NUNS :: Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/rss.html sr http://nuns.rs/img/logo.png NUNS :: Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/rss.html NUNS: Ozbiljno ugrožena sloboda izražavanja, bezbednost novinara i protok informacija http://nuns.rs/info/statements/47600/nuns-ozbiljno-ugrozena-sloboda-izrazavanja-bezbednost-novinara-i-protok-informacija.html Nezavisno udruženje novinara Srbije oštro protestuje zbog brozpletih odluka države, zloupotrebe državnih organa i pravosuđa i napada provladinih medija na nezavisne novinare u proteklih nekoliko dana i upozorava javnost na sve veće narušavanje slobode izražavanja, bezbednosti novinara i protoka tačnih i pravovremenih informacija. ]]>

Privođenje novinarke portala Nova S Ane Lalić, pozivanje na hapšenje koleginice iz Danasa Snežane Čongradin i targetiranje novinarke i urednika Televizije N1, Žakline Tatalović i Jugoslava Ćosića, jasni su pokazatelji sužavanja prostora za profesionalno izveštavanje.

Tome svedoči i pokušaj vlasti da na prečac ozakoni cenzuru, na sreću neuspešan, ali zabrinjava objašnjenje premijerke Ane Brnabić da je povlačenje spornog Zaključka urađeno na molbu predsednika Aleksandra Vučića i da se ne bi dao povod zvaničnicima Evropske unije i OEBS-a za kritiku, a ne zbog činjenice da su tim Zaključkom ozbiljno prekršeni Ustav i zakoni Republike Srbije.

Koleginica Ana Lalić je doživela pretres stana i privođenje zbog teksta o stanju u novosadskom Kliničkom centru, i ceo represivni aparat je angažovan da bi se demantovala informacija o lošem stanju u našim bolnicama. Iz stranih medija saznajemo, a to prenose i naši mediji, o problemima u bolnicama i zdravstvenom sistemu drugih zemalja, i vidimo kako tamošnji stručnjaci, lekari i novinari otvoreno govore o svemu i apeluju da im se dostavi neophodna oprema i materijal, a u Srbiji se takva komunikacija, koja je u javnom interesu, uredbama zabranjuje, a novinarima koji prenose tačne informacije i upozorenja preti krivičnim progonom i zatvorom.

Koleginici Snežani Čongradin, a i drugim novinarima zatvorom je zapretio narodni poslanik i vođa Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, gostujući na televiziji sa nacionalnom frekvencijom, a povod je bio njen tekst u kom ga označava onim što jeste - osuđenikom za počinjene ratne zločine. Lider SRS-a već duže vreme javno progoni i vređa Snežanu Čongradin, a poznati su njegovi brutalni obračuni sa novinarima tokom cele političke karijere. Uprkos tome, državni organi ne čine ništa da ga pozovu na odgovornost zbog njegovih otvorenih poziva na progon i govora mržnje. Štaviše, očigledno je da vlast blagonaklono gleda na njegovo nedolično ponašanje i napade na novinare s obzirom da i dalje protivzakonito sedi u Skupštini Srbiji i ima ogromnu prohodnost u provladinim medijima.

 Koleginica Žaklina Tatalović i kolega Jugoslav Ćosić označeni su u provladinom tabloidu Informer kao neprijatelji svih lekara u Srbiji, jer je novinarka Televizije N1 postavila nekoliko pitanja na konferenciji za medije Kriznog štaba. Odmerena i profesionalno postavljena pitanja, upućena u javnom interesu, protumačena su kao provokacija i napad na stručnjake, a samim tim i kao uznemiravanje građana i podrivanje države. Ogromno saglasje najtiražnijeg tabloida i predsednika vladajuće partije po mnogim pitanjima traje već godinama i zato svaki napad Informera na nezavisne novinare ozbiljno ugrožava njihovu bezbednost.

Opravdano strahujemo da vanredno stanje zbog koronavirusa ne dobije obrise vanredno stanje tokom bombardovanja 1999. godine, jer su mnogi akteri iz tog vremena danas ponovo na vlasti, i još jednom upozoravamo vlast da ne koristi neprilike izazvane pandemijom za sužavanje medijskih sloboda i ućutkivanje novinara.

NUNS još jednom podseća državne funkcionere da počnu da poštuju sopstvene zakone, novinare da poštuju Kodeks novinara Srbije, a građane da izveštavanje u javnom interesu podrazumeva obezbeđivanje tačnih, blagovremenih i objektivnih informacija kako bi mogli da donose odluke o svom životu.

Štiteći profesionalne novinare, štitimo svoje pravo na informisan izbor.

NUNS, 3. april 2020. godine

]]>
Fri, 3 Apr 2020 14:06:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/47600/nuns-ozbiljno-ugrozena-sloboda-izrazavanja-bezbednost-novinara-i-protok-informacija.html
Regionalna Platforma: Vlada Srbije mora da podrži profesionalne novinare, ne da ih ograničava http://nuns.rs/info/statements/47558/regionalna-platforma-vlada-srbije-mora-da-podrzi-profesionalne-novinare-ne-da-ih-ogranicava.html Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje slobode medija i bezbednost novinara, koja broji više od 8.200 članova, najoštrije osuđuje hapšenje i pritvor Ane Lalić, novinarke portala nova.rs. Uprkos tome što je naknadno puštena, smatramo da je ovo, kao i pokušaji da se ograniči slobodan protok informacija od strane Vlade Srbije neprihvatljivo kršenje prihvaćenih standarda medijskih sloboda čak i u vreme vanredne situacije. ]]> U sredu 1.04.2020. Ana Lalić je uhapšena u svom stanu i određen joj je pritvor od 48 sati. Stan je temeljno pretražen, a oduzeti su joj laptop, kao i lični i poslovni telefon. Razlog pritvora je članak koji je objavila istog dana “Klinički centar Vojvodine pred pucanjem: bez zaštite za medicinske sestre” u kome se nalaze navodi izvora, da postoji “hroničan nedostatak osnovne opeme u kliničkom centru, da osoblje radi u haotičnim uslovima tokom pandemije”. Prema medijskim izveštajima, rukovodstvo Klinickog centra Vojvodine je podnelo prijavu policiji protiv Ane Lalić, optužujući je da uznemirava javnost i nanosi štetu reputaciji Centra.

Lalićeva je puštena jutros, međutim, ovaj incident se poklopio sa usvajanjem novog seta mera prema  kojima je Krizni štab Vlade zadužen za dobijanje, verifikaciju i širenje svih informacija u vezi sa pandemijom. Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) upozorilo je da takav akt oživljava cenzuru, a njegova formulacija ostavlja prostor za procesuiranje novinara i medija koji objavljuju komentare nezavisnih stručnjaka o merama koje je država uvela, pod optužbom za širenje dezinformacija. Jutros je premijerka Brnabić najavila da će predložiti povlačenje novih mera, međutim prethodna ograničenja poput prava novinara na postavljanje pitanja, ostaju.

- Srećni smo što je Ana puštena iz pritvora. Ona je dobro, ali žao nam je što je morala da prođe kroz takvo postupanje – dramatično hapšenje kasno u noć, pretragu njenog stana i oduzimanje opeme. Podržavamo njenu odlučnost da ne otkriva svoje izvore u Kliničkom centru, i brinemo se da oni ne budu kompromitovani imajući u vidu da joj je zaplenjena oprema – rekao je Željko Bodrožić, predsednik NUNS-a i dodao - Premijerka Brnabić najavila je povlačenje novih mera, ali posebno je zabrinjavajuće što je to učinila na zahtev predsednika Vučića i da bi izbegla kritike od Harlema Dezira, predstavnika OEBS-a za slobodu medija i Tanje Fajon, predsedavajuće Odbora Evropskog parlamenta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije EU. Takav potez ukazuje na premijerkino nerazumevanje uloge medija u demokratiji i nivoa odgovornosti premijera. Takođe sve ovo je prilično zastrašujuće i sigurno ima obeshrabrujući efekat na profesionalne novinare u Srbiji.

Regionalna platforma za zagovaranje slobode medija i bezbednost novinara, pridružuje se NUNS-u  u osudi nedavnih akcija Vlade. Pozdravlja puštanje Ane Lalić i povlačenje mera usmerenih na ograničavanje slobodnog protoka informacija. Takođe očekuje da će oprema Lalićevoj biti vraćena što pre, i da njeni izvori, ako budu otkriveni, neće trpeti nikakve posledice. Međutim, najoštrije osuđuje pristup Vlade Srbije prema medijima i poziva ih da poštuju Ustav Republike Srbije i njene zakone i da se suzdrže od korišćenja vanrednog stanja za ograničavanje medijskih sloboda. Ovo je posebno važno tokom zdravstvene krize, poput pandemije COVID-19, tokom koje je presudno profesionalno izveštavanje, a odgovornost Vlade je od ključnog značaja.

 

Skoplje – Beograd– Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb,  2.04. 2020

 

Udruženje novinara BHN

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Društvo novinara Kosova

Društvo novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

]]>
Thu, 2 Apr 2020 15:45:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/47558/regionalna-platforma-vlada-srbije-mora-da-podrzi-profesionalne-novinare-ne-da-ih-ogranicava.html
Za hapšenje novinarke ni vanredno stanje nije opravdanje http://nuns.rs/info/statements/47557/za-hapsenje-novinarke-ni-vanredno-stanje-nije-opravdanje.html Novinarska i medijska udruženja oštro protestuju zbog privođenja novinarke Ane Lalić kojoj je sinoć u kasnim večernjim satima prvo urađen pretres stana, a onda određen i pritvor trajanju od 48 sati. Naša koleginica je privedena na osnovu prijave Kliničkog centra Vojvodina zbog navodnog širenja panike koji je izazvala tekstom o stanju u Kliničkom centru Vojvodine. Novinarka je jutros puštena na slobodu i ukinuta joj je mera zadržavanja. ]]> Podsećamo da je 28.03.2020. Vlada izdala Zaključak kojim je ozbiljno ugrozila protok informacija,te dovela novinare, njihove izvore i sagovornike u situaciju da ukoliko govore istinu, ali se nisu pretoga konsultovali sa Kriznim štabom mogu završiti u zatvoru. Prvi takav slučaj dogodio se juče, nakon čega je premijerka izjavila da Vlada ukida pomenuti Zaključak.

Novinarska i medijska udruženja ocenjuju ovaj potez kao pokaznu vežbu koja ima za cilj da zastraši javnost, ali pre svega naše koleginice i kolege koje obavljaju posao profesionalno u interesu javnosti.  Ovakvo ponašanje najviših državnih organa ocenjujemo kao krajnje neodgovorno u trenutnku kada su istinite, potpune i blagovreme informacije od životnog značaja za naše građane.

Pozivamo nadležne institucije da poštuju zakone i Ustav naše zemlje, da se uzdrže od brzopletih odluka i arbitrarnosti i da bez obzira na vanredno stanje ne suspenduju demokratski poredak unašem društvu. Pridružujemo se predlogu koleginica iz kolega iz NDNV – a da novinari u narednom periodu na svakoj pres konferenciji postavljaju pitanja o koleginici Lalić, a medije pozivamo u znak solidarnosti dalje istražuju temu stanja u Kliničkom centru Vojvodina kako bi javnost bila upoznata sa relevantnim činjenicama. 

U Beogradu, 02.04.2020.

 Asocijacija onlajn medija

Asocijacija medija

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija

Asocijacija lokalnih nezavisnih medija Lokal pres

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Granski sindikat kulture, umetnosti i medija „Nezavisnost“

]]>
Thu, 2 Apr 2020 12:13:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/47557/za-hapsenje-novinarke-ni-vanredno-stanje-nije-opravdanje.html
NUNS Zahtev Vladi Srbije http://nuns.rs/info/statements/47534/nuns-zahtev-vladi-srbije.html Nezavisno udruženje novinara Srbije zahteva od Vlade Srbije hitno pojašnjenje i tumačenje donetog Zaključka broj 53-2928/2020 od 28. marta 2020. godine, kojim se određuje informisanje stanovništva o stanju i posledicama zarazne bolesti COVID-19. ]]> Od Vlade zahtevamo pojašnjenje načina na koji će se primenjivati Zaključak, kao i obrazloženje razloga i osnova za njegovo donošenje, a samim tim i razloga i osnova za suspenziju Ustavom garantovih prava, kao i prava propisanih Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i Zakona o javnom informisanju i medijima.

Posebno zahtevamo tumačenje tačke 5 Zaključka, odnosno, da li će mediji i novinari u slučaju pozivanja sagovornika (nezavisnih stručnjaka), sa kojima bi razgovarali o aktuelnim rešenjima države u periodu trajanja pandemije biti izloženi "pravnim posledicama za širenje dezinformacija u periodu vanrednog stanja". Takođe zahtevamo i pojašnjenje o kojim i kakvim posledicama je reč, budući da se iz predmetnog Zaključka to ne može utvrditi.

NUNS podseća da Ustav Srbije garantuje pravo na potpuno i blagovremeno informisanje o pitanjima od javnog značaja, a ono se Zaključkom narušava i republički Krizni štab postaje svojevrsna centralna cenzorska služba, koja ograničava i uskraćuje protok informacija ka javnosti.

Smatramo da je pogrešno što se Zaključkom zabranjuje lokalnim i okružnim štabovima i predstavnicima zdravstvenih ustanova da direktno preko lokalnih medija plasiraju važne i proverene informacije lokalnom stanovništvu. Time su građani uskraćeni za pravovremene informacije i podatke, a istovremeno se obesmišljava rad lokalnih medija, koji ostaju bez relevantnih izvora i sagovornika i više ne mogu da pravovremeno i tačno informišu, ali ni da demantuju dezinformacije koje se šire društvenim mrežama i drugim kanalima komunikacije.

Takođe, podsećamo još jednom na zahtev novinarske zajednice da se omogući onlajn prisustvo svim zainteresovanim novinarima na pres konferencijima Vlade i Kriznog štaba sa mogućnošću postavljanja pitanja. Naša Vlada ima čitavo tim ljudi koji se bavi e upravom i novim digitalnim rešenjima te smatramo d apostoji već neophodna ekspertiza unutar Vlade da se ovakav zahtev sprovede u delo. Ovakav pristup već su preduzele određene zemlje u regionu i pokazalo se kao dobar mehanizam za pružanje informacija većem auditorijumu.

NUNS,

1.04.2020.

]]>
Wed, 1 Apr 2020 15:16:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/47534/nuns-zahtev-vladi-srbije.html
Predlozi za Vladu RS http://nuns.rs/info/statements/47474/predlozi-za-vladu-rs.html Uoči pandemije COVID-19 i proglašenja vanrednog stanja, medijska i novinarska udruženja NUNS, NDNV, ANEM, Lokal Press, AOM i Asocijacija medija, u saradnji sa Sindikatom „Nezavisnost“, upućuju predloge mera Vladi Srbije kako bi se suzbile negativne posledice po ekonomski opstanak medija i radna prava novinara i medijskih radnika, te tako osigurao nesmetan protok informacija i potpuno i pravovremeno informisanje javnosti. ]]> U ovom trenutku, mediji se suočavaju sa nekoliko gorućih problema: nedostatkom opreme (rukavica i zaštitnih maski) ali i dezinfekcionih sredstava za bezbedan rad na terenu; povećanim obimom posla i potrebom za povećanim angažmanom; dramatičnim umanjenjem prihoda usled gubitka prihoda od reklama i drugih poslovnih prihoda; nelikvidnost i problemi u naplati potraživanja (na promer, plaćanje servisa novinskih agencija); odlaganje ili prolongiranje rokova za sprovođenje projektnog sufinansiranja ili drugih javnih konkursa.
Napominjemo da su lokalni mediji i slobodni novinari posebno ugroženi. Njihova ionako teška ekonomska pozicija, uvođenjem vanrednih mera postaje još teža i čini ih potpuno ekonomski neodrživim.
Naglašavajući potrebu građana da u ovim trenucima budu pravilno informisani, kao i potrebu za medijima koji su kredibilni i plasiraju tačne i proverene informacije, kako na nacionalnom tako i na lokalnom nivou, smatramo da je neophodno da državni organi predvide mere koje će ublažiti negativne efekte vanrednog stanja da bi se zaštitilo informisanje građana.
Kao najhitnije mere, koje treba izvršiti u najkraćem roku predlažemo:
- Obezbeđivanje zaštitne opreme za medijske radnike koji svoj posao obavljaju i tokom trajanja pandemije (podela zaštitne opreme mogla bi da se organizuje u koordinaciji sa lokalnim samoupravama ili apotekarskim ustanovama)
- Omogućiti učešće na konferencijama za medije i putem onlajn platformi sa mogućnošću postavljanja pitanja
Mere za ublažavanje ekonomskih efekata krize podrazumevaju:
- Umanjenje ili oslobođenje od plaćanja doprinosa i poreza na zarade za vreme trajanja vanrednog stanja (potencijalno meru produžiti do kraja kalendarske godine);
- umanjenje ili oslobađanje od plaćanja poreza na dobit za vreme trajanja vanrednog stanja (potencijalno meru produžiti do kraja kalendarske godine);
- oslobođenje od naplate komunalnih naknada i ostalih nameta gradova i opština, uključujući porez na imovinu, u vreme trajanja vanrednog stanja (potencijalno meru produžiti do kraja kalendarske godine);
- uvođenje trajne mere oslobađanja plaćanja PDV-a;
- preduzetnicima koji su obveznici poreza na prihode od samostalne delatnosti na paušalno utvrđeni prihod treba umanjiti obaveze po osnovu poreza na prihod od samostalne delatnosti i pripadajućih doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za 2020. godinu;
- subvencionisanje cene štampe za lokalne medije do maksimalnog tiraža od 6000 primeraka;
- isplata novca prema ugovorima zaključenih putem javnih konkursa za sufinansiranje proizvodnje medijskih sadržaja od javnog interesa u što kraćem roku;
- potpunu obustavu naknada koje mediji plaćaju RATEL-u, REM-u, ETV-u, kao i organizacijama za kolektivno ostvarivanje autorskih prava SOKOJ, OFPS i PI u vreme trajanja vanrednog stanja;
- formiranje posebnog fonda za pravovremeno i istinito izveštavanje o vanrednom stanju, kao i borbi protiv dezinformacija (ovaj fond treba da bude otvoren i za novinare koji su u statusu frilensera);
- uvesti podsticajne mere koje će društveno odgovorna lica i firme stimulisati za ulaganja u lokalne medije.
Predlog mera za zaštitu radnih prava novinara i medijskih radnika:
- Predvideti plaćeno odsustvo zbog eventualnog bolovanja za frilensere na način da im bude isplaćena prosečna mesečna nadoknada na nivou Republike;
- obezbediti da frilenserima država plati poreze i dopriinose za vreme trajanja krize i dva meseca nakon toga.
Napominjemo da navedene mere i uslovi mogu da važe isključivo za medije koji ne otpuštaju radnike u vreme važenja vanrednog stanja i koji se pridržavaju etičkih standarda u izveštavanju.
Veliki broj država je već uveo mere za pomoć medijima i slobodnim novinarima te smatramo da će i naša država pokazati razumevanje i uvažiti zahteve medijske i novinarske zajednice i uvideti važnost postojanja profesionalnih medija u ovakvim okolnostima.
U Beogradu,
27.03.2020.
Asocijacija onlajn medija
Asocijacija medija
Asocijacija nezavisnih elektronskih medija
Asocijacija lokalnih nezavisnih medija Lokal pres
Nezavisno udruženje novinara Srbije
Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Granski sindikat kulture, umetnosti i medija „Nezavisnost“
]]>
Sun, 29 Mar 2020 10:48:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/47474/predlozi-za-vladu-rs.html
Medijska koalicija uputila Vladi predloge mera za pomoć medijima http://nuns.rs/info/statements/47471/medijska-koalicija-uputila-vladi-predloge-mera-za-pomoc-medijima.html Medijska i novinarska udruženja - NUNS, NDNV, ANEM, Lokal Press, AOM i Asocijacija medija, u saradnji sa Sindikatom "Nezavisnost", uputila su Vladi Srbije predloge mera za ublažavanje negativnih posledica vanrednog stanja po ekonomski opstanak medija i zaštitu radnih prava novinara i medijskih radnika, kako bi se osigurao nesmetan protok informacija i potpuno i pravovremeno informisanje javnosti ]]>
U dopisu Vladi naglasili smo da se mediji trenutno suočavaju sa brojnim problemima, od nedostatka opreme i dezinfekcionih sredstava za bezbedan rad do dramatičnog umanjenja prihoda usled gubitka prihoda od reklama i prolongiranje rokova za sprovođenje projektnog sufinansiranja i drugih javnih konkursa.  
 
Zato je neophodno da državni organi predvide mere koje će ublažiti negativne efekte vanrednog stanja na rad medijskih kuća i novinara, a novinarska i medijska udruženja su predočila najhitnije mere koje se tiču bezbednosti na radu, radnih prava i ekonomske održivosti.
Naglašavamo da je veliki broj država već uveo mere za pomoć medijima i slobodnim novinarima i verujemo da će i Vlada Srbije pokazati razumevanje i uvažiti zahteve medijske i novinarske zajednice.  Predloge možete pročitati ovde.
Beograd, 29. mart 2020. godine

Asocijacija onlajn medija - AOM
Asocijacija medija
Asocijacija nezavisnih elektronskih medija - ANEM
Asocijacija lokalnih nezavisnih medija Lokal Press
Nezavisno udruženje novinara Srbije - NUNS
Nezavisno društvo novinara Vojvodine - NDNV
Sindikat "Nezavisnost"
]]>
Sun, 29 Mar 2020 12:10:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/47471/medijska-koalicija-uputila-vladi-predloge-mera-za-pomoc-medijima.html
Regionalna platforma: Vanredno stanje se ne sme koristiti za ograničavanje slobode medija http://nuns.rs/info/statements/47465/regionalna-platforma-vanredno-stanje-se-ne-sme-koristiti-za-ogranicavanje-slobode-medija.html Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje slobode medija i bezbednost novinara, koja broji više od 8.200 članova, poziva Gradsku upravu Zrenjanina da ne zloupotrebljava trenutno vanredno stanje, a Osnovno javno tužilaštvo u tom gradu da pod hitno povuče krivične prijavu protiv ekipe zrenjaninske televizije KTV. ]]> U četvrtak, 26.03.2020. zrenjaninska policija uhapsila je reportera i kamermana KTV-a po prijavi lokalne samouprave, jer su navodno odbili da izvrše proceduru obavezne dezinfekcije prilikom ulaska u zgradu Gradske uprave. Javni tužilac je tvrdio da postoji sumnja da je ekipa KTV-a počinila krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije , zbog čega im je određen pritvor, u trajanju od 48h.

Vlasnica KTV-a Danica Radić kaže da su njeni zaposleni uhapšeni pod lažnom optužbom da se nisu dezinfikovali i da je na delu zloupotreba vanrednog stanja iz osvete zbog nedavnog izveštavanja ove televizije o sumnjivim poslovima prilikom izgradnje fabrike vode.„Na snimcima koje je dostavila KTV vidi se reporter sa maskom i rukavicama, a istovremeno je očigledno da mnogi zaposleni i funkcioneri u administraciji nisu pravilno zaštićeni“ – rekao je Željko Bodrožić, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije i dodao: „Vanredno stanje i mere koje su preduzete zbog pandemije COVID -19 ne bi trebalo da služe kao izgovor za sprečavanje novinara da rade svoj posao u javnom interesu. Naprotiv, zbog svih vanrednih okolnosti, potrebno je u potpunosti obezbediti slobodno izveštavanje u javnom interesu i bezuslovno pružiti sve neophodne informacije novinarima.“

Regionalna platforma za zagovaranje slobode medija i bezbednosti novinara, smatra ovaj slučaj, ozbiljnim ograničavanjem slobode novinara. Ono što je dodatno zabrinjavajuće jesu tvrdnje vlasnice KTV-a da se vanredno stanje zloupotrebava da bi se obračunavalo sa medijima i da bi se ograničila njihova sloboda da izveštavaju u javnom interesu. Platforma će obavestiti nacionalne i medjunarodne organizacije za zaštitu slobode izražavanja i bezbednost novinara, i pažljivo će nadgledati ovaj slučaj.

 

Skoplje – Beograd- Podgorica – Priština- Sarajevo – Zagreb, 27.03.2020

BHN novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

]]>
Fri, 27 Mar 2020 18:06:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/47465/regionalna-platforma-vanredno-stanje-se-ne-sme-koristiti-za-ogranicavanje-slobode-medija.html
Novinarska i medijka udruženja: Mediji da ne objavljuju podatke iz zdravstvenih kartona http://nuns.rs/info/statements/47463/novinarska-i-medijka-udruzenja-mediji-da-ne-objavljuju-podatke-iz-zdravstvenih-kartona.html Novinarska i medijska udruženja podsećaju kolege i koleginice da objavljivanje podataka iz zdravstvenih kartona osoba o kojima se izveštava, nije u skladu s profesionalnim standardima, Kodeksom novinara Srbije, ali ni sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, Zakonom o pravima pacijenata i Zakonom o zdravstvenoj zaštiti. ]]> Svi ovi dokumenti propisuju da zdravstveni status, bolesti od kojih neko boluje, spadaju u domen privatnostii ne smeju biti objavljeni bez izričitog pristanka osobe o kojoj je reč. Jedini izuzeci su situacije u kojima nečijizdravstveni status može da utiče na bezbednost, zdravstveni i svaki drugi integritet građana i građanki.

Objavljivanje detalja o stanju pacijenata koji su oboleli i preminuli od Kovida 19, posebno je problematično,jer se time krši ne samo pravo na dostojanstvo preminulih (o čemu govori tačka 5 Poglavlja 4 Kodeksanovinara Srbije), već utiče i na privatnost njihovih porodica (tačka 1 Poglavlja 7 Kodeksa novinara Srbije). Podaci o zdravstvenom statusu javnih ličnosti, objavljuju se takođe uz njihov eksplicitni pristanak, bezspekulacija i ulaska u domen intime. Činjenica da državni funkcioneri i članovi lekarskih timova povremeno javno saopštavaju podatke ozdravstvenom statusu preminulih, ne oslobađa novinare i novinarke od odgovornosti profesionanih normi. Novinarska i medijska udruženja pozivaju novinare i medije da u trenucima velike napetosti u društvu, jošpažljivije nego inače procenjuju posledice svog delovanja na pojedince i njihove najbliže, ne zaboravljajućipritom da bi trebalo da rade samo i jedino u javnom interesu. 

U Beogradu,27.03.2020.

Asocijacija onlajn medija

Asocijacija medija

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija

Asocijacija lokalnih nezavisnih medija Lokal pres

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Nezavisno društvo novinara Vojvodine

]]>
Fri, 27 Mar 2020 16:06:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/47463/novinarska-i-medijka-udruzenja-mediji-da-ne-objavljuju-podatke-iz-zdravstvenih-kartona.html
NUNS: Osuda zloupotrebe vanrednog stanja u Zrenjaninu http://nuns.rs/info/statements/47460/nuns-osuda-zloupotrebe-vanrednog-stanja-u-zrenjaninu.html Nezavisno udruženje novinara Srbije poziva Gradsku upravu Zrenjanina da ne zloupotrebljava vanredno  stanje, a Osnovno javno tužilaštvo u tom gradu da pod hitno povuče krivičnu prijavu protiv ekipe zrenjaninske televizije KTV. ]]> Zrenjaninska policija uhapsila je juče reportera i kamermana KTV-a po prijavi lokalne samouprave, jer su navodno odbili da izvrše obaveznu dezinfekciju prilikom ulaska u zgradu Gradske uprave. Određen im je pritvor, a tužilaštvo je navelo da postoji sumnja da su izvršili krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije

Međutim, na snimcima ove televizije iz Gradske kuće u Zrenjaninu vidi se da reporter ima masku i rukavice, a istovremeno je očigledno da mnogi od zaposlenih i funkcionera u upravi nisu propisano zaštićeni.

Vlasnica KTV-a Danica Radić kaže da su njeni radnici uhapšeni pod lažnom optužbom da se nisu dezinfikovali i da je na delu zloupotreba vanrednog stanja iz osvete zbog nedavnog izveštavanja ove televizije o sumnjivim poslovima prilikom izgradnje fabrike vode.

Ekipa KTV-a je u Gradsku kuću došla da uzme izjavu od čelnika vlasti povodom najave održavanja javne licitacije za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta uprkos vanrednom stanju, što je tema od javnog interesa, i pridržavala se mera zaštite zbog epidemije, i očigledno da ne postoji nijedan opravdani razlog da se oni krivično gone.

NUNS, 27. mart 2020.

]]>
Fri, 27 Mar 2020 13:30:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/47460/nuns-osuda-zloupotrebe-vanrednog-stanja-u-zrenjaninu.html
NUNS: KC Kragujevac da redovno pruža javnosti informacije o aktuelnoj situaciji povodom pandemije http://nuns.rs/info/statements/47435/nuns-kc-kragujevac-da-redovno-pruza-javnosti-informacije-o-aktuelnoj-situaciji-povodom-pandemije.html Pozivamo nadležne iz Kliničkog centra u Kragujevcu da uspostave i održe redovnu komunikaciju sa novinarima iz lokalnih redakcija u vezi sa informacijama o aktuelnoj situaciji povodom pandemije virusa Covid-19. ]]>

Nedostatak proverenih i pravovremenih informacija može da doprinese širenju netačnih podataka i kreiranju lažnih vesti što može da uzrokuje ozbiljno uznemiravanje javnosti. Prema informacijama iz lokalnih kragujevačkih redakcija, za razliku od komunikacije novinara sa sličnim zdravstvenim ustanovama u Beogradu, Nišu ili Novom Sadu, od predstavnika Kliničkog centra u Kragujevcu ne stižu bilo kakve vesti i odgovori na postavljena pitanja lokalnih i nacionalnih medija, pa na taj način ni do zainteresovanih građana Kragujevca i Srbije.

Izražavajući razumevanje za veliko opterećenje i količinu posla kojima su izloženi zaposleni u Kliničkom centru, ipak smatramo da ne sme biti jednostranih odluka o uskraćivanju preciznih informacija o situaciji i stanju povodom pandemije virusa Covid 19. Nadležni treba da slede primere zdravstvenih ustanova i organa u Republici Srbiji koji redovno komuniciraju sa novinarima koji im se obraćaju, da pravovremeno daju tačne i precizne informacije i omoguće novinarima redovno izveštavanje o situaciji u Kličinčkom centru u Kragujevcu. Jedan od načina može da bude i redovno dnevno izveštavanje na njihovoj veb stranici o podacima koji interesuju novinare, za šta smatramo da bi u velikoj meri smanjilo i broj upućenih poziva i pitanja od strane samih novinara.

Ovim ukazujemo i nadležnom Ministarstvu zdravlja na postojeću situaciju sa izostankom informisanja od strane Kliničkog centra u Kragujevcu, i pozivamo da u skladu sa svojim nadležnostima provere razloge zbog kojih su novinari uskraćeni za odgovore, i omoguće ostvarivanje redovne komunikacije sa novinarima i objavljivanje aktuelnih i tačnih podataka. 

 

NUNS, 25.03.2020.


]]>
Wed, 25 Mar 2020 13:25:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/47435/nuns-kc-kragujevac-da-redovno-pruza-javnosti-informacije-o-aktuelnoj-situaciji-povodom-pandemije.html
Regionalna platforma oštro osuđuje fizički napad na ekipu „Gazete Blic“ http://nuns.rs/info/statements/47420/regionalna-platforma-ostro-osudjuje-fizicki-napad-na-ekipu-gazete-blic.html Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje slobode medija i bezbednost novinara, koja zastupa više od 8.200 članova, najoštrije osuđuje fizički napad na ekipu „Gazete Blic “ u Severnoj Mitrovici. ]]> Ekipa „Gazete Blic“, novinari Nebih Madžuni, Diamant Bajra i snimatelj Arsim Rekhepi, fizički su napadnuti tokom izveštavanja o koronavirusu.
Kako javlja “Gazeta Blic“, ekipa je prišla mestu gde se prodaje brašno i pitala gradjane da li je snabdevanje dovoljno za njihove potrebe. Dvojica mladih građana su im prišla i udarila Madžunija u lice i uho, a zatim gurnuli Bajra i Redžepija. Odmah nakon incidenta, novinar Madžuni bio je zbrinut u gradskoj bolnici u Mitrovici.
Obaveštena je kosovska policija, a tim „ Gazete Blic “ je saslušan.
„Takvi napadi na novinare su skandalozni i ne poistovećuju se sa slobodnim i demokratskim društvom. Udruženje novinara Kosova zahteva od nadležnih institucija da slučaj odmah uzme u razmatranje i efikasno ga reši. Pratićemo slučaj i tražićemo da se efikasno postupa. “-rekla je predsednica Odbora UNK, Gentiana Begoli Pustina.
Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje slobode medija i bezbednost novinara smatra ovaj napad ozbiljnim napadom na bezbednost novinara i podržava pozive UNK svim relevantnim institucijama da odmah istraže i preduzmu odgovarajuće mere protiv napadača.
Regionalna platforma će obavestiti domaće i međunarodne organizacije za zaštitu bezbednosti novinara o napadu na novinare “Gazete Blic”.

Skoplje – Beograd- Podgorica – Priština- Sarajevo – Zagreb, 24.03.2020

BHN novinari
Sindikat medija Crne Gore
Hrvatsko novinarsko društvo
Udruženje novinara Kosova
Udruženje novinara Makedonije
Nezavisno udruženje novinara Srbije

]]>
Tue, 24 Mar 2020 19:32:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/47420/regionalna-platforma-ostro-osudjuje-fizicki-napad-na-ekipu-gazete-blic.html
NUNS: Podrška niškim novinarima http://nuns.rs/info/statements/47377/nuns-podrska-niskim-novinarima.html Nezavisno udruženje novinara Srbije podržava apel novinara iz Niša upućen najvišim državnim funkcionerima da iskoriste svoja ovlašćenja i predoče nadležnim institucijama u ovom gradu da više ne uskraćuju zvanične podatke o koronavirusu. ]]>

- Situaciju da građani Niša nemaju informacije i zvanične podatke o broju obolelih, o broju ljudi koji su u samoizolaciji i efektima mera koje se na ovom području primenjuju u slučaju pandemije smatramo nedopustivom i molimo vas da iskoristite svoja ovlašćenja i naterate nadležne službe u Nišu da rade svoj posao i informišu građane. Smatramo da je u vreme vanrednog stanja naročito pojačan javni interes i naročito važno blagovremeno informisanje građana, na šta oni imaju pravo - navodi se u obraćanju niških novinara Aleksandru Vučiću i Ani Brnabić.

NUNS poziva javne funkcionere iz niškog a i svih drugih lokalnih štabova za vanredne situacije, da ne uskraćuju akreditovanim novinarima važne informacije o širenju i o suzbijanju koronavirusa, kao i da ne dele novinare na podobne i nepodobne.

U uslovima epidemije važno je da građani budu pravovremeno i tačno informisani preko registrovanih medija i profesionalnih novinara, i svako uskraćivanje važnih podataka stvara uslove za pojavu i širenje dezinformacija i laži, a samim tim i uznemiravanja javnosti.

Sekretarijat NUNS-a, 21. mart 2020.

]]>
Sat, 21 Mar 2020 10:41:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/47377/nuns-podrska-niskim-novinarima.html
Rad NUNS-a tokom vanrednog stanja i preporuke za novinare http://nuns.rs/info/statements/47308/rad-nuns-a-tokom-vanrednog-stanja-i-preporuke-za-novinare.html Nezavisno udruženje novinara Srbije prilagodilo je rad u uslovima vanrednog stanja i opasnosti od širenja koronavirusa , za sada će kancelarija u Domu novinara biti zatvorena, Sekretarijat će po potrebi dolaziti u kancelariju NUNS-a, a rad će se usklađivati sa daljim preporukama Vlade Republike Srbije. Komunikacija sa članstvom obavljaće se putem telefona i interneta. ]]> U danima i nedeljama pred nama građanima su preko potrebne pravovremene i tačne informacije i zato pozivamo članove NUNS-a da se striktno pridržavaju Kodeksa novinara Srbije i da, kao što su činili i u ranijim vanrednim okolnostima, pokažu najviši stepen profesionalizma i odgovornosti za javnu reč.

Takođe, pozivamo članove i sve druge novinare i medijske profesionalce da pri izveštavanju budu maksimalno skoncentrisani i ne podležu glasinama i neproverenim informacijama, da izjave uzimaju od nadležnih stručnjaka, da štite privatnost zaraženih i posebno vode računa o izražavanju, jer nekad i samo jedna pogrešna reč može da izazove nemir i paniku.

Naglašavamo i da zadatak novinara tokom vanrednog stanja zbog epidemije nije samo da informišu, već i da edukuju stanovništvo o svim aspektima bolesti i merama zaštite.

Veoma je važno i da svi novinari koji izveštavaju sa rizičnih lokacija zaštite sebe i sve oko sebe u skladu sa preporukama Komiteta za zaštitu novinara (Committee to Protect Journalists), Svetske zdravstvene organizacije i Ministarstva zdravlja.

Pozivamo vlasnike i urednike medija da se striktno drže svih zvaničnih uredbi i preporuka i vode računa o bezbednosti zaposlenih u njihovim redakcijama.

Napominjemo i da uvođenjem vanrednog stanja zbog sprečavanja epidemije država ne bi smela da uvodi cenzuru niti da ograničava pravo na slobodu govora, ali bi trebalo da posebno bude senzibilna na plasiranje neistina, govora mržnje i partijske propagande, čemu su prethodnih godina bili vični štampani i elektronski tabloidi, a sve u cilju tačnih i proverenih informacija za dobrobit građana.

 

Sekretarijat NUNS-a biće do daljnjeg dostupan svim članovima putem telefona i onlajna.

Za pitanja članstva:

Miona Milošević - miona.milosevic@nuns.rs

064/310-28-63 , svakog radnog dana od 10-16h

Dunja Obradović - dunja.obradovic@nuns.rs

062/8474-404, svakog radnog dana od 10-16h

Željko Bodrožić - predsednik@nuns.rs

066/8822-002

 

Za pravna pitanja:

Rade Đurić - rade.djuric@nuns.rs

066/8822 006 svakog radnog dana od 10-16h

 

Za profesionalna pitanja:

Željko Bodrožić - predsednik@nuns.rs

066/8822-002

Tamara Filipović - tamara.filipovic@nuns.rs

066/8822 009 svakog radnog dana od 10-16h

 

Za finansijska pitanja:

Marko Lazić - marko.lazic@nuns.rs

066/8822 005 svakog radnog dana od 10-16h

 

Preporuke za novinare:

Nezavisno društvo novinara Vojvodine objavilo je “Vodič za novinare o temama o javnom zdravlju”: http://www.ndnv.org/wp-content/uploads/2020/03/Vodic-za-novinare-o-temama-o-javnom-zdravlju.pdf

 

Centar za istraživačko novinarstvo Srbjije (CINS) objavio je Savete Globalne mreže istraživačkih novinara za reportere koji izveštavaju o koroni: https://www.cins.rs/saveti-globalne-mreze-istrazivackih-novinara-reporterima-koji-izvestavaju-o-koroni/

]]>
Wed, 18 Mar 2020 10:05:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/47308/rad-nuns-a-tokom-vanrednog-stanja-i-preporuke-za-novinare.html
NUNS: Obustava rada kancelarije do daljnjeg http://nuns.rs/info/statements/47249/nuns-obustava-rada-kancelarije-do-daljnjeg.html Nakon proglašenja vanrednog stanja zbog širenja koronavirusa, a i zbog brige za zdravlje zaposlenih, Nezavisno udruženje novinara Srbije odlučilo je da do daljnjeg obustavi rad kancelarije u Domu novinara. ]]> U narednim danima i nedeljama, u zavisnosti od trajanja vanrednog stanja, Sekretarijat NUNS-a će biti na raspolaganju članovima na dežurne brojeve telefona, koji će biti objavljeni na sajtu udruženja (www.nuns.rs), i na imejl adresi nuns@nuns.rs. NUNS, 15. mart 2020.

]]>
Sun, 15 Mar 2020 21:12:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/47249/nuns-obustava-rada-kancelarije-do-daljnjeg.html
NUNS: Obezbediti tačne, blagovremene i potpune informacije o koronavirusu http://nuns.rs/info/statements/47224/nuns-obezbediti-tacne-blagovremene-i-potpune-informacije-o-koronavirusu.html Nezavisno udruženje novinara Srbije pridružuje se pozivu Evropske federacije novinara nadležnim institucijama da bez diskriminacije obezbede sve informacije i preporuke građanima i medijima o virusu COVID – 19. ]]> Ovom prilikom pozivamo i  novinare i medije da se klone senzacionalizma u izveštavanju, da poštuju standarde svoje struke, da daju reč stručnjacima koji su kvalifikovani da komentarišu ovako osetljiva pitanja. Od presudne je važnosti da se pri izveštavanju koriste provereni izvori i informacije zvaničnih institucija. Pri izveštavanju je neophodno izbegavati rečnik koji izaziva strah i širi paniku, te ne odgovara stvarnom stanju stvari.

NUNS poziva nadležne javne organe i medicinske ustanove da obezbede blagovremene i transparentne informacije kako bi novinari i javnost imali pristup svim relevantnim informacijama.

Takodje, pozivamo medijske poslodavce da svakodnevno procenjuju rizike kojima su novinari izloženi pri izveštavanju, te da primenjuju adekvatne zaštitne mere.

 

NUNS

 

Beograd, 11.03.2020.

]]>
Wed, 11 Mar 2020 15:59:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/47224/nuns-obezbediti-tacne-blagovremene-i-potpune-informacije-o-koronavirusu.html
NUNS: Progon autora Vladaoca http://nuns.rs/info/statements/47152/nuns-progon-autora-vladaoca.html Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije osuđuje novu sinhronizovanu kampanju blaćenja državnih funkcionera i naklonjenih im tabloida na autore i producente dokumentarnog filma "Vladalac". ]]> Prvo je predsednik države na televiziji sa nacionalnom frekvencijom faktički označio Slavišu Lekića, Jovanu Polić i Sanju Lončar kao strane plaćenike i najavio da će se "u naredna dva, tri dana saznati sve o tome", a dva dana kasnije tabloidi predvođeni "Informerom" kreću u novu difamatorsku kampanju protiv nezavisnih novinara i objavljuju informacije iz bankovnih računa medijske produkcije "JSP" i konstruišu slučaj.

Kombinacijom laži i poluistina ispisuje se svojevrsna poternica za novinarima i producentima i ozbiljno im se ugrožava bezbednost, jer su označeni kao plaćenici nekakvih stranih sila koje rade na rušenju države Srbije i predstavljeni kao kriminalni najamnici puni prljavog novca.

Podesećamo da ovo nije prvi put da tabloid Informer objavljuje podatke s bankovnih računa medija. 2015. godine u novembru objavio je kompletnu finansijsku dokumentaciju, odnosno informacije o prilivima na devizne račune medija BIRN i CINS. Dostupnost bankarske dokumentacije trećim licima regulisana je Zakonom o bankama i Zakonom o krivičnom postupku te Informer ovim podacima nije moga da pristupi legalno.

NUNS pruža podršku autorima filma "Vladalac" u nameri da na sudu potraže pravdu, i očekuje od nadležnih organa da ispita na koji način je Informer došao do podataka sa bankovnog računa produkcijske kuće „JSP“.

Podsećamo i da je država Srbija najveći korisnik pomoći iz fondova Evropske unije, posebno što je kandidat za članstvo, i ne bi trebalo da je bilo kakav problem što mediji učestvuju na konkursima EU, sasvim transparentnim i izuzetno rigoroznim kada su kvalitet i pravdanje sredstava u pitanju. Kriminalizovati nekog što je o trošku poreskih obveznika napravio serijal novinskih članaka, televizijskih priloga ili dokumentarni film, je neprihvatljivo i ponajmanje se očekuje od vlasti koja želi prijem u istu tu Uniju. Takodje, podesećamo i da je Evropska unija prepoznala problem curenja podataka u Srbiji i da je jedna od mera u akcionom planu za poglavlje 23 upravo posvećena tom problemu.

Ovakvi incidenti samo potvrđuju da mera nije ispunjena niti problem rešen.

]]>
Sat, 7 Mar 2020 16:34:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/47152/nuns-progon-autora-vladaoca.html
NUNS: Novi napadi na novinare http://nuns.rs/info/statements/47048/nuns-novi-napadi-na-novinare.html Nezavisno udruženje novinara Srbije upozorava javnost na učestale fizičke i verbalne napada na novinare i ozbiljno ugrožavanje bezbednosti mnogih naših koleginica i kolega, i zahteva od državnih organa da preduzmu sve zakonom raspoložive mere u zaštiti prava i sloboda novinara. ]]> Poslednja tri slučaja u jednom danu to potvrđuju.

U Leskovcu je fizički napadnut novinar portala Jug media Dragan Marinković dok je izveštavao sa protesta srednjoškolaca protiv navodnog održavanja Parade ponosa u tom gradu, dok je novinarka Jug pressa Ljiljana Stojanović na istom događaju bila izložena grubim uvredama i pretnjama.

Ispred Specijalnog suda u Beogradu novinarka Danasa Jelena Diković je praćena i zastrašivana od strane nepoznate osobe, koja ju je pre toga ometala dok je intervjuisala sagovornike nakon glavnog sudskog pretresa za zloćin u Štrpcima.

A novinari Slaviša Lekić i Nedim Sejdinović već su po ko zna koji put na meti desničarskih potala. Naime, portal Prismotra optužio je bivše predsednike NUNS-a i NDNV-a da rade protiv Srbije i srpskog naroda i da su separatisti i autošovinisti.

NUNS pozdravlja brzu reakciju policije u Leskovcu i sprovođenje nasilnika pred nadležno tužilaštvo i nadamo se da će slučaj brzo dobiti zadovoljavajući sudski epilog.

Tražimo hitnu istragu i identifikovanje osobe koja je zastrašivala koleginicu Diković ispred zgrade Specijalnog suda i zahtevamo pojačene mere bezbednosti ispred zgrade suda.

Opasno etiketiranje, kao što tekst na sajtu Prismotra o kolegama Lekiću i Sejdinoviću, može lako da eskalira i ugrozi bezbednost novinara.

Podsećamo javnost da ovo nije prvu put da se u kratkom vremenskom roku pojavljuju ovakve vrste sajtova koje imaju za cilj isključivo da diskredituju pojedine javne ličnosti u našem društvu. Prošle godine smo imali nekoliko takvih slučajeva na sajtu istraga.rs koji je u međuvremenu ugašen.

Upozoravamo nadležene institucije da je važno u svim slučajevima postupati brzo i efikasno kao u slučaju napada na novinara u Leskovcu jer svako nereagovanje može eskalirati u fizičko nasilje.

 

NUNS je u svojoj bazi podataka od početka 2020. godine  do sada zabeležio ukupno 16 napada i pritisaka na novinare.

 

Beograd,

03.03.2020.

]]>
Tue, 3 Mar 2020 16:49:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/47048/nuns-novi-napadi-na-novinare.html
NUNS: Ministar prosvete da prestane sa vređanjem novinara http://nuns.rs/info/statements/46961/nuns-ministar-prosvete-da-prestane-sa-vredjanjem-novinara.html Nezavisno udruženje novinara Srbije ponovo osuđuje agresivno i neodgovorno ponašanje ministra prosvete Mladena Šarčevića prema novinarima, neprimereno javnim funkcionerima. ]]>

Nezadovoljan pitanjima koja su mu uputili ministar je u Nišu verbalno napao naše kolege i prekinuo konferenciju za medije. Na insistiranje novinara da odgovori na pitanje o troje dekana fakulteta Univerziteta u Nišu, Šarčević je odgovorio: "Dobili bi odgovor da ste normalni, a niste". Uz to, ovaj visoki državni funkcioner je odgurnuo mikrofon i nazvao reportera Televizije N1 siledžijom. 

Šarčević je početkom decembra prošle godine vređao novinarku Televizije N1 na konferenciji za medije u Vladi Srbije povodom rezultata PISA testiranja, nakon čega ga je NUNS pozvao da se javno izvini i da u skladu sa funkcijom koju obavlja, sa uvažavanjem i pristojno odgovora na pitanja koja novinari postavljaju u javnom interesu.

Izgleda da ministar prosvete ne shvata da je njegovo ponašanje nedozvoljeno, i ukoliko se hitno ne izvini novinarima koje je uvredio i pokušao da ponizi, NUNS će pozvati svoje članove i druge novinare i medijske radnike da ubuduće bojkotuje njegove javne nastupe.

NUNS 25.02.2020.]]>
Tue, 25 Feb 2020 15:38:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/46961/nuns-ministar-prosvete-da-prestane-sa-vredjanjem-novinara.html
Regionalna platforma: Hitno istražiti dva slučaja obijanja kancelarije Udruženja novinara Kosova http://nuns.rs/info/statements/46855/regionalna-platforma-hitno-istraziti-dva-slucaja-obijanja-kancelarije-udruzenja-novinara-kosova.html Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, koja zastupa više od 8.000 članova oštro osuđuje obijanje kancelarija Udruženja novinara Kosova (UNK), smeštenih u zgradi Javnog preduzeća za stanovanje u centru Prištine. ]]> U utorak ujutru (18.02.2020.), kancelarije UNK - a obijene su se po drugi put. Za razliku od prvog slučaja koji se dogodio 6. juna prošle godine kada su dragocenosti ukradene, ovaj put u kancelarijama ništa nije nedostajalo, međutim, počinioci su ispreturali dokumenata u kancelariji.

Kosovska policija je odmah obaveštena o slučaju, a forenzički tim stigao je dva sata kasnije na lice mesta kako bi obavio potrebne istrage. Kancelarije UNK obijene su u dva navrata u periodu kraćem od tri meseca i istraga prvog incidenta i dalje traje.

„Izuzetno smo zabrinuti zbog ove situacije i oštro osuđujemo ovaj čin. Molimo vlasti da sprovedu detaljnu istragu o oba slučaja, jer  do sada nismo dobili informacije o napretku u istrazi u vezi sa prvim slučajem iako je prošlo više od dva meseca. ", rekla je predsednica Odbora UNK, Gentiana Begolli Pustina.

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara traži da se počinioci ovih incidenata privedu pravdi. Platforma će takođe obavestiti sve evropske institucije o ovom incidentu i zatražiti njihovu hitnu intervenciju.

 

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 20.02.2020.

 

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Udruženje/udruga BiH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

]]>
Thu, 20 Feb 2020 15:22:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/46855/regionalna-platforma-hitno-istraziti-dva-slucaja-obijanja-kancelarije-udruzenja-novinara-kosova.html
NUNS: Osuda napada predstavnika vlasti na Lekića i N1 http://nuns.rs/info/statements/46832/nuns-osuda-napada-predstavnika-vlasti-na-lekica-i-n1.html Nezavisno udruženje novinara Srbije osuđuje neprimerene uvrede koje su funkcioneri i narodni poslanici vladajuće koalicije izrekli nakon prikazivanja dokumentarnog filma "Vladalac" o novinaru i našem bivšem predsedniku Slaviši Lekiću, akterima filma i Televiziji N1 koja ga je emitovala. ]]> U Skupštini Srbije su poslanici sa liste "Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje" upoređivali Lekića sa nacističkim zločincem Josefom Gebelsom i povezivali ga sa albanskom mafijom, a vređali su i novinare Jugoslava Ćosića i Vesnu Mališić, kao i druge sagovornike u filmu "Vladalac".

Arhivski fakti iz političke karijere Aleksandra Vučića i izneta mišljenja novinara, istraživača i profesora o njegovom liku i delu, ne mogu i ne smeju biti povod da narodni poslanici, zloupotrebljavajući skupštinsku govornicu, brutalno napadaju i etiketiraju autore i emitera. Iz iskustva upozoravamo da ovakvo javno targetiranje novinara može da proizvede teže posledice po bezbednost naših kolega.

NUNS će besprizorne napade državnih funkcionera uneti u svoju bazu podataka o napadima i pritiscima na novinare i medije, i o ovom slučaju izvestiti međunarodne novinarske organizacije.

NUNS
19.02.2020.

]]>
Wed, 19 Feb 2020 17:58:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/46832/nuns-osuda-napada-predstavnika-vlasti-na-lekica-i-n1.html