Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Reforma

30. 06. 2013. Beograd

Autor: Jovanka Matić

Kad bi neko pitao publiku...

Građani i medijske reforme

Svi sporovi oko medijskih reformi vode se u ime zaštite interesa građana. Iz svih tabora se tvrdi da će upravo građani biti najviše oštećeni ako se ne prihvati „naše“ rešenje. Samo što građane niko ništa ne pita.

Građani i ne znaju da se nešto važno zbiva u vezi sa medijima. Možda se Beograđani malo uznemire kad ih prvi čovek Studija B Aleksandar Timofejev plaši da neće saznati o požaru u komšiluku ako... nešto. Možda se penzioneri raduju kad čuju da neće morati da plaćaju pretplatu. Možda se "pinkovci" razgale kad vide kako Željko Mitrović hrabro, pismeno, nadahnuto i principijelno vodi rat protiv Dragana Đilasa. Možda se gledaoci B92 ljute što se poremetio raspored vesti, pa nikako da ih uhvate. A možda se i ne ljute. Lepše im da gledaju kako Novak pobeđuje.

Sve je to "možda", jer ništa ne znamo o tome kako se građani odnose prema medijima - koliko su zadovoljni onim što im se nudi, šta im nedostaje, šta očekuju, da li se ljute što voditeljka reklamira kafu, zašto kažu da nema ništa da se gleda kad imaju 100 kanala.

Još gore, niko se i ne brine što građani nemaju delotvornog načina da iskažu svoje potrebe i želje. To što radije prate ovo nego nešto drugo, ništa ne znači. Možda to rade zato što im mediji nisu ponudili nešto bolje i korisnije.

Kada novinari odu kod lekara, očekuju da ovi rade svoj posao stručno, pošteno i predano. Ne interesuje ih da li su lekari dobili platu, da li misle da je bolje raditi u privatnoj ili državnoj bolnici, šta je lekarima država obećala, a nije ispunila. I građani su takvi kad odu kod novinara. Žele stručno, pošteno i predano obavljen novinarski posao.

Možda bi građani, bar neki, bili spremni da opet onako srčano kao ranije podrže novinare u borbi za pravo da dobro obavljaju svoj posao. Možda, kad bi im neko objasnio suštinu sporova oko reformi medija, i kad bi poverovali da novinari u zalaganju za određeno reformsko rešenje imaju u vidu pravo građana na obaveštenost, a ne druge interese. To se poverenje nekako izgubilo. Verovatno zato što su mnogi novinari tokom poslednjih godina u kriznim trenucima lakše žrtvovali interese publike nego interese drugih.   

(Autorka je istraživač u Centru za sociološka istraživanja)

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten