Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Reforma

30. 06. 2013. Beograd

Autor: Saša Mirković

Tržišna ravnopravnost i medijske reforme

Tržišni principi treba da su preduslov poslovanja

Tržišni principi, ekonomija i ravnopravnost – pojmovi su koje sa svih strana svakodnevno slušamo u ovih 13 tranzicionih godina.

Oni bi trebalo da budu preduslov poslovanja i u ovdašnjoj medijskoj sferi što nažalost u praksi nije slučaj.

Možda je dovoljno objašnjenje takve situacije činjenica da smo tek nakon 11 godina od demokratskih promena dobili prvu Vladinu Medijsku strategiju koja predstavlja krovni dokument koji definiše ključne elemente ovdašnjeg medijskog zakonodavstva.

To znači da su svi dosadašnji zakoni koji su se ticali medija donošeni bez sagledavanja celovite slike koja uključuje pojmove tržišne ravnopravnosti i okruženja u kojem ti isti mediji posluju.  

Zato nije čudno da danas u Srbiji zakoni poput onih o glavnom gradu, nacionalnim savetima ili Tanjugu značajno doprinose da u medijskoj sferi nemamo elementarnu tržišnu ravnopravnost koja bi svima pruzila nužne preduslove za fer tržišnu utakmicu.

Ljubitelji teorija zavera bi rekli da je donošenjem ovakvih zakona neko zlonamerno i smišljeno opstruirao tržišnu utakmicu u medijskoj sferi.

Taj “neko” su u većoj ili manjoj meri bile poltičke elite koje nisu želele da se odreknu uticaja na medije sve dok nije postalo jasno da su razmere ekonomske krize toliko duboke da je postojeci sistem neodrživ.

Problem je što je ova spoznaja došla kasno jer su mnogi medijski igrači od nacionalnog do lokalnog nivoa temeljno uzdrmani i ošamućeni da je veliko pitanje da li će imati dovoljno vremena i kapaciteta za oporavak, opstanak i razvoj. Naročito zbog toga što se kasni i sa primenom akcionog plana u reformi medijskog zakonodavstva gde uvek postoji opravdan strah da će nova legislativa sadržati odredbe koje će biti nametnute kao proizvod političkih dogovora unutar Vlade ili Parlamenta.

Zato nam ostaje nada da će novi set medijskih zakona biti podržan od Medijske zajednice i međunarodnih organizacija koje će pokušati da spreče politički voluntarizam koji je do sada uvek odnosio pobedu u ovoj neravnopravnoj utakmici. 

(Autor je predsednik ANEM–a)

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten