NUNS :: Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/rss.html sr http://nuns.rs/img/logo.png NUNS :: Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/rss.html NUNS protestuje zbog Dačićevog favorizovanja Tanjuga http://nuns.rs/info/statements/31869/nuns-protestuje-zbog-dacicevog-favorizovanja-tanjuga.html Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije protestuje zbog favorizovanja agencije Tanjug od strane najviših državnih funkcionera. ]]> Poslednji u nizu takvih postupaka je odluka ministra spoljnih poslova Ivice Dačića da povodom povlačenja osoblja Ambasade Srbije u Makedoniji juče da izjavu samo Tanjugu, iako je bilo najavljeno da će se povodom tog međunarodno važnog događaja obratiti svim medijima.   

NUNS smatra da potez ministra Dačića pokazuje da Vlada diskriminiše medije dajući prednost pojedinim medijskim kućama čak i kada je reč o izuzetno važnim temama od javnog interesa. Na taj način, aktuelna vlast direktno podstiče monopolizaciju i nelojalnu konkurenciju na medijskom tržištu.

NUNS podseća da je obaveza javnih ličnosti, posebno državnih funkcionera da se prema svim medijima ponašaju neselektivno. Zakonom o javnom informisanju i medijima zabranjena je neposredna ili posredna diskriminacija medija, urednika, novinara i drugih lica u oblasti javnog informisanja.

 

Sekretarijat NUNS-a

U Beogradu 21.08.2017.

]]>
Tue, 22 Aug 2017 10:17:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/31869/nuns-protestuje-zbog-dacicevog-favorizovanja-tanjuga.html
Napad na Ollurija i njegovu verenicu mora biti prioritet kosovskim institucijama http://nuns.rs/info/statements/31865/napad-na-ollurija-i-njegovu-verenicu-mora-biti-prioritet-kosovskim-institucijama-.html Udruženja novinara iz regiona oštro osuđuju napad na Ollurija, istraživačkog novinara i njegovu verenicu. Parim Olluri i njegovu verenicu napale su 3 osobe 16. avgusta u Prištini, na ulasku u njihovu zgradu. Napadači su nosili kape i ništa nisu rekli tokom incidenta. ]]> "Dok smo se približavali ulazu naše zgrade, pojavile su se tri osobe i počele su da me udaraju. Udarali su me i kada sam pao na zemlju, a moja verenica se onesvestila i pala. Nisam im video lica niti su išta rekli, sve se desilo vrlo brzo", rekao je Olluri i dodao: "Verujem da ovo ima veze sa mojim nedavnim radom".

Olluri je direktor online portala insajderi.com, i osvojio je više nagrada za svoj rad. Kako navodi Asocijacija novinara Kosova (AJK), Olluri je izjavio da nema ličnih konfikta ni sa kim i da je ubeđen da je napad povezan sa njegovim radom. 

"Verujemo da je ovo bio dobro organizovan napad", rekao je Arben Salihu, iz Udruženja novinara Kosova. "Napad na novinara dok je u društvu člana porodice je dodatno zabrinjavajući jer šalje poruku da članovi porodice novinara više nisu sigurni." 

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, koja zastupa više od 7800 članova, najoštrije osuđuje napad na novinara Parim Ollurija i njegovu verenicu i deli zabrinutost sa članovima Udruženja novinara Kosovo. Platforma očekuje od kosovskih vlasti da postupaju brzo, identifikuju tri napadača i kazne ih u skladu sa zakonom. Poziva međunarodne organizacije koje se bave zaštitom medijskih i novinarskih sloboda i prava da zahtevaju isto.

Platforma će, kroz postojeći sistem monitoringa, pratiti u narednom periodu tok slučaja i o tome obavestiti relevantne nacionalne i međunarodne institucije.

Regionalna udruženja podsećaju javnost da je Kosovo u 2017. godini  zabeležilo 9 slučajeva pritiska, verbalnih pretnji i fizičkih napada, uključujući i ovaj poslednji  slučaj.

 

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb

Udruženje/udruga BiH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Društvo novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

]]>
Mon, 21 Aug 2017 12:48:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/31865/napad-na-ollurija-i-njegovu-verenicu-mora-biti-prioritet-kosovskim-institucijama-.html
NUNS: Zašto poreski obveznici Kragujevca plaćaju dugove bivšeg vlasnika RTK http://nuns.rs/info/statements/31853/nuns-zasto-poreski-obveznici-kragujevca-placaju-dugove-bivseg-vlasnika-rtk-.html Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije protestuje povodom odluke vlasti Kragujevca da budžetski novac namenjen za projektno sufinansiranje javnog informisanja preusmeri Radio-televiziji Kragujevac (RTK), devastiranoj mediskoj kući koja od kraja prošle godine ne emituje program. Gradska uprava Kragujevca na čelu sa gradonačelnikom Radomirom Nikolićem tako nastavlja da krši Zakon o javnom informisanju i da ignoriše svoje obaveze prema javnom interesu i javnom informisanju. ]]> Gradsko veće Kragujevca, na sednici održanoj 16. avgusta usvojilo je Program rasporeda sredstava za finansiranje razvoja informisanja u gradu Kragujevcu u 2017. godini. “Programom su predviđena sredstva u ukupnom iznosu od 20 miliona dinara, i to za usluge po ugovoru – 18 miliona dinara i za subvencije javnim nefinansijskim preduzećima i organizacijama u iznosu od 2 miliona dinara, raspoređenih u korist Privrednog društva “Radio-televizija Kragujevac“ d.o.o.”, navodi se u odluci Gradskog veća objavljenoj na veb sajtu Grada.

Podsećamo da je Ministarstvoi privrede krajem januara ove godine raskinulo ugovor o privatizaciji RTK sa kontroverznim kruševačkim biznismenom Radojicom Milosavljevićem koji je najveću regionalnu televiziju kupio u oktobru 2015. Agonija RTK trajala je tokom cele prošle godine, Ministarstvo je Milosavljeviću dugo gledalo “kroz prste” da bi konačno poništilo ugovor o kupoprodaji i ovu medijsku kuću vratilo u naručje bivšem osnivaču - Gradu. Ceo taj nezakonit vlasnički transfer obavljen je formalno 21. juna a odluka je donesena uz saglasanost Vlade. Ugovorom o prenosu osnivačkih prava između grada Kragujevca i Ministarstva privrede, Grad je, pored osnivačkih prava, prihvatio i obaveze prema zaposlenima i poveriocima.

Mnogo je pitanja povodom RTK ne koja gradska a i republička vlast treba javno da odgovore. Pre svega, zašto dugovanja bivšeg privatnog vlasnika RTK namiruju poreski obveznici Kragujevca? Kako to da Kragujevac već treću godinu zaredom nema novca za konkursno sufinansiranje medijskih sadržaja u javnom interesu, što je njegova zakonska obaveza, a ima za subvencionisanje jedne medijske kuće koja ne emituje program? Zašto su drugi kragujevački mediji prepušteni sami sebi dok je televizija koju je, u međuvremenu, napustila većina zaposlenih i kojoj je oduzeta i dozvola za emitovanje programa postala prioritetna briga države? I, na kraju, kako je moguće da se aktom Vlade suspenduje Zakon o javnom informisanju?

Sekretarijat NUNS-a

U Beogradu 18.08.2017.  

]]>
Fri, 18 Aug 2017 14:12:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/31853/nuns-zasto-poreski-obveznici-kragujevca-placaju-dugove-bivseg-vlasnika-rtk-.html
NUNS, NDNV i MCBG: I sudski potvrđeno da je Tasovac prekršio zakon i oštetio nas http://nuns.rs/info/statements/31838/nuns-ndnv-i-mcbg-i-sudski-potvrdjeno-da-je-tasovac-prekrsio-zakon-i-ostetio-nas.html Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) i Medija centar Beograd pozdravljaju presudu Upravnog suda u Nišu, kojem je poništena prošlogodišnja odluka tadašnjeg ministra kulture i informisanja Ivana Tasovca da portalu Južne vesti iz Niša dodeli manji iznos od onoga koji je predložila stručna komisija. ]]> Ovom presudom i njenim obrazloženjem, Upravni sud je utvrdio da je ministar prekršio zakon i u slučaju naših organizacija, kojima je, suprotno predlogu konkursne komisije, uskratio podršku za realizaciju predloženih projekata.

Naime, u presude se konstatuje da obrazloženje u tom trenutku ministra u tehničkom mandatu, kojom je izmenjen predlog komisije, " ne sadrži pravne propise i razloge" i da su u pitanju “uopšteno dati razlozi”, što je u skladu sa našim uverenjem i više puta izrečenim stavom da je u pitanju čisto politička odluka kojom su kažnjeni mediji i organizacije koji su imali i imaju kritički odnos prema vlasti.

Naše organizacije su najdrastičnije oštećene, jer su im oduzeta celokupna sredstva, ali su kažnjeni i neki drugi nerežimski mediji, pored Južnih vesti, kojima je iznos značajno umanjen.

Uverenja smo da je ovaj potez ministra Tasovca bio način da se preporuči za novi mandat tadašnjem premijeru Aleksandru Vučiću.

NUNS, NDNV i MCBG zahtevaju od Ministarstva kulture i informisanja da sprovede odluku Upravnog suda tako da obešteti medije i organizacije koji su bili meta Tasovčevog političkog nasilja.

Pošto ne verujemo u njegov prigovor savesti, ne verujemo ni da će Tasovac učiniti ono što bi odgovorna osoba na njegovom mestu morala učiniti – a to je podnošenje ostavke iz moralnih razloga na mesto direktora Beogradske filharmonije, koje je takođe javna funkcija, jer je utvrđeno da je kršio zakon.

 

Beograd-Novi Sad, 16. avgust 2017. 

Nezavisno udruženje novinara Srbije
Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Medija centar Beograd

]]>
Wed, 16 Aug 2017 11:26:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/31838/nuns-ndnv-i-mcbg-i-sudski-potvrdjeno-da-je-tasovac-prekrsio-zakon-i-ostetio-nas.html
Apel Koalicije ministru finansija: Ukinite duplo oporezivanje medijskih projekata http://nuns.rs/info/statements/31797/apel-koalicije-ministru-finansija-ukinite-duplo-oporezivanje-medijskih-projekata.html Koalicija novinarskih i medijskih udruženja (UNS, NUNS, NDNV, ANEM i Lokal pres) poziva ministra finansija Dušana Vujovića i Vladu Srbije da se u planiranim izmenama Zakona o PDV-u jasno odrede da projektno sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog značaja ne podleže plaćanju PDV-a. ]]> Zakon o javnom informisanju i medijima propisuje podsticanje ostvarivanja javnog interesa kroz sufinansiranje medjskih sadržaja na lokalnom, pokrajinskom i republičkom nivou za koji se izdvajaju budžetska sredstva. 

Koalicija smatra da je plaćanje PDV-a na novac odobren kroz ove javne konkurse duboko pogrešna mera, jer se ne radi o komercijaloj usluzi niti prometu robe i usluga, već o obavezi države da obezbedi javni interes kroz proizvodnju medijskih sadržaja.Ne kupuju u ovom slučaju lokalne, pokrajinske, republičke vlasti prostor u medijima, nisu to oglasi, ili druge specijalizovane medijske usluge kao što su prenosi skupštinskih zasedanja, već podsticajna sredstva kojom država ostvaruje svoju ulogu u medijskoj sferi.

S jedne strane Vlada preko Ministrastva kulture i informisanja i budžeta podstiče novinarsko istraživanje korupcije, stanja ljudskih i manjinskih prava, trošenje novca poreskih obveznika i sl, a s druge strane preko Ministarstva finansija i Poreske uprave, paradoksalno, na isti taj novac ubira porez kao da se radi o profitnoj, a ne od države podstaknutoj delatnosti.

Koalicija poziva ministra Vujovića i ministarstvo finansija da se hitno upoznaju sa suštinom projektnog sufinansiranja medijskih sadržaja kako ih je propisao Zakon o javnom informisanju i medijima. 

Zabrinjavajuće je, a Koalicija je na to već ukazivala, da različita tumačenja i postupanja poreskih uprava da se PDV plaća, odnosno ne plaća na dobijena sredstva, obesmišljavaju projektno sufinansiranje medijskih sadržaja i uništavaju medije.  

Mediji već na sve troškove koji nastaju u proizvodnji medijskog sadržaja od javnog značaja plaćaju PDV i druge poreze i doprinose, pa je tim pre suludo što se, još jednom, celokupan iznos odobrenog novca za projektno sufinansiranje dodatno opterećuje PDV-om.Koalicija smatra da je jasno propisivanje da je projektno sufinansiraje medijskih sadržaja od javnog interesa oslobođeno PDV-a preko potrebna mera kako bi se posebno dala šansa za preživljavanje lokalnim medijima.

 

Udruženje novinara Srbije (UNS)

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS)

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV)

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM)

Poslovno udruženje Lokal pres

]]>
Thu, 10 Aug 2017 14:44:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/31797/apel-koalicije-ministru-finansija-ukinite-duplo-oporezivanje-medijskih-projekata.html
Novinarska udruženja iz regiona pozdravljaju hapšenje osobe koja je pretila novinaru Draganu Bursaću http://nuns.rs/info/statements/31786/novinarska-udruzenja-iz-regiona-pozdravljaju-hapsenje-osobe-koja-je-pretila-novinaru-draganu-bursacu.html Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, koja zastupa više od 7800 članova, najoštrije osuđuje pretnje novinaru Draganu Bursaću i pozdravlja brzu reakciju MUP Republike Srpske koji je uhapsio osobu koja je pretila ovom banjalučkom novinaru. ]]> Draganu Bursaću upućene su pretnje smrću zbog teksta „Šutio sam dok je Bihać granatiran“, u kojem se autor priseća trogodišnje opasade Bihaća koji je bio opkoljen sa jedne strane od Vojske SAO Krajine, a sa druge od Vojske Republike Srpske i akcije "Oluja" koja je potom uslijedila. Neprikladna reakcija usledila je putem Fejsbuka gde je Bursaću zaprećeno da se “nećeš se glave nanosat toliko ti mogu potvrdit“.

"Ponovljene prijetnje Draganu Bursaću, upućene preko društvenih mreža, samo su dokaz da slobodno i javno mišljenje, suprotno službenim stavovima, nije dopušteno niti dobrodošlo. Bilo kakve prijetnje novinarima, nedopustive su i predstavljaju grubo kršenje medijskih i ljudskih prava i sloboda. Ponovljene prijetnje smrću zbog javno iznesenog stava,  zahtijevaju hitne i odlučne mjere pravosudnih organa i institucija. Prisiljavanje bilo koga, posebno prisiljavanje novinara de misle i pišu kako se svidja stranci, pojedincu, grupi, ili vlasti, vraća nas u doba jednoumlja. Očekujem da nadležni kazne počinioca ovog teškog nedjela kakvo je prijetnja  smrću”, izjavio je Marko Divković, predsednik udruženja/udruge BH Novinari.

Ovo je treća veoma ozbiljna prijetja Bursaću od avgusta prošle godine. Bursaću su, pre samo mesec dana, upućene pretnje smrću zbog teksta „Slavi li Banja Luka srebrenički genocid?“, o najavljenom skupu podrške Ratku Mladiću, optuženom za najteže zločine počinjene u BiH, koji je bio najavljen za 11. juli, dan u kojem se obležava godišnjica srebreničkog genocida. Do ovog slučaja niko od počinilaca nije procesuiran.

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara upozorava, ne prvi put, da je svaki napad na novinara napad na slobodu govora i izveštavanja. I ovaj napad, zbog sadržaja novinarskog teksta ili priloga, smatramo nedopustivim i opasnim napadom na slobodu izveštavanja. Podsećamo, takođe, da svaki napad na novinare i medije, zapravo, predstavlja atak na sve građane.

Očekujemo i da će počinilac u najkraćem roku biti procesuiran, čime će do javnosti stići jasna poruka da će svako slično neprihvatljivo ponašanje prema novinarima biti ekspresno sankcionisano.

Regionalna platforma snažno podržava udrugu/udruženje BH Novinari i druge novinarske i medijske organizacije u naporima da zaštite novinare i slobodu govora.  Platforma poziva međunarodne organizacije koje se bave zaštitom medijskih i novinarskih sloboda i prava da od bosanskohercegovačkih vlasti zahtevaju hitno procesuiranje počinioca.

U prvih sedam meseci ove godine, računajući i poslednji incident, u Bosni i Hercegovini je evidentirano 36 slučajeva direktnih pritisaka, verbalnih prijetnji i fizičkih napada na novinare.

 

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb


Udruženje/udruga BiH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Društvo novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

]]>
Wed, 9 Aug 2017 13:30:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/31786/novinarska-udruzenja-iz-regiona-pozdravljaju-hapsenje-osobe-koja-je-pretila-novinaru-draganu-bursacu.html
NUNS uputio javnu kritiku Saši Raduloviću http://nuns.rs/info/statements/31753/nuns-uputio-javnu-kritiku-sasi-radulovicu.html Nezavisno udruženje novinara Srbije podseća političare da je javni interes temelj slobodnog javnog informisanja i da je zato neprihvatljiv bilo kakav posredni ili neposredni pritisak na novinare i medije kao čuvara demokratije i kontrolora društvenih procesa. ]]> NUNS ovog puta upućuje javnu kritiku Saši Radulović, predsedniku stranke Dosta je bilo (DJB) i narodnom poslaniku, zbog neodgovornog i uvredljivog ponašanja prema uglednom nemačkom mediju Dojče Vele (DW) i njegovom novinaru Nemanji Rujeviću

I posle godinu dana od prvog teksta na web stranici DW u kome se tvdi da je Saša Radulović, kada se pre 15-ak godina iselio iz SAD, ostao dužan milon dolara američkoj poreskoj službi, lider DJB na razne načine izbegava da u neposrednom razgovoru s novinarom  argumentuje svoj demanti.

Umesto da konačno prihvati poziv za intervju u kome bi se razjasnila novinarska priča o poreskom dugu, Radulović uporno pokušava da diskredituje DW i novinara Rujevića. U tome Radulović koristi partijske resurse za pritisak na DW i njegovog novinara, izmedju ostalog  ponavljajući i pretnje tužbom.

Poseban je cinizam to što je na najnoviji upit za intervju sa Radulovićem, pres služba DJB uzvratila ponudom kompletnog teksta izvinjenja koje treba da potpiše novinar Rujević.

NUNS podseća Sašu Radulovića da je u skladu s javnom funkcijom koju obavlja dužan da u komunikaciji s novinarima i medijima pokaže više odgovornosti, ozbiljnosti i poštovanja.

Sekretarijat NUNS-a

U Beogradu 06.08.2017.

]]>
Sun, 6 Aug 2017 12:41:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/31753/nuns-uputio-javnu-kritiku-sasi-radulovicu.html
NUNS žali zbog gašenja Njuzvika http://nuns.rs/info/statements/31737/nuns-zali-zbog-gasenja-njuzvika.html Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) izražava žaljenje i ozbiljnu zabrinutost zbog gašenja magazina Njuzvik (Newsweek) Srbija. ]]> NUNS žali zbog gašenja časopisa koji je profesionalnom uređivačkom politikom i raznovrsnim sadržajem, posebno obradom specifičnih nekomercijalnih tema od javnog značaja zauzimao posebnu poziciju u srpskoj galaksiji štampe.

Takođe, NUNS je zabrinut zbog obrazloženja izdavača Njuzvika, Adrija Medija grupe (AMG), u kojem se tvrdi da je prestanak izlaženja tog magazina posledica “progona” ove medijske kompanije po nalogu vlasti i predsednika Republike. AMG poseduje licencu za objavljivanje Njuzvika u Srbiji i Crnoj Gori  do kraja 2024. godine ali, kako je saopšteno, zbog "hajke vlasti i zloupotrebe svih institucija, ovaj uticajni magazin će nestati s tržišta". AMG ukazuje da je "dvomesečna protivpravna blokada svih računa kompanije koja je uvedena bez obrazloženja kao i bez preciziranja iznosa nepostojećeg (poreskog) duga", dovela do toga da časopis bude ugašen.

Ne ulazeći u opravdanost pomenutih tvrdnji AMG, NUNS smatra da je medijsko tržište u Srbiji politički kontrolisano i da u praksi nisu zaživela zakonom propisana pravila i mehanizmi koji bi trebalo da obezbede punu slobodu medija.

Suprotno tržišnoj logici, funkcionisanje i opstanak medija neposredno zavise od političke volje i moći što direktno ugrožava njihovu civilizacijsku ulogu i misiju u izgradnji i očuvanju demokratskog društva.  

Sekretarijat NUNS-a

U Beogradu 03.08.2017.

]]>
Thu, 3 Aug 2017 11:04:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/31737/nuns-zali-zbog-gasenja-njuzvika.html
NUNS i NDNV: Javni tužilac da sasluša Aleksandra Vučića http://nuns.rs/info/statements/31692/nuns-i-ndnv-javni-tuzilac-da-saslusa-aleksandra-vucica.html Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) smatraju da je nadležno tužilaštvo dužno da, po službenoj dužnosti, sasluša predsednika SNS-a Aleksandra Vučića, jer je on u jučerašnjem gostovanju na TV Pink izneo saznanja o krivičnom delu koji se goni po službenoj dužnosti. ]]> Tužilaštvo je dužno da od njega zatraži dodatne informacije o krivičnom delu iz člana 343, Izazivanje panike i nereda, kao i drugim krivičnim delima za koje postoji sumnja da su izvršeni, pošto je istakao da su pojedina „medijska udruženja“ dobijala novac da bi vodili kampanju povodom nelegalnog rušenja u Savamali.

Osim javnom tužilaštvu, Vučić je dužan da i javnosti saopšti ko je, od koga, u koje vreme i u kojem iznosu dobijao sredstva i da preuzme odgovornost za to što je izgovorio.

Plašimo se, međutim, da Vučić i ovog puta iznosi neistine, da ponovo zloupotrebljava režimske medije i svoju funkciju da bi napadao i difamirao one koje proglašava političkim protivnicima i da bi dodatno ugrožavao medijske slobode u Srbiji.

Ukoliko je govorio neistinu, Vučić je izvršio krivično delo.

 

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Nezavisno društvo novinara Vojvodine

 

Beograd - Novi Sad, 25. 07. 2017.

]]>
Tue, 25 Jul 2017 12:25:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/31692/nuns-i-ndnv-javni-tuzilac-da-saslusa-aleksandra-vucica.html
NUNS i NDNV: Još jedna skandalozna sudska presuda protiv medija http://nuns.rs/info/statements/31688/nuns-i-ndnv-jos-jedna-skandalozna-sudska-presuda-protiv-medija.html Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) ukazuju da se nastavlja skandalozna sudska praksa u slučajevima koji se vode protiv medija koji nisu pod kontrolom vlasti, sa očiglednim ciljem da se oni finansijski iscrpe, kao i da se, i kroz pravosudni sistem, suzi sloboda kritičkog mišljenja i izražavanja. ]]> Viši sud u Beogradu doneo je skandaloznu presudu kojom su novinar Miloš Vasić, portal Autonomija Nezavisnog društva novinara Vojvodine, portal Nezavisnog udruženja novinara Srbije i Peščanik dužni da na ime naknade nematerijalne štete tužiocu Ištvanu Kaiću plate 100.000 dinara sa zateznim kamatama i drugim troškovima zbog navodne povrede ugleda i časti.

Kaić je tužio autora, izdavače i urednike ovih medija zbog kolumne Miloša Vasića „Objavljotina Ištvana Kaića“, koja je prvobitno objavljena na portalu Autonomija, a potom preneta i na portalima NUNS-a i Peščanika. Kolumna predstavlja Vasićev osvrt na tekst Ištvana Kaića „Treći metak Branke Prpe“, objavljen u Politici.

Iako je Vasićev tekst polemički, i u njemu se iznose isključivo vrednosni sudovi a ne informacije, Viši sud je ovom očigledno politički inspirisanom odlukom kaznio navedene medije i uveo sudsku praksu po kojoj se društvena kritika i polemika zabranjuje ukoliko nije u skladu sa politikom vlasti.

Tuženi će uložiti žalbu Apelacionom sudu i, ukoliko bude potrebno, svoja prava štititi i na višim instancama, jer smatraju da ova presuda predstavlja novo sramno poglavlje u gušenju medijskih sloboda i slobode izražavanja u Srbiji.

 

Nezavisno udruženje novinara Srbije
Nezavisno društvo novinara Vojvodine

 

Beograd - Novi Sad, 25. 07. 2017.

]]>
Tue, 25 Jul 2017 11:13:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/31688/nuns-i-ndnv-jos-jedna-skandalozna-sudska-presuda-protiv-medija.html
Udruženja: Podrška kolegama iz Vranjskih i OK radija http://nuns.rs/info/statements/31671/udruzenja-podrska-kolegama-iz-vranjskih-i-ok-radija.html Novinarska i medijska udruženja pružaju punu podršku kolegama iz nedeljnika Vranjske i OK radija koji protestuju zbog skandalozno sprovedenog lokalnog konkursa za javni interes u sferi javnog informisanja u Vranju, na kojem su novac dobili mediji bliski vlasti ili oni povezani sa članovima tzv. stručne komisije za dodelu sredstava. ]]> Članovi komisije, imenovani ne zbog stručnosti već po svemu sudeći da sprovedu prethodno donete partijske odluke, izabrani na predlog nerelevantnih novinarskih udruženja, novac građana dodelili su i medijima kojima građani Vranja nemaju nikakav pristup, anonimnim portalima, vlasnicima medija sa kojima su i porodično povezani, izvrgnuvši tako ruglu princip konkursnog sufinansiranja i namerno zaobišavši ugledne, ali očigledno ne i podobne vranjske medije, odnosno njihove medijske projekte.

Udruženja ističu da je konkurs u Vranju nažalost samo još jedna potvrda da je konkursno sufinansiranje medijskih sadržaja doživelo potpuni kolaps, ali ne zbog toga što je u pitanju loš mehanizam kao takav, nego zbog toga što ga je vlast, ne prezajući od kršenja zakona i moralnih načela, pretvorila u instrument za finansiranje režimskih i rođačko-kumovskih medija, ne obazirući se ni na javni interes ni na kvalitet medijskih sadržaja.

Iako udruženja smatraju da u novu Medijsku strategiju, i medijske zakone koje će proisteći iz nje, treba uneti izmene koje će garantovati da sistem projektnog finansiranja funkcionisaše po principima javnog interesa, nediskriminatornosti, transparentnosti, uz čitav niz kontrolnih mehanizama – činjenica je ni da te promene neće doneti ništa novo u atmosferi bezakonja i političkog nasilja.

Nezavisno udruženje novinara Srbije - NUNS

Nezavisno društvo novinara Vojvodine - NDNV

Asocijacija lokalnih nezavisnih medija Lokal press - LP

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija - ANEM

Asocijacija onlajn medija - AOM

 

Beograd-Novi Sad-Kragujevac-Niš, 21. juli 2017.

]]>
Fri, 21 Jul 2017 12:03:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/31671/udruzenja-podrska-kolegama-iz-vranjskih-i-ok-radija.html
UNS i NUNS najoštrije protestuju što Rakočević nije izabran http://nuns.rs/info/statements/31660/uns-i-nuns-najostrije-protestuju-sto-rakocevic-nije-izabran.html Udruženje novinara Srbije (UNS) i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), kao ovlašćeni predlagači, najoštrije protestuju protiv današnje odluke poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije da ne izaberu kandidata ova dva novinarska udruženja Živojina Rakočevića za člana odbora Agencije za borbu protiv korupcije. ]]> UNS i NUNS, dve najreprezentativnije profesionalne novinarske organizacije u Srbiji su Rakočevića kao kandidata predložili prvi put još u avgustu 2015, a zatim i u avgustu prošle godine. Rakočević je prvi put predložen nakon što je duže vreme bilo upražnjeno mesto člana odbora koji se bira na predlog novinarskih udruženja.

Ovaj postupak poslanika vladajuće koalicije pokazuje da vlast ne želi da u odboru Agencije za borbu protiv korupcije sedi predstavnik novinarskih udruženja koja nisu pod kontrolom. Postavlja se pitanje šta to vlast želi da sakrije u Agenciji za borbu protiv korupcije.

Živojin Rakočević, novinar i književnik, koji živi i radi u Gračanici, diplomirao je na Katedri za srpsku književnost i jezik Filološkog fakulteta u Prištini, a magistrirao na Univerzitetu u Beogradu.

Bio je osnivač i urednik KiM Radija, Glasa juga, potpredsednik Udruženja novinara Srbije i član saveta Republičke radiodifuzne agencije, a danas je direktor Doma kuture u Gračanici, a već deset godina dopisnik Politike sa Kosova i Metohije. Autor je više knjiga i monografija i dobitnik je nekoliko književnih i novinarskih nagrada, a svoje radove objavljuje u uglednim domaćim i stranim časopisima.

]]>
Thu, 20 Jul 2017 17:45:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/31660/uns-i-nuns-najostrije-protestuju-sto-rakocevic-nije-izabran.html
NUNS: Dnevnik Politika podlegao govoru mržnje http://nuns.rs/info/statements/31642/nuns-dnevnik-politika-podlegao-govoru-mrznje.html Nezavisno udruženje novinara Srbije izražava ozbiljnu zabrinutost zbog činjenice da su i pojedini mejnstrim mediji podlegli sramotnim i neoprostivim profesionalnim greškama u uređivačkoj politici. Poslednji takav slučaj dogodio se dnevnom listu Politika koja je juče objavila komentar izmišljenog "stručnjaka" kojim se pravda nasilje nad ženama i propagira mržnja prema feministkinjama. ]]> Posebno zabrinjava to što je Politika gotovo istovetnu grešku napravila i pre samo dva ipo meseca kada je objavila komentar nepostojećeg stranog “eksperta” za psihoanalizu, koji je takođe propagirao netrpeljivost prema ženama.

U oba slučaja “najstariji dnevni list na Balkanu” je najgrublje prekršio profesionalne i etičke standarde novinarstva.

U rubrici Pogledi, Politika je 18. jula objavila komentar “Petra Veličkovića, forenzičkog psihijatra, sudskog eksperta za poveravanje dece“, iz Montreala u Kanadi. I “psihijatar Veličković“, povodom tragičnih događaja u centrima za socijalni rad u Beogradu, napada „agresivne feministkinje koje su i ove tragedije iskoristile za svoju političku agendu“. Uz komentar je objavljena i fotografija navodnog autora za koju su korisnici društvenih medija ustanovili da zapravo predstavlja nemačkog glumca Andreasa Kaufmana.

Politika je u izdanju od 5. maja 2017. u rubrici Pogledi objavila komentar „Milovana B. Vučića“, potpisanog kao „profesor univerziteta, psihoanalitički psihoterapeut i psihoanalitički supervizor, specijalista za dečju psihoanalizu, Los Anđeles, Kalifornija“. Izmišljeni psihoanalitičar „Vučić“ u tekstu pod naslovom „Nepravde feminističkog pravosuđa“ tvrdi da je “srpsko porodično pravosuđe pod takvim feminističkim uticajima da ono više i ne deli bilo kakvu pravdu“. UNS je pretragom na internetu ustanovio da eminentni naučnik „Milovan B. Vučić“ ne postoji a da fotografija autora komentara zapravo predstavlja Hermana Dernemana, koji je umro još 2005. u 112. godini života kao najstariji muškarac u Nemačkoj.

Sekretarijat NUNS-a

U Beogradu 19.07.2017.

]]>
Wed, 19 Jul 2017 13:15:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/31642/nuns-dnevnik-politika-podlegao-govoru-mrznje.html
NUNS poziva Srpsku listu da ne diskriminiše medije http://nuns.rs/info/statements/31621/nuns-poziva-srpsku-listu-da-ne-diskriminise-medije-.html Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) poziva rukovodstvo Građanske inicijative Srpska lista da ne diskriminiše medije, odnosno da u komunikaciji sa novinarima poštuju standarde i principe predviđene međunarodnim konvencijama o slobodi informisanja. ]]> Takođe, NUNS očekuje da se Građanska inicijativa Srpska lista ponaša u skladu sa svojim javno proklamovanim ciljem "zaštita prava na informisanje" iz stranačkog Proglasa od 12. maja 2017. godine.

Prema saznanjima NUNS-a, Srpska lista je bez ikakvog objašnjenja ili povoda odlučila da bojkotuje informativni portal KoSSev. 

U Kosovskoj Mitrovici se danas održava prva Izborna skupština te stranke na kojoj se očekuju kadrovske promene u stranačkom rukovodstvu, a pred formiranje nove Vlade Kosova. Srpska lista na ovaj važan događaj nije pozvala portal KoSSev, a urednici tog informativnog onlajn medija Tatjani Lazarević prvi čovek Građanske inicijative Srpska lista Slavko Simić potvrdio je da nisu pozvani na Izbornu skupštinu.

"Portal KoSSev se svojom uređivačkom politikom deklarisao da se bavi lokalnim pitanjima. Događaj Izborne skupštine Srpske liste prevazilazi nivo kojim se portal KoSSev bavi, pa nismo našli za shodno da vas obavestimo o aktivnostima koje smo planirali za 17.07. 2017. godine", napisao je Simić u poruci urednici portala KoSSev.

Urednica Lazarević navodi da je Simića prethodno pitala “zašto je Srpska lista KoSSev uklonila sa liste primalaca saopštenja i poziva za praćenje događaja liste Srpska?” Prema njenim rečima, “od kraja maja redakciji našeg portala prestala su da stižu obaveštenja o konferencijama za medije i saopštenja o aktivnostima Srpske liste”.

Uz to, kako u svom današnjem tekstu ukazuje koleginica Lazarević, u impresumu KoSSev jasno piše da "portal ima za cilj da tačno i pravovremeno informiše srpsku zajednicu na Severu Kosova o aktuelnim događajima, tzv. post-briselskom periodu i predstojećim političkim i društvenim procesima, kao i širu javnost o srpskoj zajednici na Severu Kosova".

Za tri i po godine postojanja portal KoSSev je objavio 12.400 tekstova.

Zato je cinično i neprihvatljivo “objašnjenje” lidera Srpske liste o lokalnom karakteru uređivačke politike tog medija.

 

Sekretarijat NUNS-a

U Beogradu 17.07.2017.

]]>
Mon, 17 Jul 2017 11:20:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/31621/nuns-poziva-srpsku-listu-da-ne-diskriminise-medije-.html
Udruženja: Rasvetliti slučaj obijanja stana Dragane Pećo http://nuns.rs/info/statements/31546/udruzenja-rasvetliti-slucaj-obijanja-stana-dragane-peco.html Novinarska i medijska udruženja duboko su zabrinuta zbog jučerašnjeg obijanja i upada u stan novinarke istraživačkog portala KRIK Dragane Pećo, i zahtevaju da policija i tužilaštvo hitno rasvetle sve okolnosti slučaja i predstave ih javnosti. ]]>

Imajući u vidu da iz stana ništa nije ukradeno, a da je KRIK u poslednje vreme objavio više istraživačkih tekstova o političkim, ekonomskim i kriminalnim centrima moći, udruženja sumnjaju da je reč o pokušaju zastrašivanja ove novinarke. 

Ovo je samo poslednji u nizu sličnih događaja koji su proteklih nedelja uznemirili javnost, počev od napada na novinare tokom predsedničke inauguracije u Beogradu i vređanja i pretnji novinarima u niškom Medija centru, do pretnji smrću novinarki Mariji Vučić.

Uprkos postojanju Stalne radne grupe za bezbednost novinara u kojoj, osim novinarskih i medijskih udruženja, učestvuju i visoki predstavnici Tužilastva i MUP, i posebnom mehanizmu za hitne reakcije institucija u ovakvim slučajevima, počinioci su i dalje nekažnjeni, a broj napada i pretnji novinarima eksponencijalno raste.

Efikasno postupanje nadležnih organa u ovom i svim drugim slučajevima jeste i može biti jedina realna mera proklamovane spremnosti institucija da se zaštite novinari, a time i pravo građana na informisanje u javnom interesu. Izostanak takve reakcije će dodatno ugroziti slobodu medija demokratski poredak u Srbiji.

 

Niš, Beograd, Novi Sad

8. jul 2017. 

Asocijacija onlajn medija (AOM)

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS)

Nezavisno udruženje novinara Vojvodine (NDNV)

Asocijacija medija

]]>
Sat, 8 Jul 2017 14:14:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/31546/udruzenja-rasvetliti-slucaj-obijanja-stana-dragane-peco.html
NUNS: Kurir prekršio Kodeks novinara Srbije http://nuns.rs/info/statements/31493/nuns-kurir-prekrsio-kodeks-novinara-srbije-.html Nezavisno udruženje novinara Srbije upućuje javnu kritiku uredništvu dnevnog lista Kurir zbog grubog kršenja etičkih standarda koji štite integritet i dostojanstvo deteta. ]]> U jučerašnjem izdanju tog tabloida, u kontekstu potresne priče o siromaštvu jedne porodice, na naslovnoj strani Kurira objavljena je i fotografija četvorogodišnjeg dečaka sa svim podacima o njemu i njegovoj porodici. U današnjem Kuriru, u tekstu o humanosti građana koji su pomogli ugroženoj porodici, opet je na naslovnici objavljena fotografija mališana uz potpis “fotografija zbog koje plače cela Srbija”.

Podržavajući pravo Kurira da izveštava o siromaštvu i pojedinačnim socijalnim problemima građana, NUNS ipak ukazuje da su mediji dužni da u takvim pričama, upravo zbog osetljivosti teme, strogo poštuju profesionalne i etičke standarde. U pokušaju da izazovu što veću pažnju, saosećanje i humanost svojih čitalaca, novinari ne bi trebalo da pređu granice profesionalne etike i da koriste nesmotrenost ili nenaviknutost svojih sagovornika na medijsku pažnju. U takvim situacijama, na prava dece mora se obratiti posebna pažnja.

Kodeks novinara Srbije, u tački 5. poglavlja Odgovornost novinara, obavezuje novinara “da poštuje i štiti prava i dostojanstvo dece”, dok u tački 4. Poglavlja o zaštiti privatnosti upozorava na opasnost od otkrivanja identiteta maloletnih lica.

Kurir je, verovatno, dobio saglasnost dečakovih roditelja da objavi njegove fotografije i izjavu “tata, ja sam gladan”, na šta Kodeks obavezuje u tački 6. poglavlja Odnos prema izvorima informisanja, ali se postavlja pitanje da li su time zloupotrebljene emocije ljudi, njihovo neznanje o posledicama povećane medijske pažnje ili nedovoljna sposobnost rasuđivanja zbog teške socijalne drame u kojoj su se našli (tačka 7. istog poglavlja).

NUNS podseća i da je Republika Srbija potpisnica Konvencije o pravima deteta Ujedinjenih nacija čiji član 16. glasi: "Nijedno dete neće biti izloženo proizvoljnom ili nezakonitom mešanju u njegovu privatnost, porodicu, dom..."

Sekretarijat NUNS-a

U Beogradu 03.07.2017.

]]>
Mon, 3 Jul 2017 13:22:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/31493/nuns-kurir-prekrsio-kodeks-novinara-srbije-.html
Oštra osuda poziva na likvidaciju novinara Hassana Haidara Diaba http://nuns.rs/info/statements/31483/ostra-osuda-poziva-na-likvidaciju-novinara-hassana-haidara-diaba.html Regionalna platform Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara, koja zastupa više od 7800 članova , oštro osuđuje uvrede i napade upućene Hassanu Haidaru Diabu, novinaru hrvatskog Večernjeg lista, nakon objave članka o islamskim radikalistima koji napuštaju Bosnu i Hercegovinu i odlaze na ratišta Iraka i Sirije. ]]> Kolega Diab je izvještavao o ratovima na srednjem istoku – u Iraku, Siriji i Libiji – zbog čega je konstantno bio vrijeđan i diskreditovan. Prijetnje su kulminirale početkom juna, kada je objavio dokument sa imenima džihadista koji su iz BiH, Kosova i Srbije otišli na ratišta u Siriji i Iraku.

Zajedno sa uvredama i prijetnjama, koje su uključivale i prijetnje smrću na društvenim mrežama, već nekoliko dana pojedini mediji iz Bosne i Hercegovine otvoreno pozivaju na likvidaciju novinara Hassana Haidaria Diaba.

U pismima, koja će biti poslana svim relevantnim institucijama u BiH, Platforma zahtijeva hitnu i detaljnu istragu o svim činjenicama u vezi sa ovim slučajem kao i ostalim slučajevima kršenja prava novinara, te spriječavanje svih vrsta nasilja protiv novinara. Od bh.institucija se takodjer traži da javnosti upute jasnu poruku o napadima na novinare kao „društveno neprihvatljivom ponašanju“. Također, prijetnje novinaru Hassanu Haidaru Diabu će biti prijavljene i Platformi Vijeća Evrope za promociju zaštite novinarstva i sigurnosti novinara.

Napad na novinare je direktan napad na slobodu izražavanja i pravo građana da budu informisani. U 2017. prijavljeno je 6 (šest) napada na novinare u Republici Hrvatskoj.

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara podržava Hrvatsko novinarsko društvo ( HND) i njihove napore u zaštiti novinara Hassana Haidaria Diaba. Platforma takodjer poziva medjunarodne organizacije koje se bave slobodom štampe i pravima novinara da iskoriste svoj uticaj i podstaknu vlasti da istraže ovaj i ostale slučajeve kršenja novinarskih prava.


Sarajevo – Podgorica – Zagreb – Priština – Beograd – Skoplje

Udruženje/udruga BiH novinari
Sindikat medija Crne Gore
Hrvatsko novinarsko društvo
Udruženje novinara Kosova
Nezavisno udruženje novinara Srbije
Udruženje novinara Makedonije

]]>
Mon, 3 Jul 2017 11:53:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/31483/ostra-osuda-poziva-na-likvidaciju-novinara-hassana-haidara-diaba.html
Novinarska udruženja iz regiona: Oštro osuđujemo govor mržnje i pretnje smrću novinarima TV N1 http://nuns.rs/info/statements/31501/novinarska-udruzenja-iz-regiona-ostro-osudjujemo-govor-mrznje-i-pretnje-smrcu-novinarima-tv-n1.html SARAJEVO, 30.06.2017. – Regionalna platform Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, koja zastupa više od 7800 članova, oštro osuđuje pozive na nasilje i govor mržnje prema Adisi Imamović, novinarki i reporteriki televizije N1 i Amiru Zukiću, uredniku programa i menadžeru ove televizije, koji su objavljeni na Facebook stranici BOŠNJACI, koja se dovodi u vezi sa portalom Bošnjaci.net. ]]> Nakon objavljivanja vesti o dečaku koji plače i moli za hranu na iftaru organizovanom  u Konjević Polju (naselju u istočnoj Bosni) usledili su pozivi na ugrožavanje sigurnosti zaposlenih N1 televizije, uništavanje imovine, pretnje smrću, praćeni govorom mržnje na nacionalnoj i verskoj osnovi.

Televizija N1 je podnela krivičnu prijavu protiv portal Bošnjaci.net  zbog ugrožavanja sigurnosti zaposlenih na N1 televiziji, novinarke i urednika N1, objavljivanjem vesti i komentara na Facebook stranici BOŠNJACI.

Kako je navedeno u prijavi: “Direktnim i indirektnim pretnjama, pozivali su svoje čitatelje i prijatelje na linč i spaljivanje zaposlenih N1 televizije, izazvali i raspirivali versku, nacionalnu mržnju i netrpeljivost, grubo kršeći standarde profesionalnog ponašanja prilikom objavljivanja vesti, huškajući i govorom mržnje očigledno pozvali na nasilje i versko etničke sukobe”

Nakon podnošenja prijave, na Facebook stranici BOŠNJACI, nastavljeno je širenje govora mržnje i upućivanje još brutalnijih verbalnih pretnji kolege sa N1 televizije.

U pismima koja će biti poslata relevatnim institucijama u BiH, Platforma zahteva hitnu i detaljnu istragu o svim činjenicama u vezi sa pretnjama novinarima N1 televizije, kao i o svim drugim slučajevima kršenja prava na slobodu izražavanja,  te ih poziva da spreče svaku vrstu nasilja protiv novinara kao „društveno neprihvatljivog ponašanja“. Takođe, Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara će ovaj slučaj prijaviti i Platformi Saveta Evrope za promociju zaštite novinarstva i sigurnosti novinara.

Napad na novinare je direktan napad i na slobodu izražavanja i pravo građana da budu informisani.

U Bosni i Hercegovini su tokom  2017. prijavljeno 24 (dvadesetičetiri) napada na novinare.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i pravo svih građana.

Udruženje/udruga BiH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Udruženje novinara Makedonije

 

Sarajevo – Podgorica – Zagreb – Priština – Beograd – Skoplje

]]>
Fri, 30 Jun 2017 11:17:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/31501/novinarska-udruzenja-iz-regiona-ostro-osudjujemo-govor-mrznje-i-pretnje-smrcu-novinarima-tv-n1.html
NUNS traži objavljivanje svih informacija o hapšenju Dejana Anđusa http://nuns.rs/info/statements/31471/nuns-trazi-objavljivanje-svih-informacija-o-hapsenju-dejana-andjusa.html NUNS apeluje na istražne organe da ne odugovlače sa obelodanjivanjem svih informacija o hapšenju novinara Dejana Anđusa. ]]> Ranije danas, “Blic” je objavio vest da je Anđus uhapšen zbog sumnje da je pokušao da iznudi novac od jedne osobe. Drugi, pak, mediji, iznose sumnje da je Anđus uhapšen pod sumnjivim okolnostima, zbog učestalih kritika koje ovaj novinar u poslednje vreme iznosi na račun aktuelne vlasti. Pink televizija je u međuvremenu emitovala snimak susreta Anđusa sa neidentifikovanom osobom, koji, navodno, prethodi činu hapšenja.

Podsećamo da je novinar Dejan Anđus početkom meseca pozivan na informativni razgovor u Bezbednosno-informativu agenciju.

Tražimo od nadležnih istražnih organa da što pre izađu u javnost sa svim relevatnim informacijama i time zaustave spekulacije o razlozima hapšenja Dejana Anđusa.

Izvršni odbor NUNS-a

Beograd, 30.06.2017.

]]>
Fri, 30 Jun 2017 15:30:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/31471/nuns-trazi-objavljivanje-svih-informacija-o-hapsenju-dejana-andjusa.html
NUNS i NDNV: Hitno utvrditi ko preti smrću novinarki Mariji Vučić http://nuns.rs/info/statements/31432/nuns-i-ndnv-hitno-utvrditi-ko-preti-smrcu-novinarki-mariji-vucic.html Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine najoštrije osuđuju pretnju upućenu putem Fejsbuka novinarki i zamenici glavnog urednika Cenzolovke Mariji Vučić. ]]> NUNS i NDNV očekuju da Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal po hitnom postupku ispita slučaj, ustanovi identitet autora preteće poruke i protiv njega pokrene krivični postupak. Takođe, novinarska udruženja ukazuju da i ovaj slučaj pokazuje koliko neadekvatna reakcija pravosudnog sistema i tolerancija govora mržnje i pretnji ohrabruje nasilništvo i ekstremizam.

Nakon što je u petak objavila tekst o tome kako su ekstremni desničari u Nišu sprečili projekciju filma "Albanke su naše sestre", novinarki Mariji Vučić je preko Fejsbuka upućena pretnja: "Kamenjarko, ići ćeš pod mač ubrzo". Pretnja je postavljena na lažnom profilu na kome je fotografija Miroljuba Petrovića, inače poznatog po izjavama da aktiviste pojedinih NVO, homoseksualce, ateiste... treba kažnjavati smrtnim kaznama – kamenovanjem i slanjem „pod mač“.

Koleginica Marija Vučić u izjavi za pravnu službu NUNS-a navodi da joj je preteća poruka upućena preko Fejsbuka u noći između prošlog petka i subote (23-24. juna), samo nekoliko sati nakon što je na sajtu Cenzolovke objavljen njen tekst „Pretnje niških ekstremista: Sad će doći Vučićevo obezbeđenje, oni znaju sa novinarima“.

“Nemam dokaza da je povod za pretnju sam tekst, ali ima indicije da je tako jer je tekst objavljen u petak u toku dana a pretnja je stigla tokom noći. Ne znam o kome se radi, slučaj sam odmah prijavila policiji i tužilaštvu. Sutradan su me obavestili da su počeli da rade po prijavi, da je slučaj uzet u rad po hitnom postupku i ja se nadam da će naći onoga ko je pretio”, izjavila je Marija Vučić. Objasnila je da joj je preteća poruka upućena u deo inboksa u koji stižu poruke onih koji nisu na njenoj listi Fejsbuk prijatelja.

 Nezavisno udruženje novinara Srbije

Nezavisno društvo novinara Vojvodine

 

Beograd - Novi Sad 27.06.2017.

]]>
Tue, 27 Jun 2017 14:48:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/31432/nuns-i-ndnv-hitno-utvrditi-ko-preti-smrcu-novinarki-mariji-vucic.html