NUNS :: Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/rss.html sr http://nuns.rs/img/logo.png NUNS :: Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/rss.html NUNS: Novinari na udaru policije i demonstranata http://nuns.rs/info/statements/49166/nuns-novinari-na-udaru-policije-i-demonstranata.html Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) najoštrije osuđuje brutalne napade policije i demonstranata na novinare koji su u toku večeri izveštavali sa protesta u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. ]]> Prema informacijama kojima raspolažemo, najteže je povređen izveštač Bete Žikica Stevanović koji je zadobio povrede glave zbog čega je zadržan u hitnoj pomoći do jutra.  Lakše su povređeni i kamermani te agencije Luka Pređa i Relja Pekić. U toku večeri fizički su napadnute  i novinarke portala Nova S Milica Božinović koja je od policajca zadobila udarce pendrekom pri čemu joj je iz ruke izbijen telefon kojim je snimala proteste, kao i Nataša Latković kojoj su pripadnici policije bacili na zemlju novinarsku legitimaciju koju im je novinarka prethodno pružila.  Novinari RTS-a Milan Srdić i Lazar Vukadinović su u Novom Sadu fizički napadnuti od strane demonstranata. Tom prilikom je snimatelju Vukadinoviću povređena ruka a kamera polomljena, dok je Srdić doživeo verbalne uvrede. U Nišu je novinarska ekipa RTS-a doživela fizičke nasrtaje i verbalne uvrede, a kamera im polivena vodom od strane demonstranata. Svojim kolegama sa RTS-a u pomoć su pritekli novinari Južnih vesti i sprečili dalju eskalaciju.

Naročito zabrinjava činjenica da je policija primenila ozbiljnu fizičku silu prema novinarima uprkos tome što su se oni prethodno legitimisali. Imajući u vidu da su sinoćni napadi bili brutalniji nego prethodne noći, te da policija očigledno ne reaguje na apele da novinare zaštiti a ne da ih napada, ovakvo ponašanje tumačimo kao nameran napad na one čiji zadatak je da izveštavaju građane Srbije o dešavanjima od javnog interesa.  Na ovaj način se šalje poruka ostalim novinarima da i oni mogu slično proći i dodatno vrši pritisak na njih. Podsećamo da je osnovni zadatak organa javne vlasti da štiti građane kao i da se napadi na novinare tretiraju kao pokušaj gušenja medijskih sloboda i prava. 

I ovog puta građane pozivamo da ne napadaju novinare i medijske radnike koji izveštavaju sa događaja te i da ih zaštite ako su u mogućnosti. Bez obzira na nezadovoljstvo građana načinima na koji medijske kuće izveštavaju, fizičko nasilje nad novinarima je nedopustivo.  

Apelujemo na novinare da i dalje na vidnim mestima ističu obeležja koja bi policiji i demonstrantima stavila do znanja da su novinari ili članovi novinarske ekipe.  

NUNS će ovim napadima obavestiti sve domaće i međunarodne organizacije koje se bave medijskim slobodama i zaštitom novinara, a napadnutim kolegama i njihovim redakcijama nudimo pravnu i drugu pomoć.

Pozivamo sve novinare u Srbiji na profesionalnu solidarnost kako bismo zaštitili ljudska i profesionalna prava kolega i prava građana da budu informisani.

 

NUNS, 09.07.2020.

]]>
Thu, 9 Jul 2020 16:04:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/49166/nuns-novinari-na-udaru-policije-i-demonstranata.html
SafeJournalists: Srpska policija da osigura bezbednost medijskih radnika na protestima http://nuns.rs/info/statements/49139/safejournalists-srpska-policija-da-osigura-bezbednost-medijskih-radnika-na-protestima.html Demonstranti su fizički napali dva snimatelja, jedna novinarka udarena je pendrekom, a policija je novinarima zabranila da snimaju nasilje tokom uličnih protesta u Beogradu. ]]> Uveče 7. jula, građani Beograda izašli su na ulice kako bi protestovali protiv načina na koji se Vlada Srbije odnosi prema pandemiji Covid-19. Kako su sukobi demonstranata i policije eskalirali, zabeležena su najmanje tri incidenta učinjena na štetu novinara:

Dvojica snimatelja novinske agencije Tanjug fizički su napadnuta od strane demonstranata. Jedan demonstrant se obratio kamermanu agencije pitajući ga zašto snima i pokušao je da ga spreči tako što ga je zgrabio za ruku i udario u stomak. Drugi kamerman napadnut je dok su demonstranti bežali od suzavca. Njegova kamera je oborena i od njega je zatraženo da preda snimke. Demonstranti su otišli ​​kada je on to odbio.

Policajci u civilu pokušali su da spreče novinarku TV N1 Jelenu Zorić i snimatelja Aleksandra Cvrkotića da snime kako policajci tuku demonstranta u parku ispred Predsedništva Srbije

Policija je sprečila Milicu Božinović, novinarku portala Nova S, da pomogne povređenom muškarcu. Božinović je pokušala da objasni da je na dužnosti, ali policajac ju je pendrekom udario po zadnjici.

Video snimci tri incidenta dostupni su na internetu.

– Policija je sinoć koristila prekomernu silu prema građanima, neki demonstranti su bili nasilni i u tako ekstremnim okolnostima napadnuti su novinari. Pozivamo policiju da obrate pažnju i zaštite medijske ekipe, a naše kolege da nose vidna novinarska obeležja i izbegavaju situacije koje mogu da ugroze njihovu bezbednost – rekao je Željko Bodrožić, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS). Bodrožić je izrazio žaljenje što RTS, javni servis u Srbiji, nije izveštavao građane Srbije o dramatičnim događajima koji su se odvijali i dodao Želeo bih da istaknem medijske ekipe TV N1, Al Jazeera Balkan, portal Nova S, dnevnog lista Danas i drugih profesionalnih medija koji su hrabro izveštavali o događajima pružajući blagovremene i objektivne informacije o protestima građanima Srbije i regiona.

SafeJournalists mreža koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, osuđuje svako nasilje nad novinarima i pridružuje se svom članu, Nezavisnom udruženju novinara Srbije, u zahtevima upućenim srpskim vlastima. U skladu sa svojim mandatom, policija mora da osigura bezbedno radno okruženje za novinare i mora da utvrdi ko je i zašto prekršio njihova prava tokom protesta. Mora da utvrdi da li su prekoračena ovlašćenja policije i ako jesu, procesuira odgovorne osobe.

Pridružujemo se NUNS – u i u pozivu novinarima koji izveštavaju sa protesta da budu vidno obeleženi – njihova obeležja treba da budu na vidljivom mestu i moraju da učine sve što je moguće u datim okolnostima da se pred policijom i građanima identifikuju kao novinari na zadatku.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 08.07.2020

 

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

]]>
Wed, 8 Jul 2020 19:24:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/49139/safejournalists-srpska-policija-da-osigura-bezbednost-medijskih-radnika-na-protestima.html
NUNS: SPC da prestane sa etiketiranjem novinara http://nuns.rs/info/statements/49133/nuns-spc-da-prestane-sa-etiketiranjem-novinara.html Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije osuđuje saopštenje patrijarha Srpske pravoslavne crkve u kom se redakcija Danasa bezobzirno napada i vređa i upozorava javnost da je uticajni verski poglavar svojim ekstremističkim istupom ozbiljno ugrozio bezbednost novinara i svih zaposlenih u Danasu. ]]> U svom pamfletu vrh SPC-a koristi već poznate i krajnje opasne etikete iz mračnih devedesetih te naziva ugledni beogradski dnevnik "antisrpskim" i "autošovinističkim“, a i episkopa Grigorija svrstava u arhineprijatelje srpskog naroda i kriminalce.

Reakcija SPC-a usledila je nakon teksta objavljenog u Danasu o donaciji crkvi iz budžetske rezerve Republike Srbije, vrednoj milijardu dinara.

Vođeni javnim interesom, urednici i novinari Danasa su otvorili temu o trošenju novca gradjana Srbije u jeku epidemije. Želeći da o slučaju profesionalno izveste, novinari su kontaktirali predstavnike SPC ali odgovor nisu dobili. Nakon što je tekst izašao usledilo je saopštenje iz Kabineta patrijarha u kojem je Danas označen kao neprijatelji srpskog naroda i crkve.

NUNS izražava ozbiljnu zabrinutost zbog verbalne agresije crkvenih glavešina i njihovog praktično otvorenog poziva na linč Danasovih novinara i poziva SPC da prestane sa ovakvom praksom.

Beograd, 8. jul 2020. godine

]]>
Wed, 8 Jul 2020 13:50:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/49133/nuns-spc-da-prestane-sa-etiketiranjem-novinara.html
Novinarska i medijska udruženja: Potvrda presude - prvi korak ka istini o ubistvu Ćuruvije http://nuns.rs/info/statements/49117/novinarska-i-medijska-udruzenja-potvrda-presude---prvi-korak-ka-istini-o-ubistvu-curuvije.html Novinarska i medijska udruženja i asocijacije izražavaju nadu da će Apelacioni sud u Beogradu potvrditi presudu Odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda, kojom su na ukupno 100 godina zatvora osuđeni pripadnici Resora državne bezbednosti zbog ubistva novinara Slavka Ćuruvije. ]]> Smatramo da je ova presuda tek prvi korak ka potpunom rasvetljavanju stravične likvidacije, što podrazumeva i otkrivanje političke pozadine ubistva i svih ličnosti koji su učestvovali u pripremi terena i planiranju egzekucije. Javnost mora da zna sve detalje ubistva kako bi se otklonile ili potvrdile sumnje da su u njemu učestvovale i neke ličnosti koje i danas obavljaju važne javne funkcije.
Potvrdom presude po prvi put će pravosnažno biti osuđeni počinioci ubistva novinara u Srbiji, i upućujemo veliku zahvalnost svima koji su se godinama hrabro borili da ovaj zločin dobije pravosudni epilog. Potvrda presude nakon dugogodišnjeg suđenja i nakon 21 godine od ubistva Slavka Ćuruvije, svakako će biti važna satisfakcija za njegovu porodicu i kolege, pogotovo ukoliko u što kraćem roku svi počinioci počnu da služe svoje zatvorske kazne.

Ističemo, međutim, da novinari u Srbiji neće biti bezbedni sve dok i drugi slučajevi ubistva novinara, potom fizički nasrtaji na njih, svakodnevne stravične pretnje kojima su izloženi - ne budu sankcionisani, i dok se ne razotkrije, ukoliko postoji, politička pozadina ovih događaja.

Presuda za ubistvo Ćuruvije, koliko god važna, neće značiti mnogo ako predstavnici vlasti ne prestanu da produkuju atmosferu mržnje i nasilja, odnosno, ukoliko nastave da crtaju mete na čelu novinara koji obavljaju svoj posao na predan i profesionalan način.

Asocijacija onlajn medija - AOM
Asocijacija medija
Lokal press
Nezavisno društvo novinara Vojvodine - NDNVa
Nezavisno udruženje novinara Srbije - NUNS

Beograd, 7. jul 2020. godine

]]>
Tue, 7 Jul 2020 14:16:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/49117/novinarska-i-medijska-udruzenja-potvrda-presude---prvi-korak-ka-istini-o-ubistvu-curuvije.html
SafeJournalists: Prvi korak ka istini o ubistvu Ćuruvije http://nuns.rs/info/statements/49134/safejournalists-prvi-korak-ka-istini-o-ubistvu-curuvije.html Vlasnik Dnevnog telegrafa i nedeljnika Evropljanin, Slavko Ćuruvija ubijen je sa četrnaest metaka, 11.aprila 1999. godine pri ulasku u zgradu sa svojom partnerkom u Beogradu u Srbiji. Dvadeset i jednu godinu kasnije, Apleacioni sud u Beogradu doneće finalnu odluku o osudi četvorice bivših pripadnika Državne bezbednosti za organizovanje i učešće u ubistvu. Aprila 2019. godine, osuđeni su na ukupno 100 godina zatvora od strane Posebnog odeljenja Višeg suda za organizovani kriminal u Beogradu. ]]> Apelacioni sud Srbije od 7. jula 2020. godine održava trodnevno saslušanje  o tome da li će potvrditi prvobitnu presudu u slučaju ubistva novinara Slavka Ćuruvije ili poništiti i naložiti ponovno suđenje.

Potez koji su zatražili i branitelji i zamenik tužioca koji je odlučan da identifikuje izvršioca sporan je. Porodica Curuvija navodi da su rizici povezani sa ponovnim suđenjem, uključujući preispitivanje stotina dosijea i svedočenja koja bi mogla da traju godinama, prevazilaze potrebu za konačnim odgovorom.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) očekuje da će početna presuda biti potvrđena. Iz NUNS –a izjavljuju da bi ovo trebalo da bude početak osvjetljavanja brutalnog ubistva Ćuruvije i da će u bliskoj budućnosti biti rasvetljena politička pozadina ovog zločina, a oni koji su ga naredili osuđeni.

- Ukoliko Apelacioni sud potvrdi presudu, to će biti prvi put u Srbiji da su ubice novinara osuđene - rekao je Željko Bodrožić i dodao da, iako je to prvi opipljiv korak u borbi protiv nekažnjivosti, to ne znači da će novinari biti sigurniji - Istrage o ubistvima Dade Vujasinović i Milana Pantića i pokušaj atentata na Anastasijevića i dalje traju, veliki broj fizičkih napada i pretnji novinarima ostaje nerešen, a počinioci nesankcionisani. Trebalo bi da se konačno pozabavimo ulogom države u stvaranju neprijateljskog okruženja za novinare i negovanju nekažnjivosti.

Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu NUNS-u u izražavanju nade i zabrinutosti u vezi sa nekažnjavanjem zločina nad novinarima u Srbiji. Mreža SafeJournalists smatra da su dužina istrage i retki dugotrajni sudski postupci u vezi sa ubijenim novinarima neprihvatljivi. Pozivamo srpsko pravosuđe i druge relevantne institucije da podrže napore u rešavanju svih slučajeva nasilja nad novinarima u praksi, a ne samo deklaracijama i potpisivanjem međunarodnih sporazuma.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 07.07.2020

 

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

]]>
Tue, 7 Jul 2020 15:30:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/49134/safejournalists-prvi-korak-ka-istini-o-ubistvu-curuvije.html
NUNS: Sramotan istup ministra Vukosavljevića zaslužuje demisioniranje sa funkcije ministra http://nuns.rs/info/statements/49065/nuns-sramotan-istup-ministra-vukosavljevica-zasluzuje-demisioniranje-sa-funkcije-ministra.html Nezavisno udruzenje novinara Srbije najoštrije osuđuje sramnu izjavu ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljavića i uvrede i poniženja koje je uputio našem kolegi, novinaru Nedimu Sejdinoviću. ]]> Vukosavljević je reagovao povodom komentara javnih ličnosti o njegovom isto tako nepriperenom obraćanju bivšem uredniku Danasa Grujici Spasoviću, i za Sejdinovića napisao da bi mu "prijao povratak u prirodno stanište, gde i inače obitavaju takvi pripadnici faune."

NUNS još jednom poziva državne funkcionere da svoje javne istupe usklade sa javnom funkcijom koju obavljaju i elementarnom pristojnošću.

Krajnje neprimerena izjava Vukosavljevića zahteva njegovo najhitnije demisioniranje sa funkcije ministra.

 

NUNS,

4.07.2020.

]]>
Sat, 4 Jul 2020 15:12:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/49065/nuns-sramotan-istup-ministra-vukosavljevica-zasluzuje-demisioniranje-sa-funkcije-ministra.html
NUNS: Neprimereno ponašanje Vučića prema novinarki RTS-a i građanima http://nuns.rs/info/statements/49062/nuns-neprimereno-ponasanje-vucica-prema-novinarki-rts-a-i-gradjanima.html Nezavisno udruženje novinara Srbije osuđuje neprimereno ponašanje predsednika Republike Srbije, Aleksandra Vučića, prema novinarki Oliveri Jovićević i javnosti tokom sinoćnog gostovanja u emisiji Upitnik Radio-televizije Srbije, i javno ga pozivamo da se izvini koleginici i građanima Srbije. ]]> Smatramo da je nastup predsednika Srbije bio daleko od elementarnih obrazaca lepog ponašanja i potpuno nedostojan javne funkcije koju obavlja. On je u više navrata vređao i ponižavao voditeljku RTS-a i izbegavao da njoj i građanima pruži odgovore na pitanja od javnog interesa. 

Nažalost, nije prvi put da se Aleksandar Vučić arogantno i osiono ophodi prema novinarima i građanima, ali se čini da njegovo neprimereno ponašanje iz dana u dan postaje sve intenzivnije i dramatičnije. Koleginica Olivera Jovićević je tokom emisije bila veoma predusretljiva, ali je pokušala da postavi i neka pitanja koja su imala dozu kritičnosti, na šta je Vučić veoma žestoko reagovao i istovremeno izbegao da da odgovore.

NUNS podseća da je profesionalna i etička obaveza novinara da imaju kritičku distancu prema predstavnicima vlasti i da postavljaju pitanja koja su od javnog interesa, a da je dužnost javnih funkcionera da na ta pitanja daju odgovore.

Podsećamo i na jedan od principa iz dokumenta Preporuka Komiteta ministara zemljama članicama o zaštiti novinarstva i bezbednosti novinara i ostalih medijskih aktera Saveta Evrope, čiji je Srbija članica:

Novinari i ostali medijski akteri daju bitan doprinos javnoj raspravi i procesima oblikovanja mišljenja u demokratskom društvu tako što deluju kao javni i društveni čuvari i stvaraju zajednički prostor za razmenu informacija i ideja, kao i za diskusiju. Njihova uloga čuvara obuhvata, inter alia, informisanje javnosti o pitanjima od javnog interesa, komentarisanje tih stvari, pozivanje organa javne vlasti i drugih moćnih sila u društvu na odgovornost i razotkrivanje korupcije i zloupotrebe vlasti.

 

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Beograd, 3. jul 2020. godine

]]>
Fri, 3 Jul 2020 16:35:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/49062/nuns-neprimereno-ponasanje-vucica-prema-novinarki-rts-a-i-gradjanima.html
SafeJournalists: Srpski novinar Mikić pretučen na dan izbora http://nuns.rs/info/statements/48930/safejournalists-srpski-novinar-mikic-pretucen-na-dan-izbora-.html Novinar Saša Mikić pretučen je nakon što je napustio lokalno biračko mesto o čijem radu je želeo da izveštava u Kikindi, u Srbiji. Napala su ga tri neidentifikovana muškarca koja su ga udarala po celom telu, uglavnom po licu, ostavljajući mu posekotine i modrice. ]]> Oko 16 časova,  21.  juna, Mikić je došao na lokalno  biračko mesto sa ciljem da izveštava o procesu glasanja u Kikindi.

Predstavio se i pokazao novinarsku identifikaciju tražeći izjavu od predsednika biračkog odbora na tom biračkom mestu. Nakon dva telefonska poziva koja je obavio predsednik biračkog mesta, postalo je jasno da neće biti izjave. Dok je Mikić odlazio sa birališta, napala su ga tri muškarca.

- Dvojica muškarca su me držala, a treći me direktno udario u lice. Bio sam obliven krvlju - rekao je Mikić i dodao da je neko pozvao policiju koja je došla na lice mesta i uzela izjavu od njega. Mikić je pozvan u policijsku stanicu da identifikuje trojicu muškaraca -  Ne poznajem ove ljude . Nikada mi se ništa ovako  nije dogodilo. Dugo sam novinar i nemam šta da krijem. Bio sam na dužnosti, izveštavao sam sa izbora, imao sam identifikaciju i sva odobrenja.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), koje je član mreže SafeJournalists, osudilo je napad i naglasilo da su izbornog dana  u Srbiji viđeni  različiti pritisci i zastrašivanja novinara.

- Napad na Mikića na dan izbora vrhunac  je višemesečnog zastrašivanja, pretnji i pritisaka sa kojima su srpski novinari bili suočeni tokom  koronavirusa  i predizborne kampanje - rekao je Željko Bodrožić, predsednik NUNS-a i dodao da podaci Udruženja pokazuju porast od 80 %  broja napada i pritisaka na novinare u poređenju sa istim periodom 2019. godine - Ovako drastično pogoršanje medijskih sloboda i nivoa bezbednosti novinara, posebno u izbornom periodu, pokazuje da je predanost Srbije demokratskim vrednostima samo deklarativna. Tako će ostati sve dok se ne istraže svi slučajevi napada na novinare i počinioci adekvatno ne  sankcionišu.

Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, najoštrije osuđuje fizički napad na Sašu Mikića i pridružuje se NUNS-u u zahtevu srpskim vlastima da brzo postupaju u ovom slučaju, izvedu počinitelje na sud i sankcionišu ih. Mreža SafeJournalists poziva srpske vlasti, posebno republičkog javnog tužioca da postupa zbog kršenja  prava i bezbednosti novinara i da se  obezbedi sigurno okruženje za njihov rad.

O ovom slučaju obavestićemo sve relevantne domaće i međunarodne aktere.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Beograd - Podgorica – Priština – Sarajevo – Skoplje - Zagreb, 24.06.2020

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore 

]]>
Wed, 24 Jun 2020 17:24:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/48930/safejournalists-srpski-novinar-mikic-pretucen-na-dan-izbora-.html
NUNS: Učestali napadi na lokalne novinare http://nuns.rs/info/statements/48923/nuns-ucestali-napadi-na-lokalne-novinare.html Nezavisno udruženje novinara Srbije osuđuje napade na novinare lokalnih medija koji su se dogodili u danima pred izbore i na sam izborni dan i zahteva od državnih organa da otkriju počinioce napada i pretnji i pokrenu sudske postupke. ]]>

Na dan izbora u Nišu su verbalno napadnuti novinar i fotoreporter Južnih vesti, Nikola Mitić i Matija Gačić, nakon što su zabeležili osobe sa biračkim spiskovima u dvorištu škole ispred biračkog mesta. Na njih je po obavljenom zadatku nasrnula za sada neidentifikovana osoba i pokušala da im otme fotoaparat, uz niz psovki i pretnji, poput “briši te slike” i “polomiću ti noge”.

U Kikindi je, takođe na dan izbora i ispred biračkog mesta, fizički napadnut reporter Radio DIR-a, nekadašnji sportski novinara RTS-a, Saša Mikić, nakon što je uzeo izjave od članova biračkog odbora. Trojica za sada neidentifikovanih napadača su Mikića nekoliko puta udarali po glavi i telu i naneli mu ozbiljne povrede.

Pritiscima i verbalnim napadima bili su izloženi još neki novinari lokalnih redakcija, poput novinarke TV Forum iz Prijepolja, Mirele Veljović koja je targetirana na onlajn mrežama. Sve te slučajeve NUNS je zaveo u svoju bazu napada i pritisaka na novinare i o njima će obavestiti nadležne organe i međunarodne novinarske organizacije. 

I ovi poslednji napadi na lokalne novinare tokom predizborne kampanje i na dan izbora govore o drastično pogoršanim uslovima za normalan rad novinara i sve češćem ugrožavanju njihove bezbednosti, što se posebno manifestovalo i tokom vanrednog stanja zbog pandemije korona virusa.

NUNS je u prvih pola godine zabeležio povećan broj napada i pritisaka na novinare za gotovo 80 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

NUNS, 24. jun 2020. godine

]]>
Wed, 24 Jun 2020 12:29:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/48923/nuns-ucestali-napadi-na-lokalne-novinare.html
SafeJournalists: Albanski novinar Hila priveden od strane policije http://nuns.rs/info/statements/48912/safejournalists-albanski-novinar-hila-priveden-od-strane-policije-.html Lokalna policija privela je Elvisa Hilu novinara Report.tv informativnog kanala dok je izveštavao o državnim vlastima koje ruše zgradu uprkos tome što je jasno rekao da je novinar. Pušten je nakon što su prisutni novinari izvršili pritisak na policiju. ]]> Hila je snimao  17.juna  rušenje od strane Nacionalnog inspektorata za zaštitu teritorija (NIZT) na lokalnoj plaži u Lezi u Albaniji. Hila je prijavio da su policajci prišli dok je snimao telefonom tražeći ličnu kartu. Nakon što je Hila izjavio da je novinar, policajac mu je oteo telefon iz ruke, uzvikujući "Kakav si ti novinar?!?". Priveden je iako se nekoliko puta identifikovao kao novinar, a policajci koji su bili na licu mesta su obavestili šefa policije o njegovoj profesiji. Priveden  je u policijsko vozilo u blizini mesta rušenja, a potom je pušten usled  pritiska drugih novinara (video dostupan ovde).

- Njihov cilj je bio da me spreče da snimam sukobe između NIZT-a, policije i vlasnika nelegalnih građevina. Snimao sam nasilje nad starijom ženom koja se protivila rušenju njene zgrade - rekao je Hila u izjavi za Reporter.al. Iako mu je telefon vraćen, nije bio u mogućnosti da snimi događaje.

Blerjana Bino, istraživačica mreže SafeJournalists, izvestila je da Ministarstvo unutrašnjih poslova i Državna policija tek treba da prokomentarišu Hilin pritvor i razloge koji stoje iza njega. Kako prenosi Bino, nakon reakcije medijskih udruženja i novinara i pritužbe Hile, Služba za unutrašnje poslove i žalbe državne policije pokrenula je istragu i pribavila svedočenja novinara i policajaca prisutnih na mestu događaja.

- Akcije Državne policije prema novinarima na dužnosti  i medijskim profesionalcima, posebno u napetim situacijama, uključuju pritiske i otvoreno neprijateljstvo. Normalizuju se verbalni napadi, oduzimanje opreme, pritvor i drugi oblici zastrašivanja. Ova normalizacija je izazvana nedostatkom reakcije i odgovarajućom istragom takvih incidenata - rekla je Blerjana Bino - Ako zanemarimo ili još gore tolerišemo i smatramo takve radnje „normalnim“, one se ponavljaju i ugrožavaju bezbednost novinara, njihovo nezavisno izveštavanje i ukupne medijske slobode u Albaniji.

Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, najoštrije osuđuje pritvor Elvisa Hile i poziva Službu za unutrašnje poslove i žalbe organa državne policije da detaljno istraže incident, utvrde odgovornost pripadnika policijskih snaga u Lezi i objave otkrića. Mreža  SafeJournalists  zabrinuta je zbog izveštaja o rastućem neprijateljstvu prema novinarima od strane predstavnika policije i poziva albanske vlasti da ne ometaju novinare, već da obezbede sigurno okruženje za njih. Pozdravljamo reakciju prisutnih novinara koji su stali uz svog kolegu Elvisa Hilu i pokazali snagu solidarnosti.

Mreža SafeJournalists  će obavestiti sve  relevantne  domaće i međunarodne aktere o ovom slučaju.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Beograd - Podgorica – Priština – Sarajevo – Skoplje - Zagreb, 23.06.2020

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore 

]]>
Tue, 23 Jun 2020 12:35:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/48912/safejournalists-albanski-novinar-hila-priveden-od-strane-policije-.html
NUNS: Političari da prestanu sa diskriminacijom i uznemiravanjem novinara dok obavljaju svoj posao http://nuns.rs/info/statements/48878/nuns-politicari-da-prestanu-sa-diskriminacijom-i-uznemiravanjem-novinara-dok-obavljaju-svoj-posao.html Nezavisno udruženje novinara Srbije zahteva od političara da prekinu sa diskriminacijom novinara i medija i da ih ne uznemiravaju dok obavljaju svoj posao. ]]> U četvrtak uveče (18.06.2020.) tokom održavanja predizbornog skupa za Savet mesne zajednice sela Vratarnica koji su održali pripadnici Srpske napredne stranke u pomenutom selu, kolegi Miljku Stojanoviću, novinaru “Glasa Zaječara” zabranjeno je da prisustvuje i izveštava sa tog skupa. Naime, Vukašin Lakićević, član gradskog veća grada Zaječara, verbalno je nasrnuo na Miljka Stojanovića, sa rečima da on ne može da prisustvuje predizbornom skupu SNS-a. Posle kraćeg neprijatnog razgovora i dobacivanja Lakićevića i ljudi u njegovoj pratnji, Lakićević je na kraju uputio preteću poruku Stojanoviću, da mu ne pipa porodicu, aludirajući na raniju objavu policije o događaju u koji je bio upleten njegov brat, a koju je Stojanović preneo u mediju u kojem radi.

Kolega Stojanović je u razgovoru sa NUNS – om, rekao da su incidenctu priustvovali i policaijci u civilu koji su bez ikakve reakcije posmatrali šta se događa. Slučaj je prijavljen policiji.

NUNS će o ovom incidentu obavestiti kontakt tačku zaduženu za evidentiranje i procesuiranje napada nad novinarima u policiji, te pratiti rad nadležnih organa na ovom slučaju.

Političare podsećamo da je diskriminacija medija i uznemiravanje novinara u obavljanju njihovog posla zakonom zabranjena, a to je definisano članom 4 Zakona o javnom informisanju i medijima:

Zabranjena je neposredna i posredna diskriminacija urednika medija, novinara i drugih lica u oblasti javnog informisanja, naročito prema njihovoj političkoj opredeljenosti i uverenju ili drugom ličnom svojstvu.

Ne sme se ugrožavati slobodan protok informacija putem medija, kao ni uređivačka autonomija medija, a naročito vršenjem pritiska, pretnjom, odnosno ucenom urednika, novinara ili izvora informacija.

Fizički napad na urednika, novinara i druga lica koja učestvuju u prikupljanju i objavljivanju informacija putem medija kažnjava se na osnovu zakona.

Sloboda javnog informisanja ne sme se povređivati zloupotrebom službenog položaja i javnih ovlašćenja, svojinskih i drugih prava, kao ni uticajem i kontrolom nad sredstvima za štampanje i distribuciju novina ili mrežama elektronskih komunikacija koje se koriste za distribuciju medijskih sadržaja.

 

NUNS, 22.06.2020.

]]>
Mon, 22 Jun 2020 09:49:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/48878/nuns-politicari-da-prestanu-sa-diskriminacijom-i-uznemiravanjem-novinara-dok-obavljaju-svoj-posao.html
SafeJournalists: Pokušaj paljenja automobila kosovskog novinara http://nuns.rs/info/statements/48824/safejournalists-pokusaj-paljenja-automobila-kosovskog-novinara-.html Škumbin Kajtazi, novinar reporter.net portala prijavio je da je nepoznata osoba pokušala da podmetne požar na njegovom automobilu, ali je sprečena od strane ljudi koji žive u toj ulici. ]]> Kajtazi je 13. juna objavio na svom Fejsbuk profilu da se dogodio pokušaj paljenja automobila u Mitrovici. Lokalni stanovnici su reagovali, sprečili da se to dogodi i obavestili kosovsku policiju. Njihov tim forenzičkih stručnjaka pronašao je bocu sa benzinom pored automobila, dok su snimci sigurnosnih kamera na kojima se vidi počinilac dostavljeni  vlastima. Kosovska policija otvorila je slučaj i pokrenula istragu klasifikujući napad kao pokušaj podmetanja požara.

-Mislim da je napad bio konkretan sa  određenom svrhom u vezi sa mojim radom. Pretpostavljam da je svrha bila da me zastraše zbog projekta čiji sam deo - reporteri.net i "Jepi ze" – koji uključuje širok spektar ljudi, kao i mnoge teme o kojima pišemo. Međutim, još uvek ne mogu da zaključim šta se zaista dogodilo i od strane koga. Ali, sa sigurnošću mogu da kažem da ni sa kim nemam nikakvih ličnih problema, rekao je Kajtazi u izjavi Udruženju novinara Kosova.

Udruženje novinara Kosova (ANK), koje je član  mreže SafeJournalists, reagovalo je odmah, zatraživši više informacija od kosovske policije. Zahtevalo je da se hitno istraže motivi koji stoje iza napada i da se počinitelj ovog dela privede pravdi.

-Ovakve pretnje su potpuno neprihvatljive. One ozbiljno krše slobodu izražavanja i ugrožavaju novinarstvo na Kosovu - rekla je Gentiana Begoli Pustina, predsednica UNK i dodala da ovo nije prvi incident protiv novinara Kajtazija. - U 2018. je primio preteći telefonski poziv. Tada smo reagovali, počinitelj tek treba da bude sankcionisan, i sada se Kajtazi suočava sa još jednom ozbiljnom pretnjom. To znači da se ne rešavanjem starih slučajeva podstiču novi napadi.

Mreža SafeJournalists koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu Udruženju novinara Kosova u osudi pokušaja podmetanja požara na Kajtazijevom automobilu. Zahvaljuljemo se lokalnom stanovništvu na reakciji i na pozivanju policije. Pozdravljamo brzo otvaranje istrage od strane kosovske policije, i obzirom na snimke sigurnosnih kamera očekujemo da se identifikuje  počinilac, kao i osoba koja stoji iza ovog napada.

Mreža SafeJournalists će obavestiti sve nacionalne i međunarodne aktere o ovom slučaju.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Beograd- Podgorica – Priština – Sarajevo – Skoplje - Zagreb, 15.06.2020

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

]]>
Tue, 16 Jun 2020 11:25:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/48824/safejournalists-pokusaj-paljenja-automobila-kosovskog-novinara-.html
NUNS: Neprimerene izjave najviših zvaničnika ugrožavaju bezbednost novinara http://nuns.rs/info/statements/48815/nuns-neprimerene-izjave-najvisih-zvanicnika-ugrozavaju-bezbednost-novinara.html Nezavisno udruženje novinara Srbije upozorava da su poslednje neprimerene izjave najviših državnih funkcionera pokrenule lavinu napada i pritisaka na novinare i redakcije i ozbiljno ugrozile njihovu bezbednost. ]]> Umesto da javnost sazna zašto se sin predsednika države nalazi u društvu ljudi  gonjenih zbog teških krivičnih dela, javni funkcioneri i mediji pod njihovom kontrolom krenuli su u odmazdu i pokrenuli novu kampanju progona nezavisnih novinara, optužujući ih da ugrožavaju njegovu bezbednost.

Na udaru je redakcija KRIK-a, pre svega hrabra koleginica Bojana Pavlović, kao i list Danas, Televizija N1 i drugi mediji koji profesionalno i skladu sa Kodeksom novinara rade u interesu javnosti.

Poslednjih dana izniklo je nekoliko profila na društvenim mrežama koji služe za  bezobzirne udare na novinare i medije koji informišu u javnom interesu.   Poruke koje se sa ovih profila upućuju podržavaju već iznešene stavove javnih zvaničnika i šire se po internetu po već uhodanoj praksi  te razrađuju u provladinim tabloidima. Na ovaj način se već ugroženi novinari izlažu još većim pritiscima i opasnostima samo zbog toga što rade svoj posao.

S obzirom na to da ovakve akcije sadrže različite elemente organizovanih napada i pritisaka, NUNS zahteva od Tužilaštva, policije i Zaštitnika građana da u skladu sa svojim nadležnostima istraže ovu organizovanu kampanju i pronađe nalogodavce i izvršioce sistematskog vređanja, ponižavanja i targetiranja novinara.

Ovom prilikom podsećamo najviše zvaničnike i na jednu od smernica Preporuka Komiteta ministara zemljama članicama o zaštiti novinarstva i bezbednosti novinara i ostalih medijskih aktera Saveta Evrope čiji je Republika Srbija članica:

15. Državni službenici i javne ličnosti ne treba da podrivaju ili napadaju integritet novinara i ostalih medijskih aktera, na primer, na osnovu njihovog rodnog ili etničkog identiteta ili optužujući ih za širenje propagande, i na taj način ugrožavaju njihovu bezbednost. Takođe ne treba da traže, prisiljavaju ili pritiskaju nasiljem, pretnjama, finansijskim kaznama ili podsticajima ili drugim merama, novinare i druge medijske aktere da učestvovanjem u širenju propagande ili dezinformacija odstupe od prihvaćenih novinarskih standarda i profesionalne etike. Državni službenici i javne ličnosti bi trebalo da javno i nedvosmisleno osude sve slučajeve pretnji i nasilja nad novinarima i ostalim medijskim akterima, bez obzira na izvor tih pretnji i akte nasilja.

NUNS, 15.06.2020.y

]]>
Mon, 15 Jun 2020 16:10:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/48815/nuns-neprimerene-izjave-najvisih-zvanicnika-ugrozavaju-bezbednost-novinara.html
SafeJournalists: Srpska novinarka Bojana Pavlović zastrašivana pred policijom http://nuns.rs/info/statements/48776/safejournalists-srpska-novinarka-bojana-pavlovic-zastrasivana-pred-policijom-.html Bojana Pavlović, novinarka istraživačkog portala KRIK zaustavljena je od strane policije nakon što je fotografisala Danila Vučića, sina predsednika Aleksandra Vučića u društvu čoveka za koga se sumnja da je član kriminalne bande. Nakon što je telefon novinarke uzeo nepoznati pojedinac i ona se našla okružena muškarcima koji su je zastrašili, policija je napustila lice mesta ostavljajući je nezaštićenom. ]]> Pavlović je 10. juna fotografisala Danila Vučića kako sedi u kafiću sa Aleksandrom Vidojevićem,  kome se trenutno sudi zbog učešća u demoliranju noćnog kluba i koji je, kako izveštava KRIK, identifikovan od strane policije kao član kavačkog klana. Dok je odlazila, tri muškaraca koji su se predstavili kao policajci su je zaustavili. Ona je pokazala svoju novinarsku legitimaciju objašnjavajući da je na dužnosti, ali joj je rečeno da sačeka policijsku patrolu jer će verovatno biti privedena.  Jedan od njih je od nje zatražio da obriše snimke, što je novinarka Pavlović i učinila, pošto ih je već poslala KRIK-u. Dva  muškaraca su im prišla, jedan od njih je na silu uzeo telefon iz ruku. Policija nije reagovala. Pavlović je rekla da je u jednom momentu bila okružena petoricom muškaraca i da im je zatražila da se pomere jer se osećala ugroženo i nebezbedno. Vidojević, u društvu još jedne osobe prišao je grupi i policajci su otišli, ostavljajući je samu sa četvoricom muškaraca.  Vidojević je naložio čoveku da joj vrati mobilni telefon, on je to i učinio i potom su otišli.

Bojana Pavlović je izjavila da se nada da će policija reagovati nakon ovog incidenta i dodala :

- A ja tražim da mi odgovore zbog čega sam ja ostavljena tamo da se sama branim od ljudi o kojima pišem dve godine?

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), članica mreže SafeJournalists, zatražilo je da državni organi hitno identifikuju pojedince koji su zaustavili Bojanu Pavlović  i one koji su joj oduzeli opremu.

- Ovo nije prvi put da se novinari KRIK-a suočavaju sa zastrašivanjem. Insistiramo na identifikovanju svih osoba koje su učestvovale u ovom incidentu. Ukoliko su oni bili policajci, zašto nisu reagovali kada joj je oduzet telefon i što je još važnije, zašto su otišli kada je osoba sa debelim krivičnim dosijeom prišla novinarki Pavlović? – upitao je Željko Bodrožić, predsednik NUNS-a i dodao da je razočaravajuće da se napad na Bojanu Pavlović desio kada Srbija obeležava  devetnaestu godišnjicu nerešenog ubistva Milana Pantića. – Ovaj i drugi incidenti protiv novinara rezultat su godina nekažnjivosti za zločine nad njima. Nerešavanje starijih slučajeva napada na novinara ohrabruje nove napade.

Mreža SafeJournalists koja predstavlja više od 8,200 medijskih profesionalaca Zapadnog Balkana, pridružuje se svom članu NUNS-u zahtevajući potpunu istragu ovog slučaja. Javnost mora biti informisana o nalazima istrage i koracima preduzetim protiv počinilaca. U slučaju da su osobe koje su zaustavile Bojanu Pavlović bili policajci, zahtevamo razjašnjenje njihovog navodnog ponašanja –  novinarka Pavlović je rekla da nisu reagovali nakon što joj je oduzet telefon i da su je ostavili opkoljenu muškarcima o kojima je pisala, a od kojih su neki poznati policiji po svom kriminalnom ponašanju.

Mreža SafeJournalists će obavestiti sve domaće i međunarodne aktere o ovom slučaju.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

 

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 11.06.2020

 

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

]]>
Fri, 12 Jun 2020 13:30:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/48776/safejournalists-srpska-novinarka-bojana-pavlovic-zastrasivana-pred-policijom-.html
Dodeljene nagrade za istraživačko novinarstvo „Dejan Anastasijević“ http://nuns.rs/info/statements/48752/dodeljene-nagrade-za-istrazivacko-novinarstvo-dejan-anastasijevic.html Nezavisno udruženje novinara Srbije dodelilo je danas godišnje nagrade za istraživačko novinarstvo „Dejan Anastasijević“ u tri kategorije, u oblasti elektronskih, onlajn i štampanih medija. ]]> Ove nagrade NUNS u saradnji sa Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država dodeljuje 15. godinu zaredom, sa ciljem da se podstaknu i podrže istraživačko novinarstvo, sloboda izražavanja i novinarski profesionalizam.

U kategoriji elektronskih medija nagradu „Dejan Anastasijević“ dobio je novinar Adam Santovac za dokumentarni film „Mega diplomac“, koji je emitovan na televiziji N1.

U nagrađenom filmu Santovac je temeljno istražio jednu od neuralgičnih tema tranzicione Srbije, a to je trgovina diplomama.

Novinari BIRN-a Aleksandar Đorđević i Jelena Veljković dobitnici su nagrade u kategoriji onlajn medija za serijal tekstova „Otac ministra policije – povlašćeni trgovac oružjem“.

U ovom serijalu laureati su istražili poslovanje Branka Stefanovića, oca ministra policije Nebojše Stefanovića, i brojnim dokazima potkrepili navode o korupciji povezanoj za vrh države.

U oblasti štampanih medija, žiri je odlučio da nagradu dodeli novinaru NIN-a Vuku Cvijiću za serijal tekstova pod nazivom „Afera Krušik“.

Cvijić se u nagrađenom serijalu bavio trgovinom oružja u fabrici „Krušik“ i objavio je brojne do tada nepoznate činjenice koje su izazvale veliku pažnju javnosti. Cvijić je prvi objavio informaciju da je u sklopu tajne operacije uhapšen uzbunjivač iz „Krušika“ Aleksandar Obradović.

NUNS je dodelio i specijalne plakate za izvrsnost u istraživačkom novinarstvu, a ovogodišnji dobitnici su niški informativni portal „Južne vesti“ za izuzetan doprinos profesionalnom istraživanju važnih lokalnih tema, i redakcija portala „Mašina“ za inovativan pristup istraživačkom novinarstvu i praćenju teme radničkih prava u Srbiji.

Obraćajući se okupljenima na svečanosti dodele ovogodišnjih nagrada, ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri rekao je da su Sjedinjene Američke Države „duboko zabrinute zbog konstantno negativnih ocena o položaju nezavisnih medija u Srbiji koje daju Reporteri bez granica, Fridom haus, OEBS, Evropska unija i drugi“.

„Tabloidi nastavljaju da zamagljuju i iskrivljuju činjenice dok različitim političkim stavovima većina medijskih kuća daje malo ili nimalo prostora“, rekao je Godfri.

On je istakao da problemi sa kojima se demokratska društva danas suočavaju – od zaštite zajednica od virusa korone do izgradnje odgovornog pravosudnog sistema, poboljšanja regionalnih odnosa na Balkanu i izveštavanja o svim različitim mišljenjima političkih kandidata – zavise od profesionalnih i nezavisnih medija koji nisu pod kontrolom i uticajem vlasti.

„Vas - profesionalne novinare - smatram zdravstvenim radnicima demokratije“, rekao je on.

Predsednik NUNS-a Željko Bodrožić na dodeli nagrade istakao je da podaci iz NUNS-ove baze govore da je od početka marta do kraja maja broj pritisaka, pretnji i napada na novinare porastao čak za 80 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Dodao je da je baza NUNS-a u ta tri meseca zabeležila 21 napad i 41 pritisak na novinare.

„Državni funkcioneri, ali i brigade propagandista i botova, u registrovanim i neregistrovanim medijima, u štampanim i elektronskim tablodima i po društvenim mrežama, sinhronizovano i ubitačno targetiraju slobodne novinare, proglašavajući ih za izdajnike i strane plaćenike, što za rezultat ima veliki broj pretnji i pritisaka, te verbalnih i fizičkih napada na novinare“, rekao je Bodrožić.

Žiri koji je ocenjivao radove pristigle na konkurs činili su urednik nedeljnika „Vreme“ Filip Švarm, koji je bio i predsednik žirija, novinarka Insajder produkcije Irena Stević, urednik BIRN-a Milorad Ivanović i dr. Dinko Gruhonjić sa Odseka za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Na konkurs za nagradu pristiglo je 38 istraživačkih tekstova, a novčani iznos nagrade je 100.000 dinara.

Nagrada od ove godine nosi ime nekadašnjeg novinara nedeljnika „Vreme“ Dejana Anastasijevića, koji je preminuo u aprilu prošle godine.

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Beograd, 11. jun 2020.

]]>
Thu, 11 Jun 2020 14:15:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/48752/dodeljene-nagrade-za-istrazivacko-novinarstvo-dejan-anastasijevic.html
NUNS: Hitno utvrditi ko je presreo i oduzeo opremu novinarki KRIK – a http://nuns.rs/info/statements/48748/nuns-hitno-utvrditi-ko-je-presreo-i-oduzeo-opremu-novinarki-krik--a.html Nezavisno udruženje novinara Srbije zahteva od nadležnih organa da hitno utvrde ko je presreo novinarku KRIK-a Bojanu Pavlović i oduzeo joj opremu, te da je zaštite u obavljanju svog posla zbog postajanja sumnje da joj je bezbednost ozbiljno ugrožena. ]]> Koleginici Bojani Pavlović je sinoć oko deset sati nepoznati muškarac oduzeo telefon nakon što je fotografisala sina predsednika Srbije Danila Vučića kako u društvu Aleksandra Vidojevića gleda fudbalski derbi. Protiv Vidojevića se vodi sudski process za demoliranje jednog noćnog kluba a on se, prema navodima KRIK-a, vodi u bazi policije Srbije kao član crnogorskog kavačkog klana.Kako je NUNS-u potvrđeno Bojana Pavlović ih je fotografisala sa ulice, zabeležila kako sede zajedno u kafiću i otišla. Ubrzo su je zaustavila trojica muškaraca koji su se predstavili kao službena lica. Pavlović je pokazala svoju novinarsku legitimaciju, ali su joj rekli da mora da sačeka patrolu. 

Policajcima su se zatim pridružila još dvojica nepoznatih muškaraca i jedan od novopridošlih joj je oteo telefon iz ruke, na šta policajci nisu reagovali. Posle kraće rasprave telefon joj je vraćen, ali tek nakon što je to odobrio Vidojević, koji je takođe prišao da se obrati novinarki Pavlović. 

NUNS pruža punu podršku koleginici Pavlović u svakom smislu i podržava je u istrajnosti u izveštavanju u javnom interesu zbog čega plaća visoku cenu.

Na dan kada obeležavamo 19. godišnjicu ubistva novinara Milana Pantića nadležne organe podsećamo da nekažnjivost napada na novinare dovodi do novih napada, a građane Srbije ostavlja bez informacija od javnog značaja i doprinosi urušavanju demokratskog društva.

 

NUNS, 11. jun 2020.

]]>
Thu, 11 Jun 2020 12:36:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/48748/nuns-hitno-utvrditi-ko-je-presreo-i-oduzeo-opremu-novinarki-krik--a.html
NUNS: Počinioci i nalogodavci ubistva Milana Pantića i dalje nepoznati i nekažnjeni http://nuns.rs/info/statements/48738/nuns-pocinioci-i-nalogodavci-ubistva-milana-pantica-i-dalje-nepoznati-i-nekaznjeni.html Nezavisno udruženje novinara Srbije izražava duboko žaljenje jer su počinioci i nalogodavci ubistva kolege Milana Pantića i dalje na slobodi i nepoznati javnosti te poziva nadležne organe da preduzmu maksimalne napore da se ovaj slučaj rasvetli nakon 19 godina od nemilog događaja. ]]>

Kolega Milan Pantić ubijen 11. juna 2001. godine je u ulazu zgrade u kojoj je živeo u Jagodini dok se vraćao iz prodavnice.

Uprkos činjenici da je pre tri godine policijska istraga okončana, kako su izjavljivali predstavnici Komisije za istraživanje ubistva novinara, optužnica je izostala.

Istraga je pokazala da je Pantić ubijen zbog svog novinarskog rada i istraživačkih tekstova o korupciji i kriminalu.

Prema izjavama članova Komisije za istragu ubista novinara istrag akoja je vođena svih ovih godina bila je puna propusta, te da su važne istražne radnje nisu izvedene kako treba, a da neke nisu ni preduzete.

NUNS smatra da su nadležni organi dužni da objasne javnosti zašto je bilo potrebno toliko vremena da se istraga okonča, a naročito zašto već tri godine čekamo na podizanje optužnice. Takođe, NUNS se pridružuje zahtevu Komisije za istraživanje ubistva novinara da Specijalno tužilaštvo preuzme slučaj ubistva novinara Milana Pantića.

Podsećamo javnost da nekažnjivost zločina nad novinarima ima nesagledive posledice po bezbednost novinara, a samim tim i na slobodu medija i javno informisanje građana Srbije.

NUNS, 11. jun 2020.

]]>
Thu, 11 Jun 2020 11:04:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/48738/nuns-pocinioci-i-nalogodavci-ubistva-milana-pantica-i-dalje-nepoznati-i-nekaznjeni.html
SafeJournalists: Novinara iz BiH Gluhića fizički napao političar Spahić http://nuns.rs/info/statements/48713/safejournalists-novinara-iz-bih-gluhica-fizicki-napao-politicar-spahic.html Sinana Gluhića, novinara lokalnog javnog medija RTV Zenica, fizički je napao Sulejman Spahić, član stranke A-SDA. Napadu su prethodili dani verbalnih pretnji i uvreda upućenih Gluhiću od strane čelnika A-SDA putem telefona i društvenih mreža, posebno Facebooka. ]]> U petak, 5. juna, Gluhić je bio na putu prema poslu kada ga je Spahić fizički napao. Pred svedocima Gluhić je dobio pretnje smrću od Spahića, nakon čega je usledio udarac u vrat i lice. Incident je prijavljen policiji i zabeležen, kao i pretnje koje je Gluhić dobio u prethodnom periodu. Istog dana stranka A-SDA izdala je saopštenje u kojem negira napad. Policijska uprava Zenica pokrenula je istragu i uzela izjave od oba aktera. Slučaj će biti upućen Tužilaštvu, a rečeno je da se traži 24-časovna policijska zaštita za Gluhića.

Udruženje BH novinari, član mreže SafeJournalists, najoštrije je osudilo pretnje i fizički napad na Gluhića i zahtevalo hitnu istragu ovog incidenta i sankcionisanje Spahića.

– Neprihvatljivo je da bilo koja osoba, a kamoli politička stranka ili njeni članovi, protiv novinara koristi silu – fizičku, psihološku, online ili offline. Napad na Gluhića jasan je slučaj zloupotrebe političke moći i kršenja osnovnih načela medijskih sloboda – rekla je Borka Rudić, generalna sekretarka Udruženja BH novinari. – Novinari RTV Zenica i drugih medija dugo se suočavaju  sa političkim pritiscima i pretnjama od strane zvaničnika političke stranke iz opštinskih i kantonalnih vlasti. To mora prestati.

Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu BH novinarima u osudi fizičkog napada na Sinana Gluhića. Pozdravljamo brzu reakciju zeničke policije i očekujemo detaljnu istragu ovog napada i pretnji koje su mu prethodile. Samim tim i primenom adekvatnih sankcija vlasti u Zenici moraju da pokažu da pretnje i fizički napadi na bilo koga nisu prihvatljivi, posebno ne na novinare od strane političkih aktera. Pozivamo političke aktere ne samo da se uzdrže od pritisaka i napada na novinare, već da otvoreno i nedvosmisleno osude takvo ponašanje svojih kolega i pozovu ih na odgovornost.

Mreža SafeJournalists informisaće relevantne domaće i međunarodne institucije o ovim slučajevima.

 

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

 

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 08.06.2020.

 

Udruženje novinara Kosova

 

Udruženje novinara Makedonije

 

Udruženje BH novinari

 

Hrvatsko novinarsko društvo

 

Nezavisno udruženje novinara Srbije

 

Sindikat medija Crne Gore

]]>
Tue, 9 Jun 2020 16:33:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/48713/safejournalists-novinara-iz-bih-gluhica-fizicki-napao-politicar-spahic.html
SafeJournalists: Pretnje smrću Vučiću, novinaru N1 u BiH http://nuns.rs/info/statements/48574/safejournalists-pretnje-smrcu-vucicu-novinaru-n1-u-bih.html Nikola Vučić, novinar N1 u BiH primio je pretnje smrću putem društvenih mreža nakon što je objavio  komentar na svom tviter nalogu, dok su detalji iz njegovog života objavljeni, a njegova porodica vređana. ]]> Reagujući na vest da je Kanton Zapadne Hercegovine proglašen zonom slobodnom od korone, 26. maja Nikola Vučić je sakrastično upitao na svom tviter nalogu hoće li uskoro ovaj Kanton biti proglašen i zazonu slobodnu od fašizma.

Nakon tog komentara usledile su pretnje i pozivi na nasilje nad njim, uključujući izjave da bi se sa Vučićem trebalo obračunati u reci Neretvi, ili ga treba nabosti na kolac, obeležavajući novinara kao halal Srbina, kao i brojne druge uvredljive poruke na račun njega i njegove
porodice. Vučić je zatvorio svoj tviter nalog, a pojedini mediji su izveštavali o detaljima njegovog života koji ne predstavljaju javni interes.
Udruženje BH novinari, koje je član SafeJournalists mreže, upozorilo je su da su pretnje nasiljem, govor mržnje i uznemiravanje Vučića i njegove porodice neprihvatljivi. BHN izričito naglašava da su pozivi na nasilje i pretnje smrću krivična dela i da neslaganje sa nečijim komentarom nikako ne može biti izgovor za takvo ponašanje.

- Pretnje i onlajn nasilje nad novinarima putem društvenih mreža su sve češći i ozbiljniji. Policija i pravosuđe moraju reagovati brže i efikasnije kako bi izbegli da BiH uđe u radikalan period bez slobode izražavanja i bez sigurnog okruženja za novinare - rekla je Borka Rudić, generalni sekretar Udruženja BH novinari. Rudić je dodala da je žalosno što TV N1 nije zaštitila svog novinara i ni na koji način nije reagovala na pretnje i kampanju protiv Vučića

- Medij koji nije voljan da zaštiti svoje novinare koji su dobili pretnje smrću ima ozbiljan problem u razumevanju sopstvene odgovornosti za zaštitu bezbednosti i integriteta novinara, i uopšte, u razumevanju slobode izražavanja.

Mreža SafeJournalists koja predstavlja više od 8200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu Udruženju BH novinari u osudi pretnji Vučiću kao i zastrašivanju njegove porodice. Uznemiravajuće je što izveštaji BHN ukazuju da se takve pretnje povećavaju - u takvom okruženju mogućnost da će doći do fizičkog napada raste. Ovim putem tražimo od nadležnih u BiH da
reaguju i zaštite Vučića od daljeg zlostavljanja i pretnji, te da istraže sve incidente i sankcionišu počinitelje.

SafeJournalists.net će obavestiti relevantne nacionalne i međunarodne aktere o ovom slučaju.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava građana.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Pristina – Sarajevo – Zagreb, 30.05.2020

BH novinari
Sindikat medija Crne Gore
Hrvatsko novinarsko društvo
Društvo novinara Kosova
Društvo novinara Makedonije
Nezavisno udruženje novinara Srbije

]]>
Mon, 1 Jun 2020 14:26:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/48574/safejournalists-pretnje-smrcu-vucicu-novinaru-n1-u-bih.html
SafeJournalists: ekipi TV Klan zaprećeno zbog snimanja migranata u Severnoj Makedoniji http://nuns.rs/info/statements/48517/safejournalists-ekipi-tv-klan-zapreceno-zbog-snimanja-migranata-u-severnoj-makedoniji.html Novinaru TV Klan Furkanu Saliu i kamermanu Ibrahimu Mamutiju zaprećeno je od strane čoveka koji ih je presreo automobilom i zatražio im da izbrišu snimke migranata koje su snimili par sati ranije. ]]> 29. maja Saliu i Mamuti su bili blizu sela Vaksince i snimali su veliku grupu migranata koji su se kretali kroz to područje. Kada su krenuli natrag za Skoplje, njihov auto je presrelo drugo vozilo i iseklo im put.  Čovek koji je izašao iz vozila pretio je da će im napraviti velike probleme  ukoliko objave snimke. Tražio im je da izbrišu sav material. Novinari su odbili da to urade, a čovek je nakon toga otišao. Slučaj je prijavljen policiji.

 “U  međuvremenu taj čovek je verovatno shvatio da je napravio grešku i izvinio nam se”, rekao je Furkan Saliu. “Odlučio sam da prihvatim izvinjenje, ali ipak pretnje su prijavljene policiji i Udruženju novinara Makedonije. Važno je da ovaj slučaj procesuiraju institucije, ne zbog mene, već da bi se zaustavile dalje pretnje novinarima”, dodao je.

 Predsednik Udruženje novinara Makedonije, Mladen Čadikovski osudio je pretnje upućene Saliu i Mamutiju i zatražio je od Ministarstva unutrašnjih poslova da hitno identifikuje osobu koja je pretila novinarima i da podnese odgovarajuće krivične prijave Javnom tužiocu. “ Oni ne bi trebalo da imaju ikakvih problema u identifikovanju počinioca jer policija zna registarske tablice automobila te osobe”, rekao je.  Čadikovski je još jednom podsetio javnost da je cenzura zabranjena  Ustavom i da su pretnje upućene novinarima potpuno neprihvatljive i da se smatraju krivičnim delom.

Mreža SafeJournalists koja  broji više od 8200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu Udruženju novinara Makedonije tražeći brzu i efikasnu istragu. Pozivamo relevantne institucije da deluju u skladu sa najboljom praksom, da iskoriste dokaze koje su im dostavili novinari i da se postaraju da počinilac bude adekvatno sankcionisan. Takođe, uočavamo da opasna vožnja od strane osumljičenog jeste forma zastrašivanja i trebalo bi da se tako i tretira prilikom procesuiranja.

SafeJournalists.net će obavestiti relevantne nacionalne i  međunarodne aktere o ovom slučaju.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava građana.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Pristina – Sarajevo – Zagreb, 29.05.2020.

 

BH Novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

]]>
Fri, 29 May 2020 13:18:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/48517/safejournalists-ekipi-tv-klan-zapreceno-zbog-snimanja-migranata-u-severnoj-makedoniji.html