Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Reforma

19. 12. 2013. Beograd

Autor: Miroslav Karlica Izvor: Danas

U susret raspravi o reformi Javnog medijskog servisa Srbije

Televizija Beograd ili televizija Srbije

Problema u nacionalnoj medijskoj kući Radio-televiziji Srbije (RTS) je zaista mnogo, ali ovde bih se zadržao samo na onom koji se zaista može rešiti odmah i to bez nekih „potresa“.

Reč je o problemu nesređenih naziva. To je, pre svega, pitanje preimenovanja dvaju osnovnih segmenata ove kuće - radija i televizije, čiji su postojeći nazivi neadekvatni i prevaziđeni, a često se i pogrešno upotrebljavaju.

Naime, nacionalna televizija se i danas zove „Televizija Beograd“, a nacionalni radio je „Radio Beograd“. Potpuno apsurdno! Čovek se logično zapita da li to imamo republičku televiziju i radio, ili su to (beo)gradski mediji, kako iz njihovog naziva proizilazi. Možda su ti nazivi u vreme postojanja jugoslovenske države imali svoju opravdanost, ali danas su deplasirani i svojevrstan su nonsens. Krajnje je vreme da budu promenjeni u „Televizija Srbije“ i „Radio Srbija“, koji su adekvatniji i određuju pravu suštinu njihove uloge i nacionalne misije. (Beo)gradsku televiziju već imamo i to je Studio B, a ona ima puno opravdanje da nosi taj naziv.

Treba li podsećati da danas, gotovo nigde u Evropi i u svetu, ne postoji javni servis koji ne nosi naziv svoje države ili naroda. Ne postoji nacionalna „Televizija Pariz“, „Televizija Berlin“, „Televizija Rim“, „Televizija London“, „Televizija Zagreb“, pa zašto bismo to mi imali. Posebno je malim narodima i državama, a u njih spada i Srbija, veoma važno da što više koriste mogućnosti i načine kako bi promovisali svoje nacionalno ime. A jedan od najboljih načina za to jeste posredstvom medija.

Nerešeno pitanje naziva ovih dvaju organizacionih i poslovnih celina u Javnom servisu doprinelo je i nastanku svojevrsnog galimatijasa u izražavanju novinara, voditelja, urednika i drugih. Tako kada se govori o segmentu televizije, retko ćemo ili nikako čuti „Televizija Beograd“, jer se za nju udomaćio naziv „RTS“. Za sve ono što se najavljuje da će da bude na programu televizije gotovo uvek ćemo čuti da ćemo to gledati na programu RTS-a, dakle, Radio-televiziji Srbije!? Pomenimo samo novije primere reklamiranja serije Radoša Bajića „Ravna gora“ ili pak „Šou svih vremena“, koji se u medijima najavljuju da su na Prvom programu RTS-a“ (sic!). Znači, nameće nam se logičan zaključak da te serije, osim na televiziji, možemo pratiti i na nacionalnom radiju. Prosto neverovatno!

Takođe, gotovo redovno, TV voditeljke i voditelji najavljuju centralnu informativnu emisiju „Ovo je Dnevnik RTS-a“ ili odjavljuju „Gledali ste Dnevnik RTS-a“, čime nas takođe logično upućuju na zaključak da smo dotični televizijski Dnevnik u isto vreme, osim na televiziji, mogli da pratimo i na radiju, što svakako nije tačno. Još je veći nonsens kada voditeljka kaže da ćemo neki film moći da gledamo na Prvom programu RTS-a, što je nemoguće, jer zajednički program radija i televizije ne postoje. Primera sličnih besmislenih izražavanja je mnogo.

Na drugoj strani, kada je reč o radijskom programu, onda se jednostavno navodi „Radio Beograd“, odnosno da se nešto emituje na radiju, što u ovom smislu i nije sporno. Tu se nikada ne kaže RTS, jer je taj izraz „rezervisan“ samo za televiziju.

Dakle, ili treba menjati postojeće (pogrešne) nazive nacionalnog radija i televizije, što bi bilo ispravnije, ili pak ako ipak postoji želja ili potreba da se zadrže stara imena, onda bi trebalo da bude obaveza novinara, voditelja i drugih, pre svega u samom RTS-u, da vode računa o ispravnom i preciznom izražavanju. U tom smislu, potrebno je jasno reći da li se nešto emituje na televiziji ili na radiju ili pak u isto vreme i na jednom i drugom mediju.

Godina jubileja - 90 godina Radio Beograda i 55 godina Televizije Beograd jeste pravo vreme za reforme i promene u RTS-u. Možda bi sve moglo da počne od naziva, a preimenovanje „Televizije Beograd“ i „Radija Beograd“ u Televiziju Srbije i Radio Srbija bio bi dobar početak.

Autor je novinar Programa za dijasporu RTS-a

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten