NUNS :: Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/rss.html sr http://nuns.rs/img/logo.png NUNS :: Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/rss.html NUNS i NDNV: Gradonačelnik Kragujevca da se javno izvini novinarima http://nuns.rs/info/statements/39748/nuns-i-ndnv-gradonacelnik-kragujevca-da-se-javno-izvini-novinarima.html Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) najoštrije protestuju zbog uvreda koje je novinarima uputio gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić. ]]> NUNS i NDNV zahtevaju od Nikolića da se javno izvini kragujevačkim novinarima i da se kao javni funkcioner prema svim medijima ponaša u skladu sa međunarodnim i domaćim standardima i normama. Ukoliko to izvinjenje izostane Radomir Nikolić će pokazati da je nedostojan funkcije koju obavlja.

Takođe, NUNS i NDNV pozivaju nadležne inspekcijske organe da preispitaju trošenje budžetskog novca u Kragujevcu.

Prema pisanju kragujevačkih medija, Radomir Nikolić dobrovoljno govori samo za Televiziju Kragujevac koja je odavno u nezakonitom pravnom statusu. Gradonačelnik je nedavno u emisiji tog medija koja je trajala približno sat i 45 minuta izrekao niz teških uvreda na račun “nekih medija” čije je novinare nazvao “žeton novinarima”.

Očigledno aludirajući na kragujevačke medije koji ne izveštavaju po njegovom ukusu, Nikolić je rekao da su to “nazovi novinari koji očekuju da im date po neki dinar, kako bi o vama pisali lepo”, te da mu “ne pada na pamet da nekom daje pare”.  

NUNS i NDNV podsećaju da je Kragujevac jedini grad u Srbiji koji četvrtu godinu za redom raspisuje javni konkurs za sufinansiranje javnog interesa u medijima, kršeći tako Zakon o javnom informisanju i medijima bez ikakvih posledica.

S druge strane, Kragujevac je, prema pisanju medija, novcem građana namenjenim predškolskim ustanovama i školama u toku 2017. godine namirio sve dugove bivšeg vlasnika Radio televizije Kragujevac koji su premašili 150 miliona dinara.

 

NUNS – NDNV

Beograd-Novi Sad 7.12.2018.

]]>
Fri, 7 Dec 2018 10:35:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/39748/nuns-i-ndnv-gradonacelnik-kragujevca-da-se-javno-izvini-novinarima.html
Koalicija: Mladenovac da poništi konkurs zbog nezakonitog preinačenja odluke stručne komisije http://nuns.rs/info/statements/39743/koalicija-mladenovac-da-ponisti-konkurs-zbog-nezakonitog-preinacenja-odluke-strucne-komisije.html Koalicija novinarskih i medijskih udruženja oštro protestuje zbog odluke Veća gradske opštine Mladenovac da preinači predlog komisije za ocenjivanje projekata i traži poništavanje Rešenja o raspodeli sredstava za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja na teritoriji opštine Mladenovac do kraja 2018. Pored toga, zbog ove ozbiljne nezakonitosti Koalicija traži i da se ceo konkurs poništi i raspiše novi. ]]> Veće gradske opštine Mladenovac, što se iz rešenja vidi, odlučilo je da preinači odlukukomisije i umesto projekta podnosioca Eva doo, sufinansira projekat podnosioca GIRMS Štampa.

Veće je, naime, suprotno odredbama Zakona o javnom informisanju imedijima i Pravilnika o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblastijavnog informisanja, donelo takvu odluku.Odluka da se projekat podnosioca Eva doo ne podrži obrazložena je time da “ovajštampani medij ne informiše objektivno i nepristrasno građane Mladenovca odešavanjima u gradskoj opštini Mladenovac, što je nedopustivo”.

U obrazloženju seVeće poziva i na “poslednje pisanje ovog medija povodom svečanosti obeležavanjastogodišnjice Mladenovca u Prvom svetskom ratu”.

Sa druge strane Veće odlučuje da podrži projekat GIR MS Štampa pozivajući se na“dugogodišnju saradnju” sa ovim medijem, ujedno ocenjujući ovaj projekat kao jedan odnajkvalitetnijih.

Koalicija novinarskih i medijskih udrženja podseća Veće gradske opštine Mladenovacda za ocenjivanje medijskih projekata nemaju mandat, ali i da su članom 18. Pravilnikao sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnoginformisanja, jasno definisani kriterijumi za ocenjivanje projekata.

Ni „pređašnjasaradnja“, niti način na koji mediji izveštavaju lokalnim svečanostima, nisu nešto štozakon i pravilnik ne uzimaju u obzir kada je ocenjivanje medijskih projekata u pitanju.Koalicija novinarskih i medijskih udruženja očekuje i poziva da se ovim povodom javnooglasi Ministarstvo kulture i informisanja u čijoj je nadležnosti nadzor nad sprovođenjem Zakona o javnom informisanju i medijima.

 

Kragujevac-Beograd-Novi Sad – 6.12. 2018.

 

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja:

Poslovno udruženje Asocijacije lokalnih i nezavisnih medija ‘’ Lokal pres’’

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Udruženje novinara Srbije

Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija

]]>
Thu, 6 Dec 2018 14:29:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/39743/koalicija-mladenovac-da-ponisti-konkurs-zbog-nezakonitog-preinacenja-odluke-strucne-komisije.html
NUNS i NDNV: SNS novcem građana kupio dve televizije sa nacionalnom frekvencijom http://nuns.rs/info/statements/39715/nuns-i-ndnv-sns-novcem-gradjana-kupio-dve-televizije-sa-nacionalnom-frekvencijom.html Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) smatraju da kupovina kompanije Antena grupa – predstavlja unapred smišljen transakcijski mehanizam koji je imao za cilj da Srpska napredna stranka novcem građana postane vlasnik dve televizije za nacionalnom frekvencijom, Prve televizije i O2, kao i drugih medija kojima je osnivač ova kompanija. ]]>

Smatramo međutim da ovaj slučaj svakako nije samo medijski, već da predstavlja jednu od najvećih političkih i ekonomskih afera u Srbiji danas.

Iako su i Prva televizija i O2 i do sada bile naklonjene partijama na vlasti, očigledno da je procenjeno da treba ukloniti pojedine sadržaje u kojima se mogu čuti kritički tonovi, kao i da treba dodatno favorizovati SNS. Ove dve televizije će se, po svemu sudeći, pretvoriti u rezervoar partijskog novca i uticaja.

Podsećamo da je mehanizam stranačke kupovine medija već viđen na lokalnom nivou, a jedan od najdrastičnijih slučajeva je kupovina Novosadske TV i Dnevnika od strane portala Srbija Danas, bliskog SNS-u, poznatom po dramatičnom kršenju Kodeksa novinara Srbije.

Svakodnevne, dramatično loše vesti koje stižu sa medijske scene postavljaju pitanje smisla nastavljanja dijaloga novinarskih i medijskih udruženja sa predstavnicima vlasti.

 

NUNS-NDNV

 

Beograd-Novi Sad, 5. decembar 2018.

 

 

]]>
Wed, 5 Dec 2018 15:11:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/39715/nuns-i-ndnv-sns-novcem-gradjana-kupio-dve-televizije-sa-nacionalnom-frekvencijom.html
NUNS i NDNV: Tužba Radulovića – politički pritisak na list Danas http://nuns.rs/info/statements/39713/nuns-i-ndnv-tuzba-radulovica--politicki-pritisak-na-list-danas.html Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) upućuju javnu kritiku Saši Raduloviću, bivšem ministru i predsedniku Pokreta Dosta je bilo (DJB) koji je svoje nezadovoljstvo tekstom u listu Danas “pretočio” u tužbu protiv tog lista, zahtevajući značajnu novčanu nadoknadu za duševni bol. ]]>

NUNS i NDNV smatraju da tužba Radulovića predstavlja politički pritisak na list Danas, koji i inače – kao i drugi mediji koji nisu pod kontrolom vlasti – rade u veoma teškim uslovima, konstantno na ivici egzistencije.

NUNS i NDNV podsećaju Sašu Radulovića da je svoje nezadoljstvo tekstom „Preuzimanje krivice“, koji je u Danasu objavljen još 9. maja, već javno izrazio koristeći pravo na odgovor, kako to predviđa Zakon o javnom informisanju i medijima. 

Istim povodom, Radulović je mogao da se žali Savetu za štampu, samoregulatornom telu koje je nadležno za pitanje novinarske etike. Naravno, u oba slučaja Radulović nema pravo i na novčanu nadoknadu koju sada traži sudskim putem.

Bivši predsednik Pokreta DJB Saša Radulović tužio je izdavača dnevnog lista Danas zbog teksta Branislava Klanščeka „Preuzimanje krivice“. Radulović koji je šef Programskog saveta DJB, tužbom potražuje da mu preduzeće Dan Graf solidarno sa drugotuženim Klanščekom na ime naknade nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove usled povrede ugleda i časti isplati 400.000 dinara.

Sporni tekst je zapravo reakcija Branislava Klanščeka na saopštenje Pokreta DJB koje je prethodno objavljeno u Danasu. U Klanščekovom tekstu Radulović je u više navrata pomenut i zato je iskoristio zakonsko pravo na odgovor. 

 

NUNS – NDNV  

Beograd-Novi Sad 5.12.2018. 

 

]]>
Wed, 5 Dec 2018 14:36:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/39713/nuns-i-ndnv-tuzba-radulovica--politicki-pritisak-na-list-danas.html
NDNV i NUNS: Skandalozno što je pokrajinska sekretarka uručila nagradu Ljiljani Bulatović http://nuns.rs/info/statements/39596/ndnv-i-nuns-skandalozno-sto-je-pokrajinska-sekretarka-urucila-nagradu-ljiljani-bulatovic.html Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) najoštrije osuđuju najnoviji skandal, ovaj put od strane pokrajinske sekretarke za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Dragane Milošević, koja je uručila nagradu Društva novinara Vojvodine (DNV) nikom drugom do negatorki ratnih zločina, etničkih čišćenja i genocida Ljiljani Bulatović Medić. ]]> Nagrada cinično nazvana “Zlatno pero” pripala joj je “za značajan doprinos razvoju novinarstva”, kako se navodi u još ciničnijem obrazloženju. Ne čudimo se DNV-u što je doneo takvu odluku. Pojedina udruženja u ovoj zemlji postoje samo zahvaljujući tragičnoj činjenici da u Srbiji nije izvršena lustracija i da ratni propagandisti koji su se lažno predstavljali i predstavljaju kao novinari nisu krivično gonjeni za svoja zlodela. Ljiljana Bulatović Medić je svakako jedna od onih koja i dan-danas širi mržnju u regionu.

Ne čudimo se, uostalom, ni pokrajinskoj sekretarki jer je deo ove vlasti, vlasti koja je devedesetih godina prošloga veka bila aktivni deo Miloševićeve zločinačke politike.

Pitamo, međutim, s kojim pravom se ovakvim osobama nagrade dodeljuju iz ruku pokrajinske funkcionerke u holu zgrade Pokrajinske vlade? Da li su ih građani ovlastili da ih učine saučesnicima u promociji zločina? Jer građani su ti zahvaljujući kojima gospođa Milošević prima platu. Isto kao što su građani ti zahvaljujući kojima postoji zgrada Pokrajinske vlade, čuvena novosadska Banovina, koja veću sramotu odavno nije doživela.

Beograd – Novi Sad
27.11.2018.

NDNV i NUNS

]]>
Tue, 27 Nov 2018 15:50:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/39596/ndnv-i-nuns-skandalozno-sto-je-pokrajinska-sekretarka-urucila-nagradu-ljiljani-bulatovic.html
NUNS i NDNV: Savet REM-a da se upristoji http://nuns.rs/info/statements/39485/nuns-i-ndnv-savet-rem-a-da-se-upristoji.html Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine oštro osuđuju neprimerene napade Saveta Regulatornog tela za elektronske medije na novinarku Gordanu Sušu i Dragoljuba Petrovića, glavnog urednika Danasa. ]]> Savet REM-a optužio je Sušu i Petrovića da se bavi se “agitpropom”, “bezuspešno spinuju” i “vode kampanju” protiv REM-a:

“Čija ste vi produžena ruka, kada vas ne zanima to što radimo po zakonima, striktno ih poštujemo i trudimo se da obezbedimo medijsko okruženje bez cenzure i bilo kakvih zabrana?“, navodi se između ostalog u spornom saopštenju. 

NUNS i NDNV po ko zna koji put apeluju na REM da se pridržava zakona a Savet REM-a poziva da prestane sa besprizornim trovanjem javnosti, izmišljanjem političkih protivnika i targetiranjem kritičara vlasti i upozorava da je poslednji čas da se upristoje jer će samo tako imati argumente da upristoje medije za koje su nadležni. 

]]>
Thu, 22 Nov 2018 15:53:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/39485/nuns-i-ndnv-savet-rem-a-da-se-upristoji.html
Gradska uprava Zaječara diskriminiše medije uprkos upozorenjima NUNS-a http://nuns.rs/info/statements/39462/gradska-uprava-zajecara-diskriminise-medije-uprkos-upozorenjima-nuns-a.html Gradska uprava Zaječara, ni posle dva upozorenja NUNS-a ne prestaje sa diskriminacijom medija iako gradonačelnik Boško Ničić tvrdi da diskiriminacije nema. ]]> U prvom dopisu najvišim funkcionerima Grada Zaječara od 30.10.2018. NUNS je ukazao da je “Press služba Gradske uprave, bez ikakvog zvaničnog obaveštenja ili obrazloženja, jednostreno prekinula komunikaciju sa redakcijom informativnog portala Glas Zaječara, što predstavlja čin diskriminacije medija”. NUNS je skrenuo pažnju i na to da je “pomenuta redakcija tražila objašnjenje ali od Press službe nije dobila nikakav odgovor, iako je Kodeksom ponašanja službenika i nameštenika grada Zaječara predviđeno da je rok za odgovor na poruku primljenu putem elektronske pošte 24 časa”. NUNS je pozvao čelnike gradske vlasti da u skladu s njihovim zakonskim ovlašćenjima i odgovornostima preduzmu sve “kako bi se svim medijima i novinarima bez diskriminacije omogućio jednak pristup za izveštavanje građana o svim javnim događajima”.

Gradonačelnik Ničić u svom odgovoru NUNS-u od 1.11.2018. tvrdi da “Press služba grada Zaječara ne vrši diskriminaciju portala Glas Zaječara”, da “pomenutom portalu nije onemogućen jednak pristup za izveštavanje građana o svim javnim događajima”, te da “naprotiv, novinari ovog portala prisustvuju kada god smatraju da je potrebno svim javnim događajima od značaja za Grad”. Ničić još navodi da “ni jedan novinar bilo kog medija nije doživeo niti jednu neprijatnost prilikom obavljanja svog posla”.

U novom dopisu od 6.11.2018. povodom odgovora gradonačelnika Zaječara NUNS je najvišim gradskim funkcionerima dostavio “skenirane pozive medijima koji su elektronskom poštom dostavljani a iz kojih se jasno vidi da pozivi nisu upućeni i redakciji Glasa Zaječara”.

NUNS je ponovio “zahtev da se prestane sa takvom praksom, te da se svim medijima i novinarima bez diskriminacije omogući jednak pristup za izveštavanje građana o svim javnim događajima koje organizuju organi lokalne samouprave”.

Odgovor na drugi dopis nismo dobili a gradska Press služba nastavlja po starom – Glas Zaječara i dalje ne dobija pozive čime se zakonom zabranjena diskriminacija medija nastavlja.  

Izvršni odbor NUNS-a

U Beogradu 21.11.2018.

]]>
Wed, 21 Nov 2018 13:06:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/39462/gradska-uprava-zajecara-diskriminise-medije-uprkos-upozorenjima-nuns-a.html
Koalicija novinarskih i medijskih udruženja: Beograd da poništi nezakonitu odluku o raspodeli novca medijskim projektima http://nuns.rs/info/statements/39430/koalicija-novinarskih-i-medijskih-udruzenja-beograd-da-ponisti-nezakonitu-odluku-o-raspodeli-novca-medijskim-projektima.html Koalicija novinarskih i medijskih udruženja (NUNS, NDNV, ANEM, Lokal pres i AOM) poziva gradske vlasti Beograda da zbog očiglednih nezakonitosti hitno ponište rešenje o raspodeli 89,8 miliona dinara po konkursu za sufinansiranju medijskih projekata. ]]> Istovremeno, Koalicija traži i da se ispita odgovornost članova “stručne” komisije koja je “ocenjivala“ projekte i predložila da se novac svih građana Beograda dodeli prorežimskim medijskim i preduzetničkim firmama, čak i medijima koji gotovo svakodnevno krše novinarsku etiku.

Ove godine, članovi “stručne” komisije bili su Katarina Filipović (predstavnik Udruženja radio stanica „RAB Srbija“), Petar Kočić (Društvo novinara Vojvodine), Miodrag Miljković (nezavisni stručnjak za medije), Marko Ivanić (Udruženje elektronskih medija „ComNet“) i Aleksandar Simić (Udruženje sportskih novinara Beograda). Nadležni organ Beograda nije objavio stručne biografije imenovanih kako bi javnost mogla da se uveri u njihovu stručnu komptentnost za obavljanje ovog ozbiljnog posla.  

Aleksandar Simić je bio član komisije uprkos što se našao u očiglednom sukobu interesa jer je zaposlen u Studiju B kojem je za tri projekta ukupno dodeljeno čak 16,1 milion dinara, dok je firmama koje su, prema medijskim napisima, povezane sa Studiom B pripalo bezmalo 20 miliona dinara. Studio B je od juna 2018. u vlasništvu Saše Blagojevića, školskog druga Siniše Malog, bivšeg gradonačelnika Beograda i aktuelnog ministra finansija u Vladi Srbije. Blagojević je uz to vlasnik i tabloida Alo kojem je na konkursu Beograda dodeljeno 6 miliona dinara za projekat „Beogradska rubrika u dnevnom izdanju lista Alo“, čime se ne sufinansira medijski projekat već redovna rubrika medija, što je, takođe, nezakonito.

“Nezavisna” komisija je, pored pobrojanih neregularnosti, odlučila da sa po 6 miliona dinara novčano podrži i projekte listova Srpski telegraf i Informer, rekordera po kršenju novinarskog kodeksa u praksi Saveta za štampu, koji ne bi smeli ni da budu u konkurenciji za sufinansiranje javnog interesa novcem građana Beograda.

A druge strane, komisija je odbacila projekte dnevnika Danas, nedeljnika Novi magazin, Udruženja “Eutopija” osnivača portala Pištaljka, Medija centra, Udruženja potrošača... sa šturim i neuverljivim obrazloženjem da se projektom “ne ostvaruje cilj javnog interesa u javnom informisanju”. Prema mišljenju komisije, za javni interes su nevažne čak i teme kao što su društvena briga o starijoj populaciji, problemi nasilja u sportu, istraživanje korupcije i sukoba interesa u organima Beograda ili briga o zdravlju građana.       

Podsećamo da od 2015. godine, kada je započeo zakonom uspostavljen proces sufinansiranja medijskih sadržaja, odluke o raspodeli po konkursima Glavnog grada privlače posebnu pažnju zbog redovnih nezakonitosti i neregularnosti a posebno zbog neskrivenog favorizovanja medija koji umesto javnom interesu služe propagandi i političkoj promociji vlasti.

 

Beograd - Novi Sad - Niš - Kragujevac, 20. novembar 2018.

 

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija

Poslovno udruženje Lokal pres

Asocijacija onlajn medija

]]>
Tue, 20 Nov 2018 14:38:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/39430/koalicija-novinarskih-i-medijskih-udruzenja-beograd-da-ponisti-nezakonitu-odluku-o-raspodeli-novca-medijskim-projektima.html
NUNS i NDNV: Pritisak na portal Glas Šumadije i koleginicu Jovanku Nikolić http://nuns.rs/info/statements/39416/nuns-i-ndnv-pritisak-na-portal-glas-sumadije-i-koleginicu-jovanku-nikolic.html Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) smatraju da je novo, treće po redu, otvaranje istrage protiv glavne urednice portala Glas Šumadije i bivše direktorke Radio-televizije Kragujevac (RTK) Jovanke Nikolić još jedan sramni primer pritiska države na medijske slobode. ]]> Koleginica Nikolić je juče sat vremena davala izjavu policiji, po najnovijoj prijavi koju je podnela direktorka RTK Jelena Vuković. Podsećamo da je isto policijsko odeljenje koje je zaduženo za privredni kriminal već dva puta, tokom 2014. godine kada je Jovanka Nikolić bila direktorka pa zatim tokom 2015. godine još jednom, proveravalo poslovanje RTK i oba puta tužilac je prijavu odbacio.

Iako Jovanka Nikolić već pune četiri godine nije direktorka RTK, novo u sadašnjoj prijavi u odnosu na sve ostale je što za Radio Kragujevac nije postavljen predajnik za područje Aranđelovca, pa je na taj način RTK navodno izgubila pretpostavljenu dobit od marketinga. Koleginica Nikolić je prijavom „optužena“ da je nanela štetu RTK, pa se sada zbog toga tobož dovodi u pitanje rad ove medijske kuće.

Podsećamo da je aktuelna direktorka RTK Jelena Vuković koja je podnela prijavu autorka serijala emisija „Razmotavanje“, u kojima je koleginica Nikolić predstavljena kao kriminalac, a kragujevačka policija optužena da nije ništa protiv nje preduzela jer je trpela pritisak.

I sada policija po treći put istražuje istu stvar!? Nema sumnje da je reč o pritisku na policiju. Takođe, nema sumnje da je reč i o skretanju pažnje sa stvarnih tema: RTK je prvo privatizovana pa je privatizacija poništena, a samo tokom 2017, iako u toj godini RTK osam meseci nije emitovala program, iz gradskog budžeta je dobila više od 150 miliona dinara, najvećim delom uzetih od predškolskih ustanova i škola.

RTK je, dakle, protivno svim zakonima u vlasništvu lokalne samouprave i medijska i novinarska udruženja su - između ostalog - zahtevala da se taj protivzakonit status (kao i u slučaju Tanjuga, Politike i Večernjih novosti) pod hitno izmeni. Vlast, međutim, nastavlja da ignoriše naše zahteve.

Ono što svakako dodatno upada u oči jeste činjenica da se prijava koja je podneta poklapa sa vremenom kada je koleginica Jovanka Nikolić sa saradnicima pokrenula portal Glas Šumadije, praktično jedino nezavisno glasilo na teritoriji Kragujevca.

Beograd/Novi Sad, 20. novembra 2018.

NUNS i NDNV

]]>
Tue, 20 Nov 2018 10:27:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/39416/nuns-i-ndnv-pritisak-na-portal-glas-sumadije-i-koleginicu-jovanku-nikolic.html
NUNS i NDNV: Tražimo da vlasti Srbije osude gostovanje Ratka Mladića na Hepi TV http://nuns.rs/info/statements/39372/nuns-i-ndnv-trazimo-da-vlasti-srbije-osude-gostovanje-ratka-mladica-na-hepi-tv-.html Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) zgroženi su postupkom Hepi televizije, koja je danas direktno u jutarnji program uključila bivšeg generala Ratka Mladića, prvostepeno osuđenog na doživotnu robiju zbog genocida i drugih najstrašnijih zločina protiv čovečnosti. ]]> Nismo, nažalost, iznenađeni ovakvim postupkom opasno tabloidnog TV Hepi: reč je o produženoj ruci aktuelnog režima, koja blagonaklono gleda na sve zločince iz mračnih devedesetih godina 20. veka. Odavno se već ova TV kuća koja poseduje nacionalnu frekvenciju ponaša u skladu sa čuvenom komandom Ratka Mladića – “Raspameti!”, geslom pod kojim je gotovo četiri godine držao u opsadi glavni grad Bosne i Hercegovine, Sarajevo, što je bila jedna od najjezivijih opsada jednog grada u istoriji civilizacije.

Kako smatramo bespredmetnim predlagati REM-u da reaguje i konačno oduzme nacionalnu frekvenciju TV Hepi, tražimo od zvaničnika Republike Srbije da osude ovaj slučaj a od premijerke Ane Brnabić zahtevamo da “materijalizuje” ono što je izgovorila u intervju za Dojče vele: da na delu pokaže da je protiv ratnih zločina i zločinaca.

Beograd/Novi Sad, 16. novembar 2018.
]]>
Fri, 16 Nov 2018 21:45:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/39372/nuns-i-ndnv-trazimo-da-vlasti-srbije-osude-gostovanje-ratka-mladica-na-hepi-tv-.html
Saopštenje NUNS-a povodom promocije knjige o Ratku Mladiću u Medija centru http://nuns.rs/info/statements/39370/saopstenje-nuns-a-povodom-promocije-knjige-o-ratku-mladicu-u-medija-centru.html Nezavisno udruženje novinara Srbije ocenjuje da su komentari na društvenim mrežama, kojima se NUNS optužuje zbog današnje promocije knjige „General Mladić: Poslednja bitka, uspomene, intervjui, dokumenti“ u beogradskom Medija centru – upućeni na pogrešnu adresu i zlonamerni. ]]> NUNS ne samo da nema nikakve veze sa tom knjigom, već se naprotiv, kao što je javno poznato, uvek suprostavljao i osuđivao svako veličanje ratnih zločina i zločinaca.

NUNS je, takođe, raznim povodima upozoravao na društvenu atmosferi u kojoj se ratni zločinci tretiraju kao nacionalni heroji, u čemu su, na žalost, prednjačili i prednjače pojedini mediji bliski vlasti i uvek će dizati glas protiv onih koji su odlučili da zaborave šta su ratni zločinci učinili i imaju nameru da ih promovišu kao heroje.

Smatramo, međutim, da niko ne treba da zabranjuje knjige, osim u slučajevima predviđenim Ustavom i zakonom kojim je zabranjena svaka diskriminacije, naročito po osnovu rase, pola, nacionalne pripadnosti, društvenog porekla, rođenja, veroispovesti, političkog ili drugog uverenja. Ponajmanje je to uloga ili zadatak novinarskih udruženja.

Podsećamo, na kraju, da je Medija centra, čiji je NUNS osnivač, privredno društvo čija je jedna od ključnih delatnosti organizacija konferencija, okruglih stolova, skupova, seminara i drugih promotivnih skupova i da posluje na komercijalnoj osnovi u skladu sa pozitivnim zakonima ove zemlje.

 

Sekretarijat NUNS-a

 

U Begradu 16.11.2018.

]]>
Fri, 16 Nov 2018 15:38:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/39370/saopstenje-nuns-a-povodom-promocije-knjige-o-ratku-mladicu-u-medija-centru.html
Medijska koalicija: Neprimereni osvrt na novinarsku karijeru Ljiljane Smajlović http://nuns.rs/info/statements/39326/medijska-koalicija-neprimereni-osvrt-na-novinarsku-karijeru-ljiljane-smajlovic.html Koalicija novinarskih i medijskih udruženja (NUNS, NDNV, ANEM, Lokal pres i AOM) oštro osuđuje iznošenje problematičnih tvrdnji i nastavak antidemokratske kampanje u Ilustrovanoj politici koja je, posle klasičanog poziva na linč nezavisnih novinara i medija ali i svih onih koji imaju kritičan odnos prema vlasti u Srbiji, u svom poslednjem broju objavila neprimereni osvrt i na novinarsku karijeru Ljiljane Smajlović. ]]> Između ostalog, u pamfletu Gorana Kozića „Antiratni profiter“ rečeno je da je zahvaljujući uticaju Ljiljane Smajlović na Vašington post, bombardovanje Srbije 1999. godine trajalo mnogo duže nego što je planirano.

Medijska koalicija apeluje na sve novinare da se ponašaju u skladu sa profesionalnim standardima i etikom.

Pozivamo rukovodstvo izdavača Ilustrovane politike i njihovog državnog kontrolora da, iako je ovo jedan od retkih ataka na novinarsku profesiju za koji se može reći da nije podstrekivan od strane predstavnika vlasti, prestanu sa kreiranjem atmosfere u kojoj su ovakvi napadi na novinare dozvoljeni.

Beograd - Novi Sad - Niš - Kragujevac, 15. novembar 2018.

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija

Poslovno udruženje Lokal pres

Asocijacija onlajn medija

]]>
Thu, 15 Nov 2018 12:21:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/39326/medijska-koalicija-neprimereni-osvrt-na-novinarsku-karijeru-ljiljane-smajlovic.html
Medijska koalicija pruža punu podršku listu Danas i Coraxu http://nuns.rs/info/statements/39230/medijska-koalicija-pruza-punu-podrsku-listu-danas-i-coraxu.html Medijska koalicija smatra da je jučerašnji dan, koji je protekao u organizovanom napadu predstavnika izvršne vlasti na list Danas, predstavljao još jedan veliki poraz ideje medijskih sloboda u Srbiji, a vlast je i ovoga puta pokazala svoje neprijateljstvo prema slobodi izražavanja, kao i slobodi umetničkog izražavanja. Osim toga, predstavnici vlasti su ponovo demonstrirali i sklonost ka manipulaciji i elementarno nepoznavanje uloge medija u savremenom društvu. ]]> Medijska koalicija pruža punu podršku redakciji Danasa i karikaturisti Predragu Koraksiću Coraxu i podseća da reč karikatura potiče od italijanske reči „caricare“, koja znači „preterivati“. Smisao karikature je upravo preuveličavanje i deformisanje istaknutih osobina pojedinaca. Takođe, podsećamo da su karikaturisti i autori satira i humoreski proganjani jedino u najtotalitarnijim društvima, i to u njihovim najgorim periodima.

Takođe, podsećamo da su forme karikature, satire i humoreske – prema praksi Evropskog suda za ljudska prava – posebno zaštićene kao oblik slobode umetničkog izražavanja, koja je inače garantovana i našim Ustavom.

Podsećamo da je karikatura, zapravo, odgovor na optužbe šefa poslaničkog kluba SNS-a da dnevni list Danas – inače jedan od retkih medija u Srbiji koji drži do novinarskog kodeksa – vodi "harangu protiv SNS-a i nedužnih ljudi, koja je nezabeležena još od vremena Gebelsa i Hitlera".  

Takođe, ukazujemo da je u brojnim reakcijama predstavnika izvršne vlasti namerno iznošena neistina da je Danas Aleksandra Vučića poistovećivao sa Hitlerom, ali da je to čak i istina, da je na karikaturi Vučić tako i prikazan – to bi apsolutno predstavljalo legitiman način izražavanja karikaturiste koji se inače često koristi u demokratskim zemljama kada se žele prikazati određene nedemokratske i autoritarne sklonosti političkih funkcionera.

Još jednom podsećamo da su javni funkcioneri, i po međunarodnom pravu i po našim zakonima, dužni da trpe viši nivo javne kritike, a sloboda izražavanja je mnogo šira u odnosu na njih.

Posebno je sramotna reakcija Ministarstva kulture i informisanja na karikaturu Danasa, s obzirom na činjenicu da je pre samo desetak dana ono odbilo da reaguje u slučaju poziva na linč novinara i nezavisnih medija u Srbiji u listu Ilustrovana politika, tvrdeći da „ministarstvo nema običaj, niti je u njegovoj nadležnosti, komentarisanje bilo čijeg autorskog teksta“.

"Ministarstvo se u takvim slučajevima arbitražno ne stavlja ni na čiju stranu. Ako bi to eventualno i učinilo, pogotovo u kritičkom tonu, onda bi se povredio Zakon o javnom informisanju i medijima Republike Srbije i pogazila odredba Ustava Republike Srbije, kojom se jemči sloboda mišljenja i izražavanja, kao i sloboda da se govorom, pisanjem, slikom ili na drugi način traže, primaju i šire obaveštenja i ideje“, izjavio je tada državni sekretar Aleksandar Gajović.

Medijska koalicija je već zahtevala odlazak ministra Vladana Vukosavljevića i državnog sekretara Aleksandra Gajovića zbog brojnih skandala koje prate njihovo delovanje, kao što je neuspešan rad na Medijskoj strategiji i ovogodišnji kriminalni konkurs za medijske sadržaje. Posle ovog skandala sa saopštenjem, ministar i državni sekretar moraju da budu smenjeni.

Beograd-Novi Sad-Niš-Kragujevac, 10. novembar 2018.

Nezavisno udruženje novinara Srbije
Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Asocijacija nezavisnih elektronskih medija
Asocijacija Lokal pres
Asocijacija onlajn medija
]]>
Sat, 10 Nov 2018 13:21:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/39230/medijska-koalicija-pruza-punu-podrsku-listu-danas-i-coraxu.html
NUNS i NDNV: Besramno saopštenje Ministarstva kulture i informisanja, ministar i državni sekretar moraju da odu http://nuns.rs/info/statements/39222/nuns-i-ndnv-besramno-saopstenje-ministarstva-kulture-i-informisanja-ministar-i-drzavni-sekretar-moraju-da-odu.html Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine smatraju da je saopštenje Ministarstva kulture i informisanja o naslovnoj stranici dnevnog lista Danas besramno, i da ministar Vladan Vukosavljević i državni sekretar Aleksandar Gajović moraju hitno da budu smenjeni. ]]> Podsećamo da su novinarska i medijska udruženja već tražila ostavku ministra i državnog sekretara zbog brojnih prethodnih skandala, kao što je ovogodišnji kriminalni konkurs za sufinansiranje medijskog sadržaja ili neuspešni pokušaj rada na Medijskoj strategiji.

Ovo saopštenje je međutim kap koji preliva svaku čašu, i ukoliko posle njega ministar i državni sekretar ostanu na svojim funkcijama, NUNS i NDNV će razmotriti da se odmah povuku iz dijaloga sa vlašću i radne grupe za izradu Medijske strategije.

Saopštenje podseća na najgora totalitaristička društva i ukoliko ministar i državni sekretar ne budu smenjeni, biće to znak da Srbija ulazi u novu, još suroviju fazu obračuna sa medijskim slobodama.

]]>
Fri, 9 Nov 2018 16:16:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/39222/nuns-i-ndnv-besramno-saopstenje-ministarstva-kulture-i-informisanja-ministar-i-drzavni-sekretar-moraju-da-odu.html
Medijska koalicija: Odluka Vrhovnog kasacionog suda - veoma zabrinjavajuća http://nuns.rs/info/statements/39214/medijska-koalicija-odluka-vrhovnog-kasacionog-suda---veoma-zabrinjavajuca.html Medijska koalicija ocenjuje da je odluka Vrhovnog kasacionog suda da ukine oslobađajuću presudu nedeljniku NIN po tužbi ministra policije Nebojše Stefanovića – veoma zabrinjavajuća i da je donesena pod političkim pritiskom. ]]> Ukidanjem jedne od retkih hrabrih, dobro argumentovanih i na pravu zasnovanih presuda protiv nezavisnih medija a po tužbi predstavnika vlasti, koju je doneo Apelacioni sud u Beogradu – VKS je poslao poruku nižim sudovima da ne treba raditi u skladu sa zakonima ove zemlje i praksom Evropskog suda za ljudska prava već u skladu sa interesima vlasti.

Medijska koalicija se ipak nada da će, u ponovljenom postupku, Apelacioni sud u Beogradu ostati dosledan pravilnom tumačenju prakse Evropskog suda za ljudska prava koja nedvosmisleno govori o tome da su granice slobode izražavanja mnogo šire u odnosu na političare i nosioce javnih funkcija.

Podsećamo takođe da i Zakon o javnom informisanju i medijima navodi da je ““izabran, postavljen, odnosno imenovan nosilac javne i političke funkcije dužan da trpi iznošenje kritičkih mišljenja, koja se odnose na rezultate njegovog rada, odnosno politiku koju sprovodi, a u vezi je sa obavljanjem njegove funkcije bez obzira na to da li se oseća lično povređenim iznošenjem tih mišljenja”.

Takođe ukazujemo na to da je tema kojom se bavio nedeljnik NIN u tekstu koji je predmet tužbe (tekst „Nebojša Stefanović, glavni fantom iz Savamale“, objavljen u junu 2016. godine) od prvorazrednog javnog interesa, jer se radi o opasnom događaju (rušenje u Savamali) u kojem su suspendovana ljudska i druga prava građana.

Podsećamo da je jedan od zahteva koje su novinarska i medijska udruženja postavili Koordinacionoj grupi Vlade Srbije za saradnju sa medijima da se hitno obustave sudske kampanje protiv medija sa nezavisnom uređivačkom politikom koje imaju za cilj gušenje slobode medija.

 

Beograd-Novi Sad-Niš-Kragujevac, 9. novembar 2018.

 

Nezavisno udruženje novinara Srbije
Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Asocijacija nezavisnih elektronskih medija
Asocijacija Lokal pres
Asocijacija onlajn medija

]]>
Fri, 9 Nov 2018 11:57:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/39214/medijska-koalicija-odluka-vrhovnog-kasacionog-suda---veoma-zabrinjavajuca.html
Medijska koalicija: Visoki funkcioner SNS-a ponovo tužio portal Pančevo Si Ti http://nuns.rs/info/statements/39171/medijska-koalicija-visoki-funkcioner-sns-a-ponovo-tuzio-portal-pancevo-si-ti.html Medijska koalicija smatra da nova tužba visokog funkcionera SNS-a Branka Malovića protiv novinara pančevačkog portala Pančevo Si Ti Nenada Živkovića predstavlja klasičan politički pritisak na medijske slobode i kritičko mišljenje ]]> Malović je podneo tužbu Osnovnom sudu radi „naknade nematerijalne štete“ i „ublažavanja duševnih boli“ koje je navodno pretrpeo zbog Živkovićevog teksta „Kakve kazne čekaju naprednjake kad prođe nji’ovo (izvodi iz buduće istorije)” i tražio naknadu od 500.000 dinara.

Ova tužba predstavlja kuriozitet zbog toga što je u pitanju satirični tekst, a poznato je da su satire, humoreske i karikature kažnjive samo u totalitarnim društvima. Naime, one predstavljaju formu umetničkog izražavanja, pa ovde pored prava na slobodu izražavanja autor ostvaruje i pravo na slobodu umetničkog stvaralaštva, koja je takođe zajemčena Ustavom.

Podsećamo da je Malović, koji je koordinator SNS-a za Južnobanatski i Podunavski okrug i potpredsednik IO ove stranke, nedavno takođe tužio Živkovića, od koga je takođe tražio 500.000 dinara na ime „naknade nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove zbog povrede časti i ugleda“. Predmet tužbe je tekst “Partijska država + provereni kadar = naprednjačko vladanje”.

Malović je istovremeno tužio za uvredu i kolumnistkinju lista Danas Draganu Rakić potražujući 500.000 dinara na ime naknade štete za ublažavanje društvenih boli. On je tužbu podneo zbog kolumne „Šta premijerka radi sa šefom SNS jurišnika“, koju je Danas objavio 25. septembra.

Medijska koalicija podseća da mediji koji nisu od kontrolom vlasti rade u veoma teškim uslovima, sa izuzetno skromnim sredstvima, i ovakve tužbe predstavljaju njihovo finansijsko iscrpljivanje nezavisno od konačne presude.

Podsećamo i na to da je jedan od najvažnijih zahteva koju su novinarska i medijska udruženja uputila Koordinacionoj grupi Vlade Srbije za saradnju sa medijima – da se hitno zaustave sudske kampanje koje se vode protiv medija sa nezavisnom uređivačkom politikom i njihovih novinara.

Iako Malović nije formalno javni funkcioner, on je političar i čovek od čijih odluka zavisi sudbina građana, pa bi po praksi Evropskog suda za ljudska prava morao da trpi viši nivo javne kritike, a sloboda izražavanja mnogo je šira u odnosu na nosioce političkih funkcija.

O ovoj sudskoj kampanji potpisnici saopštenja će obavestiti relevantne međunarodne organizacije.

Beograd-Novi Sad-Niš-Kragujevac, 8. novembar 2018.

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija

Asocijacija Lokal pres

Asocijacija onlajn medija


]]>
Thu, 8 Nov 2018 11:14:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/39171/medijska-koalicija-visoki-funkcioner-sns-a-ponovo-tuzio-portal-pancevo-si-ti.html
Medijska koalicija: Poslanici SNS-a nastavljaju sa napadima na medije i novinare http://nuns.rs/info/statements/39156/medijska-koalicija-poslanici-sns-a-nastavljaju-sa-napadima-na-medije-i-novinare.html Medijska koalicija najoštrije osuđuje napade poslanika Srpske napredne stranke u Skupštini Srbije na dnevni list Danas i smatra da predstavljaju još jedan udar na medijske slobode i namerno ugrožavanje bezbednosti novinara ovog lista. ]]> Na žalost, praksa da poslanici vladajuće stranke prozivaju medije i novinare i crtaju im metu na čelu, nastavlja se i pored uveravanja predstavnika vlasti da želi, u saradnji sa novinarskim i medijskim asocijacijama, da radi na poboljšanju medijske scene Srbije i povećanju sigurnosti novinara i drugih medijskih radnika.

Podsećamo da je prvi i najvažniji zahtev novinarskih i medijskih udruženja koja pregovaraju sa Koordinacionom grupom Vlade Srbije za saradnju sa medijima - da predstavnici vlasti pdmah prestanu da prozivaju, vređaju, omalovažavaju i diskriminišu novinare, medije, novinarska i medijska udruženja, i ugrožavaju njihovu bezbednost.

Takođe smo tražili da političari sa pozicije moći odmah prestanu da proglašavaju medije i novinare za neprijatelje društva, „strane agente“ i „izdajnike“.

Juče je šef poslaničke grupe SNS-a Aleksandar Martinović optužio dnevni list Danas - inače, jedan od odista retkih medija u Srbiji koji nije pod kontrolom vlasti - da vodi "harangu protiv SNS i nedužnih ljudi", koja je "nezabeležena još od vremena Gebelsa i Adolfa Hitlera.

Njegov zamenik Vladimir Orlić konstatovaje da su "list Danasoid" i novinari tog lista "sramota za srpsko novinarstvo".

Ove izjave su apsurdne jer je Danas jedan od nekoliko listova u Srbiji koji su privrženi Kodeksu novinara, o čemu svedoče kredibilna istraživanja.

Osim toga, ovakvi incidenti ozbiljno dovode u pitanje smisao daljih pregovora novinarskih i medijskih udruženja sa predstavnicima vlasti i saradnje na izradi Medijske strategije o čemu će potpisnici ovog saopštenja obavestiti OEBS, Evropsku komisiju, Savet Evrope i druge međunarodne organizacije.

 

Beograd-Novi Sad-Niš-Kragujevac, 7. novembar 2018.

 

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija

Poslovno udruženje Lokal pres

Asocijacija onlajn medija

]]>
Wed, 7 Nov 2018 13:02:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/39156/medijska-koalicija-poslanici-sns-a-nastavljaju-sa-napadima-na-medije-i-novinare.html
Zajedničko saopštenje Koordinacione grupe Vlade i Tima za dijalog http://nuns.rs/info/statements/39116/zajednicko-saopstenje-koordinacione-grupe-vlade-i-tima-za-dijalog.html Koordinaciona grupa Vlade Srbije za saradnju sa medijima i Tim za dijalog, sastavljen od predstavnika novinarskih i medijskih udruženja, pozivaju medije i novinare da u svom radu budu privrženi Kodeksu novinara Srbije, odnosno da izveštavaju profesionalno i etično, u skladu sa javnim interesom. ]]> Pozivamo medije i novinare da se uzdrže od izazivanja i podsticanja rasne, nacionalne, verske ili druge mržnje i neravnopravnosti, i podsećamo da je to ne samo Ustavom Srbije i zakonima zabranjeno i kažnjivo nego da ima i izuzetno negativne posledice na društvo i demokratske procese u njemu.

Podsećamo takođe da Ustav Srbije ističe da svako ima pravo da bude istinito, potpuno i blagovremeno informisan o pitanjima od javnog značaja i da su mediji dužni da to pravo poštuju.

Podsećamo i na to da Zakon o javnom informisanju i medijima ima za cilj da obezbedi medijski pluralizam i da štiti istinito, blagovremeno, verodostojno i potpuno informisanje građana u cilju unapređenja demokratskih vrednosti društva.

Pozivamo sve aktere društvene i političke scene da se uzdrže od bilo kakve aktivnosti koja direktno ili indirektno može da ugrozi slobodu medija, bezbednost novinara i drugih medijskih radnika.

Pozivamo javne medijske servise i druge medije koji deluju u skladu sa načelima javnih medijskih servisa da poštuju svoje zakonske obaveze koje im nalažu da o pojavama, događajima i ličnostima izveštavaju pravovremeno i nepristrasno, da omoguće izražavanje ideja i mišljenja koja su zastupljena u zajednici i da podstiču na raspravu u duhu tolerancije o svim temama od interesa za javnost.

Očekujemo od Regulatornog tela za elektronske medije (REM) da deluje u skladu sa interesima građana, unapređuje medijski pluralizam, kvalitet i raznovrsnost elektronskih medija i radi na očuvanju, zaštiti i razvoju slobode mišljenja i izražavanja.

Kako bi se ubrzao rad na rešenju otvorenih pitanja u medijskoj sferi, na današnjem, četvrtom po redu, sastanku dogovoreno je da članovi Tima za dijalog i Koordinacine grupe za saradnju sa medijima, formiraju manje radne grupe koje će raditi na konkretnim zahtevima koje su predstavnici medijskih i novinarskih udruženja dostavili Vladi Srbije, 22. oktobra.

Dogovoreno je i da se 15. novembra u Vladi Srbije održi sastanak na temu situacije u “Južnim vestima” kome će pored predstavnika redakcije “Južnih vesti” prisustvovati direktorka Poreske uprave Republike Srbije i predstavnici Ministarstva finansija.

 

Beograd, 5. novembar 2018.

]]>
Tue, 6 Nov 2018 13:26:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/39116/zajednicko-saopstenje-koordinacione-grupe-vlade-i-tima-za-dijalog.html
NUNS predsedniku Vučiću: Nismo prećutali “snajper demokratiju” http://nuns.rs/info/statements/39016/nuns-predsedniku-vucicu-nismo-precutali-snajper-demokratiju.html Predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je u razgovoru za Prvu TV podsetio na naslov "Samo snajper Srbiju spasava" i rekao da su na to “svi ćutali”. ]]> Podsećamo predsednika Vučića i javnost da je Nezavisno udruženje novinara Srbije 8. oktobra 2015. godine javno osudilo tekst sa pomenutim naslovom koji je objavljen na blogu Andreja Fajgelja.
 
Krajem iste godine, NUNS je najoštrije osudio i pisanje magazina Tabloid koji je na naslovnoj strani od 3. decembra objavio tekst pod naslovom „Samo snajper Srbiju spasava“ kao i tekst „Ko još podržava Vučića“ uz koji je kao ilustracija objavljena
fotografija tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića preko koje je nacrtana meta.
 
U oba navrata, NUNS je ukazao da je u pitanju nedopustiv poziv na nasilje i najgrublja zloupotreba slobode javnog izražavanja, te da se objavljivanjem ovakvih sadržaja nanosi velika šteta javnom dijalogu kao neizostavnom sadržaju demokratskih procesa.
 
Oba saopštenja NUNS-a preneli su mediji.

Sekretarijat NUNS-a

]]>
Fri, 2 Nov 2018 02:05:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/39016/nuns-predsedniku-vucicu-nismo-precutali-snajper-demokratiju.html
Stalna radna grupa: Bezbednost novinara ima ogroman društveni značaj http://nuns.rs/info/statements/39019/stalna-radna-grupa-bezbednost-novinara-ima-ogroman-drustveni-znacaj.html Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, članovi Stalne radne grupe za bezbednost novinara pozivaju sve aktere društvene i političke scene da se uzdrže od bilo kakvih aktivnosti koje direktno ili posledično mogu da ugroze bezbednost novinara i drugih medijskih radnika. ]]> Članovi Stalne radne grupe, formirane Sporazumom o saradnji i merama za podizanje bezbednosti novinara kojeg su potpisali predstavnici Republičkog javnog tužilaštva, Ministarstva unutrašnjih poslova i novinarskih i medijskih udruženja, ukazuju na ogroman društveni značaj bezbednosti novinara i drugih medijskih radnika koji obavljaju posao u javnom interesu.

Članovi Stalne radne grupe obavezuju se da će učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi slučajevi ugrožavanja bezbednosti novinara bili efikasno i na zakonit način sankcionisani, svesni da slobode medija ima samo u uslovima sigurnosti.

Ovom prilikom obaveštavamo javnost da je, posle višemesečnog prekida, Stalna radna grupa nastavila rad i da će o svojim aktivnostima redovno obaveštavati javnost.

Pored Stalne radne grupe, juče i danas su otpočele sa radom radne podgrupe za analizu Krivičnog zakonika i za analizu stepena otvorenosti institucija.

Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima ustanovljen je odlukom UN 18. decembra 2013. godine, a prvi put je obeležen 2. novembra 2014. godine, povodom prve godišnjice ubistva francuskih novinara Žislena Dipona i Kloda Verlona, koji su ubijeni prilikom izveštavanja u afričkoj državi Mali.

 

Potpisnici

 

Republičko javno tužilaštvo

Ministarstvo unutrašnjih poslova

Udruženje novinara Srbije

Nezavisno usdruženje novinara Srbije

Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Asocijacija medija

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija

Asocijacija onlajn medija

]]>
Fri, 2 Nov 2018 02:05:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/39019/stalna-radna-grupa-bezbednost-novinara-ima-ogroman-drustveni-znacaj.html