Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Privatizacija medija

04. 12. 2014. Jagodina

Izvor: Beta, RTV

Orbović: Mediji privatizovani zbog imovine

Privatizacija medija je jedan od najvećih promašaja u privatizaciji u Srbiji, izjavio je predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubosav Orbović.

"Lokalni mediji u kojima je vršena privatizacija su promenili svoju namenu, očito da je privatizacija bila više zbog neke imovine nego što je bilo namere da ti mediji funkcionišu i rade u nekom narednom periodu, i to je prosto neprihvatljivo", rekao je Orbović u Jagodini na sednici Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije za Pomoravski okrug.

On je rekao da svaka sredina ima pravo da ima jedan medij koji bi pružao informacije o dešavanjima u toj sredini i da "to ne treba da bude privilegija samo velikih gradova".

Orbović je ocenio da predloženi model privatizacije medija ne vodi računa o interesu kupca "u tom prvom momentu" i o tome da li kupac ima cilj da nastavi da se bavi tom delatnošću.

"Bez sagledavanja tih dimenzija mislim da privatizacija ne bi smela da se vrši", izjavio je Orbović.

Prema njegovim rečima, lokalne uprave bi morale da imaju veću ulogu oko privatizacije lokalnih medija i da nastave da funkcionišu "tako što će lokalne medije zadržavati oko sebe".

Orbović je ocenio i da se ne sme dozvoliti da fabrike iz metalskog kompleksa odu u stečaj i propadnu ukoliko ne bude zainteresovanih kupaca.

"Mora se doći do nekih drugih načina na koji bi te fabrike mogle da profunkcionišu, a za svaku firmu iz metalskog kompleksa moraće da se traži pojedinačno rešenje", rekao je Orbović.

Privatne banke treba da se solidarišu s građanima

Orbović je ocenio da bi privatne banke, kojima su 2008. godine države iz budžeta dale pare za konsolidaciju, trebalo da smanje plate i da se solidarišu sa građanima.

"Kad je 2008. godine došla ekonomska kriza države sveta su preko tri hiljade milijardi dolara pomoći dale privatnim bankama iz budžeta, a u tome je učestvovala i Srbija u skladu sa svojim mogućnostima i kapacitetima", rekao je Orbović.

Nažalost, kako je dodao, ni jedna od tih banaka nije tada ni kasnije smanjivala plate svom menadžmentu, ni jedan bonus nije smanjen, već su ostali na nivou kao da su poslovali sa najboljim mogućim rezultatima.

To je, prema njegovim rečima, neprihvatljivo.

"Te banke su privatne i ne može se dirati u njihovo pravo na zarade koje su izuzetno visoke i kreću se 50.000 i 100.000 evra a, s druge strane mi, i ne samo mi u Srbiji, već i u drugim zemljama sveta, došli smo do toga da 'skidamo plate'", rekao je Orbović.

"Privatne su sada, i niko se ne može mešati kolike će zarade isplaćivati, a države su se mogle mešati kada su ih finansirale iz budžeta novcem građana, da bi prebrodile krizu 2008. godine", dodao je predsednik SSSS.

Orbović je ocenio da je potpuno logično da, ako su države iz budžeta dale pare građana da banke srede svoje finansije, "onda je potpuno prirodno da i te banke budu solidarne sa građanima i Srbije i Evrope kojima se smanjuju plate i da one smanje plate svom menadžmentu".

Podeli vest sa prijateljima:

Komentari (1)

ostavi komentar
čet

11.12.

2014.

Ниш није бакшиш [neregistrovani] u 22:49

ОТПОР

Како Вас није срамота? Продајете нашу Нишку телевизију, угасили сте нам Радио Ниш који је уз Радио Београд најстарији медиј у бившој Југославији. Тражите да плаћамо 3 + 2 канала РТВ-а, 5 канала Радио Београда. Па шта Ви мислите, да смо ми јужњаци тоталне будале. Зар мислите да ћемо да пристанемо да имамо мање права од људи у Београду и Новом Саду, да будемо грађани другог реда? Баш нас брига за вашу београдску хронику, новосадски дневник у 17х, нас занимају наше вести са нишке Палилуле и Панталеја, из Лесковца, Врања, Пирота, Сврљига, Бабушнице, Беле Паланке. Знате када ћемо да Вам плаћамо претплату? НИКАДА!

Odgovori

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten