Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Reforma

11. 07. 2013. Novi Sad

Autor: Slobodan Šorak Izvor: Beta, RTV

Pajtić: Zbog nefinansiranja RTV-a ugrožena prava manjina

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je danas da su ugrožena prava nacionalnih manjina u toj pokrajini, jer u republičkom budžetu nisu predviđena sredstva za Radio-televiziju Vojvodine (RTV) već samo za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Pajtić je u razgovoru sa ambasadorom Velike Britanije u Srbiji Majklom Devenportom (Mićael Davenport) rekao da je RTV, koji program emituje na 10 jezika, doveden u neravnopravan položaj u odnosu na RTS i dodao da je time ugrožena priprema programa i egzistencija zaposlenih, kao i zagarantovana manjinska prava građana Vojvodine da budu informisani na svom maternjem jeziku.

On je dodao da su zbog najavljenog ukidanja pretplate mnogi građani prestali da je plaćaju, a da su republičke vlasti u rebalansu budžeta obezbedile samo sredstva za RTS, a ne i za RTV, preneo je Biro za informisanje Vlade Vojvodine.

Vojvođanski premijer je podsetio da pokrajina nema nadležnosti u ovoj oblasti, jer su i RTS i RTV osnovani po republičkom Zakonu o radio-difuziji, kojim je uređeno i pitanje finansiranja oba javna servisa.

Pajtić i Devenport razgovarali su i o muzičkom festivalu Egzit, koji večeras počinje na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu, i složili se da taj festival ima značajne pozitivne efekte u promociji Srbije a posebno Novog Sada, koji je u svetu prepoznatljiv upravo po ovoj muzičkoj manifestaciji.

Devenport je danas posetio i kamp festivala Egzit, u kojem su smešteni i gosti iz njegove Velike Britanije.

Nebrigom oko RTV-a dovode se u pitanje Ustav i zakoni Srbije

Informisanje na jezicima nacionalnih manjina u Vojvodini ugroženo je zbog veoma teškog finansijskog položaja Radio-televizije Vojvodine. U nacionalnim savetima manjinskih zajednica smatraju da su zbog nebrige svih nivoa vlasti i potpunog okretanja leđa pokrajinskom javnom servisu, dovedena u pitanje, Ustavom i zakonima zagarantovana, manjinska prava u javnom informisanju.

To da plata radnicima kasni dva meseca, možda i nije neka vest danas u Srbiji. Međutim, nadležne bi mogla da zabrine informacija da je osetnim smanjenjem plaćanja pretplate, a nepronalaženjem alternativnog rešenja do prelaska na budžetsko finansiranje, ugrožena proizvodnja programa.

Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine smatra da se nemarom države za funkcionisanje RTV-a, ozbiljno krše prava manjina. U tom savetu zadužena za medije, Zita Šimon kaže da je dopis sa apelom za pomoć poslat na sve relevantne adrese u državi.

"U tom stavu smo zaključili da je ova situacija neodrživa, tražili smo da se što hitnije nađe rešenje da se u budućnosti obezbedi stabilan izvor finasiranja za RTV", kaže ona.

Član Odbora za kulturu Nacionalnog saveta Slovaka Vladimir Valenćik kaže da se problemi sa finansiranjem RTV neposredno odražavaju na opstanak radijskog i televizijskog programa na slovačkom jeziku.

"Nacionalni savet Slovaka je na svojoj sadnici apelovao na nadležne da preduzmu adekvatne mere u skladu sa Ustavom i zakonom i obezbede nesmetano funkcionisanje javnog medijskog servsa Vojvodine", ističe Valenćik. 

"Ugroženo je informisanje i na rusinskom jeziku",  ističe predsednik Nacionalnog saveta te nacionalne manjine Slavko Rac.

"Mislim da se Beograd konačno prikazao u pravom svetlu sa maćehinskim odnosom prema građanima Vojvodine. Radio televizija Srbije se, na neki način, spašava, a naša televizija i radio su prepušteni sami sebi", ocenjuje on.

"Neophodno je postojanje pokrajinskog javnog servisa", naglašava predsednik Nacionalnog saveta Rumuna Danijel Petrović i naglašava da je sada trenutak da se pomogne RTV-u.

"Mi kao Nacionalni savet Rumuna možemo samo da damo podršku očuvanju jedne takve institucije i sugurno da ćemo pomoći zajedno sa svim organima u zemlji", ističe on.

O problemima u funkcionisanju RTV-a danas bi trebalo da raspravlja i Upravni odbor naše kuće, a koliko je situacija teška svedoči i izjava direktora RTS-a Aleksandra Tijanića da je republički javni servis pred zatvaranjem uprkos tome što vlada Srbije već nekoliko meseci finansijski pomaže - isključivo RTS.

Pokrajinska vlada smatra se nenadležnom za RTV, a kako sad stvari stoje jedino bi Vojvođani mogli da pomognu urednijim plaćanjem pretplate, ali samo ako bude programa koji oni prepoznaju kao svoj javni servis.

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten