pozivaju policiju da hitno preduzme sve radnje kako bi utvrdila ko je autor preteće poruke. ]]> Na stablu neposredno pored Crkve Svetog Marka juče je pronađena rukom ispisana poruka Vojtehovskoj „koliko te Zajev i Tači plaćaju da rušiš zid sa srpskim mučenicima“. U nastavku poruke i jeziva pretnja: „Ustaška kopilad ću streljati iza prve krivine!“

NUNS i NDNV će o pretnji obavestiti MUP i Tužilaštvo za visoko tehnološki kriminal u skladu sa mehanizmom uspostavljenim Sporazumom o saradnji i podizanju bezbednosti novinara, koji su krajem prošle godine potpisali Policija, Tužilaštvo i novinarska i medijska udruženja.

 

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Nezavisno društvo novinara Vojvodine

 

Beograd – Novi Sad, 10.04.2017.

]]>
Mon, 10 Apr 2017 13:19:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/30602/nuns-i-ndnv-policija-da-otkrije-ko-preti-novinarki-vojtehovskoj-.html
NUNS i NDNV: Nastavlja se finansiranje režimskih medija putem lokalnih konkursa http://nuns.rs/info/statements/30600/nuns-i-ndnv-nastavlja-se-finansiranje-rezimskih-medija-putem-lokalnih-konkursa.html Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) ukazuju da se nastavlja trend finansiranja režimskih medija, uključujući tu i zloglasni Informer, putem lokalnih konkursa za sufinansiranje javnog interesa u sferi javnog informisanja. ]]> Odluku koja je očigledno prethodno donesena u političkim krugovima, sprovode tzv. članovi stručnih komisija: u vojvođanskim lokalnim samoupravama u pitanju je organizovana grupa od desetak osoba koji u pojedinim lokalnim samoupravama dobijaju novac za svoje medije, a u drugim izigravaju "eksperte" za procenu vrednosti projekata. I predloženi su od fantomskih udruženja.

U Subotici su mediji koji su u vlasništvu Vladana Stefanovića dobili više od 7,6 miliona dinara, a ovaj donedavno stručnoj javnosti nepoznati medijski radnik bio je član u komisijama u drugim lokalnim samouprava koje su donosile sporne odluke o finansiranju režimskih medija, uključujući i one koji drastično i svakodnevno krše profesionalne i etičke norme.

U radu "stručne" komisije u Subotici učestvovao je i Vladimir Pavlović, koji se lažno predstavljao kao član Nezavisnog društva novinara Vojvodine iako je prethodno isključen iz ovog udruženja baš zbog učešća u radu drugih spornih komisija.

Firma Vladana Stefanovića, koji je poznat po bliskosti sa SNS-om, ali i učešću u privatizaciji medija, dobila je i 3,1 milion dinara iz budžeta Novog Bečeja, a ova lokalna samouprava je odlučila da novcem nagradi i zloglasni Informer, koji verovatno predstavlja najsramniji medijski projekat u istoriji ovih prostora.

Podsećamo građane da je sistem finansiranja javnog interesa u sferi javnog informisanja imao za cilj da se finansiraju medijski sadržaji koji su u interesu građana i koji bi trebalo da podstaknu kontrolnu ulogu medija u društvu, a nikako da se putem ovog mehanizma nagrađuju mediji koji u službi vlasti raspamećuju građane i dezinformišu ih.

 

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Nezavisno društvo novinara Vojvodine

 

Beograd - Novi Sad, 9. april 2017. godine

]]>
Mon, 10 Apr 2017 10:29:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/30600/nuns-i-ndnv-nastavlja-se-finansiranje-rezimskih-medija-putem-lokalnih-konkursa.html
NUNS i NDNV: Cinizam Ministarstva u vreme medijskog mraka http://nuns.rs/info/statements/30597/nuns-i-ndnv-cinizam-ministarstva-u-vreme-medijskog-mraka.html Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) smatraju da je, u najmanju ruku, cinično da Ministarstvo kulture i informisanja države u kojoj vlada potpuni medijski mrak – optužuje novinarska udruženja da se zalažu za gašenje medija, namerno zaobilazeći činjenicu da ono snosi ogromnu krivicu za katastrofalno stanje u medijskoj sferi. ]]> NUNS i NDNV ostaju na stanovištu da je jedini smisao Vladine uredbe da lokalne samouprave mogu ponovo biti osnivači medija – reetatizacija medija, a o toj nameri svedoči i činjenica da će Tanjug, protivno zakonu, ostati u državnim rukama i nastaviti da deluje kao propagandna mašinerija vlasti.

O nameri da država i dalje bude ključni faktor na medijskom tržištu jasno svedoči i to što niko javno ne saopštava šta se dešava sa državnim kapitalom u Politici i Večernjim novostima i ko je partner državi u ovim medijima.

Osim ovih pitanja, još nema odgovora ni na to ko su ljudi koji pišu nove medijske zakone i novu Medijsku strategiju i po čijem to nalogu rade.

Ministarstvu je dobro poznato da su se reprezentativna novinarska udruženja zalagala za to da novinari budu vlasnici svojih medija, ali da je država učinila apsolutno sve da to spreči, želeći da zadrži kontrolu nad njima. Zbog toga su, kao oblik organizovane kriminalne delatnosti, SNS tajkuni pokupovali medije i od njih napravili partijska glasila, čiji je jedini smisao da “raspamećuju” građane.

Ministarstvo nikada nije reagovalo na drastična kršenja zakona u procesu konkursnog sufinansiranja, koje se pretvorilo u “hranjenje” partijskih medija, nikada nije reagovalo na katastrofalnu zloupotrebu medija i kršenje profesionalnih i etičkih normi, nije reagovalo na instrumentalizaciju medija u predizbornoj kampanji, niti na ugrožavaje bezbednosti novinara i medija, ćutalo je na brze i drakonske kazne medija koji nisu po volji režima, a nije ni rečju osudilo protivzakonito delovanje Regulatornog tela za elektronske medije.

Ali zato, očigledno uspešno, sprovodi politički nalog da se zaokruži državno-partijska medijska struktura i uguši svaka alternativa.

Beograd - Novi Sad, 07.04.2017.

 

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Nezavisno društvo novinara Vojvodine

]]>
Fri, 7 Apr 2017 12:38:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/30597/nuns-i-ndnv-cinizam-ministarstva-u-vreme-medijskog-mraka.html
NUNS: Ni posle 23 godine nije rasvetljeno ubistvo Dade Vujasinović http://nuns.rs/info/statements/30590/nuns-ni-posle-23-godine-nije-rasvetljeno-ubistvo-dade-vujasinovic-.html Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) podseća da se 8. aprila navršavaju 23 godine od još nerasvetljenog ubistva novinarke Radislave Dade Vujasinović. Ubica naše koleginice nije identifikovan i priveden pravdi uprkos više puta obnavljanim istragama, veštačenjima i neprekidnim obećanjima nadležnih državnih organa. ]]> NUNS po 23 put poziva policiju, tužilaštvo i pravosuđe Srbije da rasvetle i procesuiraju ubistvo novinarke Dade Vujasinović.

„Pune 23 godine porodica, prijatelji i kolege Dade Vujasinović i celokupna javnost, čekaju da nadležni istražni i pravosudni organi zadovolje pravdu, i da krivci, inspiratori i ubice budu kažnjeni za ovaj zločin. Nikada nećemo prestati da na tome insistiramo“, izjavio je predsednik NUNS-a Slaviša Lekić.

NUNS, takođe, zahteva da nadležni državni organi utvrde i javno saopšte ko je svih ovih godina opstruirao istragu, skrivao zločince i duže od dve decenije držao javnost u zabludi da se novinarka ubila.

Radislava Dada Vujasinović ubijena je 8. aprila 1994. godine u svom stanu u Beogradu. Prvobitna istraga okončana je tvrdnjom da se poznata novinarka ubila iz lovačke puške, što su njena porodica i kolege uporno osporavali. Posle ponovljene istrage januara 2009. Okružno tužilaštvo u Beogradu podnelo je zahtev policiji da prikupi dokaze o ubistvu, uvažavajući veštačenje balističara Vlade Kostića koji je utvrdio da Dada Vujasinović nije mogla sama sebi da nanese rane.

Slučaj Dade Vujasinović jedan je od prvih koji se našao na onlajn platformi Saveta Evrope za zaštitu novinara i novinarske profesije, pokrenutoj 2015. godine. “Srpske vlasti nisu preduzele sve potrebne mere kako bi se rasvetlile okolnosti smrti novinarke nedeljnika Duga”, navodi se u dokumentu sa oznakom prvog stepena hitnosti, za najteže povrede bezbednosti novinara i novinarstva.

Ministarstvo pravde Srbija prosledilo je krajem septembra 2015. dokaze u vezi sa smrću novinarke Nacionalnom forenzičkom institutu u Hagu za potrebe superveštačenja. Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je u julu 2016. da izveštaj Holandskog forenzičkog instituta ukazuje da povrede koje su izazvale smrt Dade Vujasinović mogu biti rezultat ubistva, samoubistva ili nesrećnog slučaja.

Radislava Dada Vujanović bila je novinarka magazina Duga, poznata po vrhunskim izveštajima sa ratiša u Hrvatskoj i BiH, istraživačkim temama i tekstovima o organizovanom kriminalu. Rođena je 10. februara 1964. godine u Čapljini (BiH). Diplomirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu 1987, a najveći deo novinarske karijere provela u Dugi.

Sekretarijat NUNS-a

U Beogradu 07. aprila 2017.

]]>
Fri, 7 Apr 2017 11:55:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/30590/nuns-ni-posle-23-godine-nije-rasvetljeno-ubistvo-dade-vujasinovic-.html
NUNS i NDNV: Pretnje smrću rukovodstvu NDNV-a http://nuns.rs/info/statements/30570/nuns-i-ndnv-pretnje-smrcu-rukovodstvu-ndnv-a.html Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) obaveštavaju javnost da je rukovodstvo NDNV-a dobilo pretnje smrću posle lažnih navoda u nekim režimskim tabloidima da su oni organizatori masovnih postizbornih studentskih protesta u Novom Sadu. ]]>

NUNS i NDNV zahtevaju od nadležnih organa da hitno reaguju i primereno kazne počinioca koji je pretnje uputio putem društvenih mreža i na čijem se profilu veoma jasno može videti njegova bliskost sa Srpskom naprednom strankom.

Ove pretnje su prijavljene MUP-u Srbije i Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal prema mehanizmu koji je uspostavljen u Sporazumu o saradnji i podizanju bezbednosti novinara, koji su potpisali Policija, Tužilaštvo i novinarska i medijska udruženja.

Međutim, NUNS i NDNV nažalost konstatuju da ovaj mehanizam još nije dao nikakve rezultate. Rukovodstvo NDNV-a i njegovi saradnici i ranije su bili meta ozbiljnih pretnji smrću, i ovi slučajevi su redovno prijavljivani, ali još niko za to nije odgovarao.

Beograd-Novi Sad, 6. april 2017.

 

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Nezavisno društvo novinara Vojvodine

]]>
Thu, 6 Apr 2017 11:51:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/30570/nuns-i-ndnv-pretnje-smrcu-rukovodstvu-ndnv-a.html
NUNS i NDNV: Država ponovo postaje vlasnik medija http://nuns.rs/info/statements/30565/nuns-i-ndnv-drzava-ponovo-postaje-vlasnik-medija.html Nezavisno udruženja novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) smatraju da je Vlada Srbije uredbom kojom je omogućila da se lokalnim samoupravama prenesu akcije medija kojima je privatizacija poništena - i definitivno odustala od medijskih reformi i najavila reetatizaciju medija u Srbiji. ]]> Ova uredba je u potpunosti u neskladu sa postojećim medijskim zakonima i podseća na neka ranija rešenja kada je izlazak države iz vlasništva zaustavljan sličnim uredbama, koje su imale dugogodišnje dejstvo i koje su proizvele potpunu konfuziju na medijskoj sceni koja traje do danas. 

Očigledno da vladajuća stranka ima problem sa finansiranjem medija koje su pokupovali njihovi tajkuni, pa sada pronalazi načine kako da se oni finansiraju direktno iz budžeta, a da i dalje budu partijska propagandna sredstva. 

Beograd-Novi Sad, 6. april 2017

 

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Nezavisno društvo novinara Vojvodine

]]>
Thu, 6 Apr 2017 10:22:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/30565/nuns-i-ndnv-drzava-ponovo-postaje-vlasnik-medija.html
NUNS i NDNV: Novac građana zloglasnom Informeru http://nuns.rs/info/statements/30552/nuns-i-ndnv-novac-gradjana-zloglasnom-informeru.html Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) smatraju da je proces konkursnog sufinansiranja javnog interesa u sferi javnog informisanja potpuno obesmišljen činjenicom da se u praksi pretvorio u svoju suprotnost, odnosno u mehanizam za plaćanje medija bliskih vlasti i medija koji drastično i svakodnevno krše profesionalna i etička pravila. ]]> Osim toga, postoje brojni dokazi da se na lokalnom nivou pretvorio i u organizovanu kriminalnu delatnost, gde lica povezana međusobno i sa Srpskom naprednom strankom, koji su pritom delegirani od režimskih medija i fantomskih udruženja - u pojedinim opštinama i gradovima raspoređuju novac građana, a u drugim ga dobijaju, a sve uz ozbiljna kršenja zakonskih i podzakonskih akata.

Najnoviji skandal se desio u Bačkom Petrovcu, gde je "stručna komisija" dodelila 200.000 dinara zloglasnom listu Informer, koji je uz Srpski telegraf neslavni šampion u kršenju etičkog kodeksa, i to prema monitoringu Saveta za štampu. Podsećamo da je jedan od osnovnih kriterijuma za sufinansiranje javnog interesa u medijima upravo poštovanje Kodeksa novinara Srbije, a da je u pojedinim lokalnim samoupravama i Srpski telegraf dobijao novac na konkursima.

U Bačkom Petrovcu 1.000.000 dinara dobio je i portal blizak SNS-u, brif.rs, koji je registrovan pre nešto manje od tri meseca i koji je novac dobio i na konkursu u Sremskim Karlovcima.

Beograd-Novi Sad, 5. april 2017.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS)

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV)

]]>
Wed, 5 Apr 2017 11:56:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/30552/nuns-i-ndnv-novac-gradjana-zloglasnom-informeru.html
Koalicija: Mediji i novinari, profesionalno izveštavajte sa masovnih protesta širom Srbije! http://nuns.rs/info/statements/30553/koalicija-mediji-i-novinari-profesionalno-izvestavajte-sa-masovnih-protesta-sirom-srbije.html Povodom izveštavanja o postizbornim protestima širom Srbije, Koalicija novinarskih i medijskih udruženja zahteva od novinara i medija, a posebno javnih medijskih servisa, da se privedu profesiji i tačno, objektivno, potpuno i blagovremeno izveštavaju o događajima od interesa za javnost, poštujući pravo javnosti da sazna istinu i držeći se osnovnih standarda novinarske profesije. ]]> Upozoravamo da pravo medija da imaju različite uređivačke koncepte podrazumeva i obavezu novinara i urednika da prave jasnu razliku između činjenica, komentara, pretpostavki i nagađanja.

Podsećamo da javni medijski servisi imaju zakonsku obavezu da rade u javnom interesu, a ne u interesu vlasti, kao što imaju i zakonsku obavezu da istinito, nepristrasno, potpuno i blagovremeno informišu građane, a ne da, kao danas, falsifikuju stvarnost i ignorišu masovne proteste širom Srbije.

Koalicija ohrabruje novinare da se suprotstave uredničkim inicijativama koje nisu u skladu sa profesionalnim i etičkim standardima i narušavaju ugled novinarske profesije.

Na kraju, podsećamo kolege i da je autocenzura opasna mentalna manipulacija čije su posledice po profesiju i društvo dalekosežnije i opasnije od cenzure.

Beograd-Novi Sad-Kragujevac, 5. april 2017.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS)

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV)

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM)

Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija Lokal pres

Asocijacija onlajn medija (AOM)

]]>
Wed, 5 Apr 2017 11:59:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/30553/koalicija-mediji-i-novinari-profesionalno-izvestavajte-sa-masovnih-protesta-sirom-srbije.html
NUNS i NDNV: Da li će međunarodna zajednica reagovati na jezivu zloupotrebu medija u Srbiji? http://nuns.rs/info/statements/30530/nuns-i-ndnv-da-li-ce-medjunarodna-zajednica-reagovati-na-jezivu-zloupotrebu-medija-u-srbiji.html Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) zahtevaju od zajednice demokratskih zemalja i međunarodnih organizacija da se izjasne o stravičnoj zloupotrebi medija u Srbiji od strane vlasti, koja je vrhunac dosegla tokom predizborne kampanje. ]]>

Sva istraživanja i analize predizborne i generalno medijske scene pokazuju da (skoro svi) mediji u Srbiji ne samo da nisu slobodni, ne samo da su instrumentarijum u rukama vlasti, ne samo da drastično krše sve profesionalne i etičke norme, ne samo da su u lancu korupcije, već i predstavljaju izuzetno opasnu društvenu i političku pojavu koja može dovesti do veoma ozbiljnih društvenih turbulencija, pa čak i ratnih sukoba.

Ćutanje međunarodne zajednice o gušenju i zloupotrebi medija i uzurpaciji svih demokratskih institucija može da se shvati kao podrška stvaranju otvorene diktature, koja nema nikakve veze sa evropskim vrednostina.


NUNS i NDNV čvrsto veruju da građani Srbije imaju pravo da žive u demokratskoj državi sa slobodnim medijima, kao i da se za to pravo moraju pre svega sami izboriti, ali je i uloga međunarodne zajednice u svemu tome izuzetno važna.

Nezavisno udruženje novinara Srbije
Nezavisno društvo novinara Vojvodine

]]>
Fri, 31 Mar 2017 15:40:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/30530/nuns-i-ndnv-da-li-ce-medjunarodna-zajednica-reagovati-na-jezivu-zloupotrebu-medija-u-srbiji.html
Koalicija: Ministarstvo kulture i informisanja da obustavi tajnu misiju http://nuns.rs/info/statements/30520/koalicija-ministarstvo-kulture-i-informisanja-da-obustavi-tajnu-misiju.html Koalicija novinarskih i medijskih organizacija (NUNS, NDNV, ANEM i Lokal pres) najoštrije osuđuje netransparentnost rada Ministarstva kulture i informisanja, koje, koristeći turbulentne političke i društvene okolnosti, na brzinu i u potaji, bez konsultacija sa stručnom javnošću, priprema donošenje novih i izmenu postojećih medijskih zakona, kao i novu medijsku strategiju. ]]> Zahtevamo da Ministarstvo odmah zaustavi svoju tajnu misiju i otvori dijalog sa reprezentativnim novinarskim i medijskim organizacijama. 

Podsećamo da je ovakvo ophođenje Ministarstva ozbiljan korak unazad, s obzirom da je u ranijem periodu pripremu medijske legislative pratila široka javna rasprava u koju su bili uključeni svi važni akteri. 

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja pozivaju ministra Vladana Vukosavljevića i državnog sekretara Nina Brajovića da javno objasne ko je i na osnovu kojih kriterijuma izabrao ljude koji rade na izradi zakonskih akata i medijske strategije, te koga su oni zastupali. 

Takođe, važno je da javnost zna da li je cilj novih akata da se medijska reforma zaustavi i ponovo ozakoni državno vlasništvo u medijima i politički uticaj na njih. 

Ministarstvo treba takođe da javno saopšti šta je plan za Tanjug, i da li Ministarstvo samo sprovodi političku odluku da ovu medijsku kuću, koja dugo već protivzakonito radi i posluje, sačuva po svaku cenu, i da li će se o ovom pitanju otvoriti neka javna rasprava.

 

Nezavisno udruženje novinara Srbije

 Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija

Poslovno udruženje Lokal pres


Beograd – Novi Sad – Kragujevac  30. marta 2017.

]]>
Thu, 30 Mar 2017 14:10:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/30520/koalicija-ministarstvo-kulture-i-informisanja-da-obustavi-tajnu-misiju.html
Udruženja: „Proizvodnja“ medijskih kadrova iz redova službenika lokalnih uprava http://nuns.rs/info/statements/30488/udruzenja-proizvodnja-medijskih-kadrova-iz-redova-sluzbenika-lokalnih-uprava.html Novinarska i medijska udruženja oštro protestuju zbog loše implementacije Zakona o javnom informisanju i medijima od strane pojedinih lokalnih samouprava koje zloupotrebljavaju pravo da imenuju svoje kandidate u komisije za ocenjivanje projekata na konkursima za sufinasiranje proizvodnje medijskih sadržaja. ]]> Prateći proces projektnog sufinansiranja na lokalu uočili smo da se iza termina medijski stručnjak često kriju osobe koje nemaju nikakvog iskustva u radu sa medijima, niti saznanje o osnovnim stručnim i profesionalnim vrednostima, te da se u komisije imenuju opštinski činovnici, šefovi kabineta predsednika opština, načelnici službi koji se nikako ne mogu svrstati u medijske stručnjake.... Najnovije primere takvog tumačenja Zakona o javnom informisanju i medijima prepoznajemo u lokalnim upravama Knjaževac i Nova Varoš.

U komisiju za ocenjivanje projekata na konkursu koji je raspisala Nova Varoš imenovan je, kao predstavnik opštine, zaposleni Odeljenja za privredu i lokalni ekonomski razvoj, dok je u Knjaževcu imenovan šef kabineta predsednika Opštine. Stoga pozivamo lokalne uprave ove dve opštine da isprave svoje propuste.

Upozoravano da ovakva praksa „proizvodnje“ medijskih kadrova, iz redova službenika lokalnih uprava, koji ne prepoznaju osnovne principe medijskog izveštavanja, može dovesti do daljeg urušavanja kvaliteta informisanosti građana.

Ovakvo tumačenje od strane lokalnih uprava u suprotnosti je sa Zakonom o javnom informisanju i medijima, kao i Pravilnikom o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja. Podsećamo da član 20. Pravilnika jasno kaže da se za člana  komisije imenuje se  lice koje je nezavisni stručnjak za medije  ili je medijski radnik, kao i da predložena lica ne smeju biti u sukobu interesa niti obavljati javnu funkciju, u skladu sa pravilima o borbi protiv korupcije.   

Novinarska i medijska udruženja apeluju na lokalne uprave da, sprovodeći proces projektnog sufinansiranja medijskih sadržaja, poštuju Zakon o javnom informisanju i medijima i Pravilnik o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja.  U suprotnom rizikuju da zbog nepoštovanja propisane procedure protiv njih budu pokrenuti sporovi.  

24.03.2017. godine Kragujevac-Beograd-Novi Sad

 

Poslovno udruženje asocijacije lokalnih i nezavisnih medija Lokal pres

Nezavisno udruženje novinara Srbije NUNS

Nezavisno društvo novinara Vojvodine NDNV

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija ANEM

]]>
Fri, 24 Mar 2017 12:03:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/30488/udruzenja-proizvodnja-medijskih-kadrova-iz-redova-sluzbenika-lokalnih-uprava.html
NUNS zahteva da članovi Saveta REM-a podnesu ostavke http://nuns.rs/info/statements/30467/nuns-zahteva-da-clanovi-saveta-rem-a-podnesu-ostavke-.html Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije protestuje i osuđuje postupak članice Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Olivere Zekić koja u tekstu objavljenom na zvaničnom sajtu REM preti privatnim tužbama televiziji N1 i novinarki Tamari Skrozza. ]]> Ne upuštajući se u razloge koji su naljutili Oliveru Zekić, NUNS ukazuje da njeno korišćenje zvaničnog sajta državnog organa za lične obračune sa medijima i novinarima predstavlja grubu zloupotrebu i pritisak na slobodu informisanjai i izražavanja.

NUNS i druga novinarska udruženja i nevladine organizacije, poslednjih godina više puta su ukazivali na propuste REM, posebno na neadekvatno postupanje regulatora po prijavama protiv pojedinih emitera za očigledno kršenje zakona u vezi sa nasiljem, govorom mržnje, kršenjem prava maloletnika i eksplicitnim scenama u rijaliti programima.

Poslednjih bezmalo godinu dana REM je svesno odustao i od nadzora nad radom emitera tokom predizbornih kampanja, iako je to jedan od njegovih najvažnijih obaveza.

REM ne reaguje ni danas kada pojedine komercijalne televizije sa nacionalnim dozvolama za rad, posebno TV Pink i Studio B, u svojim informativnim emisijama najgrublje krše predizborna pravila tako što otvoreno navijaju za Aleksandra Vučića, a druge predsedničke kandidate blate i ruše njihovo dostojanstvo. Naprotiv, iz tog regulatornog tela se protura laž da postupanje povodom takvih kršenja zakona nije njegova obaveza.

S tim u vezi podsećamo da u Zakonu o elektronskim medijima jasno stoji da REM kao samostalno i nezavisno telo vrši javna ovlašćenja sa ciljem „unapređenja kvaliteta i raznovrsnosti usluga elektronskih medija, doprinosi očuvanju, zaštiti, i razvoju slobode mišljenja i izražavanja u cilju zaštite interesa javnosti“, te da vrši analize i istraživanja  štiteći te interese.

Zbog očiglednih propusta i pristrasnog rada NUNS zahteva da svi članovi Saveta REM, na čelu sa v.d. predsednikom Goranom Petrovićem treba da podnesu ostavke.

 

Sekretarijat NUNS-a

 

U Beogradu 23.03.2017.

]]>
Thu, 23 Mar 2017 15:24:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/30467/nuns-zahteva-da-clanovi-saveta-rem-a-podnesu-ostavke-.html
Koalicija: Opština Babušnica da medijski konkurs uskladi sa Zakonom http://nuns.rs/info/statements/30451/koalicija-opstina-babusnica-da-medijski-konkurs-uskladi-sa-zakonom.html Koalicija novinarskih i medijskih udruženja koju čine UNS, NUNS, NDNV, ANEM i Lokal pres neće predložiti svoje kandidate za članove konkursne komisije u opštini Babušnica poštujući zajednički stav da ne učestvuju u radu komisija lokalnih samouprava čiji javni pozivi nisu u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima i Pravilnikom o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja. ]]> Opština Babušnica u tekst konkursa, ni nakon reagovanja Koalicije, nije želela da uvrsti kriterijum da „pravo učešća na konkursu nemaju lica koja su u prethodnom periodu dobila sredstva namenjena projektnom sufinansiranju, a nisu u ugovorom predviđenom roku i propisanoj formi podnela narativni i finansijski izveštaj i lica za koja se utvrdi da su sredstva nenamenski trošila“.

Takođe, u obaveštenju o raspisanom konkursu objavljenom na sajtu Opštine kao jedan od kriterijuma navodi se i obim i kvalitet pređašnje saradnje sa opštinom Babušnica u ostvarivanju javnog interesa građana, što nije u skladu sa Zakonom.

Kako ni nakon reagovanja Koalicije novinarskih i medijskih udruženja Babušnica nije uskladila konkurs sa Zakonom, Koalicija je odlučila da ne učestvuje u radu komisije za ocenjivanje projekata koji će se sufinansirati iz budžeta ove opštine.

Koalicija podseća da je opština Babušnica prošle godile odbila da ispravi nezakonito Rešenje o imenovanju komisije za ocenjivanje medijskih projekata i komisiju imenuje u skladu sa propisima. Ova lokalna samouprava tada je imenovala komisiju od članova koje nisu predložila novinarska i medijska udruženja.

Udruženje novinara Srbije (UNS)

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS)

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV)

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM)

PU Lokal pres (LP)

]]>
Wed, 22 Mar 2017 12:12:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/30451/koalicija-opstina-babusnica-da-medijski-konkurs-uskladi-sa-zakonom.html