NUNS :: Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/rss.html sr http://nuns.rs/img/logo.png NUNS :: Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/rss.html Udruženja: Nismo tražili informacije nego odgovornost http://nuns.rs/info/statements/37695/udruzenja-nismo-trazili-informacije-nego-odgovornost.html Novinarska i medijska udruženja obaveštavaju javnost da na sastanku Koordinacione grupe za saradnju sa medijima i Tima za dijalog, održanom juče, nisu “zahtevala informacije” o slučaju Južnih vesti, kako se danas navodi u saopštenju Vlade Srbije, već su odlučno tražila da se ovaj problem hitno reši. ]]> Predstavnici NUNS-a, NDNV-a, Asocijacije medija, ANEM-a, Lokal presa i AOM-a u Timu za dijalog na sastanku su oštro reagovali na zloupotrebe Poreske službe u slučaju kontrole preduzeća koje je osnivač Južnih vesti, što se u Vladinom saopštenju ne pominje.
Udruženja i asocijacije se ne slažu da je kontrola sprovedena u skladu sa zakonom, kako tvrde predstavnici Koordinacionog tela, već su zahtevali, na osnovu jakih argumenata, da odgovornost snose direktor Poreske uprave u Nišu i postupajući poreski inspektori.
Novinarska i medijska udruženja će u nastavku dijaloga sa Vladom insistirati na razrešenju slučaja Južne vesti, s obzirom na činjenicu da ovaj presedan može da bude korišćen za dalje gušenje medija i medijskih sloboda.
Beograd-Novi Sad-Niš-Kragujevac, 17. avgust 2018

Nezavisno udruženje novinara Srbije
Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Asocijacija medija
Asocijacija nezavisnih elektronskih medija
Asocijacija Lokal pres
Asocijacija onlajn medija
]]>
Fri, 17 Aug 2018 16:28:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/37695/udruzenja-nismo-trazili-informacije-nego-odgovornost.html
NUNS i NDNV: Vlast koristi inspekcijske službe protiv medijskih sloboda http://nuns.rs/info/statements/37652/nuns-i-ndnv-vlast-koristi-inspekcijske-sluzbe-protiv-medijskih-sloboda.html Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) najoštrije protestuju protiv evidentnih političkih pritisaka na niški portal Južne vesti, koje vlast sprovodi zloupotrebljavajući poresku inspekciju, i zahtevaju da se oni pod hitno zaustave. ]]> Južne vesti jesu najdrastičniji, ali nažalost ne jedini primer koji svedoči da vlast koristi razne inspekcijske službe za pritiske na medije koji nisu pod njenom kontrolom, i da pritom ne preza da bezbzirno krši zakone. Ovi pritisci imaju jasan cilj – da se oteža ili čak onemogući rad nezavisnih medija i oni predstavljaju svojevrsnu osvetu za profesionalno i kritičko informisanje.

Podsećamo da su poreski inspektori šest meseci proveravali poslovanje Južnih vesti i da nisu pronašli niti jedan prekršaj u njihovom radu, a ipak su – apsurdno se pozivajući na uredbu Vlade Srbije koja definiše rad javnih službi – odredili milionski iznos kazne preduzeću koji je osnivač portala.

Sigurni smo da se ne radi o neznanju postupajućih inspektora da privatni mediji nisu javna preduzeća ili ustanove, već se radi o očiglednoj intenciji da se Južne vesti pošto-poto kazne.

Predstavnici NUNS-a i NDNV-a u Timu za dijalog, kojeg čine predstavnici novinarskih i medijskih udruženja, na sledećem sastanku sa Vladiim Koordinacionom telu za saradnju sa medijima rezolutno će zahtevati da se administrativna tortura nad Južnim vestima i drugim medijima odmah zaustavi.

Beograd-Novi Sad, 11. avgust 2018.

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Nezavisno društvo novinara Vojvodine

]]>
Sat, 11 Aug 2018 14:17:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/37652/nuns-i-ndnv-vlast-koristi-inspekcijske-sluzbe-protiv-medijskih-sloboda.html
NUNS i NDNV: Politički motivisana presuda beogradskog Višeg suda protiv Peščanika http://nuns.rs/info/statements/37604/nuns-i-ndnv-politicki-motivisana-presuda-beogradskog-viseg-suda-protiv-pescanika.html Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine smatraju da presuda Višeg suda u Beogradu protiv Peščanika, a po tužbi ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, nije zasnovana na zakonu i pravu već je u pitanju politički motivisana odluka koja ima za cilj da suzbije slobodu govora i kritičko mišljenje, kao i da ugrozi opstanak ovog medija. ]]> Peščanik i njegova stalna saradnica Vesna Pešić obavezani su ovom presudom da solidarno isplate 200.000 dinara ministru Stefanoviću, kao i druge sudske troškove, zbog kolumne “Dosoljavanje”, u kojoj autorka iznosi mišljenje o nelegalnom rušenju objekata u Hercegovačkoj ulici u Beogradu i izjavama ministra Stefanovića povodom tog događaja.

Više je nego zabrinjavajuće to što se sud odlučio da kazni iznošenje mišljenja, odnosno političkog stava, kroz formu “povrede časti i ugleda”, čime se šalje preteća poruka javnosti, u kojoj je i inače pluralizam mišljenja dramatično ugrožen.

NUNS i NDNV podsećaju da praksa Evropskog suda za ljudska prava kazuje da osobe koje obavljaju javne funkcije treba da trpe viši nivo javne kritike, kao i da je sloboda izražavanja mnogo šira u odnosu na nosioce političkih funkcija.

Takođe, i Zakon o javnom informisanju i medijima jasno navodi da je “izabran, postavljen, odnosno imenovan nosilac javne i političke funkcije dužan da trpi iznošenje kritičkih mišljenja, koja se odnose na rezultate njegovog rada, odnosno politiku koju sprovodi, a u vezi je sa obavljanjem njegove funkcije bez obzira na to da li se oseća lično povređenim iznošenjem tih mišljenja”.

NUNS i NDNV se nadaju da će ova skandalozna, prvostepena presuda biti preinačena u redovnom sudskom postupku, odnosno da Peščanik neće morati da poseže sa vanrednim pravnim lekovima ili u borbi za pravdu ide sve do Strazbura.

Nezavisno udruženje novinara Srbije
Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Beograd-Novi Sad, 7. avgust 2018.


]]>
Tue, 7 Aug 2018 11:32:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/37604/nuns-i-ndnv-politicki-motivisana-presuda-beogradskog-viseg-suda-protiv-pescanika.html
Regionalna platforma: Hitno istražiti napad na novinare tokom demonstracija u Sarajevu http://nuns.rs/info/statements/37520/regionalna-platforma-hitno-istraziti-napad-na-novinare-tokom-demonstracija-u-sarajevu.html Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje slobode medija i bezbednosti novinara, koja zastupa više od 8000 članova, snažno osuđuje fizički napad na novinare portala Klix.ba i Al Džazira Balkans, koji se desio tokom protesta demobilisanih boraca, održanog juče 26. jula u Sarajevu. ]]>

Jedna od demonstrantkinja, Esma Turulja, napala je reportera sa metalnom šipkom, nanevši mu lakše telesne povrede. Posebno zabrinjava to što je kasnije hvalila svoj primitivni čin, pominjući novinare drugih medijskih kuća sa kojima je nameravala da se “obračuna”. Napadnut je i novinar Al Džazira Balkans, nakon što je pokušao da spreči napad na svog kolegu iz Klix.ba.

Dan nakon demonstracija, portal Klix.ba dobio je pretnje i uvrede putem telefona od muškarca koji se predstavio kao jedan od demonstranata.  Kako je navela Borka Rudić, Generalna sekrtarka Udruženja BH novinari: “Udruženje BH novinari snažno osuđuje ovaj napad. Jasno je da je ovo bio planirani napad na novinare, kako bi ih sprečili da otkriju šta se dešavalo na protestu. Zato mi tražimo hitnu i efikasnu istragu napada i da se pošalje jasna poruka demonstrantima, kao i građanima BIH. Nasilje nad novinarima je krivično delo koje će biti kažnjeno u skladu sa postojećim zakonima.”

Regionalna platforma podržava napore Udruženja BH novinari u cilju zaštite slobode medija i bezbednosti novinara u BiH. Podsećamo da je ovo treći napad na novinare koji su izveštavali sa demonstracija demobilisanih boraca tokom 2018. godine. Novinari portala Bljesak su napadnuti na graničnom prelazu između Hrtvatske i Bosne i Hercegovine, Bijača, a novinar Marko Divković, dopisnik BHRT-a i predsednik Udruženja BH novinari su napadnuti u Tuzli. Ovo je, takođe, četvrti fizički napad od početka 2018. godine na novinare u Bosni i Hercegovini.

Osim toga što predstavlja krivično delo i kršenje medijskih sloboda u demokratskom društvu, ovaj napad utiče na profesionalno informisanje javnosti o protestima i zahtevima za zaštitu prava i položaja demobilisanih bivših ratnih boraca Federacije Bosne i Hercegovine.

Udruženje/Udruga BH Novinari poziva udruženja i organizacije demobilisanih ratnih boraca da osude i rade na prevenciji nasilja nad novinarima koji izveštavaju sa demonstracija i da obezbede bezbedno i profesionalno izveštavanje sa protesta koje organizuju.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Skopje – Beeograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 27.07.2018.

Udruženje/Udruga BH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije


Regionalna platforma zapadnog Balkana za zagovaranje slobode medija i bezbednost novinara , Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 27/07/2018]]>
Fri, 27 Jul 2018 12:53:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/37520/regionalna-platforma-hitno-istraziti-napad-na-novinare-tokom-demonstracija-u-sarajevu.html
NUNS osudio pritisak VBA na novinara http://nuns.rs/info/statements/37503/nuns-osudio-pritisak-vba-na-novinara.html NUNS najoštrije osuđuje postupak Vojno bezbednosne agencije (VBA) prema novinaru Radomiru Čolakoviću koji predstavlja ne samo pritisak već i ugrožavanje sigurnosti i dostojanstva novinara i njegove porodice. NUNS očekuje da odgovorni u Vojsci Srbije na odgovarajući način reše problem nastao zbog neprihvatljivog postupanja pripadnika VBA prema novinaru. ]]> Redovni član NUNS-a prof. dr Radomir Čolaković obavestio je nedavno Udruženje da je tražio od direktora VBA Vojske Srbije generala Petra Cvetkovića da ga primi na razgovor. Namera mu je bila da upozna direktora VBA sa nezakonitostima i neprimerenim ponašanjem službenika VBA u vezi jednog javnog konkursa Vojske Srbije, kao i sa pretnjama Čolakoviću, koji je otkrio te nezakonitosti, i njegovoj supruzi, inače aktivnom vojnom licu.

Umesto bilo kakvog odgovora i bez ikakve najave, na vrata stana porodice Čolaković banuli su u ranim jutarnjim časovima dvojica oficira VBA. Čolaković kaže da su oficiri bili ljubazni ali da je njegova porodica posetu nezvanih „gostiju“ doživela stresno i traumatično.

Prema navodima Čolakovića, oficiri koji su bili u civilu predstavili su se i doslovno izjavili da prenose poruku direktora VBA da neće primiti na razgovor novinara, jer je njegov zahtev doživeo kao pretnju medijima. U zahtevu Čolakovića za razgovor sa direktorom VBA nije bilo nikakvih pretnji, samo je, kaže, kao bivši službenik vojske “imao dobru nameru, da sačuva ugled vojske i da se ne ‘prepucavaju’ preko medija”.

Čolaković smatra da je cilj iznenadne posete oficira VBA, izvedene mimo propisa, bio da ga zastraši jer je u više navrata pisao u medijima o određenim nepravilnostima. Napominje da ni na jedan njegov tekst nije upućen demanti iz Vojske Srbije. Naprotiv, posle njegovih napisa i razgovora sa odgovornima u vrhu Vojske pojedini vojni službenici su smenjeni sa dužnosti, a neki su mu se javno izvinili. Čolaković je nekim svojim tekstovima, kao bivši vojni psiholog, pomagao u rešavanju problema pripadnika Vojske (vojni beskućnici, slučaj mobinga i sl.).

Izvršni odbor NUNS-a

U Beogradu 27. 07. 2018.

]]>
Fri, 27 Jul 2018 13:41:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/37503/nuns-osudio-pritisak-vba-na-novinara.html
NUNS osudio napad na novinare portala Info Vranjske http://nuns.rs/info/statements/37408/nuns-osudio-napad-na-novinare-portala-info-vranjske.html Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osuđuje novi napad na novinare informativnog portala Info Vranjske koji se dogodio juče u Vranju. ]]>

NUNS podržava zahtev redakcije portala Info Vranjske da im se omogući da nesmetano rade svoj posao i tim povodom poziva lokalne vlasti u Vranju da se prema novinarima tog i svakog drugog medija odnose odgovorno, transparetno i bez diskriminacije.

Portal Info Vranjske koji nastavlja tradiciju prošle godine ugašenog nezavisnog nedeljnika Vranjske često je meta pritisaka i pretnji. Najnoviji takav napad dogodio se u ponedeljak 23. jula u vranjskom naselju Raška kada su novinar i snimatelj portala Info Vranjske na poziv građana izašli na teren. Kako su izvestile Info Vranjske, na reportere je nasrnuo vozač gradskog javnog preduzeća „Vodovod“ i pretio im da ne snimaju događaj. 

“Nemoj slučajno da ste slikali. I nemoj slučajno da to izađe tamo, znam vas obojicu”, rekao je taj radnik „Vodovoda“.

Slično je postupio i vozač kamiona zabranjujući snimanje iako je vozilo u vlasništvu javnog preduzeća.

“Sve vređajte, ali mi ne vređajte direktora, spreman sam na svašta zbog mog direktora”, poručio je osioni vozač novinarima i okupljenim građanima.

 

Izvršni odbor NUNS-a

 

U Beogradu 24. jula 2018.

]]>
Tue, 24 Jul 2018 10:05:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/37408/nuns-osudio-napad-na-novinare-portala-info-vranjske.html
NUNS osudio pretnju funkcionera Vlasotinca novinaru JUGpresa http://nuns.rs/info/statements/37385/nuns-osudio-pretnju-funkcionera-vlasotinca-novinaru-jugpresa-.html Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) najoštrije osuđuje preteće ponašanje funkcionera opštine Vlasotince Vladimira Kocića prema novinaru Vlastimiru Stamenkoviću. ]]> NUNS podseća da su javni funkcioneri dužni da se u komunikaciji sa novinarima i medijima ponašaju odgovorno i bez diskriminacije, te da ih ne smeju ometati u obavljanju posla. Novinari predstavljaju javnost a funkcioner kao i svaki građanin nezadovoljan izveštavanjem nekog štampanog ili internet medija može da se obrati Savetu za štampu ili Regulatornom telu za elektronske medije ukoliko je reč o rtv stanicama.  

Pomoćnik predsednika opštine Vlasotince Vladimir Kocić pretio je juče dopisniku Regionalne informativne agencije JUGpress iz te opštine Vlastimiru Stamenkoviću.

Prema izveštaju JUGpresa, dok se čekalo na dolazak ministra prosvete Mladena Šarčevića, Kocić se na nepristojan način obratio novinaru JUGpressa, koji je bio na radnom zadatku, da će „biti utužen, zato što je, bez odobrenja, načinio snimak fotoaparatom prazne prostorije opštinskog veća”.

Reč je o tekstu, ilustrovanom fotografijama sa lica mesta, o tome da 13. jula, oko podneva, na dan verskog praznika Pavlovdana, u prostoriji opštinskih većnika na stalnom radu nije bilo nikoga na radnom mestu.

“Šta reći posle ovih pretnji visokog funkcionera lokalne samouprave. Kocića pitam: da li je zabranjeno iznošenje istine, pa makar, se radilo i o opštinskim većnicima”, izjavio je novinar Vlastimir Stamenković.

Izvršni odbor NUNS-a

U Beogradu 20.07.2018.

]]>
Fri, 20 Jul 2018 13:31:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/37385/nuns-osudio-pretnju-funkcionera-vlasotinca-novinaru-jugpresa-.html
NUNS i NDNV: Pozdravljamo hapšenje napadača na Cvetkovića, pažljivo pratimo dešavanja http://nuns.rs/info/statements/37229/nuns-i-ndnv-pozdravljamo-hapsenje-napadaca-na-cvetkovica-pazljivo-pratimo-desavanja.html Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) pozdravljaju hapšenje napadača na novinara Stefana Cvetkovića i zahtevaju da se on kazni u skladu sa zakonom. ]]> NUNS i NDNV sa velikom pažnjom prate i pratiće ukupna dešavanja vezana za novinara Cvetkovića, a tokom noći smo bili u komunikaciji i sa njim, i sa policijom i tužilaštvom.

Smatramo da je veoma važno da Cvetković bude u potpunosti bezbedan, kao i da se sva dešavanja oko njega u potpunosti razreše i saopšte javnosti.

 

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Nezavisno društvo novinara Vojvodine

 

Beograd - Novi Sad 10.07.2018.

]]>
Tue, 10 Jul 2018 10:19:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/37229/nuns-i-ndnv-pozdravljamo-hapsenje-napadaca-na-cvetkovica-pazljivo-pratimo-desavanja.html
NUNS: Kazniti napadače na novinarku Marinčić http://nuns.rs/info/statements/37208/nuns-kazniti-napadace-na-novinarku-marincic.html Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije osuđuje napad na novinarku Verica Marinčić u Inđiji i zahteva od istražnih organa da se drski napadači što pre identifikuju i sankcionišu. ]]> NUNS će o napadu na novinarku portala Inđija cafe obavestiti Republičko javno tužilaštvo, u skladu sa Sporazumom o saradnji i merama za podizanje bezbednosti novinara čiji su potpisnici novinarska i medijska udruženja, Tužilaštvo i MUP.

Novinarka Verica Marinčić je izjavila da su joj dvojica nepoznatih mladića javno pretila u centru Inđije. Dok je na ulici razgovarala sa komšijom u blizini se parkirao automobil sa registracijom Rume iz kojeg su dvojica mladića počela da viču na nju.

"Nisam znala da li se meni obraća, jer su mi obojica nepoznati. Međutim, onda sam čula kako mi psuje majku i govori: snimaj sad, majku ti j…", ispričala je Marinčić za agenciju Beta.

Slučaj napada na novinarku je prijavljen policiji u Inđiji koja je odmah izašla na teren.

Novinarka sumnja da je jedan od mladića vozač automobila koji je 26. juna u centru Inđije, snimljen da velikom brzinom prolazi kroz crveno svetlo. "Taj video snimak smo objavili na našem portalu i društvenim mrežama i apelovali na nadležne da reaguju, jer je isti automobil više puta viđen u gradu kako jurca", kazala je Marinčić.

Portal Inđija cafe nedavno je prvi objavio i fotografiju žičane ograde gradskog bazena u tom sremskom gradu, sa žilet bodljikavom žicom, nakon čega je burno reagovala javnost.

Izvršni odbor NUNS-a

U Beogradu 9.07.2018.

]]>
Mon, 9 Jul 2018 10:19:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/37208/nuns-kazniti-napadace-na-novinarku-marincic.html
Regionalna platforma snažno osuđuje pretnje i pritiske na novinare i menadžment RTV Unsko-sanskog Kantona http://nuns.rs/info/statements/37102/-regionalna-platforma-snazno-osudjuje-pretnje-i-pritiske-na-novinare-i-menadzment-rtv-unsko-sanskog-kantona.html Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje slobode medija i bezbednosti novinara, koja predstavlja više od 8000 članova, snažno osuđuje pretnje i pritiske na novinare i menadžment Radio Televizije Unsko-sanskog Kantona. ]]> Predstavnici Vlade i Parlamenta Unsko-sanskog Kantona već mesecima prete novinarima i urednicima Radio Televizije Unsko-sanskog Kantona (RTV USK) dovodeći ih u ponižavajuć i nesiguran položaj. Političko vođstvo ovog kantona traži smenu celog menadžmenta RTV USK, uključujući i direktora Izeta Mustafića i imenovanje novog direktora i Nadzornog odbora po meri stranaka koje su na vlasti u ovom kantonu.

Prema rečima novinarke RTV USK Melite Mujadžić, cela situacija se pogoršava i pretnje postaju sve češće i nasilnije: „Premijer Unsko-sanskog Kantona, Husein Rošić, preti nam sa policijskom intervencijom ukoliko direktor Izet Mustafić i menadžment RTV USK ne budu smijenjeni do četvrtka, 28. juna.“

Marko Divković, predsednik Udruženja BH novinari rekao je: "Možemo videti primer klasičnog pritiska na urednike da služe vladajućim političkim partijama. Nažalost, RTV Unsko-sanskog kantona nije jedini mediji koji se suočava sa ovakvim pritiscima. Ovo je neprihvatljivo kršenje slobode medija u Bosni i Hercegovini".

Udruženje/udruga BH novinari registrovalo je ovaj slučaj kao petu pretnju novinarima od strane političara u prvoj polovini 2018. godine.

Napad i pretnja novinarima je direktan napad na slobodu izražavanja i na pravo građana da budu informisani.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Udruženje BH novinari
Sindikat medija Crne Gore
Hrvatsko novinarsko društvo
Udruženje novinara Kosova
Udruženje novinara Makedonije
Nezavisno udruženje novinara Srbije

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb 

30. jun 2018.

]]>
Sat, 30 Jun 2018 10:53:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/37102/-regionalna-platforma-snazno-osudjuje-pretnje-i-pritiske-na-novinare-i-menadzment-rtv-unsko-sanskog-kantona.html
Regionalna novinarska platforma: Osuđujemo napad na novinara http://nuns.rs/info/statements/37099/-regionalna-novinarska-platforma-osudjujemo-napad-na-novinara-.html Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, koja predstavlja više od 8.000 članova, oštro je danas osudila brutalni fizički napad nanovinara Hrvoja Bajlu, vlasnika portala Zadar i dopisnika nacionalnih medija Index i Nacional. ]]> Hrvoje Bajlo, koji je pratio menadžment grada Zadra i dokumentovao veze između politike, biznisa, sporta i pravnog segmenta u Zadru, napadnut je u nedelju, 24. juna u večernjim časovima na parkingu u Zadru, od bivšeg igračaFudbalskog kluba Zadar, a današnjeg preduzetniika Jakova Suraća.

Prema Bajlinim rečima, napadač ga je pre fizičkog nasrtaja izvređao jer piše za „četnički Indeks“ i „usr*** Nacional“,i zapretio da će mu, nastavi li pisati o njegovim prijateljima Zdravku Livakoviću, Božidaru Kalmeti i HDZ„odrubiti glavu“. Zatim ga je šakama udarao po glavi i telu, oborio na tlo i nastavio tući nogama zbog čega je Bajlo na kratko izgubio svest.

Na hitnom odeljenju zadarske bolnice Bajli su konstatovani prelom desne ruke, kao i niz povreda na glavi itelu. Povrede su kvalifikovane kao teške telesne povrede,navodi se u saopštenju. I u prethodnim godinama Hrvoje Bajlo je zbog svogbeskompromisnog novinarskog rada u više navrata bio metauvreda, pretnji i zastrašivanja. Policija ranije slučajeve,uprkos njegovim prijavama, do danas nije razrešila.

Surać je odlukom Županijskog suda u Zadru 26. juna pušten iz pritvora. U sudskoj naredbi koju je izdao Hrvoje Visković, istražnisudija zadužen za slučaj, navedeno je da su ostvareni uslovi za izricanje mere pritvora. Ipak, izrečena je blaža mera –zabrana prilaska i kontakta. Sudija Visković izjavio je za hrvatsku novinsku agencijuHINA da, prema njegovom mišljenju, “nema opasnosti od ponavljanja krivičnog dela“.

Platforma poziva na odlučne akcije policijskih i pravosudnih institucija, kao i najviše predstavnike vlasti da jasnoosude pretnje i napade na novinare. Ćutanjem i racionalizacijom vrhovne državne institucije sejasno priklanjaju kršiocima novinarskih prava i slobodegovora, ohrabrujući na taj način društvenu atsmosferuprožetu strahom i nasiljem, navodi se u saopštenju.

Članovi Regionalne platforme su Nezavisno udruženje novinara Srbije, Udruženje BH novinari, Sindikat medija Crne Gore,Hrvatsko novinarsko društvo, Udruženje novinara Kosova,Udruženje novinara Makedonije.

]]>
Fri, 29 Jun 2018 10:59:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/37099/-regionalna-novinarska-platforma-osudjujemo-napad-na-novinara-.html
Koalicija: Hitno poništiti rešenje o izboru komisije za medijske projekte u Gornjem Milanovcu http://nuns.rs/info/statements/36961/koalicija-hitno-ponistiti-resenje-o-izboru-komisije-za-medijske-projekte-u-gornjem-milanovcu.html Koalicija novinarskih i medijskih udruženja (UNS, NUNS, NDNV, ANEM, Lokal Pres) protestuje zbog odluke predsednika opštine Gornji Milanovac Dejana Kovačevića da u Komisiju za ocenu medijskih projekata izabere radnika opštinske službe za informisanje, formalno angažovanog u Kulturnom centru ovog grada, Bojana Neškovića i traži od njega da ovu odluku poništi. ]]> Članom 24 Zakona o javnom informisanju i medijima predviđeno je da „Članove stručne komisije imenuje rukovodilac organa koji je raspisao konkurs i to iz reda nezavisnih stručnjaka za medije i medijskih radnika koji nisu u sukobu interesa i ne obavljaju javnu funkciju“.

Koalicija ističe da Bojan Nešković nije nezavisni medijski stručnjak i medijski radnik, već PR opštinske uprave koga novinari svaki dan sreću na događajima i koji im snimke prosleđuje sa zvanične mejl adrese opštinske uprave.

Koalicija podseća da je Nešković, osim Dragane Čabarkape, predstavnice PROUNS-a i Miladina Vukosavljevića, predstavnika Udruženja sportskih novinara Srbije, bio član sporne komsije koja je u Gornjem Milanovcu prošle godine podelila novac građana po volji lokalne samouprave, a što je potvrdio Miladin Vukosavljević, predsednik komisije, gostujući u emisiji čačanskog radija Dženarika. Nešković je tada, kao član komisije, dodelio novac i medijima za koje je sam potvrdio da je kasnije radio.

Osim Neškovića, ovogodišnju komisiju čine i Vladimir Ilić iz Čačka, koga je predložilo Društvo novinara Vojvodine i Marina Mirković, na predlog PROUNS-a.

]]>
Wed, 20 Jun 2018 10:22:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/36961/koalicija-hitno-ponistiti-resenje-o-izboru-komisije-za-medijske-projekte-u-gornjem-milanovcu.html
NUNS i NDNV: Nadležni organi da saopšte rezultate istrage, Cvetković da se obrati javnosti

 http://nuns.rs/info/statements/36897/nuns-i-ndnv-nadlezni-organi-da-saopste-rezultate-istrage-cvetkovic-da-se-obrati-javnosti.html Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine zahtevaju od nadležnih državnih organa da što pre saopšte javnosti, u skladu sa zakonom, dosadašnje nalaze istrage slučaja nestanka Stefana Cvetkovića, bez spinovanja i političke propagande.

 ]]> Osim toga, tražimo i razjašnjenje da li je Cvetković u prethodna tri dana bio lišen slobode. 

Javnost je bila veoma uznemirena nestankom Cvetkovića i ima pravo da čim pre sazna sve detalje ovog slučaja, oslobođene političko-partijskih primesa i jeftine medijsko-zavereničke propagande, odnosno ovaj slučaj mora čim pre da bude do kraja rasvetljen.

NUNS i NDNV pozivaju i Stefana Cvetkovića da se što pre, ako je u mogućnosti, obrati javnosti i saopšti šta mu se dogodilo, gde se nalazio ovih dana i zbog čega se nije oglašavao.

NUNS i NDNV najoštrije osuđuju curenje informacija iz istrage u medije i ističu da je to katastrofalan način komunikacije državnih organa sa građanima, koji nanosi nenadoknadivu štetu i državi i društvu i medijskom profesionalizmu.

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Beograd-Novi Sad, 17. juni 2018.

]]>
Sun, 17 Jun 2018 12:04:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/36897/nuns-i-ndnv-nadlezni-organi-da-saopste-rezultate-istrage-cvetkovic-da-se-obrati-javnosti.html
NUNS i NDNV: Država da pod hitno saopšti gde se nalazi Cvetković i da li ima pravnu zaštitu http://nuns.rs/info/statements/36878/-nuns-i-ndnv-drzava-da-pod-hitno-saopsti-gde-se-nalazi-cvetkovic-i-da-li-ima-pravnu-zastitu.html Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine zahtevaju od nadležnih državnih organa da odmah saopšte gde se sada nalazi novinar Stefan Cvetković i da li ima zakonom predviđenu pravnu zaštitu. ]]> NUNS i NDNV traže da država saopšti da li trenutno Cvetković daje iskaz, kome i u kom svojstvu, kao i kada je tačno pronađen. Ako je u svojstvu osumnjičenog, da li ima advokata i ko je on.

Zahtevamo da svi detalji o slučaju Cvetković budu razjašnjeni do kraja i saopšteni javnosti, a tražimo i da predstavnici novinarskih udruženja imaju priliku da čim pre razgovaraju sa njim.

Beograd-Novi Sad, 15. juni 2018.

Nezavisno udruženje novinara Srbije
Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Leave A Response

]]>
Fri, 15 Jun 2018 18:34:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/36878/-nuns-i-ndnv-drzava-da-pod-hitno-saopsti-gde-se-nalazi-cvetkovic-i-da-li-ima-pravnu-zastitu.html
NUNS i NDNV pozdravljaju brzu i uspešnu policijsku potragu za novinarom Cvetkovićem http://nuns.rs/info/statements/36877/nuns-i-ndnv-pozdravljaju-brzu-i-uspesnu-policijsku-potragu-za-novinarom-cvetkovicem.html Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) pozdravljaju brzu i uspešnu akciju policije u potrazi za Stefanom Cvetkovićem i izražavaju zadovoljstvo što je novinar pronađen živ i zdrav. ]]> NUNS i NDNV ni jednog trenutka nisu spekulisali o sudbini nestalog novinara niti su bilo čime navodili one medije koji su objavljivali nagađanja o celom tom sada srećno okončanom slučaju.
Naprotiv, jučerašnjim saopštenjem povodom prijave nestanka Cvetkovića NUNS i NDNV su pozvali Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije “da preduzme najintenzivniju potragu za nestalim novinarom”.

Takođe, NUNS i NDNV su povodom nestanka Cvetkovića podsetili na Sporazum o saradnji i merama za podizanje nivoa bezbednosti novinaraizmeđu MUP Srbije, Republičkog javnog tužilaštva i 7 novinarskih i medijskih udruženja koji je potpisan
krajem 2016. sa osnovnim ciljem da se uspostavi efikasnija krivičnopravna zaštita novinara.
Dva udruženja izražavaju nadu da će policijski i pravosudni organi i ubuduće imatiuspeha u rasvetljavanju slučajeva ugrožavanja ne samo novinara i drugih medijskih radnika, već i bilo kog građanina Srbije.

Nezavisno udruženje novinara Srbije
Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Beograd - Novi Sad 15.06,2018.

]]>
Fri, 15 Jun 2018 15:42:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/36877/nuns-i-ndnv-pozdravljaju-brzu-i-uspesnu-policijsku-potragu-za-novinarom-cvetkovicem.html
Pronađite novinara Stefana Cvetkovića http://nuns.rs/info/statements/36844/pronadjite-novinara-stefana-cvetkovica.html Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara zapadnog Balkana koja zastupa više od 8000 članova, izražava najdublju zabrinutost zbog nestanka srpskog novinara Stefana Cvetkovića i pozdravlja brzu akciju policije u potrazi za Cvetkovićem. ]]> U noći između 13. i 14. juna u vojvođanskom gradu Bela Crkva prijavljen je nestanak novinara Stefana Cvetkovića. Lokalna policija je potvrdila da je automobil Cvetkovića pronađen parkiran sa otvorenim vratima i upaljenim svetlima. Mediji su izvestili da je automobil još uvek bio upaljen i da su svedoci potvrdili da je pronađen i Cvetkovićev ručni sat sa pokidanom narukvicom. Njegovi mobilni telefoni su isključeni.

Iako je Cvetković poznat po pisanju o različitim temama, njegovo istraživanje ubistva Olivera Ivanovića, lokalnog srpskog političara na Kosovu, dovela ga je opet u žižu javnosti. Po povratku sa Kosova u maju, bio je zadržan šest sati od strane kosovske policije zbog kontakata koje je napravio u toku istraživanja na kom je radio.

Cvetkoviću je ranije prećeno zbog novinarskog rada, često od strane lokalnih zvaničnika. Jednom prilikom je njegov telefon polomljen, a u drugom slučaju mu je oštećen auto pošto su ga lokalni zvaničnici obeležili “legitimnom metom” i “stranim plaćenikom”.

„Stefan Cvetković je prijavio niz pretnji koje su dolazile iz raznih kriminalnih i političkih krugova u Srbiji” – rekao je Slaviša Lekić, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije “Njegov nestanak mora biti prioritet lokalne policije i Ministarstva unutrašnjih poslova. Zahtevamo angažovanje svih resursa u nadi da će Cvetković biti nađen nepovređen. “

Regionalna platforma se pridružuje NUNS-ovim zahtevima nadležnim organima Republike Srbije da nastave efikasnu istragu i iskoriste sve resurse za pronalazak Stefana Cvetkovića.

Podsećamo srpske zvaničnike da se suzdrže od  etiketiranja novinara, a samim time i davanja legitimiteta nasilju nad novinarima.

U 2018. godini u Srbiji je zabeleženo 13 incidenata protiv novinara, dva fizička napada i 11 verbalnih pretnji i zastrašivanja.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 14.06.2018

Udruženje novinara BH

Sindikat novinara Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

]]>
Thu, 14 Jun 2018 15:50:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/36844/pronadjite-novinara-stefana-cvetkovica.html
NUNS i NDNV zahtevaju najintenzivniju policijsku potragu za nestalim novinarom Cvetkovićem http://nuns.rs/info/statements/36823/nuns-i-ndnv-zahtevaju-najintenzivniju-policijsku-potragu-za-nestalim-novinarom-cvetkovicem.html Policija mora da preduzme najintenzivniju potragu za nestalim novinarom Stefanom Cvetkovićem iz Bele Crkve, zahtevaju Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV). ]]> NUNS i NDNV smatraju da nestanak Cvetkovića mora najozbiljnije da zabrine ne samo policiju Bele Crkve već i Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije, jer se novinar proteklih godina više puta žalio da mu prete iz političko-kriminogenih krugova.

Povodom nestanka novinara NUNS i NDNV podsećaju i na Sporazum o saradnji i merama za podizanje nivoa bezbednosti novinara između MUP Srbije, Republičkog javnog tužilaštva i 7 novinarskih i medijskih udruženja koji je potpisan krajem 2016. sa osnovnim ciljem da se uspostavi efikasnija krivičnopravna zaštita novinara.  

Novinar Stefan Cvetković nestao je sinoć, pronađen je njegov automobil sa uljučenim motorom, a očevici su ispričali da su na automobilu bila otvorena vrata i da je pored pronađen njegov ručni sat sa pokidanom narukvicom.

Podsećamo i da je 19. maja ove godine Stefan Cvetković javno ispričao da je bio šest sati zadržan na administrativnom prelazu Jarinje i da je kasnije od kosovske policije dobio dokument kojim se potvrđuje da je zadržan i ispitivan po nalogu specijalnog tužioca koji vodi istragu o ubistvu kosovskog političara Olivera Ivanovića. Cvetković je tada ispričao da je na Kosovo išao novinarskim poslom, jer, kako je rekao, radi na istraživanju ubistva Olivera Ivanovića, te da je “došao u kontakt sa nekim ljudima koji su im interesantni za istragu”. Nekoliko meseci ranije Cvetković je na konferenciji za novinare izneo tvrdnju da je taj atentat plaćen 40.000 evra.

U martu 2017. Stefan Cvetković je nepravosnažno osuđen na dve godine i tri meseca zatvora po privatnim tužbama pojedinih funkcionera Srpske napredne stranke. Novinar se žalio na presude a sudski prostupak još nije pravosnažno okončan.

 

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Nezavisno društvo novinara Vojvodine

 

Beograd-Novi Sad 14.06.2018.

]]>
Thu, 14 Jun 2018 11:19:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/36823/nuns-i-ndnv-zahtevaju-najintenzivniju-policijsku-potragu-za-nestalim-novinarom-cvetkovicem.html
Udruženja: Ne prihvatamo novac od Ministarstva – konkurs je bio nelegitiman http://nuns.rs/info/statements/36804/udruzenja-ne-prihvatamo-novac-od-ministarstva--konkurs-je-bio-nelegitiman.html Novinarska i medijska udruženja odlučila su da ne prihvate novac koji im je dodeljen za medijske projekte kojima su konkurisali kod Ministarstva kulture i informisanja – zbog toga što je konkurs bio u potpunosti nelegitiman i što su o dodeli sredstava odlučivali nestručni i nekredibilni ljudi sa jasnom političkom agendom. ]]> Iako novinarska i medijska udruženja rade u veoma teškim uslovima i neprijateljskom okruženju, o čemu svedoče i brojni međunarodni izveštaji, na ovaj korak su se odlučila kao izraz protesta zbog toga što se katastrofalna praksa konkursnog sufinansiranja sa lokalnog nivoa preselila na republički, ali i kao izraz solidarnosti sa svim onim kvalitetnim i profesionalnim medijima i medijskim projektima koji nisu, zbog političke nepodobnosti, dobili novac na konkursu.

Konkurs su obeležile brojne nepravilnosti i nezakonitosti, od postupka i procedure izbora i rada članova konkursnih komisija, do toga da je novac građana namenjen javnom interesu otišao u najvećoj meri u medije bliske vlasti koji rade potpuno suprotno javnom interesu, a o čemu su pretežno odlučivali predstavnici fantomskih udruženja povezanih sa vlašću i anonimni “medijski stručnjaci”.

Podsećamo da su novinarska i medijska udruženja pre nekoliko dana zbog ovog, najnovijeg skandala u izvedbi Ministarstva kulture i informisanja zahtevali smene ministra Vladana Vukosavljevića i državnog sekretara Aleksandra Gajovića kao jedini logičan potez Vlade Srbije ukoliko zaista iskreno želi da uđe u dijalog sa novinarskim i medijskim udruženjima o izradi nove medijske strategije, ali i o rešavanju brojnih drugih medijskih gorućih problema, a upravo je zloupotreba konkursnog sufinansiranja jedan od njih.

 

Beograd-Novi Sad-Niš-Kragujevac, 13. juni 2018. 

 

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) 

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV)

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM)

Asocijacija Lokal pres (LP)

Asocijacija onlajn medija (AOM)

]]>
Wed, 13 Jun 2018 14:20:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/36804/udruzenja-ne-prihvatamo-novac-od-ministarstva--konkurs-je-bio-nelegitiman.html
Skrozza podnela ostavku, Kovačević novi član Izvršnog odbora NUNS-a http://nuns.rs/info/statements/36782/skrozza-podnela-ostavku-kovacevic-novi-clan-izvrsnog-odbora-nuns-a.html Tamara Skrozza obavestila je članove Izvršnog odbora Nezavisnog udruženja novinara Srbije da podnosi “neopozivu ostavku na članstvo u Izvršnom odboru”. ]]> U skladu sa Statutom NUNS-a, član 61, i Poslovnikom o radu Izvršnog odbora, član 8, novi član Izvršnog odbora je Nenad Kovačević, novinar dnevnog lista Danas, iz Užica, koji je u izbornom postupku na Skupštini NUNS-a, održanoj 26. maja 2018, po broju glasova bio 11. na listi kandidata za izbor članova Izvršnog odbora.

Izvršni odbor NUNS-a zahvaljuje Tamari Skrozza na doprinosu upravi Udruženja i prihvata Tamarinu ponudu da na nju može “računati za svaku vrstu pomoći”. 

Istovremeno, povodom raznih spekulacija pa i vesti o razlozima ostavke Tamare Skrozza, ukazujemo da je netačno da je NUNS učestvovao u radu Koordinacionog tela za saradnju medija sa Vladom Srbije. To “telo” ni u kakvom sličnom formatu ne postoji, pa tako NUNS nije mogao da uzme učešća u njegovom radu niti “pristane” da Suzana Vasiljević, savetnica predsednika Republike bude članica Koordinacionog tela za saradnju medija. Predsednik NUNS-a, zajedno sa predstavnicima ostalih medijskih udruženja i asocijacija, jeste učestvovao na sastanku sa Anom Brnabić, kom je prisustvovala i savetnica predsednika Republike, ali NUNS nikad nije bio niti jeste u poziciji da odlučuje ko će učestvovati na skupovima koje organizuje Vlada Srbije.

Demantujemo i tvrdnje da su na sednici Izvršnog odbora NUNS-a “dovedeni u pitanje integritet i lojalnost kolege Vladimira Kostića” zbog teksta objavljenog na portalu Cenzolovka o pozajmici koju je Medija centar dobio od kompanije Dragana Đilasa. O tekstu se na sednici IO raspravljalo, ali ne na način na koji je to predstavljeno: dva od 11 članova Izvršnog odbora imali su o tom tekstu negativan stav!

Za Izvršni odbor NUNS-a

Slaviša Lekić, predsednik

U Beogradu 12.06.2018.

]]>
Tue, 12 Jun 2018 11:03:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/36782/skrozza-podnela-ostavku-kovacevic-novi-clan-izvrsnog-odbora-nuns-a.html
Udruženja: Konkurs nelegitiman – ministar i državni sekretar moraju da odu http://nuns.rs/info/statements/36738/udruzenja-konkurs-nelegitiman--ministar-i-drzavni-sekretar-moraju-da-odu.html Novinarska i medijska udruženja (NUNS, NDNV, ANEM i Lokal pres) smatraju da su rezultati konkursa za medijske projekte i način na koji je on sproveden u potpunom neskladu sa tvrdnjom Vlade Srbije da je spremna da, u saradnji sa relevantnim novinarskim i medijskim udruženjima, rešava brojne, nagomilane probleme na medijskoj sceni. ]]> Novinarska i medijska udruženja smatraju da su smene ministra Vladana Vukosavljevića i državnog sekretara Aleksandra Gajovića jedini logičan potez Vlade Srbije posle ovog, najnovijeg skandala za koje je odgovorno Ministarstvo kulture i informisanja.

Novinarska i medijska udruženja ističu da rezultati konkursa za medijske projekte Ministarstva kulture i informisanja Srbije svedoče da se katastrofalno loša praksa konkursnog sufinansiranja sa lokala preselila na republički nivo, i da su naša udruženja bila u pravu kada su se povukla iz rada komisija, ne želeći da daju legitimitet jednom u potpunosti nelegitimnom procesu.

Kvalitete pristiglih projekata procenjivale su, u pretežnoj meri, stručnoj javnosti potpuno nepoznati “medijski stručnjaci” ili kompromitovane osobe iz udruženja koja su već poznata po aktivnom učešću u obesmišljavanju procesa konkursnog sufinansiranja na lokalnom nivou, odnosno usmeravanju novca građana ne za javni interes nego ka medijima bliskim vlastima.

Udruženja žale zbog toga što su kandidati Udruženja novinara Srbije učestvovali u radu komisija i time na sebe preuzeli dobar deo odgovornosti za njegove katastrofalne rezultate.

Beograd-Novi Sad-Kragujevac, 8. juni 2018.

 

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS)

Nezavisno društvo ovinara Vojvodine (NDNV)

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM)

Asocijacija Lokal pres

]]>
Fri, 8 Jun 2018 14:16:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/36738/udruzenja-konkurs-nelegitiman--ministar-i-drzavni-sekretar-moraju-da-odu.html