Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Reforma

13. 01. 2014. Beograd

Autor: Bojan Cvejić Izvor: Danas

Povećava se broj nacionalnih emitera

Nakon što ovog meseca budemo saznali da li će dozvolu za emitovanje na nacionalnom nivou dobiti Nova.rs ili Kopernikus, Republička radiodifuzna agencija bi trebalo već početkom februara da raspiše novi konkurs za nacionalne frekvencije, jer 4. avgusta ističu osmogodišnje dozvole koje su dobili B92, Pink, Prva i Hepi.

Naime, konkurs treba da se raspiše šest meseci pre isteka dozvole, a kako Danas saznaje, najverovatnije će javni poziv biti upućen za više od četiri nacionalna emitera.

Naš sagovornik iz telekomunikacija objašnjava za Danas da RRA najverovatnije više neće izdavati dozvole za analogno emitovanje, jer se u drugoj polovini ove godine očekuje završetak jednog dela procesa digitalizacije, odnosno trebalo bi da proradi neki od tri digitalna predajnika - multipleksa.

Postojali su predlozi da se aktuelne dozvole nacionalnim emiterima produže za još šest meseci dok se ne završi digitalizacija, ali se od te odluke odustalo. Samim tim, RRA će u februaru raspisati konkurs za digitalne dozvole, a pošto će u digitalnom multipleksu biti više „prostora“, verovatno će se ovog puta dodeliti više od četiri, možda čak i deset novih dozvola.

„Kada se pređe na digitalni signal, biće više mesta za nacionalno pokrivanje, tako da će na neki način konkurs za nacionalne emitere biti konstantno otvoren.

Koliko bude mesta u multipleksima toliko će moći da bude nacionalnih emitera, tako da skoro svako ko bude želeo moći će da emituje program na nacionalnom nivou. Imajući u vidu da će do kraja godine dobar deo digitalizacije biti završen, nema smisla dodeljivati sada analogne frekvencije, pa za dva meseca digitalne“, objašnjava naš sagovornik.

Na prvom konkursu 2006. dozvole za nacionalne frekvencije na osam godina dobilo je pet televizija - Pink, B92, Foks koji se potom pretvorio u Prvu, Avala i Hepi, a među zainteresovanima su bile i BK, RTL i Politika. Zbog velikih dugova i odstupanja od programskog koncepta, TV Avala je 2012. izgubila dozvolu, a frekvencija koju je koristila iskorišćena je za efikasniji završetak procesa digitalizacije. Od dela te frekvencije i delova drugih, nedavno je „napravljena“ nova frekvencija za koju je RRA raspisala konkurs na koji su se prijavile Nova.rs i Kopernikus.

U igri Nova i Kopernikus

RRA bi, kako saznaje Danas, trebalo da tokom naredne sedmice donese odluku o tome ko će dobiti dozvolu za nacionalnu frekvenciju od emitera koji su se javili na konkurs koji je bio otvoren do 30. decembra prošle godine. U igri su Nova.rs i Kopernikus, od kojih će jedan dobiti „analognu dozvolu“, koja će po prelasku na digitalno emitovanje biti automatski pretvorena u digitalnu.

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten