Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Projektno finansiranje

01. 09. 2015. Sremska Mitrovica

Izvor: UNS

Sremska Mitrovica ispravila sporne kriterijume, ali finansira isključivo štampane medije

Grad Sremska Mitrovica uvažio je primedbe Koalicije novinarskih i medijskih udruženja (UNS, NUNS, NDNV, ANEM, Lokal pres) i specifične kriterijume za ocenjivanje projekata u drugom javnom pozivu za projektno sufinansiranje medijskih sadržaja uskladila sa Zakonom o javnom informisanju i medijima i Pravilnikom o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja.

Međutim, izmenama i dopunama konkursa, Grad je umanjio iznos sredstava predviđenih za sufinansiranje, pa je tako umesto prvobitno predviđenih 9.500.000 dinara (5.750.000 za elektronske i 3.500.000 za štampane medije) za sufinansiranje medijskih sadržaja opredelio samo 3.750.000 dinara za štampane medije, što nije u skladu sa Zakonom i Pravilnikom.

Kako su nam rekli u ovom Gradu, “shvatili su da nemaju dovoljno sredstava i za medije za sada ipak izdvojili 3.750.000 dinara“.

„Za sada nećemo raspisivati konkurs za elektronske medije, takva je odluka Grada”, rekla je UNS-u Mirjana Marković iz Gradske uprave.

Podsetimo, Sremska Mitrovica raspisala je 21. avgusta drugi Javni poziv za sufinansiranje medijskih projekata. Koalicija novinarskih i medijskih udruženja nakon raspisivanja konkursa, uočila je da on nije u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima i Pravilnikom o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja.

Naime, u Javnom pozivu su između ostalog, kao specifični kriterijumi za učešće na konkursu bili navedeni:

- tradicija poslovanja podnosioca projekta i tehnička i kadrovska opremljenost na teritoriji grada Sremska Mitrovica;

- obim i kvalitet pređašnje saradnje sa Gradom Sremska Mitrovica;

- sedište podnosioca projekta na teritoriji Sremskog upravnog okruga

Koalicija je tada o nepravilnosti obavestila nadležne u Sremskoj Mitrovici.

Po Zakonu o javnom informisanju i medijima, pravo učešća na konkursu imaju izdavači medija čiji medij je upisan u Registar medija, koji se vodi u Agenciji za privredne registre i pravna lica, odnosno preduzetnici, koji se bave proizvodnjom medijskog sadržaja i koji imaju dokaz da će sufinansirani medijski sadržaj biti realizovan putem medija.

U dopisu Gradu, Koalicija je navela da se pravo učešća propisano Zakonom ne sme ograničavati kriterijumima kao što su kadrovska opremljenost na teritoriji grada Sremska Mitrovica, obim i kvalitet pređašnje saradnje sa Gradom i sedište podnosioca projekta na teritoriji Sremskog upravnog okruga.

Koalicija je u svom dopisu navela i da neće kandidovati članove komisije za ocenjivanje projekata ukoliko Javni poziv ne bude usklađen sa Zakonom.

Podsetimo, Skupština grada Sremska Mitorovica usvojila je krajem jula rebalans budžeta čime je predviđeno još 10.000.000 dinara za projektno sufinansiranje medija.

„Povećanje sredstava za finansiranje medija je u skladu sa preporukom UNS-a, odnosno akcijom koju je UNS pokrenuo, a trudićemo se da i naredne godine povećamo učešće novčanih sredstava u sufinansiranju lokalnih medija na 2 odsto od ukupnog prihoda budžeta“, rekao je tada UNS-u Ilija Nedić, načelnik gradske uprave za kulturu, sport i omladinu Sremske Mitrovice.

Ipravljeni drugi konkurs Grada Sremska Mitrovica pogledajte ovde.

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten