Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Reforma

30. 06. 2013. Beograd

Autor: Dragan Janjić

Posledice kašnjenja donošenja zakona

Javni interes i projektno finansiranje medija u 2014.

Prelazak sa modela direktnog finansiranja medija na model koji podrazumeva projektno finansiranje javnog interesa u medijskoj sferi je okosnica medijske reforme.

Ta promena ima dva osnovna cilja. Prvi je stvaranje uslova za istinsko smanjivanje uticaja opštinskih, gradskih, pokrajinskih i republičkih vlasti na uređivačku politiku, a drugi je trošenje budžetskog novca, koji je novac svih građana, u interesu tih građana, a ne u skladu sa željama i potrebama vladajućih garnitura.

Mediji koji imaju status javnih preduzeća u opštinama, gradovima, pokrajini i republici sada se finansiraju direktno iz budžeta, što znači da njihov opstanak zavisi gotovo isključivo od volje organa javne vlasti čije su javno preduzeće. U takvom sistemu medijima koji su u privatnom vlasništvu dostupnost buzdžetskih sredstava je ili u potpunosti onemogućena, ili je u praksi uslovljena uplivom vlasti na uređivačku politiku.

Na ovaj način se mediji koji su vlasništvo organa javne vlasti otvoreno favorizuju na tržištu, a prostor za nezavisno delovanje medija se bitno sužava. Otuda svako kašnjenje u prelasku na novi način trošenja budžetskih sredstava namenjenih javnom informisanju, što podrazumeva projektno finansiranje, direktno ugrožava ne samo opstanak medija čija uređivačka politika nije pod kontrolom organa javne vlasti, nego i javni interes.

(Autor je potpredsednik NUNS-a)

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten