Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Reforma

10. 07. 2013. Beograd

Izvor: Beta

"Monitoring medijske scene u Srbiji"

ANEM: Država probila sve rokove za medijsku reformu

Svi rokovi za početak medijske reforme u Srbiji su probijeni, rečeno je prilikom predstavljanja publikacije "Monitoring medijske scene u Srbiji".

U Publikaciji Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) za januar - jun 2013. godine navedeno je da se vlast pokazala na ustaljen način: "spremna je za deklarativne, a ne i za istinske promene".

Predsednik ANEM-a Saša Mirković istakao je da će najavljena rekonstrukcija Vlade dodatno usporiti proces reforme predviđene medijskom strategijom donetom još 28. septembra 2011. godine.

"Prošle nedelje prestala je da postoji i radna grupa Ministarstva kulture i informisanja koja je radila na nacrtu Zakona o javnom informisanju. Na taj način Ministarstvo je preuzelo političku odgovornost za tekst zakona koji je odvano trebalo da ugleda svetlost dana", rekao je Mirković na okruglom stolu.

Naveo je da očekuje da će prvi medijski zakoni konačno ući u skupštinsku proceduru tek najesen.

Advokat Kruna Savić podsetila je da donošenje Zakona o javnom informisanju kasni sedam godina, a Zakona o elektronskim medijima pet godina.

Istakla je da medijske reforme ne bi trebalo da zavise od "poltičke volje ili nevolje" i kao glavni razlog nesprovođenja navela "nedovoljno promišljene" ciljeve u strategiji.

"Medijska reforma kasni zato što ciljevi nisu dovoljno promišljeni i nisu pretočeni u adekvatan regulatorni okvir", kazala je Kruna Savić koja je u danas predstavljenoj publikaciji autorka teksta "Zašto još nema medijske reforme u Srbiji".

Advokat Slobodan Kremenjak - član sada ukinute radne grupe koja je radila na novom nacrtu Zakonu o elektronskim medijima koji još nije prošao ni javnu raspravu, kao ključan problem istakao je netransparentnost finasiranja medija.

On je rekao da država godišnje izdvoji najmanje 25 miliona dinara za medije što u situaciji kada opada tržišno poslovanje meija, državi daje ogroman uticaj i kontrolu nad njima.

"Država na taj način odlučuje koji će mediji preživeti i koje će informacije doći do građana", ocenio je Kremenjak i dodao da će biti mnogo bolja ako se uspostavi kontrola državne pomoći medijima.

Okruglom stolu je prisustvovao i zaštitnik građana Saša Janković koji je u tekstu objavljenom u danas predstavljenoj publikaciji pisao o slobodi izražavanja, za koju je naveo da je "najosetljivija oblast građanskih sloboda".

Publikacija je štampana uz finasijsku podrsku Ambasade Holandije.

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten