Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Reforma

04. 12. 2013. Beograd

Izvor: Mondo_Agencije

NUNS i ANEM: RRA se meša u uređivačku politiku

Nezavisno udruženje novinara Srbije i Asocijacija nezavisnih elektronskih medija ocenili su da je opomena Saveta Republičke radiodifuzne agencije RTV Vojvodine i Radiju B92 zadire u uređivačku politiku.

To je, kako navodi NUNS, nespojivo sa ovlašćenjima tog regulatornog tela.

RRA je pre nekoliko dana izrekla opomenu Radiju B92 jer je u emisiji "Mentalno razgibavanje" narušio "dostojanstvo ličnosti i funkcije" predsednika Srbije Tomislava Nikolića. Opomena je upućena i RTV Vojvodine zato što je njen autor Laslo Tot pokazao "neprofesionalni, pristrasan i neobjektivan pristup" intervjuišući predsednicu Kosova Atifete Jahjagu.

U saopštenju NUNS je naveo da posebno brine odluka RRA da se bavi sadržajem pitanja i analizom odgovora u intervjuu, jer ako to postane praksa Srbija će imati cenzora.

"Takođe, NUNS satiru smatra legitimnim i neophodnim izrazom u demokratskom društvu, pa opomena emiteru zbog načina na koji je tretiran jedan državni funkcioner u zabavnom programu postaje problematična sa aspekta slobode izražavanja", piše u saopštenju.

NUNS je naveo da je u emisijama različitih TV i radio stanica sa nacionalnom i lokalnom pokrivenošću bilo drastičnih primera otvorenih kampanja i neprimerenih napada na političare i druge javne linosti na koje Savet RRA nije reagovao.

Udruženje se oštro protivi svakom pokušaju da uspostavljanja nadzora nad uređivačkom politikom medija i poziva RRA da se strogo drži ovlašćenja koja ima i da ih jednako primenjuje prema svakom emiteru, navodi se u saopštenju NUNS-a.

Povodom opomene RRA televiziji B92 i RTV reagovala je i Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) koja je najoštrije protestovala povodom odluke Saveta RRA.

U saopštenju ANEMA se navodi da je Savet RRA navedenim odlukama prešao granicu između nadzora nad radom emitera, za koji je nadležan u skladu sa odredbama Zakona o radiodifuziji i nedopuštenog ograničavanja slobode izražavanja mešanjem u uređivačku politiku medija.

Oni su ukazali da je RRA RTV Vojvodinu opomenuo zbog načina vođenja intervjua sa političarkom s Kosova, Atifetom Jahjagom, posebno zamerajući ne to što je uopšte emitovan intervju koji je novinar vodio uz neadekvatan simultani prevod, već zbog toga što joj, po nalaženju Saveta RRA, nije oponirao potpitanjima.

Kako se navodi podjednako je nerazumljiva i odluka da se izrekne opomena članici ANEM-a Radiju B92 zbog zabavnog programa u kojem je emitovan satirični prilog sa premontiranim vestima RTS-a.

ANEM smatra da se sporni navod posmatra potpuno van konteksta priloga koji se odnosio na višemesečni proces rekonstrukcije Vlade Srbije.

ANEM je pozvao RRA da "preispita sporne odluke i da svoje napore, umesto izricanja problematičnih mera kojima se nedopušteno meša u uređivačku politiku medija i ograničava slobodu izražavanja, usmeri na obezbeđivanje uslova za razvoj medijske scene u Srbiji na način primeren demokratskom društvu".

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten