NUNS :: Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/rss.html sr http://nuns.rs/img/logo.png NUNS :: Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/rss.html NUNS: Direktor BIA da objasni diskriminaciju novinara http://nuns.rs/info/statements/32497/nuns-direktor-bia-da-objasni-diskriminaciju-novinara.html Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije protestuje zbog neobjašnjive diskriminacije novinara na današnjem svečanom obeležavanju dana Bezbednosno-informativne agencije (BIA). Upravo mesto i povod tog događaja nikako nisu smeli da budu razlog da se pojedinim novinarima zabrani prisustvo i izveštavanje. ]]>

NUNS zato pozdravlja odluku Aleksandra Vučića da ne prisustvuje svečanosti “zbog toga što nekoliko novinara iz različitih redakcija nije dobilo odobrenje da prisustvuje svečanosti”, kako je  saopšteno iz kabineta predsednika Republike.

Raduje nas i ocena predsednika Vučića da “predstavnici državnih organa ne smeju da se ponašaju bahato i neodgovorno” i da “transparentnost i otvorenost u radu moraju da budu osnovni način delovanja i funkcionisanja javne vlasti”.

Zbog svega toga očekujemo da direktor BIA Bratislav Gašić javno objasni “bahatost” odluke da se pojedinim novinarima danas uskrati pravo da izveštavaju sa veoma značajnog skupa čiji je on domaćin.

Novinarka Vesna Radojević objavila je na svom tviter nalogu da joj je rečeno da nema "bezbednosnih uslova" da izveštava sa događaja kome su prisustvovali najviši državni funkcioneri. Kasnije je i novinar Dušan Telesković objavio da mu nije dozvoljeno da prisustvuje prijemu.

Vesna Radojević, novinarka Krika, u izjavi za NUNS kaže da se zajedno sa još jednom koleginicom sinoć putem meila uredno akreditovala za izveštavanje sa prijema, a da su danas samo njoj zabranili pristup.

- Koleginicu sa kojom sam se akreditovala uredno su pustili, kao i druge novinare, a meni kratko rekli da nisam prošla bezbednosne uslove. Pitala sam šta to znači na šta mi je rečeno da sačekam. Naknadno mi je druga osoba rekla da joj je žao što nisam na spisku. Tražila sam objašnjenje a neka službenica je rekla da će mi to poslati meilom – navela je koleginica Radojević.

 

Sekretarijat NUNS-a

U Beogradu 17.10.2017.

]]>
Tue, 17 Oct 2017 16:10:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/32497/nuns-direktor-bia-da-objasni-diskriminaciju-novinara.html
Novinarska i medijska udruženja osudila prljavu kampanju TV Most i TV Pink protiv Olivera Ivanovića http://nuns.rs/info/statements/32486/novinarska-i-medijska-udruzenja-osudila-prljavu-kampanju-tv-most-i-tv-pink-protiv-olivera-ivanovica.html Pet novinarskih i medijskih udruženja (NUNS, NDNV, ANEM, LP i AOM) najoštrije osuđuju emitovanje reklamnog spota na Televiziji Most i TV Pink kojim se vodi jeziva kampanja protiv Olivera Ivanovića, predsednika Građanske inicijative “Srbija, demokratija, pravda" i njegovih kolega Dragiše Malovića i Dragana Jablanovića. ]]> Postupak pomenutih medija predstavlja teško kršenje novinarskih standarda ali i izbornih pravila na šta je Oliver Ivanović juče upozorio Nezavisnu komisiju za medije Kosova uloživši “prigovor na rad TV Most iz Zvečana”. Ivanović ukazuje na kršenje kosovskog Zakona o izborima u kontekstu njegove kandidature za gradonačelnika Severne Mitrovice, odnosno kandidatura Malovića i Jablanovića za gradonačelnike Zvečana i Leposavića na izborima koji će se održati u nedelju 22. oktobra.

Udruženja podsećaju da јe TV Most u sastavu Javnog preduzeća Mreža Most sa sedištem u Beogradu, koje se finansira iz budžeta Republike Srbije, te da time kampanja koju taj medij vodi protiv Olivera Ivanovića dobija posebnu političku težinu. Ivanović u prigovoru navodi da je pomenuti reklamni spot platila “Srpska lista” koju, kao što je javno poznato, zdušno podržava koaliciona vlast u Srbiji predvođena Srpskom naprednom strankom.  

Upravo iz tog razloga, udruženja ne očekuju da će REM u Srbiji bilo šta preduzeti protiv TV Pink koja se danas uključila u prljavu predizbornu kampanju na Kosovu.

 

Nezavisno udruženje novinara Srbije - NUNS

Nezavisno društvo novinara Vojvodine - NDNV

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija – ANEM

Asocijacija lokalnih nezavisnih medija Lokal pres – LP

Asocijacija onlajn medija - AOM

 

Beograd-Novi Sad-Kragujevac-Niš 17.10.2017.

]]>
Tue, 17 Oct 2017 12:19:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/32486/novinarska-i-medijska-udruzenja-osudila-prljavu-kampanju-tv-most-i-tv-pink-protiv-olivera-ivanovica.html
Drugi napad na novinare portala Insajderi.com http://nuns.rs/info/statements/32472/drugi-napad-na-novinare-portala-insajdericom.html Beograd, 16.10.2017. – Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje slobode medija i bezbednosti novinara koja zastupa više od 7.800 članova najoštrije osuđuje fizički napad na glavnog urednika i istraživačkog novinara portala Insajderi.com Vehbija Kajtazija, koji se dogodio u petak popodne 13. okrobra 2017. godine. ]]> Vehbi Kajtazi je fizički napadnut dok je izlazio iz “Lounge” kafea u centru Prištine. On je zadobio nekoliko udaraca koji su izazvali lakše povrede i ogrebotine. Nepoznata osoba je neposredno pre napada, po sećanju Kajtazija, primećena u istom kafeu sa političarima i ljudima koji su tesno povezani sa temom istraživanja portala Insajedri.com.

 

U nedelju 15. oktobra 2017. godine, Fitim Thaqi se u prisustvu svog advokata predao policiji u Prištini I tom prilikom ju je određen pritvor od 30 dana.

“Ovo je drugi napad na zaposlene u Insajederi.com u poslednja tri meseca, ako se prisetimo da su u avgustu ove godine napadnuti direktor ovog portala Parim Oljuri i njegova verenica dok su ulazili u svoj stan u Pristini. Ovo je više nego zabrinjavajuće za celu medijsku zajednicu na Kosovu” rekao je predsednik Asocijacije novinara Kosova Shkelqim Hysenaj.

Regionalna Platforma će poslati pisma zabrinutosti svim nadležnim organima na Kosovu zahtevajući od njih da spreče bilo koji oblik nasilja nad novinarima, da hitno i temeljno istraže sve činjenice o ovom i drugim slučajevima nasilja. Na taj način oni će poslati snažnu poruku javnosti da takvo ponašanje nije prihvatljivo. Takođe, Regionalna platforma će prijaviti slučaj Mapping media freedom platformi za promociju zaštite novinarstva i bezbednosti novinara.

Regionalna platforma snažno podržava Asocijaciju novinara Kosova u naporima da zaštiti novinare i slobodu govora. Takođe, Platforma poziva međunarodne organizacije koje se bave zaštitom slobode štampe i pravima novinara da podstaknu nadležne institucije da istraže ovaj i druge slučajeve napad ana novinare.

 Napad na novinare je direktan napad na slobodu izražavanja i prava građana da budu informisani. Asocijacija novinara Kosova u 2017. godini zabeležila je 11 slučajeva napada na novinare.

 

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb

Udruženje/udruga BiH novinari
Sindikat medija Crne Gore
Hrvatsko novinarsko društvo
Udruženje novinara Kosova
Društvo novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

 

]]>
Mon, 16 Oct 2017 16:23:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/32472/drugi-napad-na-novinare-portala-insajdericom.html
NUNS i NDNV: Imenovanje Gajovića samo nastavak štetnog kadrovanja vlasti http://nuns.rs/info/statements/32432/nuns-i-ndnv-imenovanje-gajovica-samo-nastavak-stetnog-kadrovanja-vlasti.html Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) smatraju da imenovanje Aleksandra Gajovića za državnog sekretara za informisanje, na žalost, nikako ne predstavlja iznenađenje s obzirom na katastrofalnu kadrovsku politiku aktuelne vlasti u Srbiji. ]]> NUNS i NDNV podsećaju da je vlast Aleksandra Vučića proteklih godina na ključne pozicije u državnoj nomenklaturi veoma često postavljala, pre svega, nekompetentne a često i moralno i profesionalno sporne pojedince. Ključni kriterijumi za takvo kadrovanje po pravilu nisu ni stručnost ni odgovornost već podobnost, poslušnost i lična privrženost Aleksandru Vučiću. 

Posebno je sporna kadrovska politika u resoru kulture i javnog informisanja gde su prethodnih nekoliko godina za pomoćnike ministra i državne sekretare birani pojedinci sa veoma problematičnim karijerama i vrednosnim stavovima.

Svojevremeno je za pomoćnika ministra kulture za sektor informisanja i medija bio imenovan Dragan Kolarević, koji se “proslavio” zalaganjem za “prvi srpski kulturni ustanak” i sastavljanjem spiska 47 "nepodobnih" umetnika koji su za njega "nosioci pogubne antisrpske politike". 

Poslove državnog sekretara za informisanje do nedavno je obavljao Nino Brajović, čiji profesionalni kredibilitet je u novinarskim krugovima osporavan zbog izveštavanja sa ratišta u Hrvatskoj.

Ništa bolja kadrovska politika nije vođena ni u drugim resorima Vlade gde su na visoke državne pozicije postavljani osuđivani zbog kafanske tuče, pripadnik zloglasnog odeljenja tajne policije, akterka “afere satelit”, sudija koji je potpisao oslobađajuću presudu episkopu Pahomiju koju je kasnije osporio Vrhovni sud...

Dakle, imenovanje Gajovića, koji žene ne smatra ravnopravnim sa muškarcima, samo je nastavak kadrovanja aktuelne vlasti na štetu građana Srbije.

 

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Beograd-Novi Sad 13.10.2017.

]]>
Sat, 14 Oct 2017 13:18:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/32432/nuns-i-ndnv-imenovanje-gajovica-samo-nastavak-stetnog-kadrovanja-vlasti.html
NEPRIHVATLJIVI NAPADI POLICIJE NA NOVINARE http://nuns.rs/info/statements/32438/neprihvatljivi-napadi-policije-na-novinare.html Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, koja zastupa više od 7800 članova, najoštrije osuđuje fizički napad na novinara portala Index.hr Draga Miljuša od strane pripadnika splitske policije. ]]> Kolega Miljuš je s javne površine, izvan policije blokade, radeći svoj posao pratio intervenciju policije na plaži Obojena svjetlost gde je muškarac pretio da će se razneti bombom, što je, na žalost, i učinio.

Jedan od policajaca počeo je terati novinara s mesta gde je on stajao, prvo rečima, a zatim gurajući ga bacio Miljušev telefon u more. Drugi policajac, pripadnik interventne policije, udario je novinara šakom u glavu i srušio ga na tlo.

Nakon napada, Miljuš je zatražio lekarsku pomoć u bolnici gde su mu zašili usnu. Splitska policijska služba je objavila da je pokrenula istragu o tom incidentu i da će obavestiti javnost o svojim nalazima.

“Društvo novinara Hrvatske pozdravlja reakciju policije, ali upozorava da je od policije tražila da informiše javnost o rezultatima istraga o pretnjama i napadima na novinare u više navrata” - rekao je Saša Leković, predsednik HND-a. “Ali sve je bilo uzalud. Umesto da podele informacije, policijski službenici fizički napadaju novinare na poslu”- dodao je Leković.

Regionalna platforma podržava napore HND-a i poziva hrvatske institucije da istraže najnovije i prethodne incidente protiv novinara i time dokažu da se takvi incidenti shvataju ozbiljno. Sprovođenje međunarodnih standarda za zaštitu novinara, njihova sigurnost i sloboda izražavanja koja su implementirana u nacionalno zakonodavstvo od izuzetnog su značaja i obezbeđuju slobodne i bezbedne uslove rada za novinare i medije.

Od početka ove godine HND je registrovao 4 fizička napada i 3 slučaja pretnji novinarima u Hrvatskoj, računajući i poslednji incident.

Regionalna platforma snažno podržava novinarske i medijske organizacije u naporima da zaštite novinare i slobodu govora i smatra da je napad na novinara napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

]]>
Fri, 13 Oct 2017 15:32:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/32438/neprihvatljivi-napadi-policije-na-novinare.html
Grupa za slobodu medija: paušalne ocene premijerke, pozivamo je na dijalog http://nuns.rs/info/statements/32400/grupa-za-slobodu-medija-pausalne-ocene-premijerke-pozivamo-je-na-dijalog.html Grupa "Za slobodu medija", koja okuplja medije, medijska udruženja, organizacije civilnog društva, novinare i novinarke, građane i građanke, smatra neosnovanim i paušalnim ocene premijerke Ane Brnabić o novinarstvu i medijima Srbije, zbog čega je poziva na javni dijalog o ovoj problematici, suštinski značajnoj za ostvarivanje javnog interesa u medijskoj sferi. ]]> Posle obraćanja premijerke u Evropskom parlamentu, Grupa ističe da je nužan razgovor o temama istraživačkog i nepristrasnog novinarstva, finansijskim pritiscima na nezavisne medije, pitanju novina "Vranjskih" i drugih lokalnih medija, kao i slobodi govora i pravu medija da slobodno i odgovorno, bez pritisaka i državnog uplitanja,rade svoj posao u interesu javnosti.

Imajući u vidu da je sama Ana Brnabić rekla da želi da o svemu tome razgovara i vidi "da li tu zaista ima nečega", ocenjujemo da bi naš javni sastanak s njom doprineo boljem međusobnom razumevanju i pozitivno uticao, kako na način informisanja građana i građanki, tako i na ispunjavanje obaveza koje je Srbija preuzela ulaskom u proces evropskih integracija.

Pozivamo premijerku da učini sve kako bi ovakav javni dijalog bio što hitnije održan i molimo je da nam na našu molbu odgovori u sledećih 10 dana.

]]>
Fri, 13 Oct 2017 16:36:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/32400/grupa-za-slobodu-medija-pausalne-ocene-premijerke-pozivamo-je-na-dijalog.html
NUNS ponovo upućuje javnu kritiku Saši Raduloviću zbog vređanja novinara http://nuns.rs/info/statements/32200/nuns-ponovo-upucuje-javnu-kritiku-sasi-radulovicu-zbog-vredjanja-novinara-.html Nezavisno udruženje novinara Srbije upućuje javnu kritiku Šefu poslaničke grupe Pokreta Dosta je bilo Saši Raduloviću zbog neprimerenog ponašanja prema novinarima i medijima. ]]> NUNS podseća Radulovića da su nosioci javnih funkcija dužni da se prema novinarima ponašaju odgovorno i bez ikakve diskriminacije. Svoje nezadovoljstvo ili neslaganje sa medijskim sadržajima mogu izraziti na zakonom propisan način – demantijem, ili žalbama regulatornom (REM) i samoregulatornom telu (Savet za štampu).

Lider Pokreta Dosta je bilo juče u Skupštini Srbije je izvređao novinarke Politike, FoNeta, Bete i Tanjuga, kritikujući medije jer, kako je rekao, nisu preneli ništa o njegovim amandmanima kojima se traže besplatni udžbenici za učenike. Novinarki Politike Mirjani Čekerevac rekao je da je njen tekst o amandmanima koje je DJB podneo na prosvetne zakone „sramotan i manipulatorski“, a novinarkama agencija da „rade, ali njihov rad niko ne prenosi“.

Novinarka Žana Obradović iz agencije Beta rekla je UNS-u da se sa tri koleginice dogovorila da ne odu na konferenciju koju je Radulović držao pola sata nakon što ih je uvredio.

NUNS je i ranije kritikovao Sašu Radulovića zbog uvredljivog ponašanja prema novinarima i medijima.

 

Sekretarijat NUNS-a 

U Beogradu 28.09.2017.

]]>
Thu, 28 Sep 2017 15:34:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/32200/nuns-ponovo-upucuje-javnu-kritiku-sasi-radulovicu-zbog-vredjanja-novinara-.html
NUNS osudio uvredljivo ponašanje gradonačelnika Zaječara prema novinarima http://nuns.rs/info/statements/32198/nuns-osudio-uvredljivo-ponasanje-gradonacelnika-zajecara-prema-novinarima.html Nezavisno udruženje novinara Srbije osuđuje postupak gradonačelnika Zaječara Boška Ničića koji je na svom fejsbuk nalogu objavio uvredljiv komentar o dvojici urednika lokalnih medija Za media i F kanala, objavljujući i njihove fotografije. ]]> NUNS ukazuje da je potez čelnog čoveka vlasti u Zaječaru za svaku osudu jer pokazuje njegov neprihvatljiv odnos prema slobodi informisanja koje i po normama srpskog zakonodavstva treba da služi isključivo javnom interesu i građanima. 

NUNS podseća da se Boško Ničić i ranije isticao neprimerenim ponašanjem prema medijima i novinarima koji mu nisu “po meri”. Pre sedam godina, tada takođe sa pozicije gradonačelnika, Ničić je zabranio svim direktorima javnih preduzeća i javnih ustanova u gradu da daju izjave za medije bez njegove prethodne saglasnosti. 

Ovog puta, verovatno nezadovoljan izveštavanjem o raskalašnom trošenju budžetskog novca, zaječarski gradonačelnik je objavio svojevrsnu poternicu za dvojicom urednika.

Možda nije zadovoljan ni saradnjom 14 zaječarskih medija koji su nedavno od Gradske uprave zajedno zahtevali da se bez odlaganja raspiše konkurs za sufinansiranje medijskih sadržaja, što su podržala i novinarska i medijska udruženja.  

 

Sekretarijat NUNS-a

U Beogradu 28.09.2017.

]]>
Thu, 28 Sep 2017 15:04:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/32198/nuns-osudio-uvredljivo-ponasanje-gradonacelnika-zajecara-prema-novinarima.html
NUNS i NDNV: Niški konkurs za medije realizovan po želji vlasti http://nuns.rs/info/statements/32188/nuns-i-ndnv-niski-konkurs-za-medije-realizovan-po-zelji-vlasti-.html Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) najoštije protestuju zbog skandalozno sprovedenog konkursa Grada Niša za sufinansiranje javnog interesa u javnom informisanju. Više je nego očigledno da su bužetsku podršku, odnosno novac građana Niša, dobili prorežimski mediji koji o javnom interesu brinu koliko i rijaliti programi Parovi, Zadruga i Farma, kako je to potpuno opravdano ocenio niški City radio. ]]> NUNS i NDNV ukazuju da i konkurs Niša potvrđuje da se u Srbiji trend finansiranja režimskih medija tako što se najdrastičnije zloupotrebljava zakonom propisana obaveza države na svim nivoima da sufinansira javni interes u javnom informisanju. 

Istovremeno, upućujemo najoštriju kritiku članovima stručne komisije koja je “ocenjivala” medijske projekte na niškom konkursu a koja je radila je u sledećem sastavu: Zoran Veličković, na predlog Društva novinara Niša; Budimir Ničić, na predlog UNS-a; Ferenc Berček, na predlog RAB Srbija; Dušan Stojanović, medijski radnik i Vladimir Veljković, medijski radnik. 

Kako su “ocenjivali” javni interes u medijskim sadržajima pokazuje rešenje o raspodeli sredstava koje je načelnik Uprave grada Ljubiša Janić doneo “na osnovu predloga Komisije i sopstvenog uvida u projekte”. Milionskim iznosima podržani su projekti nekoliko PR agencija bliskih porodici Radomirović koja poseduje većinu niških medija neskriveno bliskih vladajućoj partiji SNS. 

Takođe, novcem građana Niša biće podržana TV Zona plus čiji je vlasnik Vladan Gašić, sin potpredsednika SNS i direktora BIA Bratislava Gašića. 

Finansijsku podršku je dobila i Niška TV u suvlasništvu porodice Radomirović, kao i IN radio, u porodičnom vlasništvu Maje Rakovic, predsednice udruženja RAB, koja rukovodi i Naxi mrežom. Zanimljivo je to što je njen zamenik Ferenc Berček, ujedno i član Naxi mreže, bio član konkursne komisije Niša. Berček je poznat i po tome što je širom Vojvodine i Srbije jedan od najpoželjnijih članova opštinskih i gradskih konkursnih komisija koje, po pravilu, donose odluke slične skandaloznom rešenju o raspodeli Grada Niša. 

S druge strane, “kriterijume” niške komisije nisu zadovoljili projekti uglednih i društveno odgovornih medija kao što su informativni portal Južne vesti, City radio i novinska agencija Beta.

 

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Nezavisno društvo novinara Vojvodine

 

Beograd-Novi Sad 28.09.2017.

]]>
Thu, 28 Sep 2017 11:08:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/32188/nuns-i-ndnv-niski-konkurs-za-medije-realizovan-po-zelji-vlasti-.html
NUNS i NDNV: Novi udar vlasti, paradržavnih struktura i režimskih glasila na nezavisne medije http://nuns.rs/info/statements/32177/nuns-i-ndnv-novi-udar-vlasti-paradrzavnih-struktura-i-rezimskih-glasila-na-nezavisne-medije.html Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine upozoravaju građane i međunarodnu zajednicu da je u toku nova kampanja vlasti, paradržavnih struktura i režimskih glasila protiv nezavisnih medija, koja za cilj ima njihovo dodatno zastrašivanje i difamiranje, a nedvosmisleno predstavlja i javni poziv na linč urednika i novinara koji se nalaze na raznim državnim "crnim listama". ]]> Kvaziistraživački tekst o nezavisnim medijima u Srbiji sa jednog niskofrekventnog portala koji je povezan sa kontroverznim biznismenom Stankom Subotićem Canetom – promptno su preneli svi režimski mediji, a čitava akcija je očigledno unapred pripremljena, najverovatnije i kao pokušaj da se relativiziraju brojne afere i nezakonite radnje u koje su umešani predstavnici vlasti, a koje su upravo nezavisni mediji i istraživački centri u Srbiji razotkrili.

Osim toga, kampanja predstavlja novi pokušaj pranja Subotićeve biografije i novi obračun sa njegovim neprijateljima, čak i onima koji nisu više među živima, odnosno koji su likvidirani. 

Pored CINS-a, BIRN-a, KRIK-a, ANEM-a i drugih medijskih centara i organizacija, na meti ovog traljavog, predugačkog i beskrajno dosadnog ali i beskrajno zlonamernog teksta, koji je kombinacija izanđalih fraza, neistinitih podataka i izvrnutih činjenica, kao i pojedinih podataka dobijenih očigledno od tajnih službi, nalaze se i drugi koji su stali na žulj Aleksandru Vučiću – Rodoljub Šabić, Saša Janković, Dunja Mijatović... 

Koliko god da je ova kampanja opasna i predstavlja deo šire operacije gušenja slobode medija i ugrožavanja bezbednosti novinara koju vlast sprovodi već duže vreme, toliko govori o njenoj bezidejnosti kada je prinuđena da za obračune sa svojim "neprijateljima" koristi takve autore i tekstove.

 

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Nezavisno društvo novinara Vojvodine

 

Beograd-Novi Sad, 27. septembar 2017.

]]>
Wed, 27 Sep 2017 12:45:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/32177/nuns-i-ndnv-novi-udar-vlasti-paradrzavnih-struktura-i-rezimskih-glasila-na-nezavisne-medije.html
NUNS i NDNV osudili kampanju izvršne vlasti protiv redakcije Krika http://nuns.rs/info/statements/32131/nuns-i-ndnv-osudili-kampanju-izvrsne-vlasti-protiv-redakcije-krika-.html Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) izražavaju duboku zabrinutost zbog načina na koji se predstavnici organa javne vlasti, uključujući i premijerku Anu Brnabić, odnose prema oštrim stranačkim napadima na portal KRIK zbog izveštaja o novcu za kupovinu stana ministra odbrane Aleksandra Vulina. Umesto da stanu u odbranu javnog interesa i, u skladu sa onim na šta ih obavezuju javne funkcije, podrže definitivno utvrđivanje odgovornosti u vezi sa objavljenim podacima o novcu, oni nastoje da zaštite poziciju ministra. ]]> Podsećamo da je KRIK izneo navode o novcu pozivajući se na podatke zvaničkih organa i kontrolnih tela i da ti podaci nisu ni demantovani. Umesto toga, stranka na čijem je čelu Vulin povela je neprimerenu i brutalnu kampanju protiv KRIK-a i njegovog urednika Stevana Dojčinovića. Očekivali smo da će, u interesu zaštite slobode javnog govora, uslediti kritike zbog takvog ponašanja, ali se desilo potpuno suprotno - Vulin je dobio podršku i razumevanje čak i premijerke Brnabić. 

Takođe podsećamo da je u demokratskm društvu uloga medija da, u javnom interesu, ukazuju na moguće nepravilnosti, dok su organi vlasti dužni da te nepravilnosti provere i sankcionišu ukoliko utvrde da su zaista učinjene. Neprimereno je i nedopustivo da se u demokratskom društvu na konkretne podatke koje mediji iznose odgovara otvorenim javnim pritiscima na te medije i njihove urednike. 

Ceo ovaj slučaj NUNS i NDNV vide kao vrlo ozbljan napad na slobodu javne reči i traži od organa javne vlasti da promene pristup i stvore uslove da, umesto bespoštednih pritisaka na novinare i medije, na scenu stupe nadležni organi i utvrde odgovornost. Pogotovo ako se ima u vidu da je autentičnost podataka o novcu kojim je Vulin platio stan neosporna, budući da nisu izmišljeni nego preuzeti od nadležnih organa i kontrolnih tela.

 

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Nezavisno društvo novinara Vojvodine

 

Beograd – Novi Sad  22.09.2017.

]]>
Fri, 22 Sep 2017 12:14:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/32131/nuns-i-ndnv-osudili-kampanju-izvrsne-vlasti-protiv-redakcije-krika-.html
Udruženja novinara iz regiona: Zahtevamo brzi odgovor srpskih institucija o slučaju nedeljnika Vranjske http://nuns.rs/info/statements/32121/udruzenja-novinara-iz-regiona-zahtevamo-brzi-odgovor-srpskih-institucija-o-slucaju-nedeljnika-vranjske-.html Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, koja zastupa više od 7.800 članova, izražava svoju duboku zabrinutost zbog pritiska prema lokalnom nedeljniku Vranjske i štrajka glađu glavnog urednika i vlasnika Vukašina Obradovića. ]]> Nakon 23 godine rada i kritičkog praćenja lokalnih problema na jugu Srbije, Vranjske novine su ugašene zbog stalnih ekonomskih i političkih pritisaka.

Juče se u otvorenom pismu Obradović obratio relevantnim institucijama i javnosti, tražeći odgovore u vezi sa Vranjskim: "Od osnivanja, novine su poslovale u skladu sa zakonom, transparentno. U svom poslovanju nisu imale značajnije oscilacije, redovno izmiruju sve poreske obaveze, izlaze pod istim imenom i izdaje ih isti izdavač. U prethodnim slučajevima kontrole državnih organa, Vranjske su poštovale njihove odluke i postupale po donetim rešenjima." Nejasno je zašto bi privredni subjekt sa takvim poslovanjem zaslužio takvu intenzivnu i uznemiravajuću finansijsku kontrolu koja je trajala u septembru više od dve nedelje u prostorijama Vranjskih.

Zahtevamo od institucija da odmah reaguju na Obradovićevo pismo i adekvatno adresiraju tehnička pitanja koja je izneo.

Prekjuče je delegacija novinara iz regiona posetila Obradovića u Vranju kako bi izrazila solidarnost. Iako je to razumljivo u ovom specifičnom kontekstu, štrajk glađu ne bi trebalo da bude metod borbe za slobodu medija; zbog previsoke cene koju bi time platio jedan izuzetno ugledan novinar u ime svojih kolega. Građanski protest koji je održan istog dana ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu dodatno potvrđuje ozbiljnost situacije i šalje poruku institucijama u Srbiji da su kritički mediji važni za društvo i da bi Vlada trebalo da podstiče i garantuje uslove za njihov nesmetan i slobodan rad.

Regionalna mreža će informisati sve relevantne regionalne i evropske institucije o ovom slučaju kako bi tražila njihovu podršku i nastaviće da prati dešavanja u vezi  Vranjskih dok se problem ne reši.

 

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb

Udruženje/udruga BiH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Društvo novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

]]>
Thu, 21 Sep 2017 14:53:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/32121/udruzenja-novinara-iz-regiona-zahtevamo-brzi-odgovor-srpskih-institucija-o-slucaju-nedeljnika-vranjske-.html
NUNS i NDNV: Vlada u stilu Pinka i Informera http://nuns.rs/info/statements/32099/nuns-i-ndnv-vlada-u-stilu-pinka-i-informera.html Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) smatraju da saopštenje Vlade Srbije povodom gašenja nedeljnika Vranjske i štrajka glađu vlasnika tog medija Vukašina Obradovića izgleda gore nego da su ga pisali Željko Mitrović i Dragan Vučićević. U pitanju je jeftina manipulacija koja služi da se skrene pažnja sa državne operacije ubijanja medija i medijskih sloboda u Srbiji, koja preti da celu medijsku scenu pretvori u Pink i Informer. Vlada nije odgovorila niti na jedno od gorućih pitanja i problema u medijskoj sferi koje novinarska i medijska udruženja dugo već postavljaju i javno označavaju, a koji za posledicu imaju, između ostalog, i gašenje Vranjskih. ]]> Vlada Srbije u saopštenju jasno pokazuje da novac građana kojim se interveniše u medijsku sferu shvata kao svoju privatnu prćiju i da ga, shodno tome, troši kako joj padne na pamet. Podsećamo da u pitanju nije Vladin novac već poreskih obveznika i da njime, prema zakonu, ne bi trebalo da se finansiraju mediji nego javni interes u sferi javnog informisanja, a da o kvalitetu predloženih projekata treba da odlučuju nezavisne, stručne komisije. To što predstavnici vlasti ne shvataju smisao Zakona o javnom informisanju i medijima pokazuje ne samo ovo saopštenje nego i to što je vlast ovaj proces pretvorila u svojevrsnu karikaturu, odnosno u mehanizam za finansiranje režimskih medija koji igraju ulogu njene PR službe, a da članove komisija čine, u velikoj većini, nestručne i politički instruisane osobe koje samo izvršavaju prethodno donesene političke odluke.

Podsećamo, takođe, da su na ovogodišnjem konkursu za javno informisanje u Vranju dva najznačajnija i najprofesionalnija medija u tom gradu, Vranjske i OK radio dobili minorna sredstva, koja su i odbili da prime, dok je "stručna komisija" novac dodelila medijima bliskim vlasti. TV Vranjska plus je recimo dobila više od 40 odsto ukupno opredeljenih sredstava, odnosno 6,3 miliona dinara. Ta televizija je osnovana pre nešto više od godinu dana, a vlasnica je Mirjana Dodić, bivša portparolka SNS-a u Vranju.

Konkurs u Vranju je, dakako, samo vrh ledenog brega, a stručna javnost već godinama upozorava da se u procesu konkursnog sufinansiranja javnog interesa u medijima primećuju mnogobrojni problemi – skoro da nema ništa osim problema – koji za posledicu imaju da se najbolji predlozi projekata odbacuju, a finansiraju režimski i tek osnovani, takođe vlasti bliski mediji. Novac građana koju vlast troši na svoje samoreklamiranje kroz ovaj mehanizam meri se milijardama dinara. Samo u periodu od aprila 2015. do aprila 2016. godine, prema nalazima Medijske koalicije, država je potrošila više od dve milijarde dinara za medijske konkurse.

Dok guši medije koje nisu bliski vlasti, onemogućava im pristup sredstvima građana namenjenim javnom interesu i šalje sve moguće inspekcijske službe, sa namerom da ih konstantno finansijski iscrpljuje i onemogućava normalan rad – vlast svoje medije finansira i putem javnih nabavki, kao i preko javnih preduzeća. Prema nedavno objavljenom istraživanju Transparentnosti Srbije, mnoga javna preduzeća sklapaju ugovore o saradnji sa medijima, a značajna sredstva se prelivaju iz javnih preduzeća i kroz ugovore o sponzorstvima. Dodatno je zabrinjavajuće to što mnoga javna preduzeća kriju podatke o finansiranju medija.

Vlada takođe ne spominje ni tržište oglašivanja koje, takođe, kontroliše preko sebi bliskih marketinških kompanija. Vlast praktično reketira kompanije, terajući ih da novac za reklame troše u režimskim medijima. Vlast je proizvela takvu atmosferu da i mala lokalna privatna preduzeća odbijaju da se reklamiraju u “nepodobnim medijima”, jer mogu doživeti čitav niz neprijatnosti, kao što su recimo veoma frekventne posete inspekcija, ali i mnogobrojne druge probleme u poslovanju.

Vlada Srbije će naravno reći da ona nema uticaj na to, ali je više nego jasno da i serija suludih presuda protiv nerežimskih medija predstavlja politički pritisak na medijske slobode, kao i odsustvo bilo kakvih sankcija za one koji novinare tih medija napadaju, prete im smrću i zastrašuju.

Mogli bismo ovako da nabrajamo dugo, pa i spomenuti da je nerežimskim medijima otežan put do informacija, da im se zabranjuje prisustvo na konferencijama za novinare, da se u sferi pristupa informacijama od javnog značaja dešavaju mnogobrojni retrogradni postupci, da se režimski mediji finansiraju državnim novcem i preko povezanih firmi, da se režimski novinari zbrinjavaju i direktnim ugovorima sa državnim institucijama, itd, itd. Da ne spominjemo i nakaradnu privatizaciju medija, koje su pokupovali stranački tajkuni SNS-a ili evidentno kršenje brojnih zakona u slučaju Tanjug, koji se takođe finansira milionskim iznosima državnog novca.

Ali sigurni smo da ni na jedno od takvih pitanja Vlada neće odgovoriti, upravo zato što je ona generator svih nabrojanih problema.

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Nezavisno društvo novinara Vojvodine

 

Beograd-Novi Sad, 20. septembar 2017.

 

]]>
Wed, 20 Sep 2017 14:33:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/32099/nuns-i-ndnv-vlada-u-stilu-pinka-i-informera.html
Udruženja: Nova faza gušenja medijskih sloboda i zastrašivanja novinara http://nuns.rs/info/statements/32074/udruzenja-nova-faza-gusenja-medijskih-sloboda-i-zastrasivanja-novinara.html Novinarska i medijska udruženja upozoravaju građane i međunarodne institucije da je vlast u Srbiji ušla u novu, brutalnu fazu gušenja medijskih sloboda i zastrašivanja novinara, sa ciljem da u potpunosti onemogući kontrolnu ulogu medija i slomi bilo kakav slobodni kritički glas. ]]> U samo dva dana desilo se nekoliko više nego zabrinjavajućih događaja: portal Krik i njegov urednik Stevan Dojčinović izloženi su zastrašujućem napadu vladajućeg Pokreta socijalista i pojedinih medija zbog objavljivanja istraživačkih priloga o stanu ministra odbrane Aleksandra Vulina; pod političkim pritiskom ugašen je jedan od najznačajnijih lokalnih medija, nedeljnik Vranjske,  a njen vlasnik i urednik Vukašin Obradović započeo je štrajk glađu; novinarke Antonela Riha, Nataša Mijušković i Jelena Obućina brutalna su meta današnjeg „Informera“, koji ih naziva „žutim RTS licemerkama“ i praktično poziva na obračun sa njima. 

Iako na prvi pogled različiti, ovi događaji imaju nedvosmisleno jasan zajednički sadržilac, a to je vlast koja je u obračun sa nepodobnim medijima i novinarima upregla sve državne institucije i sebi bliske medije, kao i nepostojanje adekvatne reakcije građana, domaćih i međunarodnih organizacija na konstantne pritiske na medijske slobode. 

Novinarska i medijska udruženja pozivaju građane i organizacije civilnog društva da se u većoj meri uključe u borbu za medijske slobode i slobodu izražavanja, jer to svakako nije samo pitanje koje se tiče samo medijskih profesionalaca, već preduslov bilo kakvog demokratskog procesa i zaštite ljudskih prava. 

Pozivamo i međunarodne organizacije da prestanu da ignorišu veoma ozbiljne probleme koje novinari i mediji u Srbiji imaju, i aktivnije se uključe u zaštitu demokratskih vrednosti za koje se zalažu.

 

Beograd-Novi Sad-Niš-Kragujevac, 19. septembar 2017.

  

Nezavisno udruženje novinara Srbije – NUNS
Nezavisno društvo novinara Vojvodine – NDNV
Asocijacija onlajn medija – AOM
Asocijacije nezavisnih elektronskih medija – ANEM
Asocijacija Lokal pres – LP

 

 

]]>
Tue, 19 Sep 2017 13:55:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/32074/udruzenja-nova-faza-gusenja-medijskih-sloboda-i-zastrasivanja-novinara.html
NUNS i NDNV: Gašenje Vranjskih – posledica konstantnih političkih pritisaka http://nuns.rs/info/statements/32069/nuns-i-ndnv-gasenje-vranjskih--posledica-konstantnih-politickih-pritisaka.html Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) smatraju da je gašenje nedeljnika Vranjske, jednog od najboljih i najuglednijih lokalnih listova u zemlji – direktna posledica dugotrajnih političkih pritisaka na medijske slobode i zastrašujuća vest za medijske profesionalce. ]]> Nažalost, veoma je mali broj medija u zemlji koji profesionalno izveštavaju, u interesu građana a ne vlasti, i upravo su ti mediji izloženi dramatičnim pritiscima i kampanjama gušenja, pri čemu se vlast ne libi da otvoreno instrumentalizuje državne institucije u tu svrhu – od raznih inspekcijskih službi do pravosuđa.

Dok su mediji koji nisu pod kontrolom vlasti izloženi konstantnim pritiscima, pretnjama, kampanjama, ucenama, iscrpljujućim posetama raznih inspekcija, začuđujućim sudskim odlukama koje su u suprotnosti sa konceptom medijskih sloboda i praksom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, i dok im je skoro u potpunosti onemogućen pristup novcu građana namenjenom javnom interesu u sferi javnog informisanja – dotle režimski mediji troše enormne količine novaca poreskih obveznika, opraštaju im se poreski dugovi i omogućavaju brojne druge olakšice i stimulacije.

Dok napade i pretnje novinarima i medijima koji nisu po volji vlasti niko ne odgovara godinama, dotle tužilaštvo i policija pokazuju nevereovatnu efikasnost kada su u pitanju pretnje i napadi na predstavnike vlasti i medija njima bliskih – što govori o još jednom veoma zabrinavajućem obliku diskriminacije.

Posebno su na udaru lokalni mediji koji su izloženi samovolji lokalnih političkih kabadahija i koji imaju veoma ograničeno i siromašno tržište, a i ono je u velikoj meri zavisno od vlasti.

U ovakvoj situaciji, nikoga – ni građane, ni nevladin sektor, ni međunarodne organizacije – ne bi trebalo da iznenadi ukoliko se Srbija veoma uskoro, jednog jutra probudi bez ijednog slobodnog profesionalnog medija; nadamo se da gašenje Vranjskih nije znak da su medijske slobode u Srbiji, bar one na lokalnom nivou, doživele konačni poraz pod pritiskom vlasti.

Nezavisno udruženje novinara Srbije
Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Beograd-Novi Sad, 19. septembar 2017.

]]>
Tue, 19 Sep 2017 12:00:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/32069/nuns-i-ndnv-gasenje-vranjskih--posledica-konstantnih-politickih-pritisaka.html
NUNS najoštrije osudio napad na novinarke TV Pink http://nuns.rs/info/statements/32044/nuns-najostrije-osudio-napad-na-novinarke-tv-pink.html Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije osuđuje fizički napad na novinarke TV Pinka Gordanu Uzelac i Maru Dragović. One su danas napadnute tokom protesta Dveri ispred zgrade televizije TV Pink sa kojeg su ove dve novinarke izveštavale. ]]> NUNS pozdravlja hitru akciju policije i privođjenje vinovnika ovog teškog incidenta, kao i brzu reakciju samog ministra policije dr Nebojše Stefanovića koji je u vanrednoj emisiji na Televiziji Pink oštro osudio nasilje nad novinarima. Očekujemo da će policija i ubuduće brzo reagovati u sličnim situacijama a da će ministar Stefanović svojim autoritetom doprineti da se mnogi nerazjašnjeni napadi na novinare što pre razreše.

NUNS i ovom prilikom ukazuje da se u sve složenijoj atmosferi u društvu iz dana u dan pojačavaju pritisci i napadi na novinare i medije i apeluje na građane da svoje nezadovoljstvo ili političko opredeljenje ne izražavaju nasilnim metodama. Istovremeno, od svih javnih aktera, posebno od funkcionera i pripadnika političkih stranaka očekujemo da, bez obzira na sud o kvalitetu rada medija ili pojedinih novinara, pokažu demokratičnost i visok stepen toleranacije i političke kulture.  

 

]]>
Sat, 16 Sep 2017 17:16:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/32044/nuns-najostrije-osudio-napad-na-novinarke-tv-pink.html
Javno spaljivanje hrvatskog nedeljnika Novosti: kazniti počinioce http://nuns.rs/info/statements/32027/javno-spaljivanje-hrvatskog-nedeljnika-novosti-kazniti-pocinioce.html BEOGRAD, 13.09.2017. – Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, koja zastupa više od 7800 članova, najoštrije osuđuje javno spaljivanje primeraka nedeljnika Novosti i pretnje koje su upućene članovima redakcije od strane Autohtone - Hrvatske stranka prava (A-HSP). ]]>

U poslednjih deset dana, članovi stranke A-HSP dva puta javno su spalili primerke Novosti, nedeljnika koji izdaje Srpski nacionalni savet sa sedištem u Zagrebu. A-HSP je optužio novinare Novosti da raspiruju mržnju protiv Hrvata i zahtevao blokadu finansiranja ovog medija iz dražavnog budžeta. Pored toga novinarima nedeljnika Novosti upućene su i pretnje direktno, ali i preko društvenih mreža.

„Ovo poslednje ludilo počelo je sa optuživanjem novinara Novosti da podstiču paljenje požara na obali Hrvatske svojim tekstovima posle čega su primerci novina spaljeni“, rekao je Saša Leković, predsednih Hrvatskog novinarskog društva (HND) i  dodao, „Ovo je slučaj hajke zasnovan na nacionalnoj osnovi, a istorija nas uči da ono što počne sa uvredama, prerasta u pretnje i završava se fizičkim nasiljem. Zahvetvamo od vlasti da reaguje adekvatno, a od premijera Plenkovića da javno osudi ovaj incident.“

Novinarska udruženja regiona, članice Platforme, pridružuju se HND-u i zahtevima da Hrvatske institucije i njihovo vodjstvo osudi ovaj incident, reaguje i adekvatno kazni počinitelje.

Od počekta 2017. HND je zabeležio šest incidenata napada i pretnji novinarima u Hrvatskoj, ne računajući dva incidenta spaljivanja Novosti i pretnji novinarima te redakcije.

Platforma smatra da je napad na novinara napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb

 

Udruženje/udruga BiH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Društvo novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

 

 


 

 

]]>
Wed, 13 Sep 2017 16:28:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/32027/javno-spaljivanje-hrvatskog-nedeljnika-novosti-kazniti-pocinioce.html
NUNS i Nezavisnost potpisali sporazum o strateškoj saradnji http://nuns.rs/info/statements/32019/nuns-i-nezavisnost-potpisali-sporazum-o-strateskoj-saradnji.html Ujedinjeni granski sindikati „Nezavisnost“ i Nezavisno udruženje novinara Srbije, polazeći od zajedničke usmerenosti ka osnovnim vrednostima slobode, jednakosti, pravde, solidarnosti, vladavine prava, poštovanja ljudskih prava i ljudskog dostojanstva, te kulturnog i javnog dijaloga u cilju razvoja društvene zajednice, stremeći izgradnji demokratske Srbije zasnovane na toleranciji, poštovanju, prihvatanju i uvažavanju različitosti kultura, forme izražavanja, slobode mišljenja i uverenja i unapređivanju političke, ekonomske i kulturne saradnje u procesu evropskih integracija, imajući u vidu ostvarenu saradnju i donošenje zajedničke Deklaracije o medijskoj pismenosti, kao i zajednički zahtev za slobodnim novinarstvom i pluralizmom medija, uspostavili su stratešku saradnju u interesu građana Srbije i, 13. 09. 2017., u Beogradu, zaključili Memorandum o saradnji. ]]> Obe strane, potpisnice ovog memoranduma saglasne su da svoje kapacitete udruže u naporu da se postignu sledeći ciljevi: 

1. Organizacija zajedničkih kurseva, seminara, naučnih skupova, konferencija, okruglih stolova i drugih oblika kontinuirane promocije i unapređenja kulture i javnog informisanja, posebno u oblasti radnih i ukupnih ekonomskih i socijalnih prava građana u Republici Srbiji, vladavine prava, primene demokratskih evropskih vrednosti i jačanja društvene solidarnosti;

2. Podizanje kapaciteta Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“ i Nezavisnog udruženja novinara Srbije za učešće u evropskim intergacionim procesima, sa naglaskom na učešće u pristupnim pregovorima, od čijih rezultata zavisi - kako položaj novinara i medijskih radnika, tako i položaj svih zaposlenih i građana, te ukupnan stepen ostvarivanja prava građana Srbije na svestrano, istinito i pravovremeno informisanje;

3. Uspostavljanje funkcionalnih načina saradnje i razmene informacija koje mogu biti od značaja za podizanje stepena uticaja organizacija civilnog društva u promociji etički odgovornosg novinarstva i borbi protiv korupcije i medijskih zloupotreba, a u cilju realizacije gore navedenih aktivnosti.

Polazeći od činjenice da svaki građanin ima pravo na istinu, UGS NEZAVISNOST i NUNS su, kao prvu zajedničku akciju, najavili početak alternativnog informisanja građana o društvenoj stvarnosti u Srbiji, odnosno o svemu onome o čemu ne mogu da čuju ništa na aktuelnoj medijskog sceni – kroz format Alternativnog DNEVNIKA, čije će emitovanje početi uskoro. 


Beograd, 13.09.2017. godine

]]>
Wed, 13 Sep 2017 12:52:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/32019/nuns-i-nezavisnost-potpisali-sporazum-o-strateskoj-saradnji.html
Crna Gora mora da istraži pretnje novinaru Otaševiću http://nuns.rs/info/statements/32014/crna-gora-mora-da-istrazi-pretnje-novinaru-otasevicu.html Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednost novinara, koja zastupa više od 7.800 članova, osuđuje pretnje smrću koje je brat predsednika Vlade Crne Gore Duška Markovića, Velizar Marković, uputio novinaru dnevnog lista Dan Vladimiru Otaševiću. ]]> Marković je u telefonskom razgovoru vođenom juče uveče Otaševiću, uz brojne najprimitivnije i najvulgarnije psovke, kazao i “ako ćete se na moja leđa j**at ovamo politički i shvatat neke stvari, nemojte se onda zapitat zašto je neko nekoga ubio. Je li ti jasno?” Takođe mu je poručio “da će ga naći” što predstavlja dodatnu pretnju. Otašević je ranije pisao o imovini porodice premijera Markovića i u tom tekstu se bavio imovinom i njegovog brata Velizara Markovića zbog čega je on bio iziritiran. Otašević je juče zvao Markovića kako bi mu tražio broj njegovog drugog brata.  

“Prijetnja smrću kolegi Otaševiću je najozbiljniji incident koji se u novinarskoj zajednici u Crnoj Gori desio unazad gotovo dvije godine. Ujedno to nam je i pokazatelj da se situacija nije promjenila, već da je samo trebao mali podsticaj onima koji se osjećaju dovoljno moćno u državi koja ne osuđuje napade na novinare, da sebi daju slobodu da prijete i psuju ljude koji rade svoj posao”, kazala je predsednica Sindikata medija Crne Gore Marijana Camović.

Regionalna platforma snažno podržava Sindikat medija Crne Gore i druge novinarske i medijske organizacije u naporima da zaštite novinare i slobodu govora u Crnoj Gori. Regionalna platforma poziva vlasti, policijske i pravosudne organe Crne Gore da novinarima i medijima omoguće slobodan i bezbedan rad, da istraže ovaj slučaj i time pokažu da ne tolerišu ovu vrstu krivičnog dela bez obzira na to ko je počinilac.

Od početka godine u Crnoj Gori, računajući i poslednji incident, evidentirano je ukupno 7 slučajeva pretnji novinarima od kojih je najozbiljniji upravo ovaj koji se desio Otaševiću.

Napad na novinara je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.


Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb

Udruženje/udruga BiH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Društvo novinara Makedonije

Nazavisno udruženje novinara Srbije


 

]]>
Wed, 13 Sep 2017 10:33:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/32014/crna-gora-mora-da-istrazi-pretnje-novinaru-otasevicu.html
Ko preti redakciji Magločistača? http://nuns.rs/info/statements/31975/ko-preti-redakciji-maglocistaca.html Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, koja zastupa više od 7800 članova, najoštrije osuđuje pretnje smrću koje su upućene članovima redakcije portala Magločistač u Subotici (Srbija) i poziva nadležne državne organe Republike Srbije da najhitnije preduzmu odgovarajuce korake da identifikuju i primereno kazne autore opasnih pretnji. ]]> U sredu 23. avgusta, u Slavonskom Brodu fizički su napadnute novinarke Višnja Ružojčić s HRT-a i Aleksandra Primorac s portala SBplus. Prema navodima portala SBplus, novinarke Primorac i Ružojčić su izveštavale o pucnjavi od prethodne noći  u kojoj je teško ranjen jedan građanin. Tim  povodom novinarke su se zatekle ispred ugostiteljskog objekta Hajduk u  Slavonskom Brodu kada je nepoznati muškarac fizički nasrnuo na njih,  psovao ih i pokušao da Višnji Ružojčić istrgne kameru. Novinarke su o  fizičkom nasrtaju na njih odmah obavestile Policijsku upravu brodsko-posavsku, koja je odmah reagovala. Napad je javno osudio Ogranak Hrvatskog novinarskog društva Brodsko-posavske županije.

Istog dana, u sredu 23. avgusta, u Skoplju je fizički napadnuta novinarska ekipa Nova TV dok je izveštavala o akciji prikupljanja  potpisa protiv izgradnje izbegličkih kampova u Makedoniji. Na izveštače  te medijske kuće nasrnuo je predstavnik građanske inicijative koja je organizovala prikupljanje potpisa. Ohrabrujuća je hitna reakcija policije koja je odmah identifikovala napadača, pozvala ga na informativni razgovor i najavila krivičnu prijavu zbog nasilništva. Napad je osudilo Udruženje novinara Makedonije koje smatra da je reč o  napadu protiv slobode govora i prava građana da budu informisani.

Takođe 23. avgusta, dogodio se incident i u Partešu gde je policija privela troje građana ruske nacionalnosti među kojima su, prema nezvaničnim informacijama, dvojica novinara iz Estonije i Letonije. Oni su posle višečasovnog zadržavanja pušteni iz pritvorske jedinice i protiv njih nije pokrenut nikakav krivični ili prekršajni postupak. To  je potvrđeno iz policijske uprave za region Gnjilana ali javnosti nisu poznati razlozi za privaranje novinara. 

Regionalna platforma poziva lokalne institucije da primjenjuju međunarodne standarde za zaštitu novinara, njihovu sigurnost i slobode izražavanja.

Regionalna platforma snažno podržava novinarske i medijske organizacije  u naporima da zaštite novinare i slobodu govora. Platforma poziva vlasti, policijske i pravosudne organe u svim državama zapadnog Balkana da novinarima i medijima omoguće slobodan i bezbedan rad.

U prvih osam meseci ove godine u zemljama zapadnog Balkana, računajući i pomenute incidente, evidentiran je ukupno 63 slučaj pretnji i fizičkih napada na novinare.

Napad na novinara je napad na javni interes i demokratiju i prava svih građana.


Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb

Udruženje/udruga BiH novinari
Sindikat medija Crne Gore
Hrvatsko novinarsko društvo
Udruženje novinara Kosova
Društvo novinara Makedonije
Nezavisno udruženje novinara Srbije
]]>
Sat, 9 Sep 2017 14:01:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/31975/ko-preti-redakciji-maglocistaca.html