Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Reforma

10. 07. 2013. Novi Sad

Autor: Slobodan Šorak Izvor: RTV

Nebrigom oko RTV-a dovode se u pitanje Ustav i zakoni Srbije

Informisanje na jezicima nacionalnih manjina u Vojvodini ugroženo je zbog veoma teškog finansijskog položaja Radio-televizije Vojvodine.

U nacionalnim savetima manjinskih zajednica smatraju da su zbog nebrige svih nivoa vlasti i potpunog okretanja leđa pokrajinskom javnom servisu, dovedena u pitanje, Ustavom i zakonima zagarantovana, manjinska prava u javnom informisanju.

To da plata radnicima kasni dva meseca, možda i nije neka vest danas u Srbiji. Međutim, nadležne bi mogla da zabrine informacija da je osetnim smanjenjem plaćanja pretplate, a nepronalaženjem alternativnog rešenja do prelaska na budžetsko finansiranje, ugrožena proizvodnja programa.

Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine smatra da se nemarom države za funkcionisanje RTV-a, ozbiljno krše prava manjina. U tom savetu zadužena za medije, Zita Šimon kaže da je dopis sa apelom za pomoć poslat na sve relevantne adrese u državi.

"U tom stavu smo zaključili da je ova situacija neodrživa, tražili smo da se što hitnije nađe rešenje da se u budućnosti obezbedi stabilan izvor finasiranja za RTV", kaže ona.

"Ugroženo je informisanje i na rusinskom jeziku",  ističe predsednik Nacionalnog saveta te nacionalne manjine Slavko Rac.

"Mislim da se Beograd konačno prikazao u pravom svetlu sa maćehinskim odnosom prema građanima Vojvodine. Radio televizija Srbije se, na neki način, spašava, a naša televizija i radio su prepušteni sami sebi", ocenjuje on.

"Neophodno je postojanje pokrajinskog javnog servisa", naglašava predsednik Nacionalnog saveta Rumuna Danijel Petrović i naglašava da je sada trenutak da se pomogne RTV-u.

"Mi kao Nacionalni savet Rumuna možemo samo da damo podršku očuvanju jedne takve institucije i sugurno da ćemo pomoći zajedno sa svim organima u zemlji", ističe on.

O problemima u funkcionisanju RTV-a danas bi trebalo da raspravlja i Upravni odbor naše kuće, a koliko je situacija teška svedoči i izjava direktora RTS-a Aleksandra Tijanića da je republički javni servis pred zatvaranjem uprkos tome što vlada Srbije već nekoliko meseci finansijski pomaže - isključivo RTS.

Pokrajinska vlada smatra se nenadležnom za RTV, a kako sad stvari stoje jedino bi Vojvođani mogli da pomognu urednijim plaćanjem pretplate, ali samo ako bude programa koji oni prepoznaju kao svoj javni servis.

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten