Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Projektno finansiranje

23. 12. 2014. Beograd

Izvor: NUNS

Neprihvatljivo objašnjenje rukovodstva opštine Knjaževac

Rukovodstvo opštine Knjaževac vrlo neubedljivo uverava NUNS da je njihov nedavno završen Konkurs za finansiranje medija “sproveden u svemu u skladu sa Zakonom”.

Podsećamo, NUNS je pre nedelju dana, u otvorenom pismu čelnicima knjaževačke Opštine i Skupštine opštine, zahtevao objašnjenje zbog nezakonito sprovedenog Javnog konkursa u oblasti javnog informisanja radi ostvarivanja javnog interesa u 2014. Godini, broj 401-55/2014-02, od 27.10.2014. godine.

Predsednik knjaževačke opštine Milan Đokić i njegovi saradnici, u pismu upućenom NUNS-u, tvrde da je pomenuti konkurs “raspisan i formalno sproveden u svemu u skladu sa Zakonom”. Međutim, i dalje nema odgovora na naša ključna pitanja. Zašto rešenje o odobrenim medijskim projektima ne sadrži bliže objašnjenje o načinu vrednovanja i bodovanja projekata? Zašto nije javno objavljen sastav konkursne komisije? Zašto novinarska udruženje nisu obaveštena o raspisivanju konkursa kako bi predložila svoje predstavnike?

Povodom nemuštog i neubedljivog “objašnjenja” rukovodstva Knjaževca postavljamo nova pitanja:

Zašto, po kriterijumima navedenim u samom konkursu, “kvalitet pređašnje saradnje s lokalnom samoupravom” donosi dvostruko više bodova (30) od “značaja projekta sa stanovišta javnog interesa”? Na osnovu čega stručna komisija ocenjuje “kvalitet saradnje”? Zar javni interes ne treba da bude ključni kriterijum svake odgovorne politike?. Zašto je od javnog interesa vredniji i drugi, prilično nejasan kriterijum “usklađenost  projekta sa svim zahtevima konkursa” (20 bodova)? Zašto se uopšte vrednuju projekti koji nisu u skladu sa konkursom?

Da li je tačno da je jedan od članova “stručne komisije” opštinski odbornik? Da li je predsedniku Opštine, koji je imenovao tročlanu komisiju, poznato da članovi komisije ne mogu biti lica koja obavljaju javnu funkciju? 

Zašto je došlo do evidentnog raskoraka između broja bodova i budžetskih sredstava dodeljenih projektima? Na primer, zašto je trećerangiranom projektu sa 75 bodova dodelejno 50.000 dinara dok je deveti, poslednji na listi sa 21,67 bodova, podržan sa 80.000?

Mnogo je pitanja koja zahtevaju odgovore koji neće navoditi na sumnju da je rukovodstvo opštine Knjaževac svesno izigralo Zakon o javnom informisanju i medijima.

Sekretarijat NUNS-a

U Beogradu 23.12.2014.

Komentari (4)

ostavi komentar
čet

25.12.

2014.

novinar [neregistrovani] u 00:46

IGRARIJE

Kolege iz "KnjaževacInfa" se nisu udostojile da objave saopštenja UNS-a i NUNS-a o protivzakonitom konkursu za sufinansiranje medija u Knjaževcu, ili barem komentar koji sam nekoliko puta slao na tu temu. Oni, bre, kao da su iznad svega, medijskih udruženja, Zakona, ljudi! Neće još dugo tako, ne samo oni, jer "ko visoko leti, nisko pada"! Samo polako, "strpljiv, spašen".

Odgovori
sre

24.12.

2014.

новинар [neregistrovani] u 17:12

ПОНОВИТИ КОНКУРС

КЊАЖЕВАЦ - Чланови Комисије за спровођење јавног конкурса за суфинансирање пројеката из буџета општине Књажевац у области јавног информисања, а ради остаривања јавног интереса у 2014. години (новембар – децембар) су: председник комисије Мишо Вујовић (директор и главни уредник "Националне ревије") http://www.nacionalnarevija.com/redakcija.html и чланови: Слађана Милутиновић, пројект менаџер у НВО "Тимочки клуб" (ДС) и Лидија Ивановић, портпарол ЈП "Стара Планина" и одборник УРС-а у актуелном сазиву СО Књажевац.

Odgovori
uto

23.12.

2014.

anonymous [neregistrovani] u 22:51

berka@hotmail.de

Sramota za opštinare. Konkurs je namešten a pojedini su odbačeni bezpravno.

Odgovori
uto

23.12.

2014.

Živorad Stevanović [neregistrovani] u 19:20

UBEĐIVANJE

"RUKOVODSTVO OPŠTINE KNJAŽEVAC VRLO NEUBEDLJIVO UVERAVA NUNS..." Epa sad i taj NUNS! Baš ga pretera! Kad je reč o ubeđivanju znam nešto bezobrazno ali ne smem da kažem. Naljutiće mi se NUNS. A za one iz Knjaževca ... pa šta je bilo za očekivati. To je lokalna vlast, a tamo se već zna ko gazduje. Uostalom što bi se Knjaževac razlikovao od ostalih u Srbiji.

Odgovori

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten