NUNS :: Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/rss.html sr http://nuns.rs/img/logo.png NUNS :: Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/rss.html NUNS: Vlast u Aleksandrovcu ne sme da diskriminiše novinare http://nuns.rs/info/statements/33360/nuns-vlast-u-aleksandrovcu-ne-sme-da-diskriminise-novinare.html Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) najoštrije osuđuje odluku predsednika Skupštine opštine Aleksandrovac da Gvozdenu Zdraviću, novinaru lokalnog lista Rasina pres i dopisniku dnevnika Blic zabrani da izveštava sa sednice lokalnog parlamenta. NUNS zahteva da aleksandrovačka vlast svim novinarima, bez diskriminacije, omogući da nesmetano obavljaju svoj posao, u skladu sa ustavnim i zakonskim normama. ]]> Odlukom SO Aleksandrovac novinaru Gvozdenu Zdraviću zabranjeno je da prati 12. sednicu Skupštine, zakazanu za danas. U odluci koju je potpisao predsednik Skupštine opštine Toma Savković, koju je Zdravić dostavio NUNS-u, navodi se da se “u listu Rasina Pres... iznose grube neistine o rukovodstvu opštine Aleksandrovac“, i da „novinar tog lista ne može da na objektivan način prati rad sednice", te da je „nedostojan da prisustvuje sednici Skupštine“.

Gvozden Zdravić je ukazuje da mu vlast u Aleksandrovcu deset godina zabranjuje da prati sednice Skupštine opštine.

„Ovoga puta nezakonitom odlukom predsednik SO Toma Savković upire prstom u mene i javno me etiketira da ’nisam dostojan da pratim rad Skupštine’. Tom odlukom je poručio građanima Župe da nemaju pravo da znaju kako se troši njihov dinar u budžetu opštine Aleksandrovac, jer se danas upravo o tome rasplavlja na sednici SO“, izjavio je Zdravić za UNS.

NUNS protestuje zbog cenzorskog ponašanja čelnika opštine Aleksandrovac koji ovakvim odlukama najgrublje ugrožavaju novinarske slobode koje garantuju međunarodne konvencije, Ustav i Zakon o javnom informisanju i medijima Republike Srbije.

Sekretarijat NUNS-a

U Beogradu 11.12.2017.

]]>
Mon, 11 Dec 2017 14:37:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/33360/nuns-vlast-u-aleksandrovcu-ne-sme-da-diskriminise-novinare.html
Osuda najnovijih pretnji medijima i novinarima u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini http://nuns.rs/info/statements/33337/osuda-najnovijih-pretnji-medijima-i-novinarima-u-srbiji-hrvatskoj-i-bosni-i-hercegovini.html Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara koja zastupa više od 7.800 članova, najoštrije osuđuje najnovije verbalne pretnje upućene medijima i novinarima u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini. ]]> Posle teksta „Evo s kim trebamo živeti: gnusne reakcije bošnjačke javnosti na smrt generala Praljka“, objavljenog na portalu Dnevnik.ba, brojne direktne pretnje upućene su novinarima i medijskim ekspertima iz Bosne i Hercegovine. Pretnje su upućene putem Fejsbuka i e-maila Selenu Kajanu novinaru Al Jazeera balkans, Štefici Galić urednici portala Tačno.net, Arijani Sarajević Halać urednici Federalne televizije, Lejli Turčilo profesorki Fakulteta političkih nauka u Sarajevu i ostalima. Novinari su izveštavali i izneli svoja mišljenja o presudi Praljku i samoubistvu koje je izvršio u Haškom sudu. Njihova mišljenja su citirana u tekstu, praćena govorom mržnje i uvredama.

U Hrvatskoj su brojne pretnje, uključujući i pretnje smrću upućene novinarima i medijima zbog izveštavanja o presudi šestorici bosanskohercegovačkih Hrvata i samoubistvu generala Slobodana Praljka u sudnici Haškog suda. Glavna meta napada su bili novinari i mediji koji su u člancima isticali činjenicu da su optuženi, uključujući i generala Praljka, osuđeni za ratni zločin. 

Ranije ove nedelje, novinarka televizije N1 Marija Antić u svojoj emisiji je ugostila Arnoa Gujona, koji pomaže Srbima na Kosovu, a kako bi razgovarali o njegovom humanitarnom angažovanju i o njegovom predavanju koja je trabalo da bude održano na Fakultetu političkih nauka. Novinarka je pitala Gujona o njegovom prethodnom angažmanu u “Les Identitaires”, ekstremno desničarskoj organizaciji u Francuskoj, kojoj se pridružio nakon što je organizacija “Unite radical”, u kojoj je bio aktivan, zabranjena 2002. godine. Ova pitanja izazvala su niz pretnji smrću upućene Mariji Antić i televiziji N1, podsećajući da “spisak postoji” i da će doći vreme kada će se “plaćenički ološ koji koji sebe naziva “novinarima”, suočiti sa tim.

Tri različita verbalna napada desila su se u tri različite zemlje, a Platforma to smatra veoma  zabrinjavajućim. Ovo govori puno o bezbednosti novinara u zemljama  zapadnog Balkana I slobodi govora uopšte.

Platforma će poslati pisma svim relevantnim institucijama u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini zahtevajući od njih da spreče bilo koju vrstu nasilja nad novinarima, da hitno i temeljno istraže sve činjenice o ovim i ostalim napadima i konačno da počnu da postupaju u tri pomenuta slučaja. Na taj način će poslati snažnu poruku javnosti da takvo ponašanje nije prihvatljivo. Takođe, Platforma će prijaviti ovaj slučaj Platformi za promociju zaštite novinara i bezbednosti novinara. 

Napad na novinara je direktan napad na slobodu izražavanja i pravo građana da budu informisani. Svaki napad na novinare je napada na javni interes, demokratiju i prava svih građana. 

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 9.12.2017. 

Udruženje/udruga BiH novinari 
Sindikat medija Crne Gore 
Hrvatsko novinarsko društvo 
Udruženje novinara Kosova 
Udruženje novinara Makedonije 
Nezavisno udruženje novinara Srbije

]]>
Sat, 9 Dec 2017 14:37:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/33337/osuda-najnovijih-pretnji-medijima-i-novinarima-u-srbiji-hrvatskoj-i-bosni-i-hercegovini.html
Asocijacije i udruženja: Nekorektan postupak Republičkog javnog tužilaštva http://nuns.rs/info/statements/33300/asocijacije-i-udruzenja-nekorektan-postupak-republickog-javnog-tuzilastva.html Asocijacija medija (AM), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) i Asocijacija onlajn medija (AOM) najoštrije osuđuju postupak zamenika republičkog tužioca i člana Stalne radne grupe za bezbednost novinara Branka Stamenkovića, koji predstavnike ovih udruženja i asocijacija nije obavestio da će sastanku Stalne radne grupe za bezbednost novinara prisustvovati i republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac. ]]> Predstavnici AM, NUNS, NDNV, ANEM i AOM, nezadovoljni odlukom Prvog osnovnog tužilaštva, uslovili su nastavak angažovanja u Stalnoj radnoj grupi upravo sastankom sa republičkom javnom tužiteljkom, i o tome blagovremeno obavestili  javnost  i Stamenkovića.

AM, NUNS, NDNV, ANEM i AOM izražavaju veliko žaljenje zbog nekorektnog postupka Branka Stamenkovića i Zagorke Dolovac da sastanak održe bez njihovih predstavnika.

Takvim postupanjem i odnosom neće biti moguć napredak u saradnji Tužilaštva i novinarskih udruženja i asocijacija.

Prema stavu AM, NUNS, NDNV, ANEM i AOM, propuštena je još jedna prilika da se u neposrednom razgovoru unapredi saradnja sa Repuličkim javnim tužilaštvom, uveća međusobno poverenje i nastave aktivnosti u Stalnoj radnoj grupi za bezbednost novinara.

Beograd-Novi Sad-Niš, 6. decembar 2017.

Asocijacija medija (AM)

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS)

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV)

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM)

Asocijacija onlajn medija (AOM) 

]]>
Wed, 6 Dec 2017 13:34:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/33300/asocijacije-i-udruzenja-nekorektan-postupak-republickog-javnog-tuzilastva.html
NUNS i NDNV: Karikaturalizacija i kriminalizacija konkursnog sufinansiranja u Bečeju http://nuns.rs/info/statements/33297/nuns-i-ndnv-karikaturalizacija-i-kriminalizacija-konkursnog-sufinansiranja-u-beceju.html Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) konstatuju da rezultati konkursa za sufinansiranje javnog interesa u sferi javnog informisanja u opštini Bečej – predstavljaju, u beskrajnom nizu, još jedan primer obesmišljavanja, karikaturalizacije i kriminalizacije tog zakonskog rešenja. ]]> Karakteristika zloupotrebe konkursnog sufinansiranja medijskih sadržaja, koji se pretvorio u koruptivni mehanizam za finansiranje vlastima bliskih medijskih kuća i raznoraznih posredničkih agencija, jeste i organizovano delovanje sa vlastima povezane grupe tzv. medijskih stručnjaka, koji u pojedinim lokalnim samoupravama „odlučuju“ o trošenju novaca građana u medijskoj sferi, a u drugim dobijaju novac za svoju kooperativnost.

U bečejskom slučaju, tako je novac (250.000 dinara) prihodovao lokalni Radio Active, iza kojeg stoji Ferenc Berček, potpredsednik udruženja RAB, poznat po učešću u mnogobrojnim komisijama za dodelu sredstava čije su odluke bile besramne i protivzakonite. Recimo, on je – između ostalog – bio i član komisije u Beogradu koja je ogromna sredstva dodelila režimskim medijima koji svakodnevno, na najdrastičniji način, krše Kodeks novinara Srbije, a upravo je poštovanje Kodeksa jedan od osnovnih kriterijuma za ocenu predloženog medijskog projekta i kapaciteta aplikanta. Članica komisije u Bečeju bila je  Katarina Filipović, koja je predložena ispred RAB-a, što evidentno govori o sukobu interesa.

Ipak, najveći deo novca (1.500.000 od ukupno dva miliona opredeljenih sredstava) dobio je TV Bečej, kojem je osnivač VTV Komnet i koji je takođe imao člana u bečejskoj komisiji, Vladimira Pavlovića, takođe „profesionalnog“ člana komisije koje donose skandalozne odluke. On je svojevremeno isključen iz Nezavisnog društva novinara Vojvodine, jer je njegovo delovanje u komisijama „nespojivo sa ciljevima“ te organizacije. Iza TV Bečej stoji Vladan Stefanović, takođe uključen o sistemsko obesmišljavanje konkursnog sufinansiranje, koji je blizak SNS-u i u javnosti poznat po brojnim političko-medijskim aferama.

Nezavisno udruženje novinara Srbije
Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Beograd-Novi Sad, 6. decembar 2017.

]]>
Wed, 6 Dec 2017 13:26:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/33297/nuns-i-ndnv-karikaturalizacija-i-kriminalizacija-konkursnog-sufinansiranja-u-beceju.html
NUNS osudio hajku na Mariju Antić http://nuns.rs/info/statements/33263/nuns-osudio-hajku-na-mariju-antic.html Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) ocenjuje da Marija Antić, novinarka TV N1, u razgovoru sa Arno Gujonom, francuskim humanitarcem, nije prekršila Etički kodeks i da je poštovala profesionalne standarde. ]]> NUNS podseća da je osnovno pravo i obaveza novinara da postavi sva pitanja koja mogu biti u interesu javnosti.

Humanitarna aktivnost Arno Gujona, pomoć Srbima sa Kosova, ali i njegova prošlost i politički angažman legitimne su teme o kojima treba da budu obavešteni građani Srbije.

NUNS zbog toga osuđuje negativnu kampanju, uvrede, čak i otvorene pretnje upućene Mariji Antić i zahteva od nadležnih organa i javnosti da zaštiti njen profesionalni, lični i fizički integritet.

]]>
Mon, 4 Dec 2017 15:27:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/33263/nuns-osudio-hajku-na-mariju-antic.html
NUNS osudio prtisak predsednika Programskog saveta RTS na Oliveru Kovačević http://nuns.rs/info/statements/33251/nuns-osudio-prtisak-predsednika-programskog-saveta-rts-na-oliveru-kovacevic.html NUNS oštro osuđuje neskriveni prtisak na slobodu govora i grubi pokušaj dr Milivoja Pavlovića, predsednika Programskog saveta RTS da uređuje emisije javnog servisa. ]]> Suočen sa konstatacijom novinara “Večernje novosti”, da su se “usijali telefoni u Takovskoj 10, ali i u Ministarstvu za kulturu i informisanje” i da “gledaoci burno reaguju zbog izbora gostiju, sadržaja i toka emisije “Da, možda, ne”, žaleći se da je rasprava umesto o odgovornosti Hrvatske pretvorena u neargumentovan dijalog o odgovornosti Srbije”, dr Pavlović se požalio novinaru kako se i njemu “dogodio telefon”  a onda ocenio da poslednja emisija autorke Olivere Kovačević, “bitno odudara od uređivačkih standarda kojima treba da se rukovodi javni medijski servis”. On je još dodao da je “debata na veoma delikatnu i ozbiljnu temu nedopustivo slabo pripremljena i loše vođena”, te da “kao takva, ne doprinosi odgovornom i nepristrasnom informisanju građana o događajima iz bliske prošlosti.” Dr Pavlović je o svemu zatražio hitan izveštaj od Nenada Stefanovića, glavnog i odgovornog urednika Informativnog programa RTS.   

NUNS ne spori ulogu Programskog saveta RTS, koji je zadužen da se stara o zadovoljenju interesa slušalaca i gledalaca u pogledu programskog sadržaja i da razmatra ostvarivanje programske koncepcije i kvalitet programskog sadržaja RTS-a ali smatra nedopustivim da ingerencije Programskog saveta RTS preuzima dr Pavlović, koji bez obzira na iskustvo stečeno tokom devedesetih na funkciji ministra za informisanje, nema dovoljno znanja da javno procenjuje “pripremljenost” novinarke” i “način vođenja” emisije.

Sve i da je kompetentnost predsednika Programskog saveta RTS-a, autora slogana “Dogodio se narod” – neupitna, objavljivanje njegove ocene u “Večernjim novostima”, koje su bile barjaktar huškačkog novinarstva u vreme kad je dr Pavlović bio ministar za informisanje a koje danas uređuje Milorad Vučelić, urednik RTS-a u iz doba kad je ova kuća širila mržnju, u najmanju ruku je – provokativno.

NUNS poziva predsednika dr Milivoja Pavlovića i ostale članove Programskog saveta da prestanu sa pritiskom na slobodu govora i novinarstvo  i da više energije usmere ka davanju preporuka i predloga generalnom direktoru i Upravnom odboru RTS kako bi sadržaj javnog servisa odgovorio potrebama građana.

]]>
Mon, 4 Dec 2017 11:23:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/33251/nuns-osudio-prtisak-predsednika-programskog-saveta-rts-na-oliveru-kovacevic.html
NUNS: Goran Vesić da ne obmanjuje javnost http://nuns.rs/info/statements/33177/nuns-goran-vesic-da-ne-obmanjuje-javnost.html Nezavisno udruženje novinara Srbije upozorava gradskog menadžera Beograda Gorana Vesića da ne “gura” novinare u politiku i da ne obmanjuje javnost tvrdnjom da novinarska udruženja selektivno štite novinare. ]]>

U autorskom tekstu objavljenom u petak u Politici, Goran Vesić je ispisao nekoliko notornih neistina.

Prva neistina je povodom reakcije novinarskih udruženja koja su osudila njegovu “raspravu sa novinarkom televizije N1 Majom Nikolić”. Vesić tvrdi da ga je novinarka prekinula dok je odgovarao na pitanje.

Istina je da je Gradski menadžer, odgovarajući na pitanja o izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije, rekao da to telo nije nadležno te da je njihov izveštaj o prihodima Beograda netačan i paušalan. Na potpitanje novinarke N1 poručio joj da se učlani u stranku i kandiduje ako želi da se raspravlja sa njim. Kada mu je novinarka odgovorila: “Nećemo da se vređamo”, Vesić je rekao: “Ne, hoćemo! Jer vi mene vređate. Ne možete tako da se ponašate!” iako je novinarka Nikolić samo postavila pitanje.

Uostalom, sam Vesić u tekstu u Politici podseća da “javna ličnost mora da ima viši stepen tolerancije” te da je reagovao “burnije nego što je trebalo”.

Drugu neistinu Vesić je napisao kad je je prepričavajući spor sa novinarkom TV N1 naveo kako je “prekinut od strane novinarke rečima „da ostavim Đilasa na miru”.

Istina je, međutim, da se u prilogu emitovanom na TV N1, tačnije, na snimku tog razgovora, jasno čuju reči novinarke: “Pominjete Dragana Đilasa koji uopšte nije tema sada...”!

Treća neistina Gorana Vesića je da novinarska udruženja nisu reagovala povodom napada na novinarke Pinka Gordanu Uzelac i Maru Dragović.

Istina je da je NUNS 16. septembra, istog dana kada su novinarke Pinka napadnute dok su izveštavale sa protesta Dveri, prvi i to najoštrije osudio taj napad i pozdravio “hitru akciju policije i privođenje vinovnika ovog teškog incidenta”.

S tim u vezi, danas su mediji objavili medicinski izveštaj sudskog veštaka prema kojem novinarke TV Pink Gordana Uzelac i Mara Dragović, koje su napadnute tokom protesta Dveri, nisu zadobile teške telesne povrede, kako uporno ponavljaju funkcioneri vlasti i režimski mediji.

Na kraju, sam Vesić “priznaje” šta zapravo zamera novinarskim udruženjima. Smetaju mu akcije Grupe za slobodu medija: “Delili su letke na kojima su navedeni navodni pritisci na medije, među kojima je bio i primer moje rasprave sa novinarkom televizije N1.”

Dakle, “navodni pritisci na medije” su stvarni razlog ljutnje gradskog menadžera zbog kojih je eto spreman i da obmanjuje javnost. A ne krije da je ljut pre svega zato što se o tim pritiscima sve češće govori - čak i u Briselu.

 

Sekretarijat NUNS-a

U Beogradu 28.11.2017.

]]>
Tue, 28 Nov 2017 20:27:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/33177/nuns-goran-vesic-da-ne-obmanjuje-javnost.html
Udruženja: Hitan sastanak sa Zagorkom Dolovac http://nuns.rs/info/statements/33084/udruzenja-hitan-sastanak-sa-zagorkom-dolovac.html Novinarska i medijska udruženja uključena u rad Stalne radne grupe za bezbednost novinara – zahtevaju da se hitno, najduže u roku od deset dana, održi sednica tog tela kojoj će prisustvovati i republički javni tužilac Zagorka Dolovac i na kojoj će nam pojasniti razloge zbog kojih su odbačene krivične prijave novinara koji su napadnuti tokom inauguracije predsednika Aleksandra Vučića, odnosno saopštiti da li će i koje poteze RJT preduzeti na anuliranju posledica sramne odluke Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu. ]]> Na sastanku ćemo tražiti objašnjenja i u vezi sa neprihvatljivim obrazloženjem odbacivanja prijava kojim su praktično sami novinari optuženi za pokušaj izazivanja nereda među pristalicama SNS, prisutnim na skupu podrške.

O daljem statusu asocijacija i udruženja u Stalnoj radnoj grupi odlučićemo nakon što dobijemo odgovore na ova pitanja, a do tog sastanka ne vidimo razloga za ponovo sastajanje Radne grupe čiji smo članovi.

Novinarska udruženja i asocijacije smatraju da je reč o dramatično ozbiljnim problemima koji snažno opterećuju rad novinara u Srbiji i da je potrebno razjasniti sve dileme koje u vezi sa ovim slučajem postoje.

U međuvremenu, novinarska i medijska udruženja će u dogovoru sa oštećenim novinarima preduzeti sve pravne poteze kako bi se zaštitila njihova prava, ali i elementarna pravda.

Uvereni smo  da je nakon pomenute odluke Tužilaštva bezbednosna situacija gora nego kada smo ušli u Stalnu radnu grupu.

Ključni slučajevi iz prošlosti, poput ubistva Dade Vujasinović i Milana Pantića i postavljanja bombe pod prozor Dejana Anastasijevića, prebijanja Davora Pašalića i Ivana Ninića, i dalje su nerasvetljeni. Isto važi i za slučajeve ugrožavanja bezbednosti novinara koji su se dogodili od trenutka formiranja Grupe, kao što su snimanje novinara Južnih vesti Predraga Blagojevića, upad u stan Dragane Pećo i brojne pretnje smrću drugim novinarima.

Novinarska i medijska udruženja ostaju snažno posvećena traganju za institucionalnim rešenjem problema bezbednosti novinara. Istovremeno, očekujemo da policija i tužilaštvo nastave da izvršavaju obaveze preuzete Sporazumom o saradnji i merama za podizanje nivoa bezbednosti novinara i da intenziviraju rad u toj oblasti, shodno činjenici da njihove dosadašnje aktivnosti nisu dale očekivane rezultate.

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija

Nezavisno društvo novinara Vojvodine

 

Beograd – Novi Sad  23.11.2017.

]]>
Thu, 23 Nov 2017 10:15:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/33084/udruzenja-hitan-sastanak-sa-zagorkom-dolovac.html
NUNS: Srpska lista da prestane sa diskriminacijom novinara i medija http://nuns.rs/info/statements/33066/nuns-srpska-lista-da-prestane-sa-diskriminacijom-novinara-i-medija.html Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) najoštrije osuđuje diskriminatorsko ponašanje Srpske liste prema novinarima i medijima. ]]> NUNS poziva rukovodstvo Srpske liste da se javno izvini novinarima i javnosti zbog krajnje neodgovornog i uvredljivog ponašanja Igora Simića, zaduženog za saradnju te stranke sa medijima i poslanika u Skupštini Kosova.

Šef kancelarije Srpske liste za saradnju sa medijima i civilnim društvom Igor Simić od sredine jula ove godine praktično bojkotuje medije, posebno informativni portal KoSSev sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici koji je za nepune četiri godine rada postao jedan od vodećih medija na srpskom jeziku.

Na pitanje zašto kao šef kancelarije Srpske liste za saradnju sa medijima i civilnim društvom, već duže od četiri meseca ne odgovara pozive i mejlove redakcije KoSSev, Simić je potvrdio da bojkotuje taj medij. “Ja da sam na mestu KoSSeva, ja bih se pitao kako je moguće da Srpska lista sarađuje sa preko 270 medijskih kuća, a nema saradnju samo sa vama”, rekao je Simić, odbijajući da objasni razloge bahatog stava prema novinarima.

Suprotno izjavi Simića o saradnji Srpske liste sa 270 medijskih kuća, predsednik Društva novinara Kosova i Metohije Budimir Ničić tvrdi da je ponašanje predstavnika te stranke prema novinarima, medijskim kućama i samim građanima "nezabeleženo u novijoj istoriji" zbog njihovog ignorisanja "većine medija i novinara", te da Srpska lista to radi "svakodnevno". Ničić smatra da takvim ponašanjem vodeći ljudi Srpske liste “ne samo da novinarima i medijima otežavaju rad, nego ponižavaju i da se izrazim slobodnije - pljuju u lice i samim građanima, pa i onima koji su glasali za njih."

I urednica platforme "Crno-beli svet" Sanja Sovrlić ukazuje da ne postoji dovoljna komunikacija predstavnika Srpske liste sa medijima, te da se ta kominikacija “uglavnom vodi putem saopštenja”.

Sekretarijat NUNS-a

U Beogradu 22.11.2017.

]]>
Wed, 22 Nov 2017 11:27:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/33066/nuns-srpska-lista-da-prestane-sa-diskriminacijom-novinara-i-medija.html
NUNS i NDNV: Sramna odluka Tužilaštva o odbacivanju krivičnih prijava protiv napadača na novinare http://nuns.rs/info/statements/33011/nuns-i-ndnv-sramna-odluka-tuzilastva-o-odbacivanju-krivicnih-prijava-protiv-napadaca-na-novinare.html Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine smatraju da je odluka Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu da odbaci krivične prijave zbog napada na novinare tokom inauguracije Aleksandra Vučića sramna i da predstavlja još jedan dokaz da pravosudni sistem u Srbiji ne radi u skladu sa pravom i pravdom već isključivo interesima vlasti i vladajućih stranaka. ]]> Obrazloženje odluke Tužilaštva predstavlja poseban cinizam i zamagljivanje više nego evidentnih činjenica koje su građani Srbije imali priliku da vide u medijima na fotografijama koje su prikazali nasilje aktivista Srpske napredne stranke nad novinarima tokom inauguracije predsednika Aleksandra Vučića 31. maja 2017. godine.

NUNS i NDNV će posle ove odluke Tužilaštva razmotriti svoj status u stalnoj radnoj grupi za bezbednost novinara, koju čine predstavnici Republičkog javnog tužilaštva, Ministarstva unutrašnjih poslova i novinarskih i medijskih udruženja, pošto se ozbiljno postavlja pitanje smisla njegovog postojanja s obzirom na poražavajuće rezultate nadležnih državnih organa u zaštiti bezbednosti novinara.

Beograd-Novi Sad-Niš, 17. novembar 2017.

Nezavisno udruženje novinara Srbije
Nezavisno društvo novinara Vojvodine

]]>
Fri, 17 Nov 2017 16:08:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/33011/nuns-i-ndnv-sramna-odluka-tuzilastva-o-odbacivanju-krivicnih-prijava-protiv-napadaca-na-novinare.html
NUNS osudio “nadziranje” izveštavanja TV N1 http://nuns.rs/info/statements/32849/nuns-osudio-nadziranje-izvestavanja-tv-n1.html NUNS oštro protestuje zbog još jednog ometanja u radu novinarske ekipe TV N1. Njih je danas, dok su na otvaranju zdravstvene stanice u Prnjavoru radili anketu s građanima, pratila i telefonom snimala ženska osoba koja se predstavila kao radnica opštine Voždovac. ]]>

Novinari u Srbiji odavno nisu samo mete fizičkih i verbalnih napada ili pretnji. Jedan od važnih vidova pritiska odnosi se i na zabranu novinarima da izveštavaju sa određenih mesta, praksa da neki novinari/mediji nisu ni pozvani na određene događaje od javnog interesa čime im je uskraćeno pravo da obavljaju svoj posao, a evo sada imamo patentiran i svojevrsni “nadzor izveštavanja”, što predstavlja određeni pritisak na novinare.

NUNS upozorova da je najnoviji incident logičan nastavak učestalog etiketiranja i targetiranja TV N1 kao “američke televizije” i apeluje da se sa tom praksom prestane.

Pozivamo Službu za informisanje SO Voždovac, predsednika opštine Voždovac i  koji je bio svedok ovog incidenta ali i SNS, koji je kadrirao u ovoj beogradskoj opštini, da javnosti pruže objašnjenje za ovaj nesvakidašnji čin.

]]>
Wed, 8 Nov 2017 16:03:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/32849/nuns-osudio-nadziranje-izvestavanja-tv-n1.html
Asocijacija medija: povodom izjava o rešenjima u novoj Medijskoj strategiji http://nuns.rs/info/statements/32828/asocijacija-medija-povodom-izjava-o-resenjima-u-novoj-medijskoj-strategiji-.html Upravni odbor Asocijacije medija snažno se protivi reviziji medijske reforme i povratku države u medijsko vlasništvo, na šta upućuju nedavne izjave ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića i pojedinih članova Radne grupe za izradu nove Medijske strategije. ]]> Njihove najave da je rešenje za Tanjug već pripremljeno i da će on biti vraćen u legalne okvire, ali se čeka usvajanje Medijske strategije, samo potvrđuju da je formiranje Radne grupe za njenu izradu bila farsa.

Stav je Upravnog odbora da se postavlja i pitanje odgovornosti jer Tanjug, suprotno slovu Zakona i Odluci Vlade Srbije koja nije opozvana, niti je Zakon promenjen,  već dve godine radi kao "fantom" ili "zombi", što priznaju i pojedini članovi Radne grupe.

Članicama Asocijacije medija, novinskim agencijama Beta i FoNet, napominje Upravni odbor, morala bi da bude nadoknađena šteta kojoj su bile izložene zbog dvogodišnjeg nezakonitog rada Tanjuga i diskriminacije na medijskom tržištu;

Prema stavu Upravnog odbora, postaje izvesno da su za novu Medijsku strategiju unapred pripremljena rešenja, koje država namerava da nametne političkom voljom, dok bi članovi Radne grupe tome samo trebalo da daju legitimitet i za njih budu pokriće.

Upravni odbor smatra da je ovo još jedna potvrda ispravnosti odluke Asocijacije medija da povuče svog predstavnika iz Radne grupe i podseća da je od početka ukazivao na proceduralna i medodološka ograničenja suštinskom doprinosu i uvažavanju stavova medijske zajednice usmerenih na poboljšanje normativnog okvira za rad novinara i medija.

Protiveći se nagoveštajima da buduća strateška opredeljenja daju zakonsko pokriće za još veći uticaj politike na medijsku sferu, Upravni odbor Asocijacije medija upozorava preostale članove radne grupe da nemaju mandat da sopstvene stavove proglašavaju za već prihvaćena i neopoziva rešenja.

Upravni odbor ponovo naglašava da bi rad na Medijskoj strategiji trebalo odmah obustaviti, Radnu grupu raspustiti i formirati novu, sa drugačijom strukturom, brojem članova i metodologijom, uz učešće svih relevantnih novinarskih i medijskih udruženja. 

Njihovim istupanjem iz Radne grupe, ukazuje Upravni odbor Asocijacije medija, dalji rad na Medijskoj strategiji sa preostalim njenim članovima, koji najavljuje Ministarstvo kulture i informisanja, nema legitimitet neophodan za usvajanje takve regulative koja bi doprinela napretku medijske scene Srbije, već bi označio povratak u prošlost.

Nezavisno udruženje novinara Srbije podržava stavove i zahteve Asocijacije medija u današnjem saopštenju koje objavljujemo integralno.
]]>
Tue, 7 Nov 2017 16:15:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/32828/asocijacija-medija-povodom-izjava-o-resenjima-u-novoj-medijskoj-strategiji-.html
NUNS: Policija da hitno istraži ko je opljačkao novinara Vuka Cvijića http://nuns.rs/info/statements/32814/nuns-policija-da-hitno-istrazi-ko-je-opljackao-novinara-vuka-cvijica.html Novinaru specijalisti za organizovani kriminal ukradeni lap-top i dokumentacija sa istraživanjima, juče kasno popodne, u Šajkaškoj ulici, u Starom gradu ]]> Nezavisno udruženje novinara Srbije očekuje od policije da najhitnije istraži i saopšti ko je obio automobil poznatog novinara Vuka Cvijića. Pljačka u kojoj su Cvijiću ukradeni lap-top i dokumentacija sa istraživanjima dogodila se sinoć, u Šajkaškoj ulici, u beogradskoj opštini Stari grad.

Kolega Vuk Cvijić koji se 15-ak godina bavi izveštavanjem iz pravosuđa i istraživanjem organizovanog kriminala i korupcije kaže za NUNS da je slučaj odmah prijavio policiji. On je naveo detalje u vezi sa pljačkom.

„Juče kasno popodne, oko 17:30 izašao sam iz redakcije i u gepek automobila ostavio lap-top i tri fascikle sa dokumentima u vezi istraživanja na kojima radim. Samo 5-6 minuta posle toga, dovezao sam se i parkirao u Šajkaškoj ulici, blizu stana, a onda otišao u obližnji restoran, gde sam imao sastanak. Kada sam završio sastanak, došao sam do automobila, otvorio gepek i ustanovio da nema lap-topa i dokumentacije. Nestala je i zatvorena torba u kojoj sam držao presvlaku za bazen. Ništa drugo nije nedostajalo – alat, neki kablovi, prva pomoć... što se obično krade kada se radi o pljačkama automobila. Odmah sam prijavio policiji. Inače veoma ljubazni policajci su mi skrenuli pažnju da je nešto rađeno oko brave na vratima vozača. Brava nije nasilno obijana zato pre policajaca ništa nisam primetio. Uzeli su otiske a pregledaće i snimke sa kamera objekata u okolini“, ispričao je Cvijić za NUNS-ovu Bazu napada na novinare.

Policajci su mu takođe saopštili da do kasno sinoć nije prijavljeno nijedno drugo obijanje automobila u tom kraju.

„Inače, to nije bilo zgodno vreme i mesto za obijanje automobila. U vreme pljačke mesto je bilo veoma prometno. U neposrednoj blizini su  nekoliko popularnih kafića, restoran, osnovna škola koja je tada završavala popodnevnu smenu...“, ukazuje Vuk Cvijić.

NUNS će o pljački novinara obavestiti Republičko javno tužilaštvo, u skladu sa Sporazumom o saradnji i merama za podizanje bezbednosti novinara čiji su potpisnici novinarska i medijska udruženja, Tužilaštvo i MUP.

 

Sekretarijat NUNS-a

U Beogradu 7.11.2017.

]]>
Tue, 7 Nov 2017 12:56:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/32814/nuns-policija-da-hitno-istrazi-ko-je-opljackao-novinara-vuka-cvijica.html
NUNS očekuje kažnjavanje napadača na novinarku Kurira http://nuns.rs/info/statements/32803/nuns-ocekuje-kaznjavanje-napadaca-na-novinarku-kurira.html Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) najoštrije osuđuje huliganski napad na novinarku Kurira Ljiljanu Stanišić koji se dogodio u nedelju uveče na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu. ]]> Napadač Marko Nikolić odgurnuo je novinarku Kurira dok je izveštavala i zapretio joj “tebi ću otkinuti glavu". Incident je snimljen televizijskom kamerom. 

NUNS očekuje hitnu reakciju policije kojoj je prijavljen napad kao i sankcije za napad i pretnju smrću novinarki Ljiljani Stanišić.

Podsećamo da je Krivičnim zakonikom propisano da je za ugrožavanje sigurnosti novinaru, odnosno “licu koje obavlja poslove od javnog značaja u oblasti informisanja” zaprećena kazna od šest meseci do pet godina zatvora.

 

Sekretarijat NUNS-a

U Beogradu 7. novembra 2017.

]]>
Tue, 7 Nov 2017 10:38:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/32803/nuns-ocekuje-kaznjavanje-napadaca-na-novinarku-kurira.html
Izvršni odbor NUNS-a podržao zahteve Grupe za slobodu medija http://nuns.rs/info/statements/32772/izvrsni-odbor-nuns-a-podrzao-zahteve-grupe-za-slobodu-medija.html Izvršni odbor Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) podržao je zahteve Grupe za slobodu medija koje će predstavnici novinarskih i medijskih udruženja i organizacija civilnog društva uručiti Vlade Republike Srbije. ]]> Grupa za slobodu medija, koja okuplja više od stotinu medija, novinarskih, medijskih i nevladinih organizacija, ocenjuje „da se u Srbiji sprovodi organizovana državna operacija gušenja medijskih sloboda i slobode mišljenja, koja se ogleda u najrazličitijim političkim, finansijskim, pravosudnim i fizičkim pritiscima na medije i novinare”.

Stav Grupe je i da “u oblasti javnog informisanja, kao i u mnogim drugim oblastima, ne vladaju pravo i zakoni, već agresivna volja predstavnika vlasti i svakodnevno kršenje svih profesionalnih i etičkih normi” kao i da “državne institucije, koje bi trebalo da štite pravni poredak, sigurnost novinara i slobodu medija, pokazuju potpunu neefikasnost, a neke od njih su stavljene u funkciju ugožavanja prava medija i novinara”.

Rukovodstvo NUNS-a izrazilo je punu spremnost za nastavak saradnje sa svim novinarskim i medijskim organizacijama koje se zalažu za unapređenje medijskih sloboda u Srbiji. Uprkos nesporazumima i delimično različitim interesima novinarske profesije i medijske industrije, NUNS, zajedno sa ostalim članovima neformalne Medijske koalicije koju čine NDNV, Lokal press, ANEM i AOM, smatra Asocijaciju medija veoma važnim partnerom i saveznikom.

Rokovodstvo NUNS čvrsto veruje da samo zajednički partnerski nastup, uz usaglašavanje stavova i uvažavanje specifičnih interesa, može doprineti društvenom ambijentu i zaknodavnom okviru, koji će omogućiti i garantovati slobodno, profesionalno i odgovorno novinarstvo i  odupreti se političkim i finansijskim pritiscima, što su preduslovi za uspešniji rad i poslovanje medija u Srbiji.

Pozdravljajući spremnost svojih predstavnika u Grupi za slobodu medija da u otvorenim i konstruktivnim razgovorima prihvate odgovornost za eventualne nesuglasice, pozivamo sve kojima je istinski stalo do stvaranja normalnog tržišnog i društvenog ambijenta za rad medija i slobodu javne reči, da uvaže takav pristup kako bismo delovali što bolje i što efikansije.

]]>
Sun, 5 Nov 2017 12:06:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/32772/izvrsni-odbor-nuns-a-podrzao-zahteve-grupe-za-slobodu-medija.html
Osuda nezakonitog hapšenja novinara u Skoplju http://nuns.rs/info/statements/32760/osuda-nezakonitog-hapsenja-novinara-u-skoplju.html Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara koja zastupa više od 7.800 članova, najoštrije osuđuje pritvaranje snimatelja TV21 Ibrahima Mahmuta i fotografa sa Kosova Bljerima Uke tokom izricanja presude u slučaju "Divo naselje". ]]> Poražavajuće je da se incident dogodio 2. novembra, na Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima. Takvo ponašanje institucija prema novinarima je potpuno neprihvatljivo i ima za cilj zastrašivanje novinara i podsticanje samocenzure prilikom izveštavanja o pojedinim sudskim postupcima.

Kolege Mahmuti i Uka, šest časova su zadržani u policijskoj stanici uz objašnjenje da su snimali sudije na suđenju. "Očekujemo da policija ozbiljno istraži ovaj incident i izrekne odgovarajuće sankcije. Samo otvorenim dijalogom između novinara i odgovornih institucija možemo promeniti lošu praksu nekažnjivosti za zločine nad novinarima", izjavio je Naser Selmani, predsednik Udruženje novinara Makedonije.

Regionalana platforma zahteva od makedonskih vlasti da odmah istraže pomenuti slučaj i sve prethodne napade na novinare, i da sankcionišu počinioce.

Regionalna platforma podržava Udruženje novinara Makedonije i njihove napore da zaštite novinare i slobodu govora. Istovremeno, pozivamo međunarodne organizacije da izvrše dodatni pritisak na makedonske vlasti da poštuju slobodu izražavanja i slobodu medija i da osiguraju bezbednost novinara.

Svaki napad na novinare je napada na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

 

 Skoplje – Beograd – Podgorica – Priiština – Sarajevo – Zagreb, 03.11.2017. 

 

Udruženje/udruga BiH novinari
Sindikat medija Crne Gore
Hrvatsko novinarsko društvo
Udruženje novinara Kosova
Udruženje novinara Makedonije
Nezavisno udruženje novinara Srbije

]]>
Fri, 3 Nov 2017 18:43:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/32760/osuda-nezakonitog-hapsenja-novinara-u-skoplju.html
Hrvatska vlast mora reagovati: Jedanaesti napad na novinare ove godine http://nuns.rs/info/statements/32724/hrvatska-vlast-mora-reagovati-jedanaesti-napad-na-novinare-ove-godine.html ZAGREB, 01.11.2017. – Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara koja zastupa više od 7.800 članova, oštro osuđuje pretnje smrću upućene novinarki hrvatske javne televizije, Maji Sever. ]]>

Novinarka Maja Sever objavila je na Fejsbuku pretnje koje su joj upućene, nakon što je 29. oktobra  objavljena njena priča o nigerijskom migrantu u Hrvatskoj.  Uz psovke i uvredljive nazive, autor poruke je napisao „ako želiš živeti s crncima idi u Englesku, Francusku ili SAD, a nemoj promovisati masonsku multikulturalnu politiku u Hrvatskoj”. Poruka je završena pretnjom u kojoj see spominje smaknuće. Maja Sever navodi, da je poruku poslao Hrvat, koji živi u Belgiji.

Predsednik HND-a Saša Leković rekao je da su poslednje uvrede i pretnje kolegici Maji Sever nastavak niza pritisaka na novinare u Hrvatskoj koji uključuju i pretnje smrću, fizičke napade pa i pokušaje ubistva.

HND je u poslednje četiri godine zabeležio 39 slučajeva pretnji i napada od kojih je samo nekoliko slučajeva sankcionisano ili su sudski procesi u toku.

„O svakom pojedinačnom slučaju obaveštavamo hrvatsku javnost i međunarodne novinarske organizacije kao i druge koje se bave zaštitom medijskih sloboda i tražimo efikasno i hitno postupanje nadležnih hrvatskih institucija“, kaže Leković. Takođe, dodaje da ne postoji politička volja da se slučajevi napada na novinare reše. Štaviše, deo političara svojim postupcima dodatno vređa novinare i odobrava napade na njih, što je jasna poruka nadležnim institucijama da se ne treba ozbiljno baviti zaštitom novinara.

Platforma  će poslati pisma relevantnim hrvatskim vlastima zahtevajući od njih da spreče svaku vrstu nasilja nad novinarima i da hitno i detaljno istraže sve činjenice o ovom i drugim slučajevima kršenja prava novinara. Time će poslati snažnu poruku javnosti o napadima na novinare kao „društveno neprihvatljivom ponašanju“.  Regionalna platforma će prijaviti slučaj Mapping media freedom platformi i platformi Saveta Evrope.

Regionalna platforma podržava Hrvatsko novinarsko društvo i njihove napore u zaštiti slobode izražavanja. Platforma, takođe, poziva međunarodne organizacije koje se bave slobodom štampe i pravima novinara da iskoriste svoj uticaj i podstaknu vlasti da istraže ovaj i ostale slučajeve kršenja novinarskih prava.

Napad na novinara je direktan napad na slobodu izražavanja i na pravo građana da budu informisani. U 2017. godini Hrvatsko novinarsko društvo je zabeležilo 11 napada i pretnji novinarima.

 

Udruženje/udruga BiH novinari
Sindikat medija Crne Gore
Hrvatsko novinarsko društvo
Udruženje novinara Kosova
Udruženje novinara Makedonije
Nezavisno udruženje novinara Srbije


Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 01/11/2017

]]>
Wed, 1 Nov 2017 12:29:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/32724/hrvatska-vlast-mora-reagovati-jedanaesti-napad-na-novinare-ove-godine.html
NUNS: Ministarka Joksimović izvitoperila sliku o medijima http://nuns.rs/info/statements/32662/nuns-ministarka-joksimovic-izvitoperila-sliku-o-medijima.html Nezavisno udruženje novinara Srbije ocenjuje da su jučerašnje izjave premijerke i, posebno, ministarke za evropske integracije o medijskim slobodama krajnje cinične, izrečene sa ciljem da maskiraju realno stanje u javnom informisanju. ]]> Tvrdnja ministarke Jadranka Joksimović da je medijska situacija u Srbiji bolja od mnogih u regionu, a možda čak bolja i od nekih članica EU, i optužba protiv novinarskih udruženja za opstrukciju izrade nove medijske strategije predstavljaju vrh cinizma. 

Podsećamo javnost da poslednjih godina, od kada je na vlasti stranka Jadranke Joksimović, Srbija konstantno pada na svim relevantnim međunarodnim listama o medijskim slobodama.

Organizacija "Reporteri bez granica" objavila je u avgustu ove godine izveštaj o slobodi medija u svetu prema kojem je Srbija na 66. mestu, sedam pozicija niže nego 2016. Ta organizacija je ocenila da mediji u Srbiji rade pod finansijskim i uredničkim pritiskom, a da su na meti kritike vlade mediji koji kritički pišu o njenom radu, te da medijski zakoni "nikada nisu stupili na snagu".

U ovogodišnjem izveštaju organizacije Fridom haus ukazuje se da je Srbija u prošloj godini među državama koje su zabeležile najveći pad na listi slobode medija u svetu, kao i da je stepen demokratskog razvoja Srbije pao na najniži nivo od 2005. godine. U analizi stanja u medijima u Srbiji, urednica Fridom hausa Šenon O’Tul navodi da je Aleksandar Vučić, od 2014. nastojao da sa tržišta istisne kritičke medije i diskredituje novinare. „Novinari koji kritikuju vladu proglašavaju se za izdajnike, društvene degenerike, oruđa mafije ili stranih obaveštajnih službi”. 

Predsednik Evropske federacije novinara Mogens Bliher Bjeregard ocenio je nedavno da je Srbija trenutno najgori primer kršenja medijskih sloboda na Balkanu i podsetio da je na platformi Saveta Evrope posvećenoj medijima evidentirano 12 napada na novinare u Srbiji.

Organizacija Irex u ovogodišnjem globalnom izveštaju ocenjuje da na skali od nula do četiri indeks održivosti medija u Srbiji iznosi 1,78 čime se naša zemlja svrstava u grupu “Neodrživi mešoviti sistem”, u kojoj su i Azerbejdžan, Tadžikistan, Kazahstan, Belorusija....

Ministarki Joksimović bi posebno trebalo da bude poznat izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u 2016. godini, u kojem se ocenjuje da ukupan ambijent nije pogodan za slobodu izražavanja te da u prošloj godini „nije učinjen nikakav napredak“.

NUNS-ova baza podataka o napadima i pritiscima na novinare pokazuje da su 2013. zabeležena 23 napada, a u prvih devet meseci ove godine čak 64.

I na kraju, molimo ministarku Joksimović, nekadašnju novinarku radikalskog biltena “Velika Srbija”, da nam u kontekstu svih nabrojanih podataka ne drži lekcije o kvalitetu istraživačkog novinarstva koje se, kaže, “izvitoperilo”. Jer, uprkos konstantnom ugrožavanju medijskih sloboda u Srbiji, istraživačke medijske kuće kao što su CINS, KRIK, BIRN, INSAJDER ... poslednjih godina dobijaju najznačajnija domaća i međunarodna priznanja. 

 

 

U Beogradu 27.10.2017.                                                                                                                          Sekretarijat NUNS-a 

]]>
Fri, 27 Oct 2017 14:22:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/32662/nuns-ministarka-joksimovic-izvitoperila-sliku-o-medijima.html
NUNS pozdravlja hapšenje: “Kad hoće, država može” http://nuns.rs/info/statements/32643/nuns-pozdravlja-hapsenje-kad-hoce-drzava-moze.html Nezavisno udruženje novinara Srbije pozdravlja brzu i profesionalnu istragu i hapšenje osobe koja je pretila smrću predsedniku NUNS-a Slaviši Lekiću i njegovom ocu. ]]> „Ovo je dokaz da kad hoće, država može. Zahvaljujem se policiji koja je ekspresno uhapsila osumnjičenog kao i svima onima koji su inicirali hitro postupanje. Očekujem da istraga utvrdi motive i identifikuje eventualne nalogodavce pretnji ali, takođe, očekujem da policija sa istom pažnjom postupi i u slučaju provale, pre skoro sto dana, u stan novinarke Dragane Pećo; incidenata na inauguraciji predsednika Aleksandra Vučića, pre skoro 5 meseci, kad su osobe iz stranačkog obezbeđenja SNS napale novinare i građane; pokušaja ubistva Dejana Anastasijevića; u slučajevima do danas nerešenih ubistava Dade Vujasinović pre 23 i Milana Pantića, pre deset godina ili otkrivanja nalogodavca ubistva Slavka Ćuruvije, likvidiranog pre 18 godina. To nije uslov, to je samo put ka punom poverenju medijske zajednice u pravdu i državu”, izjavio je Lekić. 

Ranije danas, MUP je saopštio da je uhapšen N. V. (58) iz Beograda, zbog postojanja osnova sumnje da je uputio pretnje smrću predsedniku NUNS-a Slaviši Lekiću i njegovom ocu.

]]>
Thu, 26 Oct 2017 14:12:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/32643/nuns-pozdravlja-hapsenje-kad-hoce-drzava-moze.html
Grupa za slobodu medija: Poslanici, pitajte Vladu! http://nuns.rs/info/statements/32635/grupa-za-slobodu-medija-poslanici-pitajte-vladu.html Grupa za slobodu medija danas je, pred početak sednice Skupštine na kojoj će biti postavljana pitanja Vladi Srbije, delila poslanicima letke sa svojim pitanjima. Očekujemo da poslanici pitaju premijerku i ministre suštinski važna pitanja za građane i državu, umesto da se vređaju, svađaju i na svaki način doprinose obesmišljavanju institucija, zakona i cele države. Od Vlade Srbije očekujemo da u razumnom roku odgovori na pitanja koja smo im danas, posredstvom poslanika, postavili. ]]> Grupa za slobodu medija pita premijerku Anu Brnabić zbog čega nije prihvatila poziv na sastanak sa Grupom za slobodu medija koja okuplja više stotina medija, organizacija, novinarskih i medijskih udruženja, građanki i građana? Da li joj išta znači podatak da su tokom 2013. godine zabeležena 23 slučaja napada, pretnji ili pritisaka na novinare, a ove godine samo u prvih osam meseci 54 slučaja? Kada će članovi Vlade početi da poštuju Zakon o javnom informisanju i medijima koji izričito zabranjuje diskriminaciju medija, urednika, novinara i drugih lica u oblasti javnog informisanja? Koliko novinara je pod merama kao što su praćenje, snimanje i tajni nadzor komunikacije?

 Ministru policije Nebojši Stefanoviću postavili smo sledeća pitanja: Zašto policajci u uniformi i civilu nisu reagovali tokom incidenata na skupu podrške Aleksandru Vučiću 30. maja, na dan predsedničke inauguracije? Zašto javnosti još uvek nisu poznata imena osoba koje su napale novinare i građane na inauguraciji, iako je pre tri meseca izjavio da su identifikovane? Ko je provalio u stan novinarke Dragane Pećo?

 Od ministarke pravde Nele Kuburović očekujemo odgovor na pitanja postoje li efikasni mehanizmi kontrole kako bi se ustanovilo da li u primeni mera kao što su praćenje, snimanje i tajni nadzor komunikacije novinara, nadležni organi zloupotrebljavaju svoja zakonska ovlašćenja? Zašto još nisu otkriveni nalogodavci ubistva Slavka Ćuruvije? Kako je moguće da su slučajevi ubistva novinarke Dade Vujasinović (pre 23 godine) i novinara Milana Pantića (pre 16 godina) i pokušaja ubistva novinara Dejana Anastasijevića (pre 10 godina) i dalje u predistražnom postupku?

Ministra vojske Aleksandra Vulina smo pitali kada će se ograditi od saopštenja svoje stranke Pokret socijalista koja je urednika KRIK-a nazvala “narkomanom”  “stranim plaćenikom”.

Sve dok se budu ignorisala ovakva pitanja, dok na delu bude diskriminacija novinara koji ih postavljaju, dok se u novinske redakcije koje odbijaju da ćute o ovome budu slale “crne trojke” u vidu finansijskih i poreskih inspekcija, u Srbiji će vladati medijski mrak u kome nijednom građaninu ne može biti dobro. U interesu je svih građana Srbije da se izborimo za profesionalno, nezavisno, kritičko novinarstvo.

Grupa za slobodu medija će pratiti da li su poslanici postavili naša pitanja članovima Vlade i zahtevati da dobije jasne odgovore.

]]>
Thu, 26 Oct 2017 12:06:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/32635/grupa-za-slobodu-medija-poslanici-pitajte-vladu.html