NUNS :: Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/rss.html sr http://nuns.rs/img/logo.png NUNS :: Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/rss.html Regionalna platforma: Hitno procesuirati onlajn pretnje i verbalno nasilje nad Martinom Mlinarević http://nuns.rs/info/statements/44205/regionalna-platforma-hitno-procesuirati-onlajn-pretnje-i-verbalno-nasilje-nad-martinom-mlinarevic.html Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, koja zastupa više od 8.000 članova, najoštrije osuđuje verbalno nasilje i pretnje Martini Mlinarević, blogerki i publicistkinji iz Bosne i Hercegovine, te poziva policiju i nadležne pravosudne organe da hitno istraže ovaj slučaj i kazne osobe koje pozivom na nasilje i govorom mržnje ugrožavaju njenu sigurnost. ]]>

Martina Mlinarević je izložena višednevnom, brutalnom nasilju i pretnjama putem društvenih mreža, nakon što je objavila da je naprasno otkazano predstavljanje njenog romana „Huzur“ na tradicionalnom festivalu kulture u zapadnohercegovačkom gradiću Čitluku. Učešće Mlinarević na ovom festivalu je otkazano zbog pritisaka sponzora i osoba bliskih vladajućim strukturama u Hercegovini, koji su od organizatora festivala tražili otkazivanje promocije, iako je ona najavljena  u festivalskom programu i svim materijalima pripremljenim za ovu manifestaciju.

Regionalna platforma smatra da su pretnje blogerki Mlinarević, kao i zabrana promocije njenog romana nedopustiv atak  na slobodu izražavanja, njenu bezbednost i profesionalni integritet,  te predstavljaju posebno brutalan pokušaj sprečavanja Mlinarević da kritički piše o javnim zvaničnicima, pre svih političkim i verskim liderima Hrvata u BiH, ali i o svim drugim političarima koji obavljaju javne funkcije protivno demokratskim vrednostima i interesima  građana BiH.

„Ponavljanje pretnji, govora mržnje i ugrožavanja sigurnosti Martine Mlinarević i njene porodice pokazuju kako policijske strukture i pravosudne institcije u ovoj državi ne rade efikasno na suzbijanju onlajn nasilja. Naprotiv! Izostankom efikasne reakcije, kažnjavanja nasilnika i onih koji šire mržnju, ove institucije ohrabruju i generišu novo nasilje, što predstavlja direktno ugrožavanje i ograničavanje slobode izražavanja u Bosni i Hercegovini“, rekao je Marko Divković, predsednik Udruženja BH novinari. On je posebno naglasio kako se „u ovom slučaju radi i o političkoj cenzuri i uspešnom pokušaju zaustavljanja kritičkih glasova protiv postupaka i odluka javnih zvaničnika u Hercegovini, čime se najozbiljnije dovode u pitanje politička debata i pluralizam mišljenja u celoj BiH“.

Regionalna platforma podržava zahteve Udruženja BH novinari upućene nadležnim policijskim i pravosudnim institucijama u BiH za sprovođenje hitne i profesionalne istrage u ovom slučaju i kažnjavanje osoba koje stoje iza pretnji i poziva na nasilje prema Martini Mlinarević.

Regionalna platforma još jednom naglašava važnost slobode izražavanja i pluralizma informacija za razvoj demokratskog društva i poštovanje prava građana da budu informisani o pitanjima od javnog značaja. U skladu s tim, Platforma će obavestiti sve evropske institucije o ovom incidentu i zatražiti njihovu intervenciju u sferi zaštite slobode govora i mišljenja u regiji Zapadnog Balkana.

 

Skoplje – Beograd – Podgorica – Prishtina – Sarajevo- Zagreb

Udruženje/udruga BiH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije


Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 23/08/2019]]>
Fri, 23 Aug 2019 16:40:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/44205/regionalna-platforma-hitno-procesuirati-onlajn-pretnje-i-verbalno-nasilje-nad-martinom-mlinarevic.html
NUNS će učestvovati u javnom delu sastanka vlasti i opozicije na temu medija http://nuns.rs/info/statements/44120/nuns-ce-ucestvovati-u-javnom-delu-sastanka-vlasti-i-opozicije-na-temu-medija.html Nezavisno udruženje novinara Srbije je prihvatilo poziv da učestvuje na sastanku vlasti I opozicije posvećenom medijima koji će se održati u ponedeljak 19. avgusta na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, ali samo u prvom delu koji će biti javan. ]]> Izvršni odbor NUNS-a je odlučio da prihvati poziv kako bi još jednom ponovio stavove Udruženja o ugroženosti slobode informisanja i izražavanja, bezbednosti novinara i drugih medijskih radnika, neravnopravnom položaju medija i drugim temama i problemima koji direktno ugrožavaju pravo građana na potpuno, objektivno i svestrano informisanje,

 Izvršni odbor, međutim, smatra da predstavnici NUNS-a ne treba da učestvuju u zatvorenom delu sastanka jer o medijskim slobodama treba razgovarati javno.

Zato će NUNS javno saopštiti svoje ocene stavova vlasti i opozicije koji budu saopšteni nakon sastanka.

 

Izvršni odbor NUNS-a

U Beogradu 15.08.2019.

]]>
Thu, 15 Aug 2019 15:06:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/44120/nuns-ce-ucestvovati-u-javnom-delu-sastanka-vlasti-i-opozicije-na-temu-medija.html
Odgovor UNS-a i NUNS-a OFPS-u http://nuns.rs/info/statements/44070/odgovor-uns-a-i-nuns-a-ofps-u.html Udruženje novinara Srbije (UNS) i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) dobili su pismo od Organizacije proizvođača fonograma Srbije (OFPS) koja traži da se udruženja „aktivno uključe u rešavanje problema koje ima u vezi sa neplaćanjem obaveza novosadske televizije K9“. Odgovor UNS-a i NUNS-a prenosimo celosti. ]]> Zahvaljujemo na inicijativi da se uključimo u rešavanje problema koji imate zbog „neplaćanja obaveza novosadske televizije K9“ prema Vašoj organizaciji.

Saglasnimo smo sa Vašim stavom da „udruženja novinara ne mogu da podrže kršenje autorskih prava i neplaćanje obaveza“.

Međutim, u slučaju Kanala 9, kao i drugih lokalnih elektronskih medija u Srbiji na računima nema novca. Prazni su, ne zato što vlasnica Kanala 9 novac nemilice troši, već zato što su prihodi simbolični, a nameti veliki.

Vlasnica Kanala 9 sudi se upravo zato što smatra da tarife, između ostalog i Vaša, nisu u skladu sa ustavnim načelom da opterećenja moraju biti srazmerna mogućnostima onih koji plaćaju, kao i zato što su lokalne televizije nakon digitalizacije postale regionalne, iako to nisu tražile, što je višestruko uvećalo njihove izdatke.

OFPS ima legitimno pravo da naplati naknadu u skladu sa važećom tarifom, a Kanal 9 ima jednako pravo da pred sudom osporava tarifu. Vaše suprotstavljene stavove ne mogu da reše udruženja, već sud.

Istovremeno, mogućnost da naplatite svoja potraživanja sudskim putem pokazala se efikasnijom od izgleda vlasnice Kanala 9 da svoja prava ostvari pred Vrhovnim, Ustavnim i Upravnim sudom.

Zbog svega navedenog pozivamo Vas da se uzdržite od izvršenja prinudnih, dok sudovi ne odluče o tome da li je vlasnica Kanala 9 u pravu ili nije.

Istovremeno, očekujemo da se Odbor Grupacije radiodifuzije Privredne komore Srbije, Udruženje elektronskih medija „Komnet“, Rab Srbija, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) i drugih udruženja vlasnika elektronskih medija izjasne o tarifama koje su za Kanal 9 i većinu lokalnih elektronskih medija previsoke.

 

Beograd, 8. avgust 2019.

Udruženje novinara Srbije (UNS)

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS)

]]>
Thu, 8 Aug 2019 11:01:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/44070/odgovor-uns-a-i-nuns-a-ofps-u.html
NUNS osudio javne pretnje šabačkim novinarima i medijima http://nuns.rs/info/statements/44063/nuns-osudio-javne-pretnje-sabackim-novinarima-i-medijima.html Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije osuđuje direktne pretnje i uvrede koje je javno, na konferenciji za novinare u Šapcu, predsednik Plivačkog kluba „Šabaki delfini i nekadašnji direktor Plivačkog maratona Vojislav Mijić uputio uredniku nedeljnika Podrinjske Ivanu Kovačeviću i drugim novinarima lokalnih medija. ]]> Konferenciju koju je juče organizovala uprava lokalnog plivačkog kluba „Šabački delfini“ u zakupljenom terminu na lokalnoj televiziji As, pretvorila se u direktan obračun sa novinarima i medijima. U pretnjama i uvredama prednjačio je predsednik kluba Vojislav Mijić, inače nekadašnji dugogodišnji direktor Plivačkog maratona „Jarak – Šabac“, što je snimila ekipa RTV Šabac.

- Mijić se razbesneo zbog mojih pitanja o njegovim rezultatima tokom 16 godina koliko je bio direktor šabačkog maratona. Umesto da odgovara na pitanja on je pretio da će Podrinske biti ugašene i da mu više ne smemo ni ime pomenuti u novinama, tvrdio da nisam pozvan na konferenciju i tome slično, izjavio je Ivan Kovačević za NUNS.

Kovačević dodaje da poznaje Mijića 40-ak godina, da ga njegova bahatost nije iznenadila te da poslednjih godina, od kako više nije direktor šabačkog maratona, učestvuje u aktivnostima SNS protiv aktuelne gradske vlasti. Nedavno je bio i među govornicima na protestu SNS a njegov nastup na jučerašnjoj konferenciji za novinare bio je najmanje „sportski“.

Obrativši se Kovačeviću, umesto da odgovora na njegova pitanja, Mijić je, između ostalog, rekao: “Jednog dana bićeš kažnjen, o tom potom, zna se kako ćeš biti kažnjen. Kad ovde dođu drugi ljudi na vlast tvoje će novine biti ukinute….Pljuvačino jedna, bićeš ugašen”.

NUNS podseća da su pretnje novinarima zabranjene i kažnjive po zakonu i očekuje da Odbor SNS Šapca osudi skandalozno ponašanje svog simpatizera Vojislava Mijića.

 

Sekretarijat NUNS-a

U Beogradu 7.08.2019.

]]>
Wed, 7 Aug 2019 13:49:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/44063/nuns-osudio-javne-pretnje-sabackim-novinarima-i-medijima.html
Novinarska i medijska udruženja u odgovoru Ani Brnabić http://nuns.rs/info/statements/44031/novinarska-i-medijska-udruzenja-u-odgovoru-ani-brnabic.html Novinarska i medijska udruženja i članovi radne grupe koji su ih predstavljali u izradi Nacrta medijske strategije, odgovorili su danas na poziv premijerke Ane Brnabić da dostave primedbe na izmenjen tekst Medijske strategije koji su poslali njeni saradnice bez njenog znanja Evropskoj komisiji. ]]> U odgovoru koji je potpisalo sedam novinarskih i medijskih udruženja i asocijacija navodi se da je stav ovih organizacija poznat, kao i da je Radna grupa za izradu Nacrta medijske strategija rešenja već integrisala u tekst koji je Ani Brnabić poslat krajem prošle godine. „Mnoge zamerke koje smo uputili na promenjeni dokument, poput rada Regulatornog tela za elektronske medije, javnih medijskih servisa i medija nacionalnih manjina, nalaze se i u preporukama Evropske unije i drugih međunarodnih organizacija“, stoji u odgovoru.

Ove organizacije ističu da nema svrhe „komentarisati dokument koji je greškom poslat Evropskoj komisiji, pa potom i dokument koji će biti revidiran posle mišljenja komisije“ i predlažu da se sačeka mišljenje Evropske komisije, a potom usaglasi dalji način rada na Medijskoj strategiji. 

„Molimo da nas obavestite ko će pripremiti finalni dokument Strategije, integrisati komentare EK i ministarstava, ispraviti nastale greške, ko će i u kom periodu pripremiti Akcioni plan kojim se utvrđuju rokovi i sredstva za sprovođenje Strategije, da li će Radna grupa moći da se izjasni o komentarima i sugestijama pre nego što Nacrt strategije usvoji Vlada Srbije“, navode organizacije u odgovoru premijerki.

Odgovor premijerki uputili su Asocijacija medija – ASMEDI, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija – ANEM, Asocijacija onlajn medija – AOM, Asocijacija lokalnih nezavisnih medija - Lokal pres, Nezavisno društvo novinara Vojvodine - NDNV, Nezavisno udruženje novinara Srbije - NUNS i Udruženje novinara Srbije - UNS.

 

 

Beograd,1. avgust 2019.


Asocijacija medija - ASMEDI

Asocijacija nezavisnih emitera – ANEM

Asocijacija onlajn medija – AOM

Asocijacija nezavisnih lokalnih medija

Lokal pres

Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Udruženje novinara Srbije

]]>
Thu, 1 Aug 2019 18:44:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/44031/novinarska-i-medijska-udruzenja-u-odgovoru-ani-brnabic.html
NUNS osudio uvredljivo ponašanje vlasti u Valjevu prema novinarki Dariji Ranković http://nuns.rs/info/statements/44028/nuns-osudio-uvredljivo-ponasanje-vlasti-u-valjevu-prema-novinarki-dariji-rankovic.html Nezavisno udruženje novinara Srbije osuđuje diskriminatorsko ponašanje gradske uprave Valjeva prema novinarki Dariji Ranković, urednici portala Kolubarske.rs i podseća da takav uvredljiv odnos valjevskih vlasti prema našoj koleginici traje već duže vreme. ]]> Najnoviji takav slučaj dogodio se u utorak 30. jula kada je obezbeđenje gradske uprave pokušalo da zabrani Dariji Ranković da uđe na konferenciju za novinare u Sali Gradskog veća, iako je ona bila uredno pozvana da prisustvuje. Na samoj konferenciji posvećenoj manifestaciji “Tešnjarske večeri”, jedan od organizatora izvinio se novinarki.

Međutim, nakon što je urednica portala Kolubarske.rs objavila tekst o tom incidentu oglasio se kabinet gradonačelnika Valjeva saopštenjem u kojem se opravdava ponašanje pripadnika obezbeđenja a novinarka Ranković optužuje da je „pokušala da iskoristi i da inscenira još jednu aferu i tako sebe predstavi kao žrtvu vlasti“.

Tim povodom Darija Ranković je za NUNS izjavila da saopštenje gradonačelnika “obiluje neistinama” te da je njime potvrđeno da izveštavanje portala Kolubarske.rs smeta lokalnim vlastima.

-  Tačno je da sam pokušala da uđem na konferenciju za novinare i obavim svoj posao, ali me je u tome sprečavao radnik obezbeđenja koji mi je zabranio da uđem, što mogu da posvedoče kolege sa TV Va plus koje su bile pored mene, navodi Darija Ranković.

Ona dodaje i da to što je ona ipak prisustvovala konferenciji “ne znači da mi nije bilo zabranjeno, kao što pokušava da predstavi Kabinet gradonačelnika”.

Novinarka Ranković ukazuje i na neistinitost tvrdnje da je „pokušala da isprovocira i članove Saveta Tešnjarskih večeri“, navodeći da su joj se članovi Saveta izvinili zbog neprijatnosti koja joj se dogodila i saopštili da oni nisu naložili radniku obezbeđenja da je ne pusti na konferenciju za novinare.

“Ovo saopštenje Kabineta gradonačelnika, mada mi nije jasno zbog čega Kabinet kada tu instituciju zakon ne poznaje niti je organ vlasti, je pokušaj lokalne vlasti da ućutka novinare koji časno i pošteno rade svoj posao, koji pišu o trošenju javnih sredstava, ali ne tako što iznose paušalne ocene”, izjavila je za NUNS Darija Ranković.

NUNS podseća da je urednica portal Kolubarske.rs već nekoliko godina izložena pritiscima lokalnih moćnika i napadima putem internet mreže. U pokušajima da se novinarka Ranković ljudski i profesionalno diskvalifikuje posebno se “istakao” Radio Valjevo i njegov glavni i odgovorni urednik Zoran Majdak.

 

Sekretarijat NUNS-a

U Beogradu 1.08.2019.

]]>
Thu, 1 Aug 2019 12:46:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/44028/nuns-osudio-uvredljivo-ponasanje-vlasti-u-valjevu-prema-novinarki-dariji-rankovic.html
Osuda još jedne kampanje blaćenja KRIK-a http://nuns.rs/info/statements/43831/osuda-jos-jedne-kampanje-blacenja-krik-a.html Nezavisno udruženje novinara Srbije osuđuje sinhronizovane napade prorežimskih tabloida i državnih funkcionera na istraživački portal KRIK, zasnovane na iskonstruisanim optužbama, i pruža punu podršku novinarima ove redakcije u daljem radu na razotkrivanju kriminala i korupcije. ]]> Tabloid „Srpski telegraf“ objavio je danas članak pod naslovom „Kako se realizuje plan za slom vlasti i predsednika Srbije: Vučića ruše i preko beba“, u kojem se lažno optužuju novinari KRIK-a da su nevenčanu suprugu Predraga Malog spopali nasred ulice i pratili je do ulaza u zgradu.

„Srpski telegraf“ je uz tekst objavio i snimke sigurnosnih kamera koji navodno prikazuju kako novinar KRIK-a prati nevenčanu suprugu Malog, ali na snimcima, kako saopštavaju iz KRIK-a, nije njihov novinar već nepoznata osoba koja nema veze sa redakcijom. Uz to Milan Lađević, glavni urednik „Srpskog telegrafa“, gostujući na TV Pink, na osnovu zloupotrebljenih snimaka sa sigurnosnih kamera i lažnih tvrdnji, optužio je KRIK da koristi „japansku metodu praćenja“ i da je deo nekakve tajne operacije „Omča“, koju navodno sprovode zapadne ambasade sa ciljem da sruše Aleksandra Vučića i SNS sa vlasti.

Optužbama da su novinari KRIK-a državni neprijatelji potom su se pridružili i visoki državni funkcioneri Zorana Mihajlović, Goran Vesić, Miroslav Lazanski, Nikola Nikodijević, Miloš Vučević, Dubravka Filipovski…

NUNS upozorava da je ovaj slučaj još jedan u beskrajnom nizu brutalnih pritisaka na novinare poslednjih godina, zasnovanih na lažnim i tendecioznim tvrdnjama, što sve one koji nisu po volji vlasti dovodi u poziciju legitimnih meta za napade i optužbe svake vrste. O ovome svedoče i nove pretnje koje su odmah nakon ovih optužbi upućene novinarima Krika preko društvenih mreža.

Sekretarijat NUNS-a

22. jul 2019. godine

]]>
Tue, 23 Jul 2019 13:17:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/43831/osuda-jos-jedne-kampanje-blacenja-krik-a.html
Najviši državni funkcioneri da osude ponašanje Vojslava Šešelja u Narodnoj skupštini http://nuns.rs/info/statements/43749/najvisi-drzavni-funkcioneri-da-osude-ponasanje-vojslava-seselja-u-narodnoj-skupstini-.html Nezavisno udruženje novinara Srbije osuđuje uvrede upućene novinarki Danasa Snežani Čongradin koje je u Narodnoj skupštini Republike Srbije izrekao Vojislav Šešelj, poslanik i lider Srpske radikalne stranke. ]]> Šešelj je reagujući na tekst Snežane Čongradin „Zašto nisam napisala izveštaj iz Srebrenice?“ novinarki uputio niz neprimerenih uvreda i dodao: „a ja bih svakog ovakvog novinara, koji ovo napiše poslao na 20 godina robije“.

NUNS smatra da je ovakvo komentarisanje i vređanje novinarke od strane javnog funkcionera neprihvatljivo a pogotovo kada je izrečeno u Narodnoj skupštini.

NUNS je više puta upozoravao na neprimereno ponašanje Vojslava Šešelja i drugih poslanika u Narodnoj skupštini prema novinarima i smatra da je ovakvo ponašanje direktna posledica stvaranja atmosfere netolerancije prema slobodi izražavanja i informisanja. Na ovaj način javni funcioneri ne samo da ne osuđuju napade i pritiske na novinare već podstiču takvo ponašanje.

NUNS poziva predsedavajuću u Narodnoj skupštini da reaguje na ovakve istupe Vojslava Šešelja i ostalih poslanika i zahteva od najviših državnih organa da osude takvo ponašanje javnih funkcionera.

Sekretarijat NUNS-a

16. jul 2019.

]]>
Tue, 16 Jul 2019 16:45:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/43749/najvisi-drzavni-funkcioneri-da-osude-ponasanje-vojslava-seselja-u-narodnoj-skupstini-.html
NUNS: Podrška Dariji Ranković http://nuns.rs/info/statements/43745/nuns-podrska-dariji-rankovic.html Nezavisno udruženje novinara Srbije poziva nadležne institucije da preduzmu neophodne radnje kako bi zaštitili Dariju Ranković, urednicu portala Kolubarske i našu članicu, od pritisaka i progona kojima je permanentno izložena poslednjih godina. ]]> Poslednji u nizu napada objavljen je na portalu valjevskapodvala.com, gde je u dva teksta, uz fotomontaže, Darija Ranković vređana na beskrupulozan način i optužena da ruši lokalnu vlast, što je samo nastavak niza difamatorskih tekstova protiv nje objavljenih na ovom i portalu Kolubarski Info (kolubarski.info), kao i u prilozima Radio Valjeva.

Zbog uvreda izrečenih u programu Radio Valjeva ona je 2017. godine podnela tužbu protiv tog medija i njegovog urednika Zorana Majdaka, ali do danas nema sudskog epiloga, jer se tuženi nisu pojavili ni na jednom od pet zakazanih ročišta.

Podsećamo da je isto preduzeće - “In Netvork Solution doo Beograd”, vlasnik Radio Valjeva i osnivač portala Kolubarski info, i da se dobrim delom finansira iz budžeta Grada Valjeva.

Darija Ranković se povodom poslednjeg napada obratila policiji kako bi se otkrilo ko stoji iza portala valjevskapodvala.com i NUNS se nada da će državni organi u narednim danima pokazati efikasnost i razrešiti ovaj slučaj.

Sekretarijat NUNS-a

16. jul 2019.

]]>
Tue, 16 Jul 2019 16:31:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/43745/nuns-podrska-dariji-rankovic.html
Neprihvatljivi pritisci državnih funkcionera http://nuns.rs/info/statements/43671/neprihvatljivi-pritisci-drzavnih-funkcionera.html Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije osuđuje nastup Aleksandra Martinovića, šefa Poslaničkog kluba Srpske napredne stranke u Narodnoj skupštini Republike Srbije, u kom je novinare optužio da svojim pitanjima po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja ugrožavaju bezbednost države. Ovakve paušalne i veoma opasne izjave visokog funkcionera vladajuće partije stvaraju uslove za nove napade i pretnje novinarima i medijskim radnicima i za još veće narušavanje njihove bezbednosti. ]]> Aleksandar Martinović je u skupštinskoj raspravi o Izveštaju Poverenika za informacije od javnog značaja nekoliko puta ponovio da nevladine organizacije i novinari traže bezbednosno osetljive informacije i da ne misle dobro svojoj državi, i optužio bivšeg poverenika Rodoljuba Šabića da radi za strane obaveštajne službe i za opoziciju, a protiv Srpske napredne stranke i države Srbije.

Kako Martinović u državnom parlamentu nastupa u ime vladajuće stranke, pozivamo predsednike SNS-a i Republike Srbije da se hitno izjasne o beskrupuloznom i difamatorskom napadu na novinare, nevladine organizacije i Kancelariju Poverenika za informacije od javnog značaja.

Novinari koji su u proteklom periodu zahtevali odgovore na osnovu Zakona o pristupu informacijama od javnog značaja bavili su se temama od javnog interesa, poput rušenja u Hercegovačkoj ulici, diplome Siniše Malog, zloupotreba u Kolubari, obnovom kopova, prodajom JAT-a i PKB-a i mnogim drugim temama, i time nikako nisu narušili bezbednost države. Problem je što nisu dobili odgovore na mnoga pitanja, uprkos zahtevima i opomenama koje je Poverenik upućivao.

NUNS je dodelom zvanja počasnog člana Rodoljubu Šabiću već iskazao mišljenje o njegovom radu na funkciji Poverenika i zato osuđujemo teške i zlokobne klevete i uvrede koje su proteklih dana na njegov račun uputili brojni poslanici vladajuće većine.

NUNS će o poslednjim istupima predstavnika vlasti izvestiti međunarodne asocijacije novinara i medija i nadležne međunarodne organizacije i zatražiti njihovu reakciju.

 

Izvršni odbor NUNS-a,

11. jul 2019. godine

]]>
Thu, 11 Jul 2019 12:54:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/43671/neprihvatljivi-pritisci-drzavnih-funkcionera.html
NUNS osudio cenzorske postupke RTS i TV Pink http://nuns.rs/info/statements/43583/nuns-osudio-cenzorske-postupke-rts-i-tv-pink.html Nezavisno udruženje novinara Srbije izražava zabrinutost zbog cenzure i autocenzure u medijima koja je pogubna za slobodu javnog informisanja i u tom smislu upućuje javnu kritiku Radio-televiziji Srbije i TV Pink čiji su reporteri danas na istovetan način uskratili sagovorniku pravo da ukaže na temu koja je nesumnjivo od javnog interesa. ]]> Reporterka TV Pink je jutros u razgovoru sa Urošem Markovićem iz beogradskog Sportskog centra „Milan Gale Muškatirović“ dva puta prekinula sagovornika kada je pokušao da nešto kaže povodom namere zamenika gradonačelnika Gorana Vesića da „otme Sportski centar”.

Ista scena dogodila se takođe jutros kada je sa Markovićem razgovarala reporterka Javnog medijskog servisa RTS koja ga je prekinula čim je pomenuo Vesića.

NUNS podseća da se u medijima danima spekuliše o nameri vlasti Beograda da od gradske opštine Stari Grad kao osnivača preuzmu upravljanje Sportskim centrom „Milan Gale Muškatirović“, te da je reč o pravu javnosti da bude potpuno informisana o temi koja jeste u interesu građana.

Mediji su dužni da rade u interesu građana, a ne privatnih ili pojedinačnih političkih i ekonomskih interesa.

Posebno to važi za Javni medijski servis koji je tu svoju obavezu, međutim, u pomenutom slučaju grubo prekršio.

Sekretarijat NUNS-a

U Beogradu 3.07.2019.

]]>
Wed, 3 Jul 2019 16:51:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/43583/nuns-osudio-cenzorske-postupke-rts-i-tv-pink.html
NUNS obavestio tužilaštvo o pretnjama Vidojkoviću i Kulačinu http://nuns.rs/info/statements/43572/nuns-obavestio-tuzilastvo-o-pretnjama-vidojkovicu-i-kulacinu-.html Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) najoštrije osuđuje preteće poruke upućene novinaru Nenadu Kulačinu i književniku Marku Vidojkoviću, autorima i voditeljima emisije „Dobar, loš, zao“ koja se emituje na TV Šabac. ]]> U komentarima ispod emisije na Jutjub kanalu, sa profila pod nazivom Srđan Petrović upućena je pretnja Vidojkoviću i Kulačinu, da će ih „kada dođe na vlast, pobiti“. 

NUNS je o pretnjama Vidojkoviću i Kulačinu obavestio nadležno Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal jer smatra da tolerancija ovakvih pretnji samo dodatno podstiče ionako masovno verbalno ali i fizičko nasilje.

Krivičnim zakonikom za delo ugrožavanja sigurnosti osoba koje obavljaju posao u informisanju zaprećena je zatvorska kazna od šest meseci do pet godina zatvora.

  

Sekretarijat NUNS-a

U Beogradu 2.07.2019.

]]>
Tue, 2 Jul 2019 13:28:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/43572/nuns-obavestio-tuzilastvo-o-pretnjama-vidojkovicu-i-kulacinu-.html
NUNS: Vlast u Aleksandrovcu ne sme da diskriminiše i ugrožava novinare http://nuns.rs/info/statements/43505/nuns-vlast-u-aleksandrovcu-ne-sme-da-diskriminise-i-ugrozava-novinare.html Nezavisno udruženje novinara Srbije je zaprepašćeno dikriminacijom novinara koju već dugo sprovodi lokalna vlast opštine Aleksandrovac a što je juče kulminiralo fizičkim napadom opštinskog radnika obezbeđenja na novinara lokalnog lista Rasina pres Gvozdena Zdravića. ]]> NUNS osuđuje napad za koje smatra odgovornim čelne fukcionere Aleksandrovca, pre svih predsednika opštine Mirka Mihajlovića i predsednika Skupštine opštine Toma Savkovića. Nezakonita je i neprihvatljiva zabrana novinaru Zdraviću da prisustvuje sednicama Skupštine opštine sa obrazloženjem da „neistinito piše o rukovodstvu Opštine“, i da je „nedostojan“.

Juče je radnik opštinskog obezbeđenja fizički sprečio novinara Zdravića da uđe na sednicu lokalnog parlamenta a zatim ga i napao, o čemu postoji video zapis koji je dostavljen NUNS-u.

NUNS poziva odbornike Skupštine opštine Aleksandrovac da pokrenu pitanje odgovornosti za napad i diskriminaciju novinara, u skladu sa Ustavom i Zakonom o javnom informisanju i medijima koji strogo i nedvosmisleno zabranjuju ograničavanje slobode javnog informisanja.

Skandalozna je sinoćna izjava šefa odborničke grupe SNS u SO Aleksandrovac Dejana Markovića da je novinaru Gvozdenu Zdraviću zabranjeno da prati sednicu opštinskog parlamenta „jer piše neobjektivno“.

Podsećamo da čelni funkcioneri Aleksandrovca ne mogu da odlučuje o “nedostojnosti” novinara da izveštava o radu opštinskog parlamenta. Za utvrđivanje kršenja zakonskih i etičkih pravila novinarstva zaduženi su sud, REM i Savet za štampu a ne vlast.

Sekretarijat NUNS-a

U Beogradu 28.06.2019 

]]>
Fri, 28 Jun 2019 11:22:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/43505/nuns-vlast-u-aleksandrovcu-ne-sme-da-diskriminise-i-ugrozava-novinare.html
NUNS osudio napad na novinara u zgradi Bošnjačkog nacionalnog vijeća http://nuns.rs/info/statements/43465/nuns-osudio-napad-na-novinara-u-zgradi-bosnjackog-nacionalnog-vijeca.html Nezavisno udruženje novinara Srbije osuđuje napad na novinara televizije Sandžak Salahudina Fetića koji se dogodio juče posle podne u zgradi Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) u Novom Pazaru. ]]> Novinara koji je pokušao da uđe na sednicu BNV u tome je grubo fizički sprečio pripadnik službe obezbeđenja, zapretio mu i verbalno ga izvređao. Fetić je pozvao policiju koja je veoma brzo stigla na lice mesta i uzela njegovu izjavu o incidentu. Fotografija njegovog razgovora sa policajcima kasnije je zloupotrebljena na sajtu liste Samoopredeljenje tako što je pogrešno navedeno da je Fetić „priveden zbog pokušaja nasilnog i izgreda ispred prostorija BNV”.

NUNS poziva rukovodstvo BNV na čelu sa novom, juče izabranom predsednicom Jasminom Baltić Curić da svim novinarima i medijima omoguće nesmetane uslove za rad i izveštavanje sa sednica BNV kako ubuduće ne bi dolazilo do ovakvih incidenata. U tom smislu, NUNS je spreman da pomogne u definisanju pravila saradnje BNV sa medijima.

Naime, juče je novinarima i snimateljima bilo dozvoljeno da za vrlo kratko vreme snime početak sednice, ali ne i nešto kasnije kada je u salu sa zakašnjenjem ušla grupa članova BNV, čime se promenio i sastav skupa.

Sekretarijat NUNS-a

U Beogradu 25.06.2019.

]]>
Tue, 25 Jun 2019 13:39:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/43465/nuns-osudio-napad-na-novinara-u-zgradi-bosnjackog-nacionalnog-vijeca.html
NUNS: Kazniti napadača na novinarku Vericu Marinčić http://nuns.rs/info/statements/43427/nuns-kazniti-napadaca-na-novinarku-vericu-marincic.html Nezavisno udruženje novinara Srbije zahteva da policija i nadležno tužilaštvo istraže ugrožavanje bezbednosti novinarke Verice Marinčić u Inđiji i da protiv napadača preduzmu zakonom predviđene mere. ]]> Prema izjavi novinarke portala Inđija kafe, nju je ozbiljno ugrozio nepoznati muškarac nasilničkom vožnjom motora.

Marinčić je rekla da je napad usledio zato što je na Fejsbuk stranici svog portala objavila fotografiju nepropisno parkiranog automobila.

Navela je da ju je u ponedeljak pratio vlasnik automobila, a zatim dva puta motorom naleteo na nju.

„Pratio me je motorom kada sam izašla iz lokala i ušla u jednosmerno ulicu, a zatim je iz suprotnog smera naleteo na mene, zakačio me retrovizorom i nastavio. Drugi put je ušao u moju ulicu i ispred moje kuće naleteo na mene, da bi u zadnjem trenutku naglo skrenuo“, rekla je Marinčić UNS-u.

Sekretarijat NUNS-a
U Beogradu 21.06.2019.

]]>
Fri, 21 Jun 2019 17:22:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/43427/nuns-kazniti-napadaca-na-novinarku-vericu-marincic.html
NUNS i NDNV: Smena Gajovića je stalni zahtev novinarskih udruženja http://nuns.rs/info/statements/43411/nuns-i-ndnv-smena-gajovica-je-stalni-zahtev-novinarskih-udruzenja.html Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) smatraju da je državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Aleksandar Gajović nedoličnim ponašanjem prema članici komisije za ocenjivanje medijskih projekata Dragani Pejović, koja je predsednica Izvršnog odbora Udruženja novinara Srbije (UNS), zaslužio da konačno bude smenjen sa funkcije. ]]> Juče je Udruženje novinara Srbije saopštilo da je Gajović pred početak zasedanja komisije za ocenu medijskih projekata namenjenih osobama sa invaliditetom pokušao da zastraši predstavnicu UNS-a Draganu Pejović.

NUNS i NDNV podsećaju da su još početkom februara 2018. godine, samo četiri meseca nakon što je Aleksandar Gajović imenovan za državnog sekretara, Koalicija novinarskih i medijskih udruženja a zatim i Grupa za slobodu medija tražile od premijerke Ane Brnabić i ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića da ga smene. Povod je bio Gajovićev intervju za Radio Slobodna Evropa u kojem je, između ostalog, rekao da reakcije povodom napada na novinare nisu u ingerenciji Ministarstva i da novinari treba sami da se zaštite.

Početkom jula prošle godine NUNS, NDNV zajedno sa Asocijacijom nezavisnih elektronskih medija (ANEM) i Asocijacijom Lokal pres (LP) ponovo su tražili smenu Gajovića ali i ministra Vukosavljevića smatrajući ih najodgovornijim za katastrofalno sroveden konkurs za sufinansiranje medija u 2018. Prethodno, četiri udruženja su povukla svoje predstavnike iz komisija za ocenjivanje medijskih projekata ne želeći da daju legitimitet jednom u potpunosti nelegitimnom procesu u kojem su milionski iznosi dodeljeni nepoznatim kvazi medijskim firmama koje su lažirale projektnu dokumentaciju.

Četiri meseca kasnije, u novembru 2018., NUNS i NDNV su zatražili smenu ministra Vukosavljevića i sekretara Gajovića zbog, kako su ocenili, besramnog saopštenja Ministarstva kulture i informisanja o naslovnoj stranici dnevnog lista Danas. Podsetimo, Ministarstvo je tada naslovnu stranu Danasa zbog Koraksove karikature ocenilo kao „krajnje neprimerenu“, dok su samo desetak dana ranije povodom naslovnice Ilustrovane politike, kojom se poziva na linč nezavisnih medija, izjavili da to nije u njihovoj nadležnosti.

Na kraju, podsećamo da su NUNS i NDNV još krajem oktobra 2017. odmah nakon imenovanja Aleksandra Gajovića za državnog sekretara javno izrazili neslaganje sa time ukazujući da je reč o čoveku koji žene ne smatra ravnopravnim sa muškarcima, kao i da je to samo nastavak kadrovanja u kojem ključni kriterijumi „nisu ni stručnost ni odgovornost već podobnost“.

NUNS i NDNV

 

Beograd – Novi Sad 20.06.2019.

]]>
Thu, 20 Jun 2019 13:11:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/43411/nuns-i-ndnv-smena-gajovica-je-stalni-zahtev-novinarskih-udruzenja.html
NUNS osudio jezive uvrede i pretnje novinarki Kurira http://nuns.rs/info/statements/43381/nuns-osudio-jezive-uvrede-i-pretnje-novinarki-kurira.html Nezavisno udruženje novinara Srbije osuđuje napade i jezive uvrede koje su putem društvenih mreža upućene novinarki Kurira Ljiljani Stanišić. ]]> Istovremeno, NUNS po ko zna koji put poziva novinare i medije da u svom radu striktno poštuju etičke i profesionalne standarde novinarstva.

Povod za uvredljive poruke i pretnje bio je tekst o pevačici Jeleni Karleuši. Na to je Karleuša reagovala na Instagramu i Fejsbuku tvrdnjom da je Stanišić plaćena da protiv pevačice i njene porodice “smišlja monstruozne laži”, i objavila fotografiju novinarke Kurira. Na društvenim mrežama su usledile brojne anonimne i potpisane jezive uvrede i pretnje novinarki i njenom detetu.

NUNS podseća da postoje zakonski mehanizmi za izražavanje nezadovoljstva i demantovanje medijskih informacija. Takođe, postoji i Savet za štampu koji je nadležan za tumačenje Kodeksa novinara Srbije u medijskim sadržajima u štampanim i internet medijima.

Tim povodom NUNS ukazuje da pojedini tablodi u trci za većim tiražom podilaze najnižim porivima čitalačke publike i veoma često krše profesionalnu etiku, posebno kada izveštavaju o tragičnim događajima, te političkim ili estradnim ličnostima.

Primera radi, list Kurir je prema monitoringu Saveta za štampu u periodu od avgusta do kraja prošle godine čak 70 puta prekršio Kodeks novinara. Pri tome Kurir je posredstvom svog izdavača član Asocijacije medija koja je jedan od osnivača Saveta za štampu i tim pre obavezan da poštuje novinarsku etiku i da objavljuje odluke Saveta za štampu o kršenju Kodeksa.  

 

Sekretarijat NUNS-a

U Beogradu 18.06.2019.

]]>
Tue, 18 Jun 2019 15:32:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/43381/nuns-osudio-jezive-uvrede-i-pretnje-novinarki-kurira.html
NUNS najoštrije osudio Vesićev pokušaj zastrašivanja novinara N1 http://nuns.rs/info/statements/43379/nuns-najostrije-osudio-vesicev-pokusaj-zastrasivanja-novinara-n1.html Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije osuđuje nedopustivo ponašanje zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića koji je juče izjavio da ima uvid u internu komunikaciju urednika i novinara televizije N1. Tim povodom NUNS poziva Posebno tužilaštvo za visoko-tehnološki kriminal da istraži da li je, ko i na koji način neovlašćeno presreo internu komunikaciju u redakciji N1. ]]> NUNS ocenjuje da Vesić u svojoj dugoj kampanji protiv N1 sa neargumentovanih kritika izveštavanja te televizije prelazi na najdirektnije zastrašivanje urednika i novinara na način koji nije zapamćen u novije vreme. Tvrdnja da poseduje interni meil koji je urednik N1 uputio novinarima te medijske kuće sračunata je na to da pokaže neograničenu moć aktuelnog režima. Vesić je time demonstrirao bahatost političara za koga ne važe ustav i zakoni ova zemlje.

NUNS podseća da Ustav Republike Srbije u članu 41 precizira: “Tajnost pisama i drugih sredstava komuniciranja je nepovrediva”. Odstupanje je dozvoljeno samo na osnovu odluke suda, ako je to neophodno radi vođenja krivičnog postupka ili zaštite bezbednosti Republike Srbije.

Zakon o elektronskim komunikacijama takođe garantuje tajnost elektronskih komunikacija u članu 126: “Presretanje elektronskih komunikacija kojim se otkriva sadržaj komunikacije nije dopušteno bez pristanka korisnika, osim na određeno vreme i na osnovu odluke suda...”.

Zakon o javnom informisanju i medijima u članu 4 propisuje da se “sloboda javnog informisanja ne sme povređivati zloupotrebom službenog položaja i javnih ovlašćenja...”.

Goran Vesić je na jučerašnjoj konferenciji za novinare izjavio da će objaviti mejl koji je novinarima N1 poslao urednik Jugoslav Ćosić a kojim im nalaže kako da izveštavaju. Vesić je i ovom prilikom optužio N1 da izmišlja izjave i vodi kampanju protiv gradske vlasti. Nakon što je on napustio pres konferenciju, njegova savetnica za medije Maša Radulović uputila je niz uvreda ekipi N1 i zapretila da ta televizija ubuduće neće moći da postavlja pitanja na konferencijama za medije zamenika gradonačelnika ukoliko novinari ne pošalju pitanja unapred lično njoj.

Povodom postupka zamenika gradonačelnika Beograda Televizija N1 je saopštila da “direktor N1 Jugoslav Ćosić novinarima N1 nikada, pa ni danas, nije izdao bilo kakvu direktivu za kampanju protiv gradskih vlasti i zamenika gradonačelnika”, te da “Goran Vesić nije u posedu bilo kakvog e-maila sa takvim direktivama jer takav dokument ne postoji”.

NUNS potpuno podržava profesionalni i anticenzorski stav N1 “da kabinetu zamenika gradonačelnika, kao niti bilo kome drugom, nikada unapred neće slati pitanja, uprkos pretnji iz njegovog PR tima”.

Podsećamo da su javni funkcioneri obavezni da odgovaraju na pitanja novinara te da je prema Zakonu o javnom informisanju i medijima “Izabran, postavljen, odnosno imenovan nosilac javne i političke funkcije dužan da trpi iznošenje kritičkih mišljenja, koja se odnose na rezultate njegovog rada, odnosno politiku koju sprovodi, a u vezi je sa obavljanjem njegove funkcije bez obzira na to da li se oseća lično povređenim iznošenjem tih mišljenja”.

Izvršni odbor NUNS-a

U Beogradu 18.06.2019.

]]>
Tue, 18 Jun 2019 13:06:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/43379/nuns-najostrije-osudio-vesicev-pokusaj-zastrasivanja-novinara-n1.html
Zaustavimo nasilje nad ženama i decom u rijaliti programima http://nuns.rs/info/statements/43318/zaustavimo-nasilje-nad-zenama-i-decom-u-rijaliti-programima.html Mreža Žene protiv nasilja i Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije osuđuju izostanak adekvatne reakcije Ministarstva kulture i informisanja i Regulatornog tela za elektronske medije na nasilje nad ženama i decom u rijaliti programima koji se godinama emituju na TV Pink i TV Happy. Tim povodom tražimo da REM izrekne najoštrije mere u odnosu na rijaliti programe Parovi i Zadruga u cilju zaustavljanja nasilja nad ženama i decom u medijima. ]]> Pritužbe protiv nasilja u medijima koje je podnosio civilni sektor završavale su se opomenama i upozorenjima koje je REM upućivao navedenim medijskim kućama.[1] Pošto nasilje nije zaustavljeno, činjenica je da ove mere nemaju efekat.

Samo u proteklih mesec dana tri učesnice rijaliti programa Parovi i Zadruga preživele su: šutiranje, šamaranje, udaranje, pljuvanje, posle čega su neke od njih završile u bolnici.[2] Podsećamo da je dva dana posle emitovanja emisije DNK, 2015. godine, učesnik ovog rijalitija ubio učesnicu, svoju suprugu, a da je u istom programu maloletnoj deci pred kamerama uziman DNK uzorak radi utvrđivanja očinstva.

Podsećamo da Zakon o elektronskim medijima zabranjuje programe koji podržavaju nasilje, kriminalno ili drugo nedozvoljeno ponašanje (član 47), kao i ponižavajuće postupanje i scene nasilja i mučenja (član 50). U Pravilniku o zaštiti prava maloletnika u oblasti pružanja medijskih usluga (REM, 2015) naglašeno je da se rijaliti programski sadržaj smatra nepodesnim za osobe mlađe od 18 godina ako se u njemu prikazuje nasilje i nepristojno izražavanje preduzeto kao akt agresije, odnosno u cilju vređanja. Zabrana emitovanja programa koji podstiču ili prikazuju nasilje i zaštita maloletne dece od ovakvih sadržaja definisana je i Pravilnikom o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga (REM, 2015).

 

Mreža Žene protiv nasilja se pridružuje predlogu Nezavisnog udruženja novinara Srbije i drugih novinarskih i medijskih udruženja da nova Strategija razvoja sistema javnog informisanja pruži osnov za izmenu relevantnih zakona tako da oni propisuju mogućnost izricanja novčanih sankcija, pored već postojećih, u slučajevima kršenja odredbi iz oblasti elektronskih medija.

 

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Članica Mreže ŽPN - Autonomni ženski centar                                                                    ]]>
Thu, 13 Jun 2019 14:16:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/43318/zaustavimo-nasilje-nad-zenama-i-decom-u-rijaliti-programima.html
NUNS osudio diskriminaciju medija u Valjevu http://nuns.rs/info/statements/43119/nuns-osudio-diskriminaciju-medija-u-valjevu.html Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) najoštrije osuđuje diskriminaciju medija koju u Valjevu kontinuirano spovodi lokalna vlast kršeći time domaće i međunarodne norme o slobodi javnog informisanja. ]]> Najnoviji slučaj selektivnog tretmana medija dogodio se u četvrtak i petak prilikom posete ministara Branka Ružića i Slavice Đukić Dejanović o kojoj valjevski čelnici nisu obavestili sva glasila, čime su prekršili zakonske norme koje zabranjuju neposrednu i posrednu diskriminaciju urednika, novinara i drugih medijskih profesionalaca. Gradska uprava o poseti ministara nije obavestila izveštače televizije N1, Blica, Večernjih novosti, Kurira, Politike, Radija Slobodna Evropa, kao ni novinare lokalnog nedeljnika Napred, portala Dijalog.net, Kolubarske.rs, Valjevska posla.

Glavni i odgovorni urednik portala Dijalog.net Aleksandar Milijašević rekao je za NUNS da je diskiminacija medija u Valjevu već ustaljena.

„U Valjevu je već ustaljena praksa da predstavnici lokalne vlasti, najblaže rečeno, diskriminišu medije i organizacije civilnog društva. Pored toga što se novac iz gradskog budžeta dodeljuje ,prijateljskim, medijima i udruženjima, sve prisutnija je pojava da predstavnici gradske vlasti biraju ,prijateljske, medije kada je potrebno da upoznaju javnost o aktivnostima lokalne vlasti. To je bio slučaj i prilikom poslednje posete ministra Ružića“, kaže Milijašević.

 

 

Prema njegovim rečima, kao da se lokalne vlasti u tom negativnom smislu ugledaju na visoke državne funkcionere.

 

“Stiče se utisak da je odnos lokalnih vlasti, i to ne samo u Valjevu, prema javnom interesu i zakonskim obavezama u skladu sa modelom ponašanja najviših državnih funkcionera. Transparentnost i odgovornost su, izgleda, teške strane reči koje svoje mesto ne nalaze u javnom i političkom životu u Srbiji. Nažalost, posledice trpimo svi – država, društvo, građani i građanke, javni interes. Zato i ne treba da čude ocene domaćih i međunarodnih organizacija o Srbiji kao zarobljenoj državi“, ukazuje Milijašević u izjavi za NUNS. 

 

NUNS poziva gradsku upravu Valjeva da prestane sa diskriminacijom i da svim novinarima i medijima omogući ravnopravan pristup događajima i informacijama od javnog značaja i interesa.

 

Izvršni odbor NUNS-a

U Beogradu 1. juna 2019.

]]>
Sat, 1 Jun 2019 13:14:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/43119/nuns-osudio-diskriminaciju-medija-u-valjevu.html