NUNS :: Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/rss.html sr http://nuns.rs/img/logo.png NUNS :: Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/rss.html NUNS i NDNV: Hitno utvrditi ko preti smrću novinarki Mariji Vučić http://nuns.rs/info/statements/31432/nuns-i-ndnv-hitno-utvrditi-ko-preti-smrcu-novinarki-mariji-vucic.html Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine najoštrije osuđuju pretnju upućenu putem Fejsbuka novinarki i zamenici glavnog urednika Cenzolovke Mariji Vučić. ]]> NUNS i NDNV očekuju da Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal po hitnom postupku ispita slučaj, ustanovi identitet autora preteće poruke i protiv njega pokrene krivični postupak. Takođe, novinarska udruženja ukazuju da i ovaj slučaj pokazuje koliko neadekvatna reakcija pravosudnog sistema i tolerancija govora mržnje i pretnji ohrabruje nasilništvo i ekstremizam.

Nakon što je u petak objavila tekst o tome kako su ekstremni desničari u Nišu sprečili projekciju filma "Albanke su naše sestre", novinarki Mariji Vučić je preko Fejsbuka upućena pretnja: "Kamenjarko, ići ćeš pod mač ubrzo". Pretnja je postavljena na lažnom profilu na kome je fotografija Miroljuba Petrovića, inače poznatog po izjavama da aktiviste pojedinih NVO, homoseksualce, ateiste... treba kažnjavati smrtnim kaznama – kamenovanjem i slanjem „pod mač“.

Koleginica Marija Vučić u izjavi za pravnu službu NUNS-a navodi da joj je preteća poruka upućena preko Fejsbuka u noći između prošlog petka i subote (23-24. juna), samo nekoliko sati nakon što je na sajtu Cenzolovke objavljen njen tekst „Pretnje niških ekstremista: Sad će doći Vučićevo obezbeđenje, oni znaju sa novinarima“.

“Nemam dokaza da je povod za pretnju sam tekst, ali ima indicije da je tako jer je tekst objavljen u petak u toku dana a pretnja je stigla tokom noći. Ne znam o kome se radi, slučaj sam odmah prijavila policiji i tužilaštvu. Sutradan su me obavestili da su počeli da rade po prijavi, da je slučaj uzet u rad po hitnom postupku i ja se nadam da će naći onoga ko je pretio”, izjavila je Marija Vučić. Objasnila je da joj je preteća poruka upućena u deo inboksa u koji stižu poruke onih koji nisu na njenoj listi Fejsbuk prijatelja.

 Nezavisno udruženje novinara Srbije

Nezavisno društvo novinara Vojvodine

 

Beograd - Novi Sad 27.06.2017.

]]>
Tue, 27 Jun 2017 14:48:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/31432/nuns-i-ndnv-hitno-utvrditi-ko-preti-smrcu-novinarki-mariji-vucic.html
NUNS i NDNV uz kolege sa Al Džazire http://nuns.rs/info/statements/31402/nuns-i-ndnv-uz-kolege-sa-al-dzazire.html Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) smatraju da zahtevi pojedinih država da se ugasi medijska mreža Al Džazira, uključujući tu i balkanski regionalni program, predstavljaju ozbiljan udarac za medijske slobode i medijski pluralizam u regionu, ali i širom sveta. ]]> NUNS i NDNV se oštro protive mogućnosti da državni aparati i političari odlučuju koji mediji smeju, a koji ne da postoje, i solidarno stoje uz svoje kolege sa Al Džazire, čiji rad visoko vrednuju.

Regionalna Al Džazira svojom profesionalnošću kvalifikovala se među najpouzdanije i najrelevantije medije u zemljama bivše Jugoslavije, koje generalno – neke manje, neke više – imaju problema sa medijskim slobodama i medijskim pluralizmom.

U Srbiji, u kontekstu medijskog mraka i progona slobode mišljenja i izražavanja, Al Džazira je jedan od izuzetno retkih elektronskih medija na kojima građani mogu da čuju i kritičke stavove o vlasti.

Beograd-Novi Sad, 25. juni 2017.

Nezavisno udruženje novinara Srbije
Nezavisno društvo novinara Vojvodine

]]>
Sun, 25 Jun 2017 18:11:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/31402/nuns-i-ndnv-uz-kolege-sa-al-dzazire.html
Koalicija: U Srbiji suspendovana sloboda mišljenja i izražavanja http://nuns.rs/info/statements/31397/koalicija-u-srbiji-suspendovana-sloboda-misljenja-i-izrazavanja.html Koalicija novinarskih i medijskih udruženja smatra da država Srbija snosi apsolutnu odgovornost za otkazivanje projekcija filmova o Kosovu u Nišu i Kraljevu jer svojim delovanjem podstiče ekstremne desničare da ugrožavaju bezbednost novinara i drugih građana koji su bili zainteresovani da pogledaju ove filmove i prisustvuju javnoj debati posle projekcije. ]]> Država koristi ekstremiste da bi suspendovala slobodu mišljenja i izražavanje, a blagonaklon odnos policije prema nasilnicima više je nego očigledan.

Vlast u Srbiji neprestano produkuje atmosferu straha i nasilja, a odsustvo sankcionisanja napadača na novinare i drugih nasilnika zapravo je jasan signal da državni organi podstiču i promovišu zastrašivanje svojih političkih protivnika.

Podsećamo da su se u oktobru prošle godine u Nišu sastali premijer Albanije Edi Rama i tadašnji premijer Srbije i sadašnji predsednik Aleksandar Vučić. Tada ne samo da nije bilo nijedinog incidenta, već nije bilo ni jednog čoveka u odeći sa desničarskim obeležjima, što ukazuje na to da država ima mehanizme da spreči ovakve incidente, samo je potrebna volja da ih primeni.

Incident u Nišu i sramotno otkazivanje projekcije u Kraljevu, kojima su prethodili i incidenti u Beogradu i Novom Sadu, predstavljaju scenario koji smo gledali devedesetih, a koji ćemo očigledno i drugim povodima i na drugim mestim, gledati u budućnosti, a čiji je cilj uspostavljanje totalitarnog ustrojstva države u kojem neće biti mesta ni za koga ko drugačije misli.

Beograd-Novi Sad-Kragujevac-Niš, 23. jun 2017.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS)
Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV)
Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM)
Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija Lokal pres
Asocijacija onlajn medija (AOM)

]]>
Fri, 23 Jun 2017 13:14:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/31397/koalicija-u-srbiji-suspendovana-sloboda-misljenja-i-izrazavanja.html
NUNS zabrinut zbog ignorantskog odnosa vlasti prema fizičkim napadima na novinare http://nuns.rs/info/statements/31339/nuns-zabrinut-zbog-ignorantskog-odnosa-vlasti-prema-fizickim-napadima-na-novinare.html Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) duboko je zabrinuto zbog krajnje ignorantskog odnosa vlasti prema navodima o fizičkim napadima na novinare koji su izveštavali sa inauguracije srpskog predsednika Aleksanda Vučića, 31. maja 2017. Poslanik vladajuće stranke Vladimir Đukanović je u autorskom tekstu u dnevniku Blic čak otvoreno pozdravio napade na novinare, nazvavši ih provokatorima, što je manir koji dobro pamtimo iz devedesetih godina. ]]> Veliki deo takozvanih mejnstrim medija je izbeglo da potpuno i objektivno izvesti o incidentima koji se dogodili tokom inauguracije. Napadi su postali tema tek nakon što su objavljene fotografije na kojima se jasno vidi kako ljudi u civilu, uz očiglednu primenu brutalne sile, udaljavaju novinare koji su radili svoj posao, i građane.

Podsecamo da je u rezoluciji Evropskog parlamenta o Srbiji usvojenoj 14. juna veliki prostor dat pitanju slobode izražavanja i nezavisnosti medija, a od vlasti u Srbiji je zatraženo da "javno i neopozivo osudi sve napade, obezbedi odgovarajuća sredstva za efikasniju istragu napada na novinare i medije da bi počinioci bili privedeni pravdi".

Iz institucija javne vlasti i nije bilo osuđujućih reakcija ni na Đukanovićev stav, ni na sam napad na novinare. Naprotiv, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković nije prihvatila predlog da se u okviru sednice Odbora za kulturu i informisanje 16. juna pokrene diskusija o napadima na novinare i da se isti osude, a predsednik Vučić je rekao da nije dobro što su novinari udaljeni, ali je upotrebio izraz provokatori, i pokazao fotografije na kojima se vidi kako se neki od građana koji su pristvovali incidentu opijaju. Nije bilo nikakvih reakcija na oglašavanje građanina sa fotografije koji tvrdi da je ona napravljena tokom izvođenja jedne amaterske pozorišne predstave u kojoj je učestvovao.

Namera NUNS-a svakako nije da predsedniku Srbije određuje šta će da govori, ali naša obaveze je da ukažemo da nije u skladu sa demokratskim principima i slobodom javnog izražavanja da se ceo incident u čijem je centru napad na novinare, iskoristi za obračun sa drugačije mislećim ljudima. Obaveza organa javne vlasti je da osude fizičke napade na sve građane  i da ovakve i slične slučajeve istraže do kraja i utvrde da li je i ko kršio zakon, pa tek onda da izlaze sa zakjučcima i  ocenama.

Za novinare, koji svoj posao ponekad obavljaju u krajnje teškim i potencijalno opasnim uslovima, veoma je bitno da se zakoni koji se odnose na postupanje obezbeđenja na skupovima dosledno poštuju, kao i da se poštuje pravo svih građana da javno izraze svoj stav. Na ovakav pristup obavezuje i evropsko i međunarodno zakonodavstvo.

Pozivamo kolege da se intenzivno bave ovim slučajem i da na konferencijama za novinare redovno postavljaju pitanja o toku istrage, poštovanju zakona, kao i o autentičnosti fotografije na kojoj je jedan građanin predstavljen kao pijanac i nasilnik. Veoma je važno, kako za slobodu izražavanja, tako i za bezbednost svakog novinara  i građanina, da se ovaj slučaj istraži do kraja.

Sekretarijat NUNS-a

 

Beograd, 16.06.2017.

]]>
Fri, 16 Jun 2017 16:39:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/31339/nuns-zabrinut-zbog-ignorantskog-odnosa-vlasti-prema-fizickim-napadima-na-novinare.html
Koalicija: Loznica – u javnoj nabavci nema informisanja ni javnog interesa za građane http://nuns.rs/info/statements/31338/koalicija-loznica--u-javnoj-nabavci-nema-informisanja-ni-javnog-interesa-za-gradjane.html Koalicija novinarskih i medijskih udruženja najoštrije osuđuje raspisivanje javne nabavke za usluge javnog informisanja javnosti od strane Grada Loznice čime doprinosi urušavanju Zakona o javnom informisanju i medijima. ]]> Podećamo da su organi lokalne samouprave u  Loznici,  na konkursu za sufinansiranje medijskih sadržaja već raspodelili sredstva za sufinansiranje sadržaja za informisanje građana u visini od 3.700.000,00 dinara  u februaru 2017. Godine , da bi početkom juna  2017. raspisali i javnu nabavku  čiji je predmet nabavke oblikovan u 4 partije i to:

Partija 1 – usluge informisanja na televiziji lokalnog karaktera-servisne informacije bitne za grad Loznicu

Partija 2 – usluge informisanja na televiziji regionalnog karaktera – objavljivanje najnovijih vesti o dešavanjima u gradu

Partija 3 – usluge informisanja putem radio stanice regionalnog karaktera

Partija 4 – usluge informisanja putem štampanih medija.

Novinarska i medijska udruženja  upozoravaju da usluge informisanja nisu propisane kao predmet javne nabavke  u Prilogu 1 Zakona o javnim nabavkama i stoga zahtevaju od Grada Loznice da poštuju zakone i ponište raspisanu javnu nabavku.

Zakon o javnom informisanju i medijima u članu 17. jasno kaže da “jedinica lokalne samouprave obezbeđuje iz budžeta deo sredstava za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja i raspoređuje ih na osnovu sprovedenih javnih konkursa i pojedinačnim davanjima, na osnovu principa o dodeli državne pomoći i zaštiti konkurencije, bez diskriminacije”.

Samim tim usluge javnog informisanja, a pogotovo “objavljivanje najnovijih vesti o dešavanjima u gradu”, ne mogu biti predmet javne nabavke i na ovakav način nedvosmisleno ukazuju na način diskriminacije koji će biti primenjen na medijima.

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja, koju čine Udruženje novinara Srbije (UNS), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) i Poslovno udruženje asocijacije lokalnih i nezavisnih medija Lokal pres, podseća javnost, da Grad Loznica, na žalost, nije jedina opština u Srbiji koja na ovaj način pokušava da uruši realizaciju medijskih zakona, već postoje i mnoge druge koje na slične načine krše medijske zakone.

 

Kragujevac – Beograd – Novi Sad

16.06.2017. godine

]]>
Fri, 16 Jun 2017 16:26:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/31338/koalicija-loznica--u-javnoj-nabavci-nema-informisanja-ni-javnog-interesa-za-gradjane.html
NUNS osudio napad pevača na fotoreportera http://nuns.rs/info/statements/31303/nuns-osudio-napad-pevaca-na-fotoreportera-.html Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) očekuje da nadležni policijski i pravosudni organi istraže i pokrenu odgovarajući postupak protiv napadača na fotoreportera Srpskog telegrafa Milana Lučića. ]]> Prema pisanju medija, fotoreportera Milana Lučića juče je fizički napao i naneo mu fizučke povrede pevač Aleksandar Vuksanović,  estradnog imena Aca Lukas.

Napad je prijavljen policiji a povređeni novinar je zbrinut u Urgentnom centru.

Sekretarijat NUNS-a
U Beogradu 14.06.2017.

]]>
Wed, 14 Jun 2017 14:37:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/31303/nuns-osudio-napad-pevaca-na-fotoreportera-.html
NUNS podržava okončanje istrage ubistva novinara Milana Pantića http://nuns.rs/info/statements/31220/nuns-podrzava-okoncanje-istrage-ubistva-novinara-milana-pantica.html Nezavisno udruženje novinara Srbije pozdravlja uspeh policijske istrage ubistva novinara Milana Pantića i najavu da će osumnjičeni nalogodavci i izvršiloci zločina biti predati tužilaštvu. ]]> NUNS ocenjuje da uspeh istrage duge 16 godina pokazuje da rasvetljavanje ovako teških zločina očigledno zavisi od političke volje. Zato nadležni organi uporedo sa podizanjem optužnice duguju objašnjenje javnosti zašto je istrazi trebalo toliko mnogo vremena da otkrije nalogodavce i ubice novinara Pantića.    

S tim u vezi, NUNS smatra da bezbednost novinara kao i drugih građana mora biti sistemski uređena i garantovana, i da ne sme zavisiti od bilo kakve politike.

Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić saopštio je danas da je posle šesnaest godina od ubistva dopisnika Večernjih novosti iz Jagodine Milana Pantića policijska istraga okončana, te da će  imena osumnjičenih nalogodavaca i izvršilaca koji su „sa teritorije Beograda i Jagodine“ dostavljena su tužiocu.

Istraga je pokazala da su prikupljeni dokazi za naručioce, da su rasvetljeni njihovi motivi, te da je Pantić ubijen zbog svog novinarskog rada i istraživačkih tekstova o korupciji i kriminalu.

Detaljan izveštaj, kao je saopštio Matić, policija je pre desetak dana dostavila nadležnom tužiocu u Jagodini, od koga se očekuje da „u najskorije vreme donese odgovarajuće odluke i preduzme radnje u skladu sa zakonskim ovlašćenjima“.

Novinar Milan Pantić ubijen je 11. juna 2001. godine na ulazu u svoju zgradu u Jagodini, udarcem tupim predmetom u glavu.

Sekretarijat NUNS-a

U Beogradu 08.06.2017.

]]>
Thu, 8 Jun 2017 17:58:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/31220/nuns-podrzava-okoncanje-istrage-ubistva-novinara-milana-pantica.html
Hitno istražiti napade na novinare u Beogradu http://nuns.rs/info/statements/31169/hitno-istraziti-napade-na-novinare-u-beogradu.html Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, koja zastupa više od 7800 članova najoštrije osuđuje fizičke i verbalne napade na novinare koji su se desili 31. maja u Beogradu. ]]> Novinari dnevnog lista Danas, produkcije Insajder, portala VICE i Espresso i Radio Beograda napadnuti su dok su izveštavali sa javnog skupa povodom obeležavanja inauguracije novog predsednika Republike Srbije. Posebno zabrinjavaju svedočenja napadnutih kolega da pripadnici policije nisu ništa preduzimali dok su grupe huligana vređale novinare, pretile im i fizički ih uklanjale sa mesta javnih dešavanja.

“Tužna je činjenica da su svim jučerašnjim incidentima svedočili policajci: u civilu ili uniformi. Neki su okretali glave, neki slegali ramenima, a treći se, prema tvrdnjama napadnutih novinara, pravdali govoreći kako im policija ne može pomoći”, izjavio je predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Slaviša Lekić. 

Napad na novinare je direktan napad na slobodu izražavanja i na pravo građana da budu informisani. Još više zabrinjava činjenica da policija, koja treba da štiti sve građane, nije reagovala. Takvo ponašanje nije prihvatljivo i država treba da snosi punu odgovornost. 

Platforma će se tim povodom obratiti vlastima u Srbiji i zahtevati da policija i tužilaštvo sprovedu hitnu istragu kako bi se temeljno ispitale sve činjenice u vezi sa jučerašnjim napadima na novinare koji su brutalno sprečavani da izveštavaju sa javnih skupova. Pored toga, Platforma će zahtevati od nadležnih organa da se utvrdi ko je odgovoran za propuste policijskih snaga da deluju i zaštite novinare. 

Regionalna platforma snažno podržava Nezavisno udruženje novinara Srbije i druge novinarske i medijske organizacije u naporima da zaštite novinare i slobodu govora. Platforma poziva međunarodne organizacije koje se bave zaštitom medijskih i novinarskih sloboda i prava da od srpskih vlasti zahtevaju da istraže jučerašnje napade na novinare i o tome obaveste javnost. 

Samo u prvih pet meseci ove godine, računajući i jučerašnje incidente, u Srbiji je evidentirano 39 slučajeva direktnih pritisaka, verbalnih pretnji i fizičkih napada na novinare. 

 

Udruženje/udruga BiH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Društvo novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

 

2. juna 2017. godine

]]>
Fri, 2 Jun 2017 16:02:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/31169/hitno-istraziti-napade-na-novinare-u-beogradu.html
Prestanite da ćutite! http://nuns.rs/info/statements/31133/prestanite-da-cutite.html Iako Vas nismo izabrali da brinete o nama, već su nas drugi “delegirali” pod Vaš “kišobran”, pišem Vam jer nemamo od koga drugog da tražimo zaštitu. Vlast je tako pomešala karte: Vaše je da igrate po vašim pravilima, ali i da, tu i tamo, poštujete neke civilizacijske norme. Među njima i - naše pravo na rad! ]]> Poštovani ministre Vukosavljeviću,

Prestanite da ćutite!

Iako Vas nismo izabrali da brinete o nama, već su nas drugi “delegirali” pod Vaš “kišobran”, pišem Vam jer nemamo od koga drugog da tražimo zaštitu. Vlast je tako pomešala karte: Vaše je da igrate po vašim pravilima, ali i da, tu i tamo, poštujete neke civilizacijske norme. Među njima i - naše pravo na rad!

Ne baš ispod Vašeg prozora, ali u prečniku od cirka 500 metara oko Vašeg kabineta, juče su naše kolege u šest navrata sprečene da rade svoj novinarski posao.

Tokom inauguracije premijera u predsednika, da ne kažem Aleksandra Vučića u Aleksandra Vučića, novinarku Danasa, koja je pokušala da zabeleži incident ispred Skupštine Srbije, bukvalno su, sa sve telefonom – odneli “sa mesta događaja”! Na isti način, doduše bez “odnošenja”, sprečeni su da obavljaju posao novinar “Insajdera” i fotoreporter portala “VICE”! Novinaru “Insajdera” je, uz psovke jednog od učesnika mitinga podrške novom predsedniku, najavljeno i – hapšenje. Takođe ispred skupštinske zgrade, napadnuta je novinarka portal “Espresso”. U Terazijskom prolazu, nešto pre toga, uz guranje, psovke i izbijanje diktafona iz ruke, onemogućena je u svom poslu novinarka Radio Beograda.

Niko se tim povodom, gospodine Vukosavljeviću, nije oglasio iz Vašeg i našeg ministarstva.

Pre nekoliko dana, snimatelji, osim RTS-a, nisu mogli da zabeleže kad je tada aktuelni premijer i budući predsednik Srbije Aleksandar Vučić simboličnim pritiskom na dugme, označio početak proizvodnje redizajniranog „fijata 500L“ u kragujevačkoj fabrici.

Ni tad se niste oglasili!

U predsedničkoj predizbornoj kampanji, bilo je nebrojeno uvreda i pretnji novinarima i medijima koji su kritički orijentisani prema kandidatu vladajuće koalicije.

Ne pravdam, ali mogu da razumem što se niste ofirali.

Od početka godine, naše kolege su u najmanje deset slučajeva bile sprečene da izveštavaju: bilo da su diskriminisani prilikom pozivanja na događaj, bilo da im je zabranjeno da prisustvuju javnom događaju.

I tada ste ćutali!

U NUNS-ovoj bazi napada i pritisaka na novinare od početka godine zabeleženo je više od 30 primera pritisaka, verbalnih pretnji i fizičkih napada na novinare.

Neću se više ponavljati, ministre Vukosavljeviću!

Ali imam obavezu da Vas upoznam sa jednom koliko notornom, toliko tužnom činjenicom - svim jučerašnjim incidentima svedočili su policajci: u civilu ili uniformi. I znate šta: neki su okretali glave, neki slegali ramenima, a treći se, tvrde novinari, pravdali kako im policija – “ne može pomoći”! Znajući da nemate nikakve ingerencije glede unutrašnjih poslova, podsećam Vas da još uvek participirate u podeli stranke koja drži apsolutnu vlast: možda nije ministarski, ali svakako je ljudski pledirati da policajci, tu i tamo, ne mora uvek, ali s vremena na vreme, zaštite građane makar to bili i novinari.

Ne kukam Vam, gospodine ministre, zbog toga što Vaš državni sekretar za informisanje radi iza leđa medijskih udruženja! Ne zamaram Vas ni socijalnim statusom novinara, nesigurnošću rada, kršenjem autorskih prava...! Ne pišem Vam o hroničnoj tabloidiotizaciji Srbije, o suptilnoj cenzuri ili razarajućoj autocenzuri! 

Obraćam Vam se sa molbom da - Tamo Gde BI Trebalo - novinarima izdejstvujete ono što im garantuje čl. 60 Ustava Republike Srbije - pravo na rad.

Zapravo, pišem Vam otvoreno pismo, da Vas upozorim da smo predugo čekali i da više ne očekujemo: zahtevamo od Vas i da se javno oglasite povodom sve učestalijih ataka na naše kolege, uglavnom od strane pripadnika ili simpatizera partija na vlasti i na taj način ohrabrite novinare da rade svoj posao, a obeshrabriti one koji ih u tome sprečavaju.

Prevaziđite to što Vas je do sad sputavalo i, ljudski Vas molim - prestanite da ćutite!

Od slabosti se može pobeći, ali grešite ako mislite da to možete ćutanjem.

Vaš prethodnik će ostati upamćen po frizuri i – ćutanju.

Znam da imate potencijal da to ponovite, ali duboko verujem i da imate kapacitet da to izbegnete!

Srdačno,

 

Slaviša Lekić,

predsednik NUNS-a                                                                                              U Beogradu, 1. juna 2017.

]]>
Thu, 1 Jun 2017 10:54:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/31133/prestanite-da-cutite.html
NUNS osudio napade na novinarke na skupovima u Beogradu http://nuns.rs/info/statements/31127/nuns-osudio-napade-na-novinarke-na-skupovima-u-beogradu-.html Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije protestuje zbog napada i ometanja novinara tokom današnjih okupljanja i dešavanja u vezi sa inauguracijom novog predsednika Republike Srbije. ]]> NUNS posebno protestuje zbog neadekvatnog ponašanja policije koja ne samo da nije obezbedila uslove za nesmetan rad novinarskih ekipa već su njeni pripadnici i sami učestvovali u sprečavanju novinara da izveštavaju o događaju od najvišeg javnog interesa.

Novinarku dnevnika Danas Lidiju Valtner brutalno su napali aktivisti Srpske napredne stranke i pripadnici policije u civilu. Novinarka je ispričala da je pripadnik obezbeđenja skupa ispred Skupštine Srbije pokušao da joj otme mobilini telefon kada je snimala nasrtanje na jednog demonstranta pokreta “Protiv diktature”.

“Nekoliko sekundi sam se sa njim rvala i onda je drugi muškarac koji je savladavao demonstranta prišao i razdvojio nas, uhvatio me i gurao sa tog mesta. Drugi čovek je vukao demonstranta, i odvukli su nas do Pionirskog parka. Iza nas je bio policajac u civilu koji je sve to video”, izjavila je novinarka Lidija Valtner za NUNS.

Drugi incident dogodio se par sati ranije, u podzemnom tunelu na Terazijama, kada su se pristalice Aleksandra Vučića sukobile sa njegovim protivnicima. Desetak muškaraca napravilo je kordon na izlazu. Na pitanje novinara odakle su i koga predstavljaju, odgurnuli su novinarku Radija Beograd i izbili joj diktafon. Prisutni policajci na to nisu reagovali.

Sekretarijat NUNS-a

U Beogradu 31.05.2017.

]]>
Wed, 31 May 2017 14:25:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/31127/nuns-osudio-napade-na-novinarke-na-skupovima-u-beogradu-.html
NUNS osudio diskriminaciju novinara i medija od vlasti Kovina http://nuns.rs/info/statements/31065/nuns-osudio-diskriminaciju-novinara-i-medija-od-vlasti-kovina.html Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije osuđuje diskriminatorno ponašanje predsednice opštine Kovin Sanje Petrović prema novinarima i medijima. NUNS podseća da zabranjivanje novinarima da prisustvuju javnim događajima i njihovo onemogućavanje da obave prefesionalni zadatak predstavljaju grubo kršenje domaćih zakona i međunarodnih konvencija. ]]> NUNS podseća da se u članu 4. Zakona o javnom informisanju izričito kaže da je "zabranjena neposredna i posredna diskriminacija urednika medija, novinara i drugih lica u oblasti javnog informisanja...". U istom članu se ističe i da se ne sme "ugrožavati slobodan protok informacija putem medija, kao ni uređivačka autonomija medija...".

Predsednica opštine Kovin Sanja Petrović danas je naložila radniku obezbeđenja da se konstitutivne sednice Opštinskog veća udalji novinara lista “Moj Kovin“ Nikolu Budisavljevića. Jedino obrazloženje bilo je da sednicama mogu da prisustvuju samo pozvani, da je tako regulisano Poslovnikom o radu Opštinskog veća te da novinare pomenutog medija niko nije zvao.

NUNS je od glavnog i dogovornog urednika lista „Moj Kovin“ Svetozara Polića obavešten da je kovinska opštinska vlada u protekle dve godine nekoliko puta pokušala “da radi mimo očiju javnosti“.

„Prvi je bio taj da su održavane sednica pre sednice (javna je bila formalna), pa se već godinu i po dana niko na javnim sednicama nije javio za reč. Godinu kasnije ni to nije bilo dovoljno, jer su neke odluke Veća bile tema novinskih tekstova i podsmeha nekih TV emisija, pa je septembra 2016. godine iz poslovnika brisan član 54. u kome je stajalo da ‘predstavnici sredstava javnog informisanja imaju pravo da prisustvuju sednicama Opštinskog veća radi obaveštavanja javnosti o njegovom radu'“, navodi kolega Polić.

„Moj Kovin“ je tim povodom od Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave zatražio da oceni tu odluku. Predsednica opštine Sanja Petrović je u dopisu Ministarstvu tvrdila da je rad Veća javan, jer „obaveštava javnost o svom radu ... saopštenjima za javnost, održavanjem konferencija za štampu, davanjem intervjua, objavljivanjem informacija putem interneta i na drugi prigodan način“.

A zapravo, vlast u Kovinu je poslednju konferenciju za novinare održala još 3. jula 2013. godine, a redakciji lista “Moj Kovin“, kao i nekim drugim medijima, lokalna vlast u proteklih 6 godina nije dostavila ni jedno saopštenje o radu Opštinskog veća. Na zvaničnom opštinskom sajtu objavi se tek poneka pohvalna vest o opštinskoj vlasti.

Dosad, međutim, novinari nisu pozivani na sednice Opštinskog veća, ali nisu ni izbacivani sa sednica na kojima se odlučuje o javnom interesu.

Sekretarijat NUNS-a

U Beogradu 26.05.2017.

]]>
Fri, 26 May 2017 14:48:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/31065/nuns-osudio-diskriminaciju-novinara-i-medija-od-vlasti-kovina.html
NUNS podneo krivičnu prijavu protiv članova Saveta REM-a http://nuns.rs/info/statements/31036/nuns-podneo-krivicnu-prijavu-protiv-clanova-saveta-rem-a-.html Postoji osnovana sumnja da su članovi Saveta REM-a, u svojstvu službenih lica, izvršili krivično delo “nesavestan rad u službi” iz člana 361. Krivičnog zakonika. ]]> Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) podnelo je danas krivičnu prijavu protiv članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) “zbog postojanja osnovane sumnje da su, kao članovi Saveta REM-a, u svojstvu službenog lica, izvršili krivično delo nesavestan rad u službi iz člana 361. stav 2. Krivičnog zakonika Republike Srbije”.

Na osnovu čl. 280 – 284. Zakonika o krivičnom postupku Republike Srbije, Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu NUNS je podneo krivičnu prijavu protiv zamenika predsednika Saveta REM-a Gorana Petrovića i članova Saveta REM-a Miloša Rajkovića, Slobodana Veljkovića, Božidara Nikolića, Olivere Zekić, Aleksandre Janković, Gorana Pekovića, Đorđa Vozarevića i Radoja Kujovića.

U krivičnoj prijavi NUNS-a, navodi se da “postoji osnovana sumnja da su navedena lica, kao članovi Saveta REM-a izvršili krivično delo Nesavestan rad u službi iz člana 361. stav 2. Krivičnog zakonika Republike Srbije jer su propuštanjem dužnosti nadzora nad radom pružalaca medijskih usluga (u daljem tekstu: PMU), određenih Zakonom o elektronskim medijima (u daljem tekstu: ZEM), u toku predizborne kampanje za izbore za Predsednika Republike Srbije 02.04.2017. godine, u uračunljivom stanju, očigledno nesavesno postupali u vršenju službe, iako su bili svesni da usled toga može nastupiti teška povreda osnovnih ljudskih prava zagarantovanih Ustavom Republike Srbije, Zakonom o elektronskim medijima Republike Srbije, Zakonom o izboru predsednika Republike odnosno Zakonom o izboru narodnih poslanika, kao i odredbama Pravilnika o obavezama pružalaca medijskih usluga tokom predizborne kampanje i Pravilnika o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga”.

U prijavi se, takođe, navodi da su članovi Saveta REM-a “bili dužni i mogli biti svesni mogućnosti nastupanja teške povrede osnovnih ljudskih prava, a koja povreda je nesumnjivo nastupila, čime su teško povređena prava svih građanima Republike Srbije, kandidata koji su učestvovali u izboru za Predsednika Republike Srbije, a naročito teško povređeno pravo i interes javnosti da bude blagovremeno, istinito i potpuno informisana o svim pitanjima od javnog značaja, jer sve informacije koje utiču na izbor Predsednika Republike Srbije predstavljaju pitanja od javnog značaja”.

NUNS ukazuje da “u toku predizborne kampanje za izbore za Predsednika Republike Srbije 02.04.2017. godine Savet REM-a nije pokrenuo ni jedan postupak protiv PMU (pružalaca medijskih usluga) po službenoj dužnosti”. Uvidevši da Savet REM-a grubo zanemaruju svoje dužnosti i nesavesno postupa u vršenju svoje službe, građani i aktivni učesnici izbornog procesa od 16. marta do 5. aprila 2017. tom regulatornom telu podneli 35 prijava, od kojih se “najveći broj odnosio na situaciju da su PMU davali prednost kandidatu Aleksandru Vučiću, a da su drugi kandidati bili diskriminisani ili, čak, omalovažavani”.

U prijavi se navodi da je Savet REM-a “održao samo nekoliko ‘telefonskih sednica’ ali ne da bi hitno odlučio o prijavama građana zbog nesavesnog rada PMU već da bi, krajnje licemerno, odlučivao o mogućnosti ili nemogućnosti emitovanja spotova određenih kandidata, na zahtev samih PMU”.

NUNS konstatuje da je “nesavesno postupanje u vršenju službe više nego očigledno”, jer “Savet REM-a nije razmatrao ni jednu prijavu i nije doneo niti jednu odluku, pa samim tim nije izrekao niti jednu meru, za vreme trajanja predizborne kampanje tj. pre održavanja izbora za Predsednika Republike Srbije, a ni neposredno posle održavanja izbora”.

Pokazujući “da uopšte ne vode računa o interesu javnosti da bude blagovremeno, istinito i potpuno informisana o svim pitanjima od javnog značaja”, članovi regulatornog tela su “sami sebe okvalifikovali kao nedostojne dužnosti člana Saveta REM-a”, ocenjuje se u krivičnoj prijavi NUNS-a. 

Sekretarijat NUNS-a

U Beogradu 24. maja 2017.

]]>
Wed, 24 May 2017 10:35:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/31036/nuns-podneo-krivicnu-prijavu-protiv-clanova-saveta-rem-a-.html
NUNS i NDNV: Grad Novi Sad novcem građana plaća Informer, Srpski telegraf i druga režimska glasila http://nuns.rs/info/statements/31034/nuns-i-ndnv-grad-novi-sad-novcem-gradjana-placa-informer-srpski-telegraf-i-druga-rezimska-glasila.html Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) obaveštavaju javnost da Grad Novi Sad treću godinu zaredom na sramotan i skandalozan način krši Zakon o javnom informisanju i medijima i ismejava konkursno sufinansiranje javnog interesa u sferi javnog informisanja. Skoro celokupan za tu priliku izdvojen novac građana dodeljuje režimskim glasilima, među kojima su i oni koji kontinuirano i sistematski krše novinarski kodeks. ]]> Manje-više ista “stručna” komisija, sastavljena od predstavnika nereprezentativnih i režimskih udruženja, sprovodi očigledno negde unapred donesenu političku odluku o nagrađivanju poslušnih glasila, a ove godine otišli su i korak dalje u sramoćenju Novog Sada i njegovih građana, i novac dodelili Informeru (1.000.000 dinara) i Srpskom telegrafu (900.000). Podsećamo da je jedan od najvažnijih kriterijuma za dodelu sredstava za medijske projekte od javnog interesa upravo poštovanje Kodeksa novinara Srbije, a ova dva lista su, prema istraživanju Saveta za štampu, šampioni u njegovom kršenju i gaženju.

Osim toga, čak 4,5 miliona dinara, uzetih od Novosađana, dobio je SNS-portal brif.rs, koji je takođe dobio ogromne iznose i na drugim konkursima u vojvođanskim lokalnim samoupravama, a koji je registrovan početkom godine kao partijski projekat i u jednom periodu je protivzakonito radio bez impresuma. Vojvođanski magazin, iza kojeg stoji jedan od glavnih naprednjačkih medijskih demijurga Goran Karadžić, dobio je dva miliona dinara na ovom konkursu. Ovo su samo neki od najindikativnijih primera trošenja sredstava građana suprotno javnom interesu, odnosno partijske distribucije novca na novosadskom konkursu. Novac za medijske projekte dobila je i Srpska pravoslavna crkva, ali i brojne stručnoj javnosti nepoznate firme i organizacije.

Postoji ozbiljna indicija da su neki od članova konkursne komisije bili u otvorenom sukobu interesa, pa će NUNS i NDNV razmotriti mogućnost podizanja krivičnih prijava protiv njih.

NUNS i NDNV pozivaju medije koji su oštećeni na ovom konkursu da iskoriste zakonska prava i pokušaju da kroz upravni postupak ostvare svoja ugrožena prava.

Nažalost, Novi Sad nije izuzetak. U skoro svim lokalnim samouprava, kao i na pokrajinskom nivou, novac građana se dodeljuje režimskim medijima, a u komisijama sede predstavnici fantomskih i režimskih udruženja koji samo pozajmljuju svoja imena za realizaciju partijskih interesa, a za to bivaju adekvatno nagrađeni.

Beograd-Novi Sad, 23. maj 2017.

]]>
Tue, 23 May 2017 13:20:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/31034/nuns-i-ndnv-grad-novi-sad-novcem-gradjana-placa-informer-srpski-telegraf-i-druga-rezimska-glasila.html
Skandalozna odluka Politike da objavi Martićev tekst http://nuns.rs/info/statements/31008/skandalozna-odluka-politike-da-objavi-marticev-tekst.html Novinarska i medijska udruženja i organizacije šokirani su odlukom uredništva Politike da objavi pismo Đorđa Martića "Ćuruvija, Račak i Gordić”. ]]> Politikino izdanje od petka sadrži pismo Đorđa Martića, bivšeg urednika Politike ekspres, koji je 6. aprila 1999, pet dana pre ubistva Slavka Ćuruvije, objavio tekst-poternicu za glavnim urednikom Dnevnog telegrafa i Evropljanina "Ćuruvija dočekao bombe" Miroslava Markovića, koji je iste večeri pročitan i u Dnevniku RTS-a. 

Tekst, koji je lažno predstavio Ćuruviju kao jednog od onih koju su prizivali bombardovanje SR Jugoslavije, završava se zloslutnim rečima: "A ako su se nadali da će njihova izdaja biti zaboravljena, uzalud su se nadali". 

Prekjučerašnji tekst u Politici na mnogo načina ponavlja surovost i nemoralnost svog prethodnika iz 1999. godine. 

Đorđe Martić, se i sada, 18 godina kasnije, ruga ubijenom novinaru, cinično tvrdeći kako je on "svojom saglasnošću da se tekst objavi" - "praktično pozvao Ćuruviju da sve to demantuje i da mu se lepo, kako i dolikuje - izvinimo". Ćuruvija je, kaže Martić, odbio da demantuje, tako da - "pametnom dovoljno". 

Nastavljajući u tonu oslobođenom bilo kakvog stida, on kaže i: "uvek (bih) pustio tekst protiv bombardovanja svoje zemlje. I tu mi je savest mirna". 

Martić tvrdi i kako je Ćuruvija (a ne Đinđić) u to vreme bio vodeći kritičar Miloševićevog režima, kao i da je ovaj novinar ugrožavao Đinđićevo liderstvo, dok za Miloševićev režim nije bio opasan, insinuirajući da iza ubistva stoji upravo - Zoran Đinđić. 

Sa dubokim žaljenjem konstatujemo da, dajući prostor somnabulnim Martićevim konstrukcijama, “Politika” ni na koji način nije doprinela informisanju javnosti, već upravo suprotno - njegovoj besramnoj kontaminaciji i vređanju uspomene na ubijenog novinara.  

Beograd, 21. maj 2017.

Slavko Ćuruvija fondacija

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Asocijacija medija

Asocijacija onlajn medija

]]>
Sun, 21 May 2017 15:33:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/31008/skandalozna-odluka-politike-da-objavi-marticev-tekst.html
Novinarska i medijska udruženja: Godinu dana bezakonja i ponižavanja novinara i novinarstva na RTV-u http://nuns.rs/info/statements/31004/novinarska-i-medijska-udruzenja-godinu-dana-bezakonja-i-ponizavanja-novinara-i-novinarstva-na-rtv-u.html Godinu dana posle "blickriga", odnosno ekspresne postizborne političke čistke nepodobnih urednika i novinara na Javnom servisu Vojvodine, novinarska i medijska udruženja konstatuju da se stanje u ovoj medijskoj kući neprestano pogoršava, da u njoj vladaju bezakonje i voluntarizam i da se ponižavaju i novinari i novinarstvo, pa i zdrav razum. ]]> Ovom kućom upravljaju partijski kadrovi više nego skromnih stručnih kapaciteta, koji i ne kriju da ne prave razliku između jednopartijskog državnog javnog informativnog preduzeća i javnog medijskog servisa, i od kojih su neki dugo već u v.d. stanju. Naime, još uvek, bez ikakvog obrazloženja - protivno zakonitosti postupka i ugrožavajući prava građana - nisu okončani konkursi za programskog direktora i glavnog i odgovornog urednika koji su raspisani pre godinu dana, i pored činjenice da su se na njega javile osobe koje ispunjavaju uslove za te pozicije.

Podsećamo da je "blickrigu" prethodila protivzakonita smena dotadašnjeg programskog direktora RTV-a Slobodana Arežine i da se pred novosadskim sudom vodi spor po njegovoj tužbi protiv ovog javnog servisa.

U međuvremenu, rukovodstvo RTV-a je nastavilo da otpušta, ponižava i marginalizuje najbolje novinare –  one koji su doprineli da ova medijska kuća doživi snažan profesionalni uspon, u periodu od 2011. do maja 2016. godine – a na njihova mesta dovodi nestručne naprednjačke kadrove. Logična posledica toga je drastičan pad kvaliteta programa i njegove gledanosti, kao i – dramatičnog gubitka poverenja građana.

Menadžment ove kuće ozbiljno ugrožava i radna prava zaposlenih, između ostalog i odbijajući da im produžava ugovore, i zapošljavajući ih "na lizing" preko raznoraznih agencija.

Novinarska i medijska udruženja smatraju da je, pored osione vlasti, za stanje na RTV-u najodgovorniji Savet REM-a koji je u Upravni odbor Javnog servisa Vojvodine izabrao ljude čiji se jedini "kvalitet" ogleda u političkom poslušništvu, a ne treba zaboraviti da se neki od njih nalaze i u veoma ozbiljnom sukobu interesa. Događaji na RTV-u jedan su od argumenata u nizu koji svedoče da je neophodno da celokupan Savet REM-a podnese ostavke, odnosno da je pod hitno potrebno napraviti diskontinuitet u radu ove osramoćene institucije.

Jedino dobro što je proizašlo iz političkih smena na RTV-u jeste javni protest novinara i građana, odnosno njihova međusobna solidarnost i borba za medijske slobode, koja je oličena u Pokretu Podrži RTV. Novinarska i medijska udruženja pružaju punu podršku delovanju ovog Pokreta i njegovim potpuno legitimnim zahtevima.

Beograd-Novi Sad-Niš-Kragujevac, 20. maj 2017.

 

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS)

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV)

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM)

Asocijacija lokalnih nezavisnih medija Lokal pres

Asocijacija onlajn medija (AOM)

]]>
Sat, 20 May 2017 11:59:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/31004/novinarska-i-medijska-udruzenja-godinu-dana-bezakonja-i-ponizavanja-novinara-i-novinarstva-na-rtv-u.html
NUNS: Gospodo iz REM-a, podnesite ostavke http://nuns.rs/info/statements/30955/nuns-gospodo-iz-rem-a-podnesite-ostavke-.html Nezavisno udruženje novinara Srbije ponavlja zahtev da članovi Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) podnesu ostavke zato što ne obavljaju svoje dužnosti propisane Zakonom o elektronskim medijima i zbog brojnih skandaloznih propusta u svom radu. ]]> Poslednji dokaz da Savet REM-a ne radi svoj posao je i sudbina nekoliko desetina žalbi građana na predizborne programe elektronskih medija, među kojima se brojne odnose na nesrazmernu zastupljenost Aleksandra Vučića u programima nacionalnih emitera.

Postupajući po prijavama građana, REM nije pokretao postupak već je žalbe prosleđivao emiterima koji su se, kako navode mediji, očekivano izjašnjavali sa „nisam kriv“. REM je odgovore emitera REM prosleđivao podnosiocima žalbi i time okončavao “postupak” po pritužbama građana. U odgovorima je izostao bilo kakav stav ili mišljenje REM-a, ili nalaz stručne službe za nadzor i monitoring u kojoj radi bezmalo 50 ljudi.

Takvim (ne)radom REM je samo potvrdio svoju odluku o odustajanju od nadzora nad radom emitera tokom predizbornih kampanja, iako je to jedna od njegovih najvažnijih obaveza. Podsećamo da REM nije reagovao u toku predizborne kampanje kada su  pojedine televizije sa nacionalnim i regionalnim dozvolama za rad, posebno TV Pink i Studio B, u svojim informativnim emisijama najgrublje kršile predizborna pravila tako što otvoreno navijale za Aleksandra Vučića, dok su drugi predsednički kandidati izvrgavani ruglu. Iz REM-a se proturala laž da postupanje povodom takvih očiglednih kršenja zakona nije njegova obaveza.

NUNS ponovo podseća da u Zakonu o elektronskim medijima jasno stoji da REM, kao samostalno i nezavisno telo, vrši javna ovlašćenja sa ciljem "unapređenja kvaliteta i raznovrsnosti usluga elektronskih medija, doprinosi očuvanju, zaštiti, i razvoju slobode mišljenja i izražavanja u cilju zaštite interesa javnosti".

U čijem interesu radi aktuelni sastav Saveta REM-a?

Sekretarijat NUNS-a

U Beogradu 16.05.2017.

]]>
Tue, 16 May 2017 15:34:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/30955/nuns-gospodo-iz-rem-a-podnesite-ostavke-.html
Udruženja: Politička presuda beogradskog Apelacionog suda protiv NDNV-a http://nuns.rs/info/statements/30951/udruzenja-politicka-presuda-beogradskog-apelacionog-suda-protiv-ndnv-a.html Novinarska i medijska udruženja smatraju da presuda beogradskog Apelacionog suda u procesu protiv portala Autonomija, kojom se ovaj internetski medij kažnjava sa 300.000 dinara, uz prateće zatezne kamate i sudske troškove – nije zasnovana na pravu i pravdi već je politički motivisana sa ciljem ugrožavanja rada i opstanka jednog od retkih prema vlasti kritički nastrojenih medija. ]]> Novinarska i medijska udruženja smatraju da presuda beogradskog Apelacionog suda u procesu protiv portala Autonomija, kojom se ovaj internetski medij kažnjava sa 300.000 dinara, uz prateće zatezne kamate i sudske troškove – nije zasnovana na pravu i pravdi već je politički motivisana sa ciljem ugrožavanja rada i opstanka jednog od retkih prema vlasti kritički nastrojenih medija.

Apelacioni sud je sa veoma nemuštim obrazloženjem, i bez pravog uvida u prirodu predmeta, izvrćući i obesmišljavajući prvostepene nalaze, preinačio presudu Višeg suda u Beogradu kojom je odbačena tužba Danijela Kulačina, nekadašnjeg funkcionera Treće Srbije i vlasnika firme koja je svojevremeno bila zainteresovana za kupovinu medija u Vojvodini, protiv Nezavisnog društva novinara Vojvodine, izdavača portala Autonomija.  

Ova "preinačujuća" presuda Apelacionog suda, koju je potpisala sudija Radmila Đurić, evidentan je dokaz da vlast aktivno koristi sve modele ugrožavanja medijskih sloboda, često instrumentalizujući pravosuđe u tu svrhu.

Nije nebitno istaći i to da je presuda, tek nedavno dostavljena tuženom, donesena za vreme masovnih postizbornih protesta u Srbiji, upravo u onom periodu kada su predstavnici vlasti i mediji bliski SNS-u organizovali huškačku kampanju protiv rukovodstva NDNV-a, optužujući ga da stoji iza protesta.

Kao posledica ove kampanje, članovi rukovodstva ovog udruženja dobili su brojne pretnje smrću, koji su prijavljeni Policiji i Tužilaštvu, ali koje do sada nisu procesuirane.

Novinarska i medijska udruženja se pitaju da li je i ova presuda Apelacionog suda deo iste te kampanje.

Novinarska i medijska udruženja će o ovom slučaju obavestiti domaće i međunarodne organizacije za zaštitu medijskih sloboda i ljudskih prava, a NDNV će iskoristiti sva domaća i međunarodna pravna sredstva kako bi se ova sramna i skandalozna presuda poništila.

Beograd-Novi Sad-Niš-Kragujevac, 16. maj 2017.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS)

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV)

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM)

Asocijacija lokalnih nezavisnih medija Lokal pres

Asocijacija onlajn medija (AOM)

]]>
Tue, 16 May 2017 12:58:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/30951/udruzenja-politicka-presuda-beogradskog-apelacionog-suda-protiv-ndnv-a.html
Proglas povodom 3. maja, Svetskog dana slobode medija http://nuns.rs/info/statements/30777/proglas-povodom-3-maja-svetskog-dana-slobode-medija.html Povodom Svetskog dana slobode medija, Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Granski sindikat kulture, umetnosti i medija "Nezavisnost" pozivaju sve novinare i elektronske medije da u sredu 3. maja, U PET DO DVANAEST isključe ton i zamrače ekrane, i tako se pridruže međunarodnoj simboličnoj akciji PET MINUTA GROMOGLASNE TIŠINE kako bi najširu javnost upozorili na nikad gori položaj novinarske profesije u Srbiji. ]]> Sloboda je pravo da ljudima kažete istinu

Novinarstvo se danas suočava sa sve većim političkim i ekonomskim pritiscima, cenzurom i autocenzurom, nesigurnošću rada, ugrožavanjem bezbednosti, nedostatakom profesionalne obuke, rodnom neravnopravnošću, kršenjem autorskih prava i mnogo čime još što nije za pohvalu, naprotiv.

U izveštaju Reportera bez granica, Srbija je u odnosu na prethodnu godinu doživela pad od sedam mesta, pa je sada na 66 mestu.

I prema izveštaju istraživačkog centra Evropskog parlamenta, Srbija se suočava s politizacijom, problemima u sprovođenju medijskih zakona, zastrašivanjem novinara i autocenzurom.

U situaciji kad je jedan čovek okupirao i monopolizovao gotovo kompletnu javnu scenu, ekploatišući je do krajnjih granica, kad vodeća stranka medije u Srbiji koriste kao sredstvo kreiranja javnog mnjenja u skladu sa svojim, uskim i sebičnim interesima i kad je stotine naših kolega ostalo bez radnog mesta, a više stotina njih, čak i u profitabilnim medijskim kompanijama, rade za smanjene i neredovno zarade, novinari moraju postići jedinstvo, dići glas i nepristajanjem na te “uslove” pokazati da su slobodni građani koji imaju slobodu, pravo i obavezu da ljudima, pre svega, prenesu istinu. A sloboda je i da javnosti kažete i ono što vlast ne želi čuti.

Uloga medijskih poslenika nije ispunjavanje želja moćnika, već odgovorno informisanje i stvaranje kritičke javnosti.

NUNS i “Nezavisnost” pozivaju sve medijske radnike da se zajedno suprotstavimo daljoj eroziji profesije i učinimo sve kako bi podigli ugled novinarstva i vratili poverenje građana.

Na kraju apelujemo na celokupnu javnost Srbije da se na ovaj dan sete i nekažnjivosti zločina protiv novinara: 23 godina nije bilo dovoljno da se otkrije ko je ubio novinarku Dadu Vujasinović, da se ni posle 18 godina ne zna po čijem nalogu je ubijen kolega Slavko Ćuruvija i da već 16 godina ostaju nepoznati i nekažnjeni nalogodavci i ubice novinara Milana Pantića.

U Beogradu, 02. maja 2017.

]]>
Tue, 2 May 2017 13:08:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/30777/proglas-povodom-3-maja-svetskog-dana-slobode-medija.html
NUNS: Vlast u Valjevu ugrožava slobodu javnog informisanja http://nuns.rs/info/statements/30758/nuns-vlast-u-valjevu-ugrozava-slobodu-javnog-informisanja.html Nezavisno udruženje novinara Srbije poziva Gradsko veće Valjeva da prekine sa praksom zatvorenih sednica i ugrožavanja slobode javnog informisanja, te da svoj rad učini javnim i dostupnim svim novinarima i medija, bez diskriminacije. Javnost rada organa i pojedinaca na javnim funkcijama je njihova zakonska obaveza koja ne sme da zavisi od bilo čije političke volje. ]]> Gradsko veće Valjeva nedavno je saopštilo da će svoje sednice održavati “bez direktnog prisustva medija, uz blagovremeno informisanje o tačkama dnevnog reda, kao i o ishodu odluka Gradskog veća”, te da će nakon svake sednice medijima dostavljati saopštenja “koja će javnosti omogućiti detaljan uvid u odluke koje su donete”. Takođe, odlučeno je “da će se članovi Gradskog veća direktno obraćati na konferencijama za novinare, na kojima će javnosti još detaljnije obrazlagati određene odluke, koje su bitne za funkcionisanje grada”, te da će “na ovaj način građani Valjeva i mediji biti bolje obavešteni o odlukama Gradskog veća“.

Gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović, poznat po diskriminatornom i uvredljivom ponašanju prema novinarima i medijima, juče je izjavio da će samo neke sednice biti zatvorene za javnost.  "U svrhu efikasnijeg i boljeg rada Gradskog veća mi smo, za sada, rekli da nema potrebe da svim sednicama Gradskog veća prisustvuju novinari i da budu otvorene za javnost", rekao je Gvozdenović za TV Marš. Na pitanje kojim sednicama Gradskog veća će novinarima biti dozvoljeno prisustvo, Gvozdenović je odgovario da će "biti i otvorenih sednica za javnost, ali onda kada mi to procenimo, a to će zavisiti od teme o kojoj raspravljamo".

NUNS podseća gradonačelnika Valjeva da je funkcionisanje lokalnih vlasti uređeno zakonom, a ne njegovom ličnom voljom.

Zakonom o javnom informisanju i medijima propisano je da se ne sme ugrožavati sloboda informisanja. 

Zakon o lokalnoj samoupravi  (član 71) propisuje da su “organi i službe jedinice lokalne samouprave dužni da obaveštavaju javnost o svom radu preko sredstava javnog informisanja”.

Sekretarijat NUNS-a

U Beogradu 27.04.2017.

]]>
Thu, 27 Apr 2017 10:48:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/30758/nuns-vlast-u-valjevu-ugrozava-slobodu-javnog-informisanja.html
NUNS poziva Tužilaštvo da reaguje povodom cenzure SNS u Zaječaru http://nuns.rs/info/statements/30723/nuns-poziva-tuzilastvo-da-reaguje-povodom-cenzure-sns-u-zajecaru-.html Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije protestuje zbog jučerašnjeg skandaloznog postupka izbornog štaba Srpske napredne stranke u Zaječaru prema novinarima. ]]> NUNS ocenjuje da je reč o cenzorskom ponašanju i direktnom ataku na slobodu informisanja koju garantuju međunarodne konvencije, Ustav i zakonodavstvo Republike Srbije i poziva Tužilaštvo da po službenoj dužnosti pokrene postupak protiv vinovnika ovog grubog incidenta.  

Izveštačkoj ekipi N1 juče je zabranjeno snimanje u krugu izbornog štaba SNS u Zaječaru, a nepoznato lice izguralo novinarku Gordanu Bjeletić iz stanačkih prostorija.

Na pitanje novinarke u vezi sa procedurom praćenja izbora i saopštavanja rezultata, odgovor je bio: Izlazi napolje. Odmah zatim jedan od prisutnih članova nasrnuo je novinarku N1.

Članovi SNS su se na isti način ponašali i prema novinarima B92 i Istinomera kojima su bez ikakvog obrazloženja zabranjivali da snimaju.

Na pitanje zašto novinari ne mogu u izborni štab SNS, član te stranke i predsednik opštine Knjaževac Milan Đokić odgovorio je da nikome od novinara nije dozvoljen ulaz.

Posmatračka misija CRTA objavila je da je nekoliko mladića nasrnulo na CRTINOG posmatrača prilikom pokušaja da zabeleži aktivnosti ispred štaba SNS gde se okupio veći broj ljudi i vozila sa registarskim tablicama iz Raške, Kosovske Mitrovice, Negotina i Bora. Oteli su mu telefon i izbrisali fotografije uz povike "nemoj da nas slikaš i nećeš imati problema", navodi se u saopštenju CRTE.

Sekretarijat NUNS-a

U Beogradu 24.04.2017.

]]>
Mon, 24 Apr 2017 11:37:00 +0100 Saopštenja http://nuns.rs/info/statements/30723/nuns-poziva-tuzilastvo-da-reaguje-povodom-cenzure-sns-u-zajecaru-.html