Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Privatizacija medija

11. 08. 2014. Niš

Izvor: Danas

Poništite medijske tendere jer nisu neutralni i fer

Lokalni antikorupcijski forum Niš pozvao je gradonačelnika Zorana Perišića i Upravu za kulturu da stave van snage dva aktuelna tendera za dodelu budžetskih sredstava gradskim medijima jer „tenderski uslovi izazivaju sumnju da će ta dodela biti dovoljno nepristrasna, pravična i ravnopravna za sve zainteresovane. Bez namere da donosi konačni sud u aktuelnim slučajevima, LAF upozorava da su „tenderi sa slikom“, odnosno javna nadmetanja čiji su uslovi unapred prilagođeni određenim medijima, dok sve ostale diskriminišu, suprotni Ustavu, zakonima i etici, kao i da su duboko koruptivni.

Reagovanje LAF-a usledilo je povodom konkursa za izbor elektronskih medija za potrebe javnog informisanja od značaja za grad, koji je prošlog meseca raspisao gradonačelnik Perišić, kao i javne nabavke za usluge javnog informisanja od značaja za grad Niš, koja važi za dnevne novine, videoagencije i internet portale, koju je u približ no isto vreme raspisala Uprava za kulturu.

U Konkursu je navedeno da pravo učešća imaju samo „televizije koje pokrivaju teritoriju grada Niša sa dozvolom za regionalno emitovanje“ i „kablovske televizije koje program emituju na teritoriji Niša i gradova i opština u okruženju“, a nisu korisnici budžetskih sredstava po drugom osnovu. Od tri televizije u Nišu samo „Belle Amie“ ima zahtevanu regionalnu dozvolu, a od dva kablovska emitera u gradu samo Televizija Zona plus pokriva teritoriju koja se traži, dok Kopernikus emituje program u celoj zemlji.

 

U javnoj nabavci se, pak, od potencijalno zainteresovanih dnevnih novina traži da tekstove vezane za grad Niš objavljuju na naslovnoj, drugoj, trećoj i četrnaestoj strani. U Nišu postoji samo jedan dnevni list, Narodne novine, a eventualni nacionalni dnevnici, koji imaju regionalne strane i mogli bi se interesovati za ovu nabavku, unapred su eliminisani jer „zakoni profesije“ ne dozvoljavaju da niške lokalne teme svakodnevno budu na prvim stranama.

LAF takođe smatra spornim što se gradska budžetska sredstva kroz ova javna nadmetanja dodeljuju medijima za, kako se navodi, praćenje rada gradskih organa, uprava, službi, javnih preduzeća i ustanova, te „aktivnosti nosilaca javnih funkcija i ovlašćenja“, a ne za profesionalnu produkciju i plasman informacija od javnog značaja za građane. Za građane Niša važnije su objektivne informacije od značaja za njihov život, ma kakve one bile, od najčešće afirmativnog praćenja aktivnosti organa vlasti i funkcionera navodi se u saopštenju ovog samostalnog i nezavisnog gradskog tela.

 

 

  


Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten