Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Reforma

10. 12. 2013. Beograd

Izvor: RTV

Marjanović: Ukidanje pretplate veoma loš potez

Predsednica Odbora Skupštine Srbije za informisanje Vesna Marjanović ocenila je danas da je ideja o ukidanju pretplate za javne servise "veoma opasan potez i korak unazad" u smislu nezavisnosti javnih servisa.

Predsednica Odbora Skupštine Srbije za informisanje Vesna Marjanović ocenila je danas da je ideja o ukidanju pretplate za javne servise "veoma opasan potez i korak unazad" u smislu nezavisnosti javnih servisa.

"Ukidanje pretplate je vrsta populizma, jer će taj novac građani svakako morati da plate za javne servise, da li kroz pretplatu ili neki drugi porez ili taksu", kazala je Vesna Marjanović na zajedničkoj sednici odbora za informisanje Skupštine Vojvodine i Skupštine Srbije u Novom Sadu.

Ona je kazala da su predlogom budžeta Srbije za 2014. godinu predviđena sredstva za finansiranje javnih servisa, iako ne postoji pravni osnov za to, odnosno još nije usvojen zakon o javnim servisima.

"Pa čak i ako se budžet usvoji, ne znamo po kojem će mehanizmu ta sredstva biti isplaćena javnim servisima. Biću apsolutno protiv ukidanja pretplate, a jedino što možemo je da razgovaramo kako da se ona efikasnije naplati", kazala je Vesna Marjanović, koja je poslanica Demokratske stranke (DS).

Članica Odbora Skupštine Srbije za informisanje Jelena Trivan iz DS kazala je da će se "do kraja života boriti" protiv toga da se javni servisi finansiraju iz budžeta, jer se na taj način otvara dodatna mogućnost političkog uticaja.

Član Odbora za informisanje iz Ujedinjenih regiona Srbije Saša Milenić iz Kragujevca založio se za uspostavljanje regionalnih javnih servisa, a s njim se složio i Milorad Stošić iz PUPS-a, iz Niša.

"Potpuno uvažavam pravo građana Vojvodine na sopstveni regionalni servis, ali isto tako insistiramo da i građani ostalih regiona u Srbiji imaju pravo na javne servise", rekao je Stošić.

Predsednik Odbora Skupštine Vojvodine za informisanje Dušan Jakovljev rekao je da je "neodgovorno" pozivati građane da ne plaćaju pretplatu za javne servise.

"U Vojvodini živi svet koji državu doživljava ozbiljno i izmiruje svoje obaveze prema njoj, pa tako i kada je u pitanju pretplata", kazao je Jakovljev.

On je ocenio da u zakonu o javnim servisima treba jasno definisati da će se javni servisi finansirati iz budžeta u prelaznom periodu od dve godine i dodao da u roku od te dve godine treba raditi na povećanju svesti građana o potrebi plaćanja pretplate.

Jakovljev je kritikovao zalaganja da se država potpuno povuče iz vlasništva u medijima, odnosno da se "privatizuju svi mediji".

"Meni je potpuno logično da lokalna samouprava bude osnivač medija koji emituju i na manjinskim jezicima. Privatizacija tih medija će biti veliki problem i može dovesti do njihovog gašenja", ocenio je Jakovljev, koji je poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Generalni direktor Radio-televizije Vojvodine (RTV) Srđan Mihajlović založio se danas da što pre bude donet zakon o javnim servisima, kako bi i RTV i Radio-televizija Srbije (RTS) mogli nesmetano da planiraju svoj rad.

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten