Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Pravna pomoć

Zahvaljujući organizacijama Civil Right Defenders i Media Legal Defence Initiative, NUNS će nastaviti da svojim članovima obezbeđuje besplatno pružanje pravnih saveta od strane advokata, a obezbedili smo i novu mogućnost - besplatno zastupanje na sudu od strane advokata.

Odgovarajući na potrebe svog članstva Nezavisno udruženje novinara Srbije je, uz podršku donatorskih organizacija poput Civil Rights Defenders i IREX/USAID od 2009. godine omogućilo pružanje advokatskih saveta svojim članovima.  Uslugu dobijanja besplatnog pravnog saveta, pružanih preko telefona, u tom periodu iskoristilo je više od 500 članova. Tokom razgovora sa njima, i na osnovu rezultata istraživanja tržišta članstva i trenutne situacije u profesiji NUNS je odlučio da advokatsko pravno  savetovanje i zastupanje na sudu uvrsti u svoj Poslovni plan kao jednu od najvažnijih koristi koje smo obezbedili našem članstvu.

Tokom druge polovine 2010. godine NUNS je sproveo serijal razgovora sa kolegama iz esnafskih organizacija u regionu, donatorima i stručnjacima što je rezultiralo razvojem novog modela pravne pomoći.

U saradnji sa donatorima Civil Rights Defenders i Media Legal Defence Intitiative (MLDI) Udruženje  je sklopilo ugovor o saradnji sa advokatskom kancelarijom Živković Samradžić kojim se obezbedjuje pravna podrška Sekretarijatu i članovima Udruženja.

Saradnja sa renomiranom advokatskom kancelarijom obuhvata davanje besplatnih pravnih saveta i pravno zastupanje tuženih članova NUNS-a u sudskim procesima.

Pored saradnje sa advokatskom kancelarijom Živković Samradžić, u okviru ovog projekta fokus je stavljen i na davanje saveta u vezi sa etičkim dilemama u novinarstvu.  Na pitanja članstva odgovara Tamara Skrozza, novinarka i ko-autorka publikacije Kodeks novinara Srbije – uputstva i smernice.  Tamara je takodje i predavačica kursa Etika u medijima.

 Za više informacija posetite ove strane:

Pravno zastupanje članova NUNS-a na sudu

Pravni saveti za članstvo NUNS-a

Saveti vezani za etičke dileme medijskih profesionalaca

Najčešće postavljana pitanja


 

Realizaciju projekta besplatne pravne pomoći podržale su organzacije Civil Rights Defenders i Media Legal Defence Initiative.

Komentari (3)

ostavi komentar
sub

03.09.

2016.

Brana [neregistrovani] u 11:09

Molim za pravni savet

U ugovoru kod kupoprodaje seoskog imanja piše "imanje je kupljeno u vidjenom stanju". Ja sam video ono što mi je prodavac rekao da je njegovo, i o tome imam dokaz. Međutim, to što mi je prodavac pokazao i dokazivao da je njegovo razlikuje se od faktičkog stanja jer brojevi parcela koje mi je prodavac pokazivao ne pripadaju njemu nego drugim ljudima, a ono što piše u vlasničkom listu konkretnog imanja ne poklapa se s onim što mi je prodavac pokazivao. Da li je moja greška što sam verovao prodavcu, što nisam angažovao geometra da potvrdi ono što mi je prodavac govorio? Ovde se radi o očiglednoj prevari a moje pitanje je da li mogu tražiti poništenje ugovora zbog prevare?

Isto tako molim za informaciju da li sud može da odbaci privatnu krivičnu tužbu tako što će se obratiti tužilaštvu koje odgovara da za navedeno krivično delo ne postoje elementi na osnovu kojih se delo goni po službenoj dužnosti?
Najljubaznije molim odgovor

Pozdrav,
Branislav Bajagić

Poštovani, pravna pomoć se odnosi samo na novinare i medijske radnike.

Odgovori
pet

21.02.

2014.

Mirjana [neregistrovani] u 15:50

Mnogi pod kontrolom

Nazalost niko nema vise petlju za javnu prozivku. Cekaju se izbori. Pa onda udri protivnika. Mnogi novinari se boje da preko noci ne ostanu tehnoloski visak. Zato cute sto ide na ruku urednicima. A ovi opet cute da se ne zamere glavnom i odgovornom coveku. Nasa profesija je sve jadnija!

Odgovori
sre

12.02.

2014.

anonymous [neregistrovani] u 13:36

Sloboda

Zbog gostovanja Dragana Djilasa na tv hepy,iskljucen je program na repetitoru u Pozarevcu,dali se to naziva slobodom medija u Srbiji,niko nema smelosti da to nigde objavi.Na toj frekvenciji se emituje program rts 1.

Odgovori

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten

Info Sve vesti