Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Projektno finansiranje

10. 02. 2015. Beograd

Izvor: Medijska koalicija

Lokalne samouprave da poštuju medijske zakone

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja – koju čine Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Udruženje novinara Srbije (UNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Asocijacija lokalnih nezavisnih medija Lokal pres i Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) – zahteva od lokalnih samouprava da se prilikom raspisivanja i sprovođenja konkursa o sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u sferi informisanja striktno drže zakonskih i podzakonskih odredaba i ovaj proces učine maksimalno transparentim.

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja, takođe, apeluje na lokalne samouprave da sredstva koja izdvajaju na ovim konkursima ne budu simbolična već da budu adekvatna potrebi informisanja njihovih građana.

Ukazujemo na to da su prakse lokalnih samouprava u implementaciji novih medijskih zakona veoma različite: pojedine opštine i gradovi svoje su zakonske obaveze shvatile veoma ozbiljno, dok druge koriste razne mehanizme kako bi se one zaobišle ili iskoristile rupe u propisima. Postoje nažalost i slučajevi kada se Zakon o javnom informisanju i medijima, kao i Pravilnik o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja – krše na drastičan način.
Podsećamo da je član 24 Zakona o javnom informisanju i medijima predvideo da se većina članova stručnih konkursnih komisija bira na predlog novinarskih i medijskih udruženja, a da Pravilnik precizira da pravo na predlaganje imaju udruženja koja su registrovana najmanje tri godine pre datuma raspisivanja konkursa. Takođe, pravilnik predviđa da organ koji raspisuje konkurs "kroz javni poziv za učešće na konkursu obaveštava novinarska i medijska udruženja, kao i medijske stručnjake zainteresovane za rad u komisiji da dostave predlog za članove komisije, za svaki konkurs posebno".
Neprihvatljivo je to što pojedine lokalne samouprave svoje obaveze izvršavaju krajnje proizvoljno i netransparentno, pokušavajući da nastave sa starom praksom arbitrarne dodele sredstava medijima. Netranparentnost ovog procesa, i pokušaj zaobilaženja relevantnih novinarskih i medijskih udruženja ukazuje na to da se želi zaobići suštinska novina medijskih zakona – a to je transparantno, nediskriminatorno finansiranje javnog interesa u sferi informisanja kroz rad stručnih nezavisnih komisija.
Treba reći i da propusti u ovom procesu po pravilu ne moraju ukazivati samo na lošu nameru, nego na nedovoljno dobro snalaženje pojedinih lokalnih samouprava u novom zakonskom okruženju. Koalicija novinarskih i medijskih udruženja je spremna da pruži svaku vrstu stručne pomoći svim opštinama i gradovima kojima je ona potrebna.
Koalicija novinarskih i medijskih udruženja će pratiti proces implementacije zakona tokom ove godine i na osnovu svojih analiza predložiti određene izmene zakonskih i podzakonskih akata u cilju otklanjanja evidentiranih nedostataka.
NUNS, UNS, NDNV, Lokal pres i ANEM

Komentari (2)

ostavi komentar
čet

23.07.

2015.

anonymous [neregistrovani] u 23:36

Medijski zakoni - po čijoj meri

Tražili ste da država izadje iz medija, a novim zakonskim propisima tražite da država(čitaj opštine, odnosno gradjani)projektno finansiraju medije, ali onako kako odluče vaši predstavnici u komisijama. Dokle više bacanje prašine u oči ovom narodu! Pa taj Pravilnik o taspodeli sredstava medijima je toliko loš,da ga u najmanju ruku treba potpuno ignorisati, dok god ne bude promenjen. Mnoge opštine to i čine, a vi možete da vrištite na sav glas i da ih tužite svim mogućim evropskim i svetskim institucijama, koje se jako brinu o medijskom nebu u Srbiji. Dokle?

Odgovori
sre

29.04.

2015.

zabrinuta gradjanka [neregistrovani] u 13:05

skandali

poštovani i vrli članovi novinarskih udruzenja, zašto ne preispitate korupciju medju svojim članovima koji vrednuju konkurse onako kako lobiraju učesnici, odnosno aplikanti u mnogim opštinama.Zašto uslovljavaju lokalne samouprave ogromnim honorarima, zašto komuniciraju sa ušesnicima konkursa i predlažu raspodelu u skladu sa tim koliko mogu sami da se ''ugrade''. Hajde malo razmislite na ovu temu, pa onda kritikujte opštine i gradove. novi zakon je omogućio bezgranično mešetarenje tzv. nezavisnim članovima komisije. SKANDALOZNO!!!

Odgovori

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten