Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Reforma

05. 08. 2013.

Izvor: Fonet

Posledice odlaganja reforme

Trpe mediji koji nisu pod patronatom vlasti

Najteže posledice odlaganja primene Zakona o javnom informisanju trpeti lokalni mediji, smatra predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović.

"Prelazak na projektno finansiranje, koje je, zapravo, trebalo da bude ona slamka spasa za mnoge lokalne medije, dodatno se odlaže", ocenio je Obradović i podsetio da su, prema prvobitnom planu, konkursi za 2014. godinu trebalo da budu raspisani do 15. septembra.

Sada za to, sa kašnjenjem usvajanja Zakona o javnom informisanju, nema ni teoretskih šansi, objasnio je Obradović.

To će, prema njegovim rečima, prouzrokovati nova odlaganja i dodatno pogoršati položaj, negde i gašenje, upravo onih medija koji nisu pod patronatom ni jedne od vladajućih političkih opcija.

Pokušaćemo da ubrzamo ovaj proces, najavio je Obradović, ali nisam preveliki optimista, pre svega zbog ogromnog otpora lokalnih samouprava da se odreknu "svojih" medija".

"Novinarstvo je postalo neprivlačna profesija kojom se, u poslednje vreme, bave oni koji nemaju drugi izbor. Mi smo slabo plaćeni, podložni pritiscima i skloni kompromisima i autocenzuri", upozorio je Obradović.

On smatra da u medijima opstaju uglavnom oni koji prihvataju sada opšte važeće pravilo "ćuti i radi šta ti se kaže".

U takvoj situaciji i normalno je da ljudi beže iz medija. A, budućnost? Nimalo ružičasta: najteže je iza nas, najgore je pred nama", konstatovao je Obradović.

"U ovom trenutku, Ministarstvo kulture i medija je utvrdilo tekst Nacrta zakona o javnom informisanju i uputilo ga ostalim ministarstvima Vlade Srbije, kako se to biorokratskim jezikom kaže, na izjašnjavanje", napomenuo je Obradović i dodao da je to uobičajena procedura.

Nakon toga, tekst Nacrta biće poslat u Brisel, Evropskoj komisiji, koja će, takodje, dati svoje mišljenje o predloženim rešenjima, precizirao je Obradović, koji očekuje da konačni Predlog zakona o javnom informisanju na jesen bude upućen u Skupštinu Srbije i, verovatno, usvojen u oktobru.

On je dodao da je Nacrt zakona o elektronskim medijima, "barem prema najavama iz Ministarstva", gotov i očekuje se da bude upućen na javnu raspravu. "Kada tačno, nije poznato, ali nadamo se da se rasprava o ovom zakonu neće odvijati tokom letnjih odmora", rekao je Obradović.

Prema nekim našim saznanjima, dodao je on, biće održana tri javna skupa na kojima će se razgovarati o ovom zakonu krajem avgusta i početkom septembra.

Kada će ovaj zakon ući u skupštinsku proceduru u ovom trenutku je potpuno neizvesno, dodao je Obradović, koji smatra da je neizvesno i šta će se dešavati sa Zakonom o javnim servisima.

"Tu vlada opšta konfuzija i niko pouzdano ne može da kaže kakva će biti sudbina ovog zakona", objasnio je Obradović.

On smatra da "ni ova vlast, izgleda, kao i ona prethodna, ne bi da se odrekne uticaja na medije, jer je, po ovoj logici,samo sluđen građanin dobar građanin".

"Ono što može biti posledica kašnjenja u donošenju seta medijskih zakona jeste upravo nastavak stanja u kojem mediji, koji se finansiraju iz javnih prihoda, od Republike do opštine, zadržavaju i dalje svoj privilegovan položaj na tržištu", ukazao je Obradović.

Logična posledica takvog stanja je da ostali mediji gube ovu neravnopravnu tržišnu utakmicu, redakcije se gase jedna za drugom i novinari ostaju bez posla, rekao je Obradović, dok država nastavlja da, preko finansijskog i vlasničkog uticaja, kontroliše većinu informacija koje se nudi građanima.

"Možemo biti manje ili više zadovoljni rešenjima iz Nacrta zakona o javnom informisanju. Ali, to u ovom trenutku i nije suštinsko pitanje. Mi smo pred dilemom ko će doživeti primenu tih rešenja, odnosno, onih najvažnijih o promeni načina trošenja budžetskih sredstava, prelasku na projektno finansiranje i procesu privatizacije", naglasio je Obradović.

On se zato plaši da će odlaganje donošenja seta medijskih zakona za jesen imati za posledicu da i dobar deo 2014. godine "izgubimo za primenu medijske reforme".

To će, prema rečima Obradovića, imati pogubne posledice, pre svega, za lokalne medije, "ali i za građane koji ostaju izloženi najgrubljoj propagandi i opštoj tabloidizaciji".

Ističući da Evropska unija nudi dobre usluge, Obradović je napomenuo da "ovde, u Srbiji, mora postojati politička volja da se suštinski promene odnosi u medijskoj sferi".

Te volje nema ili bar ne u meri koja bi pokazivala želju za korenitim promenama, ocenio je Obradović, koji stiče utisak da se svesno odugovlači sa procesom reformi, jer postojeći sistem omogućava efikasnu kontrolu medija.

"Sada, kada se očekuje i raspisivanje izbora, na jesen ili proleće, svejedno, vlast nema baš interes da menja postojeće stanje", zaključio je Obradović. 

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten