NUNS :: Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/rss.html sr http://nuns.rs/img/logo.png NUNS :: Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/rss.html Regionalna platforma: Stop ciljanim napadima na profesionalne novinare u Srbiji http://nuns.rs/info/statements/42454/regionalna-platforma-stop-ciljanim-napadima-na-profesionalne-novinare-u-srbiji.html Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara koja zastupa više od 8.000 članova, najoštrije osuđuje pretnje smrću koje su upućene novinarkama iz Novog Sada Sanji Kljajić, Vanji Đurić i Mileni Popović i targetiranje urednika BIRN – a Slobodana Georgieva iz Beograda, i poziva nadležne pravosudne organe Republike Srbije da u što kraćem roku procesuiraju i adekvatno kazne autore opasnog govora mržnje i pretnji našim kolegama. ]]> Novinarke Kljajić, Đurić i Popović našle su se na meti verbalnog nasilja nakon što su na fejsbuk stranici portala Istraga označene kao “novinarke koje su osramotile Srbiju”. Ovo targetiranje novinarki kao da je bio poziv na orkestriranu kampanju govora mržnje, najgorih uvreda i pretnji smrću. Portal Istraga ovu kampanju pokrenuo je povodom dokumentarnog filma “Albanke su naše sestre”, snimljenog još 2017. u saradnji sa Nezavisnim društvom novinara Vojvodine, BIRN Kosovo i nemačkim Forumom ZFD.  I pre dve godine, autorkama filma upućene su brojne pretnje smrću, a prikazivanje filma ometano je i onemogućivano u gradovima širom Srbije, a da za to nikada niko nije odgovarao.

Dan nakon što je BIRN objavio fotografije koje ukazuju na povezanost Andreja Vučića, brata srpskog predsednika i kontrovernog biznismena Zvonka Veselinovića, na društvenim mrežama je usledila kampanja targetiranja. U snimku zlonamerno montiranih izjava kolege Slobodana Georgieva, koji je od sinoć dostupan na Tviteru, on je označen kao „strani plaćenik“, „izdajnik“ i saradnik albanskih i kosovskih političara. Nakon objave videa, usledili su brojni komentari koji sadrže uvrede i pretnje.

Od početka 2019. godine NUNS je zabeležio 47 pritisaka, verbalnih i fizičkih napada na medijske profesionalce.

Prema najnovijem izveštaju, Srbija je pala na listi za 14 mesta na Indeksu slobode medija Reportera bez granica u 2019. godini i sada zauzima 90 mesto na listi od 180 zemalja. Autori izveštaja navode da je Srbija  nije sigurna za novinare i dodaju da “Raste broj napada na medije, uključujući pretnje smrću, a sve češće su i zapaljive izjave zvaničnika usmerene protiv novinara.“

Regionalna platforma podržava napore NUNS–a da zaštiti novinare i slobodu govora i poziva nadležne institucije da hitno reaguju, privedu izvršioce, te im odrede adekvatne kazne.

Dodatno, apelujemo na najviše zvaničnike u Srbiji, predsednika Aleksandra Vučića i premijerku Anu Brnabić, da osude ove jezive pretnje i javno etiketiranje i targetiranje novinara.

Svaki napad na novinara je napad na javni interes, demokratiju i ljudska prava.

Skopje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 19.04.2019.

Udruženje/udruga BiH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

 

 


Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 19/04/2019

]]>
Fri, 19 Apr 2019 12:15:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/42454/regionalna-platforma-stop-ciljanim-napadima-na-profesionalne-novinare-u-srbiji.html
Regionalna platforma: Osuđujemo napad na novinare i snimatelje TV21 i pozivamo na sankcije http://nuns.rs/info/statements/42451/regionalna-platforma-osudjujemo-napad-na-novinare-i-snimatelje-tv21-i-pozivamo-na-sankcije.html Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednost novinara koja zastupa više od 8.000 članova snažno osuđuje napad i verbalne pretnje novinaru i snimatelju TV21 u Severnoj Makedoniji, od strane bliskih rođaka gradonačelnika Aračinova Milikije Halimi iz političke stranke Socijaldemokratski savez Makedonije. ]]> Juče, nakon što je ekipa TV21 snimila lošu infrastrukturu i pritužbe stanovnika ove opštine, rodbina gradonačelnika Halimija uputila je verbalne pretnje televizijskoj ekipi da će im slomiti kamere i zatražiti brisanje njihovih snimaka. Nakon što su novinari odbili da obrišu snimke, bili su primorani da uđu u opštinsku zgradu Aračinova i ponovo su se suočili sa istim pretnjama.

Oni su odbili po drugi put da izbrišu snimljen materijal, a onda se incident nastavio u prostorijama TV21, gde su ista lica pretila novinarima i glavnom uredniku da ne objavljuju ništa. Istovremeno, policajci su stigli u TV21, nakon čega su osobe koje su pretile novinarima napustile televiziju, a novinar i snimatelj dali su izjave u policijskoj stanici.

Takvo nasilno i primitivno ponašanje, posebno od osoba bliskih političarima, neprihvatljivo je i predstavlja napad na slobodu informisanja. Štaviše, predstavlja klasičnu opstrukciju rada novinara.

Kasnije istog dana, gradonačelnik Halimi osudio je napad u pismu upućenom Udruženju novinara Makedonije, rekavši da zahteva hitnu i efikasnu istragu od strane Ministarstva unutrašnjih poslova.

Regionalna platforma podržava AJM u njenim naporima da zaštiti novinare i slobodu govora i poziva relevantne vlasti da hitno istraže slučaj, dovedu počinioce pred lice pravde i adekvatno ih sankcionišu.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

 

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb

Udruženje BH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije


Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 18/04/2019

]]>
Fri, 19 Apr 2019 12:13:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/42451/regionalna-platforma-osudjujemo-napad-na-novinare-i-snimatelje-tv21-i-pozivamo-na-sankcije.html
Regionalna platforma: Osuđujemo napad na novinare i snimatelje TV21 i pozivamo na sankcije http://nuns.rs/info/statements/42434/regionalna-platforma-osudjujemo-napad-na-novinare-i-snimatelje-tv21-i-pozivamo-na-sankcije-.html ARAČINOVO, 18.04.2019. - Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara koja zastupa više od 8.000 članova snažno osuđuje napad i verbalne pretnje novinaru i snimatelju TV21 u Severnoj Makedoniji, od strane bliskih rođaka gradonačelnika Aračinova Milikije Halimi iz političke stranke SDSM. ]]> Juče, nakon što je ekipa TV21 snimila lošu infrastrukturu i pritužbe stanovnika ove opštine, rodbina gradonačelnika Halimija poslala je verbalne pretnje televizijskoj ekipi da će im slomiti kamere i zatražiti brisanje njihovih snimaka. Nakon što su novinari odbili da obrišu snimke, bili su primorani da uđu u opštinsku zgradu Aračinova i ponovo su se suočili sa istim pretnjama.

Oni su odbili da po drugi put izbrišu snimljeni materijal, a onda se incident nastavio u prostorijama TV21, gde su ista lica pretila novinarima i glavnom uredniku da ne objavljuju ništa. Istovremeno, policajci su stigli u TV21, nakon čega su osobe koje su pretile novinarima napustile televiziju, a novinar i snimatelj dali su izjave u policijskoj stanici.

Takvo nasilno i primitivno ponašanje, posebno od osoba bliskih političarima, neprihvatljivo je i predstavlja napad na slobodu informacija. Štaviše, predstavlja klasičnu opstrukciju rada novinara.

Kasnije istog dana, gradonačelnik Halimi osudio je napad u pismu upućenom Udruženju novinara Makedonije, rekavši da zahteva hitnu i efikasnu istragu od strane Ministarstva unutrašnjih poslova.

Regionalna platforma podržava AJM u njenim naporima da zaštiti novinare i slobodu govora i poziva relevantne vlasti da hitno istraže slučaj, dovedu počinioce pred lice pravde i adekvatno ih sankcionišu.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

 

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb

Udruženje BH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

]]>
Thu, 18 Apr 2019 18:24:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/42434/regionalna-platforma-osudjujemo-napad-na-novinare-i-snimatelje-tv21-i-pozivamo-na-sankcije-.html
Medijska koalicija: Ugrožena bezbednost novinara u Srbiji http://nuns.rs/info/statements/42433/medijska-koalicija-ugrozena-bezbednost-novinara-u-srbiji.html Koalicija novinarskih i medijskih udruženja poziva javnost da stane u odbranu profesionalnih novinara i medija koji su izloženi uvredama i vrlo ozbiljnim pretnjama zbog kojih im je ugrožena bezbednost. ]]> Samo poslednjih dana nekoliko novinarki i novinara preživljavaju javni linč koji se protiv njih vodi na društvenim mrežama, osmišljen i organizovan u gebelsovskom maniru.

Juče je, samo dva dana nakon što je BIRN objavio fotografije koje ukazuju na povezanost Andreja Vučića, brata srpskog predsednika i Zvonka Veselinovića, ozloglašenog biznismena sa Kosova, usledila orkestrirana kampanja na društvenim mrežama kojom se otvoreno preti uredniku Georgievu i redakcijama BIRN, CINS i KRIK. 

U snimku u kom su zlonamerno montirane izjave Georgieva, a koji je od sinoć dostupan na društvenoj mreži Twitter, Georgiev je označen kao „strani plaćenik“, „izdajnik“ i saradnik albanskih i kosovskih političara. Dodatno, u snimku se koriste naslovne strane prorežimskog tabloida Informer u kojima se govori o navodnim „unosnim poslovima BIRN-a“ za strane donatore, koje su dokazane kao potpune neistinite u sudskom procesu. U istom klipu targetirane su i istraživačke redakcije CINS-a i KRIK-a. Tonska pozadina snimka su sirene za uzbunu korišćene tokom NATO bombardovanja Srbije 1999. godine.  Nakon objave videa, usledili su brojni komentari koji sadrže niz uvreda i pretnji, od kojih su neki u međuvremenu uklonjeni.

Istog dana napadnute su i mlade novinarke Sanja Kljajić, Vanja Đurić i Milena Popović, koje su na portalu istraga.rs i na fejsbuk stranici istog portala označene kao “Novinarke koje su osramotile Srbiju”. Nakon te objave, na fejsbuk stranici Istrage objavljeni su brojni uvredljivi komentari, kao i otvorene pretnje smrću poput: “Streljati kurve”.

Taj tekst je objavljen povodom dokumentarnog filma “Albanke su naše sestre”, koji je NDNV u saradnji sa BIRN- om Kosova i nemačkim Forumom ZFD snimio još 2017. godine. Ovaj najnoviji serijal pretnji pokazuje nam, nažalost, da u delu javnosti postoji percepcija da je nasilje nad profesionalnim novinarima dozvoljeno, ako ne i poželjno.

Podsećamo, da je od 77 slučaja napada i pretnji novinarima registrovanih u 2017, 2018. i 2019. godini u samo dvanaest izrečena neka vrsta kazne počiniocu. Podsećamo, takođe, da se i najviši državni zvaničnici o profesionalnim novinarima često izjašnjavaju sa nipodaštavanjem, a neretko im i sami prete, označavajući ih kao državne neprijatelje.

Plašimo se da u takvoj atmosferi medijskih nesloboda i ugrožene bezbednosti profesionalnih novinara, urušenih institucija, rasta tenzija u društvu i dominacije jezika nasilja u javnom prostoru kroz režimske tabloide, posledice po društvo mogu da budu nesagledive. Medijska i novinarska udruženja obavestiće sve relevantne međunarodne organizacije o eskalaciji pretnji i ugroženosti bezbednosti novinara u Srbiji koji svoj posao rade u skladu sa standardima i etikom profesije.

Beograd-Novi Sad-Niš-Kragujevac, 18. april 2019.

Koalicija medijskih i novinarskih udruženja:

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija

Poslovno udruženje Lokal pres

Asocijacija onlajn medija

Asocijacija medija

]]>
Thu, 18 Apr 2019 16:02:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/42433/medijska-koalicija-ugrozena-bezbednost-novinara-u-srbiji.html
NUNS traži kazne za pretnje smrću mladim novinarkama http://nuns.rs/info/statements/42410/nuns-trazi-kazne-za-pretnje-smrcu-mladim-novinarkama.html Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije osuđuje primitivne uvrede i pretnje upućene mladim novinarkama Sanji Kljajić, Vanji Đurić i Mileni Popović. ]]> NUNS poziva nadležne pravosudne organe da hitno preduzmu mere kako bi se procesuirali i adekvatno kaznili autori opasnog govora mržnje i pretnji smrću našim koleginicama.

Novinarke Kljajić, Đurić i Popović našle su se na meti zloglasnog portala Istraga na čijoj Fejsbuk stranici su označene kao “Novinarke koje su osramotile Srbiju”. To je bio poziv na orkestriranu kampanju govora mržnje, najgorih uvreda i pretnji smrću.

Portal Istraga ovu kampanju pokrenuo je povodom dokumentarnog filma “Albanke su naše sestre”, snimljenog 2017. u saradnji Nezavisnog društva novinara Vojvodine, BIRN-a Kosova i nemačkog Foruma ZFD.  I pre dve godine, autorima filma upućene su brojne pretnje smrću, a prikazivanje filma ometano je i onemogućivano u gradovima širom Srbije.

NUNS
U Beogradu 17.04.2019.

]]>
Wed, 17 Apr 2019 18:53:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/42410/nuns-trazi-kazne-za-pretnje-smrcu-mladim-novinarkama.html
Medijska koalicija: Štrajk glađu direktorice TV Kanal 9 iz Novog Sada kao posledica političkog pritiska na nerežimske medije http://nuns.rs/info/statements/42383/medijska-koalicija-strajk-gladju-direktorice-tv-kanal-9-iz-novog-sada-kao-posledica-politickog-pritiska-na-nerezimske-medije.html Koalicija medijskih i novinarskih udruženja poziva nadležne državne organe da pod hitno reše nagomilane probleme TV Kanal 9 iz Novog Sada, koji su prouzrokovani upravo nečinjenjem nadležnih državnih i pravosudnih organa, kako bi vlasnica i direktorka te televizije Maja Pavlović prekinula štrajk glađu. Upozoravamo da je primer TV Kanal 9 ilustrativan za sve lokalne medije u Srbiji, jer je očigledno da se protiv svih onih profesionalnih medija koji izveštavaju u javnom interesu preduzimaju najrazličitije mere kako bi biili ugušeni. ]]> Predstavnici koalicije medijskih i novinarskih udruženja juče popodne su bili u poseti Maji Pavlović, koja štrajkuje glađu u prostorijama TV Kanal 9 po drugi put za proteklih 11 meseci, jer – uprkos uveravanjima – država ni na koji način nije ni počela da rešava ono što je obećala, kako bi se rešili problemi te televizije koja je nagomilala upravo država svojim nečinjenjem ili pogrešnim činjenjem, kao i pravosudni organi sa otezanjem u donošenju presuda.

 „Naša borba je pravna borba i mi pravnim putem pokušavamo da dođemo do odgovora, do kojih ne možemo da dođemo, jer država ne želi da poštuje zakone koje je sama donela. Da li je normalno da posle pet godina ne možemo da dobijemo presudu u Upravnom sudu, da li je normalno da moja inicijativa o ustavnosti i ustavnoj žalbi povodom taksi SOKOJ-a i OFPS-a stoji tri godine na Ustavnom sudu i da ja ne mogu da dobijem odgovor? Ja samo tražim da država počne da se ponaša u skladu sa zakonima koje je donela”, izjavila je Maja Pavlović.

 “Prošle godine ja sam se jako trudila da izostavim politiku i da to svedem isključivo na oblast prava i ekonomije, a sada zaista nemam drugi odgovor nego da je ovo zaista obračun sa onima koji se usuđuju da pitaju i da u u svom programu emituju i mišljenja onih koji nisu u vlasti ili da prate građanske proteste koji jedino mi pratimo od svih televizija u Novom Sadu”, kazala je Maja Pavlović i pozvala predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić da podrži njen štrajk, kao način borbe za pravnu državu.

Ona je dodala da je preduslov da prekine sa štrajkom glađu da konačno TV Kanal 9 dobije presude koje čeka toliko dugo. Pozvala je sve kolege koji smatraju da dele probleme koje ona ima da joj se pridruže u štrajku glađu. “Mislim da ne treba ćutati”, poručila je Maja Pavlović. 

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja poziva kolege da istraže izrečene sumnje da televizije bliske Srpskoj naprednoj stranci uopšte ne moraju da plaćaju naknade ni OFPS-u ni SOKOJ-u, jer ih te organizacije ne tuže. Takođe, postoje indicije i da televizije bliske vlastima ne moraju da plaćaju ni zakupe više stotina kvadratnih metara poslovnih prostora koje koriste, na najelitinijim lokacijama, a koje su u vlasništvu države.

Koalicija poziva na solidarnost sa kolegama sa TV Kanal 9, kao i da uplatom sredstava pomognu da račun TV Kanal 9 bude odblokiran: 

Banka Intesa: d.o.o. Kanal 9, Novi Sad 160-170280-38

Poštanska štedionica: d.o.o. Kanal 9, Novi Sad 200-2639250101934-81

 

Beograd-Novi Sad-Niš-Kragujevac, 16. april 2019.

 

 

Koalicija medijskih i novinarskih udruženja:

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija

Poslovno udruženje Lokal pres

Asocijacija onlajn medija

Asicijacija medija

]]>
Tue, 16 Apr 2019 15:42:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/42383/medijska-koalicija-strajk-gladju-direktorice-tv-kanal-9-iz-novog-sada-kao-posledica-politickog-pritiska-na-nerezimske-medije.html
Uloga REM – a nije da vređa novinare već da reguliše rad elektronskih medija http://nuns.rs/info/statements/42248/uloga-rem--a-nije-da-vredja-novinare-vec-da-regulise-rad-elektronskih-medija.html Nezavisno udruženje novinara Srbije podseća javnost da Regulatorno telo ze elektronske medije već duži niz godina ne obavlja svoju dužnost, već se povremeno oglašava sa nesuvislim saopštenjima u kojima se obračunava sa novinarima i medijima. ]]> U poslednja dva saopštenja Savet REM-a se obračunava sa novinarima i novinarkama iz redakcije Centra za istraživačko novinarstvo i ciničnim pisanjem omalovažava koleginicu Tamaru Skrozzu. Savet REM – a optužio je novinare i novinarke CINS – a da su falsifikovali izveštaj Službe za nadzor i analizu programa koje emituju mediji, što se može protumačiti i kao svojevrstan pritisak na naše koginice i kolege da otkriju svoj izvor informisanja. Podsećamo da Zakon o javnom informisanju, članom 52. štiti pravo novinara da ne otkrije izvor. Novinari i novinarke CINS-a su se više puta obraćali REM-u tražeći spomenuti i druge izveštaje stručnih službi, ali REM nije reagovao. Vodeći se Kodeksom kolege iz CINS-a su postupile u skladu sa dužnom novinarskom pažnjom i obratile se REM-u molbom za intervju, a nakon toga i imejlom sa konkretnim pitanjima, međutim REM ni tu priliku nije iskoristio.
 
NUNS podržava svoje kolege i koleginice da nastave da rade u interesu javnosti i zahvaljuje što je CINS upoznao javnost sa činjenicom da stručne službe regulatornog tela i dalje funkcionišu i postupaju po zakonu, iako Savet REM-a često ignoriše Zakon o elektronskim medijima ili postupa protivzakonito i ne pridržava se sopstvenih pravilnika.
 
]]>
Thu, 11 Apr 2019 16:59:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/42248/uloga-rem--a-nije-da-vredja-novinare-vec-da-regulise-rad-elektronskih-medija.html
NUNS: Policija da otkrije ko je ugrozio novinara N1 u Nišu http://nuns.rs/info/statements/42208/nuns-policija-da-otkrije-ko-je-ugrozio-novinara-n1-u-nisu.html Nezavisno udruženje novinara Srbije zahteva od policije u Nišu da što pre rasvetli saobraćajni incident u tom gradu u kojem je direktno bio ugrožen dopisnik N1 Milan Stojanović. ]]> Nepoznati vozač zbog nasilne vožnje svakako zaslužuje neku kaznu a ukoliko se ustanovi da mu je namera bila da ugrozi novinara onda bi trebalo da bude sankcionisan u skladu sa Krivičnim zakonikom, kojim je u članu 138. za ugrožavanje sigurnosti novinara zaprećena kazna zatvorom od šest meseci do pet godina. 

Prema izveštaju N1, incident koji ta medijska kuća ocenjuje kao slučaj mogućeg zastrašivanja novinara dogodio se prošlog petka uveče, samo sat vremena nakon što je Milan Stojanović završio izveštavanje sa protesta “Jedan od pet miliona” u Nišu. 

Stojanovića je neidentifikovani vozač nasilničkom vožnjom pokušao da izgura iz ulice kojom je novinar vozio automobil. Naglim ubrzavanjem i kočenjem u nekoliko navrata, u izuzetno strmoj ulici, vozač automobila niških registacija primorao je Stojanovića da stane uz trotoar, udario u njegov automobil, a zatim se brzo udaljio. 

Dopisnik N1 je incident odmah prijavio policiji koja je izvršila uviđaj, a onda ga u subotu 6. aprila ispitala u dva navrata. 

NUNS je incident u Nišu evidentirao kao drugi fizički napad na novinare u 2019. godini. U bazi NUNS-a o ugrožavanju medijskih profesionalaca od početka godine zabeležena su 34 pritiska i 12 verbalnih pretnji.

 

Sekretarijat NUNS-a

U Beogradu 10.04.2019.

]]>
Wed, 10 Apr 2019 13:11:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/42208/nuns-policija-da-otkrije-ko-je-ugrozio-novinara-n1-u-nisu.html
NUNS i NDNV: Da li se TV O2 uključila u kampanju protiv slobodnih medija http://nuns.rs/info/statements/42185/nuns-i-ndnv-da-li-se-tv-o2-ukljucila-u-kampanju-protiv-slobodnih-medija.html Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) najoštrije protestuju zbog odluke televizije O2 da svoju emisiju Fokus daju na raspolaganje Bogoljubu Pješčiću, čoveku koji je nedavno pretio direktoru programa N1 Jugoslavu Ćosiću i glavnom uredniku agencije Beta Draganu Janjiću. ]]> Neprihvatljivo je da televizija sa nacionalnom frekvencijom omogući čoveku o čijim pretnjama dvojici uglednih novinara je obaveštena javnost i koga je tim povodom saslušala policija, da emisiju iskoristi za nastavak kampanje protiv Ćosića i Janjića iznoseći neargumentovane kritike i optužbe te da tako vrši javni pritisak na te dve medijske kuće.

NUNS i NDNV podsećaju da je nezadovoljstvo uređivačkom politikom pravo svakog građanina, da za izražavanje tog nezadovoljstva postoje razni mehanizmi, od Saveta za štampu kao samoregulatornog tela do Regulatornog tela za elektronske medija. Međutim, to nezadovoljstvo ne sme i ne može biti inspiracija i opravdanje za otvorene pritiske, pretnje i zastrašivanje novinara i medija.

“Sve što je taj čovek izgovorio je neistina”, izjavio je direktor N1 Jugoslav Ćosić za agenciju FoNet sinoć posle emisije, reagujući na tvrdnje Pješčića da nije pretio ni njemu ni glavnom i odgovornom uredniku Bete Draganu Janjiću. Prema Ćosićevim rečima, imajući u vidu količinu laži koju je Pješčić izgovorio i način na koji ih kombinuje, jasno je da se ne radi o slučajnoj i individualnoj provokaciji, već da se radi o smišljenoj kampanji, posebno sada kada mu se za te laži otvara prostor na televizijama sa nacionalnom frekvencijom.

Podsećamo da je Pješčić krajem marta glavnom uredniku Bete Draganu Janjiću poslao preteću poruku: „Ako u subotu bude nereda, čini mi se da će Beta biti spaljena. Ništa strašno kao u RTS, demokratski izraženo nezadovoljstvo“.

Samo dve sedmice ranije, Pješčić je pozvao telefonom Jugoslava Ćosića, u razgovoru se lažno se predstavio kao službenik Vlade SAD i pretio mu dovodeći N1 u vezu sa terorizmom.

NUNS - NDNV  9.04.2019.

]]>
Tue, 9 Apr 2019 11:59:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/42185/nuns-i-ndnv-da-li-se-tv-o2-ukljucila-u-kampanju-protiv-slobodnih-medija.html
NUNS: I posle dve i po decenije nerasvetljeno ubistvo novinarke Dade Vujasinović http://nuns.rs/info/statements/42135/nuns-i-posle-dve-i-po-decenije-nerasvetljeno-ubistvo-novinarke-dade-vujasinovic.html Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) podseća da se sutra, 8. aprila, navršava 25 godina od ubistva novinarke Radislave Dade Vujasinović a da taj zločin još nije rasvetljen uprkos više puta obnavljanim istragama i veštačenjima i nebrojenim obećanjima nadležnih državnih i pravosudnih organa. ]]> Poražavajuća je činjenica da se posle dve i po decenije slučaj još u predistražnoj fazi zbog čega istrahovanja da se čeka formalno opravdanje za zastarevanje slučaja i njegovo deponovanje u arhivutužilaštva. Dada Vujasinović, poznata po izveštajima sa ratišta 90-ih godina i istraživačkim tekstovima oorganizovanom kriminalu u Srbiji, nađena je mrtva u svom stanu u Beogradu 9. aprila 1994. godine.

Prvobitna istraga konstatovala je da se mlada novinarka ubila, ali u takvu zvaničnu verziju njenaporodica, NUNS i brojne kolege nikada nisu poverovale.Proteklih 25 godina porodica Vujasinović i NUNS ukazivali su na brojne propuste istražnih organa tvrdećida je Dada ubijena i zahtevajući da se povede nova, temeljna istraga. U januaru 2009. godine, Okružnotužilaštvo u Beogradu podnelo je policiji zahtev da istragu povede u drugom smeru, odnosno da prikupidokaze o ubistvu. Obrt u istrazi utemeljen je na veštačenju balističara koji je 2008. osporio zvaničnuverziju o samoubistvu.Holandski forenzički institut je pre tri godine veštačenjem došao do zaključka da „povrede koje jekritičnom prilikom zadobila Dada Vujasinović mogu biti rezultat ubistva, samoubistva ili nesrećnogslučaja“.

Sekretarijat NUNSa

U Beogradu

7.04.2018.

]]>
Sun, 7 Apr 2019 16:05:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/42135/nuns-i-posle-dve-i-po-decenije-nerasvetljeno-ubistvo-novinarke-dade-vujasinovic.html
NUNS: Posle presude za ubistvo Ćuruvije procesuirati i druge zločine prema novinarima http://nuns.rs/info/statements/42107/nuns-posle-presude-za-ubistvo-curuvije-procesuirati-i-druge-zlocine-prema-novinarima.html Nezavisno udruženje novinara Srbije izražava zadovoljstvo što je posle 20 godina od ubistva novinara Slavka Ćuruvije optuženima za taj monstruozni zločin izrečena prvostepena sudska presuda, ali i nezadovoljstvo što nisu otkriveni ni neposredni izvršilac ubistva, ni njegovi ključni nalogodavci čime bi pravda bila konačno zadovoljena. ]]> NUNS ovim povodom ponavlja zahtev da se do kraja rasvetle i procesuiraju i ubistva novinara Radislave Dade Vujasinović i Milana Pantića, kao i drugi zločini prema novinarima, čime bi država Srbija pokazala nedvosmislenu posvećenost novinarskim i medijskim slobodama.

Danas pred Specijalnim sudom u Beogradu izrečena je prvostepena presuda optuženima za ubistvo Slavka Ćuruvije. Radomir Marković i Milan Radonjić osuđeni su na po 30, a Ratko Romić i Miroslav Kurak na po 20 godina zatvora.

Presude je izreklo Sudsko veće u sastavu Snežana Jovanović, Dragan Milošević i Vladimir Mesarović.

NUNS

U Beogradu 5.04.2019.

]]>
Fri, 5 Apr 2019 13:22:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/42107/nuns-posle-presude-za-ubistvo-curuvije-procesuirati-i-druge-zlocine-prema-novinarima.html
Udruženja: Učesnici u protestima da se uzdrže od nasilja, posebno prema novinarima http://nuns.rs/info/statements/42096/udruzenja-ucesnici-u-protestima-da-se-uzdrze-od-nasilja-posebno-prema-novinarima.html Povodom najavljenih protesta ispred zgrade TV Pink, novinarska i medijska udruženja podsećaju da građani imaju puno pravo da svoje nezadovoljstvo društvenom ili političkom situacijom u zemlji iskazuju mirnim protestima, uključujući i proteste ispred medija čijim su izveštavanjem nezadovoljni, a koji koriste javno dobro, odnosno nacionalne frerkvencije. ]]> Ipak, skrećemo pažnju da je svako nasilje, verbalno ili fizičko neprihvatljivo i neprimereno u demokratskom društvu. Opet pozivamo učesnike protesta da se uzdrže od svih vidova nasilja, i apelujemo na sve strane – i na organizatore protesta i na državne organe, a posebno na policiju i Žandarmeriju - da zaštite novinare i imovinu medija ispred kojeg građani protestuju, kao i  novinare i medije koji o događaju izveštavaju. 

Podsećamo da je Savet Ujedinjenih nacija za ljudska prava, 2014. godine usvojio Rezoluciju o zaštiti i promociji ljudskih prava tokom mirnih protesta u kojoj se države pozivaju da obrate posebnu pažnju na sigurnost novinara koji prate proteste, uzimajući u obzir njihovu specifičnu ulogu, izloženost i ranjivost.

Novinarska i medijska udruženja pozivaju urednike i novinare TV Pink da počnu da poštuju Kodeks novinara Srbije i profesionalno izveštavaju o građanskim protestima i protestima opozicije. 

Udruženje novinara Srbije - UNS

Nezavisno udruženje novinara Srbije - NUNS

Nezavisno društvo novinara Vojvodine - NDNV

Sindikat novinara Srbije - SINOS

Asocijacija medija - ASMEDI

Asocijacija onlajn medija - AOM

Poslovno udruženje Lokal press - LP

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija – ANEM

]]>
Thu, 4 Apr 2019 15:55:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/42096/udruzenja-ucesnici-u-protestima-da-se-uzdrze-od-nasilja-posebno-prema-novinarima.html
NUNS: Političari da ne vređaju novinare http://nuns.rs/info/statements/42094/nuns-politicari-da-ne-vredjaju-novinare.html Nezavisno udruženje novinara Srbije osuđuje svaki postupak političara kojim se novinari vređaju ili ometaju u obavljanju svog posla. ]]> Niko, posebno ne predstavnici vlasti ili opozicije, nema pravo da se u komunikaciji sa novinarima služi pretnjama, uvredama ili psovkama. Pravo na nezadovoljstvo i kritiku nečijeg izveštavanja nikako ne podrazumeva zastrašivanje, vređanje i omalovažavanje. 

Prema izveštajima TV Prve, novinarka te televizije koja je danas izveštavala sa protesta Saveza za Srbiju bila je izložena uvredama da je “nova Barbara”, “bot SNS” i slično.

Sekretarijat NUNS-a

U Beogradu 4.04.2019.

]]>
Thu, 4 Apr 2019 15:53:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/42094/nuns-politicari-da-ne-vredjaju-novinare.html
Regionalna platforma: Kazniti počinioce napada na novinare u BIH i Srbiji http://nuns.rs/info/statements/42026/regionalna-platforma-kazniti-pocinioce-napada-na-novinare-u-bih-i-srbiji.html Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, koja predstavlja više od 8000 članova, oštro osuđuje brutalan fizički napad na Adija Kebu, fotografa portala Žurnal iz Bosne i Hercegovine i pretnje Draganu Janjiću, glavnom i odgovornom uredniku agencije Beta iz Srbije. ]]> Fotografa Adija Kebu je na radnom zadatku napao Huso Ćesir, visoki funkcioner Stranke demokratske akcije iz Sarajeva, i tom prilikom mu naneo lakše telesne povrede i potpuno uništio opremu za snimanje. S druge strane,  novinar  Dragan Janjić je dobio preteću SMS poruku u kojoj je navedeno: „Ako u subotu bude nereda, biće zapaljena redakcija Bete. Ništa strašno kao u RTS –u, demokratski izraženo nezadovoljstvo“. Srpska policija je objavila da je 29.03.2019. privedena osoba koja je pretila Janjiću.

Portal Žurnal i novinska agencija Beta prepoznati su u javnom prostoru Zapadnog Balkana  kao nezavisni mediji koji kritički pišu o temama od značaja za javnost, problematizuju pitanja korupcije, političkog nepotizma, drugih oblika nezakonitog postupanja javnih zvaničnika, kao i građanskih protesta.

Podsećamo da su nasilničko ponašanje i slanje pretećih poruka novinarima nedopustiv atak na slobodu izražavanja i bezbednost medijskih profesionalaca, te predstavljaju posebno brutalan oblik zastraživanja i sprečavanja novinara da pišu o kriminalu, političkoj korupciji ili građanskom nezadovoljstvu na dosledan, kritičan i objektivan način i u javnom interesu“, izjavila je Borka Rudić, generalna sekretarka BH novinara i pozvala nadležne policijske organe da hitno istraže ove slučajeve i preduzmu zakonske mere prema osobama koje stoje iza njih. „Pozdravljamo brzu reakciju srpske policije i očekujemo od nadležnih u obe države da hitno i do kraja istraže ove slučajeve i pošalju poruku da nasilje nad novinarima u državama Zapadnog Balkana mora prestati! Državne institucije moraju preuzeti odgovornost za kažnjavanje napadača kao vlastitu zakonsku obavezu i biti primer odgovornog ponašanja u slučajevima kršenja medijskih sloboda zaključila je Rudić.

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara zabeležila je dva fizička napada i 12 pretnji novinarima od početka 2019.  Naglašavamo kako su napadi i pretnje novinarima direktno kršenje prava građana na  slobodno informiranje, primanje i širenje informacija, što dovodi u pitanje funkcioniranje zapadnobalkanskih država u skladu sa načelom vladavine zakona i poštovanja ljudskih prava i sloboda.

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara obavestiće sve evropske institucije o ova dva incidenta i zatražiti njihovu intervenciju u sferi zaštite medijskih sloboda i bezbednosti novinara u ovoj regiji.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb

Udruženje BH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

 


Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 01/04/2019

]]>
Mon, 1 Apr 2019 15:14:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/42026/regionalna-platforma-kazniti-pocinioce-napada-na-novinare-u-bih-i-srbiji.html
NUNS: Kazniti autora pretnji agenciji Beta http://nuns.rs/info/statements/41948/nuns-kazniti-autora-pretnji-agenciji-beta.html Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) najoštrije osuđuje pretnje redakciji novinske agencije Beta i zahteva od nadležnih pravosudnih organa da hitno preduzmu najozbiljniju istragu i odgovarajuće zakonom propisane sankcije protiv autora pretnje. ]]> Agencija Beta i njen glavni i odgovorni urednik ponovo su izloženi pretnjama da će biti fizički napadnuti.

„Ako u subotu bude nereda, čini mi se da će Beta biti spaljena. Ništa strašno kao u RTS, demokratski izraženo nezadovoljstvo“, navedeno je poruci koju je putem mobilnog telefona dobio glavni i odgovorni urednik Dragan Janjić.

Prema Janjićevim rečima, “budući da se u poruci govori o mogućnosti spaljivanja prostorija Bete, što doživljavamo kao veoma ozbiljnu pretnju, slučaj je prijavljen policiji koja će da sprovede istragu”.

NUNS smatra i da su najviši državni funkcioneri, a pre svih predsednik Republike i predsednica Vlade dužni da javno osude preteću poruku redakciji i novinarima Bete.

Izvršni odbor NUNS-a

Beograd, 29. marta 2019.

]]>
Fri, 29 Mar 2019 14:19:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/41948/nuns-kazniti-autora-pretnji-agenciji-beta.html
25 godina Nezavisnog udruženja novinara Srbije http://nuns.rs/info/statements/41903/25-godina-nezavisnog-udruzenja-novinara-srbije.html Na današnji dan 1994. godine, u beogradskom Domu omladine, osnovano je Nezavisno udruženje novinara Srbije. Osnivačkoj skupštini prisustvovalo je 350 novinara iz cele Srbije ]]> Prvi član NUNS-a, sa članskom kartom broj 1, bio je Predrag Milojević, veteran i legenda srpskog novinarstva između dva rata, urednik i dopisnik Politike iz sveta.

Za prvog predsednika NUNS-a izabran je Dragan Nikitović, poznati sportski novinar TV Beograd.

Članovi prvog Izvršnog odbora bili su Hari Štajner, Stevan Nikšić, Aleksandar Timofejev, Verica Rupar, Dimitrije Boarov, Ofelija Backović, Cvijetin Milivojević, Isidora Sekulić, Olivija Rusovac, Gordana Suša i Dušan Mašić.

Za članove prvog Suda časti izabrani su Milan Vlajčić, Aleksandar Nenadović, Slavoljub Đukić, Milan Milošević i Jan Briza.

Članovi Nadzornog odbora bili su Dragoš Ivanović, Milutin Mitrović, Margita Cvetković, Mario Brudar i Nebojša Vuković.

Komisiju za prijem novih članova činili su Vladan Radosavljević, Zoran Mamula, Tanja Jordović, Živoslav Miloradović i Nadežda Gaće.

Dva meseca po osnivanju NUNS-a, zvanično u policiji, kao osnivači društvene organizacije upisani su: Velimir Ćurguz Kazimir, Gordana Logar, Sena Todorović, Zoran Radosavljević, Rade Veljanovski, Lila Radonjić, Branka Mihailović, Ljubica Marković, Milan Vlajčić i Ivana Živkov.

Posle Nikitovića presednici NUNS-a bili su Gordana Logar (1996 - 1997), Miloš Vasić (1997 - 1999.), Gordana Suša ( 1999 – 2002), Milica Lučić Čavić (2002 - 2004), Nebojša Bugarinović (2004 - 2006), Nadežda Gaće (2006 – 2008 i 2008 - 2010), Vukašin Obradović (2010 - 2014 i 2014 - 2017) i Slaviša Lekić (2017 - 2019).

NUNS je u protekle dve i po decenije, u skladu sa osnivačkim principima, dosledno i uporno insistirao na unapređenju i zaštiti prava i položaja novinara u društvu, te na razvoju medijskog sistema utemeljenog na osnovnim vrednostima demokratskog društva.

Misija NUNS–a je da snažnim i proaktivnim delovanjem u javnosti štiti prava članova i drugih medijskih profesionalaca u Srbiji, sistematski unapređuje profesionalne standarde i promoviše etički odgovorno novinarstvo.

Svoju misiju NUNS ostvaruje:

  • uticajem na sva bitna pitanja iz oblasti javnog informisanja i medija, pre svega na donošenje propisa koji se tiču novinara i medija;
  • promovisanjem i unapređenjem kulture i javnog informisanja;
  • zaštitom bezbednosti novinara, slobodnog novinarstva i pluralističkih medija;
  • edukacijom za profesionalno izveštavanje uz poštovanje Kodeksa novinara Srbije;
  • promovisanjem i zalaganjem za poštovanje etički odgovornog novinarstva te zaštitom javnosti od medijskih  zloupotreba;
  • unapređenjem i promovisanjem istraživačkog novinarstva;
  • zaštitom prava i interesa članova i drugih novinara i medijskih radnika;
  • zaštitom i unapređenjem socijalnog i ekonomskog statusa članova NUNS-a, kako bi im se omogućo profesionalan rad i stvarna nezavisnost;
  • saradnjom i udruživanjem sa drugim novinarskim i medijskim organizacijama i poslovnim udruženjima iz zemlje i inostranstva, koji streme istim ciljevima i načelima.
  • U narednom periodu NUNS će nastaviti da osnažuje novinare da u većoj meri zastupaju svoja prava, kao i da proaktivno utiče na državu da garantuje ostvarivanje slobode izražavanja i medija u skladu sa međunarodnim standardima.

Izvršni odbor NUNS-a

Beograd, 26.03.2019.

]]>
Tue, 26 Mar 2019 15:12:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/41903/25-godina-nezavisnog-udruzenja-novinara-srbije.html
NUNS i NDNV: Za pretnje Sejdinoviću odgovornost snosi vlast http://nuns.rs/info/statements/41838/nuns-i-ndnv-za-pretnje-sejdinovicu-odgovornost-snosi-vlast.html Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) upozoravaju vlast i nadležne državne organe u Srbiji da nečinjenjem preuzimaju odgovornost za brojne pretnje kojima je ponovo izložen predsednik NDNV-a Nedim Sejdinović. ]]>

Najnovije pretnje usledile su juče i noćas preko društvenih mreža nakon objave preko fejsbuk stranice „Srbija NAŠA zemlja“ u kojoj se Sejdinoviću preti i po nacionalnoj osnovi, te se on naziva "muslimanskim ekstremistom" i "srbomrscem". "Nedime Sejdimoviću, toliko nesnosno provociraš običan svet da ako ti neko izvuče uši ne čudi se", poručuje se sa ove stranice. Na objavu su usledile desetine komentara u kojima se iznose najrazličitije uvrede predsedniku NDNV-a, kao i pretnje ubistvom i proterivanjem.

Sve pretnje prijavljene su Republičkom javnom tužilaštvu, Ministarstvu unutrašnjih poslova i Stalnoj radnoj grupi za bezbednost novinara.

Podsećamo, međutim, da ovo nije prvi put da navedena fejsbuk stranica poziva na linč Sejdinovića, ali i na to da su sve dosadašnje prijave koje je Nezavisno društvo novinara Vojvodine dostavljalo tužilaštvu ostale bez ikakve reakcije.

 NUNS i NDNV smatraju da je reč o organizovanim akcijama zastrašivanja, za koje, sad je već neusmnjivo, odgovrnost snosi vlast, čiji predstavnici i sami često daju povoda da pretnje novinarima i drugim pojedinicima koji se kritički odnose prema donosiocima odluka, ali i državni organi i institucije koji su obavezni da postupaju po ovim prijavama, ali to ne čine.

Novinarska udruženja prinuđena su, nažalost, da zaštitiu koju im ne pruža država, zatraže od međunardonih novinarskih udruženja i drugih međunarodnih organizacija.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Nezavisno udruženje novinara Srbije

Novi Sad - Beograd, 24. mart 2019. 


]]>
Sun, 24 Mar 2019 13:15:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/41838/nuns-i-ndnv-za-pretnje-sejdinovicu-odgovornost-snosi-vlast.html
Neprihvatljivo ponašanje bivšeg predsednika opštine Grocka http://nuns.rs/info/statements/41837/neprihvatljivo-ponasanje-bivseg-predsednika-opstine-grocka.html Članovi Radne grupa za bezbednost novinara iz medijskih asocijacija i udruženja osuđuju postupak bivšeg predsednika GO Grocka Dragoljuba Simonovića koji je ponovo etiketirao redakciju Žig info. ]]> Simonović je, nakon što je pušten iz pritvora, preko svog privatnog profila na društvenoj mreži Fejsbuk, preneo navode portala koji vode kampanju protiv portala Žig info. Podsećamo da je osumnjičen da je naložio podmetanje požara u kuću novinara tog portala Milana Jovanovića.

Razumemo da prenošenje navoda sa portala nije zabranjeno, ali mislimo da čovek protiv koga se vodi postupak, i koji je pušten da se brani sa slobode, ne bi nikako smeo da se na ovaj način obraća onima koji su oštećeni u tom postupku.

Urednik portala Žig info Željko Matorčević je nakon ovog čina obavestio novinarska udruženja da je zabrinut za bezbednost svih članova redakcije kao i za bezbednost njihovih poprodica.

Javno pružajući podršku kampanji protiv redakcije Žig info Simonović pokazuje da ne menja odnos prema novinarima koji su kritički pisali o njegovom radu, čime baca senku i na sudsku odluku da mu se dozvoli da se brani sa slobode.

Uvreni smo da zbog ovakvog ponašanja Simonovića ima razloga za preispitivanje odluke kojom je pušten da se brani sa slobode.

Udruženje novinara Srbije
 
Nezavisno udruženje novinara Srbije
 
Nezavisno društvo novinara Vojvodine
 
Asocijacija nezavisnih elektronskih medija
 
Asocijacija medija
 
Asocijacija onlajn medija

]]>
Sat, 23 Mar 2019 15:32:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/41837/neprihvatljivo-ponasanje-bivseg-predsednika-opstine-grocka.html
NUNS: Apel da se novinarima omogući bezbedno izveštavanje sa protesta http://nuns.rs/info/statements/41818/nuns-apel-da-se-novinarima-omoguci-bezbedno-izvestavanje-sa-protesta.html Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) poziva sve aktere protesta, koji se održavaju širom Srbije, da obrate posebnu pažnju na novinare i omoguće im da nesmetano rade svoj posao. ]]> Nakon događaja koji su se desili na protestima prošlog vikenda u Beogradu, ali i incidenata koji se dešavaju na protestima na lokalnom nivou, NUNS ocenjuje da su novinari dovedeni u situaciju kriznog izveštavanja, koje zahteva posebne mere.

Stoga, apelujemo na sve strane – i na organizatore protesta i na državne organe, a posebno na policiju i Žandarmeriju, da zaštite novinare i omoguće im bezbedno izveštavanje sa događaja.

Podsećamo da je Savet UN za ljudska prava, 2014. godine usvojio Rezoluciju o zaštiti i promociji ljudskih prava tokom mirnih protesta u kojoj se države pozivaju da obrate posebnu pažnju na sigurnost novinara koji prate proteste, uzimajući u obzir njihovu specifičnu ulogu, izloženost i ranjivost.

Ujedno, NUNS apeluje na redakcije da jasno i nedvosmisleno obeleže svoje novinare koji pokrivaju proteste i na taj način ih vizuelno izdvoje od ostalih strana i dodatno zaštite.

NUNS stoji svim svojim raspoloživim kapacitetima na raspolaganju svojim članovima i kolegama i poziva novinare koji se nađu u nevolji da nam se obrate kako bismo bili u mogućnosti da ih zaštitimo.

Upozoravamo da je bezbednost naših kolega koji izveštavaju sa protesta osnovni preduslov za objektivno i pravovremeno informisanje javnosti, a da su nedavni incidenti pokazali da su oni na licu mesta prepušteni sami sebi što može biti vrlo opasno po njihovu bezbednost.

NUNS 

U Beogradu 22.03.2019.

]]>
Fri, 22 Mar 2019 11:13:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/41818/nuns-apel-da-se-novinarima-omoguci-bezbedno-izvestavanje-sa-protesta.html
NUNS osudio pretnje uredniku lista Danas Božidaru Andrejiću http://nuns.rs/info/statements/41809/nuns-osudio-pretnje-uredniku-lista-danas-bozidaru-andrejicu-.html Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) najoštrije osuđuje huliganske pretnje uredniku Danasa Božidaru Anđeliću i poziva nadležno tužilaštvo da preduzme odgovarajuće mere prema počiniocu. ]]> NUNS smatra da svaki napad na novinara predstavlja pretnju za slobodu javnog informisanja i izražavanja a time i za demokratiju. Po ko zna koji put, pozivamo najviše nosioce vlasti da javno i neselektivno stanu u odbranu novinara i medija.

Urednik u dnevnom listu Danas Božidar Andrejić podneo je juče Odeljenju za visokotehnološki kriminal Višeg javnog tužilaštva “krivičnu prijavu protiv N. N. lica zbog pretnji koje su mu upućene i u komentarima deljene sa Tviter naloga ‘Rade Mješalica’”.

Autor pretnji uz niz psovki i uvreda poručio da će Andrejića „polomiti od batina” a povodom njegove kolumne od prošle subote u vikend izdanju Danasa pod naslovom „Kraljević Marko na netu“.

Andrejić se u kolumni bavi isključivo internetom i sumnjivim sadržajima Vikipedije, i nikoga nije poimence prozvao.

U postovima i komentarima sa pomenutog tviter naloga vređan je i omalovažavan i list Danas.

NUNS

22.03.2019.

]]>
Fri, 22 Mar 2019 10:35:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/41809/nuns-osudio-pretnje-uredniku-lista-danas-bozidaru-andrejicu-.html